- Είναι η αφή του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ θαύμα; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Λάτρης και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και του Χριστιανισμού καθώς είμαι, πιστεύω στα θαύματα.
Στον Χριστιανισμό όμως δεν υπάρχουν θαυματοποιοί, ούτε κομπάρσοι, γιατί το θαύμα είναι της πίστης ακριβό παιδί. Επομένως, πάντες όσοι δεν πιστεύουν, δεν μπορούν να πιστέψουν και στα θαύματα. Και δεδομένου ότι πάντα σε κάθε τι καλό, κάτι ξενότερο κολλά, πάντα βρίσκεται πρόχειρη μια δικαιολογία.
Φιλικά,
Λες:
"Δεν θέλεις να πιστέψεις Schwabe δικαίωμα σου.
Έχεις άποψη ότι ο Χριστιανισμός είναι άλλο ένα από τα πολλά κομμάτια των Εβραίων ; Δικαίωμα σου !"
Πολύ σωστά το τοποθετείς αγαπητέ. Δέν θέλω να πιστεύω, θέλω να είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ. Πίστη αληθινή δέν υπάρχει. Η πίστη που επαληθεύεται αυτοαναιρείται. Μετετρέπεται σε ΒΕΒΕΑΙΟΤΗΤΑ.
Λες:
"Αλλά αν εγώ σου πω ότι η ελεύθερη και αίθρια σκέψη που ευαγγελίζεσαι δεν είναι καν όπως την φαντάζεσαι και ότι ο τότε ελεύθερος Έλληνας ήταν υπόδουλος του Ιερατείου και των δοξασιών, χώρια τις δεισιδαιμονίες, χώρια το κυνήγι των φιλοσόφων, τι θα πεις ;"
Φίλτατε μάλλον δέν με παρακολουθείς. Και ποιός σου είπε ότι δέν καυτηριάζω το ιερατείο της αρχαίας ελλάδας? Βλέπεις, η σχολή του δυϊσμού από τότε έβαλε το λιθαράκι της θεοκρατίας. Μετά ανέλαβαν την πνευματική παρακαταθήκη οι ιουδαιοχριστιανοί.......
Σε κάθε περίπτωση όμως, δέν μπορούμε να συγκρίνουμε εκείνο το ιερατείο με την ιουδαϊκή εσχατολογία του χριστιανισμού. Εκείνη η εποχή άφησε χώρο και για την φιλοσοφία αλλά και για την Θεομαχία.
"Σοφία πάντων και θαυμαστών Επιστήμη" κατα τον Αριστοτέλη.
"Αρχή σοφίας φόβος κυρίου" κατα την μήτρα του ιουδαιοχριστιανισμού (Σολομώντος Α'7).
Πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως όργανο σκέψης για τον ιουδαιοχριστιανισμό είναι η πίστη "εξ αποκαλύψεως", ενώ για τον Αριστοτέλη η Λογική της Επιστήμης.
Μπορούμε να αναφέρουμε χίλια δύο παραδείγματα, αλλά απλά θα κουράσουμε. Ας μήν συγκρίνουμε τα κακοραμμένα ιουδαϊκά συμπιλήματα του χριστιανισμού με την ελληνική σκέψη.
Λες:
"Λάτρης και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και του Χριστιανισμού καθώς είμαι, πιστεύω στα θαύματα."
Τι εστί θεός? Άνθρωπος αθάνατος!
Τι εστί άνθρωπος? Θνητός θεός!
Αυτά μας φωνάζει ο Μέγας Σοφός Ηράκλειτος απο τα βάθη των αιώνων.
Επιπλέον, είναι υποτιμητική ασέβεια προς το συμπαντικό Θείον που ΟΛΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕ, η τιμητική ευσέβεια προς το "Θείον" ενός εκ των πολλών θρησκειών, που έτυχε να μας μάθουνε.
Διότι, εάν είχες γεννηθεί λίγα χιλιόμετρα παραπέρα θα έλεγες τα ίδια για έναν άλλο "θεό" και μια άλλη κοσμοθεωρία.......
(ή περί ορθότητος ονομάτων )
Σωκράτης : Επομένως δεν είναι δίκαιο να αρχίσουμε από τους Θεούς, εξετάζοντας πώς σε κάποια στιγμή αποδόθηκε σ’ αυτούς σωστά η ονομασία «θεοί» ;
Ερμογένης : Είναι δίκαιο
Σωκράτης : Εγώ βέβαια υποψιάζομαι κάτι τέτοιο, φαίνεται πως οι πρώτοι άνθρωποι που ήλθαν στην Ελλάδα πίστευαν μόνο στους Θεούς αυτούς, στους οποίους ακόμη και σήμερα πολλοί βάρβαροι πιστεύουν, στον ήλιο, στη σελήνη, στα άστρα, και στον ουρανό.
Και επειδή έβλεπαν ότι αυτά συνεχώς κινούνταν κι έτρεχαν, τα ονόμασαν λόγο αυτής ακριβώς της φύσης του «θειν» ( ταχείας κίνησης ), θεούς όταν αργότερα λάτρεψαν άλλους θεούς, όλους ανεξαιρέτως πλέον ονόμασαν έτσι.
Όπου και να γεννηθείς το θέμα είναι ότι κάπου πιστεύεις σε κάποιο «Θεό», στην Ελλάδα τον λένε Θεό, αλλού Αλλάχ, αλλού Βούδα, Μέγα Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος, κλπ.
Η ουσία είναι αν υπάρχει ή όχι αυτή η ανώτερη οντότητα, αν είναι ο δημιουργός των πάντων, αν τελικά είναι το Παν προς το οποίο το παν τείνει.
Ε εάν υπάρχει θα μπορεί και να κάνει και Θαύματα, δι αυτό εξ άλλου και προσευχόμαστε ( προς – Αυτόν – ευχή ), για να κάνει κάτι που οι δικές μας δυνατότητες δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας, αν γίνει, για μας θα είναι θαύμα, για Εκείνον απλά ένα δώρο προς το παιδί του.
Αγαπητέ Schwabe σε παρακολουθώ, ίσως εσύ δεν με παρακολουθείς, αλλιώς θα είχες διαπιστώσει πως αυτό που λέω είναι ότι δε καταδικάζω καμία θρησκεία κανένα ιερατείο πολύ απλά διότι δεν εξετάζω το βίο των ιερουργών αλλά τις συνιστάμενες αλήθειες όλων των θρησκειών που θα με βοηθήσουν να φτάσω ( αν ποτέ τα καταφέρω ) στη Μια Αλήθεια, την Αιώνια και Ακατάλυτη.
Γι αυτό και δε στέκομαι απέναντι στον Χριστιανισμό με εμπάθεια και απέναντι στην Αρχαιοελληνική θρησκεία με συμπάθεια, αλλά ανακαλύπτω τα κοινά στοιχεία μεταξύ τους και διδάσκομε από τους κοινούς και αιώνια αναλλοίωτους συμβολισμούς.
Είθε το Ανέσπερο φως της Αναστάσεως να φωτίσει τις καρδιές και τη σκέψη ημών.
Χρόνια Καλά σε όλους.

Ο κακός λύκος
Λες:
«Εεάν υπάρχει θα μπορεί και να κάνει και Θαύματα, δι αυτό εξ άλλου και προσευχόμαστε ( προς – Αυτόν – ευχή ), για να κάνει κάτι που οι δικές μας δυνατότητες δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας, αν γίνει, για μας θα είναι θαύμα, για Εκείνον απλά ένα δώρο προς το παιδί του.»
Να κάνει «θαύματα»? Πως φανταζόμαστε αγαπητέ τη Θεία Συμπαντική ουσία? Σαν ένα «Ων» που αρέσκεται σε θυσίες και γονυπετείς ανθρώπους? Σαν ένα Θεό που μπορούμε να…τον μεταπείσουμε με προσευχές ώστε να ρίξει κάτι ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων?
Αυτά είναι ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ αγαπητέ. Παιχνίδια της φαντασίας που έγιναν τα θεμέλια της μεταφυσικής: η ανθρωποποίηση του Θεού-η Θεοποίηση του ανθρώπου!
Λες:
«..Γι αυτό και δε στέκομαι απέναντι στον Χριστιανισμό με εμπάθεια και απέναντι στην Αρχαιοελληνική θρησκεία με συμπάθεια, αλλά ανακαλύπτω τα κοινά στοιχεία μεταξύ τους και διδάσκομε από τους κοινούς και αιώνια αναλλοίωτους συμβολισμούς.»
Το μόνο κοινό σημείο μεταξύ των δυο είναι ότι αποτελούνε τρόπους κοσμοθέασης. Εδώ όμως και τελειώνουνε τα όποια κοινά σημεία. Η ιουδαιοχριστιανική κοσμοθέαση, ένεκα του ιουδαϊκού σώματος της, διδάσκει με τη θεολογία της την προσωποποίηση του θεού. Η ελληνική φιλοσοφία επιχειρεί την από-προσωποποίηση του.
Είναι φρούδα ελπίδα ότι από την κατ’επίφαση διανόηση του ιουδαιοχριστιανικού μορφώματος μπορεί να υπάρξουνε οφέλη για τον άνθρωπο. Τα μόνα οφέλη είναι προσχεδιασμένα να εισπραχθούνε από το αδηφάγο ιερατείο των «εξ αποκαλύψεως» εκπροσώπων.
Αυτό που από την ελληνική ιστορία διαδόθηκε, γονιμοποίησε τον κόσμο ολόκληρο και παραμένει σημείο αναφοράς και έμπνευσης από άκρη σε άκρη στη γη είναι η αρχαία ελληνική δημιουργία.
Ήτανε, είναι, και θα παραμένει συνάμα ο αιώνιος εχθρός του μεσσιανικού μηνύματος του ιουδαϊσμού. Δηλαδή του χριστιανισμού…….
"Δηλαδή υπονοείς ότι οι εβραίοι……παραδέχονται το «θαύμα» και…υποκλίνονται (!) στον Θεάνθρωπο που………….τους πέρασε απαρατήρητος?"
Δεν εννοώ αυτό, θρησκευτικά είναι αντίθετοι.
Υπάρχουν νόμοι γραμμένοι από πολύ παλιά, δεν είναι νόμοι του ισραήλ. Ισχυαν και όταν το Ισραήλ είχε καταργηθεί σαν κράτος. Την εκκλησία που βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος την κλείνουν καθημερινά μουσουλμάνοι που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των προσκυνημάτων και δεν ανήκουν όλα τα προσκυνήματα στους οθοδόξους.
Οι καθολικοί γιορτάζουν την Ανάσταση μια εβδομάδα μπροστά, ανάβουν το φως με ένα μεγάλο σπίρτο. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι όλα θέμα χρημάτων. Θα μπορούσε ο Πάπας (σαν πλανητάρχης) να ξεφτιλίσει τους ορθοδόξους αφού υπάρχει κόντρα τόσων αιώνων και θα το έκανε αν κρυβότανε απάτη πίσω από θαύμα που ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει.
Θαύματα υπήρχαν πολλά. Ο Πυθαγόρας κλήθηκε απ το λαό να διώξει τον ταύρο που χαλούσε τα σπαρτά και το έκανε με μια λέξη. θεράπευε ασθένειες σώματος με μουσική κ.α. Στα ελευσίνια φωτιζότανε σαν μέρα όλη η περιοχή. Μπορεί να το εξηγήσει η επιστήμη? Είναι θαύμα? Είναι άλλη επιστήμη που δεν μπορεί να εξηγήσει η σημερινή? Κι αν η μια επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει άλλες προγενέστερες πως μπορεί να εξηγήσει ένα θαύμα? Θαύματα υπάρχουν και σε άλλες θρησκείες πιστεύω. Υπάρχουν και ταύροι που προσπαθούν να μπουν σε ξένα χωράφια να χαλάσουν τα σπαρτά?
λες:
«Οι καθολικοί γιορτάζουν την Ανάσταση μια εβδομάδα μπροστά, ανάβουν το φως με ένα μεγάλο σπίρτο. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι όλα θέμα χρημάτων. Θα μπορούσε ο Πάπας (σαν πλανητάρχης) να ξεφτιλίσει τους ορθοδόξους αφού υπάρχει κόντρα τόσων αιώνων και θα το έκανε αν κρυβότανε απάτη πίσω από θαύμα που ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει.»
Φίλτατε έχεις έναν τρόπο σκέψης που τείνει διαρκώς να χρυσώνει το χάπι. Καταλαβαίνω την αγωνία σου αλλά πίστεψε με δεν είναι αυτά επιχειρήματα που προβάλλεις.
Σε δύο Γαλλικές πόλεις παλαιότερα, η Κλερμόν και η Σαλόν, επεδείκνυαν με άκρατη ιεροπρέπεια στους πιστούς από έναν…«άγιο ομφαλό» του Ιησού! Ο τρίτος (κομμένος στα δύο…) φυλάσσεται ΑΚΟΜΗ στον καθεδρικό ναό της Ρώμης Λατεράν το ένα κομμάτι, και στη Σάντα Μαρία ο άλλος!
Περιμένεις δηλαδή αυτόν τον παλιμπαιδισμό να τον καταγγείλει η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία? Ας είμαστε σοβαροί…….
Στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου της Ρώμης υπάρχουνε τα…«άγια σπάργανα» του Ιησού!! Μία ακόμη αλλαξιά (αμ τι νομίζετε με μία ήταν?) «διατηρείται» στον καθεδρικό ναό της πόλης ‘Ααχεν της Γερμανίας….
Εδώ ΤΙ στα κομμάτια περιμένεις να γίνει δηλαδή?
Όμως, υπάρχουνε και άλλα πιο βαρυσήμαντα «αποδεικτικά στοιχεία» που περιμένουνε την καταγγελία που υπονοείς αγαπητέ: επειδή ο Ιησούς της περιγραφής ήτανε Εβραίος, φυσικά και υπέστη την περιτομή. Αυτό το μικρό τεμάχιο του δέρματος λοιπόν που ενώνει την πόσθη με τη βάλανο έχει μοιραστεί σε….δεκαεπτά διαφορετικές Εκκλησίες ανά την Ευρώπη!! Είπες τίποτα φίλτατε για ξεφτίλισμα?
ΕΠΙΣΗΣ: ( κατάλογος των «αποδείξεων» έχει και συνέχεια)
Από το περίφημο θαύμα της Κανά υπάρχουνε 14 (!) στάμνες μοιρασμένες στην Ραβένα, στη Βενετία, Μπολώνια, Παρίσι, Πίζα κ.α.
Αφού όμως όλα τα «Θεϊκά εξαρτήματα» μοιράστηκαν, κάποιοι απέμειναν με…ΤΡΙΧΕΣ! Ναι, ΤΡΙΧΕΣ! Στην Εκκλησία Ευαγγελισμός της Μόσχας φυλάσσονται…..ΤΡΙΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ!!!
Επίσης στον ίδιο ναό φυλάσσονται και σταγόνες αίμα από το τρυπημένο πλευρό Του…
Εδώ ΤΙ στα σκ…α πρέπει να κάνει δηλαδή το δόγμα της ορθοδοξίας? Ποιόν και από πού θα πρέπει να ξεκινήσει το ξεφτίλισμα δηλαδή??
Θες λίγα «Θαύματα» ακόμα? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ!
Αφού τελείωσαν ΚΑΙ οι τρίχες (!) τότε άρχισαν….ΤΟ ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΜΑ. Στο μοναστήρι του Αγίου Μπερνάρ φυλάσσεται ένα…«δόντι γάλακτος» του βρέφους!!!
Όμως το θέμα το ξεκαθάρισε μία και καλή ο περίφημος «Πατέρας» του εβραιοχριστιανισμού Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός σε μια επιστολή που έστειλε σχετικά στον «Άγιο» Ιερώνυμο: «Έχουμε ανάγκη από όσο το δυνατό περισσότερους μύθους για να μπορούμε να εντυπωσιάζουμε τον όχλο. Όσο λιγότερο καταλαβαίνει ο όχλος, τόσο πιο ενθουσιώδης γίνεται. Οι πατέρες και οι δάσκαλοι μας δεν έλεγαν πάντοτε τι σκέφτονταν, αλλά έλεγαν αυτό που τους υπαγόρευαν οι συνθήκες και οι ανάγκες».
Το "πιάνεις" το μήνυμα των "θαυμάτων" αγαπητέ?
Τα σχετικά «στοιχεία» που περιοδεύουν κατά καιρούς στις Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι γνωστά και δεν νομίζω να χρειάζονται σχολιασμό. Δεν υστερούν σε τίποτα πάντως!
«Άγια σπάργανα» οι Δυτικοί? Τα δοχεία από τα δώρα των τριών μάγων οι Ορθόδοξοι!
«Άγιο ομφαλό» οι Δυτικοί? Το «Τίμιο ξύλο» οι Ορθόδοξοι!
Η στάμνα της Κανάν οι Δυτικοί? Η κουρδιστή αυτανάφλεξη του Πάσχα οι Ορθόδοξοι!
Και ο κατάλογος της κόντρας των θαυματοποιών θεουργών δεν έχει τελειωμό αγαπητέ!
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας αφήσουμε τις απαρχαιωμένες και μονολιθικές «εξ αποκαλύψεως» φαντεζί δικαιολογίες μαγγανείας των εκάστοτε θεουργών, διότι έτσι μόνο τον σκοταδισμό και την θρησκοληψία εξυπηρετούμε.
quote:
Αγαπητέ junk95,1. νομίζω ότι θα πρέπει να φρεσκάρεις τα αγγλικά σου και κυρίως τα ελληνικά σου (είναι τουλάχιστον ντροπή να επικαλείσαι μία ξένη γλώσσα προς απόδειξιν του όποιου ισχυρισμού).
2. Δε με απασχολεί φίλτατε, τί συνηθίζουν να πιστεύουν οι διάφοροι ανοήμονες.
Νομίζω ότι χρειάζεται να διευρύνουμε λίγο την σκέψη μας κι όχι να μένουμε στα όποια λανθασμένα δεδομένα.3. Αν η φιλοσοφική δεν είναι επιστήμη, η πολιτική επιστήμη και η Πάντειος δηλαδή κατά την γνώμη σου τί διδάσκουν;;;
1. Νομίζω ότι πρέπει να ανοίξεις τα μάτια σου και να συνειδητοποιήσεις ότι ο κόσμος μας τα τελευταία 500 χρόνια διαμορφώνεται σταθερότατα από ξένους σε ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ. Ντροπή είναι να
νομίζεις ότι τα πάντα θα πρέπει να εξηγούνται με όρους του χωριού σου. Ακούς εκεί είναι ντροπή να χρησιμοποιώ μια ξένη γλώσσα για να εξηγήσω πώς ένας ελληνικός όρος άλλαξε σημασία ακριβώς μέσω αυτής της γλώσσας! ΛΕΣ ΚΑΙ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΤΣΙ! Μου είναι εξίσου δυσσάρεστο που έχει καταντήσει επιστήμη=science, αλλά επιτέλους ας γράφαμε κι εμείς κανένα Νόμο του Νεύτωνα ή κανένα Νόμο του Maxwell να μην ήταν έτσι. Και μη μου πεις για τις αρχαιοελληνικές επιρροές, γιατί είναι επιρροές. Οι ξένοι έκαναν τη μαγκιά να επηρρεαστούν (δηλαδή να κρατήσουν τα καλά, να απορρίψουν τα αρνητικά, να προχωρήσουν τη σκέψη), εμείς προτιμήσαμε τη νεκρολαγνεία.
2. Νομίζω ότι λίγη μετριοφροσύνη δε βλάπτει. Δεν είναι ανοήμονες όσοι διαφωνούν μαζί σου, ούτε θα έπρεπε να μη σε απασχολούν τα όσα έχουν να πουν, ακόμα και για να τα διαψεύσεις αμέσως. Προσωπικά έχω εκπλαγεί με την ικανότητα όσων απορρίπτουν θεμελιωδώς τον επιστημονικό τρόπο σκέψης να πέφτουν σε λάθη και αντιφάσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μία στις χίλιες δεν έχουν δίκιο.
3. Η φιλοσοφία είναι επιστήμη με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης, αλλά όχι με την επικρατέστερη σημερινή (η οποία είναι αντιδάνειο από τα αγγλικά αλλά τέτοια πράγματα προφανώς απαγορεύονται). ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ, ΑΠΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Εγώ θα την έλεγα μετα-επιστήμη (με τη σύγχρονη έννοια του προθέματος, δηλαδή επιστήμη-για-την-επιστήμη και χωρίς να την περιορίζω σε καμία περίπτωση αποκλειστικά σε αυτόν τον ρόλο). Ξεκάθαρα σου διαφεύγει η έννοια των επιπέδων στη σκέψη. Και επίσης τονίζω πως μιλάμε για τη σημερινή φιλοσοφία και τη σημερινή επιστήμη. Στην αρχαιότητα οι λέξεις αυτές είχαν άλλο νόημα, αλλά έχουν περάσει δυο χιλιετίες από τότε, καιρός να ξεκολλάμε σιγά-σιγά.
4. Δεν έχω θρησκευτικές πεποιθήσεις και είμαι ευγνώμων για αυτό. Γιατί όποιος έχει θρησκευτικές πεποιθήσεις έχει βεβαιότητες και κολλητιλίκια με το Θεό, με λίγα λόγια έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.
Λ.Πιραντέλλο

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 08/04/2004 17:03:20
quote:
Όπου και να γεννηθείς το θέμα είναι ότι κάπου πιστεύεις σε κάποιο «Θεό», στην Ελλάδα τον λένε Θεό, αλλού Αλλάχ, αλλού Βούδα, Μέγα Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος, κλπ.
Η ουσία είναι αν υπάρχει ή όχι αυτή η ανώτερη οντότητα, αν είναι ο δημιουργός των πάντων, αν τελικά είναι το Παν προς το οποίο το παν τείνει.
Συμφωνώ αγαπητέ Ραμογλου...
«Έχω ακολουθήσει όλες τις θρησκείες Ινδουισμό, Ισλαμισμό, Χριστιανισμό και έχω επίσης ακολουθήσει τους δρόμους διαφόρων αιρέσεων του ινδουισμού. Ανακάλυψα ότι όλοι στρέφονται προς τον ίδιο Θεό και καταλήγουν σε αυτόν ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους. Παντού συναντάω ανθρώπους που φιλονικούν στο όνομα της θρησκείας. Δεν κάθονται όμως να σκεφτούν ότι αυτός που ονομάζεται Κρίσνα, μπορεί επίσης να ονομάζεται Σίβα ή Αρχέγονη δύναμη ή Ιησούς ή Αλλάχ. Η ουσία είναι μία, και ας φέρει πολλά διαφορετικά ονόματα, και ο άνθρωπος αναζητά την Ίδια ουσία.»
Ραμακρίσνα
Άλλο όμως η θεια ουσία και άλλο η θρησκεία...

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»