- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ.Δέν χρειάζεται να πώ τίποτε,παρά να σχολιάσω μόνο το τελευταίο...τίς έχει και ο ίδιος και σε υπέρμετρο βαθμό.quote:
Το θέμα είναι μπορεί ο άνθρωπος μόνος του να ξεφύγει από
τονκόσμο των ενστίκτων και μόνιμα;Δεν νομίζω οτι το ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε απο τα ενστικτά μας, αλλά να τα τοποθετήσουμε στην θέση και την αξία που εχουν για το ανθρώπινο είδος. Στο ζωικό βασίλειο, οπως γνωρίσουμε είναι απαραίτητη αυτή η λειτουργία επειδή μεσω αυτής,τα ζώα καταφέρνουν και επιβιώνουν. Εμείς χρειαζόμαστε επίσης για τον ίδιο λόγο αυτή την ιδιότητα μας.
Υπάρχει ομως στον άνθρωπο ο μηχανισμός της σκέψεως, οι συνειρμοί και τα συναισθήματα που αν εμπλακούν με τα ένστικτα τότε εχουμε μια λάθος χρήση τους καθώς και μια αυξηση η μείωση της αξία τους.
Αυτό που παρατηρούμε τότε δεν είναι ''ζωώδες'' οπως μας αρεσει να λέμε αλλά αποκλειστικά ανθρώπινο.Κανένα ζωό, δεν σκοτώνει για την ευχαρίστηση του, δεν επιδίδεται σε κατακτητικούς πολέμους, δεν βασανίζει τα θύματα του για να ''ωμολογήσουν'', δεν θησαυρίζει, δεν χωρίζεται απο τα άλλα για λόγους ηθικής η πίστεως...ολα αυτά , είναι δικά μας και παραδόξως γίνονται για να απαλλαγούμε απο αυτά....
Δεν νομίζω οτι ενας υγιής [ ψυχοσωματικά] ανθρωπος θα θελήσει ποτέ να απαλλαγεί ΜΟΝΟΣ του απο την ίδια του την φύση , παρά μόνο με ''βοήθεια'' κάποιου άλλου. Οποιος όμως θεωρεί κάτι τέτοιο ως σωστό οδηγει τον πλησίον του σε ιδεοψυχαναγκασμό και μετέπειτα στις νευρώσεις.
το ζώο μέσα μας και ηηθική είναι ενα μεγάλο όπλο
σε αυτό τον αγώνα...
Είναι μια κατάσταση που σήμερα με τον ήρεμο άνθρωπο
που βλέπουμε γύρω μας, παρά τις τεχνητές εντάσεις που
δημιουργούνται, θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχαν αυτά τα
συμφέροντα που απεργάζονται το πισωγύρισμα του ανθρώπου
σε έναν μεσαίωνα, όπου τα ένστικτα του παίζουν τον πρώτο ρόλο
και γι' αυτό και τον ελέγχουν και τον κάνουν ένοχο...
quote:
τα ένστικτα του παίζουν τον πρώτο ρόλο
και γι' αυτό και τον ελέγχουν και τον κάνουν ένοχο...
Τα ένστικτα μας κάνουν 'ενοχους η αυτά που μας έμαθαν για αυτά?
Πότε και ποιός τα ενοχοποίησε, θυμάσαι?
Galex, εχω την αίσθηση, οτι τρέχεις χαμογελώντας ....να στε καλά!!!
quote:
Κανένα ζωό, δεν σκοτώνει για την ευχαρίστηση του
Αγαπητή nst, νομίζω πως υπάρχουν λίγα είδη ζώων που το πράττουν αυτό όπως κάποια είδη καρχαρία, η φάλαινα όρκα κλπ.
Δεν είμαι σίγουρος, απλά το αναφέρω με επιφύλαξη.

In anticipation of my resurrection...
Αισθήματα, πιστεύεις ότι το ζώο μέσα μας πρέπει να μείνει… Το ζώο είναι να πεθαίνει και γι αυτό ο αθάνατος άνθρωπος πρέπει να το ξεφορτωθεί… Τα ένστικτα λειτουργούν ως μηχανισμοί κι ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερα από μηχανισμός… Δεν νομίζεις; Φίλε D Incubus, απάντησα μήπως και στη δική σου απορία, περί ζωώδων ενστίκτων; Βλέπεις πολλοί θέλουν να εξυψώσουν το ζώο, αλλά
ξεχνούν ότι αυτό είναι θνησιγενές… Δλδ πεθαίνει ενώ ο άνθρωπος
κι η ψυχή του είνια αιώνια...
Θα μπορούσες μήπως να μου προσδιορίσεις ποιά είναι τα ζωώδη ένστικτα κατά την αντίληψη σου;

In anticipation of my resurrection...
-Η όρκα αντιθέτως έχει έναν υπέροχα αναπτυγμένο νεοθηλαστικό εγκέφαλο,ο οποίος έχει τεράστιες ικανότητες και μπορεί να αποκτήσει τρόπους και συμπεριφορές,οι οποίες ξεπερνούν και τα ανώτερα πρωτεύοντα,πλήν του ανθρώπου.Άρα κάτι τέτοιο που αναφέρεις δέν είναι διόλου απίθανο όσον αφορά το θηλαστικό αυτό.
Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 12/06/2008 10:05:14
ανάγκη και υγιές αίσθημα είναι ότι δεν έχει ανάγκη...
Τώρα καλύφθηκες;
Κατα την αποψη μου η ηθικη είναι μια κοινωνική σύμβαση διαμορφωμένη απο ανθρώπους για τους ανθρωπους.Γι αυτο αλλωστε ένα κύριο γνώρισμα τησ ηθικής είναι η υποκειμενικότητα της.Αναλογα την γεωγραφική περιοχη που μεγαλώνει ο άνθρωπος αναπτύσσει μια δική του ηθική επηρεασμένη απο την θρησκεία στην οποία πιστεύει και τα βιωματά του.Παραδειγμα είναι τα ταμπου του κάθε λαού ,οι προκαταληψεις και οι αξίες τους.Καποτε στην αρχαία Ελλάδα ήταν αποδεκτη η παιδεραστία ,σήμερα είναι όχι μόνο ποινικό αδίκημα αλλά και κοινωνικά σοκάρει.Αρα η ηθική είναι κάτι ζωντανο και εξελιξιμο όπως ο άνθρωπος και πάνω απο όλα δεν πρέπει πάντα να εμπεριέχει μεσα της η έννοια τον θεό καθώς λειτουργεί και τελείως αυτόνομά.π.χ εγω είμαι άθρησκη αλλά εχω αναπυξει κωδικές ηθικής.
Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
σφετερίζεται τα του Θεού...
Για να το θέσω αλλοιώς εσύ αυτούς τους κανόνες
ηθικής που λές ότι έχεις τους ...γέννησες ή τους δανείστηκες;
Κοινώς την ηθική την κομματιάζεις και παίρνεις ότι θέλεις...
Αυτήν την ίδια την ηθική τη ρώτησες για το κομμάτιασμα που της
έκανες;..
Πέραν της πλάκας, η ηθική υπάρχει μόνη της απλά ο ανθρωπος
άπλειστός, ον, δεν την σεβεται την αρπάζει σαν άγριος που ήταν,
αλλά πλέον που έχει εκπολιτιστεί, πρέπει να αρχίσει να σέβεται τις
αιώνιες αξίες, αντί ακόμη να τις διαρπάζει...