- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
μόνο και μόνο γιατί μου φαίνεται ακατανόητο που δεν καταλαβαίνεις
τα αυτονόητα... Δηλαδή σε μια εποχή που υπήρχε τόση ένταση, αν ο Θεός
μιλούσε για αγάπη ΄μονο,ποιός θα τον άκουγε, όχι αν δρούσε βίαια
αλλά αν μιλούσε γαι αγάπη κι ότι σήμερα καταλαβσίνουμε στην εποχή
που ο άνθρωπος ήταν ζώο, εσύ προσωπικά πιστεύεις θα γινόσουν αντιληπτός; κάτσε και σκέψου τη διαφορετική χρονική φάση και
θα καταλάβεις ( αν θέλεις) τι έκανε ο Θεός...
Αν έχεις απλά εγωισμό στη σκέψη σου όχι δεν θα καταλάβεις...
Αυτό ακριβώς είναι που θέλω να πω, ότι δηλαδή τόσον τις θρησκείες όσον και τα βιβλία που ακομπανιάρουν τις θρησκείες τις έφτιαξαν άνθρωποι που πάλευαν γα τα συμφεροντα των λαών τους με τον τρόπο που το πολιτισμικό τους status, ή εποχή τους και οι ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετώπιζαν, επέβαλαν. Στην ανατολή το 600 μ.χ, ο Μωάμεθ πέρασε από το λεπίδι του πολλές χιλιάδες Εβραίων, βεδουίνων αλλά και Χριστιανών, προκειμένου να επιβάλει την Αραβική και Μουσουλμανική κυριαρχία που στους επόμεους αιώνες έφτασε μέχρι τις πύλες της Βιένης. Και αυτός, όπως και οι άλλοι, υποτίθεται ότι υπάκουσε στις εντολές του (ιδίου) θεού ο οποίος του "έδωσε το Κοράνι".
Βλέπεις ο θεός είναι πότε με τον χωροφύλαξ και πότε με τον αστυφύλαξ.
Γι'αυτό είπα στην Pyramid το παρακάτω, έστω και αν απαξίωσε να το διαβάσει:
quote:
Γι'αυτό λέω ότι πρέπει πάντα να διερωτώμεθα: πότε γράφτηκαν, από ποιούς, κάτω από ποιές συνθήκες και βεβαίως όχι να τα βάζουμε "κάτω από το μαξιλάρι μας" ως πυξίδα ζωής, γιατί τότε αλοίμονο!!
Ξέρεις, και ο Μπους κατά δηλωσή του, άκουσε φωνή Κυρίου, που του είπε ότι έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να επιβάλει πάσει θυσία την (νέα) τάξη.
Όχι καλέ μου φίλε, δεν ήταν ο θεός, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ, ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ, που χρησιμοποίησε αυτήν την γλώσσα και αυτές τις μεθόδους για να νουθετήσει και να επιβάλει την τάξη στο χαός που επικρατούσε. Δεν ήταν οι άνθρωποι πιό ζώα από ότι είναι τα πραγματικά ζώα σήμερα.
Αλλά σε καλώ να συγκρίνεις την γλώσσα και τις μεθόδους του Γλυκύτατου Ναζαρινού σε μια εποχή επίσης με τρομακτικές εντάσεις και αντιθέσεις, με τις μεθόδους του εν λόγω θεού.
Αλλά, ζητώ συγγνώμη που παρασύρθηκα και πάλι σε θρησκευτικές συζητήσεις.
Edited by - GALEX on 03/06/2008 23:54:05
Edited by - GALEX on 03/06/2008 23:59:11
Εφ όσον το θέμα μας, είναι η ηθική, η προέλευση της κλπ θα έλεγα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε λίγο πιο βαθιά τον μηχανισμό σκέψεως μας, την αλήθεια του και την ……..ηθική του.
Η αιτία ήταν μια χθεσινή συζήτηση, την αφορμή μου την δίνει ο αγαπητός GALEX, και κάποιες φράσεις του Τρεχαγύρευε [ σε αυτή την σελίδα]
Ολοι εδώ πέρα έχουμε μια αρκετά καλή επαφή με το αντικείμενο που ονομάζουμε εσωτερισμό, και κατ΄επέκτασιν με την ψυχολογία, τις σοφιστίες, την συγγραφή κειμένων κλπ. Επίσης είναι εμφανές ότι αν και θα έπρεπε να παρατηρούμε ''από ψηλά'' για να μαθαίνουμε , παρασυρόμαστε από τα προσωπικά μας αισθήματα και συναισθήματα, από τις εμπειρίες και τους συνειρμούς μας [ που οι άλλοι δεν γνωρίζουν] και καταλήγουμε να ''παίξουμε'' στο γήπεδο των στοιχείων που μας εξουσιάζουν.
Και αντί να χειριζόμαστε εμείς αυτά για να προχωρήσουμε , μας χειρίζονται αυτά για να θρέψουν το όμορφο σχέδιο τους.
Φίλοι μου αν δούμε τα κείμενα μας θα αντιληφθούμε ότι εκτός από ιδέες και σκέψεις, προσπαθούμε να επιβάλλουμε το ατέλειωτο εγώ μας άλλοτε ασυναίσθητα και άλλοτε συνειδητά, ανάλογα της επίγνωσης του καθενός.
quote:
Γι'αυτό είπα στην Pyramid το παρακάτω, έστω και αν απαξίωσε να το διαβάσει
Πως ξέρουμε ότι η Πυραμιντ απαξίωσε να διαβάσει αυτό που έγραψες αφου δεν έχει ερωτηθεί?
quote:
Αν έχεις απλά εγωισμό στη σκέψη σου όχι δεν θα καταλάβεις...
Γιατί θα πρέπει να γίνει αναφορά περί εγωισμού του συνομιλητή μας?
Όταν προδικάζουμε είναι σαν να προετοιμάζουμε τους αναγνώστες σχετικά με το πώς σκέφτεται ο άλλος . Έτσι όμως προκαλούμε στο υποσυνείδητο όσων δεν είναι σε εγρήγορση μια διαστρέβλωση ως προς την τελική του θέση. Ότι κάνουν δλδ οι πολιτικοί, οι πωλητές άλλοι που εμείς δεν εχουμε ως παράδειγμα.
Ίσως είναι καλύτερα να αναφερόμαστε αποκλειστικά στην ιδέα η αν μας ενδιαφέρει η σκέψη του συζητητή μας να προβαίνουμε σε ευθεία ερώτηση.
quote:
Γι'αυτό λέω ότι πρέπει πάντα να διερωτώμεθα: πότε γράφτηκαν, από ποιούς, κάτω από ποιές συνθήκες και βεβαίως όχι να τα βάζουμε "κάτω από το μαξιλάρι μας" ως πυξίδα ζωής, γιατί τότε αλοίμονο!!
Συμφωνώ ότι μια ξένη ''πυξίδα'' δεν θα μας πάει εκεί που πρέπει αλλά εκεί που αυτή θέλει.
Στο θέμα , όμως της βιογραφίας των συγγραφέων δεν είμαι της άποψης ότι μας είναι απαραίτητη. Για να πω την αλήθεια και εμένα με επηρεάζει, οποτε την γνωρίζω, γιατί τότε αντί να βλέπω την ιδέα, ταυτίζομαι με τον συγγραφέα , τον περνάω από το δικό μου κόσκινο και ανάλογα συνεχίζω.
Όμως οι περισσότεροι από αυτούς που φώτισαν την ανθρωπότητα είναι άτομα ξεχωριστά, εκκεντρικά, διαφορετικά, από το συνηθισμένο καθώς πρέπει[ συμβιβασμένο] πλήθος και αυτό ξενίζει.
Αν όμως δεν ηταν έτσι, αν δεν είχαν υπάρξει επαναστάτες και σκαπανείς στην εποχή τους θα είχαν καθίσει στο σπιτάκι τους, δεν θα τους ήξερε κανείς, ουτε θα είχαν προσφέρει κάτι, έστω κι αν αυτό αρχικά εγινε με απολύτως ιδιοτελή κίνητρα.
Οπότε γιατί να μην συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που μας βοηθάει μεσα από τους λόγους και να αδιαφορούμε για το ιστορικό του γράφοντα?
Μήπως κι εδώ που μιλάμε γνωρίζει ο ένας τον άλλο?
Επίσης αυτά που πρόσκεινται στην εσωτερική διδασκαλία δεν υπόκεινται σε αλλοίωση, ούτε σε αλλαγές και προσαυξήσεις, αφου η αλήθεια της είναι μόνιμη. Εκείνα που αλλάζουν είναι τα ανθρώπινα, τα προσωπικά δικά μας και μάλλον και η ηθική μας ...όσο απομακρυνόμαστε απο την συνείδηση.
Edited by - nst on 04/06/2008 10:05:49
περίπτωση ο Θεός να έχει υποστηρίξει τις όποιες βιαιότητες
καθώς η αλήθεια και η ηθική που υπερβαίνει το ζώον που
μας ταλαιπωρεί, δεν μπορεί να έχει ανάγκη τη βία...
Πιστεύω΄οτι η διδαχή που πρέπει να έχει ο άνθρωπος κατά
νου είναι αυτή που τον προάγει σε κάτι ανώτερο από ότι
είναι σήμερα ακόμη... Όλοι θέλουμε το ίδιο, αλλά γινόμαστε
όλοι μας σαν αυτούς που λες πιο πάνω και ζητάμε προς ίδιον όφελος
τα όσα η όποια ηθική , αλήθεια, ή αγάπη δίδουν...
Αγαπητή nst,έχεις δίκιο και ζητώ συγνώμη, αν κι η πρόθεση μου ήταν
να τον βγάλω από την κριτική του, αλλά κι αυτό μπορεί να
ακουστεί σαν δικαιολογία... Αυτο που λέει η nst, φίλοι είναι
ουσία και η ηθική...
Κάποτε οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν και ήταν φίλοι... τώρα βγάλαμε
νύχια κι ακόμη κι όταν αγκαλιαζόμαστε, γδέρνουμε και προκαλούμε
κακό ο ένας στον άλλο...
Πρέπει να ξαναβρούμε την ηθική μας μέσα μας.Το σίγουρο είναι ότι
την έχουμε χάσει, όσο πολιτισμένοι κι αν το παίζουμε.,....
quote:
Κάποτε οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν και ήταν φίλοι... τώρα βγάλαμε
νύχια κι ακόμη κι όταν αγκαλιαζόμαστε, γδέρνουμε και προκαλούμε
κακό ο ένας στον άλλο...
Πρέπει να ξαναβρούμε την ηθική μας μέσα μας.Το σίγουρο είναι ότι
την έχουμε χάσει, όσο πολιτισμένοι κι αν το παίζουμε.,....
Ισως και να ισχύει, δεν ζούσα ''κάποτε'' και δεν ξέρω...
Ομως εχει αλλάξει η ουσία του ανθρώπου? Υπάρχει κάποια εσωτερική διαφορά πέραν της ευγενικής εκδηλώσεως και της αβρότητας που θέλουμε να επιδείξουμε?
Αμφιβάλλω.
Πάντως συμφωνώ οτι πρέπει να διευρύνουμε την ματιά μας και να την αφήσουμε να αγκαλιάσει περισσότερα απ οσα αυτή την στιγμή χωράνε στο κλουβί των πεποιθήσεων της.
quote:
Πως ξέρουμε ότι η Πυραμιντ απαξίωσε να διαβάσει αυτό που έγραψες αφου δεν έχει ερωτηθεί?
Το ξέρουμε από τα παρακάτω γραφόμενά της σε μία πολύ εκτεταμένη απάντηση που της έδωσα.
quote:
Αγαπητέ Galex σε παρακαλώ
Δεν θα μπω στην διαδικασία να αναλύσω τα μηνύματά σου.
Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την πορεία του, πήγαινε στο δρόμο σου και εγώ στον δικό μου γιατί "Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην"End of story
Κάποιος που δεν μπαίνει στον κόπο να αναλύσει μία θέση ουσιαστικά δεν την διάβασε.
quote:
Kανείς να πιστέψει στον εαυτο του υπάρχειεδω μεσα;
Κανέις να εύρει το Θεό μεσα του μήπως;
Καλες οι θεωρίες οι απόψεις,οι ελπίδες και οι προσδοκίες και οι επιβεβαιωμένες αόρατες πραγματικότητες...........
H ηθική μας απέναντι στην ζωή μας ποιά είναι;
Ζουμε ή παραμυθιαζόμαστε ζωντανά πεθαμένοι;
Το εδω και τώρα της ζωής ήθελα νάξερα ποιό είναι για όλους;
Ποσο συνειδήτα ζέιτε και βασει αυτου που Είστε πραγματικά, και όχι βασει αυτου που σας "εφτειαξαν"θρησκείες ,ηθικές και καθωςπρεικοί στραγκαλισμοί;
Δεν με απασχολεί να απαντείστε σε μενα αλλά στον καθρεφτη σας λίγο πριν πατε να κοιμηθείτε.Και τοτε νοιώστε την ψυχή σας.
Μην μπερδευτείτε με το Εγω σας και τα παιγνίδια του,αφεθείτε μια φορα ειλικρινά και τολμείστε να δέιτε μεσα σας και να θυμηθείτε ποιος είστε.Τολμείστε να κλάψτε έστω για οσα ψεματα λετε στον εαυτο σας κιεσείς κι εγω καμια φορά,ακόμα κι αυτο μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του να θυμηθούμε ποιοί πραγματικά ειμαστε,και τοτε θα βρούεμ τον Θεό ,οχι στην Βιβλο,οχι στην ηθική και στην ανηθικότητα του εξω απο μας αλλά στην αληθεια μεσα μας.Η αληθεια μεσα μας είναι ο Θεός!
Ευχαριστω καλη συνέχεια!
quote:
Kανείς να πιστέψει στον εαυτο του υπάρχειεδω μεσα;
Κανέις να εύρει το Θεό μεσα του μήπως;
Καλες οι θεωρίες οι απόψεις,οι ελπίδες και οι προσδοκίες και οι επιβεβαιωμένες αόρατες πραγματικότητες...........
H ηθική μας απέναντι στην ζωή μας ποιά είναι;
Ζουμε ή παραμυθιαζόμαστε ζωντανά πεθαμένοι;
Το εδω και τώρα της ζωής ήθελα νάξερα ποιό είναι για όλους;
Ποσο συνειδήτα ζέιτε και βασει αυτου που Είστε πραγματικά, και όχι βασει αυτου που σας "εφτειαξαν"θρησκείες ,ηθικές και καθωςπρεικοί στραγκαλισμοί;
Δεν με απασχολεί να απαντείστε σε μενα αλλά στον καθρεφτη σας λίγο πριν πατε να κοιμηθείτε.Και τοτε νοιώστε την ψυχή σας.
Μην μπερδευτείτε με το Εγω σας και τα παιγνίδια του,αφεθείτε μια φορα ειλικρινά και τολμείστε να δέιτε μεσα σας και να θυμηθείτε ποιος είστε.Τολμείστε να κλάψτε έστω για οσα ψεματα λετε στον εαυτο σας κιεσείς κι εγω καμια φορά,ακόμα κι αυτο μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του να θυμηθούμε ποιοί πραγματικά ειμαστε,και τοτε θα βρούεμ τον Θεό ,οχι στην Βιβλο,οχι στην ηθική και στην ανηθικότητα του εξω απο μας αλλά στην αληθεια μεσα μας.Η αληθεια μεσα μας είναι ο Θεός!
Ευχαριστω καλη συνέχεια!
Γαλάζια Σφαίρα,
Ανέφερα ολόκληρο το μήνυμά σου (και χωρίς να διορθώσω κάποια στραβοπατήματα πλήκτρων που έκανες) γιατί νομίζω ότι ΟΛΟΙ πρέπει να το ξαναδιαβάσουμε. Σε αντιδιαστολή με άλλα κείμενα που έχω αναφέρει, ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΜΑΣ ΣΑΝ ΠΥΞΙΔΑ ΖΩΗΣ.
Είναι ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε τον φτιασιδωμένο κλόουν. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρέσουμε από πάνω μας τα πολλαπλά ξεραμένα στρώματα καραμπογιάς που μας έχει εναποθέσει η ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ.
Γειά σου λοιπόν στην παρέα, σ'αυτήν την πολύ αγαπημένη παρέα.
Καλως την γαλάζια...
Ασε το πληκτρολόγιο Galex, εδω μιλάει το αιγαίο....
Φιλάκια
quote:
Για Σαλάμ!!!! που λένε και στην Αίγυπτο. Ουάου!! που λένε και στο Ελλάντα.
AYTO το "Για Σαλαμ" είναι ότι καλυτερο θα μπορούσε να κάνει την ψυχή μου να πεταξει αυτήν την στιγμή.Δεν ξερω ακριβως τι σημαίνει,και ίσως ξεφεύγω απο το θεμα...αλλά για μενα αυτο είναι ηθική και εκει βρίσκεται η προέλευσή της .Στο να καταθέσω πως δυο λεξουλες με "πεταξαν"Είμαι ανατολίτισσα τελικά παρα ...."ουάου".
Να είστε καλα παιδιά καλές αναζητήσεις μεσα μας,στον εδω και τώρα κολασμένο παράδεισο μας!
Καλλιόπη
Έχω ευθύνη για τον εαυτό μου, δεν θα του πετάξω σκουπίδια κατά πρόσωπο όπως την απαξίωση.
Δεν ήθελα να σχολιάσω κάτι περισσότερο από αυτό που είπα, ο κάθε άνθρωπος τραβάει τον δρόμο του, ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την σπορά του, για τον κήπο που δημιουργεί είτε με αγριόχορτα είτε με λουλούδια.
Εάν μου επιτρέπεις
«ο σπείρων το καλόν σπέρμα εστίν ο υιός του ανθρώπου
ο δε αγρός εστιν ο κόσμος
το δε καλόν σπέρμα, ούτοι εισιν οι υιοί της βασιλείας
τα δε ζιζάνια εισι οι υιοί του πονηρού
ο δε εχθρός ο σπείρας αυτά εστιν ο διάβολος»
Τέος πάντων. Πάμε γι'άλλα. Να'σαι καλά.
Κρισναμούρτι..
Δια παν ενδεχόμενο....για μενα το γράφω, για να το διαβάζω μερικές φορές που το θεωρώ απαραίτητο...
Αν το εχω ξαναγράψει ζητω συγνώμη...
quote:............Δέν υπάρχει καλό και κακό στο σύμπαν...ΤΕΛΟΣ.Τό καλό και το κακό το έχει θέσει ο άνθρωπος,σύμφωνα με τό συμφέρον του{τήν συνύπαρξη τών ανθρώπων στη γή και την διαιώνηση του είδους}.Καί άριστα έπραξε.Άν θεωρήσουμε αυτό ώς "θεία εντολή"...καλώς....Η έννοια καλό-κακό παρουσιάζεται γιά πρώτη φορά στήν νεολιθική Μεσοποταμία,αργότερα στόν Ζωροαστρικό "δυϊσμό" και κατόπιν σε όλους τούς λαούς.Οι γλωσσικοί μας πρόγονοι Έλληνες, μιλούσαν περί Αρετής και ηθικής και αγαθού με πιό ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ τρόπο {πολύ πιό "εξελιγμένο"}.Η ανάλυση του κειμένου που παραθέτεις αποκαλύπτει ότι αυτό αποτελεί μίαν "πρωτόγονα" διατυπωμένη "συνταγή" γιά ευδοκίμηση και διαιώνηση του ανθρώπίνου είδους,η οποία καλώς δίδεται{άν και πρωτόγονα διατυπωμένη και γιά τήν εποχή της},αλλά αφορά ΜΗ συνειδητοποιημένα ανθρώπινα όντα.
PIRAMID:
«ο σπείρων το καλόν σπέρμα εστίν ο υιός του ανθρώπου
ο δε αγρός εστιν ο κόσμος
το δε καλόν σπέρμα, ούτοι εισιν οι υιοί της βασιλείας
τα δε ζιζάνια εισι οι υιοί του πονηρού
ο δε εχθρός ο σπείρας αυτά εστιν ο διάβολος»
Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 06/06/2008 16:38:13
"Ia Salam!" είναι επιφώνημα θαυμασμού και επιδοκιμασίας και κατά λέξιν σημαίνει: "Οποία ειρήνη!!" ή σαν να λέμε "Τι ειρήνη!!!" καθώς Salam σημαίνει ειρήνη.
Βέβαια εάν το προφέρεις έτσι είναι πράγματι επιφώνημα ειλικρινούς θαυμασμού και επιδοκιμασίας. Όμως εάν το προφέρεις: "Iaaa Salaaam!" τότε αποκτά κοροϊδευτική και ειρωνική διάσταση σαν να λέμε: "Τι λε ρε! Εσύ το'κανες (ή το είπες) όλο αυτό? Σιγά τα ωά"
Σήμερα δεν έχω καμία διάθεση ούτε να μιλήσω για ηθική ούτε να σκεφτώ για ηθική. Γενικώς δεν με ενδιαφέρει καν η ηθική. Δεν έχω καμία διάθεση να δω κανέναν παραμορφωτικό καθρέφτη.
Μόνο να πάω σπίτι μου θέλω να παίξω με την σκύλα μου να κουβεντιάσω με την γυναίκα μου και να δω εάν οι δύο "αλήτες" που έχει στην κοιλιά της κλωτσάνε σήμερα όπως χθες που την είχανε ταράξει.
Απλά πράγματα δηλαδή, πεζά και ανθρώπινα ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΞΟΧΩΣ ΗΘΙΚΑ.
Αυτά. Γιώργος
Δεν παραθέτω ανάλυση κειμένου αλλά το ίδιο το κείμενο.
Διάβασα προσεκτικά την τοποθέτησή σου και χαίρομαι για σένα που είσαι ένα συνειδητοποιημένο άτομο.![]()
quote:
Εντάξει βρε κορίτσι μου Pyramid. Απλά επειδή στην απάντησή μου δεν αποκωδικοποίησα το DNA αλλά μόνον απάντησα στις αιτιάσεις και σχόλιά σου, και μάλιστα κάνοντας και μία εκ βαθέων εξομολόγηση, θεώρησα ότι δεν ήταν δύσκολο να πεις τουλάχιστονένα "αα!!! έτσι".
Τέος πάντων. Πάμε γι'άλλα. Να'σαι καλά.
αα!!! έτσι![]()
Να είσαι και εσύ καλά.
quote:
εάν οι δύο "αλήτες" που έχει στην κοιλιά της κλωτσάνε σήμερα όπως χθες που την είχανε ταράξει.
Απλά πράγματα δηλαδή, πεζά και ανθρώπινα ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΞΟΧΩΣ ΗΘΙΚΑ.
Οχι και πεζό, η δημιουργία ανθρώπων φίλε μου...αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστήριο...και η απόδειξη κάθε αλήθειας..
Καλως να ερθουν στο κόσμο μας , αυτό το υπέροχο παράδοξο κόσμο...
φύση που έχει κι αυτή την ομορφιά της, αλλά πλήρης ενστίκτων..
Το θέμα είναι μπορεί ο άνθρωπος μόνος του να ξεφύγει από
τονκόσμο των ενστίκτων και μόνιμα;
quote:
Το θέμα είναι μπορεί ο άνθρωπος μόνος του να ξεφύγει από
τονκόσμο των ενστίκτων και μόνιμα;
Δεν νομίζω οτι το ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε απο τα ενστικτά μας, αλλά να τα τοποθετήσουμε στην θέση και την αξία που εχουν για το ανθρώπινο είδος. Στο ζωικό βασίλειο, οπως γνωρίσουμε είναι απαραίτητη αυτή η λειτουργία επειδή μεσω αυτής,τα ζώα καταφέρνουν και επιβιώνουν. Εμείς χρειαζόμαστε επίσης για τον ίδιο λόγο αυτή την ιδιότητα μας.
Υπάρχει ομως στον άνθρωπο ο μηχανισμός της σκέψεως, οι συνειρμοί και τα συναισθήματα που αν εμπλακούν με τα ένστικτα τότε εχουμε μια λάθος χρήση τους καθώς και μια αυξηση η μείωση της αξία τους.
Αυτό που παρατηρούμε τότε δεν είναι ''ζωώδες'' οπως μας αρεσει να λέμε αλλά αποκλειστικά ανθρώπινο.
Κανένα ζωό, δεν σκοτώνει για την ευχαρίστηση του, δεν επιδίδεται σε κατακτητικούς πολέμους, δεν βασανίζει τα θύματα του για να ''ωμολογήσουν'', δεν θησαυρίζει, δεν χωρίζεται απο τα άλλα για λόγους ηθικής η πίστεως...ολα αυτά , είναι δικά μας και παραδόξως γίνονται για να απαλλαγούμε απο αυτά....
Δεν νομίζω οτι ενας υγιής [ ψυχοσωματικά] ανθρωπος θα θελήσει ποτέ να απαλλαγεί ΜΟΝΟΣ του απο την ίδια του την φύση , παρά μόνο με ''βοήθεια'' κάποιου άλλου. Οποιος όμως θεωρεί κάτι τέτοιο ως σωστό οδηγει τον πλησίον του σε ιδεοψυχαναγκασμό και μετέπειτα στις νευρώσεις.