- Σκέφτομαι άρα υπάρχω ( μόνο εγώ; ) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Αντιμετώπισες τέτοια προβλήματα Demo ή απλά λες οτι συμβαίνει; Όπως και να ΄χει πάντως σημασία έχει πως εσυ ξέρεις. Άσε τους άλλους να πιστεύουν πως είσαι σατανιστής ή τρελός, εσυ ξέρεις πως είσαι απλά ενας διψασμένος για γνώση ερευνητής. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν φόβο για το άγνωστο. Όχι εμείς.
Κάθυ και Demo θα σας πω και ενα περιστατικό που συνέβη όταν ήμουν μικρός. Έτσι για να επιβεβαιώσω τα παραπάνω και να γελάσουμε. Μέχρι τα 8 μου χρόνια έζησα σε ενα μικρό χωριό, με την Γιαγία και τον Παππού μου. Οι γονείς μου εργαζόντουσαν στη Γερμανία. Η Γιαγία μου κάθε δυο μήνες ή λιγότερο, με πήγαινε στην εκκλησία για να μεταλάβω. Εγω έβλεπα τις γριούλες που ήταν πρίν απο μένα, να ανοίγουν το στόμα με τα σάπια δόντια και να κοινωνούν απο το ίδιο κουτάλι, που θα κοινωνούσα κι εγώ και με έπιανε ανατριχίλα. Μια μέρα λοιπόν αποφάσισα να κρύψω στη τσέπη μου ενα κουταλάκι του γλυκού. Όταν έφτασε η σειρά μου να μεταλάβω η γιαγία μου με σήκωσε ψηλά στον ιερέα κι εγω σχεδόν ταυτόχρονα έβγαλα το κουταλάκι απο τη τσέπη μου. Φανταστείτε την έκπληξη του Ιερέα που βλέπει ενα πεντάχρονο αγοράκι να κρατάει ενα κουταλάκι και να του λέει: << εμένα απο αυτό να μου δώσεις, έχω δικό μου >>. Έσπευσαν όλες οι γριούλες τότε στη γιαγία μου να της πούν πως έχω δαιμονικό μέσα μου , να με διαβάσει ένας Παππάς και τέτοια, ξέρετε τώρα.Η γιαγιά μου ακόμη και σήμερα θυμάται περιστατικό και γελάει.
Να περνάτε καλά!! ![]()
EΛΛΑΣ = ΕΛ-ΛΑΣ = ΓΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Φαίνεται μερικοί Ορθόδοξοι βαμμένοι & φανατικοί άν δούν κανένα Περιοδικό στα χέρια σου που δέν έχει σχέση με Ιερά Εκκλησία της Ελλάδος ή Βίους Αγίων αλλα άλλα Παράξενα Υπερφυσικά πράγματα τέτοια λένε!!
Πιστεύω πως ο θρησκευτικός φανατισμός είναι απο τις χειρότερες μορφές φανατισμού. Τι παραδείγματα να αναφέρω; Τις σταυροφορίες των χριστανών; Ή μήπως τους ιερούς πολέμους των Μουσουλμάνων για να σφάξουν τους άπιστους;
Μη δίνεις σημασία σε τέτοιους ανθρώπους. Ποιο περιοδικό είχες το Strange
το Άβατον
ή την Ιερά Ελλάς
? ![]()
Αλλά όπως πολύ Σωστά λές ο Θρησκευτικός φανατισμός είναι χαρακτηριστικό Ατόμων τα οποία ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ την Αναζήτηση της Αλήθειας!!
ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ? Δεν το εχω ακουστα. Κυκλοφορησε προσφατα?
Καλό μου ακούγεται το περιοδικό. Έχω διαβάσει πολλά περιοδικά με παρόμοια θεματολογία.
Θα το αγοράσω ,θα σταθώ έξω απο μια εκκλησία Κυριακή πρώι και θα το διαβάζω προκλητικά. Ξέρεις ορθάνοιχτο μπροστά στο πρόσωπο. Ας τολμήσει κανείς να πει κάτι.
καθυστερημένη η τοποθέτησή μου στο ερώτημά σου, αλλά είμαι νέο μέλος και μόλις το εντόπισα.
Η Κβαντική Φυσική ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι οι ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων (άρα της ίδιας της ύλης)καθορίζονται απο τη στιγμή που θα γίνει αλληλεπίδραση με έναν παρατηρητή. Τα υποατομικά σωματίδια (ηλεκτρόνια, πρωτόνια κλπ) δεν νοούνται σαν αυθύπαρκτες οντότητες στη σύγχρονη Φυσική, αλλά συναρτήσεις πιθανοτήτων που εκδηλώνονται μέσω αλληλεπίδρασης με ένα όργανο μέτρησης.
Πιο απλά, μπορείς να θεωρήσεις- και κανείς να μη σε πάρει για τρελό όπως φοβάσαι- ότι το κείμενο που διαβάζεις τη στιγμή αυτή υφίσταται μόνο και μόνο επειδή το παρατηρείς, γίνεσαι δηλαδή "συμμέτοχος" σε μια διαδικασία "μέτρησης" ενός φαινομένου. (όπου όργανο μέτρησης, είναι τα μάτια σου, η συνείδησή σου αν θέλεις)
Πρόκειται για τη λεγόμενη "κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης" ενός υλικού αντικειμένου, το οποίο μέχρι της στιγμή της παρατήρησής του είναι ουσιαστικά μια δέσμη πιθανοτήτων.
Δε θα συνεχίσω σε περαιτέρω ανάλυση. Θα σου πρότεινα όμως ανεπιφύλακτα το βιβλίο "Το ΤΑΟ και η Φυσική" του Fritjof Kapra. Θα ανακαλύψεις απίστευτες αναλογίες ανάμεσα στις σύγχρονες θεωρίες της ατομικής Φυσικής και τις μυστικιστικές παραδόσεις των αρχαίων λαών της Ανατολής.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης του ντετερμινισμού. Η σύγχρονη Φυσική διαπίστωσε το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησε η Καρτεσιανή άποψη. Όπως συμβαίνει πάντα, οι μεγάλες αλήθειες βρίσκονται στα όρια γνωστικών πεδίων που εκ πρώτης όψεως είναι μεταξύ τους άσχετα.
Ίσως επανέλθω.
Ευχαριστώ.
Bandits 12 O'Clock!
Καλοδεχούμενη και χρήσιμη η απάντηση ακόμη κι αν άργησε λίγο. Είναι απο τις πιο αξιόλογες που έλαβα μέχρι στιγμής. Α! Να σου πω και ένα καλώς όρισες αφού είσαι νέο μέλος.
Σημαντικά και εντυπωσιακά τα όσα γράφεις. Κάποια απο αυτά και άλλα παρόμοια τα έχω ακούσει και εγω σε εκπομπές ή τα έχω διαβάσει σε βιβλία με παρόμοια θεματολογία. Το Βιβλίο που μου πρότεινες θα φροντίσω να το βρώ.
Είναι συναρπαστική η θεωρία του οτι κάτι υπάρχει ως πιθανότητα ύπαρξης μέχρι εγώ με την παρατήρηση μου να του χαρίσω την ύπαρξη. Φαντάζομαι οτι σχετίζεται με τη θεωρία των παράλληλων διαστάσεων και το πως αυτές δημιουργούνται κάθε φορά,που κάποιος παίρνει μια απόφαση. Έτσι ας πούμε σε ενα παράλληλο σύμπαν (διάσταση),εγώ δεν σου γράφω απο υπολογιστή που τρέχει τα Windows XP γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Ο Gates ποτέ δεν δημιούργησε τη Microsoft. Τουλάχιστον να υπάρχουν Linux!
!
κατ'αρχήν ευχαριστώ για το καλωσόρισμα
να διευκρινίσω ότι η "πιθανότητα ύπαρξης" ενός υποατομικού σωματιδίου δεν είναι θεωρία, αλλά μια απο τις ερμηνείες που έχουν δοθεί για να βρεθεί μια λύση στο λεγόμενο "μετρητικό πρόβλημα" της Κβαντομηχανικής. Το παραπάνω πρόβλημα έχει τη ρίζα του στην αδυναμία μας να προσδιορίσουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ενός σωματιδίου. Η ερμηνεία αυτή (ερμηνεία της Κοπεγχάγης) είναι η μία απο τις δύο επικρατέστερες, και δεν πρέπει να την συγχέει κανείς με τους "Παράλληλους Κόσμους" που ανέφερες.
Η θεωρία (ή ερμηνεία) των παράλληλων κόσμων είναι η δελύτερη. Διατυπώθηκε για να παρακάμψει την παραδοξότητα του συμπεράσματος στο οποίο οδηγείται κανείς αν δεχτεί την ερμηνεία της Κοπεγχάγης. Έχει μεγαλύτερη μαθηματική απλότητα, αλλά είναι το ίδιο (ή και περισσότερο) ριζοσπαστική. Με απλά λόγια, δέχεται ότι κατά τη στιγμή της μέτρησης ενός φαινομένου πραγματοποιούνται ταυτόχρονα ΟΛΑ τα ενδεχόμενα, αλλά το καθένα απ' αυτά σε ένα Σύμπαν το οποίο δημιουργείται εκείνη τη στιγμή και δεν επικοινωνεί με κανένα τρόπο με τα υπόλοιπα.
Μπορείς λοιπόν να διαλέξεις...
απο τη μια η ερμηνεία της Κοπεγχάγης η οποία θεωρεί ότι το προς παρατήρηση αντικείμενο "διαλέγει" ΜΙΑ απο τις διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες είναι δυνατόν να βρεθεί κατά τη στιγμή της μέτρησης, δηλαδή ουσιαστικά η ύπαρξή του εξαρτάται απο τον παρατηρητή-συμμέτοχο. Mε τη λογική αυτή, όταν ο LOCO βρίσκεται στο δωμάτιό του, το μπάνιο...δεν υπάρχει επειδή ο LOCO δεν το παρατηρεί :)
και απο την άλλη...
τη στιγμή που γίνεται μια μέτρηση, ουσιαστικά μια παρατήρηση, το Σύμπαν διακλαδίζεται. Σε καθένα απο τα διαφορετικά Σύμπαντα το προς μέτρηση αντικείμενο βρίσκεται μια απο τις άπειρες "καταστάσεις" στις οποίες είναι πιθανό να βρεθεί. Mε τη λογική αυτή υπάρχουν άπειροι LOCO σε άπειρα Σύμπαντα :)
quote:
Η Κβαντική Φυσική ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι οι ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων (άρα της ίδιας της ύλης)καθορίζονται απο τη στιγμή που θα γίνει αλληλεπίδραση με έναν παρατηρητή. Τα υποατομικά σωματίδια (ηλεκτρόνια, πρωτόνια κλπ) δεν νοούνται σαν αυθύπαρκτες οντότητες στη σύγχρονη Φυσική, αλλά συναρτήσεις πιθανοτήτων που εκδηλώνονται μέσω αλληλεπίδρασης με ένα όργανο μέτρησης.
Χωρίς να είμαι φυσικός, ούτε και γνωρίζω πολλά γύρω από την φυσική, νομίζω ότι καθόλου η κβαντική φυσική δεν ισχυρίζεται ότι οι ιδιότητες της ύλης καθορίζονται από τον παρατηρητή. Το αντίθετο νομίζω συμβαίνει.
Αν θυμάμαι καλά ο Αίνσταϊν σε μία επέκταση της κβαντικής θεωρίας του Planck θεωρήσε ότι τα σωμάτια του φωτός πρέπει να έχουν τον λόγο ενέργεια/συχνότητα ίσο με τη σταθερά Planck. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν σωμάτια φωτός (φωτόνια) και η κυματική θεωρία του φωτός δεν είναι "βεβαιότητα".
Τι σημαίνουν τα παραπάνω? Καταρχήν δεν χρειάζεται να θεωρήσουμε την ύπαρξη του αιθέρα ως το μέσο για τη μετάδοση του φωτός και δεύτερον ότι η ύπαρξη της ύλης είναι μία βεβαιότητα. Αυτό το επιχείρημα αν θυμάμαι καλά χρησιμοποίησε και ο Αϊνστάϊν απέναντι στους σολιψιστές, οι οποίοι θεωρούσαν πως δεν υπάρχει ύλη και πως τα πάντα λαμβάνουν την "ύπαρξή τους" από τον παρατηρητή.
Όσο αφορά δε την ερμηνεία της κοπεγχάγης ... η παρατηρησή μας άραγε στην κατάσταση μιας γάτας, που έχουμε κλείσει για μια ώρα σε ένα κουτί και δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανή ή νεκρή θα αλλάξει την κατάσταση της γάτας; Η ερμηνεία της Κ. θα έλεγε ΝΑΙ, ότη η ματιά μας και μόνο αλλάζει την κατάσταση της γάτας... Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να γίνει αποδεκτό.
ath.
Athakndr δεν μπορώ να πω ούτε κι εγώ με σιγουριά πως οι παραπάνω θεωρίες ισχύουν. Δεν μπορώ να ξέρω αν η παρατήρηση αλλάζει την ύλη ή την δημιουργεί. Με προβληματίζει όμως το γεγονός οτι κάποτε διψούσα πολύ και έτρεξα στο ψυγείο με την πρόθεση να πιώ νερό. Στη βιασύνη να χορτάσω τη δίψα μου (με νερό) έπιασα κατά λάθος ενα πλαστικό μπουκάλι γεμάτο με τσίπουρο. Στα πρώτα δευτερόλεπτα κατέβαζα το διάφανο υγρό πιστευόντας πως είναι νερό και αυτή τη γεύση ένιωθα πως είχε.
Αυτό πως εξηγείται;
Όταν συνηδειτοποίησα τι πίνω ![]()
........μου άρεσε και συνέχισα
!
το φως εκδηλώνει τόσο σωματιδιακές όσο και κυματικές ιδιότητες, ανάλογα με τον τρόπο που το παρατηρούμε.
Αν κάνουμε ένα απλό πείραμα χρησιμοποιώντας ένα χαρτόνι πάνω στο οποίο υπάρχουν δυο σχισμές και πίσω απο το χαρτόνι έχουμε τοποθετήσει ένα διάφραγμα, η φωτεινή δέσμη που προσπίπτει στο χαρτόνι δημιουργεί το φαινόμενο της συμβολής πάνω στο διάφραγμα, χαρακτηριστικό γνώρισμα συμπεριφοράς κυμάτων.
Αν τώρα αντί για διάφραγμα τοποθετήσουμε έναν ανιχνευτή φωτονίων, θα παρατηρήσουμε ότι δεν παρατηρείται το φαινόμενο της συμβολής, άρα το φως συμπεριφέρεται σαν ρεύμα σωματιδίων.
Το φως έχει δυαδική φύση. Το αν θα "διαλέξει" τη μια ή την άλλη, εξαρτάται απο την διάταξη που θα χρησιμοποιήσουμε για να το ανιχνεύσουμε. Αυτό είναι ένα παράδειγμα "επίδρασης" του παρατηρητή στη φύση της μέτρησης.
Σε ότι αφορά την ερμηνεία της Κοπεγχάγης, σαφώς και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό απο τον κοινό νου ότι η γάτα είναι ταυτόχρονα νεκρή και ζωντανή μέχρι να την παρατηρήσουμε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το φως. Είναι κύμα όταν δεν το "μετράμε" και σωματίδια όταν παρεμβληθεί μια μετρητική συσκευή. Η παραδοξότητα αυτή ταλάνισε και ταλανίζει τους φυσικούς εδω και έναν αιώνα περίπου.
Απλά είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε τη συνηθισμένη μας οπτική για τον κόσμο όταν εξετάζουμε κβαντικά φαινόμενα.
Εγώ τώρα τελευταία δεν σκέφτομαι. Λες να μην υπάρχω; (δεν μπόρεσα να αντισταθώ ;))
Γεια σου Loco, χαθήκαμε... Καλά είσαι;
Δύσκολο το topic ρε συ. Με έπιασε πονοκέφαλος και μόνο που προσπάθησα να καταλάβω τι λέτε. Πάει, μόνο για κανά ποπάυ είμαι...
Νομίζω ότι κάπως έτσι είναι τα πράγματα όπως τα λες.
Βέβαια όσο αφορά την ερμηνεία της Κ. το παράδοξο δεν είναι για τον κοινό νου, αλλά για την ίδια την πρόνοια της φύσης. Δεν είναι συμβατή με την μακροσκοπική θεώρηση του κόσμου η αδυναμία πρόβλεψης των φαινομένων. Άλλωστε οι Einstein, Podolsky και Rosen έχουν επιχειρηματολογήσει και έχουν δείξει την δυνατότητα άντλησης πληροφοριών για ένα ηλεκτρόνιο Α, παρατηρώντας το Β, και όσο και αν ο Bohr και άλλοι ανταπάντησαν, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί κανείς να δεχτεί ότι "ο Θεός παίζει ζάρια".
Τέλος πάντων όπως και να 'χει το πρόβλημα του τι υπάρχει πραγματικά, είναι δυσεπίλυτο αν όχι άλυτο. Είναι φανερό βέβαια ότι ο αισθητός κόσμος είναι υποκειμενικό δημιούργημα του ανθρώπου, αλλά η δυνατότητα αυτή καθόλου δεν έχει επιβεβαιωθεί αν οφείλεται στην ύλη ή όχι. Για την ακρίβεια κάτι τέτοιο δεν έχει δειχθεί από την νευροεπιστήμη.
Επομένως το τι ακριβώς υπάρχει και πως υπάρχει και που υπάρχει μένει να απαντηθεί στο μέλλον ίσως.
ath.
quote:
Εγώ τώρα τελευταία δεν σκέφτομαι. Λες να μην υπάρχω; (δεν μπόρεσα να αντισταθώ ;))
Εσύ κάνεις την καλύτερη δουλειά. Κι εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω.
Καλά είμαι ,εσύ; Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Όσο για αυτά που γράφουμε ούτε εμείς τα κατανοούμε πλήρως γι' αυτό προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη.
Το Συμπέρασμα τελικά είναι ... οτι είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να υπάρχουμε & να μήν σκεπτόμαστε!
Κάθε ζωντανός Οργανισμός σκέπτεται!
πιθανότατα - αν όχι σίγουρα- θα απαντηθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ερωτήματα.
Γεγονός είναι πάντως ότι φαινόμενα των οποίων η κατάληξη είναι αμφίβολη απαντώνται και στον μακρόκοσμο παρά τη γενικότερη αποδοχή της ισχύος των ντετερμινιστικών διαδικασιών που τον διέπουν. Η χαοτική δυναμική τείνει να δώσει απαντήσεις σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Ίσως κάτι ανάλογο να βρεί εφαρμογή και σε υποατομικό επίπεδο. Μπορεί τελικά το ερώτημα να μην είναι αν ο Θεός παίζει ζάρια, αλλά με ποιον τρόπο τα ρίχνει. Κάνοντας έναν "ακροβατικό" συλλογισμό μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η "τυχαιότητα" που χαρακτηρίζει την κυματοσυνάρτηση υπακούει σε νόμους που έχουν τη βάση τους σε έναν καλά κρυμμένο ντετερμινισμό, όπως ακριβώς φαίνεται ότι συμβαίνει και στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα του μακρόκοσμου.