ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Λογική και Σύμπαν: Τρώγεται η σούπα με... πηρούνι; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Λογική και Σύμπαν: Τρώγεται η σούπα με... πηρούνι; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

thoth31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
thothΙδρυτικό Μέλος
23/04/2003, 02:17:00
Γεια σας.

Λίγο τρελός ο τίτλος αλλά νομίζω ότι του ταιριάζει.

Μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές αλλά και φιλοσοφικές και μεταφυσικές κατακτήσεις της εποχής μας είναι το Θεώρημα της μη-πληρότητας του Γκέντελ.

Αντιγράφω από το βιβλίο "ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΥΣ" του Rudy Rucker, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης:

«Το καλοκαίρι του 1930, ο εικοσιτετράχρονος μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ απέδειξε ένα περίεργο θεώρημα: τα μαθηματικά είναι ανοιχτά-ατελεύτητα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κανένα οριστικό, τέλειο μαθηματικό σύστημα. Κάθε αξιωματικοποίηση των μαθηματικών τελικά θα καταλήξει σε ορισμένα απλά προβλήματα που δεν μπορεί να τα αποδείξει κατά κανένα τρόπο. Έτσι μπορούμε να ορίσουμε το θεώρημα της μη πληρότητας του Γκέντελ.

Τα πορίσματα και οι συνέπειες αυτής της απόδειξης είναι εκπληκτικά. Ο Γκέντελ είναι σαν να μας λέει με σιγουριά ότι το σύμπαν δεν είναι μία μηχανή και ότι κανείς δεν θα μάθει ποτέ το μυστικό του σύμπαντος.

Αυτό που κάνει την απόδειξη του Γκέντελ, τόσο σημαντική είναι ότι την διετύπωσε σε τέλεια ακριβή μαθηματική γλώσσα. Το να επινοήσει κάποιος μία μαθηματική απόδειξη της μη πληρότητας των μαθηματικών μοιάζει κάπως με το να κατορθώσει να σταθεί πάνω στους ώμους του. Πώς μπόρεσε ο Γκέντελ να επινοήσει μία τέτοια απόδειξη;» σελ. 172

Αυτός ο περίεργος άνθρωπος που... σκότωσε τον ορθολογισμό μέσω του... ορθολογισμού (σαν αντίστροφη ομοιοπαθητική μου φαίνεται ) είχε και άλλες περίεργες απόψεις:

«Η ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος κυλά προέρχεται από τη σύγχυση του πραγματικού με το δεδομένο. Το πέρασμα του χρόνου γεννιέται επειδή πιστεύουμε ότι κατοικούμε διάφορες πραγματικότητες. Στην πραγματικότητα, όμως, κατοικούμε μόνο διαφορετικά δεδομένα. Υπάρχει μόνο μία πραγματικότητα» Γκέντελ, σελ. 187

«Τον ρώτησα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συλλάβει κανείς τη γνήσια αφηρημένη δυνατότητα. Είπε τρία πράγματα. 1) Πρώτα, πρέπει να απομονώσει τις άλλες του αισθήσεις, ξαπλώνοντας σε ένα ήσυχο μέρος. Δεν αρκεί, όμως, να εκτελέσει αυτή την περιοριστική πράξη, πρέπει και να αναζητήσει ενεργά με το νου του. 2) Είναι λάθος να επιτρέψει στην καθημερινή πραγματικότητα να καθορίσει τη δυνατότητα και να φανταστεί μόνο συνδυασμούς και μεταθέσεις υλικών αντικειμένων – ο νους μπορεί να συλλαμβάνει και άπειρα σύνολα. 3) Ο τελικός στόχος μιας τέτοιας νοητικής δραστηριότητας, αλλά και όλης της φιλοσοφίας, είναι η σύλληψη του Απόλυτου. Ο Γκέντελ ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με ένα σχόλιό του για τον Πλάτωνα: «Όταν ο Πλάτωνας μπόρεσε να συλλάβει πλήρως το Καλό, η φιλοσοφία του ολοκληρώθηκε»», σελ. 185-186

Κάποια ερωτήματα:

Τι νομίζετε για αυτήν την ανακάλυψη;

Κάτα πόσο μαθηματική και κατά πόσο μυστικιστική είναι η μεθοδος διαλογισμού του Γκέντελ;

Και μια τελική διαπίστωση.

Όντως η σούπα δεν τρώγεται με το πηρούνι

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

ALvaNoSΝέο Μέλος
23/04/2003, 02:22:18
Σπουδαίος ο τύπος... δεν ξέρω για εσάς.. αλλά εγώ προτιμώ χρησιμοποιώ κουτάλι ;p

Από το να πιστεύεις τον κόσμο, καλύτερα να τον μελετάς.

SpiralΜέλος
23/04/2003, 11:45:50
Όταν αντιγράφουμε εμείς από άλλες πηγές, εσείς μας επαναφέρετε στην τάξη.

23/04/2003, 12:33:37
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ Spiral ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΦΙΛΩΝ.
Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Η ΚΑΛΗΤΕΡΑ Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ...
ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΝΑΖΗΤΑΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΘΕΜΙΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΥΤΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**

23/04/2003, 12:49:01
ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΘΩΘ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΘΩΘ ΜΑΣ ΕΘΕΣΕΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ "Θεώρημα της μη-πληρότητας του Γκέντελ".

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ/ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ (ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣ ΤΙΣ ΠΟΥΜΕ) ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ??

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**

23/04/2003, 16:14:21
Φίλε thoth … ισως να εχει δικαιο....

στέκομαι λίγο στο

quote:
3) Ο τελικός στόχος μιας τέτοιας νοητικής δραστηριότητας, αλλά και όλης της φιλοσοφίας, είναι η σύλληψη του Απόλυτου. Ο Γκέντελ ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με ένα σχόλιό του για τον Πλάτωνα: «Όταν ο Πλάτωνας μπόρεσε να συλλάβει πλήρως το Καλό, η φιλοσοφία του ολοκληρώθηκε»», σελ. 185-186

Δεν τον ξέρω τον Γκεντελ…. μα τον συμπάθησα…. με αυτά τα λίγα!!!

Και με αφορμή κάτι που διάβασα αλλού... που αναφέρετε ο φίλος Κελσος…

quote:
"...η γνώση κατοικεί
σε κεφάλια ΓΕΜΑΤΑ απο σκέψεις άλλων ανθρώπων,
η Σοφία, σε νού που προσέχει
ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ...
Ποτέ δεν θα μπορέσεις να ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ τόσο βαθιά
στο νού εκείνων στους οποίους μεταβιβάζεις
μερικές απο τις
ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ..."
Διδάσκαλοι της Σοφίας

Από τους λίγους που γνωρίζω, (Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ) που συνδυάζει τόσο τις ΓΝΩΣΕΙΣ….όσο και την κυκλική σκέψη.... και προσοχή του ΣΟΦΟΥ!

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 23/04/2003 16:16:53

cassiopeiaΜέλος
24/04/2003, 01:53:22
ΔΕΝ έχω λόγια να πώ . .
Χώρίς να θέλω να θίξω ΑΝ δεν με λέγαν Cassiopeia, σίγουρα θα με έλεγαν Γκέντελ!

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία για να εξακριβωθεί το πόσο ευσταθεί ένα τέτοιο Θεώρημα!Δεν θα μπώ σε μαθηματικές πράξεις αλλά ..θα σταθώ στα τρία αριθμημένα πράγματα που είπε ...

Ποιός δεν έχει κάτσει να σκεφθεί για το σύμπαν και τον κόσμο ολόκληρο?
Δεν θα συμφωνήσω στο μυστικιστικό κομμάτι ..
Ίσως να τον βοήθησαν μετά από μελέτη να σκεφθεί αφαιρετικά ,αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να είχε υιοθετήσει έναν τέτοιο χαρακτήρα!

Cas.Sio.Peia

elias5Νέο Μέλος
27/04/2003, 04:43:25
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. ΔΙΑΛΕΞΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ FORUM ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ.ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΦΕΡΕΙ ΑΠΟΨΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΨΑΞΙΜΟ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ. ΑΡΑ ΛΟΓΙΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ? ΑΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΝΟΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ,ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΑ ΔΟΜΗΜΕΝΗ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ : ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ! ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ!.....

ΩΡΙΩΝΑΣΜέλος
29/04/2003, 00:01:59
Φίλοι μου, μια βασική επιδίωξη των μαθηματικών ήταν να μπορούν να αποφανθούν όταν διατυπώνεται μια πρόταση, αν αυτή είναι αληθής ή ψευδής. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι η φιλοδοξία αυτή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
Με την απόδειξη του θεωρήματος του Godel μάθαμε ότι δεν υπάρχει ένα "συνεπές" σύνολο αξιωμάτων έτσι ώστε στηριγμένοι σε αυτό να μπορούμε να αποφανθούμε για την αλήθεια ή το ψεύδος κάθε πρότασης που θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε.
Στην αρχή η διαπίστωση αυτή φάνηκε να αφαιρεί από τα μαθηματικά ένα μεγάλο μέρος της δύναμης τους. Από σκληρή επιστήμη που αναπτύσσονταν σε ένα διάφανο σύμπαν έγιναν επιστημονικός κλάδος που παρουσιάζει τέλματα και αμφιβολίες άρχισαν να μοιάζουν με τις άλλες επιστήμες. Έγιναν ανθρώπινα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο άνθρωπος πίστευε ότι θα κατάφερνε να γράψει ένα κατάλογο με όλα τα αξιώματα που θα μας επέτρεπαν να αποφανθούμε για την αλήθεια ή το ψεύδος κάθε πρότασης που έχει νόημα. Ο Godel μας έδειξε ότι ο κατάλογος αυτός είναι άπειρος. Αν ο κατάλογος υπήρχε τότε θα μπορούσαμε να τον βάλουμε στην μνήμη ενός υπολογιστή και τότε θα είχαμε τον καλύτερο και πιο παραγωγικό μαθηματικό όλων των εποχών. Θα μπορούσε να μας αποδείξει όλα τα θεωρήματα που θα μπορούσε να συλλάβει κανείς. Χάρις στο θεώρημα του Godel ευτυχώς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί.
Όσο για τη σούπα; Με τους νόμους που ισχύουν στη φυσικη (σχετικότητα, κβαντομηχανική) όχι μόνο τρώγεται με το πηρούνι, αλλά μπορεις να την κάνεις και σουβλάκι ή ακόμα καλυτερα να την περάσεις στη σούβλα (μέρες που είναι)

29/04/2003, 21:34:36
Καλησπέρα,
Πολύ ωραίο το θέμα που έθεσες (Αϊ θωτ ε θόου ε πούθυκατ...)

Απ'ότι κατάλαβα το θέμα αυτό αφορά και το κατά πόσο τα μαθηματικά είναι ένας δρόμος μεταφυσικός, που μας βοηθάει να συλλάβουμε έννοιες, ή να αντιληφθούμε την πλήρη αδυναμία μας να συλλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας ενός μηχανισμού ή κάτι που υφίσταται.

Ρωτάς

quote:
Κάτα πόσο μαθηματική και κατά πόσο μυστικιστική είναι η μεθοδος διαλογισμού του Γκέντελ;

και η δική μου απάντηση είναι ότι τα μαθηματικά είναι άκρως μυστικιστική επιστήμη, όσο κάποιος τα μελετά και ιδιαίτερα όχι μόνο σαν απλούς αριθμούς αλλά σαν συμβολισμούς πραγμάτων, καταστάσεων και λειτουργιών, τόσο μπαίνει πιο βαθιά στους μυστικούς δαιδαλώδεις διαδρόμους του σύμπαντος και της ψυχής, αφού το σύμπαν αποτελείται από διαφόρων μορφών εκφράσεις της ψυχής.

Οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, το γιατί και το διότι, είναι πράγματα που λειτουργούν και συμβολίζονται μέσα από μαθηματικές και γεωμετρικές έννοιες. Ψάχνοντας να βρεις τον τρόπο, το μεγάλο γιατί (αλλά και διότι - μια ερώτηση και μια απάντηση που συνυπάρχουν στην εκδήλωσή τους ενώ καταστρέφονται και αναδημιουργούνται κάθε στιγμή), συνειδητοποιείς ή δεν συνειδητοποιείς ότι τα νοητικά και ψυχικά σου μονοπάτια περνούν από σχέσεις αριθμών.

Ο Γκέντελ ακολούθησε έναν καθαρά μαθηματικό τρόπο συνειρμικών διαδικασιών, παρόμοιο με τον τρόπο που καθενας μας προσπαθεί να λύσει το υπαρξιακό του ερώτημα, για να φτάσει να εκφράσει με αριθμούς, το όριο της ανθρώπινης λογικής, απέναντι στο πρωταρχικό μυστικό του σύμπαντος.

αυτή...που τα κατάφερε!

T-SEEKERΜέλος
02/05/2003, 21:56:30
Μπορείτε να μου δώσετε πληροφορίες για το συγκεριμένο βιβλίο ?

"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"

thothΙδρυτικό Μέλος
02/05/2003, 23:38:12
Το βιβλίο είναι αρκετά εξειδικευμένο και θα ήταν καλύτερα να το διαβάσει κάποιος που θέλει να εμβαθύνει πάνω στην φιλοσοφική, μαθηματική και μεταφυσική έννοια του "απείρου".

Ο συγγραφέας είναι γνωστός επιστήμονας και προσεγγίζει το θέμα με πάθος και αγάπη.

Παραθέτω μερικά ακόμη αποσπάσματα που θεωρώ ενδιαφέροντα από αυτό το βιβλίο (με δικούς μου τίτλους):

Ο Πλωτίνος μιλάει για το Εν ως ένα είδος Απείρου ή Μηδενός

«Ο Πλωτίνος ήταν ο πρώτος μετά τον Πλάτωνα, φιλόσοφος που υιοθέτησης την άποψη ότι τουλάχιστον ο θεός, ή το Εν, είναι άπειρο, λέγοντας για αυτό ότι «το απόλυτο Εν, ουδέποτε μετρήθηκε, βρίσκεται πέρα από τον αριθμό, και έτσι δεν περιορίζεται ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά, διότι κάθε τέτοιος περιορισμός του θα έφερε μαζί του και τη δική του έννοια» Πλωτίνου Εννεάδες, V, 5, 11»» σελ. 3

Επιχείρημα για την ύπαρξη της μαθηματικής ιδέας

«Θα υπήρχαν μαθηματικές αλήθειες ακόμη κι αν το σύμπαν εξαφανιζόταν; Υπήρχε πριν τον Πυθαγόρα το πυθαγόρειο θεώρημα; Όταν τρεις άνθρωποι βλέπουν το ίδιο ζώο, λέμε ότι το ζώο είναι πραγματικό, τι συμβαίνει όμως όταν τρεις άνθρωποι «βλέπουν» την ίδια ιδέα;» σελ. 37

Ο Γκέντελ ως Πλατωνιστής. Τα μαθηματικά είναι οντότητες που υπάρχουν άσχετα από εμάς. Συζήτηση του Rudy Rucker με τον Γκέντελ.

«Υπάρχει μία ιδέα που είναι βασική στον Γκέντελ. Ο Γκέντελ συνήθιζε να λέει: «τα μαθηματικά μου είναι αντικειμενικά». Τι εννοούσε; Εννοούσε ότι οι μαθηματικές οντότητες υπάρχουν ανεξάρτητα από την μαθηματική δραστηριότητα, όπως τα αστέρια υπάρχουν ανεξάρτητα αν κάποιος τα παρατηρήσει ή όχι. Αυτή η άποψη του Γκέντελ ορίζεται ως Πλατωνική. Σύμφωνα με την Πλατωνική άποψη τα νοητικά αντικείμενα δεν τα επινοούμε αλλά τα ανακαλύπτουμε με την κατεύθυνση του νου προς αυτά.

Μυστικισμός ως κίνηση προς το Μηδέν και προς το Άπειρο.

Ο Ρούντολφ Ότο στο έργο του “Mysticism East and West” περιγράφει δύο διαφορετικούς τρόπους διαλογισμού. Ο ένας τρόπος διαλογισμού συνίσταται στην κίνηση προς το μηδέν και ονομάζεται «μέθοδος της απογύμνωσης». Ο άλλος τρόπος διαλογισμού συμβαίνει με την κίνηση προς το άπειρο και ονομάζεται «μέθοδος της ταύτισης».

Η μέθοδος της απογύμνωσης χρησιμοποιεί τους τρόπους του σβησίματος της σκέψης και της αίσθησης. Σας τον Ινδικό διαλογισμό που χρησιμοποιεί τις φράσεις «Νέτι, Νέτι» (όχι αυτό, όχι αυτό). Έτσι με την απογύμνωση από καθετί εξωτερικό εφορμάει στην συνείδηση η μία πραγματικότητα που στον Βουδισμό ονομάζεται «κενότητα» αλλά που είναι η μία πραγματική μας φύση.

Στην μέθοδο της ταύτισης προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στο πεδίο της συνείδησής μας. Πασχίζουμε να ταυτιστούμε με το Παν. Η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί με τη φράση «Και αυτό επίσης».

Και οι δύο μέθοδοι έχουν τον ίδιον στόχο άσχετα αν η πρώτη ταυτίζεται με το Τίποτε και η δεύτερη ταυτίζεται με το Παν.

Νομίζω ότι T-Seeker έγινα πιο σαφής.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

AnounakisΜέλος
22/11/2003, 03:57:50
Και δεσμόν κάλλιστον ο θεός εποίει....
Δεσμός δε κάλλιστος η αναλογία

Πλάτωνας , Τιμαίος.

24/11/2003, 00:11:53
...ενδιαφέρον θέμα...θα ψάξω οπωσδήποτε αυτόν τον ενδιαφέροντα μαθηματικό-φιλόσοφο.
Ωστόσο στην ερώτηση:
quote:
Λογική και Σύμπαν: Τρώγεται η σούπα με... πηρούνι;

Πιστεύω πως κάποιοι ελάχιστοι, μπορούν μόνο να κολυμπήσουν μέσα σε αυτή τη σούπα, ως λεπτοφυείς ενέργειες και όχι στην τωρινή κατάσταση.

~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you

Edited by - reptilesalonica on 24/11/2003 00:12:38

24/11/2003, 11:55:30
εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα thoth και εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Ο Πλάτωνας θα το θυμάται γιατί και εγώ τελευταία ανέβασα ένα σχετικό θέμα από το ίδιο βιβλίο .
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=2297

προς το παρών αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι το περιφημο πλέον θεώρημα του Γκέντελ λεπτομερέστερα έχει ως εξής :

Κάθε μαθηματικό σύστημα που βασίζεται σε αξιώματα , περιέχει αληθείς προτάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποδειχθούν μέσα από το σύστημα αυτό .

Αυτό σημαίνει ότι για την απόδειξη των ανωτέρω προτάσεων θα πρέπει να επικαλεστούμε κάποιο άλλο σύστημα ,το οποίο βασίζεται και αυτό σε αξιώματα και οι αληθείς του προτάσεις θα πρέπει να αποδειχθούν από κάποιο άλλο σύστημα κλπ κλπ . :-)
Όπως καταλαβαίνετε τα συμπέρασματα που προκύπτουν του θεωρήματος είναι εκ πρώτης απόψεως τραγικά , για την προσέγγιση της λεγόμενης εννοιαίας θεωρίας και αποτελούν τροχοπέδη .
Έτσι σε συνάρτηση με την γνωστή Αρχή της Αβεβαιότητος από την φυσική , οδηγούν σε προβληματισμούς του τύπου "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα :).
Μια προσπάθεια απεμπλοκής από το συγκεκριμένο αδιέξοδο παρουσίασα παλαιότερα στο τόπικ
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=655

εβίβα

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""

thothΙδρυτικό Μέλος
24/11/2003, 13:06:42
Γεια σου Λεωνίδα.

Πολύ πρωτότυπη η απεικόνιση σου της φιλοσοφίας ειδικά των προσωκρατικών μέσω της μαθηματικής γλώσσας, που έχεις στο topic που μας παραπέμπεις

Θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα, ως προς αυτό που είχες γράψει:

quote:
Ένα Σύμπαν όμως μέσα από τα μάτια του παρατηρητή αναπαράγει την εικόνα μιας κινούμενης απεικόνισης (Ηρακλείτια θεώρηση) και αυτό γιατί ο παρατηρητής λαμβάνει ερεθίσματα (τιμές) από την «κατεικόνα και ομοίωσή του» γενεσιουργό συνάρτηση , με αποτέλεσμα μια αέναη επιταχυνόμενη «περιδίνηση» , υπό την επιρροή της νέας σύνθετης συνάρτησης , η μαθηματική παραγωγοποίηση («νυν») της οποίας ,μέσα στο ανθρώπινο μυαλό , δημιουργεί την αίσθηση του Χρόνου , ώστε να νιώθουμε ότι το Σύμπαν κινείται με ομαλή και όχι με επιταχυνόμενη κίνηση .

Αυτή η "γενεσιουργός συνάρτηση" γεννάει μόνο παρατηρητές;

Και αν μόνο αυτή γεννάει, μέσω απείρων αντανακλάσεων "παρατηρητές", τότε το σύμπαν χωρίζεται σε παρατηρητές και μη-παρατηρητές;

Όλοι οι "παρατηρητές" είμαστε αιωνίως μεταλλασόμενες σύνθετες συναρτήσεις, κάτι σαν... ΕΓΩ = (το σύμπαν τώρα "νυν") + (η γενεσιουργός συνάρτηση;

Αν μπορείς σε παρακαλώ απάντησέ μου στις ερωτήσεις για να σω αν κατάλαβα καλά.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

almaΜέλος
24/11/2003, 21:42:44
ετσι οπως το αισθανομαι, η αποδειξη περι μη πληροτητας, που εκανε ο Goedel , φτιαχνει μια αλυσιδωτη αντιδραση διαπιστωσης...αγνοιας!
Κατι μας διαφευγει παντελως ακομα. Πιθανοτατα, οι ΒΑΣΕΙΣ της νεωτερης ανθρωπινης επιστημης, ειναι λαθος.
(Ασχετα αν η εξεληξη της τεχνολογιας-σε καποιους τομεις- ειναι ραγδαια...)

25/11/2003, 04:47:41
Έξοχα προχωρά η κουβέντα, λοιπόν,
Είμαστε έρμαιοι της περιορισμένης μας αντίληψης. Τα περισσότερα ζώα, όπως και τα σκυλιά, βλέπουν δυσδιάστατα. Δε μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει να βλέπει κανείς τρισδιάστατα.
Ο άνθρωπος βλέπει τρισδιάστατα. Ας υποθέσουμε οτι κάποιο Ον σε κάποιο άλλο πλανήτη, αισθάνεται και την τέταρτη διάσταση.
Ο άνθρωπος λοιπόν, περιορίζεται στην οπτική που έχει για τον κόσμο που τον περιβάλει, σύμφωνα με τα όρια της αντίληψής του. Ζεί και αναγνωρίζει έναν κόσμο στον οποίον, δε μπορεί να δεί το υπέρυθρο και υπεριώδες, δε μπορεί να ακούσει παρά μικρό φάσμα ήχων, στην γιγαντώδη κλίμακα του ήχου. Δε μπορεί να αντιληφθεί την έννοια και την κίνηση του χρόνου και ποιό έργο επιτελεί. Δε μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση του θανάτου και δε μπορεί να αναγνωρίσει τόσα άλλα πράγματα.
Η αντίληψη του ανθρώπου λοιπόν έχει κάποια όρια.
Πόσο μπορεί να σφάλει επιχειρώντας να κατακτήσει πραγματικότητες που είναι κοντά ή υπερβαίνουν τα όρια αντίληψής του;

~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you

25/11/2003, 14:02:47
quote:
Πόσο μπορεί να σφάλει επιχειρώντας να κατακτήσει πραγματικότητες που είναι κοντά ή υπερβαίνουν τα όρια αντίληψής του;

Πολύ, λίγο, καθόλου, δεν έχει σημασία. Και πάλι το "σφαλμα" είναι προϊόν του τρόπου αντίληψης του ανθρώπου.

Αυτό που χρειάζεται πάντως για τέτοιες επιχειρήσεις είναι η ταυτόχρονη λειτουργία αντίληψης και ενστίκτου, που ίσως και να είναι κάτι αναπόσπαστο, αλλά συνήθως καταπιεσμένο.

25/11/2003, 18:43:23
Φίλε thoth
Το χάος είναι άπειρο και αδιαμόρφωτο .
Θεωρούμε λοιπόν ότι μια από τις δυνάμει άπειρες εν τάξει εκφράσεις του , είναι και μια συγκεκριμένη έκφραση που μαθηματικά αποκαλούμε συνάρτηση Α (παραδείγματος χάρη) .
Η συνάρτηση αυτή θεωρούμε ότι μπορεί να αναπαράγει τον εαυτό της μέσα από άλλες υποσυναρτήσεις έστω α ,β , γ κλπ .
Τις υποσυναρτήσεις αυτές όντως θεωρούμε ως παρατηρητές .
Άρα η απάντησή σου στο πρώτο ερώτημα είναι ναι , γεννά μόνο παρατηρητές .

Και αν μόνο αυτή γεννάει, μέσω απείρων αντανακλάσεων "παρατηρητές", τότε το σύμπαν χωρίζεται σε παρατηρητές και μη-παρατηρητές;

Θα έλεγα ότι το σύμπαν χωρίζεται σε τακτό και μη τακτό (Όν και μη Όν). Το τακτό είναι αυτό που υπάρχει ως παρατηρητής , αλλά και ως αντικείμενο παρατήρησης . Η ύπαρξή τους αυτή ,ορίζεται από τις τιμές που προκύπτουν από την θεμελιώδη συνάρτηση που αναφέραμε . Και μόνο το ότι αποτελούν τιμές κάποιας μαθηματικής σχέσης τα ορίζει ως τακτά , δηλαδή με χαμηλή εντροπία .
Εδώ μπορεί να εισαχθεί η έννοια της τριάδος

Χάος - Θεμελιώδης Α (δημιουργός)- θεμελιώδης α (παρατηρητής)

Δεν υπάρχει ταύτιση παρατηρητή ,θεμελιώδους και χάους διότι έχουν διαφορά αιτιότητας . Το Χάος είναι αυθύπαρκτο , η θεμελιώδης πρωτογενής και ο παρατηρητής δευτερογενής .
Ελπίζω να ήμουν αρκετά σαφής .

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""