- Απλοί περίπατοι στην πόλη..... (Απλοί;;;;;) - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Όσο για τις περιοχές δίπλα στης γραμμές στο Μοσχάτο, αν και τώρα σε πολλά σημεία έχουν χτιστεί πολυκατοικίες στις θέσεις των βιοτεχνιών, συνεχίζει να διατηρεί την παράξενη "αίσθηση η περιοχή". Και θα ξαναρωτήσω ρητορικά, ο άνθρωπος επηρεάζει τον τόπο η ο τόπος τον άνθρωπο; Σίγουρα και τα δύο. Αλλά πιο πολύ; Είναι ίσως ένας φαυλος κύκλος. Οι άνθρωποι διάλεξαν να χτίσουν τις βιοτεχνίες στο Μοσχάτο. Με αποτέλεσμα να επηρεάσουν τον χώρο. (έστω την Μορφοδιάταξη του χώρου, η πείτε το όπως αλλιώς θέλετε) Αλλά μήπως υπάρχει και η περίπτωση ο ίδιος ο τόπος να "κάλεσε" τους ανθρώπους να μην ζήσουν τοτε εκεί αλλά να χτίσουν τις βιοτεχνίες; Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως επιδρά ακριβώς ο χώρος με τον άνθρωπο, μόνο να παρατηρούμε τα αποτελέσματα της αμφίδρομης επιρροής...

ΣΑΤΥΡΟΣ ΜΕΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕ
Η περιοχή γενικά πίσω από το άλσος του Λογγίνου, και η ονοματοδοσία των οδών πάντως προέρχεται από εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού
(Ευγένιου Βούλγαρη, Λουκάρεως, κλπ.). Και ο Κοσμάς Μπαλάνος πιθανόν να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Πάντως ωραία περιοχή το Μετς.

ΣΑΤΥΡΟΣ ΜΕΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕ
...βρίσκοντας στο δρόμο μας τον Κύριο Σαλίγκαρο, ο οποίος προφανώς εξεπλάγην που μας είδε εδώ στην δική του περιοχή, γιατί από το μικρό και ξεχασμένο δρομάκι του δεν συνηθίζουν να περνούν οι απλοί περαστικοί

...μερικά μέτρα πιο πέρα, στο ίδιο σοκάκι ένα σπίτι με κλεισμένα όλα τα παράθυρα και τις πορτες με σίδερα φυλακής-Περίεργο; Οχι ιδιαίτερα θα μπορούσε να πει κανείς.. Λεπτομέρεια- οι πόρτες έχουν παρα μα πάρα πλύ καιρό να ανοίξουν, κ αυτό φαίνεται από το ότι έχει συσσωρευθεί κάτω από αυτές πολύ σκουπίδι (λάσπες, φύλλα) Λεπτομέρεια 2- Τα χαρτόκουτα Αύρα είναι σαν να έρπουν στη σειρά, κατηφορίζοντας τον δρόμο...

...μερικά μέτρα πιο πέρα, κάνουμε την πρώτη μας γνωριμία με τον κύριο Ιππόκαμπο..

...στο ίδιο δρομάκι, φένεται πόσο φιλική είναι η γειτονιά για τους περαστικούς όπως εμείς, στέλνοντάς μας τις ευχές της...

...αρκετά πιο πέρα, έχοντας κι όλας βγεί από το σοκάκι κ βρισκόμενοι σε έναν μεγάλο δρόμο, βλέπουμε ξανά τον Κύριο Σαλίγκαρο να χαμογελά.. Γιατί; Αυτός ξέρει...

....ενώ δυο στενά πιο μακρυά, κάποιος δεν ειναι και τόσο χαρούμενος με την παρουσία μας...

...ακριβώς στην απέναντι πλευρά του δρόμου , στην αρχή δεν είχαμε καν προσέξει ότι ο σαλίγκαρος μας ακολουθούσε..

...και λίγο πιο μετά όταν βγήκαμε από την γειτονιά του Κύριου Σαλίγκαρου, άρχισε η γειτονιά των θαλασσινών

...και τα μαρκαρίσματα σε σχήμα ψαροκόκκαλου

...ο γνώριμος Κύριος Ιππόκαμπος μας παρακολουθεί διακριτικά...

...και άλλα φουτουριστικά ψαροκόκκαλα, και επάνω σε πόρτες που δεν οδηγούν... πουθενα!

πολύ πιο πέρα, στην συμβολή των οδών Υμηττού και Ηλιουπόλεως, ήταν ένα περίεργο σπιτάκι που γειτνιάζει με τον τοίχο του Α νεκροταφείου, και το οποίο μοιάζει να είναι βγαλμένο από άλλη εποχή, καθώς και μοιάζει χτισμένο για... νάνους!! Δεν γνωρίζω αν κατοικείται, οποιος ξέρει πληροφορίες ας ενημερώσει και εμάς.

και ακριβώς απέναντί του... και άλλα ψάρια!

Και ενώ έχει αρχίσει ήδη να νυχτώνει, μερικά στενά πιο πέρα είναι χτισμένη ετούτη η πυραμίδα, με ζωγραφισμένο πάνω της τον ζωδιακό κυκλο!! Περίεργο να φτάξει ο δήμος κατι τέτοιο έ;

Καπόυ εδώ τελείωσε εκείνη η βόλτα στον χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησε η περιπλάνηση του μυαλού μας...

ΣΑΤΥΡΟΣ ΜΕΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕ

Οι υπόγειες στοές κατοικούνται... ναι αυτό είναι μια αδιάψευστη αλήθεια. Όχι όμως από τα Βριλλάκια που βγαίνουν στο... ρέμα στα Βριλήσσια (Θυμάμαι μια ηρωική εκπομπή των Αυπνιών της Πάνια, με καλεσμένο και τον θεοποιημένο Γκιόλβα- μάλλον λίγο ζαβλακωμένο θα τον έλεγα από την ηλικία τότε. Κι εμένα η γιαγιά μου νομίζει οτι την κυνηγάνε όλοι να την σκοτώσουν αλλά δεν την πιστέυει κανείς. Πόσο μάλλον πρέπει να είναι κάποιος εντελός χαζός για να κάθεται και να πιστεύει τον Γκιόλβα όταν βγαίνει στις αυπνίες και μιλάει για τα υπερόπλα Μπέβατρα και τον δουλέυει μεχρι και η Ανίτα,λέγοντάς του να την παει βόλτα με τον ιπτάμενο δίσκο που ισχυρίζεται ότι έχει..) Σ αυτή την εκπομπή άλλωστε ο Τρισμέγιστος Κεραμύδας είπε την θεική φράση "Τα Βριλ τα έχω δει, στο ρέμα των Βριλισσίων και στο χαλάνδρι".
Δεν κατοικούνται λοιπόν οι υπόγειες στοές ούτε από Βριλ, ούτε και από τους λήσταρχους Κακαράπη και Καλαμπαλίκη, ούτε απο ερπετοειδή δρακονιανά κινεζοεβραιομασωνικά πλάσματα. Κατοικούνται από άλλα πλάσματα, εξίσου περίεργα με αυτά που προανέφερα - αλλα μόνο στην συμπεριφορά. Και αν κάποιος πιστεύει στις ιδιότητες των μυστακοφόρων πλασμάτων, ίσως και να τους θεωρεί φύλακες. Για πού; Σίγουρα όχι για την Κοίλη γη παντως.

ΣΑΤΥΡΟΣ ΜΕΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕ
No Method, No Guru, No Teacher
quote:wendigo
Πάνε χρόνια από τότε που βόλταρα τελευταία φορά βράδυ στο Παγκράτι αλλά θυμάμαι ακόμα τη μικρή οδό Βρυούλων (και κάποια σπίτια με μερικές μικρές.. παραξενιές!). Την ξέρει κανείς; Έχει μείνει σε κανενός τη μνήμη ή ήταν απλά η δική μου αίσθηση της στιγμής;
φιλε wendigo ανεσυρες απο την μνημη μου το ονομα του δρομου, αλλά τα συννεφα του εμενταλ καλυπτουν καθε αλλη αναμνηση
δεν θυμαμαι ουτε γιατι βρεθηκα εκει...

Πρίν σχεδόν ένα χρόνο ακριβώς τέτοια μέρα, μου ήρθε στα καλα καθούμενα να πάω στη "γειτονιά" της Αρτέμιδος Αγροτέρας. Να μετρήσω κάτι που ήθελα ...
Χωρίς ιδιαίτερο λόγο, άρχισα και ανηφόριζα πρός τα πάνω, πίσω από το Λόφο. Ενα παλιό σπίτι είχε το παράθυρο του ισογείου ανοιχτό. Σα να μου φάνηκε για μια στιγμή, ο πίσω τοίχος του δωματίου να ήταν μέρος του βράχου του Λόφου ! Χρώμα Καφεκόκκινο, με εμφανή καρστικά σημάδια. Μέχρι να ανακεφαλαιώσω τι είδα, έκλεισαν βιαστικά το πατζούρι και έτσι έμεινα με την απορία.
Όποιος θέλει, συννενούμαστε και πάμε. Αν βρούμε μια καλή διακιολογία, ίσως να μας ανοίξουν και την πόρτα τους !
Το Τέρας της Σπηλιάς της Πεντέλης

ΣΑΤΥΡΟΣ ΜΕΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕ

quote:
φιλε wendigo ανεσυρες απο την μνημη μου το ονομα του δρομου, αλλά τα συννεφα του εμενταλ καλυπτουν καθε αλλη αναμνηση
δεν θυμαμαι ουτε γιατι βρεθηκα εκει...
Κρίμα που το ταλαιπωρημένο από τις χιλιετίες μυαλό σου δεν θυμάται κάτι παραπάνω φίλε jbg! Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι πολλά πέρα από μια καγκελόπορτα με διακοσμητικά που φώναζαν από μακριά... "καμπάλλα" και πως η γενικότερη αίσθηση ήταν τέτοια που σημείωσα το όνομα της οδού επιτόπου σε ένα χαρτάκι που έμεινε στο πορτοφόλι μου για χρόνια.
quote:
Δεν εχει βγαλει κανεις απο οσους ασχολουνται με αυτο το θεμα(megapolisomancy) καποιο συμπερασμα για ολα αυτα, μηπως γιατι ολα στηριζονται σε ενα βιβλιο του de castries ;
Αν στηρίζονταν σε βιβλίο του De Castries, φίλε underground, μπορεί τα πράγματα να ήταν πιο εύκολα. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπήρξε ποτέ De Castries και βιβλίο "Megapolisomancy", μιας και είναι δημιουργήματα του συγγραφέα Fritz Leiber για τη νουβέλλα του Our Lady of Darkness.
Αυτό που μένει είναι το πώς χειρίζεται ο καθένας μας τη γοητεία ή απέχθεια που του δημιουργεί το αστικό τοπίο και τα μοτίβα που αναγνωρίζει στην πολυπλοκότητά του.
[Και το τι ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ αυτά τα μοτίβα, ίσως; Χε,χε!]
quote:στο Παγκράτι αλλά θυμάμαι ακόμα τη μικρή οδό Βρυούλων
quote:
Η Βρύουλων είναι στο Βύρωνα κοντά στον Αγ.Αρτέμιο.
quote:
Η Βρύουλων είναι στο Βύρωνα κοντά στον Αγ.Αρτέμιο.
Πράγματι, Imperator, έχεις δίκιο. Κοίταξα και τον χάρτη μου που θεωρεί την Ιλιάδος ως σύνορο Παγκρατίου-Βύρωνα και η Βρύουλων (έτσι τονίζεται; γνωρίζεις από πού η ονομασία;) ανήκει στο Βύρωνα. Οι δυο άκρες της είναι η εκκλησία του Αγ. Φανούριου και η πλατεία Σμύρνης. Η εκκλησία του Αγ. Αρτεμίου είναι λίγο μακρύτερα από τον Αγ.Φανούριο και νομίζω πως ανήκει στο Παγκάτι.
Ωραία λοιπόν! Έμαθα τα πάντα για αυτό το στενάκι εκτός από το να έχει οποιοδήποτε νόημα το ό,τι το ανέφερα εδώ και το θυμάμαι!
Βρύουλων οδός υπάρχει και στον Υμηττό ή στη Δάφνη
ΠΟΛΥ ατμοσφαιρική περιοχή ο δήμος του Υμηττού. Με πολλές ωραίες μονοκατοικίες κάτι σου δημιουργεί αυτή η περιοχή. Και η Ηλιούπολη εκεί προς την πλατεία Ανεξαρτησίας.
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΑΙΓΑΛΕΩ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΑΧΑΡΝΑΙ, ΝΕΑ ΠΟΛΗ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΒΥΡΩΝ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΑΝΩ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΠΛΑΤ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΚΡΥΟΝΕΡΙ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - Ν. ΙΩΝΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ, ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΝΙΚΑΙΑ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΠΑΛΛΗΝΗ, ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΠΕΥΚΗ, ΑΝΩ ΠΕΥΚΗ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΤΑΥΡΟΣ
- ΒΡΥΟΥΛΩΝ - ΥΜΗΤΤΟΥ, ΠΛΑΤ. ΥΜΗΤΤΟΥ
Η ονομασία ΒΡΥΟΥΛΩΝ ενδεχομένως να σχετίζεται με την ΒΡΥΟΥΛΑ (ή ΒΟΥΡΛΑ) πόλη της Δυτικής Μ. Ασίας βρισκόμενη 40χλμ από την Σμύρνη (δείτε δήμο Ν. Σμύρνης, Ν. Ιωνίας κτλ.) και έχουσα προ του 1922 πληθυσμό 40.000 Ελλήνων.
ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΟΑΣ ΛΟΦΟΥ ΑΛΟΥΠΟΤΡΥΠΑΣ ΕΙ = χ;
Βρηκα την ίδια την τρούπα, οι συνφορουμίστες που ζουν κοντά στο μέρος ίσως να την έχουν προσέξει και οι ίδιοι. Σε ένα σημείο κάτω από το γήπεδο της Αθηναίδας, υπάρχει μια τρούπα στο μπετόν. Πλησιάζοντας βλέπει κανείς ότι πίσω από αυτή την τρούπα, υπάρχει ενα σπηλαιοειδές χάσμα σαν στοά.

Το πρόβλημα είναι το εξής. Η... τρούπα βρίσκεται σε ύψος 2 - 2μιση μέτρων, και για να ανέβει κάποιος στον μπετονένιο τοίχο πρέπει να βοηθήσει κάποιος άλλος από κατω. Και αυτό πρέπει να γίνει νύχτα γιατί η γειτονιά κάνει μάτι τους περίεργους, ακόμα κ εμένα σήμερα που απλά έβγαζα φωτογραφίες. Και ερωτώ: Ποίος είναι διατεθειμένος για μια νυχτερινή απόβαση εις το μέρος, για να δούμε αν συμφωνεί το μήκος της στοάς με τον λεξάριθμο που θα βγάλει ο Ωγυγος; Η έστω να τρομοκρατήσουμε την ήρεμη γειτονιά σαν σκοτεινές σιλουέτες με φακούς;
Ακόμα περιμένω να ενδιαφερθεί να έρθει κάποιος να μπούμε μαζί στις τρούπες στο Μετς.. μα καλά, κανείς δεν έχει καν την περιέργεια;;

ΣΑΤΥΡΟΣ ΜΕΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕ
Εάν δεν υπάρξει κάποια εκδήλωση από παλαιότερα κι εμπειρότερα μέλη που διαθέτουν και κάποιο σχετικό εξοπλισμό - Ενδιαφέρομαι εγώ.
Μια ένσταση μονάχα σχετικά με το νυχτερινό της εξόρμησης…
Κάτι τέτοιο για ευνόητους λόγους θα θεωρείτο εξαιρετικά ύποπτο πυροδοτώντας ποιος ξέρει τι είδους σενάρια στο μυαλό των περιοίκων. Με μια λέξη: Πρόβλημα!
Το ακριβώς αντίθετο θα πρέπει να συμβεί… -Εκτός και αν βρίσκει κανείς διασκεδαστικό το να προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις σ΄ ένα τυπικό και καχύποπτο (τουλάχιστον) πλήρωμα περιπολικού..
Για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, ισως έχει κάποιο δίκιο ο Τυραννόσαυρος, οτι πρέπει να γίνει υπό το φως της ημέρας. Απλά πρέπει να βρούμε τρόπο να μην φανούμε σε πολλά μάτια

ΣΑΤΥΡΟΣ ΜΕΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕ