- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Εχω διαβασει παρομοια σε αλλους συγγραφεις, οι ιταλοι εχουν αποδωσει και σειρα 7 τηλεοπτικων επεισοδειων στα χειρογραφα του Qumran. Προλαβα μονο τα τεσσερα.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά και εκτεταμένα, μα θα προτιμισω όπως παντα το συντομο δρομο, μιας και η δικη μου επιγνωση, βασισμενη σε γεγονοτα και λογικη, εχει μεσα της διαγνωση, μαλιστα τετοια, ώστε να ανοιγει ο δρομος της κατανοησης.
Φιλε Αναστημενε,
1. Είναι βλέπω προσφιλές σε σένα να αποδίδεις ειρωνεία στη χαριτολογία μου, αλλά τι να γίνει, ας πάει και το παλιάμπελο λένε στα μέρη μου.
2. Απλές ερωτήσεις κάναμε στον ελάχιστο Αναστημένε, μην τυχόν και οι πήγες του *(για το θειο) ήταν περισσότερο πειστικές της φιλοσοφικής ερευνάς.
3. Για τα ΝΙΚ είναι ολακερη ιστορία. Εύχομαι μια μέρα να μην ανακαλύψουμε, πως γράφουμε σε φόρουμ που η διαχείριση, άλλα έλεγε, και άλλα πρέσβευε.
Συμφωνώ μαζι σου στο,
Το σεβασμό προς τα νέα μέλη τον αποκτάς ΜΕ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ.
Τότε γιατί παραπονείσαι για τον ΣΒΑΜΠΕ? Δεν νομίζω να είναι φαντασιώσεις ότι έγραψε και ανεφερα στα κοκκινα, μιας και τα ειδα/διαβασα και σε άλλες πήγες.
Επί της ΟΥΣΙΑΣ ΛΟΙΠΟΝ.
4. Οι τελευταίες ανασκαφές σε περιοχή που έζησαν οι Εσσαίοι, φέρνουν ιστορικούς και ερευνητές σε τέτοια συμπεράσματα. Ότι βρέθηκε από τα βιβλία τους, είναι οι λεγόμενοι προ Χριστού Χριστιανοί.
Γιατι προ χριστου χριστιανοι?
Είναι απλο Αναστημένε. Η διδασκαλία του χριστου που μέρος του περιέχεται αυτούσιο στα απόκρυφα Ευαγγελία (βρέθηκαν, και χρονολογούνται τον καιρό που έζησε και λίγο μετά ο Χριστός, (και όχι 250 χρόνια μετά)
Φυλάχτηκαν μάλιστα εκεί γιατί όπως διάβασες, οι ρωμαίοι επεκράτησαν σε όλη την περιοχή και έκαιγαν ότι έβρισκαν).
Τα σημεία που πρέπει όμως να σταθούμε, είναι τα έξεις
Γιατί δεν επεκράτησε ο Χριστιανισμός στους Εβραίους?
Γιατί επεκράτησε στους Έλληνες?
Α.1 Αν δεις λιγο στην εβραικη θρησκεια με Νομους και παραδωση, θα διακρυνεις μεσα.
Έκανες κακό θα στο ανταποδώσω,
σκότωσες σε σκότωσα,
όλοι είναι εχθροί, εκτός από τους εβραίους.
Α.2 Αυτοί αλληλοϋποστηρίζονται, ότι και να κανουν, χρυσάφι θα στο παρουσιάσουν *(κοίταξε τι παράγει το Χολυγκουτ, που είναι εβραϊκή αποικία). Απλη αναφορα κανω, μην με περασεις για ευραιοκηνηγο!
Α.3 Δεν υπάρχει αξιοκρατία, ουτε δημοκρατία που οι έλληνες ειχαν και διέπρεπαν εκείνο τον καιρό. Συν τοις άλλοις, (το βλέπεις στη Φιλοσοφία, μα όπου και να κοιτάξεις)
Πολύ διαδομενος τοτε ο Βιαντας…φαίνεται πως ήταν Χριστιανός πριν από τον Χριστό, κάπου το 566..ΠΧ!
λεει,
Αγάπησατε τους φίλους σας με διακριτικότητα και με τη σκέψη πως μπορούν μια μέρα να γίνουν εχθροί σας. Μισείται τους εχθρούς σας με μετριοπάθεια, γιατί μπορεί μια μέρα οι ίδιοι να γίνουν φίλοι σας. Διάλεχτε με προφύλαξη εκείνα τα πρόσωπα που θέλετε για φίλους σας, μοιράστε σε όλους ίσα την αγάπη σας, μα διακρίνατε στον καθένα την αξία του. Μιμηθητε εκείνους τους ανθρώπους των οποίων η επιλογή σας τιμά, και πειστείτε στο ότι η αρετή των φίλων σας θα συμβάλει όχι λίγο στη φήμη σας. Μην είστε γρήγοροι στο να μιλάτε, γιατί έτσι δείχνετε σημάδια τρέλας. Φροντίσατε όσο είσαστε νέοι, να αποκτήσετε φρόνηση, θα είναι η παρηγοριά σας στα γηρατειά.
Δεν μπορείτε να κάνετε καλύτερη αγορά, και αυτό είναι το μόνο πράγμα του οποίου η απόχτηση είναι βέβαιο, πως κανένας ποτέ δεν θα σας κλέψει.
Έχουν βρεθεί πολλά τέτοια κοιμενα Αναστημένε, διαφόρων φιλοσόφων, που από μόνα τους, έκαναν διαφορετικούς τους ανθρώπους.
Α.4 Αν ήσουν εσύ Χριστός, τι θα σε βοήθουσε περισσότερο, ώστε να πεις, μια μερα, το…. αγαπάτε αλλήλους?
Ο Ελληνισμός? οι Εσσαίοι? οι Εβραίοι?
Επαναστάτης ήταν ο Χριστός Αναστημένε, ένας που έβαζε βόμβες στα εβραϊκά πιστεύω, για αυτό και τον καθάρισαν
Α.5 Οι ερωτήσεις περι υλισμού που τέθηκαν, ήσαν περισσότερο για να σου δείξω, πως το πραγματικα πνευματικό υπόβαθρο του Χριστού δεν επηρέασε και τόσο αυτους που σήμερα ονομάζουμε Χριστιανούς, μιας και το βασικό μοδελλο που επεκράτησε, στον Χριστιανισμό είναι το εβραϊκό, και το αγαπάτε αλλήλους... πήγε περίπατο!
5.
quote:
Η παγίδα βρίσκεται στην δική σου «εκτίμηση» για τον δικό μου λόγο. Πρόσεξε την επόμενη φορά.
Όχι μόνο σφάλεις, μα μου δείχνεις και τα δόντια! Βλέπεις πόσο Εβραίο φέρνεις… Αναστημένε!
6. Καμία ειρωνεία προς τον ελάχιστο. Διάβασα μόλις τι μου γράφει, και τον ευχαριστώ.
Είμαι κακό παιδί ελάχιστε…
οι κακές συναναστροφές μου βλέπεις, (Πλατωνας, Σωκράτης, Ηράκλειτος, διάφοροι Σοφοί, μα και ο Χριστός …με έσπρωξαν στην καταστροφή!)
7.
quote:
Έχεις μια καταπληκτική δυνατότητα να επιβεβαιώνεις τους λόγους σου..........
Εσύ Αναστημένε…. δεν την έχεις! ![]()
Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 07/02/2006 14:31:47
αν αυτο καταλαβες ζητω συγνωμη.Στο ανωτερω σχολιο αναφερθηκα στην θεωρητικη αθεια.Δν ισχυει το ιδιο για τους αθρησκους.Θελω επισης να επισημανω οτι και πεοσωπικα η θρησκεια ειναι μια κοινωνικη φορμουλα - το λειτουργικο κατα καποιο τροπο(οπως το εκαστοτε πολιτευμα)που βοηθα η οχι στην ομαλη λειτουργια και συμβιωση των μελων αυτης.Ειναι σιγουρα πιο ενθαρρυντικο να συζητας με αθρησκους παρα με "αθεους".Ελπιζω να αποσαφηνησα τη διαφορα...
Ευχαριστω...
Θα ήθελα μονάχα, να αναφερθώ στο λόγο ενός σπουδαίου κατά γενική ομολογία, από ότι έχω καταλάβει, σύγχρονου θεολόγου, του π. Ρωμανίδη Ιωάννη, τον οποίο μόλις πρόσφατα «ανακάλυψα».
Θεωρώ ότι αξίζει κάποιος να διαβάσει κείμενά του, αν ενδιαφέρεται να καταλάβει τι είναι ορθοδοξία, σε τι διαφέρει από τη σχολαστική θεολογία (με την οποία συνήθως λανθασμένα την ταυτίζουμε), αλλά και ποια σχέση έχει με την φιλοσοφία.
Όντας ενθουσιασμένος από τις πρώτες μου επαφές με τη σκέψη του, δεν μπορώ να πω ότι έχω και τόσο καθαρή ματιά σε ότι τον αφορά. Γι αυτό αν, όπως πιθανολογώ είσαι περισσότερο εξοικειωμένος με το έργο του, θα με ενδιέφερε να εντάξεις κάποια σχόλια σχετικά, αν η ροή του θέματος το επιτρέψει.
Θα παραθέσω προς το παρόν μονάχα λίγα λόγια του που πιθανόν απαντούν σε κάτι που είδα να έχει γράψει κάπου πιο πάνω ο αγαπητός Πλάτωνας
quote:«Οι Πατέρες δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβή στον άνθρωπο μετά θάνατον αποκλειστικά, αλλά εκείνο κυρίως που τους ενδιαφέρει είναι το τι θα γίνει ο άνθρωπος σ’ αυτήν τη ζωή…
Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Εσύ πιστεύεις πως φεύγοντας από εδώ, σε περιμένει κάπου (ο κύριος)…εγώ απλά σκέφτομαι, πως αν δεν γνωρίσω εδώ στην γη (ότι αποκαλείς κύριο), γιατί και καλά θα τον συναντήσω αλλού?
Τίποτε άλλο δεν είναι η Ορθόδοξη παράδοσις παρά αυτή η θεραπευτική αγωγή, κατά την οποία επιτελείται η κάθαρσις του νοός, η φώτισις του νοός και εν συνεχεία, αν θέλει ο Θεός, και η θέωσις του νοός και του όλου ανθρώπου».
quote:
Τίποτε άλλο δεν είναι η Ορθόδοξη παράδοσις παρά αυτή η θεραπευτική αγωγή, κατά την οποία επιτελείται η κάθαρσις του νοός, η φώτισις του νοός και εν συνεχεία, αν θέλει ο Θεός, και η θέωσις του νοός και του όλου ανθρώπου».
Τελικά ίσως να έχει δίκαιο ο π. Ρωμανίδη Ιωάννη, …. «τίποτε άλλο….»
Γιαυτό και , όταν στην κωμωδία και στην τραγωδία παρακολουθούμε ξένα ΠΑΘΗ , σταματούμε μετριάζουμε και αποκαθαίρουμε τα δικά μας . και στις Ιερές τελετές , με κάποια θεάματα και ακούσματα άσχημων πραγμάτων , λυτρωνόμαστε από την βλάβη …
Γι αυτό ορθώς ο Ηράκλειτος τα χαρακτήρισε τούτα «φάρμακα» … επειδή γιατρεύουν την ψυχή από τις συμφορές του κόσμου της γένεσης….
Γιατί η φώτιση μέσω επικλήσεων εμφανίζεται απο μόνη της και αυτοπροέρετα και απέχει πολύ απο το να προσελκυσθεί – ερχετε στο φώς μέσω θεικής ενέργειας και τελειότητας , και υπερέχει τόσο απο την εκούσια κίνηση , όσο το θεικό θέλημα του καθαυτό Αγαθού υπερέχει απο την εσκεμμένη ζωή . Με αυτό , λοιπόν, το θέλημα οι θεοί εκπέμπουν το φώς γενναιόδορα , καθώς ειναι ευμενείς και ευνοϊκοί προς τους τελετουργούς και καλούν τις ψυχές τους κοντά τους εκεί ψηλά και χορηγούν σε αυτές ένωση μαζί τους, συνηθιζόντας τες , μολονότι αυτές βρίσκονται ακόμη στο σώμα , να απομακρινονται από τα σώματα και να περιφέρονται στην αιώνια και νοητή αρχή τους ..Είναι φανερό και από τις ίδιες τις πράξεις πως αυτό το οποίο λέμε τώρα είναι σωτήριο για την ψυχή –
Γιατί , όταν η ψυχή παρακολουθεί τα μακάρια θεάματα , προσλαμβάνει άλλη ζωή και πραγματοποιεί άλλη ενέργεια και τότε σωστά δεν πιστεύει καν ότι είναι άνθρωπος …
Ιάμβλιχος {Περι Μυστηρίων}
Αλλά δεν μας λέει όμως και τίποτα καινούργιο…![]()
Γιώργος![]()
…press F0 for chaos
Y.Γ φίλε Ampere πως γίνεται να βρούμε την διδακτορική διατριβή του πάνω στο «προπατορικό αμάρτημα»
Χαιρετώ επίσης το παλιό φίλο Πλάτωνα. Σε παρακαλώ φίλε Πλάτωνα, να μείνουμε στο θέμα χωρίς παρεγλίσεις, που στο κάτω κάτω δεν αφορούν τον αναστημένο.
Φίλε αναστημένε ο Χριστιανισμός πιστεύω, και μάλλον συμφωνούν μαζί μου οι περισσότεροι έγκριτοι μελετητές, - τουλάχιστον αυτοί που εγώ γνωρίζω-, πως δίχως το όχημα της Ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης θα ήταν ένα «σακί», δίχως περιεχόμενο.
Λόγω εκλείψεως χρόνου (κλεφτά μπαίνω στο διαδύκτιο) επιτρέψτε μου να καταθέσω ένα απόσπασμα από το καινούργιο μου βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
quote:
…(…)…Οι Εβραίοι σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου κυριαρχούσε η Ελληνική σκέψη και γλώσσα, προσπάθησαν να συνδυάσουν τις ελληνικές φιλοσοφικές ανησυχίες με τις Εβραϊκές θεολογικές ανησυχίες. Δημιουργήθηκε έτσι μια ενότητα, ένα περίεργο κράμα Ελληνικής και Ιουδαϊκής σκέψης, που επηρέασε όλο τον δυτικό κόσμο.
Κυριότερες εκπρόσωπος αυτής της προσπάθειας είναι ο Φίλωνας ο Ιουδαίος, από την Αλεξάνδρεια, που έζησε από το 38 - 107 μ.Χ.
Ο Φίλωνας είχε ως μητρική γλώσσα την ελληνική, και μεγάλωσε έχοντας λάβει Ελληνική παιδεία. Ταυτοχρόνως όμως ανήκε σε σημαίνουσα οικογένεια της Ιουδαϊκής κοινότητας της Αλεξάνδρειας, συνδεόμενη με την Ιουδαϊκή βασιλική οικογένεια και με φορείς της Ρωμαϊκής εξουσίας. Η εκπαίδευσή του συνεπώς ήταν μοιρασμένη ανάμεσα στις ιερές γραφές όσο και στην Ελληνική λογοτεχνία και φιλοσοφία. Έγραψε δύο σημαντικά έργα: «Περί των Ιουδαϊκών πολέμων» και «Ιουδαϊκή Αρχαιότητα».
Ο Φίλων ήταν λάτρης του Πλάτωνα, για αυτό τον λόγο ονομάζεται και ως «ο εβραίος Πλάτων».
Ήταν άριστος γνώστης της Πεντατεύχου, των έργων του Ομήρου των διδασκαλιών του Πλάτωνα, του Πυθαγόρα και των Στωικών. Ο Φίλων θεώρησε ότι η Θεότητα του εβραϊκού νόμου ήταν η βάση της αληθινής φιλοσοφίας.
Πίστευε ότι ο Ιουδαϊσμός ήταν μια παγκόσμια θρησκεία, και έτσι πολλά από τα έργα του στρέφονται στην αλληγορική ερμηνεία της Γένεσης και την ανάλυση του νόμου του Μωυσή για τους Εθνικούς.
Θεωρούσε ότι τα πρότυπα του Πλάτωνα και του Πυθαγόρα θα πρέπει να αναζητηθούν στην Πεντάτευχο (την Τορα – ο Νόμος -, τα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, συγγραφέας των οποίων πιστεύεται πως ήταν ο Μωυσής).
Ο Θεός του Φίλωνα φαίνεται τελειότερος από κάθε τελειότητα, καλύτερος από το καλό, ανώνυμος και ακατάληπτος. Υποστήριζε πως μπορούμε να ξέρουμε μόνο πως είναι, και όχι τι είναι, μόνο το όνομα του όντος του Γιαχβέ του ταιριάζει. Ο Θεός κλείνει μέσα του όλη την τελειότητα, πρέπει να νοηθεί ως η πρώτη αιτία όλων, και να του αναγνωριστεί αδιάκοπη ενέργεια και κάθε τελειότητα στα δημιουργήματα που έχουν παραχθεί από αυτόν.
Για να συμβιβάσει ο Φίλωνας την απόλυτη αγαθότητα του Θεού με την αδικία και την κακία του κόσμου παραδέχτηκε ενδιάμεσα όντα τα οποία τα ονομάζει δυνάμεις, και τα παριστάνει από την μία ως ισότητες της Θεότητας και από την άλλη ως ιδέες ή έννοιες του Θεού, ως μέρη της γενικά κυρίαρχης στον κόσμο δύναμης και του λογικού, από την άλλη όμως και ως υπηρέτες της Θεότητας. Όλες όμως αυτές οι δυνάμεις περιέχονται στον Λόγο ο οποίος αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της θεολογικής φιλοσοφίας του Φίλωνα. Σύμφωνα με τον Φίλωνα ο «Λόγος του Θεού» είναι το αρχέτυπο του κόσμου, πάνω από τους απεσταλμένους και τους μεσίτες του Θεού –αγγέλους και άλλες Θεότητες– και χαρακτηρίζεται σα δεύτερος Θεός ή σαν πρωτότοκος υιός του Θεού.(2) Όπως γράφει ο Φίλων:«Κι αν ακόμα δεν θα τον ονομάζαμε Υιό του Θεού, αυτός καταλαμβάνει από τον Θεό την θέση του Πρωτότοκου, του Λόγου, που κατέχει την ηγεσία μεταξύ των αγγέλων, ως να ήταν ο ηγέτης των. Και πολλά μεγάλα ονόματα είναι δικά του, γιατί ονομάζεται η “αρχή” και το “όνομα του Θεού”, ο Λόγος του και ο Άνθρωπος κατά την εικόνα του, και ως “ο ορών”, δηλαδή Ισραήλ προσαγορεύεται».
Ο Φίλωνας περιγράφει το μυητικό μονοπάτι της αποκαλύψεως του Λόγου, όπως σε αυτόν αποκαλύφθηκε:
«Δεν αποφεύγω να συσχετίσω αυτό που μου συνέβη αναρίθμητες φορές. Συχνά όταν επιθυμούσα να καταγράψω τις φιλοσοφικές μου σκέψεις κατά το συνηθισμένο μου τρόπο και έβλεπα καθαρά αυτό που επρόκειτο να καταγραφεί, έβρισκα τη σκέψη μου βαρετή και άκαμπτη, έτσι ώστε ήμουν υποχρεωμένος να τα παρατήσω χωρίς να έχω κατορθώσει το παραμικρό και φαινόμουν να περιβάλλομαι από μάταιες φαντασιώσεις. Ταυτόχρονα θαύμαζα την ΄δύναμη της πραγματικότητας της σκέψης, μ ε την οποία αυτή ανοίγει και κλείνει η μήτρα της ανθρώπινης ψυχής. Σε άλλες περιπτώσεις θα ξεκινούσα άδειος και θα έφτανα χωρίς κανένα πρόβλημα στην ολοκλήρωση. Σκέψεις ήρθαν πετώντας σαν χιονοστιβάδες ή σαν κόκκοι καλαμποκιού, αόρατα, από τα άνω, και ήταν σαν κάποια Θεϊκή δύναμη να με καταλάμβανε και να με ενέπνευσε, έτσι που δεν ήξερα ποιος ήμουν εγώ, ή τι έλεγα ή τι έγραψα. Τότε ένα ρεύμα από ιδέες μου ΄δόθηκε σαν μία ευχάριστη διαύγεια, οξεία ενόραση, /μια απόλυτη κατανόηση του υλικού, σαν ο εσώτερος οφθαλμός να ήταν ικανός τώρα να δει τα πάντα με μεγαλύτερη διαύγεια.» (3)
Για τον Φίλωνα όπως και για τον Πλάτωνα και τον δάσκαλο του Σωκράτη, η γνώση που αποκτείται διαμέσω του ορθολογισμού και των αισθήσεων δεν οδηγούν στο Θείο, καθώς ασχολούνται με το παροδικό. Μπορεί όμως η ψυχή να ανυψωθεί πάνω από τις αισθήσεις, να απομακρυνθεί από το «Εγώ», έτσι ώστε αν εισέλθει σε μία κατάσταση πνευματικής φώτισης κατά την οποία δεν γνωρίζει πλέον ούτε σκέπτεται, νομίζει ή κρίνει, με την συνηθισμένη έννοια των λέξεων διότι έχει πλέον ταυτιστεί με το Θείο. Το Θείο αποκτάται σαν εμπειρία στην ουσία του.
Η Θεϊκή δύναμη μπορεί να νοηθεί κατά ένα μόνο μέρος. Για να εξηγήσει τα δείνα και τις ελλείψεις της πεπερασμένης ύπαρξης, προπάντων όμως το κακό που είναι σύμφυτο με την ψυχή από την ένωση της με το σώμα, πρέπει να προϋποθέσουμε και δεύτερη αρχή, και αυτή ο Φίλων την βρίσκει στην Ύλη, και την χαρακτηρίζει άλλοτε όπως ο Πλάτωνας ως ΜΗ ΟΝ και άλλοτε όπως οι Στωικοί ως «Ουσία».
Ο Φίλων επηρέασε σημαντικά τους πατέρες της εκκλησίας Κλήμη Αλεξανδρέα, Αμβρόσιο, Άγιο Αυγουστίνο, αλλά και τον εκκλησιαστικό συγγραφέα Ωριγένη. Έτσι η Εβραϊκή θρησκεία έλαβε με την επιρροή της Ελληνικής σκέψης το φιλοσοφικό εκείνο υπόβαθρο που της έλειπε.
Ο Ιουδαϊκός μυστικισμός αναπτύχθηκε κυρίως διάμεσο του τάγματος των Εσσαίων ( προέρχεται από την Εβραϊκή λέξη ew φωτιά, συνεπώς Εσσαίοι είναι «οι φωτεινοί»), οι οποίοι είχαν επίσης επηρεαστεί τόσο από τα Αιγυπτιακά μυστήρια όσο και τα Πυθαγόρεια και Ορφικά. Οι Εσσαίοι Μοναχοί του Qumran, όπως αποκαλύπτουν οι Φιλανδοί αρχαιολόγο Mina και Kenneth Lonnqist, που έκαναν έρευνες κοντά στη Νεκρά θάλασσα, είχαν άμεση σχέση με την θρησκεία (αίρεση) του Ήλιου. Δεν είναι ίσως τυχαίο εξάλλου που τηρούσαν ηλιακό ημερολόγιο (σε αντίθεση με το σεληνιακό της βίβλου)όπως και πιθανότατα έκαναν και οι Πυθαγόρειοι. Πολλοί ερευνητές των Εσσαίων, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι Εσσαίοι είχαν απορρίψει τον Ιουδαϊσμό συνολικά, και θεωρούν τους Εσσαίους Πυθαγόρειους παγανιστές.
Αυτά που γνωρίζουμε από αρχαίες πηγές για τους Εσσαίους προέρχονται κυρίως από τον Φίλωνα, τον Ιουδαίο ιστορικό Ιώσηπο, και από τα κείμενα της βιβλιοθήκης της εσσαϊκής κοινότητας στο Qumran, μιας περιοχής σε μια απόσταση κάποιων χιλιομέτρων από την Ιεριχώ που ανακαλύφθηκαν το 1947. Πιο συγκεκριμένα τα κείμενα του Qumran αφορούν οχτακόσια χειρόγραφα γραμμένα στα εβραϊκά, ελληνικά και αραμαϊκά, που βρέθηκαν μέσα σε 11 σπηλιές. Τα χειρόγραφα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σε αυτά βρίσκονται τα αρχαιότερα γνωστά αντίγραφα της Βίβλου, αποσπάσματα απόκρυφων ευαγγελίων, αλλά και πληροφορίες για την ζωή των Εσσαίων.
Οι «σοφοί» των Εσσαίων είχαν αναλάβει να μελετούν τα ιερά βιβλία και να τα διδάσκουν στην κοινότητα. Πίστευαν πως αποτελούν τον «εκλεκτό» λαό τού Θεού και πως μόνο αυτοί θα απολαύσουν τις Θεϊκές υποσχέσεις. Πίστευαν επίσης πως ο σκοπός της ύπαρξής τους ήταν να υπηρετήσουν το Θεό, το μεσσία που θα προερχόταν από τη φυλή του Δαυίδ, μεσσίας που θα συνοδευόταν από έναν ιερέα, τον οποίον αποκαλούσαν επίσης Μεσσία.
Πίστευαν στην Ημέρα της Κρίσης, στην επάνοδο των δίκαιων στη ζωή, μια νέα ζωή που θα προσφερόταν στους εκλεκτούς.
Σύμφωνα με την πίστη τους ο Θεός είχε δημιουργήσει το σύμπαν, του οποίου ήταν ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας, παρά τη διάχυτη παρουσία τού κακού.
Για τους Εσσαίους ένας μεγάλος πόλεμος θα γίνει μεταξύ των υιών του φωτός εναντίον των υιών του σκότους, (όπως γίνεται και στην αποκάλυψη του Ιωάννη), και θα έρθει η ανάσταση και η κρίση, οπότε και ο διδάσκαλος της δικαιοσύνης θα αναστηθεί θριαμβευτής, ως αρχιερέας του Ισραήλ και όλου του κόσμου.
Οι Εσσαϊκές κοινότητες είχαν ως κύρια ασχολία την καλλιέργεια της γης, προτιμούσαν την αγαμία, κατέκρινα την δουλεία, και φορούσαν λευκά ενδύματα σε ένδειξη εσωτερικής αγνότητας. Πίστευαν επίσης στην μετεμψύχωση τηρούσαν την χορτοφαγία την κοινοκτημοσύνη (κάτι που τηρούσε και ο Ιησούς με τους μαθητές του) και διοικούνταν από 12 μέλη συμβούλια, την γενική όμως εποπτεία είχε ο «επόπτης» ή «επίσκοπος».
Είναι άραγε επίσης σύμπτωση πως οι μαθητές του Ιησού είναι δώδεκα, όπως και το «συμβουλίο του Θεού» της Εσσαικής κοινότητας;.
Οι τρειςμαθητές του Ιησού Πέτρος, Ιάκωβος και Ιωάννης γίνεται η προνομιούχος ομάδα του Ιησού, όπως οι τρείς επικεφαλείς του Εσσαικού συμβουλίου.
Η πρώτη εμφάνιση του ενήλικου Ιησού στον κόσμο γίνεται με την βάφτιση-την καθιερωμένη εσσαική τελετουργία της αναδοχής του χρίσματος στον μυημένο. Η καθιέρωση της προσευχής προς την ανατολή του ήλιου ξεκινάει από τους Εσσαίους, τελείως αντίθετα από τις αυστηρές εντολές των προφητών πως κάθε προσευχόμενος πρέπει να κοιτάει προς την Ιερουσαλήμ. Στα κείμενα του Qumran, για πρώτη φορά εμφανίζεται γύρω στα 44-45 μ.Χ. και ένας αδελφός του Ιησού ο Ιάκωβος, ως «επίσκοπος» στα Ιεροσόλυμα.
Το περίεργο είναι πως αν και είναι κοινά αποδεκτό πως οι Εσσαίοι επηρέασαν σημαντικά τον Ιωάννη τον Βαπτιστή (Υπάρχουν ενδείξεις πως ήταν Εσσαίος), τον Παύλο, αλλά και τον Ιησού, τα Ευαγγέλια αναφέρουν Φαρισαίους, Σαδδουκαίους, Ζηλωτές, Ηρωδιανούς, Μαθητές του Ιωάννη του Βαπτιστή, πουθενά όμως δεν αναφέρονται οι Εσσαίοι.
Οι Εσσαίοι εφάρμοζαν αντίστοιχες τεχνικές με αυτές της «γιόγκα» και του διαλογισμού, κατά την διάρκεια των μυστηριακών τελετών τους. Το σύστημα που εφάρμοζαν ονομαζόταν «χεκχαλότ». Ο μυημένος με την βοήθεια επαναλαμβανόμενων επικλήσεων (μάντρα) περνούσε διαδοχικά από επτά αίθουσες, όπου λάμβαναν μέρος διάφορες συμβολικές τελετουργίες. Στην έβδομη και τελευταία αίθουσα οι μύστες αποκτούσαν υψηλότερα επίπεδα συνειδητότητας και βίωναν διάφορα οράματα. Ο Χάι Γκαόν αναφέρει σχετικά:
«Ο μυούμενος πρέπει να νηστέψει για έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών, πρέπει να βάλει το κεφάλι του ανάμεσα στα πόδια του ψιθυρίζοντας συνεχώς συγκεκριμένους ύμνους προς τον Θεό, με τα πρόσωπο του στραμμένο προς το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, θα δει τα ενδότερα της ψυχής του όπως ακριβώς έβλεπε τις επτά αίθουσες καθώς προχωρούσε από την μία στην άλλη, παρατηρώντας όλα όσα υπήρχαν στην καθεμία» (4)Οι δοκιμασίες των νέων μελών χωρίζονταν σε δύο στάδια και διαρκούσαν 3 χρόνια. Με την είσοδο τους ορκίζονταν να μεταδίδουν τα δόγματα όπως αυτοί τα διδάχτηκαν, να μην τα αποκαλύπτουν ποτέ, να μισούν τους άδικους και να βοηθούν τους δίκαιους.Οι βαθμοί των μυστηρίων ήταν οι εξής:
· Ο βαθμός του μαθητή που είχε τρεις διαβαθμίσεις, των μυημένων, των μαθητών της εσσαικής συμβολογίας και των εταίρων.
· Ο βαθμός του Διδασκάλου που είχε τέσσερις διαβαθμίσεις των φιλοσόφων, των μεγάλων λευκών διδασκάλων , του μεγάλου τέλειου δάσκαλου, και του μεγάλου λευκού ιεροφάντη.Στην πρώτη διαβάθμιση του μαθητή διδασκόταν η «εσωτερική» διδασκαλία. Στην δεύτερη η φιλοσοφία και στην τρίτη η ιστορία.
Για να γίνει κάποιος δάσκαλος έπρεπε να είναι άγαμος. Στην πρώτη διαβάθμιση του διδασκάλου μάθαιναν φιλοσοφία. Στην δεύτερη έφταναν στην πρώτη φάση της εσωτερικής επιστήμης. Στην τρίτη έφταναν στην δεύτερη φάση της εσωτερικής επιστήμης και στην τέταρτη έφταναν στην θεουργία. Από την πρώτη διαβάθμιση του διδασκάλου λεγόταν κανείς προφήτης. Ελάχιστοι ήταν οι ικανοί που έφταναν στην δεύτερη φάση της εσωτερικής επιστήμης, και ακόμη λιγότεροι αυτοί που έφταναν στον βαθμό της θεουργίας. …(…)….
Μυστικισμός & Θείο στην Ελλάδα & στον αρχαίο κόσμο, Χλέτσος Βασίλης, εκδόσεις Γεωργιάδη 2006
Τον φίλο περιπατητή δεν βλέπω να συμετέχει....

«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»
Οφείλω να σου ομολογήσω ότι βρήκα το προβληματισμό σου και την αλληλουχία των σκέψεων σου πράγματι λογική. Όντως θα μπορούσε να συμβεί και έτσι.
Το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν μας οδηγεί σίγουρα σε αυτό το συμπέρασμα, έτσι ώστε να καταλήγουμε με τόση σιγουριά σε αυτό.
Με αφορμή το μήνυμα σου αναζήτησα πληροφορίες για το θέμα και πράγματι βρήκα «σεντόνια» ολόκληρα που αποδεικνύουν το ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Επίσης σε αντιπαράθεση με την εκπομπή που ανέφερες στην Ιταλία αντίστοιχη εκπομπή παίχτηκε και στην Ελλάδα στο κανάλι «Ελληνική Βουλή» με παρουσία επιστημόνων όπου κατέληγε στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Εάν θέλεις στοιχεία ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ μπορώ να στα στείλω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γεμίσω το θέμα με σεντόνια αμφιβόλου ή όχι ποιότητας για να αποδείξω κάτι. Οι «εκουσίως ευκολόπιστοι» είναι φαντασιόπληκτοι.
Για αυτό στο προηγούμενο μήνυμα μου είχα γράψει με πολύ προσοχή:
Εάν ΕΣΥ έχεις κανένα σοβαρό και αποδεικτέο επιχείρημα ΕΞΩ από υποθέσεις , εκτιμήσεις, θέσεις, σεναριολογίες, σεναριολαγνίες, υποθέσεις «μελετητών» είμαι έτοιμος να σε ακούσω.
Καλείσαι λοιπόν να μου αποδείξεις αφού μου εξηγήσεις τι είναι Ελληνισμός?
1.αν οι Εσσαίοι είναι γνήσιοι εκφραστές του?
2.Αν ο Χριστός ή η Πατερική διδασκαλία είναι γνήσια έκφραση των Εσσαίων? Και
3.Αν ο Χριστιανισμός είναι νόθο παιδί των Εσσαίων, του Ελληνισμού, ή του Ιουδαϊσμού?
Διαφορετικά τις εκτιμήσεις επί υποθέσεων τις θεωρώ το λιγότερο εικασίες και το περισσότερο λάσπη. Επειδή λοιπόν η λάσπη δεν είναι αποδεκτή σε αυτό το θέμα σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις θέματα βούρκους στο «Μύθος και Θρησκεία» που η διαχείριση αφήνει ανοικτά για αυτούς που επιδίδονται στο σπορ......
Για να γίνω πιο αναλυτικός:
Εδώ το θέμα είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ «ΣΟΦΙΑ». Εάν θέλεις να «αποδείξεις» τις για μένα εικασίες σου σε καλώ να το κάνεις με όρους σύγκρισης απόψεων ΕΣΣΑΙΩΝ – ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ.
Διαφορετικά κάθε τοποθέτηση που βασίζεται στα γνωστά «επιστημονικά» πεδία μελετητών που δεν τους ξέρει η μάνα τους ή υποθετικών υποθέσεων θεωρώ ότι δεν οδηγούν πουθενά και είναι εκτός θέματος.
Έχουν γίνει πάρα πολλές τέτοιες συζητήσεις αλλού. Μπορείτε να ζητήσετε από την Αμαλία να σας ξεκλειδώσει κάποια.
Θα σου πω και κάτι τελευταίο. Και έτσι όπως τα λες να είναι τι πειράζει? Τι κακό έχει ο Ελληνισμός?
Νόθο παιδί του Ελληνισμού λες εσύ, νόθο παιδί του Ιουδαισμού ο άλλος, αίρεση του Ορφισμού ο τρίτος, παραπαίδι του Μουσουλμανισμού ο τέταρτος τελικά αυτός ο Χριστιανισμός πρέπει να είναι καλό παιδί για να τον διεκδικούν όλοι….
quote:
1. Είναι βλέπω προσφιλές σε σένα να αποδίδεις ειρωνεία στη χαριτολογία μου, αλλά τι να γίνει, ας πάει και το παλιάμπελο λένε στα μέρη μου.
Σου ζητώ συγνώμη εάν σε αδίκησα, εσένα και τις προθέσεις σου......
quote:
2. Απλές ερωτήσεις κάναμε στον ελάχιστο Αναστημένε, μην τυχόν και οι πήγες του *(για το θειο) ήταν περισσότερο πειστικές της φιλοσοφικής ερευνάς.
Εάν και η χαριτολογία σου δεν είναι μέρος των τοποθετήσεων σου σε όλα τα θέματα παρά μόνο σε παρόμοια όπως του Ελάχιστου, και εν γένει δεν είναι κατανοητή, παρ΄ όλα αυτά σου ζητώ πάλι συγνώμη.
quote:
Όχι μόνο σφάλεις, μα μου δείχνεις και τα δόντια! Βλέπεις πόσο Εβραίο φέρνεις… Αναστημένε!
Ευχαριστώ για τη χαριτολογία σου.
quote:
Τότε γιατί παραπονείσαι για τον ΣΒΑΜΠΕ? Δεν νομίζω να είναι φαντασιώσεις ότι έγραψε και ανεφερα στα κοκκινα, μιας και τα ειδα/διαβασα και σε άλλες πήγες.
Επί της ΟΥΣΙΑΣ ΛΟΙΠΟΝ.
Επειδή εγώ ΣΕΒΟΜΑΙ τα θέματα που ανοίγω δεν τα χρησιμοποιώ και γνωρίζω να τα προστατεύω από ιδιόμορφες επιθέσεις λυπάμαι αλλά δεν θα σου απαντήσω........
Και με συγχωρείς αλλά δεν πρόκειται να σου ξανααπαντήσω εάν ξαναθίξεις τέτοια θέματα ή αν επικαλεστείς λόγους του απευθυνόμενος σε εμένα
Νομίζω ότι έχω δικαίωμα να επιλέγω τους συνομιλητές μου. Και από αυτό προκύπτει και η αξιοπρέπεια καθενός…….
Σε ευχαριστώ....
Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ
Το ότι βέβαια ο καθένας μπορεί να απευθύνει ακόμα και τη μομφή του φαντασιόπληκτου σε όσους κωφεύουν μπροστά σε αναμφίβολα επιχειρήματα, είναι επίσης προφανές.
Βεβαίως, συζητώντας σχετικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει και η καλή διάθεση αναζήτησης εκ μέρους των εμπλεκομένων, και εάν όχι, τότε απλά δίδονται απαντήσεις σε ευφυολογήματα και όχι στους ευφυολόγους. Όσο και εάν αυτό φαντάζονται για τους εαυτούς τους....
quote:
Βεβαίως, συζητώντας σχετικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει και η καλή διάθεση αναζήτησης εκ μέρους των εμπλεκομένων, και εάν όχι, τότε απλά δίδονται απαντήσεις σε ευφυολογήματα και όχι στους ευφυολόγους. Όσο και εάν αυτό φαντάζονται για τους εαυτούς τους....
πράγμα για το οποίο φημίζεσε σβάμπε !!!![]()
ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΓΑΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ
«πράγμα για το οποίο φημίζεσε σβάμπε !!»
Για…..πολλά «φημίζομαι» φίλτατε από διάφορους «γνωστούς» (
), για…γνωστούς λόγους!
Ποτέ δεν έκλεισα τα αυτιά μου σε ΣΤΟΙΧΕΙΑ, αλλά όχι σε θρύλους και αναπόδεικτες «αποκαλύψεις».
Και εάν καταφέρεις να μου υποδείξεις πότε ενδεχομένως κάτι σχετικό συνέβη, τότε θα έχει και κάποιο σοβαρό υπόβαθρο το σχόλιο σου.
Ειδάλλως….![]()
![]()
![]()
Κάποιοι κατηγορούν την Πατερική διδασκαλία ότι έκλεψε τη φιλοσοφία ή πασάλειψε την πίστη κ.λ.π. Καλώ λοιπόν τον καθένα, πέρα από υποθετικές, υποθέσεις, υποθέσεων να μου αποδείξει με φιλοσοφικό συγκρητισμό και όχι με φαντασιώσεις (έστω και αν προκύπτουν από αληθινά γεγονότα) περί όλων αυτών που λέει.
Αυτό ήταν το νόημα αυτών που είπα. Δεν μίλησα για γενικότερη σύγκριση.
Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ
ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;
οτι θα ανακαινιζα αγαπημενο θεμα..
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=565
μαα...περασε καιρο απο τοτε ...
ωραια, παραυτα, η παραμετρος που εθεσες προς συζητηση
...

Let there be Light!
δεν είναι νομίζω τυχαίο αυτό που έχει λεχθεί...
"Η σύγχρονη Φυσική είναι ο Αποκρυφισμός του 20ου αιώνα"
Κάτσε και μελέτησε την Φυσική σε αντιπαραβολή με τον Αποκρυφισμό...
Δες πίσω από τις γραμμές και τις εντυπωσιακές ονομασίες του τελευταίου...
Θα δεις και θα καταλάβεις πολλά...![]()
![]()
![]()
![]()

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE
quote:
ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ;
Αν εννοείς το συγκεκριμένο topic είναι πανεύκολο...κλείνει εδώ και τώρα
Αν εννοείς την εξάντληση και αφομείωση της γνώσης που αφορά το συγκεκριμένο θέμα...πιθανότατα θα έχεις γεράσει...μπορεί να έχεις γίνει και ο Highlander ή ο Κόμης Δράκουλας...και ακόμα να λες...
Φτου γμτ...δεν εξαντλείται με τίποτα το παλιοθέμα![]()
![]()
Κάπως έτσι νοιώθω και εγώ...όχι σαν Highlander ή τον Κόμη Δράκουλα
Λοιπόν ας σοβαρευτώ![]()
![]()
Κοίταξε θέματα που άπτονται της θεωρίας των παράλληλων συμπάντων, των σκουληκότρυπων, της στρέβλωσης του χωροχρόνου, της χαολογίας, των υπερχορδών, της κβαντικής φυσικής κλπ
Ταυτόχρονα; κοίταξε θέματα σχετικά με τον αποκρυφισμό (π.χ. Dion Fortune) αλλά και διηγήματα S.F. (πολύ καλός ο H.P. Lovecraft και όλος ο κύκλος του).
Γενικά είναι τρομερά μεγάλο το πεδίο που πρέπει να κοιτάξει κανείς. Οπότε καλό κουράγιο![]()
Υ.Γ. Πάντως εάν θέλεις δώσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το τι σε ενδιαφέρει. Ίσως θα μπορούσαμε να σε βοηθήσουμε περισσότερο.

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE
πέρα από αυτά που ήδη αναφέρθηκαν, οφείλω να ομολογήσω ότι την πιο πειστική μέχρι στιγμής προσέγγιση στο θέμα, την έχω βρει στα έργα του Israel Regardie, όπου πραγματεύεται επιτυχημένα την στενή σχέση μεταξύ της Μαγείας και Επιστήμης της Ψυχολογίας. Η Ψυχολογία, κατ' αυτόν, όχι μόνο εξηγεί την Μαγεία, αλλά και αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος!
Φίλε magus, για να πάρεις μια γεύση σου προτείνω το βιβλίο του "Η Μεσαία Στήλη" που κυκλοφορεί και στα Ελληνικά.
ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ.ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΩ.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ!
ENA AΡΘΡΟ -ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΟΣΟΦΙΑΣ -
ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΕΔΩ ΘΕΜΑ...
http://www.blavatsky.gr/articles.cfm?articleID=88

Edited by - ΑΤΜΑ on 20/06/2003 00:52:58
ENA AΡΘΡΟ -ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΟΣΟΦΙΑΣ -
ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΕΔΩ ΘΕΜΑ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΧΘΕΣ ΛΕΓΕΤΑΙ "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΥ" ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΠΛΑΒΑΤΣΚΙ ΦΙΛΕ ΑΤΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΕΝΩ ΕΓΩ ΖΗΤΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟ.Η ΜΠΛΑΒΑΤΣΚΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.