- Χριστιανισμος και Δωδεκαθεο - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Μου ΄χε κάνει εντύπωση,η ιστορία του Καϊν και του Άβελ.Ο "φόνος" του 'Αβελ,μου θύμισε αντίστοιχες ιστορίες από την μυθολογία...Ο "Κάιν" =81=αλλαγή,ο "'Αβελ"=108= η γαλήνη,και πολλά που δεν ξέρω ακόμη..Παίζοντας με τους αριθμούς:
108
801(ο μικρός παις,περιστερά)
-----------
909 (90 επί 9 =810 δηλ.ο κύκλος,Α+Ω)
Για να γίνει κατανοητή η "διεστραμένη" σκέψη μου,θα πρέπει να πω δυο λόγια.Κατά την γνώμη μου,ο θάνατος του Άβελ,είναι ο "θάνατος" των μυστών..Ο ΄"κύκλος της ζωής",που πρέπει να περάσει,από την "αλλαγή" της "λήθης του είναι"(η λήθη του είναι=909),στον "θάνατο του Άβελ" και την εύρεση της "γαλήνης"...
Παρακαλώ να μην με διαμελήσετε..με το μαλακό!
rosarium
quote:
Φίλε μου Πλωτίνε, πολλές φορές (αν όχι πάντα), η διαφωνία έχει να κάνει με το ποιά οπτική έχει κανείς στο θέμα. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις την διαφωνία που υπάρχει σε συγκεκριμένα θέματα;
Και επειδή η οπτική έχει να κάνει με το "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" αλλά όχι με το "ΕΙΝΑΙ", την όποια προσέγγιση κάνω σε αυτά τα ομολογουμένος λεπτά θέματα, την κάνω στο "ΕΙΝΑΙ" στην ΟΥΣΙΑ των παραγμάτων.
Κέλσο φίλε εξακολουθώ να αναρωτιέμαι αν και που που διαφωνούμε...
Απλώς η φίλη Ελεάννα ρώτησε για την συγκεκριμένη εποχή όχι μόνο πιστεύω σε θεολογικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό και διεθνή επίπεδο, των συνθηκών εκείνων που επέτρεψαν την ανάπτυξη και την επικράτηση του Χριστιανισμού έναντι της Ελληνικής φιλοσοφίας και αρχαιοελληνικής θρησκείας.
Καλά φίλη μου Rosarium... "έγραψες" με αυτούς τους λεξαριθμικούς υπολογισμούς.
Αν και θα αναγκαστώ να σε... "τσαλακώσω" λίγο γιατί ενώ τον λεξάριθμο του ΚΑΙΝ τον υπολογίζεις όπως είναι, για τον ΑΒΕΛ υπολογίζεις και το άρθρο "Ο". Όπως έχω πει αποφεύγω να υπολογίζω τα άρθρα σε λεξαρίθμους.
Και κάτι άλλο. Ούτε αυτήν την Πέμπτη από ότι έχω μάθει θα υπάρχει η εκπομπή για την Οφιολατρεία στην ΕΤ3. Σίγουρα θα την παρουσιάσουν κάποια Πέμπτη αλλά έτσι όπως πάνε θα φτάσει Μεγάλη Πέμπτη και θα τους κυνηγάει η Ιερά Σύνοδος γιατί δείχνουν τέτοια.... σατανιστικά θέματα στην Μεγάλη Εβδομάδα.
Τώρα για το... "μεσανατολικό" μας ζήτημα, δηλαδή την σύγκριση Χριστιανισμού και Αρχαίας ελληνικής θρησκείας, δεν έχω να προσθέσω τίποτε παραπάνω από αυτά που είπα σε προηγούμενο μήνυμα.
Πάντως, για να πω την αμαρτία μου, έχω ψιλοβαρεθεί λίγο το θέμα
. Φοβάμαι πως έτσι όπως πάμε σε λίγο θα καταντήσουμε σαν τους θεολόγους του Μεσαίωνα να μαλώνουμε για το αν οι Άγγελοι έχουν φύλο ή δεν έχουν. ![]()
Μην με βαράτε, ρε παιδιά
δεν σας αποπαίρνω. Απλώς η αλήθεια είναι σαν το διαμάντι, όπως λένε και οι Σούφι. Ακόμα και αν πέσει στην λάσπη παραμένει πολύτιμο. Αντίθετα, η σκόνη, ακόμη και αν ανέβει στον ουρανό παραμένει χωρίς αξία.
Ας αφήσουμε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους και οι ζωντανοί ας συνεχίσουμε να προχωρούμε, όπως είπε και ο Χριστός. Αν και στις ημέρες μας, οι μάγοι της Διαφήμισης θα είχαν βάλει στα χείλια του Χριστού την φράση "Keep walking" ![]()

quote:
Κατά την γνώμη μου, ο θάνατος του Άβελ, είναι ο "θάνατος" των μυστών... Ο "κύκλος της ζωής", που πρέπει να περάσει, από την "αλλαγή" της "λήθης του είναι" (η λήθη του είναι=909), στον "θάνατο του Άβελ" και την εύρεση της "γαλήνης"...
Αν ο 'Αβελ είναι ο Μύστης, ο Καίν ποιός είναι;;;
Δε σε διαμέλησα. Σωστά;;;
Κέλσος
Είπαμε ότι δε διαφωνούμε, αλλά όπως είπες και εσύ, "ταράζουμε τα λιμνάζοντα ύδατα"...
Κέλσος
Θα θέσω κάποιους προβληματισμούς,σε λογική βάση...αυτό που "φαίνεται" και μπορεί ο καθένας ν' αγγίξει,αν ανατρέξει στο κείμενο.
Στο Κεφ.Α',στ. 26,της Παλαιάς Διαθήκης,αναφέρεται:
"Και είπεν ο Θεός,ας κάμωμεν άνθρωπον KAT' EIKONA ΗΜΩΝ,
ΚΑΘ' ΟΜΟΙΩΣΙΝ ΗΜΩΝ".
Όμως δεν το 'κανε..
Στον στ. 27,λέει:
"Και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ εαυτού.
ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ Θεού εποίησεν αυτόν,άρσεν και θήλυ εποίησεν
αυτούς".
Γεννήθηκαν στην πορεία ο "Κάιν",του οποίου το όνομα σημαίνει απόκτημα,
και μετά "ο Άβελ",του οποίου το όνομα σημαίνει ματαιότης.Ο "φόνος" είχε ως αποτέλεσμα,ο "Κάιν" να κατοικήσει στην χώρα Νωδ(απ' το εβραϊκό Ναίδ,που σημαίνει τόπος που τρέμει και σείεται).Η "ερμηνεία"
που δίδεται,είναι ότι φανέρωνε την συνεχή ταραχή και τον τρόμο,που εδοκίμαζε ψυχικώς και σωματικώς ο "αδελφοκτόνος Κάιν".Απόγονοι του Κάιν ήταν και ο Ιουβάλ-πατέρας της μουσικής,αλλά και ο Θουβάλ ή Θόβελ,κατασκευαστής χάλκινων και σιδηρών εργαλείων.
Στην συνέχεια,εφόσον ο Λάμεχ κάνει διπλό φόνο,σταματάει η ιστορία των απογόνων του Κάιν εκεί!
Ο Αδάμ και η Εύα γεννούν μετά τον Σηθ,του οποίου το όνομα σημαίνει αντικατάστασις,ουσιαστικά του "Άβελ".Πρωτότοκος υιός του Αδάμ ήταν ο Κάιν,επειδή όμως απεδείχθη "φονιάς"..προς αντικατάσταση "πρωτότοκος" γίνεται πλέον ο Σηθ,μια και ο Άβελ "απέθανε άτεκνος".
Και μάλιστα,στο Κεφ.Ε,στ.1,αναφέρει ξανά:
"Καθ' ην ημέραν εποίησεν ο Θεός τον Αδάμ,ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ
ΘΕΟΥ εποίησεν αυτόν."
Δίνεται έμφαση,για το αμέσως παρακάτω αναγραφέν,στ.3:
"Έζησε δε ο Αδάμ,εκατόν τριάκοντα έτη,και εγέννησεν
ΥΙΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΩΣΙΝ ΑΥΤΟΥ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΟΥ.."
Περιμένω τα δικά σας συμπεράσματα..
rosarium
rosarium
Τελικά πόσοι είναι οι θεοί στην παλαιά διαθήκη;
Γιατί εξαπατούν το δημιούργημά τους και το αφήνουν στην άγνοια;Έπρεπε μου φαίνεται να έρθει το φίδι για να "ξυπνήσει" τον άνθρωπο και μετά να τιμωρηθεί μαζί του.
Ξέρει κανείς τι τιμωρία έλαβε;
Στην ελληνική μυθολογία με ποιόν αντιστοιχεί;Μήπως με τον Προμηθέα ο οποίος έδωσε "τας φρένας" στον άνθρωπο ώστε να τιμωρηθεί απ'τον Δία;
Και τέλως πάντων,ποιός πραγματικά είναι εχθρός του ανθρώπου;Ο Όφης-Προμηθέας-Εωσφόρος ή ο Δίας-θεός της Π.Διαθήκης;
Με συγχωρείτε αν σας κούρασα...Καληνύχτα.![]()
Προμηθέας...
Πολυ ενδιαφεον το topic, χωρις να εχω διαβασει δυστυχως ιδιαιτερα πανω στο θεμα, εχω την αισθηση οτι οι λογοι που επικρατησε ο Χριστιανισμος ειναι καθαρα πολιτικοι. Θελω να πω οτι για τον εκαστοτε κυβερνωντα ηταν πολυ πιο ευκολο να επιβληθει σε ενα λαο που του εχει γινει συνηδηση οτι πρεπει να ειναι δουλος παρα ελευθερος, που του εχει γινει βιωμα το "πιστευε και μη ερευνα" και εχει ξεχασει να σκεφτεται, και που η μονιμη απειλη της κολασης τον εχει τρομοκρατησει. Απο τη στιγμη που η εξουσια λοιπον αποφασισε οτι για τον α-β λογο την συνεφερε ενα τετοιο θρησκευτικο συστημα, φροντισε και να το επιβαλει. Τη συνεχεια την ξερουμε, καστροφη μνημιων, χειρογραφων, βανδαλισμοι, φανατισμος, μεσαιωνας...
Γενικα χρησιμοποιηθηκαν πολυ "βρωμικα" μεσα για την επιβολη της νεας θρησκειας, ενα απλο παραδειγμα μετατρεψανε το θεο Πανα (ενα χαρουμενο θεο των δασων του γλεντιου και του ερωτα) σε Διαβολο - τι να πει κανεις! Αλλα αυτο ισως ξεφευγει απο το θεμα...
Το παιχνιδι δηλαδη δεν παιχτηκε σε δογματικο η φιλοσοφικο επιπεδο, αλλα ηταν καθαρα θεμα πολιτικης και συμφεροντων. Αυτα κατα την ταπεινη μου αποψη.
Πάντως φίλη Ροζάριουμ θα περίμενα μια πιό απλή παρατήρηση επάνω στο πρώτο χωρίο της Γένεσις που μας παρέθεσες.
Κεφ.Α', στ. 26, της Γένεσις:
καθ'ομοίωσιν ΗΜΩΝ"
Το "ΗΜΩΝ" είναι προσωπική αντωνυμία, στη γενική ΟΧΙ του ενικού αριθμού που θα έπρεπε ΛΟΓΙΚΑ κατα τους θεολόγους να είναι, "ΕΜΟΥ" αλλά στη γενική του ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΥ αριθμού "ΗΜΩΝ", πράγμα που φανερώνει ότι ο "ομιλών θεός" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ αλλά ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ.
Το ίδιο θα δούμε εάν παρατηρήσουμε καλά και το Κεφ.Γ', στ.22 πάλι της Γένεσις:
Νομίζω λοιπόν ότι το συμπέρασμα απο εδώ είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ. Αυτός που δημιούργησε τον άνθρωπο, ΔΕΝ ήταν ΕΝΑΣ, αλλά... ΠΟΛΛΟΙ!!!
Λές όμως καλή μου Ροζάριουμ, "ότι δέν το έκανε"... Ποιό δέν έκανε;;;
Και πρός επιβεβαίωση (;;; δέν ξέρω καλά το κατάλαβα;;;) ότι δεν το έκανε, παραθέτης τον στιχό 27 (συνέχεια απο τον 26) απο το Α'κεφ της Γένεσις:
κατ'εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν,
ΑΡΣΕΝ και ΘΗΛΥ εποίησεν αυτούς"
Εδώ βρίσκω εγώ ένα άλλο "παράξενο" σημείο, βρίσκω τους ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΥΣ!!!
Ερμαφρόδιτους τους οποίους και ΧΩΡΙΖΕΙ στο Β'κεφ στ.21-22:
και εκοιμήθη και έλαβε μίαν εκ των πλευρών αυτού,
και έκλεισε με σάρκα το τόπον αυτής.
Και κατασκεύασε κύριος ο Θεός την πλευράν,
την οποία έλαβεν απο τον Αδάμ, είς γυναίκα,
και έφερεν αυτήν πρός τον Αδάμ"
Κατα τη δική μου γνώμη, τα δύο πρώτα κεφάλαια της Γένεσις, μιλούν για ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΘΕΟΥΣ και αν μιλάει για 2 θεούς, δε θα μιλάει και για ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ;;;;
Στο Α' κεφάλαιο ο δημιουργός προσφωνήται ο Θεός. Στο Β' κεφάλαιο και σε όλα τα άλλα προσφωνήται ο Κύριος ο Θεός.
Στο Α' κεφάλαιο κάποιος "διατάζει" (...και είπεν ο Θεός...) και κάποιος "υπακούει - εκτελεί" (...εποίησεν ο Θεός...).
Αν ήταν ένας, ΔΕ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΤΙΠΟΤΑ σε ΚΑΝΕΝΑΝ, απλά θα έκανε!!!
Για τον Κάϊν και τον 'Αβελ, δε θα μπορέσω να αναφερθώ εκτενέστερα.
Πάντως απο το Δ'κεφ. στ 1-2 έχουμε την παραδοχή ότι τον Κάϊν, τον απέκτησε η 'Ευα όχι απο τον Αδάμ, ΑΛΛΑ απο τον Κύριο το Θεό τους!!!
Και αν τον απέκτησε απο αυτόν, τότε θα είχαν την "εικόνα και την ομοίωση" του.
Και μάλλον έτσι ήταν μιάς και εσωτερικά ο Κάϊν & 'Αβελ, είναι ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΙ, όπως ήταν αρχικά και ο Αδάμ & η Εύα.
Ο "κανονικός" γιός του Αδάμ και της Εύας ήταν ο ΣΗΘ.
Σε όλα αυτά υπάρχει και η εξής.... "απορία".
Αν ήταν ΜΟΝΟ ο Κάϊν και ο 'Αβελ , μαζί με τον Αδάμ και την Εύα οι κάτοικοι της Γής (αν λάβουμε κατα λέξη τα γραφώμενα), τότε ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ που έλαβε ο Κάϊν μετά το "φόνο" του αδερφού του, όταν έφτασε στη χώρα της Νώδ;;;
Τι, υπήρχαν ΚΑΙ εκέι άνθρωποι;;;
Και αν υπήρχαν εκεί άνθρωποι, ποιός τους δημιούργησε;;;
Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα με τα όσα παράθεσα. Σκοπός μου είναι να δείξω ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν πρέπει να λαμβάνουμε ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ, πολύ περισσότερο δε τα ΠΡΩΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ και γραφές.
Τα όσα είπα, είναι ότι πιό ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ μπορώ να πώ απο τη ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ερμηνεία που υποκειμενικά εγώ αντιλαμβάνομαι, μπορεί να κάνω και λάθος...
Καλή μας Ροζάριουμ, ελπίζω να συνέβαλα στα παράξενα που μας παρέθεσες.
Κέλσος
Ως προς το ημών..Δεν κάνει εντύπωση,ότι στην Ιουδαϊκή προσευχή,αλλά και μέσα στην Παλαιά Διαθήκη,αναφέρεται:"Ο Θεός του Αβραάμ,ο Θεός του Ισαάκ,ο Θεός του Ιακώβ.."Γιατί,να μην λέει:ο Θεός του Αβραάμ,του Ισαάκ,του Ιακώβ..Εφόσον πρόκειται για έναν Θεό,γιατί να αναφέρεται για τον καθένα ξεχωριστά;
Επίσης εντύπωση μου 'κανε, ότι Ελοχίμ (όνομα του Θεού),είναι πληθυντικός αριθμός στα εβραϊκά.Και μάλιστα οι εβραϊκές λέξεις "Ρουάχ Ελοχίμ",μεταφράζονται σαν "Πνεύμα των Θεών"..
rosarium
-------------------------
They buy your dreams, so they can sell your soul,
is it any wonder we've last contol?
Είναι στο ίδιο φόρουμ απόψεις με τίτλο ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ.
Πιστεύω να σε διαφώτισα...
Να είστε καλά!
Υπάρχει ΠΑΝΤΑ η δυνατότητα της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ!!.
Χρησιμοποιώντας σαν λέξη-κλειδί τη λέξη ΜΟΥΣΙΚΗ θα δείς ΠΟΣΑ θέματα έχουν ανοιχτεί!!!
Ψάξε και ...θα με θυμηθείς!
O Σκοτεινός Άγγελος! ![]()
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"

Πάντως ευχαριστώ. Θα το ψάξω.
-------------------------
They buy your dreams, so they can sell your soul,
is it any wonder we've last contol?
Δεν γνωρίζω ΤΙ ακριβώς ψάχνεις,όμως έχουν ανοιχτεί κατά καιρούς ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τη ΔΙΝΗΤΙΚΗ των γραμμάτων αλλά και για τον ΗΧΟ γενικότερα!
Οπότε μάλλον θα καλυφθείς-αν όχι περιμένω ένα δικό σου θέμα!
O Σκοτεινός Άγγελος! ![]()
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"