ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Χριστιανισμός: "ο μη μεθ'εμού... φωτιά και τσεκούρι" - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Χριστιανισμός: "ο μη μεθ'εμού... φωτιά και τσεκούρι" - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Sesostris30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
15/03/2008, 21:03:23
Ρε συ Μακεδόν, δεν διδάσκεις σε παιδιά και προσπαθείς
να βγάλεις τα απωθημένα σου ως δάσκαλος σε μεγάλους;
Και τους μαθαίνεις ότι ξέρουνε, αλλά για νάχουμε ποικιλία διεστραμένα;
Το πας για δάσκαλος του κρυφού σχολειού;
Ξέρουμε ιστορία, δεν έχουμε ανάγκη τη διαστροφή ορισμένων ύποπτων και σκοτεινών κύκλων που βρίσκουν θύματα σαν εσένα και διχάζουν τη χώρα…
Κάποια στιγμή πρέπει να συναισθανθείς ότι παίζεις το ρόλο του διχασμού, καθώς ή χώρα πιστεύει στην χριστιανική θρησκεία με εκατ. μάρτυρες Έλληνες και πίστη αιώνων, που δεν χαλάει από μερικούς νοσταλγούς του πολύ μακρυνού παρελθόντος…
Κι εσύ ακόμη γνωρίζεις το πόσο μικρή μειοψηφία αποτελείτε κι όμως ο φανατισμός σου δείχνει ότι δεν είσαι σε καλό δρόμο…
Το θέμα είναι ότι δείχνει να μην καταλαβαίνεις τι γράφεις και υποβιβαζεις την νοημοσύνη των αναγνωστών:«τα μάρμαρα χρησιμοποιήθηκαν για τους ακαλαίσθητους πληνθόκτιστους(!!!) χριστιανικούς ναούς!!! Μας κούφανες…
Τα μάρμαρα για πληνθόκτιστες κατασκευές; Τι τα κάνανε τα μάρμαρα, τα κονιορτοποιούσανε;

Φίλε μάλλον πιστεύεις ότι οι Έλληνες είναι χόχαλοι, όλοι ξέρουνε ιστορία κι όλοι ξέρουνε ότι ο χριστιανισμός ήρθε κι έδεσε, κι όσα κηρύγματα μίσους κι αν κάνεις, κανείς δεν θα σας ακούσει…
Το θέμα είναι ποιους εξυπηρετείτε με τις ενέργειες αυτές.
Δεν μιλάς σε ιθαγενείς της Ουγκάντας, μιλάς σε ανθρώπους που ξέρουν καλά τι πιστεύουν και δεν ταράσσονται, κι όμως επιμένεις, άρα όντως κάποιους ανθελληνικούς σκοπούς εξυπηρετείς…
Όσο για τα στίφη καλογέρων, πόσοι νομίζεις ήταν; για φυλή μιλάς ή για ιερείς; Κάπου το μπερδεύεις το πράγμα…
Δεν ήταν τόσοι οι καλόγεροι ώστε να είναι στίφη, θα μας τρελάνεις; Και αδειάσανε τα μοναστήρια για να ακολουθήσουνε τον Αλάριχο;
Ρε φίλε, τα διαβάζεις αυτά που γράφεις ή σε τυφλώνει το μίσος; Σύνελθε και κόψε κάτι αν θέλεις να έχεις άποψη άλλως θα σε περάσουνε για γραφικό…
Συκοφαντείς ασύστολα και το μίσος που σε δηλητηριάζει φαίνεται ολοκάθαρα ουτε η Υπάτια, έχουμε ξαναγράψει, δολοφονήθηκε με εντολή του Κυρίλου ούτε οι υπερβολές σου στέκουν γενικώς…
Παραληρείς και μάλλον κάποιος πρέπει να σε σταματήσει γιατί μαζί σου χάνεται η όποια σοβαρότητα του φόρουμ…
Παραμορφωμένος είπαμε ότι είσαι ,αλλά δεν αλλάζεις κιόλας…
Σε λίγο σε βλέπω να αφρίζεις...

15/03/2008, 23:16:34
quote:
trexagireve
υποβιβαζεις την νοημοσύνη των αναγνωστών:«τα μάρμαρα χρησιμοποιήθηκαν για τους ακαλαίσθητους πληνθόκτιστους(!!!) χριστιανικούς ναούς!!! Μας κούφανες…
Τα μάρμαρα για πληνθόκτιστες κατασκευές; Τι τα κάνανε τα μάρμαρα, τα κονιορτοποιούσανε;

Αγιος Δημήτριος

Αγία Σοφία

Αγ. Παντελεήμονας

Αχειροποίητος

Μονή Βλατάδων

Ναός Υπαπαντής

macedon

15/03/2008, 23:19:17
quote:
Το θέμα είναι ότι δείχνει να μην καταλαβαίνεις τι γράφεις και υποβιβαζεις την νοημοσύνη των αναγνωστών:«τα μάρμαρα χρησιμοποιήθηκαν για τους ακαλαίσθητους πληνθόκτιστους(!!!) χριστιανικούς ναούς!!! Μας κούφανες…

Aγαπητέ treaxagireve, Βυζαντινοί ναοί πολλές φορές κτίστηκαν πάνω σε ερείπια αρχαίων ναών(
Η Μονή της Καισιαριανής κτίσμα του 11αι. κτίστηκε πάνω σε ερείπια Ρωμαϊκού ιερού και παλαιότερου αρχαιοελληνικού ναού), ή και πολλές φορές πάλι χρησιμοποιήθηκαν υλικά από αρχαίους ναούς στην τοιχοποιΐα Βυζαντινών, μάλιστα η εξωτερική τοιχοποιΐα είναι εμφανής έτσι είναι ορατά μάρμαρα με επιγραφές, ανάγλυφα ή διακοσμητικά μοτίβα, παραδείγματα έχουμε σε όλο τον Ελλαδικό χώρο αλλά και στο κέντρο της Αθήνας,μερικά παραδείγματα: στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων συναντάμε κομμάτια μαρμάρων στο εξωτερικό του(έτσι είναι και ορατά σε μία επισκεψή σου στην Αθήνα μπορείς να τα δεις αν θέλεις) που ανήκαν κάποτε σε αρχαία μνημεία της περιοχής(Ακρόπολη, και μνημεία της περιοχής του Θησείου)και δεν είναι και το μόνο βυζαντινό μνημείο του κέντρου της Αθήνας που έχει κατασκευαστεί με αυτον τον τρόπο.
Στην "μικρή Μητρόπολη"(Γοργοεπήκοος -Αγ. Ελευθέριος) εκτός των άλλων υλικών συναντάμε Πεντελικό μάρμαρο, μάρμαρο του Υμηττού, και πωρόλιθο που προέρχονται από αρχαία μνημεία καθώς και ανάγλυφες πλάκες.

Ενώ στην Κωνσταντινούπολη κύριο δομικό υλικό είναι ο πλίνθος, ο Ελλαδικός χώρος προτίμησε την λαξευμένη πέτρα, τις επίπεδες επιφάνειες τις ευθείες γραμμές και τις σαφείς γωνίες.Εισήγαγε όμως μία διακριτική χρήση της πλίνθου. Κάθε δόμος, καλά τετραγωνισμένος, περιβάλλεται από πλίνθους διαταγμένες οριζόντια και κάθετα σύμφωνα με το ονομαζόμενο "πλινθοπερίβλητο σύστημα".Οδοντωτές ταινίες διατρέχουν κατά μήκος τις προσόψεις, καμπυλώνονται πάνω από πόρτες και παράθυρα, σχεδιάζουν τεταρτοκύκλια που πλαισιώνουν τα δίλοβα ψηλότερα παράθυρα.Κάτω από την δαντελλωτή σκιερή αυτή γραμμή, πλίνθοι με παχύ συνεκτικό κονίαμα σχηματίζουν το πλαίσιο των παραθύρων.

Οι πηγές μου είναι βιβλία που μελέτησα στο μάθημα της Βυζαντινής τέχνης και της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στη σχολή μου, επίσημα βιβλία που χρησιμοποιεί η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
"Βυζαντινή τέχνη" Charles Delvoye , Ιστορία της αρχιτεκτονικής-Ρυθμολογία και προοπτική Παύλος Μυλωνάς.

Wolf
16/03/2008, 10:49:22
quote:
γιαπετ
Φυσικά, όλοι καταλαβαίνουν επίσης, ότι κάνεις τέτοια σχόλια, διότι δεν θέλεις να μπείς στη διαδικασία να απαντήσεις επί της ουσίας, αν είναι λογικό να εκληφθεί η δίωξη ανθρώπων κάποιας συγκεκριμένης ομάδας για παραβατική συμπεριφορά, σαν δίωξη της ίδιας της ομάδας.

Πολλές φορές ζήτησα να μου παραθέσεις τους νόμους, του ρωμαϊκού δικαίου που παρέβαιναν οι Χριστιανοί, αλλά γαργάγρα.

Σε όλες τις πρωτογενείς πηγές, και από εθνικούς ιστορικούς, διαβάζουμε πως όλες οι κατηγορίες ήταν σκευωρίες που στόχευαν στη εξολόθρευση των Χριστιανών που αμφισβητούσαν τη θεϊκή προέλευση του αυτοκράτορα. Τρεις αιώνες διωγμών το μαρτυρούν.

quote:
γιαπετ
Άλλωστε δεν βγαίνει απ’ αυτό το συμπέρασμα ότι δεν έγιναν διωγμοί χριστιανών, εξ αιτίας του θρησκευτικού τους πιστεύω, αυτό βγαίνει απ’ την έλλειψη νόμων που να τους διώκουν για την πίστη τους ξεκάθαρα, όπως αργότερα, οι νόμοι των χριστιανών αυτοκρατόρων ενάντια σε κάθε τι Ελληνικό.

Ένα ντε; Που το είδες εσύ να βγαίνει τέτοιο συμπέρασμα;
Τι και αν το γράφουν καθαρά, όπως και στην ιστοσελίδα που παρέθεσα, για θρησκευτικούς διωγμούς; Ο γιαπετ ψάχνει να βγάλει συμπεράσματα;

Φταίω εγώ που αναρωτιέμαι ότι θέλετε να μας τρελάνετε;

quote:
γιαπετ
Και σε ξαναρωτάω:

Είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο ή όχι;
Είναι εύκολος σαν ισχυρισμός, αν θέλεις να δημιουργήσεις εντυπώσεις ή όχι;

Δεν καταλαβαίνω τι με ρωτάς;

16/03/2008, 11:58:55
Ψηλός

quote:
Πολλές φορές ζήτησα να μου παραθέσεις τους νόμους, του ρωμαϊκού δικαίου που παρέβαιναν οι Χριστιανοί, αλλά γαργάγρα.

Θα πρέπει να "κάνεις" το χαζό για να με ρωτάς κάτι τέτοιο.

Σου είπα κι εγώ και άλλοι συνομιλητές, ότι νόμος ενάντια στους χριστιανούς δεν υπήρχε. Είναι δύσκολο, για σένα, να καταλάβεις ότι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων οι χριστιανοί, παρέβαιναν τους νόμους που υπήρχαν για όλους και όχι ειδικά γι' αυτούς;

Σε αντίθεση με τους χριστιανούς αυτοκράτορες οι οποίοι θέσπιζαν διωκτικούς νόμους συγκεκριμένα για τους μη χριστιανούς.

quote:
Σε όλες τις πρωτογενείς πηγές, και από εθνικούς ιστορικούς, διαβάζουμε πως όλες οι κατηγορίες ήταν σκευωρίες που στόχευαν στη εξολόθρευση των Χριστιανών που αμφισβητούσαν τη θεϊκή προέλευση του αυτοκράτορα. Τρεις αιώνες διωγμών το μαρτυρούν.

Ξέρω ξέρω, ο... Πλίνιος και η επιστολή του, είναι όλες οι πρωτογενείς πηγές που έχεις αναφέρει.

quote:
Ένα ντε; Που το είδες εσύ να βγαίνει τέτοιο συμπέρασμα;
για θρησκευτικούς διωγμούς;

Το γράφεις στην παράθεση στην οποία υποτίθεται ότι μου απαντάς:

"γιαπετ
Άλλωστε δεν βγαίνει απ’ αυτό το συμπέρασμα ότι δεν έγιναν διωγμοί χριστιανών, εξ αιτίας του θρησκευτικού τους πιστεύω, αυτό βγαίνει απ’ την έλλειψη νόμων που να τους διώκουν για την πίστη τους ξεκάθαρα, όπως αργότερα, οι νόμοι των χριστιανών αυτοκρατόρων ενάντια σε κάθε τι Ελληνικό."

Η επιλογή αυτών που σε συμφέρουν και νομίζεις ότι μπορείς να "απαντήσεις", σε εκθέτουν.

quote:
Τι και αν το γράφουν καθαρά, όπως και στην ιστοσελίδα που παρέθεσα, για θρησκευτικούς διωγμούς; Ο γιαπετ ψάχνει να βγάλει συμπεράσματα;

Η ιστοσελίδα στην οποία αναφέρθηκες έλεγε κι άλλα που δεν "είδες".
Πάγια τακτική...

Ψάχνω όντως, να βγάλω συμπεράσματα και είναι φυσικό να το θεωρείς μειονέκτημα, αφού τα "δικά σου", τα βγάζουν άλλοι για σένα και τα καταπίνεις.

quote:
Δεν καταλαβαίνω τι με ρωτάς;

Άντε να κάνω ότι το πιστεύω και να σε... βοηθήσω.

Σε ρωτάω λοιπόν,

"Είναι εύκολο, αν μια συγκεκριμένη αίρεση, για δικούς της λόγους, έχει παραβατική συμπεριφορά, η δίωξη των οπαδών της να "φανεί" (ή να το ισχυριστούν κάποιοι) σαν θρησκευτική, λόγω του κοινού (θρησκευτικού) χαρακτηριστικού των διωκόμενων."

αν συνεχίζεις να μην το καταλαβαίνεις, ζήτα βοήθεια απ' τους ομογάλακτούς σου. Όλοι μαζί, κάτι μπορεί να καταλάβετε.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

16/03/2008, 17:37:55
quote:

Σου είπα κι εγώ και άλλοι συνομιλητές, ότι νόμος ενάντια στους χριστιανούς δεν υπήρχε. Είναι δύσκολο, για σένα, να καταλάβεις ότι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων οι χριστιανοί, παρέβαιναν τους νόμους που υπήρχαν για όλους και όχι ειδικά γι' αυτούς;

Βρε γιαπετ,
γιατί κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις;
Σου ζητώ να μου πεις ποιους νόμους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας παρέβηκαν οι Χριστιανοί;
Να μου αναφέρεις καταγεγραμμένα αδικήματα και βάση ποιων νόμων θανατώθηκαν;
Απλά δεν είναι τα πράγματα;

quote:

quote:

Ξέρω ξέρω, ο... Πλίνιος και η επιστολή του, είναι όλες οι πρωτογενείς πηγές που έχεις αναφέρει.

Γιατί ο Πλίνιος δεν σου κάνει; Μήπως πρόκειται για κάποιον τυχαίο;
Ξέρω, ξέρω, η γνωστή τακτική γελοιοποίησης των πρωτογενών πηγών που δεν μας βολεύουν να ξαναγράψουμε την ιστορία.
Εδώ όμως δεν πιάνει το κόλπο.
Αν δεν σου φτάνει ο Πλίνιος, υπάρχει και ο Τάκιτος, ο Σουητώνιος, ....
Οι εν λόγω μαρτυρίες προέρχονται από ιστορικούς που ήταν οι ίδιοι ειδωλολάτρες που είτε δεν χώνευαν τους Χριστιανούς ή/και τους δίωξαν και οι ίδιοι.

quote:

Η επιλογή αυτών που σε συμφέρουν και νομίζεις ότι μπορείς να "απαντήσεις", σε εκθέτουν.

Εδώ σε έχασα, πραγματικά.

quote:

quote:

Η ιστοσελίδα στην οποία αναφέρθηκες έλεγε κι άλλα που δεν "είδες".
Πάγια τακτική...

Ψάχνω όντως, να βγάλω συμπεράσματα και είναι φυσικό να το θεωρείς μειονέκτημα, αφού τα "δικά σου", τα βγάζουν άλλοι για σένα και τα καταπίνεις.

Βεβαίως και γράφει και άλλα.
Γράφει όμως, με ωραία ελληνικά γράμματα , για θρησκευτικούς διωγμούς;
Μήπως υποφέρεις από κάτι και δεν το διάβασες;
Αν το διάβασες και κάνεις την πάπια, θεωρείς την εν λόγω ιστοσελίδα αναξιόπιστη;

quote:

"Είναι εύκολο, αν μια συγκεκριμένη αίρεση, για δικούς της λόγους, έχει παραβατική συμπεριφορά, η δίωξη των οπαδών της να "φανεί" (ή να το ισχυριστούν κάποιοι) σαν θρησκευτική, λόγω του κοινού (θρησκευτικού) χαρακτηριστικού των διωκόμενων."

Σαν τι είδους «παραβατική συμπεριφορά» είναι αυτή που υποχρεώνουν τους «παραβάτες» να θυσιάζουν στο θεό αυτοκράτορα για αποδείξουν πως δεν είναι παραβάτες;

Τι είδους παραβάσεις έκαναν οι υπήκοοι, που υποχρεωνόταν να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό ότι έχουν προσφέρει θυσίες στο θεό αυτοκράτορα;

Ελπίζω να ενημερώσεις εμένα και τους «ομογάλακτούς μου» για αυτές τις παραβάσεις και να μην συνεχίσεις τις γαργάρες.

16/03/2008, 17:49:49
Αγαπητοί Macedon, Keraynos, δεν διεφώνησα με το αν
κτίσθηκαν χριστιανικοί ναοί με αρχαιοελληνικά μάρμαρα και πάνω σε τοποθεσίες παλιών ειδωλολατρικών ναών, αλλά με το ότι οι χριστιανικοί ναοί ήταν πλινθόκτιστοι… Δί’ αυτό εξανέστην με την χρήση των μαρμάρων και γι’ αυτό έγραψα αν τους κονιορτοποιούσαν…

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι ναοί των εκκλησιών αποτέλεσαν θαύματα αρχιτεκτονικής και δεν δέχομαι ότι ήταν πρόχειρες κατασκευές όπως υπενισσόταν ό Μακεδόν…
Ο λόγος δεν που εκτίσθησαν χριστιανικοί ναοί πάνω σε ερείπια και όχι μόνο, παλαιών ειδωλολατρικών ναών ήταν ότι οι δεύτεροι ήταν κατοικητήρια δαιμόνων, όπως πλειστάκις ανεφέρθην ες κείμενα της εκκλησίας και ίνα αγιασθούν…
Όπως δεν εξηγεί και ο Keraynos,οι πλίνθοι χρησιμοποιούνταν για σκαλίσματα και κτερίσματα επί των ναών και των σχεδίων αυτών…
Αυτό που ήθελα δε, να διευκρινίσω ήταν ότι οι χριστιανικοί ναοί ήταν προς βέλτιστον αρχιτεκτονικής δομής κι όχι ως οπισθοδρόμησης γνώρισμα που υπενίχθην ο Μακεδόν…

16/03/2008, 18:39:05
quote:
trexagireve:Όπως δεν εξηγεί και ο Keraynos,οι πλίνθοι χρησιμοποιούνταν για σκαλίσματα και κτερίσματα επί των ναών και των σχεδίων αυτών…

quote:
keraynos:Ενώ στην Κωνσταντινούπολη κύριο δομικό υλικό είναι ο πλίνθος, ο Ελλαδικός χώρος προτίμησε την λαξευμένη πέτρα, τις επίπεδες επιφάνειες τις ευθείες γραμμές και τις σαφείς γωνίες.Εισήγαγε όμως μία διακριτική χρήση της πλίνθου.

Αγαπητέ δεν είπα ότι οι πλίνθοι ήταν διακοσμητικά στοιχεία, είπα ότι είχαμε 2 σχολές στην αρχιτεκτονική των εκκλησιών, την σχολή της Πρωτευούσης(Κωνσταντινούπολη) όπου βασικό δομικό υλικό ήταν ο ΠΛΙΝΘΟΣ(πλινθόκτιστα)και την σχολή της επαρχίας(ο Ελλαδικός χώρος συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας)με την λαξευμένη πέτρα+πλίνθους μικτά υλικά δηλαδή.

Wolf
16/03/2008, 20:16:41
quote:
κτερίσματα επί των ναών και των σχεδίων αυτών…

Απ' όσο γνωρίζω αγαπητέ trexagireve τα κτερίσματα ήταν αντικείμενα (αγγεία, κοσμήματα, όπλα κ.λπ.) που συνοδεύουν το νεκρό στον τάφο. Μπορεί να είναι καθημερινής χρήσης ή ειδικά κατασκευασμένα για το σκοπό αυτό. Έκτός αν εννοείς ότι είχαν συληθεί αρχαίοι τάφοι και οι κτίστες των Χριστιανικών ναών είχαν χρησιμοποιήσει και κτερίσματα στην τοιχοποιΐα(κάτι το οποίο ουδέποτε είπα)

Wolf
16/03/2008, 23:13:44
quote:
keraynos
Στην "μικρή Μητρόπολη"(Γοργοεπήκοος -Αγ. Ελευθέριος) εκτός των άλλων υλικών συναντάμε Πεντελικό μάρμαρο, μάρμαρο του Υμηττού, και πωρόλιθο που προέρχονται από αρχαία μνημεία καθώς και ανάγλυφες πλάκες.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου φίλη keraynos , ο ναός δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών που είναι αφιερωμένος στην Παναγία Γοργοεπήκοο και τον Άγιο Ελευθέριο , κατασκευάστηκε στο τέλος του 12ου αιώνα στα ερείπια και με τα υλικά ενός αρχαίου κατεδαφισμένου ναού που ήταν αφιερωμένος στην Ειλειθυία , την οποία συναντάμε και με το όνομα Ελεύθεια (Ελευθέριος) , την θεά της γέννησης και των πόνων του τοκετού .

Όπως σήμερα , έτσι και στα αρχαία χρόνια πήγαιναν εκεί οι έγκυες γυναίκες και παρακαλούσαν την θεά να τις βοηθήση και να έχουν καλό τοκετό .