- Υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ της λατρείας των αρχαίων Θεών με τους Χριστιανικούς Αγίους ? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Πολύ κοντά είσαι φίλτατε.... να συμπληρώσω με την σειρά μου ότι και τα ίδια τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα κόλλυβα έχουν και αυτά την δική τους σημασία και τις ρίζες τους πολύ παλαιά στην ελληνική ιερή τελετουργία.
Ρόδι και σιτάρι είναι τα συστατικά που χρησιμοποιούσαν και στην αρχαία Ελλάδα, κι αυτό γιατί το ρόδι συμβολίζει τον Πλούτωνα, τον Θεό του κάτω κόσμου και το σιτάρι την Δήμητρα δηλ. την Γαία (γη).
Επίσης και ο αγιασμός είναι και αυτό με την σειρά του «δάνειο», καθ’ ότι ήταν μέρος της τελετουργίας.
Μην ξεχνάμε βέβαια και το «άγιο φως».
Πανάρχαιο ιερό ελληνικό έθιμο που έχει τις ρίζες του πολύ πίσω στον χρόνο.
Είναι η μεγαλύτερη και πομπωδέστερη πράξη των Καβειρίων μυστηρίων της Σαμοθράκης.
Σαράντα ημέρες μετά την πανσέληνο του Μαρτίου (σου θυμίζει κάτι αυτό;!) ξεκίναγε ένα πλοίο από το ιερό νησί (Δήλος) και μετέφερε το ιερό και εξαγνιστικό Απολλώνιο φως (ιερή φλόγα) στο νησί των Καβείρων για να ολοκληρωθεί η μεγάλη τελετή της ανάστασης του Υακίνθου που εορταζόταν στο νησί. Και το τελετουργικό είχε ως εξής :
Το πλοίο έπιανε στο λιμάνι του νησιού και μέσω της ιεράς οδού έφθανε στον ναό. Και ενώ όλο το νησί βρισκόταν σε πλήρη συσκότιση παρελάμβανε το φως ο αρχιερέας και με το πολύ γνώριμό μας «δεύτε λάβετε φως» (κατά λέξη) έδιδε το φως στον κόσμο, ο οποίος περίμενε με δάδες κεριά και λίχνους για να το μεταφέρουν στα σπίτια τους.
Αυτά είναι μερικά από τα τελετουργικά τα οποία οικειοποιήθηκαν αργότερα οι ιουδαιοχριστιανοί για δύο απλούς λόγους….
α) δεν υπήρχαν αντίστοιχα τελετουργικά στην εβραϊκή θρησκεία για να «ακολουθήσουν» οι οπαδοί του Παυλιανισμού.
β) οι πρώτοι οπαδοί ήταν τι άλλο…….. ΕΛΛΗΝΕΣ.
Μη ψεύδου, αλλ’ αλήθευε.
ΣΟΛΩΝ ΕΞΗΚΕΣΤΙΔΟΥ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΦΗ
quote:Ρόδι και σιτάρι είναι τα συστατικά που χρησιμοποιούσαν και στην αρχαία Ελλάδα, κι αυτό γιατί το ρόδι συμβολίζει τον Πλούτωνα, τον Θεό του κάτω κόσμου και το σιτάρι την Δήμητρα δηλ. την Γαία (γη).
Πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέτε.
Ανάσταση του Υακίνθου, γνωρίζετε περισσότερα ?
Τι ακριβώς συμβολίζει το ρόδι, γιατί το κρατά στο χέρι της η Θεά ?
Γιατί βρίσκουμε το ρόδι σήμερα στην εκλησσία και τι σημαίνει εκεί ?
Σας ευχαριστώ !
* * * Άλλο τι είναι και άλλο τι φαίνεται * * *
http://clubs.pathfinder.gr/vril Η υπόγεια άποψη
Ο Υάκινθος ήταν ένας όμορφος νέος από τη Σπάρτη. Ο Υάκινθος ήταν σύντροφος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου και του Ζέφυρου, θεού του ανέμου. Οι δύο θεοί συναγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοια του όμορφου νέου. Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον. Από το αίμα του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι που στο άνθισμά του κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μιά θρηνητική κραυγή ("ΑΙ" δηλαδή γοή στην αρχαιοελληνική γλώσσα). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ζέφυρος ζηλεύοντας επειδή ο νεαρός προτιμούσε την παρέα του Απόλλωνα φύσηξε πάνω στο δίσκο κατευθύνοντας τον να χτυπήσει τον Υάκινθο.
Τώρα για το ρόδι η μυθολογία μας λέει…
ότι ο Πλούτωνας είδε την όμορφη Περσεφόνη, την ερωτεύθηκε και την έκλεψε.
Όμως απ’ τον κάτω κόσμο που βασίλευε ο Πλούτωνας δεν θα μπορούσε η Περσεφόνη να ξαναγυρίσει πίσω στον επάνω κόσμο.
Η μητέρα της Περσεφόνης η Θεά Δήμητρα, που υπεραγαπούσε την κόρη της, ζήτησε από τον Πλούτωνα να την αφήσει να επιστρέψει για λίγο κοντά της.
Ο Πλούτωνας φοβήθηκε ότι η Περσεφόνη μπορεί να ξεχαστεί από τα ωραία του επάνω κόσμου και να μην επιστρέψει και της έδωσε να φάει ένα ρόδι. Έτσι ώστε να μην λησμονήσει και να επιστρέψει πάλι κοντά του.
Η Περσεφόνη έκτοτε καθόταν 6 μήνες στον επάνω και 6 στον κάτω κόσμο.
Το γιατί της έδωσε να φάει ρόδι και όχι γιαρμά είναι άλλη ιστορία και μπαίνει μέσα σε μεταφυσικά «χωράφια» που θέλουν πολύ «γράψιμο» (δεν έχω τόσο χρόνο) αλλά ίσως να είναι και δυσκολονόητα για μερικούς.
Συνοπτικά θα σου αναφέρω ότι η Περσεφόνη για τους προγόνους μας και την «Ελληνική θρησκεία» (άστοχος ο όρος αλλά δεν πειράζει. Καταλαβαίνεις τι εννοώ) συμβόλιζε την ψυχή, ενώ το ρόδι την επιθυμία για γνώση και τις πολλές εναλλακτικές επιλογές.
Κάτι περίπου σαν αυτό που λέμε σήμερα : αχ! γιατί να μην το είχα κάνει αυτό…. Μήπως αν το είχα πράξει, τώρα τα πράγματα να ήταν αλλιώς;
Αν έχω αργότερα χρόνο θα σου γράψω κι άλλο.
Μη ψεύδου, αλλ’ αλήθευε.
quote:
Ακομα και αγιοι Πλατων και Αριστοτελης (Νησακι Ιωαννθνων και μονη Βατοπαιδιου-αθως).
Μια μικρούλα διόρθωση:
Ο άγιος Πλάτων (που γιορτάζει στις 18/11) ουδεμία σχέση έχει με τον Πλάτωνα τον φιλόσοφο, πρόκειται για συνωνυμία:
"Ο Άγιος Πλάτωνας γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Καταγότανε από την Άγκυρα της Γαλατίας της Μικρός Ασίας, και ήταν αδελφός του μάρτυρα Αντιόχου. σε νεαρή ηλικία τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες, διότι διακήρυττε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και τον οδήγησαν μπροστά στον ηγεμόνα Αγριππίνο. Ο Αγριππίνος βλέποντας την ωραιότητα του νέου και γνωρίζοντας ότι κατείχε περιουσία, προσπάθησε να τον ελκύσει με κολακείες. όμως ο Άγιος Πλάτων αρνήθηκε και συνέχισε να διακηρύττει την πίστη του στον Έναν και μοναδικό Θεό. Αφού ο ηγεμόνας είδε ότι δεν κατάφερε να τον αλλαξοπιστήσει δελεάζοντάς τον, τον απείλησε με μαρτύρια. Παρ' όλα ταύτα ο Άγιος Πλάτων παρέμεινε σταθερός στην πίστη του. Έτσι ο Αγριππίνας διέταξε να τον μαστιγώσουν ανελέητα και ύστερα να τον βασανίσουν με πυρωμένες ράβδους. Ο Άγιος διατήρησε όλη του την πίστη και δεν έπαψε να ομολογεί τον Ιησού Χριστό, γι' αυτό διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του. Έτσι λοιπόν ο Άγιος μεγαλομάρτυρας Πλάτωνας παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τιμήθηκε με το αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου." (από την Εκκλησία της Ελλάδος)
ΟΜΩΣ, λέγεται ότι η Εκκλησία σκέφτεται να συμπεριλάβει στους αγίους τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και κάποιους άλλους που δεν θυμάμαι. Προφανώς πρόκειται για προσπάθεια του στυλ "να καλέ! Σας αναγνωρίζουμε μερικούς για να μη γκρινιάζετε!" ![]()
ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ! ΟΠΟΥ ΜΕΡΗ ΑΥΤΩΝ, ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.
Π.Χ. 1) «Ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός» και «τον νυμφώνα σου βλέπω (Βάκχε! Που αφαιρέθηκε) σωτήρ μου κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ.»
2) ΟΙ ΜΥΗΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΥΚΕΩΝΑ… ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΨΩΜΙ.
3) ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ, ΟΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ‘ΒΑΠΤΙΣΗ’ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ, Ο ΜΥΗΜΕΝΟΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ.
ΑΚΟΜΑ… ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ‘ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ’ (ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟ ΤΗΣ ΜΥΗΣΗΣ), ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.
ΤΟ ΣΤΑΥΡΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ.
ΤΟ ΘΥΜΙΑΜΑ. (ΔΕΣ ΟΡΦΙΚΑ)
ΤΟ ΘΥΜΙΑΤΟ.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ… ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ. ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ (ΖΕΥΞΗ, ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ) ΚΑΙ ΦΥΛΑΧΤΟ, ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Ο ΠΕΡΣΕΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΤΕΡΩΤΟ ΠΗΓΑΣΟ, ΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ… ΤΙ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ;
Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ-ΟΦΙ ΠΥΘΩΝΑ; ΤΙ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ;
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΠΑΝ-ΓΑΙΑΣ, ΗΡΑ) ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ;
Ο ΚΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ; (ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Η ΗΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΆΡΗ.)
Η ‘ΣΤΑΥΡΩΣΗ’; (ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ)
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΤΟ ΑΡΝΙ; Ο ΠΟΙΜΕΝΑΣ; (ΟΡΦΕΑΣ-ΔΙΟΝΥΣΟΣ)
Η 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ; (ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ)
ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ; (ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ [ΣΥΜΠΑΝ], ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΛΕΣ [ΠΛΑΝΗΤΕΣ] ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)
ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ (ΣΕΙΡΙΟΣ).
ΣΤΗ ΦΑΤΝΗ (ΣΠΗΛΙΑ-ΓΗ).
ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ (ΠΡΩΤΟΓΟΝΩΝ Α-ΛΟΓΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ).
ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
"ΟΥΚ ΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΙΕΡΑ ΟΠΛΑ ΟΥΔΕ ΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ ΟΠΟΥ ΑΝ ΣΤΟΙΧΗΣΩ ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΠΛΕΙΩ ΔΕ ΚΑΙ ΑΡΕΙΩ.........."
Θα σταθώ λίγο στο εξής
quote:
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΠΑΝ-ΓΑΙΑΣ, ΗΡΑ) ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ;
Τι γνωρίζετε παραπάνω σε αυτό ?
Έχω δει Αγιογραφίες, που απεικονίζεται να κρατά το βρέφος "ανθρώπινα", υπάρχουν όμως άλλες τεχνοτροπίες, που παρουσιάζουν το Θείο Βρέφος μέσα σε μια σφάιρα, με ΦΟΝΤΟ την Παναγία.
Τι σημαίνει αυτό ???
Ειναι μια πανσπερμια (διαφορα ΔΗΜΗΤΡιακα και σποροι) με γαλα
Στη θεα Δημητρα δεν σπενδεται οινος!
ΑΝΕΡΓΕ ΠΕΙΝΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
Έχεις κάποιες πηγές που αναφέρουν τα όσα έγραψες;
Αυτά τα θέματα με ενδιαφέρουν και θα ήθελα αν έχεις την καλοσύνη να μου προτείνεις όσες πιο πολλές πηγές γίνεται.
Φιλικά. ![]()
Μη ψεύδου, αλλ’ αλήθευε.
quote:
ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ; (ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ [ΣΥΜΠΑΝ], ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΛΕΣ [ΠΛΑΝΗΤΕΣ] ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ (ΣΕΙΡΙΟΣ).
ΣΤΗ ΦΑΤΝΗ (ΣΠΗΛΙΑ-ΓΗ).
ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ (ΠΡΩΤΟΓΟΝΩΝ Α-ΛΟΓΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ).
Αυτά τα τέσσερα πάντως μου φαίνονται πολύ τραβηγμένα και πιθανότατα δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίου έλληνες.
(κι ομως του ιδιου θα του πηγαινε ο κοκκινος σκουφος! μπεμπα..ρουζ)
ΑΝΕΡΓΕ ΠΕΙΝΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
Μαγκιά μας!
...Αναρωτιέστε όμως που «κολλάνε» όλ΄ αυτά με το θέμα μας...
Ε, να μπω λοιπόν στο θέμα:
Όπως λέγεται: «του Έλληνα ο τράχηλος, ζυγό δεν υπομένει» και είναι αλήθεια... Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορεί να τον αποδιώξει; Μα τον εξελληνίζει φυσικά! Τον κάνει δικό του.
Ο Λίνκολν είχε πει «ο εχθρός που γίνεται φίλος, παύει να είναι εχθρός». Κάπως έτσι λειτουργεί κι ο Έλληνας όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον εχθρό κατά μέτωπο: τον κάνει φίλο! Σάμπως έτσι δεν έκανε έναντι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Ο Ρωμαίος κατέκτησε τον Έλληνα πολιτικά και ο Έλληνας κατέκτησε τον Ρωμαίο πολιτισμικά.
Η θρησκεία βέβαια αυτή καθ΄ αυτή «σκέτη», δεν είναι εχθρός. Τα πολιτικά όμως συμφέροντα που περνάνε μέσα από την εκάστοτε θρησκεία, είναι! Και η πολιτική επικράτηση της «νέας» θρησκείας προ περίπου 1.700 ετών, βρήκε τον Έλληνα ανίκανο να αντισταθεί στην δύναμή της κατά μέτωπο. Απόλυτα ικανό όμως... πλαγίως...
Η θρησκεία ανέκαθεν έδινε και έπλαθε πολιτισμική και κοινωνική «χροιά». Παρατηρήστε την θρησκεία του Έλληνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: έχει την δική της, μοναδική, εντελώς ελληνική «χροιά»! Η αρχαία ελληνική θρησκεία είναι δική του, κατά δική του κι έφτασε μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Τα τελετουργικά δρώμενα και τα μυστήρια της «νέας» θρησκείας επηρεάστηκαν αφάνταστα από τα αρχαιότερα ελληνικά και «ουρλιάζουν» Ελλάδα, παρόλο που η "γέννηση" αυτής της "νέας" θρησκείας, δεν ήτανε στην Ελλάδα.
Αλλά ο Έλληνας δεν σταμάτησε εκεί. Η ορθόδοξη ελληνική χριστιανική θρησκεία κι αυτή δική του, κατά δική του και μόνο δική του. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν πέρασε τόσο έντονα η πολιτιστική κληρονομιά του εκάστοτε λαού στην «νέα» θρησκεία, όσο στην Ελλάδα. Οι ελληνικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα επιβίωσαν στο ακέραιο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, περνώντας από την μια θρησκεία στην άλλη σχεδόν αλώβητα. Προσαρμόστηκε η θρησκεία στον Έλληνα κι όχι ο Έλληνας στην θρησκεία... Ένα μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο για την έκτασή του!
Μαγκιά μας και μπράβο μας που τα περάσαμε όλ΄ αυτά στον Χριστιανισμό και μαγκιά μας που κρατήσαμε την ταυτότητά μας τόσο καθαρή, σε αντίθεση με άλλους λαούς.
«Είτε με τις αρχαιότητες, είτε με ορθοδοξία, των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία» Τραγουδάει ο Νιόνιος κι έχει δίκιο.
...Κι αφήστε τους παπάδες να σκούζουνε ότι «αυτά είναι ειδωλολατρικά έθιμα»... ![]()
quote:
...για να θυμηθούμε και το τι έκαναν οι Ναϊτες κάτω από τον Ναό
Τί έκαναν δηλαδή και μας κλείνεις και το μάτι;

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Φίλη μου καλή, καλή μου φίλη Zadok. Ως γνωστόν οι Ναϊτες είχαν εγκατασταθεί στα υπόγεια του Ναού του Σολομώντα κι έκαναν ανασκαφές για να βρούνε διάφορα έγγραφα (γεννεαλογικά δέντρα από την εποχή του Ιησού) και πολύτιμα κειμήλια. Ο υπόγειος χώρος του Ναού θεωρούνταν προστατευόμενος ως μέρος όπου έμεναν οι Ναϊτες. Έτσι έκαναν ανασκαφές ανενόχλητοι...

Σ' ευχαριστώ, καλέ μου!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Τέτοια υπονοούμενα από σεμνό άτομο σαν εσένα... τς, τς, τς ![]()
Φίλε, Occulatis Abis. Γιατί να βλέπουμε πάντα το πιο φανταστικό, και όχι το πιο λογικό. Ναι, οι Ναΐτες εγκαταστάθηκαν στο τζαμι του Θόλου του Βράχου (πρωιν Ναο του Σολωμόντα). Και όχι, παρεπιμπτόντως, στα υπόγειά του! Ηταν ευγενείς στο κάτω-κάτω, σιγα μην τους βάζαν στο μπουντρούμι...
Πιθανότατα να θέλαν να κάνουν κάτι τα πρώτα εννιά χρόνια της υπαρξής τους, εφόσον δεν επιστράτευσαν και άλλα μέλη, καί εννιά νομάτοι όσο γεροί και να είναι δεν θα μπορούσαν να προστατέψουν ΟΛΟΥΣ τους δρόμους προς τους Αγίους Τόπους (που ήταν ο δηλωμένος σκοπός των Ναΐτων)
Λέγεται οτι ψάχναν την «Κιβωτό της Διαθήκης». Και γιατί όχι; Μέσα στην θρησκοληψία και την άγνοια της εποχής, γιατί να μήν ψάχναν το "συμβόλαιο" που έκανε ο "θεός" (και γραπτώς μάλιστα) με τους Ισραηλίτες οτι αυτοί (και κατα συνέπεια η Χριστιανοσύνη) ήταν ο εκλεκτός λαός;
Ήταν εποχή που τα κειμήλια είχαν μεγάλη πέραση... Όταν κάναν πλιάτσικο πρώτα παίρναν τα κειμήλια απο τις εκκλησίες, και μετά το χρυσάφι!
Πίστευαν - ασυζητητί - στις μαγικές ιδιότητες των λειψάνων των αγίων, κλπ.
Θά επανέρθω σε αυτό το θέμα γιατί νομίζω οτι η "εκδοτική βιοτεχνία" το εκμεταλεύεται ραγδαία. (Βασιζόμενη στην σημερινή μας θέληση να πιστέψουμε σε "μαγικά" ιερά λείψανα, κλπ).
Γιατί να μην δούμε τους πρώτους Ναΐτες απλά σαν μια ομάδα ψιλοψωνισμένων καλοπροαίρετων, που ψάχναν να βρουν καναν πάπυρο με την τζίφρα του Ύψιστου... «Ναι παιδιά μου, εσείς είστε η εκλεκτοί μου, Δηλώνω υπευθύνως, signed 500πχ, Θεός»
Αργότερα είδαν οτι έχαναν το χρόνο τους, και η υπόθεση είχε περισσότερο ψωμί αλλού, και πράξαν ανάλογα (και πολύ πιο αποτελεσματικά) με συνέπεια την εξάπλωση και κυριαρχία του τάγματος.
Τί το παράλογο σε αυτήν την υπόθεση; Γιατί σώνει και καλά να βλέπουμε "μυστήρια" παντού;
Κ
Ψάχναν την ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
δηλαδή την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (in short)
μεταφράζοντας: ΚΙΒΩΤΟΣ = ΑRΚ , ΘΕΟΣ = DIEUS
άρα ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ = ARK de DIUES
δηλαδή στα αλήθεια γύρευαν την ΑΡΚΑΔΙΑ!
Αν όντως είναι έτσι, βέβαια, είχαν πάει κατά λάθος 1200 χιλιόμετρα πιο νοτιοανατολικά απ'οτι θέλαν! ![]()
Κ
(Καλά Zadok, μην βαράς... που να το φανταστώ οτ η Αρκαδία ήταν στα Ιεροσώλημα;! Είναι και ο φίλος "ΠΛΑΤΩΝΑΣ" από την Αρκαδία, που να ακούσει τώρα οτι είναι και επίτιμος Ναΐτης!)
Λοιπόν, η εμπειρία μου έχει δείξει ότι ποτέ δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, όμως...
επίσης η εμπειρία μου λέει ότι σε τέτοια ζητήματα κάποιοι μαθαίνουν κάποιο στοιχείο, το οποίο είναι πραγματικό και μετά, νομίζοντας ότι απ' αυτό το στοιχείο θα σχηματοποιήσουν μία ολόκληρη αλήθεια, κατασκευάζουν μία ιστορία. Ε, όταν μπαίνει και το εμπόριο στη μέση, τότε αυτή η ιστορία τείνει να μην έχει και καμμία τελικά σχέση με το αρχικό πραγματικό στοιχείο.
Επειδή, πολλά από όσα διαβάζουμε γύρω απ' αυτό το θέμα κρύβουν ψήγματα αλήθειας, αλλά τελικά έχουν παραμορφωθεί αρκετά μέσα στα πλαίσια ενός "σεναρίου", αναρωτιέμαι:
αν ερχόταν κάποιος και μας έλεγε την αληθινή ιστορία, η οποία πιθανά δεν είναι τόσο φανταχτερή, αλλά είναι ουσιαστική, θα τον πιστεύαμε;
Η πραγματικότητα για τους Ναΐτες μου φαίνεται ότι είναι μπροστά στα μάτια μας κι εμείς κοιτάμε αλλού...

Πολύ σωστά τα γράφεις, αλλά επίτρεψέ μου μια λεπτομέρεια: Όταν κατέφθασαν στην Ιερουσαλήμ εκείνοι οι πρώτοι, την ευγένειά τους την είχαν αφήσει στη Γαλλία. Δεν ήταν πια παρά "φτωχοί ιππότες" και μοναχούληδες. Πώς λοιπόν ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ τους δέχτηκε μετά τιμής μεγάλης; Άρα, κάτι παιζόταν... υπογείως.
Αργότερα (στο μεταξύ είχαν περάσει και κάμποσα χρόνια) πέραν του ψωμιού που υπήρχε αλλού, μπορεί να είχαν πια εκπληρώσει τον όποιο προορισμό τους.
Ark υπάρχει και στη Γαλλία, εκεί όπου θα όφειλε να υπήρχε, ενώ η ελληνικής κατασκευής Αρκαδία λειτουργεί σημειολογικά και αλληγορικά.
Αγαπητέ Oculatis Abis, εννοείται ότι εμείς είμαστε από τους ανήσυχους τύπους που δεν στεκόμαστε στις εύπεπτες επιφανειακές πληροφορίες, αλλά σκάβουμε παρακάτω. :)
Για τους Ναΐτες δεν υπάρχουν τόσο αντικρουόμενες πληροφορίες για το έργο τους, όσο για το πριν και το μετά, καθώς και για το... παραδίπλα.
Φαίνεται ότι η πρώτη Σταυροφορία, που άρχισε με κίνητρα "απ' όλα για όλους" (θρησκευτικά, πολιτικά, επεκτατικά, λαφυραγωγικά κλπ.) και κατέληξε με θρίαμβο των χριστιανών επί των χριστιανών, έδειξε σε κάποιους ότι στους Άγιους Τόπους υπήρχαν και άλλα ενδιαφέροντα πέραν των επιφανειακών που λέγαμε. Βάλθηκαν λοιπόν να τα αναζητήσουν.
Κατά κοινή, σχεδόν, παραδοχή, οι Ναΐτες ήταν απεσταλμένοι κάποιων άλλων- από τους οποίους άλλους, ένας, τουλάχιστον, συμμετείχε στην αρχική ομάδα των 9. Φαίνεται λοιπόν πως οι αναζητήσεις των αρχικών 9 ευοδώθηκαν. Τι βρήκαν όμως; Αυτό δεν έγινε γνωστό ποτέ και αφήνει τη φαντασία να οργιάζει.
Δεν μου αρέσει να διαγράφω αβασάνιστα τη φαντασία ή έστω την προσπάθεια των ερευνητών, συχνά-πυκνά όμως αισθάνομαι ότι μερικοί θέλουν να επιβάλουν τη δική τους "ανακάλυψη" (για λόγους δόξας και πωλήσεων) κόβοντας και ράβοντας τα δεδομένα στα δικά τους μέτρα.
Τους Ναίτες και τα μάτια μας, Zadok!
Μου φαίνεται οτι βιάζεσαι λίγο όταν λες
quote:
Φίλε μου, αν δεν ήταν αυτή η εκδοτική βιοτεχνία, ακόμα θα ζούσαμε στα σκοτάδια του Μεσαίωνα. Πόσες "έγκυρες" εκδόσεις έχετε διαβάσει όπου αναφέρεται ένας κρυφός ρόλος των Ναϊτών Ιπποτών; Not a single one...
Επειδή κάτι είναι απλά και μόνο τυπωμένο, δεν σημαίνει οτι έχει καθ'αυτώ αξία, ή οτι είναι έγκυρο ή οφέλιμο. Ο καθένας θα μπορούσε να γράψει αύριο ένα βιβλίο, οτι, π.χ., οι Ναΐτες σκάψαν μυστικές σύρραγες κάτω από τον Ναό, που τους έβγαζαν κατ'ευθειαν στην Ελληνική Αρκαδία σε μόνο μιά μέρα, και απόδειξη τα Φράγγικα κάστρα του Μωριά. Εκεί επικοινωνούσαν και με τον Χθούλου, που είναι η πραγματική κεφαλή του Bafomet, πράγμα που λύνει και το μυστήριο της "κεφαλής" που "λατρευαν" οι Ναΐτες!
Και το θλιβερό ξέρεις πιο είναι; - Οτι θα υπήρχε κόσμος που θα το αγόραζε, και ακόμα που θα το "πίστευε", αφού το έλεγε και το βιβλίο.
Πολύ φοβάμαι οτι τα πιο φανταστικά βιβλία αυτού του χώρου είναι ΑΚΡΙΒΩΣ εκείνα που μας επιστρέφουν στα σκοτάδια του Μεσαίωνα!
Θυμάμαι μια γνωστή μου, Γαλλίδα, που κάποτε (προ δεκαετίας) μου είχε πεί: "Όταν ο κόσμος λέει οτι πιστεύει στην Νέα Εποχή, πιο συχνά εννοεί οτι πιστεύει στον Μεσσαίωνα..."
πόσο προφητικά έχουν αποδειχθεί αυτά τα λόγια.
Ανέφερα λοιπόν (στο διπλανό) δύο βιβλία που ενώ δεν προβαίνουν σε τρελλές υποθέσεις, παρ'ολα αυτά δίνουν μια καθαρή εικώνα για την επιρροή των Ναΐτων, και τους διάφορους θρύλους που τους πλαισιώνουν.
http://www.esoterica.gr/FORUMS/topic.asp?TOPIC_ID=4118#117934
Χωρίς να περιορίζονται στην στεγνή ιστορία, δίνουν (όπως θάπρεπε) μια σφαιρική εικώνα και αφήνουν τον αναγνώσττη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
===========
Αγαπητή Zadok,
Πολύ σωστά λες οτι ο αληθινός ερευνητής πρέπει να εξετάζει κάθε σημείο καπνού για φωτιά, και να τηρεί πλήρως ανοιχτό νου, αλλά παράλληλα πιστεύω οτί πρέπει να σκεί την διάκρισή του, και να διαλυει ανελέητα την βλακεία, όπου αυτή εμφανίζεται. Είναι οι αρχές της Επιοίκειας και της Αυστηρότητας, εργαζόμενες εν αρμονία, θα αντιλάμβάνεσαι τί εννοώ. Όσο ανοιχτόμυαλοι, αλλά και όσο αμείληκτοι όσο ο Sherlock Holmes, λοιπον.
Για εμένα στην υπόθεση των Ναΐτων, υπάρχει ένα σχετικά απλό κριτήριο, το οποίο, εξ άλλου, ισχύει και σε πολλές άλλες περιπώσεις οπου χρειάζεται παρόμοια κρίση:
Οδηγεί το παραμύθι σε κυριολεκτική ερμηνεία κάποιου μύθου; Μας ζητάει να πιστέψουμε στην "πραγματική" ύπαρξη και δύναμη κάποιων αντικειμένων; Δηλαδή μασ ζητάει να πιστέψουμε σε μαγικές δυνάμεις είτε κειμηλείων, είτε λειψάνων, είτε άλλων μαγικών αντικειμένων;
Τότε η φύση του είναι φουνταμενταλιστική, όπως κάθε κυριολεκτική ερμηνεία.
Για εμένα, όσοι πιστεύουν οτι οι Ναΐτες βρήκαν κάποιο "μαγικό" αντικείμενο, ή την "αλήθεια" για κάποια γεγονότα, και οτι αυτό κάπως επιρέασε την πορεία του κόσμου (δεν αναφέρομαι σε αληθινό θησαυρό, βέβαια
) διαφέρουν ελάχιστα από αυτούς που ψάχνουν για την Κιβωτό του Νώε στο Αραράτ, ή από αυτούς που πιστεύουν οτι ο Ησίοδος μας είπε οτι ο Δίας ήταν Μέγας Τσοπάνης της Θεσαλίας...
Τώρα, αν είναι να μιλήσουμε για σοφία, άλλη υπόθεση. Θα πρέπει όμως πρώτα να πετάξουμε στα σκουπίδια τα οστεοφυλάκια, τα ακόντια, και τις ασημένιες κούπες.
Ίσως και την ιδέα της αποκλειστηκότητας των Ναΐτων στην μεταφορά των όποιων γνώσεων προς την Δύση. Δεν ήταν οι μόνοι που κατέβηκαν εκεί κάτω, you know...
====
Πάντως δέχομαι να συζητήσω με οποιονδήποτε και να ακούσω οποιεσδήποτε ιδέες για το τί κάναν οι πρώτοι εννια τα πρώτα εννια χρόνια, γιατί πράγματι δεν υπάρχει obvious εξήγηση, όπως επισημαίνει και ο Spiral.
Φιλικά,
K
Edited by - kynikos on 14/06/2004 04:49:26
Edited by - kynikos on 14/06/2004 05:08:33
quote:
Λέγεται οτι ψάχναν την «Κιβωτό της Διαθήκης». Και γιατί όχι; Μέσα στην θρησκοληψία και την άγνοια της εποχής, γιατί να μήν ψάχναν το "συμβόλαιο" που έκανε ο "θεός" (και γραπτώς μάλιστα) με τους Ισραηλίτες οτι αυτοί (και κατα συνέπεια η Χριστιανοσύνη) ήταν ο εκλεκτός λαός;Ήταν εποχή που τα κειμήλια είχαν μεγάλη πέραση...
και πιο κάτω:
quote:
Γιατί να μην δούμε τους πρώτους Ναΐτες απλά σαν μια ομάδα ψιλοψωνισμένων καλοπροαίρετων, που ψάχναν να βρουν καναν πάπυρο με την τζίφρα του Ύψιστου... «Ναι παιδιά μου, εσείς είστε η εκλεκτοί μου, Δηλώνω υπευθύνως, signed 500πχ, Θεός»Αργότερα είδαν οτι έχαναν το χρόνο τους, και η υπόθεση είχε περισσότερο ψωμί αλλού, και πράξαν ανάλογα (και πολύ πιο αποτελεσματικά) με συνέπεια την εξάπλωση και κυριαρχία του τάγματος.
Τί το παράλογο σε αυτήν την υπόθεση; Γιατί σώνει και καλά να βλέπουμε "μυστήρια" παντού;
Αν όντως εκείνη την εποχή ήταν τόσο κοινότυπο το να ψάχνεις για ιερά κειμήλια ή κάτι σχετικό έτσι για να περνά η ώρα, μπορείς να μου δώσεις μερικά ακόμα παραδείγματα ομάδων εκτός των Ναϊτών που έκαναν κάτι ανάλογο; Μία αυθαίρετη και ανοργάνωτη ομάδα από 9 άτομα δεν θα ξεκινούσε τέτοιο εγχείρημα αν οι σκοποί δεν ήταν σημαντικοί. Η οργάνωση "Priory of Sion" που δημιούργησε τους Ναϊτες σίγουρα δεν είχε παρασυρθεί από το όποιο θρησκευτικό ρεύμα της εποχής, ούτε η δημιουργία των Ναϊτών ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στον απογευματινό καφέ. Υπήρχαν σίγουρα σαφείς στόχοι και επδιώξεις. Σας δίνω λοιπόν ένα στοιχείο: Οικογένειες "Rex Deus"...
quote:
Ναι, οι Ναΐτες εγκαταστάθηκαν στο τζαμι του Θόλου του Βράχου (πρωιν Ναο του Σολωμόντα). Και όχι, παρεπιμπτόντως, στα υπόγειά του! Ηταν ευγενείς στο κάτω-κάτω, σιγα μην τους βάζαν στο μπουντρούμι...
Κι όμως είχαν εγκαταστεθεί στα υπόγεια του Ναού και μάλιστα στους σταύλους! Έτσι είχαν οριζόντια πρόσβαση στο χώρο που ήθελαν να σκάψουν και τα υπόγεια τους παρείχαν την απαραίτητη κάλυψη από τα μάτια των περιέργων.
Φίλε Spiral λες:
quote:
Δεν ήταν πια παρά "φτωχοί ιππότες" και μοναχούληδες. Πώς λοιπόν ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ τους δέχτηκε μετά τιμής μεγάλης; Άρα, κάτι παιζόταν... υπογείως.
Όντως ο πρώτος βασιλιάς, ο Baldwin I ήταν αντίθετος με την πρόταση των Hugues de Payen Hugh και de Champagne να σκάψουν οι 9 ιππότες τα θεμέλια του Ναού. Ήταν αντίθετος όχι γιατί τον ενδιέφερε ιδιαίτερα το τι θα έβρισκαν, αλλά γιατί δεν ήθελε να κινήσει υποψίες προς το Βατικανό (αυτοί παντού χώνονται...).
Η ιδέα για τη δημιουργία του τάγματος προήλθε από το ρόλο των Ιωαννιτών Ιπποτών που είχαν αναλάβει την προστασία ενός νοσοκομείου που χτίστηκε στην Ιερουσαλήμ κατά την Α' σταυροφορία. Έτσι οι Ναϊτες θα προστάτευαν τους προσκυνητές, έχοντας ανάλογο ρόλο με τους Ιωαννίτες. Όταν αυτή η ιδέα παρουσιάστηκε από τους δύο ιππότες στον τότε βασιλιά Baldwin I, εκείνος πάλι αρνήθηκε. Όμως το 1118 ο Baldwin I πέθανε και τη θέση του πήρε ο ξάδελφός του, ο Baldwin II που είχε πιο νέες ιδέες και ο οποίος δέχτηκε τη δημιουργία του τάγματος και την εγκατάστασή του στα υπόγεια του Ναού.
Επίσης γράφεις:
quote:
Τι βρήκαν όμως; Αυτό δεν έγινε γνωστό ποτέ και αφήνει τη φαντασία να οργιάζει.
Βρήκαν ιερά κειμήλια και πάπυρους με γεννεαλογικά δέντρα των αρχιερέων του Ναού που έφταναν μέχρι την εποχή του Δαϋίδ και του Ααρών.
Τέλος ο Kynikos λέει:
quote:
Πάντως δέχομαι να συζητήσω με οποιονδήποτε και να ακούσω οποιεσδήποτε ιδέες για το τί κάναν οι πρώτοι εννια τα πρώτα εννια χρόνια, γιατί πράγματι δεν υπάρχει obvious εξήγηση, όπως επισημαίνει και ο Spiral
Όπως εξήγησα πιο πάνω περίμεναν τις κατάλληλες συνθήκες (αλλαγή βασιλιά) για να ξεκινήσουν τις ανασκαφές στα ερείπια του Ναού.