- Τι γίνεται λίγο πριν πεθάνεις; - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
ο θανατος ειναι μια πολυ προσωπικη εμπειρια και βιωνεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ απο τον καθενα!
Απλως ,επειδη οι περισσοτεροι ανθρωποι κινουνται στο ιδιο μηκος κυματος,εχουν παρομοιες εμπειριες...
Ο Masvidal εδωσε μιαν αρκετα καλη ιδεα ,για αυτου του ειδους την κατασταση...Επιμενω ομως στην ιδιαιτεροτητα της καθε εμπειριας,η οποια σχετιζεται με την αντιληψη που εχει το ατομο για τον θανατο!
Καθως αναρωτηθηκες........
παρολη την αγωνια,η ...Περσεφονια επιστροφη ειναι ενα πολυ μεγαλο δωρο!!!
quote:
Όχι δεν πιστεύω ότι οι επιθανάτιες-μεταθανάτιες εμπειρίες με τις εξωσωματικές εμπειρίες είναι το ίδιο και το αυτό.
Από ότι ξέρω και διορθοσέμαι αν κάνω λάθος εξωσωματική εμπειρία μπορεί να έχει ο άνθρωπος σε οποιεσδήποτε συνθήκες, το άτομο σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπει τι υπάρχει και τι γίνεται γύρω του, επίσης μπορεί να δει τον εαυτό του και την κατάσταση που βρίσκεται την δεδομένη στιγμή ενώ επιθανάτιες-μεταθανάτιες εμπειρίες έχει ο άνθρωπος σε δεδομένες στιγμές της ζωής του (π.χ. όταν είναι άρρωστος ή τραυματίας σε περιπτώσεις που η ζωή του βρίσκεται στα τελευταία λεπτά της).
Αυτά που λες τώρα για πορεία μέσα στο τούνελ και συναντήσει γνώριμων προσώπων θεωρώ ότι είναι μια επιθανάτια-μεταθανάτια εμπειρία. Εκτός από αυτά που ανέφερες, από τέτοιες μαρτυρίες έχω ακούσει ανθρώπους να λένε και για συναντήσεις με άλλες μορφές που δεν τις είχαν ξαναδεί, που ήταν πολύ όμορφες και γαλήνιες, όπως επίσης και για μια φωνή που άκουγαν χωρίς να βλέπουν το πρόσωπο που τους μιλάει, όπως και το ότι όταν επέστρεψαν αισθάνονταν άσχημα και ήταν στενοχωρημένοι που έφυγαν από αυτό το μέρος. Ξέρεις θεωρούσαν ότι τους δόθηκε ένα μεγάλο δώρο αλλά για λίγο και ότι θα πρέπει να περιμένουν αρκετό καιρό για να το ξαναδούν.
Όχι δεν έχω μιλήσει προσωπικά με άτομα που έχουν βιώσει μια επιθανάτια-μεταθανάτια εμπειρία, αν και θα το ήθελα πάρα πολύ.
Να σου πω την αλήθεια πιστεύω ότι τα άτομα αυτά είναι πολύ προνομιούχα.
Εσύ γνωρίζεις ή έχεις μιλήσει με κάποιο άτομο που να έχει βιώσει μια τέτοια εμπειρία;"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ (ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΓΑΛΗΝΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ,ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ κλπ) ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑ,ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ MAIL.
Αν το βιβλίο του - The book of the dying and living=Το Βιβλίο των ετοιμοθάνατων και των ζώντων- πιστεύω να το μετέφρασα σωστά,
έχει μεταφραστεί στα ελληνικά σας το συνιστώ.
Αν όχι θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω μερικά αποσπάσματα.
Είναι άκρως διαφωτιστικό.
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
Don't try to take our dreams away
from us
We will never be like you
άλλοι στο διαλογισμό κ.οκ.
Αν πιστεύομε πως υπάρχει αύρα και πως υπάρχουν άνθρωποι που τη βλέπουν τότε δεν είναι και πολύ δύσκολο να πιστέψουμε το τι βλέπει ο Reponche όταν κάποιος πεθαίνει.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του ο μελλοθάνατος περνάει από 4 στάδια που τα ονομάζει Bardos.
Στο πρώτο στάδιο το στοιχείο της γης είναι που αποχωρεί από τον ετοιμοθάνατο. Γι’ αυτό αισθάνεται πολύ βαρύς και κανένα μαξιλάρι δεν μπορεί να τον ανακουφίσει.
Μετά αποχωρεί το στοιχείο του νερού. Κι εδώ περιγράφει ακριβώς πώς αισθάνεται ο ετοιμοθάνατος.
Κατόπιν αποσύρεται το στοιχείο της φωτιάς,
και τελευταία αποσύρεται το στοιχείο του αέρα.
Σε αυτό το στάδιο ο ετοιμοθάνατος βγάζει τρεις αναπνοές, ενώ μια σταγόνα αίμα στάζει στη καρδιά του και εκπνέει.
Το τι συμβαίνει μετά είναι ένα άλλο κεφάλαιο.
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
Σκέφτομαι εάν έχει να κάνει και με τις "θρησκευτικές" πεποιθήσεις του κάθε ένα από εμάς. Και σκέφτομαι κάτι τέτοιο επειδή έχουμε ακούσει περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν μεταθανάτια εμπειρία, να δίνουν μία διαφορετική εκδοχή ο καθέας. Άλλοι ανέφεραν τούνελ, άλλοι λευκό φως, άλλοι λένε ότι συνάντησαν πεθαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα...

* Ειρήνη *
~ Love is the only truth ~
φίλη μου ΔΩΡΙΔΑ σέβομαι απόλυτα την άποψή σου, όσο αφορά τον λάμα Reponche, αλλά δεν πιστεύω ότι κάποιος λάμα μπορεί να μου πει τι γίνεται όταν πεθαίνει ο άνθρωπος, ούτε τι υπάρχει μετά. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι δεν πιστεύω στους λάμα και δεν με αντιπροσωπεύει ούτε αυτό που αυτοί αντιπροσωπεύουν. Για να είμαι ειλικρινείς δεν έχω διαβάσει το βιβλίο που μας πρότεινες, ούτε έχω ασχοληθεί και ψάξει σε βάθος τους λάμα και τα πιστεύω τους.
Εγώ δεν θα σε πήγαινα πολύ μακριά, μόλις δύο βήματα από τον καθένα μας υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο φωτισμένοι που μπορεί κανείς να τους αποκαλέσει άγιους, όπως είναι ο ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ και ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ, δυστυχώς για εμάς αυτοί οι δύο πνευματικοί γίγαντες δεν βρίσκονται πια στην ζωή. Προτείνω σε εσένα αλλά και σε όλους τους άλλους να διαβάσουν ένα βιβλίο αναφορά στον ΓΕΡΩΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟ, έχει τίτλο
Ο ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Μαρτυρίες και εμπειρίες
Συγγραφέας είναι ο Κλείτος Ιωαννίδης
Σε αυτό το βιβλίο δεν μιλάει για τον θάνατο και την μεταθανάτια ζωή αλλά μιλάνε άνθρωποι που γνώρισαν τον γέροντα, και μέσα από αυτές τις αναφορές παρουσιάζονται και οι απόψεις του ίδιου του γέροντα για την ζωή, τον άνθρωπο, τον θάνατο, τον θεό.
Ο γέροντας ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ήταν τόσο πολύ φωτημένος από τον θεό και το άγιο πνεύμα, που μπορούσε να ξέρει τι σκέφτεσαι, τι έχεις περάσει στην ζωή σου, τι πρόκειται να περάσεις στο μέλλον, τι σε απασχολεί, γνώριζε ακόμα και το πότε θα πεθάνει ο ίδιος και περίμενε με λαχτάρα την στιγμή εκείνη που θα βρισκόταν κοντά σε εκείνων που αγαπούσε τόσο σε όλη του την ζωή. Μπορούσε να πάει από την άλλη μεριά και να δει πράγματα, και όλα αυτά χωρίς να προσπαθήσει καθόλου (όπως προσπαθούν πολλοί), το μόνο που έκανε ήταν να κάθετε απέναντι σου και να σου λέει τα πάντα.
Αν μπορούσα να ρωτήσω κάποιον λοιπόν για όλα αυτά τα ερωτήματα γιατί να πάω και να ρωτήσω τον λάμα και να μην ρωτήσω τον γέροντα;;;!!!
"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
Edited by - iasonas on 29/10/2003 16:11:16
ωραιο το θεμα αλλα η απαντηση ειναι διφορουμενη.ακομα δεν πεθαναμε για να την ξερουμε ομως,τελικα ισως η απαντηση να βρισκεται καπου μεσα μας.Οσοι ειναι βαρια αρρωστοι και ξερουν οτι θα "φυγουν" λενε οτι διαισθανονται τον επικειμενο θανατο τους.Εγω ρωταω ομως τι γινεται με αυτους που "φευγουν" ξαφνικα?Απο ατυχημα,απο δολοφονια κλπ?Αυτοι νιωθουν κατι πιο πριν?Υπαρχει κανεις που μπορει να μου απαντησει?Σιγουρα κατι γινεται ομως ποια ειναι τα σημαδια γι'αυτες τις περιπτωσεις που πεθαινουν εντελως ξαφνικα?
Θα χαρω πολυ να δω μια απαντηση ή εστω μια εμπειρια πανω σε αυτο.Ισως ετσι να απαντηθουν εν μερει και καποια δικα μου ερωτηματα....
MI SE PARW KAI STO LAIMO MOU
EXW DIAVASEI GIA TIN PERIPTWSI OPOU MIA KOPELA EKSEFRASE STOUS FILOUS TIS TIN ANUSIXIA TIS OTI KATI DEN PAEI KALA DUO MERES PRIN PETHANEI APO ATYXIMA STO MPANIO TOU SPITIOU TIS. SYGKEKRIMENA, TOUS APOXERETISE OLOUS GIATI AISTHANOTAN OTI DEN THA TOUS KSANADEI KAI TIN EPOMENI EPATHE TO ATIXIMA ( AYTA DIMOSIEYTIKAN PERSI SE AGGLIKO PERIODIKO-SE SYNENTEYKSI POU EDWSE I KOLLITI TIS). ALLA, OPWS EIPA, DEN GNWRIZW TIPOTA EMPERISTATWMENO, GIA AYTO DON'T TAKE MY WORD ON IT!
OSO GIA TIS METATHANATIES/PERITHANATIES EMPIREIES GENIKOTERA, PALI DEN EKFRAZW EMPIRISTATWMENI APOPSI (KAI PWS THA MPOROUSA ALLWSTE PANW SE ENA TETOIO THEMA), APLWS THA ITHELA NA SAS METAFERW TA SYMPERASMATA MIAS EREVNAS POU PROVALLE TO BBC STIN AGGLIA...:
EXOUN KATAGRAFEI -SYMFWNA ME TIN EKPOMPI AYTI- ARITHMITES PERIPTWSEIS ASTHENWN STIN ENTATIKI POU 'PETHANAN'GIA LIGO KAI KSANAGYRISAN, YPOSTIRIZONTAS OTI VIWSAN MIA METATHANATIA EMPIREIA SYMFWNI ME OLA AYTA POU AKOUME SINITHWS ( TOUNEL, FWS STO TELOS TOU, AGAPIMENA PROSWPA STIN YPODOXI, ENA APISTEYTO AISTHIMA GALINIS KI EUFORIAS). MIA AMERIKANIDA EPISTIMWN OMWS YPOSTIRIKSE OTI EINAI PITHANON AYTA POU 'VIWNEI'O ASTHENIS KAI NOMIZEI OTI VLEPEI, NA MIN LAMVANOUN XWRA TO XRONIKO DIASTIMA POU EINAI KLINIKA NEKROS, ALLA DEYTEROLEPTA PRIN...KAI DEYTEROLEPTA META, KATHWS EPANERXETAI STI ZWI. TO TOUNEL KAI TO FWS TA EKSIGISE EPISTIMONIKA (OPTIKO NEYRO, EGKEFALIKA ERETHISMATA KLP POU DEN TA THYMAMAI, KAI DYSTYXWS DEN MPORW NA TA EKSIGISW, MIAS KAI GIATROS DEN EIMAI).
PAR'OLA AYTA, DEN MPORESE NA DWSEI APANTISI STIN TYFLI GYNAIKA POY 'PETHANE'STO XEIROURGIKO KREVATI, EPANILTHE, KAI PERIEGRAPSE ME LEPTOMEREIA TOUS GIATROUS TIS, TIN EMFANISI TOUS, TA XEIROURGIKA ERGALIA POU XRISIMOPOIISAN KAI TIS KOUVENTES POU ANTALLAKSAN OSO AYTI ITAN FLAT-LINED!!!
aYTA! ELPIZW NA TA VRIKES ENDIAFERONTA!
Και σίγουρα δεν έχω καταθέσει, ακόμη, τις απόψεις μου. Συνέστησα το βιβλίο του Reponche, γιατί πιστεύω πως είναι κατάλληλος για το αντικείμενο της συζήτησης.
Όταν πάω στο γιατρό μου, και το αντικείμενο της υπόθεσής μου είναι η υγεία μου, δεν θα εξετάσω αν ο γιατρός μου είναι Κινέζος, Ρώσος, Έλληνας ή Ιρλανδός. Θέλω τον γιατρό μου να γνωρίζει όσο γίνεται πιο καλά το επάγγελμά του.
Η αλήθεια είναι πως και μένα δεν με αντιπροσωπεύει ο βουδισμός (για άλλους λόγους από τους δικούς σου) εντούτοις δεν περιορίζω την έρευνά μου σε ορισμένα μόνο πλαίσια.
Συγκεκριμένα έχω διαβάσει για τον Γέροντα Παΐσιο, και να δεις που τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση.
Όμως τη στιγμή που θέλησε να το παίξει προφήτης έχασε, για μένα, κάτι από τη λάμψη του, αφού η προφητεία του δεν «βγήκε».
Γράφεις: Αν μπορούσα να ρωτήσω κάποιον λοιπόν για όλα αυτά τα ερωτήματα γιατί να πάω και να ρωτήσω τον λάμα και να μην ρωτήσω τον γέροντα;;;!!!
Ο Γέροντας δεν υπάρχει πια... έτσι;
Και να μη ξεχνάμε και το αντικείμενο της συζήτησης που δεν είναι το μέλλον, ή η μετά θάνατον ζωή κλπ
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
Αυτη την εμπειρια την εμαθα απο την θεια μου που την εζησε ο αντρας της λιγο πριν πεθανει απο καρκινο.
Ηταν στο κρεβατι στα τελευταια του και αρχισε να κοιταει προς ενα διαφορετικο σημειο απο οπου ηταν η θεια μου και αρχισε να εχει κανονικα συνομιλια με ολους τους πεθαμενους,μητερα του,αδελφη του,πατερα του.
Μετα απο λιγο εφυγε....
Αυτο το εμαθα πριν 2 μηνες και εγινε αφορμη να ψαχτω για βιβλια επι του θεματος.
Πηγα λοιπον αθηνα και βρηκα 5 συνολικα τα οποια με καλυψαν απολυτα.
Λιγο πολυ περιγραφουν αυτα που περιεγραψε ο θειος μου και αλλοι περιγραφουν και οτι βλεπουν και τοπια υπεροχα λιγο πριν κλεισουν τα ματια τους.
Οποιος εδιαφερεται ειναι τα εξης βιβλια (τα εχω ξεζουμισει ολα)
ΨΥΧΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ (Παρα πολυ καλο,περιγραφει τι βιωνουν οι ετοιμοθανατοι οπως ¨¨βλεπουν συγγενεις,ακουν ουρανιες μελωδιες.
Τα επομενα ειναι για εμπειριες κυριως αφου επεστρεψε ο νεκρος με τεχνικες και περιεγραψε τι βιωσε.
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ/Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ (ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΔΟΣ ELIZABETH KUBLER ROSS
ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΟΠΤΡΟΝ (ELISABETH KUBLER-ROSS)
Tο τελευταιο εχει γινει και θεμα στην τηλεοραση και στα media.
Λεγεται ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ Απο την Betty J. Edle...η οποια πεθανε και γυρισε με μηνυμα και πολες απαντησεισ που τις ελαβε απο τον χριστο και περιγραφει γιατι ζουμε,ποια ειναι η αποστολη μας και πως ειναι η αλλη οχθη.
Πολυ ωραιο βιβλιο.
Ημουν ατομο που εβλεπα οτιδηποτε "μεταφυσικο" εντασοντας το στα πλαισια του φυσικου και κρινοντας το μεσα απο το αυστηρο πρισμα του λεγομενου ορθολογισμου με αλλα λογια δεν θεωρουσα σαν πραγματικο γεγονος οποιαδηποτε σχετικη εμπειρια.Εξαλλου δεν ειχα ποτε.
Μεχρι τις αρχες του προηγουμενου μηνα που λογω επιπλοκων κατα τη διαρκεια μιας πλαστικης επεμβασης ρουτινας βιωσα(συμφωνα με τους χαρακτηρισμους των γιατρων)το"θανατο" εντελως αναπαντεχα(ειμαι 27 χρονων,αθλητρια και απολυτα υγειης).
Απο τοτε ολα ειναι διαφορετικα για μενα.Ειναι δυσκολο να βρω λεξεις να περιγραψουν ο,τι βιωσα.Ειναι συγκλονιστικο και για μενα ΑΛΗΘΙΝΟ περισσοτερο απο ολα οσα εχω ζησει σε αυτο το επιπεδο.Δεν εχω μιλησει σε κανεναν μεχρι σημερα για οσα "ειδα" και εμαθα"εκει".
Απλα οπως λενε ολοι αλλαξα. Αλλαξα ριζικα ,ολοκληρωτικα και αμετακλητα.Εγω ξερω οτι παντα ημουν και ολα οσα δεν κρυβω πια...
θα προσπαθησω να δωσω μια ιδεα απο την εμπειρια μου σε αλλο μηνυμα.Ισως να ενδιαφερει καποιους.Ισως να ειναι "προτιμοτερο" να αναρωτιεσαι και να αναζητας παρα να ανακαλυπτεις πως γνωριζεις ολες τις απαντησεις , πως ποτε δε θα υπαρξει ερωτηση αν δεν υπαρχει ηδη η απαντηση ...ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ "ΕΔΩ","ΤΩΡΑ"-ΠΑΝΤΑ...ΑΓΑΠΗ .Μονο ο τροπος αντιληψης της πραγματικοτητας αλλαζει ,μεσα σε μια "παντοτινη"υπαρξη.Το οριο της αλλαγης λεγεται "γεννηση" ή "θανατος"...Υπαρχει ΕΠΙΛΟΓΗ ακομα και γι'αυτα.Η ζωη ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ...και τωρα το συνειδητοποιω κι εγω.
Αν και αναστατωμενη ακομα ,προσπαθω να προσαρμοσω τα νεα δεδομενα στην παλια "πραγματικοτητα"που ειχα δημιουργησει αν και ειναι πολυ δυσκολο ειδικα οταν δεν μπορεις να πεις στους αλλους το αληθινο "γιατι",γιατι διαγραφεις απο αυτη ,εκεινα που νομιζαν πως ηθελες και επαναπροσδιοριζεις τον "εαυτο" σου και ολα τα αλλα γυρω σου...
fyhkgdcf
"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
Περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω τις απόψεις σου.
quote:
Γράφεις: Αν μπορούσα να ρωτήσω κάποιον λοιπόν για όλα αυτά τα ερωτήματα γιατί να πάω και να ρωτήσω τον λάμα και να μην ρωτήσω τον γέροντα;;;!!!
Ο Γέροντας δεν υπάρχει πια... έτσι;
Ο Γέροντας δυστυχώς έχει πεθάνει αλλά ευτυχώς υπάρχουν βιβλία για αυτά που έχει πει.
Υπάρχουν επίσης και φωτισμένοι Γέροντες που βρίσκονται εν ζωή.
"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
Εμένα θα με ενδιέφερε πολύ να αναφέρεις την δική σου προσωπική εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα. Αν για κάποιο λόγο δεν θέλεις να πεις την εμπειρία σου στο topic, μπορείς, αν θέλεις φυσικά, να μου στείλεις σε mail την εμπειρία σου αυτή.
"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
Φιλη x-files κατ'αρχην χαιρομαι παρα πολυ που εισαι τωρα καλα στην υγεια σου.
Θα επιθυμουσα και εγω παρα πολυ να μας περιγραψεις την εμπειρια σου.
Αλλο να το διαβαζεις σε βιβλια και αλλο να στα λεει ενα ατομο που τα εζησε.
Προσωπικα θα με βοηθησει παρα πολυ να ακουσω τι εζησες.
Βρισκομαι σε μια φαση της ζωης μου που εχω καταλαβει οτι μονο η αγαπη εχει σημασια και οτι η ζωη μας μαθαινει αυτο το πραγμα.
Αν δεν επιθυμεις στειλτην μου και εμενα σε e mail.
Να σαι σιγουρη οτι απο αυτα που θα διαβασω τα πιο πολλα θα μου ειναι γνωστα γιατι εχω διαβασει πολλα βιβλια.
Edited by - Κωστας on 30/10/2003 20:29:51
"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
Να καταθέσω την εμπειρία μου πριν πω τις απόψεις μου.
Και η δική μου εμπειρία είναι ανάλογη του μέλους x-files.
Δεν πάνε χρόνια που μια μέρα επιστρέφοντας σπίτι από το γραφείο ένιωθα τρομερά λυπημένη χωρίς λόγο.
Μένω με τον μικρό μου αδελφό στο σπίτι. Φθάνοντας σπίτι και μετά τα τυπικά ο «μικρός» μου πετάει ένα πουκάμισο που θέλει να του σιδερώσω γιατί θα έβγαινε σε λίγο.
Του λέω: «Εγώ θα πάω στο νοσοκομείο και συ θέλεις να σου σιδερώσω πουκάμισο...»
«Τι είναι αυτά που λες sis?» Μου απαντά.
Δεν ήξερα γιατί μίλησα έτσι και το μετάνιωσα.
Ο μικρός έφυγε κι έμεινα μόνη στο σπίτι.
Σε λίγο άρχισα να πονάω με φριχτούς πόνους.
Οι πόνοι άρχιζαν από το υπογάστριο κι έφθαναν μέχρι το λαιμό.
Η πλάτη μου πονούσε, η καρδιά μου πονούσε. Τα πάντα πονούσαν. Δεν μπορούσα να καθίσω ούτε να σταθώ όρθια. Σε λίγο ζαλιζόμουν κιόλας.
Με δυσκολία κατάφερα να πάω στο τηλέφωνο. Πήρα τον οικογενειακό μας γιατρό. Αλλά αφού ήταν αργά το βράδυ είχε μόνο αυτόματο τηλεφωνητή που έδινε ένα αριθμό για επείγουσες ανάγκες. Τα κατάφερα να συνδεθώ μαζί τους.
Ήρθε ο γιατρός στο σπίτι και μου έκανε ένεση λέγοντάς μου πως είχα γρίπη!!!!!!!!
Ο πόνος, πόνος. Μεσάνυχτα αρχίζουν οι εμετοί. Δεν μπορούσα να σταθώ, ούτε να ξαπλώσω. Άρχισα να χάνω τη συνείδησή μου.
Σε αυτά τα χάλια με βρήκε ο μικρός και με κουβάλησε στο νοσοκομείο.
Δεν άργησαν να γνωματεύσουν πως η χολή μου αν δεν έσπασε θα σπάσει από λεπτό σε λεπτό.
Ο χειρούργος αποφασίζει να με χειρουργήσει κατευθείαν. Μου έκαναν τι έπρεπε να μου κάνουν και συν τοις άλλοις φέρνουν κι ένα χαρτί να υπογράψω, ξέρετε για την εγχείρηση.
Ο μικρός τρελάθηκε.
«Στάσου sis ήρθαμε για ένα κρυολόγημα και θα πας για εγχείρηση; Σκέψου το λίγο. Όπως σου λένε οι γιατροί είναι δύσκολη εγχείρηση σε αυτή τη φάση.»
«Έλα, μωρέ, του λέω τι φοβάσαι...να δεις που θα επιστρέψω...το υπόσχομαι.»
Ετοιμάστηκα, υπέγραψα και με τρέχουν στο χειρουργείο. Πριν το αναισθητικό κάνει τη δουλειά του, ο αναισθησιολόγος μου πιάνει τα χέρια και με παρακαλάει: Δώσε μου, γλυκιά μου, ένα χαμόγελο σε παρακαλώ...
Το ύφος του, η καμουφλαρισμένη του ηρεμία με έκαναν να χαμογελάσω από την καρδιά μου.
Δεν θυμάμαι τη στιγμή που έκλεισα τα μάτια μου
Όμως θυμάμαι τι έκανα στη διάρκεια της εγχείρησης.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου αυτή την εμπειρία.
Ενώ έπρεπε να ήμουνα στο κρεβάτι του χειρουργείου ήμουνα αλλού. Δεν είδα φώτα, ούτε τούνελ, ούτε ποτάμια, ούτε λιβάδια.
Απλά και φυσικά μεταφέρθηκα σε ένα δωμάτιο, που δεν ήταν δωμάτιο, αφού ο χώρος του ήταν σχεδόν απέραντος κι όμως είχα την αίσθηση πως ήταν δωμάτιο. Κι "ήξερα" πως ήταν ψηλά, αφού έβλεπα το σώμα μου κάτω να χειρουργείται.
Το «δωμάτιο» ήταν φωτεινό. Αλλά για ποια φωτεινότητα μιλάμε; Δεν συγκρίνεται με τίποτε. Γαλακτερή, λαμπρότατη αλλά όχι εκτυφλωτική.
Στο «δωμάτιο» δεν ήμουνα μόνη. Εκεί υπήρχε ένας κύριος, ένας ευγενικός άνδρας, καθισμένος σε ανάκλιντρο. Όλα ήταν κατάλευκα. Η ευγενική αυτή ύπαρξη φορούσε μανδύα. Ο μανδύας είχε χρώμα βυσσινί και είχε σχέδια, πολλά σχέδια, σε χρυσό χρώμα κι αυτά ήταν τα μόνα χρώματα που είδα να υπάρχουν. Αυτά τα σχέδια είναι τυπωμένα μέσα μου πολύ έντονα.
Και μιλούσαμε. Μιλούσαμε; Όχι όπως μιλάμε εμείς οι άνθρωποι, ήταν ένα άλλο είδος ομιλίας. Δεν μπορώ να το περιγράψω.
Δεν θα σας πω τι συζητήσαμε και τι είπαμε.
Πάντως ήμουνα χαρούμενη...Ευτυχισμένη, κάτι παραπάνω...
Σε κάποια στιγμή η μορφή εκείνη μου είπε να γυρίσω στο σώμα μου.
Στεκόμουνα όρθια μπροστά στο ανάκλιντρο εκείνη τη στιγμή, γυρνώ προς το «σώμα» μου κι κάνω τρία, ακριβώς, βήματα. Μετά σταμάτησα. Λέω στην ύπαρξη εκείνη «Όχι, δεν θέλω να πάω».
Εκείνος μου δείχνει τον μικρό μου αδελφό και τότε τα θυμήθηκα όλα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχα ξεχάσει εντελώς την γήινη ύπαρξή μου. Είχα ξεχάσει και την υπόσχεση που έδωσα στον μικρό πως θα «επέστρεφα».
Ο μικρός καθόταν στο διάδρομο εκείνη τη στιγμή έξω από την αίθουσα που γινόταν η εγχείρηση. Δεν ήθελε να φύγει από κοντά μου. Μια νοσοκόμα του είχε φέρει μια καρέκλα να καθίσει.
Μετά, στο δωμάτιο όπου με μετέφεραν και «ξύπνησα», μια άλλη εμπειρία λαμβάνει χώρα. Έβλεπα τις αύρες όλων των ανθρώπων. Αλλά μιλάμε για αύρες! Με κάθε λεπτομέρεια. Με όλα τα χρώματα με όλες τις διαβαθμίσεις και όλες τις λεπτομέρειες (τότε δεν ήξερα τι θα πει «αύρα» καλά-καλά).
Από τότε άλλαξαν πολλά....
Αν ο θάνατος είναι κάπως έτσι... ε, τότε είναι υπέροχα...
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
Οσοι "πεθαινουν" για λιγο ξαφνικα δεν ειναι αναγκαιο να δουν τουνελ η υπεροχα λιβαδια. Μπορουν καλιστα να βρεθουν και σε δωματια οπου θα ειναι καποιο ευγενικο ον που γνωριζουν η οχι.
Φανταζομαι θα επικοινωνησατε τηλεπαθητικα.