ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τα Ζώα Έχουν Ψυχή;;; - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- Τα Ζώα Έχουν Ψυχή;;; - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

glinaaea30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
glinaaeaΜέλος
01/03/2005, 09:46:47
Φίλοι μου γειά σας.
Παλιό το θέμα αλλά αρκετά δυνατό.
Διάβασα όλες τις συνεισφορές.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω και την διή μου γνώμη. Απλά θα μιλήσω πιό γενικότερα.
Κάθε μορφή ζωής (ακόμα και στά προτόζωα) αποτελείται από τρία στοιχεία. ΥΛΗ, ΠΝΕΥΜΑ, ΨΥΧΗ.
Αν κάποιο από αυτά τα τρία στοιχεία λείπει, ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρχει ζωή.
Ηψυχή σαν μη υλική γιά να ενσαρκωθεί, να ενωθεί δηλ. με την ύλη χρειάζεται απαραίτητα και το πνεύμα που σαν ημιυλικό- ημιάυλο έχει την δυνατότητα να συνδέσει τα δυό αυτά τα άκρως αντίθετα.
Έτσι έχουμε αυτού του είδους την τριαδικότητα.
Έτσι η ψυχή ξεκινά την παρουσία της στην Γη από πολύ χαμηλά, και περνώντας τα στάδια το ένα μετά το άλλο φθάνει ΚΑΙ στο στάδιο του ανθρώπου.
Η ψυχή είναι κάθε φορά μία και μοναδική. Μιά ψυχή δεν μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα σε δεύτερη ύπαρξη. Οπότε ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ομαδική(;) ψυχή που να κατοικεί σε περισσότερα από ένα σώματα. Η ψυχή είναι ίδια ΚΑΙ στις κατώτερες μορφές ζωής αλλά ΚΑΙ στις ανώτερες (π.χ. άνθρωπος). Το μόνο που αλλάζειστην ψυχή στην κάθε μορφή ζωής είναι η καθαρότητά της ως πρός το κάρμα της, η περιεκτικότητα κάρματος δηλ. που πρέπει να αποβάλλει.
Σε κάθε μορφή ζωής αποβάλλει και ένα μέρος του κάρματος και αυτό της επιτρέπει να μεταβεί στό αμμέσως επόμενο είδος ζωής κ.ο.κ.
Η σύσταση λοιπόν της ψυχής παραμένει ίδια σε όλες τις μορφές ζωής.
Αυτό όμως που αλλάζει είναι τό ΠΝΕΥΜΑ. Στο πνεύμα είναι που αλλάζει η σύσταση σε κάθε μορφή ζωής, που ξεκινάει από την πολύ υποτυπώδη σύστασή του στίς κατώτατες μορφές ζωής μέχρι το στάδιο της μορφής του ανθρώπου που είναι πολύ εξελιγμένο.
Η ψυχή αλλάζει σώματα ανάλογα με την εξέλιξή της, ενώ το πνεύμα υπάρχει μόνο στο κάθε σώμα. Μετά τον θάνατο του κάθε σώματος, το πνεύμα ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα (ανάλογο με την σύστασή του) καταστρέφεται.
Αυτό απαντά κατ΄ εμένα στο αν τα ζώα έχουν ψυχή.
Φιλικότατα.
03/03/2005, 00:43:02

απαντω πριν διαβασω τις τοποθετησεις των προηγουμενων: ΝΑΙ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ!

οπως καθε τι ζωντανο.

(το τι ειναι "ζωντανο" (οργανικο ή ανοργανο) αφορα αλλο τοπικ)

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

MozΜέλος
19/03/2005, 22:41:37
Χμ... Οι "φίλοι μου" (τα ζώα!) έχουν ψυχή μόνο όταν "ο Ερμής δεν είναι ανάδρομος". Εγώ, το ζώον, πίστεψα πως είμαι γάτα, σαν κι εκείνη, άρα με εφτά ψυχές... Η γάτα έφυγε και δεν θα ξανάρθει. (Πότε ξόδεψε και τις εφτά, ούτε που κατάλαβα.) Αντίο γάτα, θα μου λείψεις κι εσύ και οι ψυχές σου. Ήσουν φίλη αληθινή. (Αν θα λείψεις και στα υπόλοιπα ζώα, αυτό δεν το γνωρίζω. Τι σημασία έχει;...)

hakawati Moz

liviaΜέλος
22/03/2005, 08:29:23
Καλησπέρα σας
Σχετικά με το θέμα νομίζω οτι οσα υπάρχουν,εχουν ψυχή.
Ολα οσα μας περιβάλλουν ειναι μέρος μιας ατέλευτης συλογικής μνήμης που την ονομάζω ψυχή,που έχει αισθήματα καιένστικτα.Πιστεύω οτι ακόμα και τα στοιχεία της φύσης έχουν ψυχή.
22/03/2005, 09:42:09
ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ
ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΓΑΤΟΥΛΗ.ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΤΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΩ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΜΟΥ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΗΧΟΥΣ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥ. ΣΑΝ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ Ο ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ -Ε-
Ο ΠΟΝΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.
---
ΠΟΛΥ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΚΤΙΜΩ
ΜΑ ΑΠ΄ΟΛΟΥΣ ΥΠΕΡΑΝΩ
Η ΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΕΣΑΣ
ΜΑ Η ΚΑΡΔΙΑ; ΤΟΝ ΜΑΝΟ...
---

kostaspΝέο Μέλος
22/03/2005, 10:48:47
και βεβαια εχουν
DialogistisΝέο Μέλος
22/03/2005, 21:08:06
IPARXEI OMOS ONTOS PSIXI?MIPOS OLA EINAI ENA PSEMA?MIPOS LITOURGOUN OLA MESO TOU EGEFALU(SINESTHIMATA,PONOS,AGXOS K.L.P)?STO KATO KATO MIPOS KOROIDEVOUME TON EAFTO MAS?

alani

glinaaeaΜέλος
23/03/2005, 09:07:44
Φίλοι μου καλή σας μέρα.
Φίλε διαλογιστή μου κάνει εντύπωση η απορία που εξέφρασες και η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τό όνομα που παρουσιάζεσαι.
Αυτό το λέω διότι μέσω του σωστού διαλογισμού μπορείς να αναγνωρίσεις την ψυχή και να μάθεις πολλά μυστικά της. Εκτός φίλε μου αν είσαι όνομα και μή πράγμα.
Αυτά που γράφω τώρα ειλικρινά δεν είναι καθόλου με κακή πρόθεση ούτε θέλω να προσβάλω κανέναν. Αλλά πραγματικά αυτός που άνει σωστά διαλογισμό βρίσκει σιγά-σιγά μπροστά του τις αποδείξεις (της ύπαρξης) της ψυχής.
Φιλικότατα.
AgentMulderΜέλος
24/03/2005, 01:14:21
ΟΧΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ 4ΠΟΔΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ! ΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ Κ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 5(ΒΑΣΙΚΕΣ)ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ!

ΦΙΛΙΚΑ,
SPOOKY

A.M

DialogistisΝέο Μέλος
24/03/2005, 11:54:15
ama mou peis ena tropo etsi oste na do tin yparksi tis psixis tote tha se paradextho.ok?kai to leo se olous!!!!!!

alani

glinaaeaΜέλος
24/03/2005, 12:36:10
Μα φίλε διαλογιστή (;) ο μόνος τρόπος είναι ο σωστός διαλογισμός. Μέσα από αυτόν ΑΝ τον ακολουθείς, σίγουρα θα βρείς τις αποδείξεις.
Φιλικότατα.
glinaaeaΜέλος
24/03/2005, 12:37:09
Μα φίλε διαλογιστή (;) ο μόνος τρόπος είναι ο σωστός διαλογισμός. Μέσα από αυτόν ΑΝ τον ακολουθείς, σίγουρα θα βρείς τις αποδείξεις.
Φιλικότατα.
miouΜέλος
24/03/2005, 13:50:49
Μας πως είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή?
Ακόμα και τα λουλούδια έχουν ανάγκη από το χάδι μας, το τραγούδι μας και την φροντίδα μας αυτό και μόνο θα έπρεπε να πιστοποιεί το γεγονός ότι όλοι οι οργανισμοί έχουν ψυχή, όλα αισθάνονται!!!!!

Αγαπητέ φίλε jonniebegood συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!

Τέλος αν το πάρουμε και από την θρησκευτική πλευρά..... τον ιδιο Δημιουργό δεν έχουμε όλοι εμείς οι επισκέπτες της γής?

Φιλικά,
Miou

KrisnnaΜέλος
24/03/2005, 14:31:29
Τα ζώα έχουν ψυχή και συνείδηση της επίγνωσης της ύπαρξης τους αλλά δέν έχουν Αυτο-επίγνωση (φυσική, προσωπική, νοητική υπόσταση που οικοδομείται απο τις μνήμες του παρελθόντος).
Οι άνθρωποι εκτός απο την αυτο-επίγνωση έχουν και ηθική συνείδηση (ηθικές αρχές οι οποίες εξαρτόνται απο τον λαό, την κοινωνία που ζεί και τον χρόνο).
Σχετικά με την αυτοεπίγνωση ο Γκόρντον Γκάλαπ Ψυχολόγος στο State University N.Y. είπε : "ο σκύλος δέν έχει αυτοσυνείδηση ή ικανότητα αναγνώρισης του εαυτού του, ούτε το δελφίνι, ούτε ο γορίλας και άλλα πρωτεύοντα. Ικανότητα αναγνώρισης του εαυτού τους έχουν μόνο οι χιμπαντζήδες, οι ουρακουτάγκοι και φυσικά οι άνθρωποι". Για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό έκανε το εξής πείραμα: Νάρκωσε τα ζώα, ζωγράφισε μιά κόκκινη γραμμή στο μέτωπο τους και τα έβαλε να κοιτάξουν στον καθρέπτη. Μόνο οι χιμπατζήδες είδαν το σημάδι στο μέτωπο τους και έβαλαν το δάκτυλο τους. Τα υπόλοιπα ζώα κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέπτη συμπεριφέρονταν σάν να έχουν μπροστά τους κανέναν εχθρό!
Ο Γκάλαπ έβγαλε το ίδιο συμπέρασμα και για τα μωρά τα οποία αποκτούν αυτο-συνείδηση μετά το δεύτερο έτος της ζωής τους, και την ωρίμανση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΕΛΗ

27/03/2005, 19:22:45
Λοιπόν.. ας μου επιτρέψει ο φίλος συγγραφέας να κάνω και εγώ μια ερώτηση επί του θέματος που πιστεύω πως όλους μας αφορά... Θα είναι μία ερώτηση φανταστική.. αλλά θέλω να δώσετε την κατάλληλη προσοχή σε αυτό που θα ρωτήσω..

Πέστε λοιπόν, πως εμφανιζόταν ξαφνικά ένας επιστήμονας και μας έλεγε πως βρήκε τρόπο να άποδείξουμε πως υπάρχει ψυχή η δεν υπάρχει... και πως μέσα από την μέθοδο αυτή ανακάλυψε πως ψυχή έχουν μόνον οι άνθρωποι και κανένα άλλο ζώο ή φυτό!

Θα ήθελα απλά την γνώμη σας επάνω σε αυτό το θέμα.. έτσι ακριβώς όπως το θέτω..
Ποια πιστεύεται πως θα ήταν η πορεία της ανθρωπότητας και πως πιστεύεται θα αντιμετωπίζατε μία τέτοια γνώση?

Ευχαριστώ.. φιλικά..;)

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

29/03/2005, 17:39:35
Δεν μου κάνει εντύπωση... ¨:(

Σκοπός είναι να γνωρίζεις και να είσαι συνηδητοποιημένος είτε τα πράγματα έχουν έτσι είτε έχουν διαφορετικά...

This is the answer...

Πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την μία απόδειξη ή την άλλη όταν μιλάμε για πράγματα τέτοιας βαρύτητας?

Τουλάχιστον αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη...

Ευχαριστώ... Φιλικά!!!!

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

KrisnnaΜέλος
29/03/2005, 18:06:24
Πιστεύω οτι δέν θα υπήρχαν μεγάλες διαφορές στην πορεία της ανθρωπότητας. Άλλωστε η συμπεριφορά των περισσότερων ανθρώπων στα ζώα δείχνει να θεωρούν οτι τα ζώα δέν έχουν ψυχή αφού δέν ενδιαφέρονται καθόλου γι'αυτά!

29/03/2005, 20:03:32
Δυστυχώς φίλε Κρίσνα.. φοβάμε πως έχεις δίκιο.. και ακόμα χειρότερα...

Προσπαθώ να πω πως δεν έχει σημασία τι πιστεύουν κάποιες θρησκείες ή αιρέσεις, ή ακόμα και η επιστήμη, αλλά να καταλαβαίνεις την ουσία των πραγμάτων...

Συγκεκριμένα για εμένα.. τίποτα δεν θα άλλαζε στην στάση μου απέναντι στη φύση... Πως θα μπορούσε άλλωστε να γεννιόμαστε μέσα από αυτή και να "έχουμε" κάτι που "δεν έχει"?

Αυτά φιλικά!!!

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

KrisnnaΜέλος
30/03/2005, 07:30:36
Σ'αυτό το θέμα φίλη Simori νομίζω οτι η Επιστήμη κάνει πολύ καλύτερα την δουλειά της σε σχέση με την θρησκεία. Γιατί η Επιστήμη αναζητά την πραγματικότητα και την αλήθεια, ενώ η Θρησκεία μόνο το συμφέρον του κατεστημένου των ιερατείων!! Οι σημερινές θρησκείες και προπαντώς ο Χριστιανισμός έχουν πολύ εσφαλμένες απόψεις και θέσεις γύρω απο τα ζώα και την ψυχή τους. Τα υποτιμά πάρα πολύ, τα θεωρεί ευτελή, τιποτένια όντα χωρίς ψυχή και την νοοτροπία αυτή έχει περάσει δυστυχώς ο Χριστιανισμός όπως βλέπουμε σήμερα και στους ανθρώπους!

30/03/2005, 16:09:05
quote:
Σ'αυτό το θέμα φίλη Simori νομίζω οτι η Επιστήμη κάνει πολύ καλύτερα την δουλειά της σε σχέση με την θρησκεία. Γιατί η Επιστήμη αναζητά την πραγματικότητα και την αλήθεια, ενώ η Θρησκεία μόνο το συμφέρον του κατεστημένου των ιερατείων!! Οι σημερινές θρησκείες και προπαντώς ο Χριστιανισμός έχουν πολύ εσφαλμένες απόψεις και θέσεις γύρω απο τα ζώα και την ψυχή τους. Τα υποτιμά πάρα πολύ, τα θεωρεί ευτελή, τιποτένια όντα χωρίς ψυχή και την νοοτροπία αυτή έχει περάσει δυστυχώς ο Χριστιανισμός όπως βλέπουμε σήμερα και στους ανθρώπους!

Δεν μπορώ να το αρνηθώ φίλε Κρίσνα.. μα η θρησκεία.. τουλάχιστον κατ'εμέ δεν είναι το μέσο για να πάρω τις απαντήσεις που θέλω.. και αν και με ενδιαφέρει η άποψη της επιστήμης πολύ περισσότερο.. εν τούτοις παραδέχομαι πως και αυτή έχει κάνει πολλά λάθη και έχει εκμεταλευτεί τα ζώα σε έσχατη μορφή και όχι μόνο.. Αλλά αυτό μάλλον είναι ένα άλλο θέμα..

Φιλικά ...

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......