- Η άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204 και 1453) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑΝ <<ΑΘΕΟ>> ΜΕΣΑ ΤΟΥ.
quote:
γιατι φανταστειτε την περιπτωση ο Μ.Κωνσταντινος να μην ειχε μεταφερει την πρωτευουσα στην Ελληνοφωνη ανατολη και να ειχε παραμεινει στην Ρωμη τοτε αργα η γρηγορα η Περσια θα ειχε καταλαβει τον Ελλαδικο χωρο
Χμ, να μία καλή διάσταση του θέματος. Αν θυμάμαι καλά, μία από τις υποψήφιες πρωτεύουσες, ήταν και η Καρχηδόνα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν αδύνατο να υπερασπιστεί ο Ελληνικός χώρος από τις επιθέσεις των Περσών. Είναι πιθανό να είχε αλλάξει όλη η ιστορία μας αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Μπορεί και όχι αλλά μάλλον αυτό θα γινόνταν.
Πάντως σχετικά με την αγιοποίηση του Μ. Κωνσταντίνου, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Swabe. Αλοίμονο αν τέτοιοι άνθρωποι είναι Άγιοι. Και εγώ χρησιμοποιώ αυτό το επιχείρημα σε θέματα θρησκείας. Και να σκεφτεί κανείς ότι η εκκλησία αποκαλεί τον Μέγα Ιουλιανό, Αποστάτη και τον έχω δει κιόλας και σε μία εικόνα της αποκάλυψης, να είναι με το μέρος του Αντίχριστου. Ο οποίος Ιουλιανός, αν δεν είχε δολοφονηθεί (παίζει να δολοφονήθηκε από χριστιανό, αλλά μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν) θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Αυτοκράτορες.
Edited by - stemix on 23/12/2005 13:00:29
Σημασία έχει ότι έκανε το έκανε για να εδραιώσει την Χριστιανική Θρησκεία ΔΕΝ ΕΙΝΑI ΑΠΛΟ;;;;; Συνεπώς δεν είναι άνθρακας τίποτα όλα ακόμα ισχύουν....
Για αυτό και η Θρησκεία τον έχει Μέγα και "ισαπόστολό" (νομίζω για το δεύτερο ίσως να κάνω και λάθος)... χωρίς αυτόν η Εκκλησία δεν θα είχε την δύναμη που απόκτησε και ήταν και είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ .... ΣΦΑΞΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΕΝ ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ....
Μια ερώτηση αυτό τι σχέση έχει με την άλωση;;;; νομίζω ότι αυτό το θέμα συζητείται στο "Μας επιβλήθηκε ο Χριστιανισμός ή τον Πιστέψαμε" όπως είπε και το μέλος Peronosporos
Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα
quote:Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη. Θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό σημείο, η Καρχηδόνα: α)Παρείχε την δυνατότητα της γρήγορης υπεράσπισης της Ιταλικής χερσονήσου.
Χμ, να μία καλή διάσταση του θέματος. Αν θυμάμαι καλά, μία από τις υποψήφιες πρωτεύουσες, ήταν και η Καρχηδόνα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν αδύνατο να υπερασπιστεί ο Ελληνικός χώρος από τις επιθέσεις των Περσών. Είναι πιθανό να είχε αλλάξει όλη η ιστορία μας αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Μπορεί και όχι αλλά μάλλον αυτό θα γινόνταν.
β) Παρείχε άμεση υποστήριξη και ταχύτερη επαφή με την Αίγυπτο που παρείχε τα σιτηρά στην Ρωμαϊκή (και στην βυζαντινή μεταγενέστερα) αυτοκρατορία.
γ) Ήταν πολύ πιο προστατευμένο μέρος από την εισβολή των βαρβαρικών φυλών από τον βορρά που δεν είχαν την υποδομή, ούτε την τεχνογνωσία,να φτιάξουν πλοία.
Αυτό όμως θα σήμαινε το τέλος των ανατολικών επαρχιών
και θα είχε το επιπλέον μειονέκτημα ότι δεν θα βρισκόταν σε κατάλληλη θέση για την επανακατάκτηση ορισμένων εδαφών στην κεντρική, βορειοδυτική και ανατολική ευρώπη.
.

quote:Σημασια εχει οτι ο Κωνσταντινος μπορει να μην ειναι αγιος αλλα για τον Ελληνισμο και γενικοτερα για την ανατολικη Ευρωπη ειναι μεγας.
Σημασία έχει ότι έκανε το έκανε για να εδραιώσει την Χριστιανική Θρησκεία ΔΕΝ ΕΙΝΑI ΑΠΛΟ;;;;; Συνεπώς δεν είναι άνθρακας τίποτα όλα ακόμα ισχύουν

Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα

Ίδρυσε μια τεράστια αυτοκρατορία, έκανε όλα όσα προανέφερες παραπάνω κτλ.
Πέραν τούτου όμως, είχε κάνει και κάποια εγκλήματα σε οικογενειακό επίπεδο και δε νομίζω να υπήρξε Χριστιανός.
Όμως η Εκκλησία τον έχει κυρήξει ως Ισαπόστολο, κάτι το οποίο είναι μεγάλη τιμή.
Αναλογιζόμενος πάντως αυτό που αναφέρεις, μου γεννάται μια απορία:
quote:
Δεν ειμαι ο πλεον καταλληλος να δω το θεμα απο θεολογικη σκοπια.Δεν με ενδιαφερει και ολας αν θελεις συμφωνω μαζι σου οτι η εκκλησια τον ανακυρηξε αγιο για να υιοθετησει(την προστασια) αν γινεται τις υπολοιπες γεννιες αυτοκρατορων.
Δηλαδή η Εκκλησία χρησιμοποίησε τον Μέγα Κωνσταντίνο για ίδιο όφελος...?
Τέλος πάντων, νομίζω πως μια εκτενής αναφορά στο πρόσωπο του Μεγάλου Κωνσταντίνου δεν έχει νόημα, ειδικά σε αυτό το topic.
Είχε γίνει μια συζήτηση παλαιότερα στο ομώνυμο topic και δε νομίζω να βγήκε μια άκρη...

In anticipation of my resurrection...
quote:Μα νομιζω οτι ειναι φανερο φιλε μου η εκκλησια μετα απο 3 αιωνες αφανειας και κατατρεχμου ζητουσε προστατη και με την εξυπνη κινηση να βαπτισει τον αυτοκρατορα χριστιανο πριν η μετα θανατον στην ουσια βρηκε εναν διαχρονικο προστατη τον αυτοκρατορα της Ρωμης τον καθε αυτοκρατορα απο εκεινη την στιγμη και μετα.Θα ηταν τουλαχιστον αγνωμωνες οι κοσμικοι αρχοντες της τοτε εκκλησιας να μην τον ανακυρηξουν ισαποστολο που στην τελικη εχουν και δικιο αφου με αυτην την κινηση διεδωσε τον χριστιανισμο σε ολα τα εδαφη της Ρωμαικης αυτοκρατοριας,τον νομιμοποιησε τον υποστηριξε και τον ενισχυσε αρα ναι απο αυτην την εννοια ειναι ισαποστολος αγιος δεν θα ελεγα.
Δηλαδή η Εκκλησία χρησιμοποίησε τον Μέγα Κωνσταντίνο για ίδιο όφελος...?

"Το 324 μ. Χ. ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, προσηλυτισμένος στον Χριστιανισμό, μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από την Ρώμη στο Βυζάντιο, μια πόλη στη βόρεια όχθη του Βοσπόρου, που ονομάστηκε εκ νέου Κωνσταντινούπολη (η σημερινή Ιστανμπούλ). Η μεταφορά της πρωτεύουσας εξυπηρετούσε πολλούς γεωγραφικούς, στρατηγικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, εμπορικούς, διοικητικούς και θρησκευτικο-συναισθηματικούς λόγους. Η γεωγραφική της θέση στη Ν.Α. άκρη της Ευρώπης και απέναντι από την Ασία, ήταν ένας φυσικός σύνδεσμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης και αποτελούσε θαυμάσια εμπορική θέση. Το Βυζάντιο ήταν οχυρωμένο από την ίδια τη φύση του, καθώς περιβαλλόταν και από τις τρεις πλευρές από θάλασσα, ενώ η πλευρά της γης ήταν εύκολο να οχυρωθεί με τείχος. Επιπλέον, η νέα πρωτεύουσα του κράτους βρισκόταν πολύ κοντά στους Χριστιανούς, γεγονός σημαντικό σε μια εποχή που ο Χριστιανισμός όχι μόνο είχε αναγνωριστεί αλλά και θριάμβευε ως νόμιμη θρησκεία του κράτους."
http://www.mfa.gr/greek/greece/through_time/history/byzantium.html
Λέμε ότι ήταν Μεγάλος Αρχιερέας της ρωμαϊκής θρησκείας αλλά ο τίτλος "pontifex maximus" πάει μαζί με τον αυτοκρατορικό θρόνο. Που σημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος δεν θα μπορούσε να αποποιηθεί τον τίτλο, εφ όσον η πλειοψηφία των υπηκόων του ήταν ακόμα "εθνικοί".
Αρα κατά την γνώμη μου ο Κωνσταντίνος ήταν από χρόνια Χριστιανός, και απλώς βαπτίστηκε στο τέλος της ζωής του.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 23/12/2005 22:07:37