- Υβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Dying_Incubus
Φίλε Sesostris, μια πιθανή απάντηση ίσως να είναι η χαλαρότητα του εκπαιδευτικού συστήματος τις τελευταίες δεκαετίες κι η μορφή που έχει πάρει.
Δεν θα έπρεπε να δίνεται έμφαση από το Δημοτικό ακόμα στην σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στην ορθογραφία τουλάχιστον?Επειδή το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, θα πρότεινα να ξεκινήσουμε μια νέα συζήτηση σε κάποια άλλη Κατηγορία όπως πχ στις Απόψεις, Προτάσεις κ.ά. προκειμένου να κατατεθούν διάφορες απόψεις μ' αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα της Παιδείας.
Τι αλλαγές μπορεί να χρειάζονται, σε τι θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση κλπ.
Είσαι να το αναλάβεις?
Φίλε Dying_Incubus , ενδιαφέρουσα και δελεαστική η πρότασή σου που ομολογουμένως με τιμά , όμως αυτό τον καιρό βρίσκομαι πιεσμένος από οικογενειακές υποχρεώσεις , και δεν μπορώ άμεσα να συντάξω μιά σοβαρή εισήγηση ενός τέτοιου θέματος .
Όμως προ διετίας αν θυμάμαι καλά , είχα ανοίξει ένα παρόμοιο θέμα για την Ελληνική γλώσσα . Όπότε κατα την γνώμη μου υπάρχουν τρεις επιλογές . α' να επαν'ενεργοποιήσης το παλαιότερο αυτό θέμα , β' να το ανοίξη ο φίλος macedon , που γνωρίζει καλά το εκπαιδευτικό σύστημα , και γ' να το ανοίξω εγώ , όμως μετά από 2 εβδομάδες περίπου .
Για το θέμα της Σμύρνης που αναφέρεις, διάβασε το μήνυμά μου παραπάνω. Αν δεν καταλαβαίνεις, δεν είναι δικό μου πρόβλημα.
quote:
libero
Κάποιοι όμως προοδευτικοί προκειμένου να χτυπήσουν τον δήθεν εθνικισμό και ρατσισμό των Ελλήνων, κάνουν «εκπτώσεις» στην ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία.
Οπως έγραψα και προηγουμένως, το καινούριο βιβλίο της ιστορίας (που αποτελούσε τμήμα του διδακτικού πακέτου της ιστορίας της ΣΤ) ήταν γραμμένο με βάση τις νέες παιδαγωγικές θεωρίες και ως εκ τούτου βασιζόταν τόσο στην έρευνα εκ μέρους του μαθητή και όχι στην απομνημόνευση των κειμένων.
Από κει και πέρα, το να αναμασάς τις ανοησίες του Λυγερού και του Χριστόδουλου για ένα θέμα που δεν κατέχεις, όπως είναι η διδακτική, νομίζω πως μάλλον σε εκθέτει.

macedon
Διδακτική το λέμε τώρα; Η κάθε νέα φουρνιά θεσμοθετημένου οργάνου, θέλει να αφήσει το στίγμα - κουτσουλια της, πλασάροντας το ως νέα παιδαγωγική θεωρία. Την είδαν όλοι Ηρόδοτοι, με αποτέλεσμα να εκτίθονται οι ίδιοι και όχι εγώ.
Macedon, ούτε από πολιτικές επιστήμες καταλαβαίνει η πλειοψηφία του λαού, άρα σύμφωνα με την λογική σου δεν είναι αρμόδια να ψηφίζει. ![]()
Είδα τα νέα βιβλία. Ακόμα και σε αυτα του λυκείου μπορεί να δει κανείς διαφορά ζωάκια, σκιτσάκια, ανθρωπάκια, λες και απευθύνονται σε καθυστερημένα.

macedon
Ένα παιδί δεν γεννιέται ούτε μονόχνωτο, ούτε με διάθεση να παίζει μόνο του ούτε να είναι καχύποπτο.
Μαθαίνει να έχει ορισμένες συμπεριφορές - παρόλο που μπορεί να έχει κάποιες έμφυτες ροπές.
Τα παιδιά έχουν έντονα ανεπτυγμένη την ικανότητα της μιμητικής οπότε απλά μιμούνται συμπεριφορές που βιώνουν και καταγράφουν.
Οι κίνδυνοι που υφίστανται είναι όντως πάρα πολλοί στις μέρες μας αλλά σε όλα χρειάζεται ένα μέτρο.
Ούτε θα πρέπει το παιδί να είναι εκτεθειμένο στον κάθε κίνδυνο αλλά ούτε και να είναι κλεισμένο μέσα σε μια γυάλα...
Φίλε μου Sesostris, εγώ υποστηρίζω την τρίτη επιλογή! ![]()
Το θυμάμαι το θέμα με την ελληνική γλώσσα αλλά σκέφτομαι ότι θα ήταν καλή ιδέα να εστιαστούμε περισσότερο στην ελληνική παιδεία κι εκπαίδευση.
Βέβαια, μπορούμε να ανανεώσουμε και το θέμα που αναφέρεις εάν θέλουμε να πούμε κάτι σχετικά μ' αυτό.
Το θέμα θα μπορούσε να το ανοίξει κι ο macedon όπως και κάθε άλλος συνομιλητής μας βέβαια.
Σε εκείνον όμως σκέφτομαι να προτείνω εν καιρώ να ανοίξει κάποιο άλλο θέμα κι αν το επιθυμεί να το κάνει, δεν την γλυτώνει! ![]()
Λόγω του επαγγέλματος του όμως και λόγω της πολυετούς εμπειρίας του στον τομέα της εκπαίδευσης, σίγουρα η συνεισφορά του θα είναι σημαντική στο θέμα.
Οπότε θα μπορούσες να ανοίξεις το θέμα όποτε βρεις εσύ τον χρόνο κι έχεις την ευκαιρία να το επιμεληθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όπως βλέπεις, έχεις ήδη 3 θετικές ψήφους! ![]()
quote:
...αλλά φτάνει το μακρύ χέρι του καπιταλισμού και του κέρδους.Θα πληρώσεις για να μάθεις την «αλήθεια».
Όπως θα πληρώσεις επίσης για να μάθεις ότι το Κρυφό Σχολειό στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ...

In anticipation of my resurrection...
quote:
Dying_Incubus
Φίλε μου γιαπετ, για το μονοχνωτισμό των παιδιών, για την έλλειψη χώρων για ομαδικά παιχνίδια κι η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και το άνοιγμα ψυχής από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι μόνοι που δεν φταίνει είναι τα παιδιά.
Ένα παιδί δεν γεννιέται ούτε μονόχνωτο, ούτε με διάθεση να παίζει μόνο του ούτε να είναι καχύποπτο.
Μαθαίνει να έχει ορισμένες συμπεριφορές - παρόλο που μπορεί να έχει κάποιες έμφυτες ροπές.
Σαφέστατα και δεν φταίνε τα παιδιά, ποιός λέει τ' αντίθετο;
Ακριβώς επειδή αφομοιώνουν τα της οικογένειας και επειδή, σήμερα, οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί έως καχύποπτοι, αλλά και επειδή κι εμείς οι μεγάλοι έχουμε περιορίσει τον κύκλο μας (για πολλούς λόγους) δικαιολογημένα ή μη, τα παιδιά θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό να κλείνονται στον εαυτό τους και να βρίσκουν μοναχικές διεξόδους.
Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί κάτι τέτοιο αργότερα, είναι πολλοί βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Με την ευκαιρία θα παρακαλούσα το φίλο Μακεδώνα να μου λείσει μια απορία.
Το βιβλίο, για το οποίο έγινε χαμός, τυπώθηκε και δεν μοιράστηκε;
Και αυτό που θα έχουν εφέτος οι μαθητές είναι το περυσινό ή αυτό του 1989;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Για τα ελληνικά σχολεία δεν γνωρίζω αν μοιράστηκε τελικά γιατί δε βρίσκομαι στην Ελλάδα (κάνω την τελευταία μου χρονιά έξω, άντε 7 μήνες μείνανε). Υποθέτω όμως ότι μοιράστηκε πέρισυ, γιατί ήταν ήδη διαθέσιμο από τον ΟΕΔΒ

macedon
quote:
liberoΤο κράτος είναι υπεύθυνο να μάθει την ιστορία στους πολίτες και όχι ο κάθε Λιακόπουλος και Γεωργιάδης.
Φίλε μου συμφωνώ με το παραπάνω, διότι προφανώς εννοείς, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων.
Όμως τι γίνεται στην περίπτωση που συμβαίνει το παρακάτω, που και αυτό εσύ το έγραψες;
quote:
liberoΔιδακτική το λέμε τώρα; Η κάθε νέα φουρνιά θεσμοθετημένου οργάνου, θέλει να αφήσει το στίγμα - κουτσουλια της, πλασάροντας το ως νέα παιδαγωγική θεωρία. Την είδαν όλοι Ηρόδοτοι, με αποτέλεσμα να εκτίθονται οι ίδιοι και όχι εγώ.
Με μπέρδεψες λίγο... τι πρέπει να κάνει ο πολίτης;![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Πρέπει να αλλάξουν τα ιστορικά γεγονότα για να αλλάξει και η περιβόητη διδακτική; Πάνω στα βιβλία θα περάσει αυτή η διδακτική; Ο διδασκάλος τότε τι ρόλο βαράει; άμα είναι να τον καταργήσουμε. Ας διαβάζουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι και στο τέλος της χρονιάς να δίνουν εξετάσεις.
Που ήταν όλοι αυτοί οι υποστηρικτές της εκδοχής Ρεπούση, τόσα χρόνια; Να προετοίμαζαν τουλάχιστον τον λαό. Ξαφνικά ότι μάθαμε είναι λάθος, αμφισβητείται και η ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάθε ιστορικός έχει και δικιά του εκδοχή. ![]()
Το παλιό βιβλίο πάλι από θεσμοθετημένο όργανο γράφτηκε. Ποιο θεσμοθετημένο όργανο λέει την αλήθεια;
![]()

Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν πολλές ιστορίες ή πολλά γεγονότα που να αφορούν σε κάθε μια ιστορική στιγμή.
Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος να καταλήξει ο καθένας σε αντικειμενικά και σωστά συμπεράσματα για τα ιστορικά γεγονότα, είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας.
Να ενημερωθεί από όσο το δυνατόν, περισσότερες πηγές και να προσπαθήσει να αντιληφθεί το ύφος ή ακόμη και τις τυχόν «επιδιώξεις» του ιστορικού, ερμηνεύοντας τον τρόπο και το ύφος που περιγράφει, καθώς και τις πηγές του.
Πιστεύω ότι υπάρχει μέσα μας ο μηχανισμός που ξεχωρίζει την ήρα απ’ το σιτάρι, ο οποίος βέβαια, δεν είναι άμοιρος του ήδη διαμορφωμένου σκεπτικού μας και των αντιλήψεων μας , οι οποίες κάπως έτσι έχουν διαμορφωθεί.
Άλλωστε γι' αυτό υπάρχουν και οι εκδοχές, όπως και υποστηρικτές κάθε μιας απ' αυτές.
quote:
Ο διδασκάλος τότε τι ρόλο βαράει; άμα είναι να τον καταργήσουμε. Ας διαβάζουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι και στο τέλος της χρονιάς να δίνουν εξετάσεις.
Νομίζω ότι ο δάσκαλος πρέπει να καθοδηγεί το κάθε παιδί με βάση την αντιληπτικότητά του, σε σχέση με την αφομοίωση της ύλης και να το διευκολύνει σε σχέση μ’ αυτήν.
Ρόλος που δεν μπορεί να καταργηθεί, κατά την άποψή μου.
Τώρα το πόσο ο δάσκαλος είναι ελεύθερος να το κάνει αυτό, είναι άλλο θέμα, διότι προσωπικά δε ξέρω ούτε τα προβλήματα του κλάδου ούτε σε τι σχοινί καλείται να ισορροπεί ο κάθε εκπαιδευτικός μέσα στην αίθουσα.
Πάντως γνωρίζω ότι οι πραγματικοί δάσκαλοι, που σέβονται το λειτουργικό τους ρόλο, αντιμετωπίζουν διλήμματα...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΟΕΣ!!! ΑΝΑΖΗΤΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ!!! ΑΝΑΜΕΝΩ...
σε ποια θεοτητα ανηκε... η εκκλησια φιλοξενει και μια περιεργη εικονα..
φωτογραφικο υλικο υπαρχει καθος και απο τις πλακες του δαπεδου..!!
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΟΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΟΠΙΗΣΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΟΥ??
Ή ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΣΗΣ??
DILADI ΝΑ-Ξ-ΟΣ. AN PARATIRISIS TO Ξ PAREMVALETE STIN LEJI NAOS!!! KAI AN GRAPSIS TO ONOMA TOY NISIOY OS ΝΑ-Ξ-ΟΣΤ ME ANAGRAMATISMO EHOYME KAI TIN LEXI STOA!! KAPOS ETSI JEKINISA NA IPOPTEUOMAI DIAFORA... KATHOS \KAI OTI YPARHOYN POLLES ANAFORES GIA NERAIDES KAI GIA PERIERGA FAINOMENA..
EHO MILISEI MONO ME TON PAPA TIS EKKLISIAS O OPOIOS GNORIZEI TO THEMA..
PREPEI NA TON XANAVRO!!OLA EINAI FRESKA!!
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ LNY ΚΑΙ ΘΑ ΠΩ ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΑΞΙΕ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΗ Η ΣΥΝΕΙΡΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ "ΝΑΞΟΥ"
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΟΥ.
ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΜΑΣ
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
"Ματαιότις,ματαιοτήτων,τα πάντα ματαιότις"
AYRIO TO PROI KI'OLAS XEKINAO GIA THN TRITH ANAZITISI!!
ANAMENATE PLIROFORIES...!!!!!
ΚΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ.
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
αν κρίνω από το ψευδόνυμό σου προφανώς θα κατοικείς στο νησί. Εγώ κατάγομαι από εκεί και έχω μεγαλώσει εκεί. Η συγκεκριμένη εκκλησία που αναφέρεις είναι καθολικό μοναστήρι. Η ιστορία του ξεκινά από πολύ παλιά όταν το νησί είχε δεχτεί επίθεση από τους Ενετούς. Οι υπόγειες στοές που αναφέρεις χρησίμευαν σαν καταφύγιο για τις καλόγριες(Ουσουλίνες). Η τοποθεσία της είναι στην Παλαιά Αγορά πράγμα που σημαίνει πως δεν έχει μόνο αυτή στοές και κατακόμβες αλλά και τα σπίτια που βρίσκονται εκεί. Δεν νομίζω πως συμβαίνει κάτι παράξενο εκεί γιατί τόσα χρόνια δεν έχει ακουστεί τίποτα και ξέρεις πως είναι εκεί, το παραμικρό γίνεται ολόκληρο θέμα. Ένα άλλο στοιχείο είναι πως παραδίπλα βρίσκεται ορθόδοξη εκκλησία και έτσι θα είχε ασχοληθεί αν υπήρχε κάτι.
Όσο για τα πνέυματα, τις νεράιδες και τα ξωτικά είναι ιστορίες που τις ακούς σε όλα τα νησιά. Στην Σαντορίνη να ακούσεις ιστορίες για τις σπηλιές να ανατριχιάσεις. Εγώ έχω ψάξει έναν πύργο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου που λέγεται Όσκελος. Εκεί όντως συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Καταρχήν υπάρχει ένα σφραγισμένο δωμάτιο με πέτρες το οποίο παλαιότερα δεν ήταν. Από εκεί εάν βάλεις το αυτί σου στις πέτρες ακούς περίεργουν ήχους. Ο Όσκελος λέγεται πως είναι ένας απο τους στοιχειωμένους πύργους την Νάξου.
Σου εύχομαι καλή τύχη στο ψάξιμό σου και καλές βουτιές στις τέλειες θάλασες. Ότι χρειαστείς στην διάθεσή σου.
quote:
I ANISIHIA MOY KAI TO ANDIAFERON MOY XEKINISE APO TIN LEXI NAXOS!!
DILADI ΝΑ-Ξ-ΟΣ. AN PARATIRISIS TO Ξ PAREMVALETE STIN LEJI NAOS!!! KAI AN GRAPSIS TO ONOMA TOY NISIOY OS ΝΑ-Ξ-ΟΣΤ ME ANAGRAMATISMO EHOYME KAI TIN LEXI STOA!! KAPOS ETSI JEKINISA NA IPOPTEUOMAI DIAFORA...
Η Νάξος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Κυκλαδικής κουλτούρας. Περίπου το 3000 π.χ. είχαν δημιουργηθεί οι οικισμοί κοντά στην Χώρα, στον λόφο του Κάστρου και στη Γρόττα.Το νησί αργότερα αποικίθηκε από κατοίκους της Καριας, καθοδηγούμενοι από ένα γιό του Απόλλωνα που ονομάζετο Νάξος. Έτσι πήρε το νησί το όνομά του.