ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- H αλληγορική διδασκαλία του Ομήρου - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- H αλληγορική διδασκαλία του Ομήρου - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

kost31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
21/07/2011, 10:57:58
quote:
kost
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω gianipsefti από πού συμπέρανες ότι προσπάθησα να απαξιώσω έναν φιλόσοφο και παν-επιστήμονα του αναστήματος του Θαλή? Kαι πώς νομίζεις ότι τον θεωρώ "ανίκανο" που κατάφερε όσα κατάφερε?? Θα έπρεπε να έχουν φύγει ντομάτες από όλο το esoterica σύσσωμο έαν έκανα κάτι τέτοιο....

Φίλε kost, μίλησα γενικά και όχι προσωπικά.
Το μεγαλείο του Ομήρου το υμνεί, σύμπασα η ανθρωπότητα.
Αυτό δεν σημαίνει πως οι περιγραφές του δεν είναι υπερβολικές.
Δεν υπήρχε φίλε μου ΟΥΔΕΠΟΤΕ στην γη φυλή γιγάντων.
Οι μυθικές Ομηρικές περιγραφές, μπορεί , και αρκετές φορές έχουν, στη βάση τους πραγματικά φυσικά φαινόμενα, που αδυναμία της σωστής ερμηνείας τους, οδήγησε σε θρυλικές φανταστικές περιγραφές.
Το παράδειγμα της Σκύλας και της Χάρυβδης που πολύ σωστά αναφέρεις, περιγράφει μια τέτοια περίπτωση.
Υπάρχει μια γενικευμένη τάση απαξίωσης της ανθρώπινης διάνοιας και εφευρετικότητας, κυρίως από ανθρώπους μέτριας διανόησης.
ΠΟΤΕ μεγάλα σύγχρονα πνεύματα – παράδειγμα ο Αϊνστάιν – δεν υπέθεσαν πως οι γίγαντες της ανθρώπινης διανόησης ήταν κλωνοποιημένοι εξωγήινοι, οι κάποιοι μυημένοι από θεούς και δαίμονες.
Οι ίδιοι γνώριζαν και γνωρίζουν, πως τα πάντα είναι προϊόντα ανθρώπινης σκέψης και εφευρετικότητας.

Μπορεί πίσω από τους περισσότερους μύθους να βρίσκεται ένα πραγματικό, που σε καμία όμως περίπτωση δεν έχει να κάνει με θεούς, δαίμονες και εξωγήινους.

Αναφέρω την δική μου θέση, όχι σαν προσπάθεια μείωσις της αξίας του θέματος που ξεκίνησες,
αλλά για να μην θεωρηθεί και ο Όμηρος, εξωγήινος κλώνος, ή καθοδηγούμενο θεϊκών υπάρξεων.

Όσον αφορά την γνώμη του Πλάτωνα, ο ίδιος ο Πλάτωνας ήταν επιρρεπής παραμυθάς.
Ο μύθος της Ατλαντίδας από αυτόν διαδόθηκε.

21/07/2011, 13:06:48

Φίλε giannipsefti σειρά δική μου να πω "έλεος"!! Το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί συνέχεια ενός εκ των θεμάτων από το "Μύθος και Θρησκεία" ή το "Παράξενο" όπου γίνεται λόγος για εξωγήινους που κατέβηκαν στη γη...ούτε για το αν ο Όμηρος ήταν "εξωγήινος κλώνος" (!!) ούτε για το αν περπάτησαν ποτέ στη γη μονόφθαλμοι γίγαντες!! Καμία σχέση δεν έχει με τα παραπάνω...

Εδώ κοιτάμε να αποσυμβολίσουμε τον Όμηρο με οδηγούς τους αρχαίους φιλοσόφους. Η γνώμη σου για το ότι ο Πλάτωνας ήταν απλώς ένας επιρρεπής παραμυθάς είναι φυσικά σεβαστή ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο έχεις μελετήσει τους διαλόγους του Πλάτωνα και κατά πόσο μπορείς να τεκμηριώσεις την παραπάνω γνώμη...η δική μου γνώμη, την οποία εξέφρασα και παραπάνω, είναι ότι ο Πλάτωνας είχε συγκεκριμένους λόγους που χρησιμοποίησε μύθους, και αυτοί οι μύθοι αποτελούν εμπνευσμένες αλληγορίες θεολογικού, φιλοσοφικού, αλλά πιθανόν και ιστορικού χαρακτήρα. Δεν ισχυρίζομαι με αυτό ότι η αρχαία Ατλαντίδα οπωσδήποτε υπήρξε ούτε όμως και το αποκλείω. Γενικώς η βεβαιότητα σε τόσο απρόσιτα ζητήματα μου είναι ανυπόφορη.

Νικόμαχε σε ευχαριστούμε για το πολύ ενδιαφέρον link. Είχα παραθέσει παλιότερα κάποια link σχετικά με τις έρευνες του καθηγητή Παϊπέτη και γενικότερα για το διεθνές ερευνητικό ενδιαφέρον των τελευταίων δεκαετιών γύρω από τις περιγραφές προηγμένης τεχνολογίας στα Ομηρικά Έπη. Μεταξύ άλλων ο Όμηρος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε λεπτομερειακά ένα ρομπότ (Σ ραψωδία).

Αύριο θα συνεχίσουμε την αναφορά σε μεγάλες φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας που ερμήνευσαν αλληγορικά τα Ομηρικά Έπη!

21/07/2011, 14:05:12
Φίλε gianipseftis, απ' όσο διάβασα έως τώρα νομίζω πως έχει υπάρξει μια μικρή παρανόηση.
Από ό,τι έχω καταλάβει, το συγκεκριμένο θέμα αποσκοπεί στο να υπάρξει μια προσπάθεια αποσυμβολισμού της διδασκαλίας του Ομήρου και πως εξέλαβαν διάφοροι αρχαίοι φιλόσοφοι την διδασκαλία του.
Νομίζω άλλωστε πως κι ο ίδιος ο τίτλος υποννοεί κάτι τέτοιο με την χρήση της λέξης "αλληγορική".

Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως ο Πλάτωνας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα της αρχαιότητας κι ίσως είναι λίγο άδικο να τον χαρακτηρίσουμε ως παραμυθά, παραβλέποντας την διδασκαλία του αλλά και την επιρροή που άσκησε μετέπειτα στην ανθρωπότητα για περίπου 2000 χρόνια.
Οι μύθοι που χρησιμοποίησε όπως για παράδειγμα του σπηλαίου, του Ηρός κλπ δείχνουν έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν σπουδαίος διανοητής - για τα δεδομένα της εποχής τουλάχιστον - και με ένα συνεκτικό σύνολο απόψεων.
Ακόμη και στους διαλόγους του και στα έργα του μπορεί κανείς να δει μια διδασκαλία η οποία είναι - τουλάχιστον κατά την δική μου άποψη - αρκετά πλήρης κι αξιοπρόσεκτη.
Όσον αφορά το μύθο της Ατλαντίδας, ένας άνθρωπος θα μπορούσε να τον εκλάβει καθαρά αλληγορικά και να προσπαθήσει να τον αποσυμβολίσει ή να θεωρήσει ότι όντως η Ατλαντίδα υπήρξε.
Αν και προσωπικά πιστεύω ότι είναι εξίσου πιθανό να υπήρξε η Ατλαντίδα όσο και να μην υπήρξε, νομίζω πως δε μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για το εάν όντως αυτή υπήρξε διότι πολύ απλά δεν γνωρίζουμε σε τι ακριβώς αναφερόταν ο Πλάτωνας.
Αναφερόταν πχ στην βύθιση τμήματος της Στρογγύλης (Θήρα) λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης;
Αναφερόταν στην βύθιση κάποιου νησιού πέραν των Ηράκλειων Στηλών κι εάν ναι, σε ποιές Ηράκλειες Στήλες ακριβώς αναφερόταν;

Εν πάσει περιπτώσει, κλείνω εδώ την παρένθεση μου προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί το θέμα.

In anticipation of my resurrection...

21/07/2011, 14:38:41
Φίλε Dying έχω καταλάβει το αρχικό πνεύμα του θεματοθέτη.
Η παρέμβασή μου έγινε για να επισημανθεί πως η “αλληγορία” των Ομηρικών γραπτών, δεν συνάδει και δεν συνδέεται με τροφοδοτούμενες εξωτερικές γνώσεις.
Δεν περιγράφουν ακριβώς πραγματικά γεγονότα, αλλά επικά και κυρίως θρύλους της εποχής.
Δεν πρέπει δηλαδή να συνδέονται με γνώσεις που προήλθαν έξωθεν, ή μυστηριακές.
Αυτή είναι η άποψή μου.

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός.

Σχετικά με τον Πλάτωνα έχω την δική μου γνώμη, που σαφώς διαφέρει από την δική σου.
Αναγνωρίζω πως ο Πλάτωνας έχει πολλούς θαυμαστές, σε παγκόσμιο επίπεδο, και ήταν ο αγαπημένος φιλόσοφος των θεολόγων του μεσαίωνα.

promitheus90Μέλος
23/07/2011, 19:42:15
Ρε kost!Μη μου πεις ότι άνοιξες τη θεματάρα και έφυγες για διακοπές!

Περιμένουμε περισσότερα!

24/07/2011, 18:11:14

Aurio Promithea, aurio!! Twra eimai ektos kai ekneurizomai otan den mporw na grapsw me ellinikous xaraktires! Na'sai kala gia to endiaferon sou gia to thema tou Omirou!
28/07/2011, 17:47:04

Το παραμελήσαμε λίγο το εν λόγω θέμα, συνεχίζουμε όμως σταθερά. Για λόγους συντομίας από εδώ και στο εξής δεν θα παραπέμπω σε συγκεκριμένα χωρία από αρχαία έργα όμως οποιοσδήποτε ενδιαφερθεί να μου ζητήσει κάποιο χωρίο θα το αναφέρω αμέσως.

Παρέλειψα επίσης να πω ότι δύο σπουδαία βιβλία που με βοήθησαν στην έρευνα αυτή είναι το «Homer the Theologian: Neoplatonist Allegorical Reading and the Growth of the Epic Tradition» του Robert Lamberton και το «Birth of the Symbol: Ancient Readers at the Limits of their Texts» του Peter Struck, αμφότεροι σημαντικοί σύγχρονοι κλασικιστές, τα βιβλία των οποίων δυστυχώς δεν κυκλοφορούν στα ελληνικά.

Ας περάσουμε λοιπόν τώρα στη φιλοσοφική σχολή των Αναξαγορείων (κανονικά θα έπρεπε να αναφέρομαι στις σχολές κατά χρονολογική σειρά, κάτι που θα βοηθούσε και στη ροή, αφενός όμως είναι ανάποδος από κούνια και αφετέρου ήθελα εξ'αρχής να αναδείξω τις άγνωστες απόψεις του Πλάτωνα για το Ομηρικό έργο).

Πάμε λοιπόν.

Κατ'αρχάς, ο Διογένης ο Λαέρτιος μας μεταφέρει την άποψη του Φαβωρίνου ότι«πρώτος ο φιλόσοφος Αναξαγόρας διατύπωσε την άποψη ότι η Ομηρική ποίηση αναφέρεται στην αρετή και τη δικαιοσύνη». Προσωπικά πάντως διαφωνώ με την εν λόγω άποψη, διότι όπως θα δούμε παρακάτω ήδη προγενέστεροι φιλόσοφοι του Αναξαγόρα φαίνεται να είχαν αποδώσει ηθικού τύπου συμβολισμούς και αλληγορίες στον Όμηρο.

Επίσης, η θεωρία του Αναξαγόρα περί των κυρίαρχων στοιχείων -του Αιθέρα και του Αέρα, τα οποία και κατέχουν την υψηλότερη θέση στην κοσμική διάταξη- παραπέμπει ευθέως στην αλληγορική ερμηνεία που είχε δώσει ο Εμπεδοκλής στο κυβερνητικό ζεύγος των Ολύμπιων θεών του Ομήρου (Ζευς = Αιθήρ, Ήρα = Αήρ)!!

Σύμφωνα πάλι με τον Διογένη τον Λαέρτιο, ο μαθητής και φίλος του Αναξαγόρα Μητρόδωρος ο Λαμψακηνός «ενίσχυσε την παραπάνω άποψη (του Αναξαγόρα) και ήταν ο πρώτος που μελέτησε τη φυσική διδασκαλία του Ομήρου». Και πάλι εδώ η άποψη του Διογένη ελέγχεται διότι ήδη από τον 6ο αιώνα γνωρίζουμε ότι ο Φερεκύδης, δάσκαλος του Πυθαγόρα, είχε προχωρήσει στην ερμηνεία της φυσικής διδασκαλίας του Ομήρου!

Ο Μητρόδωρος έζησε μεταξύ 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. θεωρούνταν δεινός ερμηνευτής του Ομήρου, κάτι που αναφέρει και ο Πλάτωνας στον Ίωνα, και είχε σαν κεντρικό δόγμα ότι οι θεότητες και οι ήρωες των Επών αποτελούσαν αλληγορικές διδασκαλίες περί των φυσικών στοιχείων και φαινομένων, καθώς και περί των οργάνων του σώματος.

Χάρη μάλιστα στον Φιλόδημο έχει διασωθεί ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα του Μητροδώρου, το οποίο αναφέρει ότι «ο Αγαμέμνων είναι ο αιθέρας, ο Αχιλλέας ο ήλιος, η Ελένη η γη, ο Αλέξανδρος (Πάρης) ο αέρας, ο Έκτορας η σελήνη, και ανάλογα ονομάζονται οι υπόλοιποι ήρωες. Μεταξύ των θεών η Δήμητρα είναι το ήπαρ, ο Διόνυσος η σπλήνα και ο Απόλλωνας η χολή». Οι ήρωες εδώ συσχετίζονται με φυσικά στοιχεία και κοσμικές δυνάμεις, ενώ οι θεοί με όργανα του σώματος, απόσπασμα που, κατά τον Ν.J Richardson ("Homeric professors in the age of the Sophists"), αποτελεί σαφή ένδειξη της αναξαγόρειας φιλοσοφίας που συνέδεε τον μικρόκοσμο με τον μακρόκοσμο.

Οι λόγοι που ο Μητρόδωρος κατέληξε στον παραπάνω αποσυμβολισμό θα μπορούσαν να μας απασχολήσουν για ώρες, όμως έτσι φοβάμαι πως θα ξεφύγουμε λιγάκι από τη ροή του θέματος, εάν δηλαδή εστιάσουμε στον κάθε ήρωα ξεχωριστά αλλά και στις μεταξύ των ηρώων αλληγορικήες συσχετίσεις.

Ας αρκεστώ μονάχα να σημειώσω (παρ’όλο που δεν ενστερνίζομαι πλήρως τον αποσυμβολισμό του Μητρόδωρου) πως ο ήρωας Αχιλλέας παρομοιάζεται σε ουκ ολίγα χωρία από τον Όμηρο με «φωτοβόλο ήλιο»! Ο Αχιλλέας είναι ο κεντρικός, «ηλιακός» ήρωας του Έπους και αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη της μάχης βλέπουμε ότι λίγο μετά την απόσυρσή του από τη μάχη επέρχεται «νύχτα» και θάνατος στον πόλεμο για τους Αχαιούς από τους Τρώες και τον Έκτορα που περνούν σε μεγάλη αντεπίθεση. Η επιστροφή όμως του υπέρλαμπρου Αχιλλέα στον πόλεμο επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους ήρωες, Αχαιούς και Τρώες!! Όπως η σελήνη, οι πλανήτες και τα αστέρια λάμπουν μόνο κατά τη νυχτερινή απουσία του Ηλίου έτσι και όλοι οι υπόλοιποι ήρωες του Έπους (Έκτορας, Διομήδης, Αίαντες, Οδυσσέας, Αγαμέμνων, Σαρπηδόνας, Μενέλαος και άλλοι) έλαμψαν στο πεδίο της μάχης μονάχα κατά την απουσία του «πυροειδή» ήρωα!

Κλείνοντας με τα περί της σχολής γύρω από τον Αναξαγόρα να τονίσουμε πως μία από τις σημαντικότερες αποδείξεις αλληγορικής ερμηνείας των Αναξαγορείων αποτελεί ο περίφημος Πάπυρος των Δερβενίων (http://en.wikipedia.org/wiki/Derveni_papyrus). Το θρυλικό αυτό κείμενο ανακαλύφθηκε το 1962 στην περιοχή Δερβένια έξω από τη Θεσσαλονίκη και η μερική ανασύνταξη, μετάφραση, ερμηνεία και έκδοσή του διήρκεσε 40 ολόκληρα έτη! Αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο κείμενο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και έχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη νέα μαρτυρία για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θρησκεία από την εποχή της Αναγέννησης! Σύμφωνα με τους ειδικούς γράφτηκε γύρω στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., προέρχεται από τον κύκλο της σχολής του Αναξαγόρα, φέρει έναν μυστικιστικό χαρακτήρα «οδηγιών προς μυημένους» και «αποτελεί φιλοσοφική πραγματεία για τη φύση των θεών, την κοσμογονία, τη σωτηρία της ψυχής και τη φύση των θρησκευτικών τελετών, κυρίως υπό μορφή αλληγορικής ερμηνείας ενός παλαιότερου ορφικού ποιήματος» καθώς και γενικότερη υπεράσπιση του αλληγορικού πνεύματος των κοσμογονικών μύθων.

Ο σχολιαστής του παπύρου παραδίδει επίσης ένα άγνωστο απόσπασμα του Ηρακλείτου του Εφέσιου, ενώ αναφέρει τον Ορφέα ως μεγάλο μύστη και αλληγοριστή που μέσω ποιητικών μύθων περί των θεών παρέδωσε αιώνιες αλήθειες για το φυσικό σύμπαν, άποψη που μεταφέρει και ο Διογένης ο Λαέρτιος. Τονίζει ακόμα ότι οι ορφικοί μύθοι μονάχα αλληγορικά μπορούν να εξηγηθούν και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνεύονται κυριολεκτικά, διότι και το λογικό δεν πείθεται και η πίστη στην ύπαρξη της θεότητας μειώνεται. Ο δε λόγος που ο Ορφέας παρέδωσε τη διδασκαλία του μέσω αλληγορικών αινιγμάτων, σύμφωνα πάντα με τον σχολιαστή, είναι διότι δεν απευθυνόταν στο πλήθος αλλά στους μυημένους που θα κατανοούσαν τα αφανή διδάγματα, μυστικότητα που ανευρίσκεται στη διδασκαλία των Πυθαγορείων, στους διαλόγους του Πλάτωνα αλλά και στον Όμηρο τον οποίο και εξετάζουμε εδώ.

03/08/2011, 21:55:34
Kατα τη γνωμμη μου,τα πραγματα ειναι πολυ πιο απλα.Μια που αναφερθηκαν οι κυκλωπες,ας πουμε 2 πραγματακια.

Ας παμε πρωτα στην ετυμολογια της λεξης,που ειναι βασικο.Κυκλος+ωψ.Για τους κυκλωπες τι γνωριζουμε;Οτι ηταν οι κατασκευαστες των αρχαιων τειχων,οι λεγομενες κυκλωπιες κατασκευες.Γιατι ομως κυκλος;Η απαντηση κρυβεται στους θολωτους ταφους,κυκλικης τεχνοτροπιας.....

Οταν καταστραφηκε ο μυκηναικος πολιτισμος απο τους δωριεις,σιγα σιγα οι νεοι κατοικοι,βλεποντας αυτα τα μεγαλα οικοδομηματα,αρχισαν να πιστευουν οτι αυτα κατασκευαστηκαν απο γιγαντες,εξου παρομοιασθηκαν οι κατασκευαστες κυκλωπες =αυτοι που εχτιζαν κυκλικα οικοδομηματα, με γιγαντες.Εδω ακομα και σημερα προκαλουν τεραστια εντυπωση αυτες οι μεγαλιθικες κατασκευες.

Οι ιδιες παραδοσεις για τους κατασκευαστες αυτων των κτισματων,δημιουργηθηκαν ξανα χιλλιαδες χρονια αργοτερα απο τους νεοελληνες.Ειναι οι γνωστες παραδοσεις για τους γιγαντες αρχαιους λεννηδες που εχτιζαν ολα αυτα τα αξιοθαυμαστα κτιρια.

04/08/2011, 13:09:21

Ποιά πράγματα εννοείς ότι είναι απλά? Το θέμα που εξετάζουμε εδώ πάντως δεν είναι καθόλου απλό, εξου και η ανάγκη εκτεταμένων παραθέσεων εκ μέρους μου.

Εάν εννοείς την ετυμολογία της λέξης «Κύκλωψ» τότε ναι, αυτό είναι μάλλον κάτι απλό..."Ωψ" σημαίνει «μάτι» (οι "όψεις" ήταν οι οφθαλμοί), άρα το "Κύκλωψ" φαίνεται να σημαίνει ο "κυκλικός οφθαλμός", αναφορά στο μάτι του Κύκλωπα. Τα λεγόμενα «κυκλώπεια τείχη» με τους κυκλικούς συνήθως σχηματισμούς φαίνεται να ονομάστηκαν έτσι λόγω του τεράστιου όγκου τους (οι ογκόλιθοί τους λέγεται πως ζύγιζαν μέχρι και τόνους) μιας και οι αρχαίοι φαντάστηκαν ότι είχαν χτιστεί από πελώριους χειροδύναμους άνδρες όπως οι μυθικοί Κύκλωπες (ο Πολύφημος περιγράφεται από τον Όμηρο να έχει φοβερή χειροδύναμη, ξεκολλώντας μέχρι και βουνοκορφές για να τις ρίξει στο καράβι του Οδυσσέα).

Εδώ πάντως εξετάζουμε τα σύμβολα και τις αλληγορίες του Ομήρου και όχι τις όποιες ιστορικές ή πολιτισμικές προεκτάσεις γύρω από τις ομηρικές διηγήσεις. Η γνώμη σου scartado ποιά είναι πάνω στο ζήτημα? Ήταν ο Όμηρος Αλληγοριστής? Και εάν ναι μέχρι ποιό βαθμό πιστεύεις ότι φτάνουν οι αλληγορικές του διδασκαλίες? Στη διήγηση περί Κυκλώπων διακρίνεις κάποιους συμβολισμούς?

04/08/2011, 15:47:36
Αγαπητέ/ή Kost

Αποκλείουμε παντελώς την πιθανότητα οι Κύκλωπες να ήταν μια παλαιά απτή πραγματικότητα και να μην οδηγούν σε κάποιο συμβολισμό?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

04/08/2011, 17:47:02

Γιατί να το αποκλείσουμε? Η λογική δεν αποκλείει εύκολα κάτι ούτε όμως και το αποδέχεται με καλή πίστη...εδώ ακόμα και σήμερα γεννιούνται άνθρωποι ύψους 2 μέτρων και 50 εκατοστών...o δε ψηλότερος έχει καταγραφεί ύψους 2.72...για φαντάσου δηλαδή να πας ένα μυστήριο ταξιδάκι σε κάποια εξωτική ζούγκλα ας πούμε και ξαφνικά να βγεις στη σπηλιά ενός γίγαντα τύπου Μουρεσάν (ο παλιός Ρουμάνος παίκτης του NBA) ο οποίος τυχαίνει να είναι και κάπως άφιλόξενος και βίαιος στο ήθος, για να μην πούμε και ολίγον ανθρωποφάγος δεν είναι και εντελώς απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο ακόμα και στις μέρες μας, είναι?

Σου ξαναλέω όμως Νικόμαχε πως το ιστορικό κομμάτι δεν αποκλείει το αλληγορικό. Τα Έπη του Ομήρου είναι γεμάτα από συμβολισμούς και μυστικές αλληγορίες και αυτό είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Και το εν λόγω αλληγορικό κομμάτι είναι και το σημαντικότερο όλων κατ'εμέ -και εκεί θέλω να εστιάσουμε. Τα αιώνια σύμβολα και η μυστική τους διδασκαλία (περί Θεών για παράδειγμα) πηγάζουν από τα αιώνια αρχέτυπα των Ιδεών του κόσμου και αγγίζουν τα εσώτερα βάθη του κόσμου και της ανθρωπότητας, με έναν τρόπο που κανένα άλλο έργο κατά τη γνώμη μου δεν το έχει ξανακάνει στην ιστορία του γνωστού πολιτισμού.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Όμηρος χρησιμοποίησε έναν μυστικό και αλληγορικό τρόπο διδασκαλίας θεωρώ ό,τι πιο ενδιαφέρον και μαγικό να επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε τις πραγματικές του προθέσεις.