ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Dying_Incubus30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
oros777Μέλος
16/07/2007, 01:28:28

Αγαπητέ Dying Incubus

Κατά την ταπεινή μου άποψη η παρεξήγηση άρχισε από την αγαπητή Unseen και από το παρακάτω κείμενό της που απευθύνεται προς εμένα και την Μάγια (γιατί το άτομό μου και η Μάγια παραθέσαμε διάφορα κείμενα σχετικά με τους Διδασκάλους κτλ. σ’ αυτό το θέμα).

quote:
φαίνεστε (άθελα ή εσκεμμένα, δεν το γνωρίζω) δογματικοί στον τρόπο που υποστηρίζετε ό,τι υποστηρίζετε. Εκεί χάνεται – τουλάχιστον μέσα σε ένα φόρουμ – μεγάλο μέρος του παιχνιδιού.

Σε ένα φόρουμ κερδίζεις την εκτίμηση των άλλων κυρίως για τη δύναμη του δικού σου πνεύματος, για τη βιωσιμότητα της γνώμης σου (όπου γνώμη είναι μία από τις πέντε κατά Πλάτωνα αισθήσεις της ψυχής, μην το ξεχνάμε) και όχι για τον πλούτο ή την αξία των κειμένων που παραθέτεις. Αναπόφευκτα θα παραθέσει κανείς και κείμενα, αλλά αν δεν αρθρογραφεί ή δεν προετοιμάζει ένα συμπίλημα, μια ανθολογία κειμένων, σε ένα φόρουμ είναι κάπως ξένο να παραθέτει κατ’ επανάληψη κείμενα (και μάλιστα φερόμενα ως ΤΑ σωστά) χωρίς να προβάλλει γνώμη, γιατί φαίνεται σα να μη σηκώνει διάλογο ή συζήτηση. Αλλά αυτή είναι φυσικά η γνώμη μου.

(Μετά από το παραπάνω σχόλιο άρχισε το (κατά την γνώμη μου αιτιολογημένο) ξέσπασμα της αγαπητής maya1).

Θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσες φορές μέχρι τώρα συζητήσαμε μαζί και για την έννοια των κειμένων αυτών που έχουν παρατεθεί αλλά και για πολλά άλλα θέματα (σε άλλα σημεία του forum) στην γραμμή της στάσης των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία κτλ.; Είκοσι φορές, τριάντα, ίσως είναι πολύ περισσότερες (φορές).
Γιατί λοιπόν τα πηγαίνουμε μαζί τόσο καλά και με την αγαπητή Unseen όπως φαίνεται δεν τα πηγαίνουμε (και τόσο καλά, αλλά μάλλον άσχημα);

Σκέφτηκες λοιπόν ότι (μήπως) οι χαρακτηρισμοί της Unseen μας αδικούν;
Είμαι σίγουρος ότι αυτή δεν έχει μπει σε όλα τα θέματα που έχω σηκώσει μέσα στο forum και έχει βγάλει εύκολα συμπεράσματα για μένα και για την Μάγια (χωρίς να γνωρίζει τις άλλες θετικές συζητήσεις που κάναμε μέσα σε άλλα θέματα μεταξύ μας οι τρεις μας, δηλαδή το ατομό μου, εσύ και η Μάγια).

Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν νομίζω ότι η αγαπητή Unseen έχει άδικο.

Φυσικά υπάρχουν πολλές άλλες εσωτερικές αιτίες που γνωρίζω για ποιό λόγο συμβαίνουν αυτά, αλλά σταματώ εδώ.

Υ.Γ. Μετά από την παραπάνω κριτική διάθεση της αγαπητής Unseen νομίζεις ότι έχω διάθεση, να απαντήσω στα ερωτήματά της σχετικά με τον Ιωάννη Ψαρά …… ; Να συζητήσω με καλοπροαίρετη διάθεση μαζί της;
Με ρώτησε για την θυμαπάτη του Μεσσία (σωτήρα) στο πεδίο της πολιτικής. Στην συνέχεια της απάντησα, με ευχαρίστησε με ένα μήνυμα … και στο επόμενο μήνυμα άρχισε της κριτική της. … …
Άλλωστε την ίδια στάση είχε ακολουθήσει και στο παρελθόν όταν για πρώτη φορά είχα θέσει αποσπάσματα του Θιβετανού στο θέμα της «Μετεμψύχωση & Μετενσάρκωση». … …

Καληνύχτα

Γνώθι σαυτόν

UnseenΜέλος
16/07/2007, 08:48:54
Αγαπητοί maya1 και oros777,

Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω δικαιολογημένο το ξέσπασμα της maya1, ούτε από τα ποστ μου στο συγκεκριμένο θέμα ούτε από τα ποστ μου σε άλλα θέματα, λυπάμαι. Δεν νομίζω να έχω ποτέ απευθυνθεί σε κανέναν από τους δυο σας σε αυτόν τον τόνο και αν μία φορά ήμουν κάπως επιθετική στο θέμα μου περί Μετενσάρκωσης προς τον oros777, εγώ ήμουν που τον αναζήτησα αργότερα προσωπικά και του ζήτησα συγνώμη, γιατί ακριβώς αναγνωρίζω ότι είμαι άνθρωπος με αδυναμίες, ελαττώματα και ατέλειες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αξίζω τέτοιου είδους επιθέσεις. Ούτε βέβαια ότι θα τις αντιγυρίσω, γιατί ακριβώς δεν συνηθίζω να απευθύνομαι σε τέτοιον τόνο σε κανέναν.

Αγαπητέ oros777, δεν μπορώ ούτε και θέλω να σε υποχρεώσω να μου απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, αν και πραγματικά θα με ενδιέφερε η απάντησή σου.

Pyramid, Dying Incubus, σας ευχαριστώ πολύ.

Καλή συνέχεια.
Unseen

*** Στον κόσμο του Πνεύματος, είμαστε πάντα στην αρχή. ***
maya1Μέλος
16/07/2007, 11:28:32

Αγαπητή Unseen

Θα ήθελα και με την σειρά μου να σου ζητήσω δημόσια συγνώμη.

Φυσικά αναγνωρίζω ότι στο ερωτηματολόγιο που σου έκανα ίσως υπήρχε υπερβολική ένταση, … αλλά θα σε παρακαλούσα να το πάρεις ως προβληματισμό αφού δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει κάποιος που τον χαρακτηρίζεις ως δογματικό, τον οποίο ελάχιστα έως καθόλου γνωρίζεις προσωπικά!!!
Θα παρατήρησες ότι απέφυγα να σε χαρακτηρίσω αλλά σε ερωτούσα ... ότι μερικές φορές μπορείς να δημιουργήσεις πρόβλημα στους άλλους, … ακόμη και με ερωτηματολόγιο!!!

Γενικώς στην ζωή μου διαβάζω σχεδόν οτιδήποτε πρωτοποριακό συνεχώς και είμαι κατά πολύ μεγαλύτερή σου ηλικιακά, … μεγάλωσα σε οικογένεια που ασχολιόταν με τον αποκρυφισμό αφού ο παππούς μου είχε μεταφράσει από τα Γαλλικά την Μυστική Δοξασία (της Μπλαβάτσκυ) την δεκαετία του 1950, Γκουρτζίεφ, Μπέζαντ και άλλους Θεοσοφιστές …

Χαιρετώ και ευχαριστώ

Η αγνή σκέψη αποτελεί άμεση εγγύηση συνεργασίας.

16/07/2007, 11:45:18
Αγαπητή maya1, δε νομίζω πως το θέμα μας είναι αν έχεις αυταπάτες εσύ ή εγώ ή κάποιος άλλος συνομιλητής μας.
Στο προηγούμενο μήνυμα μου άλλωστε δεν εξετάζω αυτό το ζήτημα...

Σχετικά με τα κείμενα των σοφών, είναι διαφορετική υπόθεση η κακοπροαίρετη κριτική τους από την ερευνητική διάθεση που θα τα προσεγγίσει κάποιος.
Και στο παρόν θέμα δεν είδα καμία διάθεση της Unseen να κρίνει κάποιο κείμενο.
Η ερευνητική διάθεση συνίσταται στην εξέταση και την αντικειμενική προσέγγιση ενός κειμένου/θέματος κτλ.
Δεν συνίσταται ούτε στην a priori απόρριψη του ούτε στην a priori αποδοχή του.
Για να καταθέτει ένα μέλος τις απορίες του σε ένα θέμα σημαίνει ότι θέλει να ερευνήσει και να μάθει...

Αυτό δεν μεταφράζεται σε "κρίνω τα κείμενα των σοφών".
Μεταφράζεται σε "εξετάζω κι αυτά τα κείμενα κι αυτών των σοφών".

Αγαπητέ oros777, γιατί η συγκεκριμένη πρόταση της Unseen θεωρείς ότι σε αδίκησε την στιγμή που μπορεί κι εσύ να αδίκησες κι εκείνη αλλά κι οποιονδόποτε άλλο συνομιλητή σου αναφέροντας:

quote:
Μία επιπλέον παρατήρηση: Η θυμαπάτη (γοητεία) της δεύτερης ακτίνας της «προσωπικής σοφίας» κατά την ταπεινή μου άποψη είναι υπεύθυνη για το περισπούδαστο ύφος τόσο μα τόσο πολλών συνανθρώπων μας μέσα στην καθημερινότητα παγκοσμίως (αλλά και μέσα στο esoterica) που εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις τους επί παντός επιστητού με ύφος χιλίων Καρδιναλίων, ορισμένες φορές!!!

(Η υπογράμμιση δική μου)

quote:
Είμαι σίγουρος ότι αυτή δεν έχει μπει σε όλα τα θέματα που έχω σηκώσει μέσα στο forum και έχει βγάλει εύκολα συμπεράσματα για μένα και για την Μάγια (χωρίς να γνωρίζει τις άλλες θετικές συζητήσεις που κάναμε μέσα σε άλλα θέματα μεταξύ μας οι τρεις μας, δηλαδή το ατομό μου, εσύ και η Μάγια).

Αυτό όμως συνιστά ένα δικό σου συμπέρασμα...
Από την άλλη, να υποθέσω ότι έχεις μπει σε όλα τα θέματα των Forums ώστε να μπορείς να εκφέρεις το συμπέρασμα που εξέφερες σε προηγούμενο μήνυμα σου?

Ελπίζω τέλος πως μετά από την συγγνώμη της maya1 - που είναι ευχάριστη ως κίνηση - αλλά και την ψυχραιμία που επέδειξε η Unseen να λήξει εδώ αυτή η παρεξήγηση...

In anticipation of my resurrection...

UnseenΜέλος
16/07/2007, 13:12:24
Αγαπητή maya1,

Δεκτή η συγνώμη, έχω ήδη αντιληφθεί εξ άλλου ότι μπορεί να εκνευρίζω τους συνομιλητές μου καμιά φορά (άθελά μου ως επί το πλείστον, είναι αλήθεια, απλά επειδή είμαι αυτή που είμαι και εκφράζομαι με τον τρόπο που εκφράζομαι…).

Μέσα στην ατέλειά μου καμιά φορά ξεχνάω κι εγώ αυτό που πολύ σωστά λέει ο Dying Incubus ότι πίσω από τα ψευδώνυμα υπάρχουν άνθρωποι με τη δική τους πορεία και τη δική τους προσπάθεια, άνθρωποι που μπορεί να πληγωθούν με τη γνώμη κάποιου… Αλλά τελικά μια γνώμη είναι απλά μια γνώμη, δεν χρειάζεται να την παίρνουμε πάντα προσωπικά, έτσι;

Unseen

ΥΓ Καλέ μου Dying Incubus, από μένα ασφαλώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα συνέχισης της όποιας παρεξήγησης, αλίμονο, τελικά το μόνο που υπάρχει γύρω μας είναι άνθρωποι, καθένας με τις δικές του ευαισθησίες...

Edited by - Unseen on 16/07/2007 13:21:21

oros777Μέλος
16/07/2007, 13:23:58

Αγαπητοί φίλοι

Στο παρελθόν είχα γράψει ένα κείμενο σχετικά με τον δογματισμό στις 13/10/06 στο θέμα «Φωτισμένοι και Σκοτεινοί άνθρωποι».
Το ξανά παραθέτω εδώ μαζί με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία γιατί νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρο.

quote:
Δόγμα, δογματισμός, δογματιστής, δογματικός.

Δόγμα: (Ουσ.) Θεμελιώδης αρχή φιλοσοφικού συστήματος. (Γεν.) αξίωμα, αρχή. (Εκκλ.) αυθεντική κρίση σε θέμα θρησκευτικής πίστης, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, το σύνολο των θρησκευτικών δοξασιών. Διακήρυξη των θεμελιωδών αρχών μιας κυβερνητικής πολιτικής.

Δογματισμός: Η διατύπωση αξιωμάτων χωρίς αιτιολογία ή απόδειξη. Κρίση αυθαίρετη που δεν δέχεται αντίρρηση.

Δογματιστής: Αυτός που ακολουθεί ή υπερασπίζεται δόγματα, (ιδ. της Χριστιανικής πίστης), αυτός που δογματίζει, που διατυπώνει κρίσεις αυθαίρετες χωρίς να δέχεται αντιρρήσεις, …

Δογματικός: Ο μη δεχόμενος αντίρρηση (του δόγματος που αποδέχεται).

--------------------------------

Το θέμα σηκώνει αρκετή σκέψη.
Πολλές φορές ακούμε τους χαρακτηρισμούς αυτός (αυτή) είναι δογματικός (ή). Αλλά η φράση δογματικός, ή δογματίζει, μπορεί να χαρακτηρίζει και μία ανθρώπινη ομάδα συνολικά, …

Ας δούμε τι συμβαίνει στην πράξη:
Κάθε άνθρωπος πιστεύει κάπου, ή δέχεται ένα σύνολο αρχών και αξιών. Σύμφωνα με αυτό το σύνολο των αρχών και αξιών που έχει, αλλά και τα πιστεύω του, στηρίζει την ζωή και την ύπαρξή του.
Αυτό το σύνολο των αρχών και των αξιών, των πιστεύω του, τον κάνουν αυτό που είναι. Σπάνια οι άνθρωποι αλλάζουν αρχές και αξίες, πιστεύω. Σπάνια οι άνθρωποι δέχονται αντίρρηση ως προς τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω τους.
Έτσι σύμφωνα με αυτή την άποψη (σχεδόν) κάθε άνθρωπος είναι δογματικός.

Σίγουρα κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αποδείξει ή να αιτιολογήσει επαρκώς και σε βάθος, τον λόγο ή τους λόγους που πιστεύει κάπου, ή που δέχεται τις τάδε αρχές και αξίες. Απλά πιστεύει, δέχεται αρχές και αξίες χωρίς να μπορεί να εμβαθύνει και τις περισσότερες φορές δεν δέχεται με τίποτε να τις αλλάξει.
Οι περισσότεροι άνθρωποι (ή σχεδόν όλοι) κρίνουν αυθαίρετα και δεν δέχονται αντιρρήσεις στα λεγόμενά τους, ή το πολύ πολύ να διαφωνήσουν με τους άλλους και να καταλήξουν στην φράση κλισέ «άποψή σου», όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Κάθε άνθρωπος λοιπόν είναι λίγο πολύ δογματικός σύμφωνα με τα παραπάνω.

Όταν παρατηρούμε τους ανθρώπους της πολιτικής βλέπουμε ότι όλοι τους σχεδόν δέχονται ότι οι αρχές και οι κανόνες της πολιτικής είναι πάνω από όλες τις άλλες αρχές και αξίες και δεν δέχονται με τίποτε να τις αλλάξουν. Δεν δέχονται τις περισσότερες φορές καμία αντίρρηση, ανεξάρτητα με τα ισχυρά επιχειρήματα κάποιας άλλης ομάδας για μία περισσότερο δίκαιη και ορθή κοινωνία. Οι καθορισμένες αρχές και αξίες που δέχεται μία πολιτική ομάδα και στην οποία στηρίζει την θεωρητική και πρακτική υπόστασή της την κάνουν αυτό που είναι. Συνήθως, ή σχεδόν πάντοτε, δεν δέχονται ότι μπορεί αυτό το σύνολο των αποδεχόμενων αξιών και αρχών (να) είναι πεπαλαιωμένο και ότι είναι ανίκανο να στηρίξει και να διαμορφώσει περισσότερο αποτελεσματικά τα διάφορα προβλήματα της πολιτείας. Γι’ αυτό συνήθως δογματίζουν. …

Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο της Θρησκείας. Εκεί είναι που δεν δέχονται με τίποτε να αλλάξουν τα ιερά δόγματα και τους κανόνες της Εκκλησίας. Δεν κάνουν με τίποτε πίσω, … και προπαντός δεν θέλουν να ακούσουν τίποτε καινούργιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι της θρησκείας τείνουν προς τον δογματισμό.

Μπορούμε να πούμε όμως ότι ακόμη και στον χώρο της επιστήμης, πάρα πολλοί επιστήμονες (κατά τα άλλα εξαιρετικοί στην δουλειά τους) δέχονται ότι μόνον η επιστήμη γνωρίζει την αλήθεια και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση της πραγματικότητας (εκτός της δικής τους περιορισμένης άποψης) απορρίπτεται ως μη αποδεκτή.

Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τις καλλιτεχνικές, τις οικονομικές και γιατί όχι τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Με το ίδιο τρόπο ο καλλιτέχνης που δέχεται ότι η τέχνη είναι πάνω από όλα, ή ο οικονομολόγος που δέχεται ότι χωρίς τον παράγοντα χρήμα δεν μπορεί να γίνει τίποτε, ή ο οπαδός μιας ομάδας που δεν δέχεται με τίποτε ότι μπορεί να υπάρχει άλλη ομάδα καλύτερη από την ομάδα που υποστηρίζει, … με τον ίδιο τρόπο καθένας μπορεί να δογματίζει και να χαρακτηριστεί δογματικός.

Το πρόβλημα με όλο τον κόσμο είναι ότι δεν μπορεί να εμβαθύνει και όσο οι άνθρωποι στηρίζουν τις απόψεις τους σε αρχές και αξίες πεπαλαιωμένες χωρίς να δέχονται τις καινούργιες αντιλήψεις για να έναν καινούργιο και καλύτερο κόσμο, … ε τότε ναι, … δογματίζουν σχεδόν όλοι.

Οι περισσότερο αδογμάτιστοι από όλους είναι οι ανοικτόμυαλοι, οι ερευνητές της αλήθειας και των υποκειμενικών αόρατων κόσμων. Αυτοί που έχουν προσανατολισμένη την σκέψη τους στο άπειρο και που οραματίζονται ένα καινούργιο περισσότερο δίκαιο και αρμονικό κόσμο από τον σημερινό, στον οποίο θα επικρατούν οι ορθές ανθρώπινες σχέσεις.
Αυτοί είναι οι ερευνητές των κανόνων και αρχών της προαιώνιας σοφίας.
Η σκέψη τους κινείται υπεράνω των σημερινών πολιτικών, θρησκευτικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών δογμάτων, …

Οι παραπάνω σκέψεις σχετικά με τους δογματικούς κινούνται στην γραμμή της Ψυχολογίας.
Ποια είναι η δική σας άποψη σχετικά με τους δογματικούς και τους δογματίζοντες;

Μετά τις παραπάνω θέσεις μου για το θέμα του Δογματισμού θα ήθελα να αναφέρω στην συνέχεια:

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διαδοθεί διάφορες πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική φιλοσοφία που ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτές θεωρούνται ακόμη άγνωστες, αφού ελάχιστες απ’ αυτές τις ιδέες είναι γνωστές στο σύνολο της ανθρωπότητας. Το πολύ ένας στους εκατό, ή ακόμη ένας στους χίλιους να έχουν ακούσει και να έχουν αγγίξει σε κάποιο επιφανειακό βάθος τις ιδέες – έννοιες - αλήθειες σχετικά με τον εσωτερισμό. Ακόμη μικρότερο ποσοστό είναι αυτοί που έχουν εμβαθύνει και έχουν αφιερώσει την ζωή τους σ’ αυτές τις νέες ιδέες (που επαναλαμβάνω στο σύνολό τους θεωρούνται άγνωστες) αφού για χιλιετηρίδες ήταν απρόσιτες και άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Πως λοιπόν μπορούμε να αποκαλούμε δογματικούς όσους ασχολούνται με ιδέες, έννοιες, αρχές και αξίες που είναι άγνωστες στο σύνολο της ανθρωπότητας;

Δογματικούς μπορούμε να αποκαλέσουμε (πιθανότατα) όσους στηρίζουν την ζωή και την ύπαρξή τους σε θεμελιωμένες αλήθειες, αρχές και αξίες του παρελθόντος που υφίστανται εδώ και χιλιετηρίδες!!!

Δηλαδή όσους στηρίζουν την ζωή και την ύπαρξή τους σε θρησκευτικά, πολιτικά (ίσως και φιλοσοφικά) δόγματα, αρχές και αξίες.

Σύμφωνα μ’ αυτή την προσέγγιση, μπορούν να θεωρηθούν κάλλιστα δογματικοί εκτός απ’ αυτούς που υποστηρίζουν με φανατισμό τις ιδέες και τις αρχές της Χριστιανικής Ορθοδοξίας που δεν δέχεται τους Καθολικούς κτλ. και όλους όσους δέχονται την δημοκρατία σαν το ορθότερο πολιτικό σύστημα και τις ιδέες του συνόλου των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων αφού έχουν ιστορία 2500 χρόνων και … Είναι ορθή αυτή η θέση;

Γιατί να θεωρούμε δογματικούς όσους ασχολούνται με τον εσωτερισμό που οι ιδέες αυτές είναι ακόμη άγνωστες στους περισσοτέρους και που αν μπορέσουν οι άνθρωποι να τις χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητα τότε θα έχουμε έναν (καλύτερο) καινούργιο και ορθότερο πολιτισμό με νέες αρχές και αξίες, … και που στην συνέχεια μετά δυο τρεις χιλιετηρίδες οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να τον απορρίψουν αφού θα μπούμε σε μία νέα αστρολογική περίοδο που θα διαδεχτεί την υδροχοϊκή εποχή;

Γιατί να μην διατηρηθούν ορισμένες αρχές και αξίες από το παρελθόν (παλιά δόγματα) που είναι χρήσιμα αποδεδειγμένα για την ζωή των ανθρώπων και να καταστραφούν αυτές οι αρχές που είναι αντίθετες με το πνεύμα των νέων εισερχόμενων ιδεών;
Μήπως θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των παλιών αρχών που είναι άχρηστες και να καλωσορίσει η ανθρωπότητα τις νέες αρχές και αξίες, τις νέες αλήθειες που ακόμη είναι άγνωστες στο σύνολο της ανθρωπότητας;

Γιατί άραγε να θεωρούμε δογματικούς αυτούς που προωθούν τις νέες ιδέες, αρχές και αξίες; Μήπως βρισκόμαστε στο στρατόπεδο αυτών που συνειδητά είτε ασυνείδητα δεν επιθυμούν τις νέες αρχές και αξίες;

Καταλαβαίνουμε ότι τα αμέσως επόμενα λίγα χρόνια αναμένεται να γίνει χαμός σε διαφορετικούς τομείς των διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Αυτός ο χαμός θα είναι αποτέλεσμα του πολέμου των ιδεών που ήδη έχει αρχίσει και που γίνεται αισθητός στους εσωτερικούς αόρατους κόσμους.
Νομίζετε ότι τυχαία είναι όλων αυτών των ειδών τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα και την καημένη Ελλαδίτσα μας τα τελευταία χρόνια; Πόσοι άραγε από εσάς κατανοούν σε βάθος ότι όλη αυτή η διαφθορά που αναφέρονται καθημερινά τα διάφορα δελτία ειδήσεων είναι αποτέλεσμα αυτού του εσωτερικού αόρατου πολέμου που άρχισε να γενικεύεται τα τελευταία χρόνια;
Υπάρχουν πολλοί προχωρημένοι ψυχορατικοί στην ανθρωπότητα που παρατηρούν αυτόν τον πόλεμο με τους ανοιγμένους εσωτερικούς οφθαλμούς τους. … Αυτοί όμως συνήθως είναι προχωρημένοι μαθητές που λειτουργούν πίσω από την ανθρώπινη σκηνή. … απρόσωπα.

Αγαπητέ Dying Incubus

Ασχολούμαι όπως ξέρεις πάρα πολλά χρόνια με την εσωτερική ψυχολογία.
Σαν μελετητής λοιπόν και επειδή γνωρίζω και έχω εργαστεί με ατομικές μου θυμαπάτες είναι κατανοητό ότι παρατηρώ με κάποια άνεση και τις θυμαπάτες των άλλων. Το παραπάνω επιχείρημα στηρίζεται στην φράση «στον βαθμό που αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σ’ αυτό τον βαθμό γνωρίζουμε τους συνανθρώπους μας».

Απορώ όμως γιατί σκέφτηκες σχετικά με την παραπάνω αυταπάτη της δεύτερης ακτίνας. Δεν χαρακτήριζα κάποιον συγκεκριμένα. Είσαι σίγουρος ότι ορισμένα μέλη του esoterica δεν έχουν αυτή την αυταπάτη;
Βλέπεις λοιπόν πόσο δύσκολο είναι ορισμένα θέματα του εσωτερισμού όταν τίθενται προς συζήτηση;
Μπορούν να πικραθούν πολλοί!!! Γιατί όμως πικραίνονται; Μήπως γιατί δεν αντέχουν την αλήθεια;

Καλημέρα

Γνώθι σαυτόν

17/07/2007, 19:44:22
Αγαπητέ oros777, όταν λες:

quote:
Μία επιπλέον παρατήρηση: Η θυμαπάτη (γοητεία) της δεύτερης ακτίνας της «προσωπικής σοφίας» κατά την ταπεινή μου άποψη είναι υπεύθυνη για το περισπούδαστο ύφος τόσο μα τόσο πολλών συνανθρώπων μας μέσα στην καθημερινότητα παγκοσμίως (αλλά και μέσα στο esoterica) που εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις τους επί παντός επιστητού με ύφος χιλίων Καρδιναλίων, ορισμένες φορές!!!

αναφέρεις ένα συγκεκριμένο Χώρο (Forums του Esoterica), αναφέρεις κάποια συχνότητα που παρατηρείς αυτό το φαινόμενο (ορισμένες φορές) για κάποιους συνομιλητές μας.
Το ποιός έχει τις συγκεκριμένες αυταπάτες δεν το γνωρίζω ούτε εγώ, ούτε εσύ ούτε κάποιος από εμάς.
Αν ένας άνθρωπος έχει αναγνωρίσει κάποιες αρνητικές του ιδιότητες, τότε είναι αυτός που τις παρατηρεί.
Αν δεν τις έχει συνειδητοποιήσει, τότε τις αγνοεί κι εκείνος.
Οι υπόλοιποι μπορούμε μόνο να έχουμε ένα δικό μας συμπέρασμα για κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά του κάθε συνομιλητή μας.
Ίσως να έχουμε δίκιο ίσως να έχουμε κι άδικο.

Δεν θεωρώ ότι κάποια θέματα του Εσωτερισμού είναι δύσκολο να κατατεθούν και να αναλυθούν.
Όταν όμως κάνουμε μια τέτοια δήλωση όπως αυτήν που σου παρέθεσα παραπάνω, θα ήταν λογικό να έχουμε κατά νου ότι πιθανόν να αδικούμε - όχι εσκεμμένα φυσικά - κάποιον συνάνθρωπο μας.
Μπορούμε εξάλλου να συνεχίσουμε την συζήτηση μας χωρίς την αναφορά μας γενικώς σε κάποιους συνομιλητές μας...

In anticipation of my resurrection...

UnseenΜέλος
18/07/2007, 07:51:29
Dying Incubus:

quote:
Αν ένας άνθρωπος έχει αναγνωρίσει κάποιες αρνητικές του ιδιότητες, τότε είναι αυτός που τις παρατηρεί.
Όπως και τις θετικές. Και το ζήτημα είναι ότι είναι αδύνατον να αγαπήσουμε (συγχωρήσουμε, αγκαλιάσουμε,...) κάτι που αγνοούμε. Ακόμη ένας λόγος γιατί το γνώθι σαυτόν είναι τόσο σημαντικό σ' αυτόν εδώ τον πλανήτη που είναι σχολείο της αγάπης.

Καλημέρα
Unseen

oros777Μέλος
18/07/2007, 09:58:47

Αγαπητέ Dying Incubus

quote:

έγραψες:

quote:
αναφέρεις ένα συγκεκριμένο Χώρο (Forums του Esoterica), αναφέρεις κάποια συχνότητα που παρατηρείς αυτό το φαινόμενο (ορισμένες φορές) για κάποιους συνομιλητές μας.

Το esoterica είναι ένα ελάχιστο τμήμα τις ανθρωπότητας και ότι συμβαίνει μέσα στην ανθρωπότητα συμβαίνει αναλογικά κατά την γνώμη μου και μέσα στο esoterica (φυσικά και μέσα σε οποιοδήποτε άλλο χώρο). Κατά την γνώμη μου το esoterica δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Τα μέλη του esoterica δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτε από τους υπόλοιπους ανθρώπους που συναντούμε στην καθημερινότητα, ως προς τον χαρακτήρα τους.
Αν το esoterica ήταν κάποιο κλειστό club πιθανότατα να υπήρχαν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τον χαρακτήρα των μελών του από τους υπόλοιπους καθημερινούς ανθρώπους (την στιγμή που η είσοδός τους γινόταν με κάποιο αναλυτικό ερωτηματολόγιο).
Επειδή όμως αυτό είναι ανοιχτό και μπορεί κάποιος με μεγάλη ευκολία να γραφτεί ως μέλος, δεν διαφέρει σε τίποτε (ως στατιστικό δείγμα) από την καθημερινή ανθρώπινη συμπεριφορά των περισσοτέρων συνανθρώπων μας.

Έγραψες:

quote:
Το ποιός έχει τις συγκεκριμένες αυταπάτες δεν το γνωρίζω ούτε εγώ, ούτε εσύ ούτε κάποιος από εμάς.

Ούτε εσύ
Πώς γνωρίζεις, τι γνωρίζω ατομικά και τι δεν γνωρίζω; Πως είσαι βέβαιος; Ή απλώς υποθέτεις ότι το παραπάνω συμπέρασμά σου είναι το μόνο σωστό;

Oύτε κάποιος από εμάς.
Πώς γνωρίζεις τι κατανοούν και τι καταλαβαίνουν όλα τα άλλα μέλη του esoterica; Φυσικά δεν νομίζω ότι τους γνωρίζεις όλους σε βάθος, ούτε τους έχεις ρωτήσει όλους, για να χρησιμοποιείς την παραπάνω φράση ούτε κάποιος από εμάς.

Έγραψες:

quote:

Σ’ αυτό θα συμφωνήσω αρχικά.

Αν και θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτός μπορεί να μην τις παρατηρεί (τις αρνητικές του ιδιότητες), αλλά να τις παρατηρούν πολλοί άλλοι συνάνθρωποί του.

Γι’ αυτό άλλωστε (ως παράδειγμα) πάρα πολλοί άνθρωποι παρατηρώντας τους σημερινούς πολιτικούς εντελώς συγκεκριμένα (και θα μπορούσα να σου αναφέρω όχι φυσικά δημόσια, ονόματα πολιτικών με καθορισμένες αρνητικές ιδιότητες που έχω διασταυρώσει και συζητήσει με άλλους συνανθρώπους μου) βλέπουν ότι είναι ψεύτες, αλαζόνες, υποκριτές, πολλοί απ’ αυτούς άκρως υλιστές, διαπλεκόμενοι, …
Μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς οδηγούνται στα δικαστήρια, καταγγέλλει ο ένας τον άλλον για οικονομικά σκάνδαλα κτλ. (Σε διάφορες εκπομπές στην τηλεόραση καταγγέλλονται (με αποδείξεις) συνεχώς αρνητικές ιδιότητες διαφόρων …).
Ή μήπως δεν συμβαίνει αυτό;

Έγραψες:

quote:
Οι υπόλοιποι μπορούμε μόνο να έχουμε ένα δικό μας συμπέρασμα για κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά του κάθε συνομιλητή μας.
Ίσως να έχουμε δίκιο ίσως να έχουμε κι άδικο.

Φυσικά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν την στάση που αναφέρεις, αλλά άλλοι μπορεί να είναι εντελώς βέβαιοι για καθορισμένα ελαττώματα συνανθρώπων τους, γιατί έμαθαν να παρατηρούν.
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι συνειδησιακά!!!
Άλλοι καταλαβαίνουν, άλλοι μισό καταλαβαίνουν και άλλοι δεν καταλαβαίνουν.

quote:
Δεν θεωρώ ότι κάποια θέματα του Εσωτερισμού είναι δύσκολο να κατατεθούν και να αναλυθούν.

Μερικά θέματα είναι κάπως εύκολο να συζητηθούν όταν υπάρχει καλοπροαίρετη διάθεση.
Άλλα όμως θέματα είναι δύσκολο να συζητηθούν (για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων) γιατί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στο συνειδησιακό σημείο εξέλιξης που μπορούν να τα κατανοήσουν, γι’ αυτό μάλιστα αντιδρούν γιατί το καινούργιο τους ξενίζει, γιατί ελάχιστοι είναι ανοιχτόμυαλοι, …

Έγραψες:

quote:
Όταν όμως κάνουμε μια τέτοια δήλωση όπως αυτήν που σου παρέθεσα παραπάνω, θα ήταν λογικό να έχουμε κατά νου ότι πιθανόν να αδικούμε - όχι εσκεμμένα φυσικά - κάποιον συνάνθρωπο μας.
Μπορούμε εξάλλου να συνεχίσουμε την συζήτηση μας χωρίς την αναφορά μας γενικώς σε κάποιους συνομιλητές μας...

Φυσικά είναι καλό να συζητούμε γενικά και ο καθένας μας να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Αλλά βλέπεις ότι όταν κάποιοι αναφέρονται στα προσωπικά τους βιώματα τότε μερικές φορές αρχίζουν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί, αυτομάτως η συζήτηση από τον γενικό χαρακτήρα μετατρέπεται ορισμένες φορές σε προσωπικές επιθέσεις, επικρίσεις, αρνητική κριτική και ελάχιστες φορές μπορούν οι άνθρωποι να διακρίνουν και να είναι πνευματικά οξυδερκείς όταν τα πράγματα φουντώνουν, μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους (δηλαδή να μην χάσουν την συναισθηματική τους ευστάθεια).
Χάνεται ο έλεγχος γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε σε βάθος τον εαυτό μας. Άλλοι πάλι μπορεί να έχουν μία ορθή ασυνείδητη στάση, γιατί την … φέρνουν από προηγούμενες ενσαρκώσεις (χωρίς απαραίτητα φυσικά να γνωρίζουν το πώς η στάση τους είναι θετική, και σε τι βαθμό είναι θετική γι’ αυτό χρειάζεται να ξαναθυμηθούν αυτό που γνώριζαν στην προηγούμενή τους ενσάρκωση).

Είναι πολλοί οι άνθρωποι σήμερα, που αρκετά εύκολα μπορούν να παρατηρούν αν κάποιος λέει ψέματα, είναι ζηλιάρης, είναι εγωιστής, είναι αλαζόνας, είναι υλιστής, είναι ταπεινός, είναι κλέφτης, είναι ανθρωπιστής, κτλ.
Αυτοί φυσικά έχουν κλήση στην ψυχολογία.
Αν δεν έχουν κλήση στην ψυχολογία μπορεί μεν να είναι εξελιγμένοι, αλλά να μην μπορούν να παρατηρήσουν με την ίδια ευκολία που παρατηρούν τις ιδιότητες οι ψυχολόγοι.
Ανάμεσα στους ψυχολόγους όμως υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις γιατί άλλοι καταλαβαίνουν πολλά, άλλοι λιγότερα και άλλοι καταλαβαίνουν ελάχιστα, … όπως συμβαίνει σε κάθε επάγγελμα, … υπάρχουν οι κορυφαίοι, οι λιγότερο κορυφαίοι και οι συνηθισμένοι τύποι χωρίς κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες.

Καλημέρα

Γνώθι σαυτόν

UnseenΜέλος
18/07/2007, 10:48:35
Oros777:

quote:
Φυσικά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν την στάση που αναφέρεις, αλλά άλλοι μπορεί να είναι εντελώς βέβαιοι για καθορισμένα ελαττώματα συνανθρώπων τους, γιατί έμαθαν να παρατηρούν.
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι συνειδησιακά!!!
Άλλοι καταλαβαίνουν, άλλοι μισό καταλαβαίνουν και άλλοι δεν καταλαβαίνουν.

quote:
Άλλα όμως θέματα είναι δύσκολο να συζητηθούν (για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων) γιατί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στο συνειδησιακό σημείο εξέλιξης που μπορούν να τα κατανοήσουν, γι’ αυτό μάλιστα αντιδρούν γιατί το καινούργιο τους ξενίζει, γιατί ελάχιστοι είναι ανοιχτόμυαλοι, …

Βλέπουμε λοιπόν ότι η παρατήρηση, η διεύρυνση της συνείδησης και η αυτογνωσία μας βοηθούν να αντιληφθούμε τον εαυτό και τον κόσμο γύρω.

Ποιο όμως είναι το όφελος του να διακρίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας (και τον εαυτό μας), να τους κατατάσσουμε σε κατηγορίες ανάλογα με το τι αντιλαμβάνονται και καταλαβαίνουν, αν δεν μπορούμε να τους δεχτούμε, αν δεν μπορούμε να τους αγκαλιάσουμε, να τους κατανοήσουμε, να τους αγαπήσουμε;

Kάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ένα είδος όρασης χωρίς πραγματική όραση, σα να εξακολουθώ να είμαι τυφλός παρ' ότι βλέπω...

Η εξύψωση του συνειδησιακού σημείου εξέλιξης δεν πρέπει να συνεπάγεται μόνο ικανότητα διάκρισης, πρέπει να σημαίνει τη μετουσίωση της διάκρισης σε φιλευσπλαχνία, σε κατανόηση, σε αγάπη. Να ξέρεις ότι ο άλλος είναι διαφορετικός, αλλά να τον δέχεσαι, χωρίς να γίνεσαι επιθετικός ή αμυντικός ή γενικά να παίρνεις μια στάση σε αντίδραση του τι είναι αυτός ο άλλος. Γιατί ναι, ψυχραιμία σημαίνει συναισθηματική (και όχι μόνο) ευστάθεια.

Unseen