- ΒΑΣΚΑΝΙΑ, ΚΟΙΝΩΣ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ... - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Αν και δεν έχει τίποτε περισσότερο από αυτά που έγραψα, σου τη δίνω, μήπως βρεις τίποτε άλλο αξιοπερίεργο που να σε ενδιαφέρει.

Τρέχω να στείλω το βιογραφικό μου.
![]()
![]()
![]()
ΕΥΧΕΣ ΑΤΜΑ
Στην Ελλάδα και ανάλογα με την περιοχή το μάτι θα το συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες. Το βάσκαμα ή κακό μάτι στην Θεσσαλία το συναντάμε ως αρμένιασμα, στα Δωδεκάνησα ως ματικό, στην Κρήτη ως λάβωμα, φιαρμός ή θιάρισμα και στη Μάνη ως αποσκασμός.
Η Χριστιανική θρησκεία αν και δέχεται την ύπαρξή της και διαβάζει και ευχές για την εξουδετέρωση της αρνητικής αυτής ενέργειας δεν δέχεται την χρήση άλλων φυλακτών πλην του σταυρού, η πίστη στον οποίο είναι και το όπλο του χριστιανού ενάντια στο κακό μάτι και γενικά σε ό,τι κακό. Η ευχή της βασκανίας έχει ως εξής : «....ο ιατρός και θεραπευτής των ψυχών ημών, η ασφάλεια των εις Σε ελπιζόντων, Σου δεόμεθα και Σε παρακαλούμεν απόστησον, φυγάδευσόν και απέλασον πάσαν διαβολικήν ενέργειαν, πάσαν σατανικήν έφοδον και πάσαν επιβουλήν περιέργειαν Τε πονηράν και βλαβήν και οφθαλμών βασκανίαν...από του δούλου σου, και ή υπό ωραιότητος, ή ανδρείας, ή ευτυχίας, ή ζήλου και φθόνου ή βασκανίας συνέβη αυτός.....κατάπεμψον άγγελον ειρηνικόν, κραταιόν, ψυχής και σώματος φύλακα, ός επιτιμήσει και απελάσει πάσαν πονηράν βουλήν, πάσαν φαρμακείαν και βασκανίαν των φθοροποιών και φθονερών...»
Γενικά σήμερα την βασκανία και την πίστη σε αυτήν θα την συναντήσουμε σε ολόκληρη την υδρόγειο και στις περισσότερες θρησκείες καθώς και αντιβασκανικά τελετουργικά και φυλακτά ακόμη και χειρονομίες. Για παράδειγμα στην Ιταλία και την Γαλλία γίνεται ευρεία χρήση, ως αποτρεπτική του ματιού, της χειρονομίας που σχηματίζεται με τα δάκτυλα του ενός χεριού αν κλείσουμε με τον αντίχειρα τον μεσαίο και τον παράμεσο και κρατήσουμε τεντωμένα τον δείκτη και το μικρό δάκτυλο ( Γραβ. Ιατροσοφία 3, 794). Βέβαια οι χειρονομίες αποτελούν μόνο στιγμιαία προφύλαξη. Την πραγματική προστασία προσφέρουν τα φυλακτά και όπως αναφέρθηκε το ήθος και η κατάσταση του ατόμου.
Η πίστη για την ύπαρξη του κακού ματιού υπάρχει ριζωμένη ακόμη από τους αρχαίους λαούς, Χαλδαίους, Ασσύριους, Ιουδαίους, Αιγυπτίους, 'Eλληνες και Ρωμαίους μέσω των οποίων επικράτησε σε όλη την Ευρώπη και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να διατηρείται στους «πολιτισμένους» λαούς, απασχολώντας ακόμη και την επιστήμη.
Οι αρχαίοι Τριβαλλοί και Ιλλυριοί πίστευαν ότι υπάρχουν βάσκανα πρόσωπα ικανά να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο μόνο με το βλέμμα τους.
Οι Αφρικανοί πιστεύοντας ότι το κακό μάτι μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές ακόμη και να ξηράνει πηγές, να σκοτώσει κοπάδια ολόκληρα ή να μαράνει δέντρα κατέφευγαν στην προστασία τοτέμ. Κατεξοχήν μορφές που προστάτευαν ( και αυτό δεν ισχύει μόνον για τους αφρικανούς αλλά για όλους τους λαούς που πίστευαν και πιστεύουν στην ύπαρξη του κακού ματιού )ήταν τερατόμορφα πλάσματα που προκαλούσαν φόβο και απέχθεια, αλλά και διάφορα ζώα όπως ο ποντικός, ή ύαινα, ο σκορπιός, ο λύκος , ο κόρακας, αλλά και το λιοντάρι , ο γυπαετός λόγω της δύναμης που απέπνεαν. Από το φυτικό βασίλειο αντιβασκανικά θεωρούντο το σκόρδο, η δάφνη, η λευκάκανθα και διάφορα φυτά αποκρουστικά στην μυρωδιά, την αφή, ή την όψη. Από το ορυκτό βασίλειο αντιβασκανικά θεωρούνται ο μαγνήτης, ο σίδηρος, ο ορείχαλκος, η γαλαζόπετρα κ.α. Από όλα αυτά κατασκευάζονταν τα διάφορα χαϊμαλιά ή φυλακτά.
Οι Αιγύπτιοι μεταχειρίζονταν φύλλα παπύρου με μυστηριώδεις γραφές που φορούσαν στα εσώρουχά τους. Οι Πέρσες έκαναν χρήση λωρίδων πάνω στις οποίες χάραζαν ξορκισμούς και έδεναν με αυτές διάφορα μέρη του σώματός τους. Οι Εβραίοι στα αντιβασκανικά φυλακτά τους έγραφαν κομμάτια από την παλαιά διαθήκη και τα φορούσαν είτε σαν περιβραχιόνια στο αριστερό τους χέρι είτε στο κεφάλι τους, επίσης στα φυλακτά τους συναντούμε και παραστάσεις φιδιών. Από τους Εβραίους θα πρέπει να επηρεάσθηκαν και οι Μωαμεθανοί ώστε στα φυλακτά τους συναντούμε ρητά του κορανίου.
Ιδιαίτερη λαογραφική σημασία παρουσιάζει η βασκανία στην αρχαία Ελλάδα γιατί υπάρχουν γραπτές αναφορές σε αυτήν. Αξιοσημείωτο είναι το πόσο απαράλλακτες μεταφέρθηκαν οι δοξασίες αυτές ως τις ημέρες μας. Το «οφθαλμίζειν», και «εποφθαλμίζειν» σήμαιναν ακριβώς ό,τι εννοούμε σήμερα λέγοντας «ματιάζω». Το ματιάστηκε μόνος του πρωτοπαρατηρήθηκε σαν αυτοβασκανία στους αρχαίους Ελληνες. Το μη λες μεγάλο λόγο ελέχθηκε από τον Σωκράτη « μη μέγα λέγε, μη τις βασκανία περιτρέψη τον λόγον τον μέλλοντα» (Πλατ. «Φαίδων» 95Β). Το «χτύπα ξύλο» αντιστοιχεί στο «άπτεσθαι ξύλου». Το «κουφό του διαβόλου το αυτί» είναι το αντιστρόφως ανάλογο του « προσκυνώ Αδράστειαν»( θεότητα του φθόνου και της εκδικήσεως των Αρχαίων). Επίσης έχει διατηρηθεί από την αρχαιότητα το «φτύσε τον κόρφο σου», ή το φτύνω τρεις φορές για να μην σε ματιάξω. Ο Θεόκριτος αναφέρει « ως μη βασκαθώ δε τρις εις εμόν έπτυσα κόλπον». Επίσης ο Αριστοτέλης αναφέρει : «εμπτύει αυτοίς ως μη βασκανθώσιν» ( Αριστ. Απ. 347).

Δεν τρως;
Δεν κοιμάσαι;
Δεν δουλεύεις;, κ.λ.π.
Που βρίσκεις όλον αυτόν τον χρόνο και σε κάθε θέμα που συμμετέχεις βρίσκεις πληροφορίες που απότι φαίνεται ξόδεψες χρόνο για να τις μαζέψεις!!!
Οι πληροφορίες γράφουν:
quote:
Ο βασκανηστής συνήθως άτομο προικισμένο με ισχυρή θέληση, μπορεί να επιβληθεί μόνον σε άτομα με ασθενή θέληση, σε άσχημη ψυχική κατάσταση, και γενικά πιο αδύναμα. Πιστεύετε ότι άτομα ηθικά, με υγιή ψυχική και πνευματική κατάσταση, που ζούνε έντιμα και σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, δύσκολα ματιάζονται.
Κι ερωτώ: Εγώ για παράδειγμα που όπως έχω γράψει πιο πριν, και ματιάζω και ματιάζομαι. Είμαι άτομο με ισχυρή ή ασθενική θέληση τελικά; Η μήπως είμαι σχιζοφρενής;
"I used to be sxisofrenik, but we are O.K. now..."
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΡΩΤΑΕΙ Η ΦΙΛΗ ΑΜΑΛΙΑ,ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ .
ΟΜΩΣ, ΑΜΑΛΙΑ,
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΤΙΑΖΕΙΣ +ΝΑ ΜΑΤΙΑΖΕΣΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ...ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΠΩΤΗ +ΤΗΝ ΠΑΛΛΙΡΟΙΑ...
ΝΟΤΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ +ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΑΣΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ...
ΟΜΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΤΙΚΑ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ?
ΦΩΣ,ΑΤΜΑ
*ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΓΡΑΦΤΕΙ.....*
κατά την γνώμη μου η βασκανία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία μικρής έντασης και συνήθως ακούσια ψυχική επίθεση. Τα συμπτώματα τηρουμένων των αναλογιών και της έντασης είναι τα ίδια. Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει πολύ εύκολα, εάν προσπαθήσει να ξεματιάσει ένα άτομο που έχει δεχθεί εκούσια ψυχική επίθεση (καταλαβαίνετε τι εννοώ φαντάζομαι....). Το αποτέλεσμα θα είναι το άτομο αυτό να φαίνεται μονίμως ματιασμένο όσο και συχνά να το ξεματιάζουν...Και είναι βέβαια λογικό αυτό να συμβαίνει και στις δύο περιπτώσεις, μια και μιλάμε για ενέργεια και συναισθήματα. Η μόνη διαφορά είναι η ποσότητα ή καλύτερα η ένταση του φαινομένου και φυσικά η εκούσια ή μη, συμμετοχή του επιτειθέμενου στην όλη διαδικασία.
Κατά τα λοιπά τα μπλε μάτια...κλπ...εκτός ίσως ότι μπορεί να μας κάνουν κομμάτια...δεν νομίζω ότι έχουν σημασία.
Ατομα γενικά που είναι...ευαίσθητα...μπορεί να ματιάζονται ή και να ματιάζουν εύκολα, ενώ άτομα γενικά που ασχολούνται με διαλογισμό, γιόγκα κλπ, επειδή έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο (ισχυρή αύρα)δύσκολα θα ματιασθούν.
Amalia αυτό το περιστατικό που αναφέρεις με την συνέταιρό σου, μου θύμισε μία φράση σε ένα βιβλίο της Dion Fortune (νομίζω στο ψυχική αυτοάμυνα)..."γέμισα την καρδιά μου με μίσος και...επιτέθηκα"...
το συμβαν με την συνεταιρο σου με εντυπωσιασε
Σου εχει συμβει κατι παραπλησιο με κινητηρια δυναμη την αγαπη?
κανε ασκησεις για το τσακρα της καρδιας
Μεσημεράκι, γύρω στις δυόμιση. Εχουμε βγει για ένα καφεδάκι μια μικρή παρέα, που απαρτιζόταν -εκτός από την αδελφή μου- από άτομα ελαφρώς γνωστά. Διάφορες βαρετές συζητήσεις, και προς το τέλος ένα κλίμα αδιόρατο, που δεν μου άρεσε. Δεν είχε σχέση με την παρέα, απλά υπήρχε στην ατμόσφαιρα. Τα άτομα ήταν ωστόσο πολύ φιλικά.
Φευγω με την αδελφή μου νιώθοντας μια ελαφρυά ζαλάδα, που την απέδωσα αρχικά στο συννεφιασμένο καιρό και στη συνήθη ναυτία που νιώθω όταν δεν οδηγώ εγώ το αυτοκίνητο.
Μέσα σε 10 λεπτά, νιώθω ότι όλα σκοτενιάζουν, μια απίστευτη ναυτία, πονοκέφαλο, ανακάτεμα στο στομάχι...δεν ήξερα από που μού'ρθε. Το απέδωσα στη ζάλη του δρόμου, έκλεισα τα μάτια, συγκεντρώθηκα και ένιωθα υπερβολικά αποσυντονισμένη. Ειχα χάσει τόπο και χρόνο. Κάποια στιγμή - που τη θυμάμαι σαν όνειρο, κατεβήκαμε σε ένα σουπερ - μάρκετ, και μπέρδευα τις λέξεις στη γλώσσα μου (όπως κάποιος που του έχει πρηστεί η γλώσσα ή έχει κάνει αναισθησία σε οδοντίατρο), παραπατούσα και μετά από λίγο λέω "εδώ είμαστε. Δεν βλέπω τίποτε!" Τα πάντα έχουν θολώσει, εγώ λέω "τώρα θα λυποθημήσω", δε λυποθυμώ, αλλά αισθανόμουν σα να βρίσκομαι σε μια δίνη. Σα να μην ήμουν εγώ, ή καλύτερα σαν να μην αναγνώριζα το ενεργειακό πεδίο του σώματός μου.
Κάποια στιγμή πρέπει να σκέφτηκα το μάτιασμα, προσπάθησα να ξεματιαστώ (κάτι που το κάνω συχνά και μου πετυχαίνει), αλλά διαπίστωσα πως δεν έιχα καμία απολύτως δύναμη.
Ευτυχώς με ξεμάτιασε η μητέρα μου, συνήλθα κατά το ήμιση, κοιμήθηκα 3 ώρες (ενώ είχα ξυπνήσει στις 12:30) και σηκώθηκα ξανά με πονοκέφαλο. Ενώ περιπλανιόμουν στο σπίτι για μια ώρα ακόμη, μη μπορώντας να πιάσω και να συγκρατήσω τίποτε στα χέρια μου, έχοντας βεβαιωθεί ότι μάλλον κόλλησα την γρίπη που σέρνεται αυτές τις μέρες, ξάπλωσα και έκανα μία (μάλλον μισή - γιατί μου ήταν πολύ δύσκολο)άσκηση ενδυνάμωσης όλων των τσάκρας (που λέει και η φίλη Αλμα). Διαπίστωσα μεγάλο αποσυντονισμό στο ηλιακό πλέγμα και στο σημείο του 3ου ματιού.
Μετά από αυτό συνήλθα τελείως. Το συγκεκριμένο γεγονός το θεώρησα έντονη εμπειρία και μου έκανε εντύπωση το πόσο ξεκάθαρος ήταν ο αποσυντονισμός που ένιωσα.
Επίσης κατάλαβα αυτό που λένε, μην υπερτιμάς τις δυνάμεις σου, γιατί ενώ θεωρώ ότι
quote:
Ατομα γενικά που είναι...ευαίσθητα...μπορεί να ματιάζονται ή και να ματιάζουν εύκολα, ενώ άτομα γενικά που ασχολούνται με διαλογισμό, γιόγκα κλπ, επειδή έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο (ισχυρή αύρα)δύσκολα θα ματιασθούν.
είμαι ένα τέτοιο άτομο, όλες οι δυνάμεις μου την δεδομένη στιγμή, ένοιωσα ότι πήγαν περίπατο...
![]()
αυτή...που τα κατάφερε!
Edited by - Christophorus on 30/11/2010 19:24:21
Τελικά, ο φίλος του δεν έγινε μοναχός, αλλά έγινε μοναχός ο φίλος μου, βέβαια, μετά από κάποιο διάστημα αφότου είχαν επισκεφτεί τον Πατέρα Παΐσιο. Μου είπε πως όταν επισκέφτηκαν τον Πατέρα Παΐσιο, ούτε καν το είχε φανταστεί πως θα γινόταν μοναχός ο ίδιος!!
Θα ρωτήσω πάντως, κι αν έχω κάποια πληροφορία που θα μπορεί, ίσως, να σε βοηθήσει, θα σου τη στείλω.

αθεος
είπε:
η λύση για την παράνομη μετανάστευση είναι απλή
να πυροβολούνται οι εισερχόμενοι παράνομα τα σύνορα
Πέρασα 10 μέρες στο Άγιον όρος, και όπως έγραψε και ο φίλος ψηλός, εχει κάθε καρυδιάς καρύδι. Δεν πήγα σκεφτωμενος την ασκητική ζωη, μα έζησα όπως οι ζουν οι μοναχοί.
Πήγαινε για ένα χρονικό διάστημα. Έτσι και αλλιώς, αν εχει μέσα ενωρατικο, αν δουν κάτι (διαφορετικο), σου δίνουν ξεχωρο κελί. (λαβρας)
Αν καθησεις λίγο χρόνο, νομίζω πως στο τέλος θα πράξεις το αρμοζειν για σένα.
quote:
Christophorus-Σας παρακαλω για πρωτη φορα να μην σβησετε αυτα τα μυνηματα, αν εχετε εστω ελαχιστη συνείδηση. Τον λογαριασμο σβηστε τον, ουδολως με απασχολει. Ας πουμε καποιος ανθρωπος εχει ενα προβλημα και δεν εχει προβλημα να ταπεινωθει και να ζητησει βοηθεια. Αμα δεν σας λεει ουτε αυτο κατι, λυπαμαι.
Να είσαι σίγουρος Lupus πως όταν ένας συνάνθρωπος μας ζητάει βοήθεια και έχει βέβαια πράγματι ανάγκη απο βοήθεια δεν ταπεινώνεται στα μάτια κανενός…!!
Εν αντίθεση αν έχει ανάγκη από βοήθεια και δεν τον αφήσει ο εγωισμός του ή το "πάθος" του να ζητήσει, τότε το μόνο που καταφέρνει είναι να ταπεινώνεται πρώτα στον εαυτό του και μετά στα μάτια των άλλων
Εύχομαι να βρεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

Edited by - Christophorus on 30/11/2010 19:48:06
Επειδη φιλε χριστοφορε η λουπους,σε καποιες απο αυτες ημουνα και εγω,απο περιεργεια,θα σου πω τα εξης.Το αγιο ορος δερβιση μου,δεν ειναι ανοιχτο πανεπιστημιο ιδεων,οπου ο καθενας θα λεει τη γνωμμη του για το δογμα και την ορθοδοξια.Αν πεις το ενα δεκατο απο αυτες τις θεωριες που ειπες εδω,απο το αγιο ορος θα φυγεις με τις κλωτσιες....
Εγω χριστιανο δεν θεωρω τον εαυτο μου,αλλα ειμαι μεγαλος θαυμαστης καποιων πτυχων της ορθοδοξιας και της γλυκητητας της ,την οποια απεκτησε γιατι δεν ηταν ορφανη απο πολιτισμο.Καποια πραγματα πηγα να ψελλισω και καταλαβα αμεσως οτι δεν με παιρνει και τουμπεκιαστηκα...
Edited by - Christophorus on 30/11/2010 20:04:00
quote:
skartadosΤο αγιο ορος δερβιση μου,δεν ειναι ανοιχτο πανεπιστημιο ιδεων,οπου ο καθενας θα λεει τη γνωμμη του για το δογμα και την ορθοδοξια.Αν πεις το ενα δεκατο απο αυτες τις θεωριες που ειπες εδω,απο το αγιο ορος θα φυγεις με τις κλωτσιες....
Δυνατοοοός ... Συμφωνώ φίλε.