- - - - { ο Ά γ ν ω σ τ ο ς Υμηττός } - - - - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
quote:Δηλαδή αυτή...
ΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΑΠΛΑ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΓΩ ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ
quote:...η φράση φίλε VELISSARIE, μας δείχνει ότι κι ένας βουδιστής κρύβει έναν "άθεο" μέσα του, το ίδιο κι ένας μουσουλμάνος, κλπ.
ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑΝ <<ΑΘΕΟ>> ΜΕΣΑ ΤΟΥ
Και το κοινό που έχουν όλοι αυτοί, είναι η "αθεΐα"!
Είναι πολύ χρήσιμος ένας "άθεος" τελικά.
Και με δεδομένη την χρησιμότητα του "άθεου" στην κοινωνία, σύμφωνα και με την δική σου άποψη, δηλαδή αυτήν...
quote:...καταλήγουμε στην ερώτηση: Γιατί ασχολούμεθα με τις θρησκείες;
ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΘΕΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ?
Χωρίς κανένα λάθος! Ούφ!
quote:
Ο Θεός αγαπητέ μου και οι γραφές μας επιβάλουν κάποιους τρόπους συμπεριφοράς, πίστης και λατρείας του Ιαχωβά.
Μηδενιστή,
Η συμπεριφορά δεν επιβάλλεται. Είναι μέσα μας, ή δεν είναι.
Παράδειγμα η δική σου συμπεριφορά έχει τάσεις επιθετικότητας.
Δεν θα ζητήσω και συγνώμη που πήρα ανάποδες, αλλά γιαχωβάδες να βρίσεις τη μάνα σου και τον πατέρα σου που ήσαν χριστιανοί. (Εβραίοι που εν ώρα ηδονής γεννήσαν κι έναν έλληνα!)
Γνωρίζεις καλά ότι είμαστε ελλάδα που λένε τον θεό , θεό και όχι γκοντ ή γιαχβέ.
Εν τουτοις διαολοστέλνεις τα 10 εκατομμύρια ελλήνων να πάνε στο ισραήλ επειδή εσύ και άλλοι 500 νοιώθετε ελληνάρες.
quote:
Ο Θεός αγαπητέ μου και οι γραφές μας επιβάλουν κάποιους τρόπους συμπεριφοράς, πίστης και λατρείας του Ιαχωβά. Ιδιαίτερα την λατρεία είναι υποχρεωμένος πιστά να ακολουθήσει διαφορετικά η αιώνια καταδίκη είναι δεδομένη. Μας επιβάλουν συμμετοχή στα μυστήρια της εκκλησίας, αμ δέ άντε να κάνεις βάπτιση, γάμο, εξομολόγηση, κοινωνία δίχως την ηγεμονική εμφάνιση του ιερέως στο εν λόγω μυστήριο. Οπότε θέλοντας και μή τους ακολουθούμε απο πίσω ως άβουλα πρόβατα.
Προσωπικά, διάβασα το τι έγραψες, μόνο και μόνο χάρη στην τελευταία απάντηση του Δημήτρη.
Αν είναι να πας στην Εκκλησία την Κυριακή το πρωί επειδή πρέπει να πας, με τον φόβο της τιμωρίας, τότε χάνεις το νόημα της υπόθεσης: την προσωπική ωφέλεια της ψυχής.
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.
quote:
Δεν θα ζητήσω και συγνώμη που πήρα ανάποδες, αλλά γιαχωβάδες να βρίσεις τη μάνα σου και τον πατέρα σου που ήσαν χριστιανοί. (Εβραίοι που εν ώρα ηδονής γεννήσαν κι έναν έλληνα!)
Γνωρίζεις καλά ότι είμαστε ελλάδα που λένε τον θεό , θεό και όχι γκοντ ή γιαχβέ.
Εν τουτοις διαολοστέλνεις τα 10 εκατομμύρια ελλήνων να πάνε στο ισραήλ επειδή εσύ και άλλοι 500 νοιώθετε ελληνάρες.
dimitris2, εάν θεωρείς αυτό σου το post ως πολιτισμένη απάντηση σε κάποιον με αντίθετα πιστεύω, τι να πώ... ![]()
Για μένα που το διαβάζω ως τρίτος είναι προσβλητικότατο.

In anticipation of my resurrection...
quote:
Είναι πολύ χρήσιμος ένας "άθεος" τελικά.
Και με δεδομένη την χρησιμότητα του "άθεου" στην κοινωνία, σύμφωνα και με την δική σου άποψη, δηλαδή αυτήν...
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΘΕΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ?
--------------------------------------------------------------------------------...καταλήγουμε στην ερώτηση: Γιατί ασχολούμεθα με τις θρησκείες;
ΜΕ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΥ ΠΑΡΕΚΛΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΚΕΨΗ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΙ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ(ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ,ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ,ΙΝΔΟΥΙΣΤΕΣ ΚΤΛ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝΕΤΑ(ΕΙΡΩΝΕΙΑ).Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η ΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΜΕΙΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΤΗΝ ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΣΗΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΑΘΕΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΤΕΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΕΙ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΞΥΔΕΡΚΗ ΚΡΙΣΗ.
O ΠΛΑΤΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΧΡΙΣΙΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.

ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑΝ <<ΑΘΕΟ>> ΜΕΣΑ ΤΟΥ.
quote:Εδώ κάνεις λάθος φίλε VELISSARIE.
O ΠΛΑΤΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΧΡΙΣΙΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.
Το σωστό που πρέπει να λες είναι, ότι ο Χριστός είχε πλατωνικές αρχές.
Δεν μοιάζει ο μπαμπάς στο παιδί, αλλά το παιδί στον μπαμπά...
Και αν η ελληνική παιδεία είναι ότι καλλίτερο, τότε θα ήταν καλλίτερα ν' ασχοληθούμε με αυτήν και τον Πλάτωνα, αντί ν' αναλωνόμαστε με τον χριστιανισμό.
Πάμε απευθείας στην πηγή για να μην υπάρχουν διαστρεβλώσεις.
Και μην ξεχνάς ότι ο χριστιανισμός απαγόρευσε τον Πλάτωνα.
Κάτι πρέπει να σου λέει αυτό.
quote:
ΕΔΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ Ο ΠΛΑΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΙΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΕΔΩ ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ.

quote:
Η περίπτωση σου αγαπητέ Δημήτριε επιβάλλει την άμεση παρουσία ψυχιάτρου. Φαντάζομαι θα εκκλησιάζεσαι τακτικά κάθε Κυριακή, και θα ακούς απανωτά τον παπά να δίνει σωρηδόν τις ευλογίες του Αβραάμ, του Ισαάκ του θεού τους και δέν συμμαζεύεται. Και εσύ θα σκύβεις υποτακτικά το κεφάλι να πάρεις την ευλογία του. Και ο θεός που σου διαβάζει στο ευαγγέλιο ο παπάς που άν δέν είσαι νυμφευμένος θα σου χωρέψει και τον χωρό του Ησαία στο άμεσο μέλλον δέν είναι άλλος απο τον Ιαχωβά, ή μήπως κάνω λάθος αγαπητέ μου? Ας σου περάσει πρώτα η τρικυμία στο κρανίο και μετά δώσε απάντηση.
Και οι Έλληνες που λές στους οποίους συμπεριλαμβάνεις και τους γονείς μου, Έλληνες είναι όπως και εγώ και εσύ όλοι το ίδιο αίμα έχουμε. Απληροφόρητοι είναι μόνο που πέφτουν σε λάθη που σταδιακά αποκαλύπτονται.
Αγαπητέ WWalker δυστυχώς οι περισσότεροι τακτικότατοι Κυριακάτικοι επισκέπτες στην εκκλησία που γνωρίζω έτσι σκέπτονται, έχουν μέσα τους τον φόβο της τιμωρίας.
1. φυσικά στην εκκλησία κάνουμε του κόσμου τα "τερατουργήματα" ή ηλιθιότητες όπως σου φαίνονται.
Εμένα μου αρέσουν.
Έχω παρευρεθεί και σε τελετές σε βουδιστικό μοναστήρι και σε ινδουιστικό ναό. Κι εκεί μου άρεσε και τα σεβάστηκα.
2. Οι Αβραάμ και σία που αναφέρεις παραπάνω, στον χριστιανισμό αναφέρονται σαν προπάτορες του Χριστού (όχι του τζεσουα,) , δεν τιμώνται σαν άγιοι. Η λατρεία απευθύνεται μόνο στο Θεό (όχι τον Ιεχωβά), δεν απευθύνεται σε αγίους πολύ περισσότερο σε δικαίους και προπάτορες.
3. Λες ότι ο παπάς δίνει "ευλογίες του Θεού τους".
Λες να ήσαν 5-6 Θεοί και να μοίρασαν μεταξύ τους την κοσμογονία?
Ενας των πυθαγορικών, ένας των χριστιανών, ένας των μουσουλμάνων κτλ?
Γιατί όλοι για ένα θεό μιλούν. Το πυρ, το ύδωρ, το χώμα , ο θεός, ο αλλάχ , μπίνκγ, η σύμπτωση, η τύχη κτλ.
4. Οι παγανιστές προσπαθούν να διατυμπανίσουν ότι ο Θεός στα ελληνικά λέγεται Θεός ενώ των χριστιανών λέγεται Ιεχωβά γιατί οι χριστιανοί έχουν ασπαστεί "ξένο" θεό. Δηλαδή ότι ο ορίτζιναλ είναι made in greece ενώ ο άλλος είναι θεός μαιμού.
Και προσβάλουν έτσι τους έλληνες χριστιανούς ότι δεν είναι ορίτζιναλ έλληνες γιατί δεν πιστεύουν στην παράδοση της αρχαίας θρησκείας, επειδή.... αλλαξοπίστησαν.
5. Επειδή κι εσύ ανοίκεις κάπου εκεί και χωρίς να θέλεις προσβάλεις τους έλληνες χριστιανούς με το "Ιεχωβά", (να τους πεις δηλαδή εβραιοκίνητους) γιαυτό κι εγώ έγραψα επικριτικά.
quote:
Αγαπητέ WWalker δυστυχώς οι περισσότεροι τακτικότατοι Κυριακάτικοι επισκέπτες στην εκκλησία που γνωρίζω έτσι σκέπτονται, έχουν μέσα τους τον φόβο της τιμωρίας.
Εγώ πάλι αγαπητέ Μηδενιστή,
ξέρω τους μοναχούς που όταν ακούν την καμπάνα, λένε "πάμε για πνευματικά εδέσματα".
Ξέρω ανθρώπους που τετάρτη απόγευμα θα πάνε να ακούσουν ένα κήρυγμα καλό από έναν παπά που γνωρίζουν ότι τους ωφελεί πολύ να τον ακούν.
Και ξέρω και ανθρώπους, όπως καλή ώρα εγώ, που την Κυριακή το πρωί, θα βάλουν το ξυπνητήρι, θα ξυπνήσουν, και αν δεν μπορούν να σηκωθούν, θα ξαναπέσουν για ύπνο.
Αυτό είναι φίλε μου ο αντίποδας στο "πρέπει να πάω, αλλιώς θα καώ στην κόλαση". Το σαββατιάτικο ξενύχτι, η ωχαδελφιστική διάθεση, η αδιαφορία προς την Εκκλησία, οι προσταγές από την φωνή μέσα σου που λένε: "κοιμάσαι μόνο 2 ώρες, και θα σηκωθείς για να πας Εκκλησία; Αν είναι δυνατόν!".
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.
Τον Κυριακάτικο ύπνο που στις δύσκολες μέρες μας είναι εξαιρετικά πολύτιμος ας τον θυσιάζαμε και αυτόν αρκεί να ερχόταν κάτι καλό για εμάς τους ίδιους ή για τον συνάνθρωπο μας. Ο τυφλός εκκλησιασμός δυστυχώς δέν προσφέρει απολύτως τίποτα αφού έχουμε καταντήσει ακόμα και ο όβολος που δίνουμε στο ταμείο των απόρων να μήν ξέρουμε κάν πού θα καταλήξει. Και εάν πιστεύεις στον όποιο θεό, έστω και στον Ιαχωβά των Εβραίων, είναι ο επίσημος χριστιανικός θεός άλλωστε δέν είναι δική μου ονομασία είναι εξευτελιστικά ακατανόητο να περιμένεις να βρείς την παρουσία του μόνο μέσα στον ναό υπονοώντας οτι εκτός ναού είναι εξαφανισμένος. Τι σόι θεός θα ήταν άλλωστε αυτός, που εκτός ναού είναι ανίκανος για οτιδήποτε και περιμένεις αγωνιωδώς μόνο κάποια θεία λειτουργία για να έρθεις σε επαφή μαζί του!!!
Είναι σάν να καταργείς την παρουσία του απο οπουδήποτε αλλού, και να έκανε τουλάχιστον έστω και στον ναό κάποια παρουσία ποτέ ας το καταπίνουμε αλλά ούτε και αυτό έχει συμβεί. Τα κεριά τα λιβάνια τα αρώματα και οι ψαλμωδίες δέν αρκούν απο μόνα τους να οδηγήσουν κοντά του όποιον έχει βρώμικη ψυχή όλες τις ημέρες του χρόνου, και νομίζει οτι συμμετέχοντας στον εκκλησιασμό ο τάδε θεός θα συγχωρέσει όλες τις αμαρτίες του. Θεουργοί και θεοπαίχτες είναι ο καλύτερος χαρακτηρισμός που ταιριάζει σε αυτούς τους ανθρώπους δυστυχώς είναι πάρα πολλοί.
quote:Οποιος στο είπε αυτό VELISSARIE, μάλλον σε δουλεύει, διότι..."Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων αφ' εαυτών και την καθ' ημάς πλάσιν μεταπλάτουσι, και τας ΠΛΑΤΩΝΙΚΑΣ ιδέας ως αληθείς δεχομένοις, και ως αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδεών μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλουσι το αυτεξούσιον του δημιουργού τού από τού μη όντος εις το είναι παραγαγόντος τα πάντα και ως ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιτιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς, ΑΝΑΘΕΜΑ."quote:
ΕΔΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ Ο ΠΛΑΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΙΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
Τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ δικά μου.
Είναι το 5ο από τα 7 ανάθεμα που διαβάζει ο χριστιανισμός κάθε Κυριακή της Ορθοδοξίας, μπροστά σε όλη την ελληνική κυβέρνηση, κάθε χρόνο.
Μπορείς να μου πεις πως μπορούν ν' ανακατευτούν αυτά τα δύο;
quote:Απ' ότι διάβασες, απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ
Και όποιος σου λέει το αντίθετο, είναι ή άσχετος, ή απατεώνας.
Προς το δεύτερο κλίνω...
Επιμύθιον
Πρόσεξες αυτό το... "επιτιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς";
Edited by - Αίολος on 17/11/2005 15:22:00
Επειδή και η πόλη αποτελεί μία μεγέθυνση του ανθρώπου, διακρίνει και σ' αυτήν τρία γένη: το βουλευτικό, το πολεμικό και το χρηματικό, τα οποία αντιστοιχούν προς τα τρία μέρη της ψυχής. Όπως στον άνθρωπο, έτσι και στην πόλη πρέπει να υπάρχει η δικαιοσύνη, δηλ. η αρμονία, που πετυχαίνεται, όταν και στην πόλη το καθένα από τα γένη εκτελεί το δικό του έργο και δεν επιδιώκει τα ξένα.
[Επεξεργασία]
Αντίκτυπος του έργου του
Η επίδραση του φιλοσόφου αυτού υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη. Η ιστορία της φιλοσοφίας μέχρι τον Κικέρωνα είναι γεμάτη από αυτόν και είτε αμφισβητεί είτε ακολουθεί τη διδασκαλία του. ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ από αυτόν δανείζονται ιδέες και επιχειρήματα ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ τον πιο σημαντικό αντιπρόσωπο της ανθρώπινης φιλοσοφίας . Αλλά και η νεότερη φιλοσοφική σκέψη δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τον Π. Τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα ή προσπαθούν να ανατρέψουν τις ιδέες του ή οικοδομούν πάνω σ' αυτές.
Από την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πλατωνικές ιδέες θεωρούσαν μάλλον τις μεταθανάτιες ιδέες του Πλάτωνος παρά την φιλοσοφία του.
Ο Μέγας Πλάτων έλεγε στους νόμους ότι οι νέοι δεν πρέπει να μαθαίνουν τη μυθολογία γιατί υπάρχει περίπτωση να βλαφτούν από τις ασχημοσύνες των θεών.
Ο Μέγας Βασίλειος έγραψε βιβλίο πως να οφελούνται οι νέοι από τους αρχαίους αναφέροντας το ίδιο περίπου, αλλά διευκρυνίζοντας ότι πρέπει να διακρίνουν τα καλά από τα άσχημα και να διδάσκονται μόνο από τα καλά.
Ο Πλάτων βρίσκεται αγιογραφημένος μέχρι σήμερα στον πρόναο μοναστηριών.
Στην αγιογράφηση η εκκλησία επιβάλλει αυστηρούς νόμους ώστε να είναι σύμφωνη με τη θεολογία και τις αποφάσεις των συνόδων.
Το να αγιογραφίσει η εκκλησία τους αρχαίους σοφούς σημαίνει ότι τους τιμά και τους σέβεται.
Δεν μπορεί όμως η εκκλησία να είναι σύμφωνη με όλες τις απόψεις τους.
Πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών καί όχι ότι ο άνθρωπος στη δεύτερη ζωή του μπορεί να είναι βάτραχος.

Μπορουμε ανετα να υποστηριξουμε με επιχειρηματα οτιδηποτε αλλα θα ειναι ολα παιχνιδια του μυαλου μας.Το πως ζουμε ειναι πολυ σημαντικοτερο απ'αυτα που λεμε και πιστευουμε.Ολες οι ερμηνειες για τον θεο πηγαζουν απο την αγνοια μας,πως γινεται να καταληξουμε παριστανοντας οτι ξερουμε?
Οι περισσοτεροι πιστοι αποσκοπουν στο κερδος,κατι σαν το λοττο.Η απουσια της αγαπης μεσα μας ειναι ισως η πιο οδυνηρη αληθεια ειτε πιστεις ειτε δεν πιστευεις.
Τι σημασια εχει λοιπον το να δωσουμε ενα ονομα στο αγνωστο?
Ολοι μας ξερουμε οτι θα θελαμε να μας αγαπανε.Ξερουμε οτι ειναι κατι καλο για μας.Αλλα πως να αγαπησεις ενα χριστιανο η εναν αθεο η εναν...που δεν σου προσφερει κατι?
Αποκαλυπτεται η αγαπη δεν ανακαλυπτεται μαλλον,χωρις αυτη και ο παραδεισος κολαση θα ειναι.Οπως κι'εδω αλλωστε και για τους αθεους και για τους χριστιανους και ολους μας.
Μου αρεσουν παντως οσοι γεματοι ευγνωμοσυνη λενε ενα δοξα σοι χωρις να γνωριζουν γιατι και οχι επειδη γιατρευτηκαν η πανε καλα οι δουλειες τους.
Συγνωμη αν σας κουρασα.Ενας ψαρας απο τα χανια.
Καταρχας, εχουμε μεσα μας την εικονα του χριστιανου- προτυπο. Ειναι ο καλος και αγαθος ανθρωπος, που κανει ελεημοσυνες κλπ. Υπαρχει ομως και ο ορισμος του "πραγματικου" χριστιανου, με τα λαθη του και τις αδυναμιες του.
Μεχρι εδω, νομιζω οτι συμφωνουμε. Εκει που στανταρτ θα "τσιριξουν" οι χριστιανοι, ειναι στα υπολοιπα.
Για μενα ο χριστιανος- προτυπο ουτε υπηρξε, ουτε υπαρχει, ουτε προκειται να υπαρξει. Ουτε καν ο ιδιος ο Χριστος δεν ηταν προτυπο χριστιανου. Καταραστηκε ουκ ο λιγες φορες, μαστιγωσε αρκετους μικροπωλητες, ξερανε την καυμενη τη συκια γιατι δεν ειχε συκα την... ανοιξη, και διαφορα αλλα. Επισης, αυτο το ασκητικο προτυπο του ανεραστου, σκελετωμενου και αμορφωτου "μοναχου-ασκητη", απεχει πολυ απο το να χαρακτηριστει "πνευματικο παραδειγμα"
Για να το πω αλλιως, ειναι χιμαιρρα για καποιον να προσπαθησει να ζησει σε αυτον τον κοσμο "γυρνωντας το μαγουλο" και "ευγνωμονωντας αυτον που σε αδικει". Ουτε ο ιδιος ο Jesus δεν τα καταφερε, οποτε εμεις... χλωμους μας βλεπω. Αλλωστε, ετσι και αλλιως, οι οποιες ηθικες αξιες ειναι θεμα εποχης και κοινωνικων συνθηκων, με αλλα λογια μεταβαλλωνται αναλογα με τα ηθη που επικρατουν. Και σε τελικη αναλυση, οταν μιλαμε γενικα για την ηθικη, στο μυαλο μας (θα επρεπε να) ερχεται ο Σωκρατης.
Τι απομενει ετσι? Απομενει η εικονα του "πραγματικου" Χριστιανου, με τα παθη του και τις αδυναμιες του. Και πολλα θα μπορουσαμε να πουμε για αυτον αν... υπηρχε!!!
Τι εννοω? η εκκλησια, αναμεσα στις υπολοιπες εξοχως υποπτες, σκοταδιστικες πρακτικες τις, καθιερωσε τον νηπιοβαπτισμο. Σαν αποτελεσμα εχουμε το να ειμαστε ολοι... χριστιανοι!! Ολοι (οι σχεδον ολοι) βαπτιστηκαμε, εκκλησιαστηκαμε, παντρευομαστε και κηδευομαστε με τελετες χριστιανικες, στο ονομα Αβρααμ, Ισαακ και Ιακωβ, οποτε πλεον εχουμε το εξης φαινομενο: Πρωτα γινομαστε Χριστιανοι, και μετα ψαχνουμε να βρουμε, τι στο καλο σημαινει αυτο ακριβως!!!
Συνεπως, το να εισαι χριστιανος ή οχι, δεν εχει μεγαλη διαφορα απο το να εισαι πχ... Αθηναιος ή Πατρινος: Ετυχε να ζουμε σε χριστιανικη χωρα, μας βαπτισανε οταν ειμασταν μωρα, μας κατηχησανε απο το δημοτικο, και τωρα καθομαστε και σκαμε για το ποιος ειναι καλος χριστιανος. Ρε παιδια, αν βρουνε το πτωμα δεν θα κανουμε ουτε πασχα!
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Τι εννοω? η εκκλησια, αναμεσα στις υπολοιπες εξοχως υποπτες, σκοταδιστικες πρακτικες τις, καθιερωσε τον νηπιοβαπτισμο. Σαν αποτελεσμα εχουμε το να ειμαστε ολοι... χριστιανοι!! Ολοι (οι σχεδον ολοι) βαπτιστηκαμε, εκκλησιαστηκαμε, παντρευομαστε και κηδευομαστε με τελετες χριστιανικες, στο ονομα Αβρααμ, Ισαακ και Ιακωβ, οποτε πλεον εχουμε το εξης φαινομενο: Πρωτα γινομαστε Χριστιανοι, και μετα ψαχνουμε να βρουμε, τι στο καλο σημαινει αυτο ακριβως!!!
Πέστα Χρυσόστομε πέστα, εμείς τα λέμε τα ξαναλέμε αλλά κάποιοι δέν νοούν να καταλάβουν τίποτα!!
quote:Αυτό VELISSARIE προέρχεται από την "Πολιτεία" (ή "περί δικαίου") του Πλάτωνα.
Στην ψυχή διακρίνει τρία μέρη, το λογιστικό, το θυμοειδές και το επιθυμητικό. Γι' αυτό και αναγνωρίζει τρεις αρετές, τη σοφία, την ανδρεία και τη σωφροσύνη, η καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί και σε ένα από τα τρία μέρη της ψυχής. Τις τρεις αυτές αρετές της ψυχής τις παραλληλίζει με τις τρεις χορδές της λύρας, την υπάτη, τη μέση και τη νήτη. Αλλά οι τρεις αυτές αρετές πρέπει να αναπτύσσονται αρμονικά, ώστε το λογιστικό ως θείο να κυβερνά, το θυμοειδές να υπακούει σ' αυτό ως βοηθός, και τα δύο μαζί να διευθύνουν το επιθυμητικό, για να μην επιχειρεί να άρχει αυτό, αφού είναι το πιο άπληστο και το κατώτερο μέρος της ψυχής. Από την αρμονική ανάπτυξη των τριών αρετών αποτελείται η δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμονία των τριών άλλων αρετών.
Τι από αυτά κολάει με τον χριστιανισμό;
Και πως θα μπορούσαν να δέσουν, η θεωρία του άριστου χρήστη του Λόγου (της λογικής δηλαδή) Πλάτωνα, ο οποίος θεωρεί ότι ο κόσμος δεν μπορεί να δημιουργήθηκε εκ του μη όντος(*) και ότι ο κόσμος υπάρχει ες αεί, με το χριστιανικό κήρυγμα της δημιουργίας του κόσμου από κάποιον θεό από το πουθενά, επειδή έτσι το λένε κάποιοι, χωρίς ν' αλλοιωθεί ένα από τα δύο;
Και ποιό θ' αλλοιωθεί;
Να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε;
Δεν είναι δύσκολο...
quote:Γιατί κηρύττουν τον λόγο του Χριστού αντί να διδάσκουν την φιλοσοφία του Πλάτωνα;
ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ από αυτόν δανείζονται ιδέες και επιχειρήματα ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ τον πιο σημαντικό αντιπρόσωπο της ανθρώπινης φιλοσοφίας . Αλλά και η νεότερη φιλοσοφική σκέψη δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τον Π. Τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα ή προσπαθούν να ανατρέψουν τις ιδέες του ή οικοδομούν πάνω σ' αυτές
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΟΥΝ;;;
Κάποια απάντηση;
quote:Γιατί το λες αυτό dimitris2;
Αιολε,
Πλατωνικές ιδέες θεωρούσαν μάλλον τις μεταθανάτιες ιδέες του Πλάτωνος παρά την φιλοσοφία του.
Η φίλοσοφία του Πλάτωνα μιλάει για πρακτικές δικαίου διαμετρικά αντίθετες με αυτές του χριστιανισμού.
Χαιρετώ σε velial!![]()
(*)Και ο Επίκουρος έχει μία πολύ καλή ανάλυση για το ίδιο θέμα.