- Χαμένες Ήπειροι και η Προέλευση των Αρχαίων Θεών και Μύθων - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Φίλε Agnostic, συμφωνώ με το σχόλιο σου κι όλη μου η χαρά είναι όταν το βράδυ ανακατεύω μύθους και φαντασίες με τους γιους μου αλήθειες και ψέματα πλάθοντας και αναζητώντας μύθους όπου παίζουμε ως πρωταγωνιστές, δίπλα στον Ηρακλή, στο Φρίξο και σ όποιο άλλο ,κυρίως παιδί, μυθικό πρόσωπο ή τέρας. Κάποια άλλη φορά, σε μια ¨ελαφρή" συζήτηση θα σας πω τους αγαπημένους μας.
Αυτό το κάνω και εγώ μόνος μου με την φαντασία μου, κυρίως όταν ακούω μουσική ![]()
Αγαπητή Χαρά δεν υπάρχει λόγος αυτή εδώ η συζήτηση να είναι "βαριά". Οπότε, θα χαρούμε να μας πεις τους αγαπημένους σας μύθους όποτε θέλεις.
quote:
Στο pantheon. org γίνεται και μία συσχέτιση ανάμεσα σ 'αυτό το στοιχείο μ ένα κομμάτι από το έπος του Γκικλαμές, το οποίο δυστυχώς δεν έχω υπόψιν μου.
Kαι εγώ δεν μπόρεσα να βρώ τίποτα συγκεκριμένο πάντως ακούγεται ενδιαφέρον. Χαρά αν μπορείς δώσε μας το λινκ. Η εύκολη μέθοδος είναι copy και paste.
quote:
Να ξέρετε όμως πως οι μελισσοκόμοι ακόμη και σήμερα μαντεύουν τον καιρό και τα μελλούμενα απο την πορεία της καθημερινής ζωής στις κυψέλες και με αρκετή επιτυχία(για τον καιρό μιλάω)
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πανάρχαια παράδοση που συνεχίζεται από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Αφού μάλιστα κάποιοι ερευνητές θεωρούν πως μια τέτοια είδους μαντεία λάμβανε χώρα και στο μαντείο των Δελφών.
Φίλε Οκτινόμος πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία για τον Μελικέρτη.
quote:
Η Λευκοθέα Ινώ υπήρξε και τροφός του Διονύσου και είχε αφιερωμένο στο όνομα της ξακουστό ονειρομαντείο στην αρχαία πόλη των Θαλαμών που χτίστηκε από τους Μίνυες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρουμε το όνομα των Μινυών σε αυτό το θέμα. Φαίνεται πως σχετίζονται με αρκετούς μύθους. Μου έχει κάνει πάντως εντύπωση το γεγονός ότι η διεθνής βιβλιογραφία πάνω στους Μινυούς (τους οποίους εγώ έμαθα για πρώτη φορά μέσα από αυτό το τοπικ!!) είναι αρκετά ελλειπής.
quote:
Αν και το όνομα Μελικέρτης σημαίνει αυτός που αναμιγνύει το μέλι, από τον Ηρόδοτο κιόλας έχουμε την ταύτιση του με τον φοινικικό θεό Μελκάρτ, τον Κύριο της Πόλης. Ο συγκεκριμένος θεός λατρευόταν με ανθρωποθυσίες, μακρινός απόηχος των οποίων μπορεί να είναι η ιστορία του πνιγμού του Μελικέρτη.
Ενδιαφέρον. Τον Μελκάρτ τον είχαμε και αυτόν συναντήσει συσχετιζόμενο με τον Ηρακλή. Και έχεις δίκιο και για το Παλαιμόνιο το οποίο δυστυχώς ήδη από τα χρόνια του Παυσανία δεν υφίστατο καθώς ο περιηγητής είδε μόνο τα Ρωμαικά κτήρια. Έχω βρει και κάποια άλλα στοιχεία για αυτό, τα οποία ελπίζω να παρουσιάσω σύντομα. Για τις Κυψελίδες θα ψάξω να βρω τι υπάρχει.
Παίδες ξέρει κανείς τίποτα για τους Ρούνους;
Μου έχουν μπει κάποιες τρελές σκέψεις με βάση αυτό που έγραψε η Όστρια για τον Όντιν, την προφητική ικανότητα που έκλεψε από τις μέλισσες και την Δελφική παράδοση όπου ο δεύτερος ναός του Απόλλωνα (φτιαγμένος με κερί από μέλισσες) στάλθηκε στην χώρα των Υπερβορείων.
Τα λέμε!

quote:
Μου έχουν μπει κάποιες τρελές σκέψεις με βάση αυτό που έγραψε η Όστρια για τον Όντιν, την προφητική ικανότητα που έκλεψε από τις μέλισσες και την Δελφική παράδοση όπου ο δεύτερος ναός του Απόλλωνα (φτιαγμένος με κερί από μέλισσες) στάλθηκε στην χώρα των Υπερβορείων.
Πολύ καλή σκέψη! ![]()
Ούτε που το είχα σκεφθεί!
Υπάρχει κι ένα topic για τη Νορβηγική μυθολογία όπου μπορεί να μας φανεί χρήσιμο:
Νορβηγική (Σκανδιναβική) μυθολογία
Οι ρούνοι γενικά συνδέονται και με τη μαντεία οπότε είναι πιθανό να υπάρχει μια λογική βάση σε αυτό που ανέφερες! ![]()
Μάλιστα, αρχικά συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με τη μαντεία μέχρι την επικράτηση του Χριστιανισμού.
Άλλωστε, η ρίζα τους (ru) σημαίνει "μυστικό"...
Όποιος έχει περισσότερες πληροφορίες, ας μας ενημερώσει! ![]()

In anticipation of my resurrection...
Λοιπόν, επιστρέφω στις μέλισσες, το μέλι και τους Υπερβορείους.
Οπως είπε και ο Kircher μόνο ο Πίνδαρος και ο Παυσανίας αναφέρουν την ιστορία των ναών των Δελφών.
Ο Παυσανίας λοιπόν μας λέει ότι ο πρώτος ναός κατασκευάστηκε από δάφνη που έφεραν από την Θεσσαλία, την κοιλάδα των Τεμπών, σε σχήμα καλύβας.
Ο δεύτερος ναός κατασκευάστηκε από μέλισσες, από το κερί τους και φτερά πουλιών. Λέγεται, αναφέρει ο Παυσανίας, ότι αυτόν τον ναό τον έστειλε ο Απόλλων στην γη των Υπερβορείων, a land it should be remembered, to which the Greek logos ascribed now a real historical identity, now the character of a Paradise. (ακριβής μετάφραση;)
Αλλού βρήκα ότι
"Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι Υπερβόρειοι Παγασός και Αγυιεύς ίδρυσαν το Μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς;
Ο Ωλήν; μάλιστα ο Υπερβόρειος,αναφέρεται ως ο πρώτος ιερέας/προφήτης του Απόλλωνα στους Δελφούς."
Δεν κατάφερα να βρω το ακριβές κείμενο του Παυσανία και δεν ξέρω αν τα παραπάνω ισχύουν. Αν το έχει κανείς ας το βάλει. Θα το ψάξω αργότερα.
Εχουμε διάφορες αναφορές για τους Υπερβόρειους και την Υπερβορεία αλλά το μόνο σαφές είναι ότι είχαν επαφή με τους Ελληνες (κυρίως με τους Δελφούς, την Δήλο αλλά και την Αθήνα και κάποιες άλλες περιοχές).
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, οι Υπερβόρειοι ήταν ο ευλογημένος λαός του Απόλλωνα και λατρευόντουσαν στην Δήλο και τους Δελφούς. Στον Ομηρο (Ιλιάδα,Οδύσσεια) δεν αναφέρονται. Βρήκα όμως ότι αναφέρονται στον Ησίοδο αλλά και στο ποίημα "επίγονοι" που ο Ηρόδοτος το αποδίδει στον Ομηρο.
Ο Ηροδότος τους θεωρεί πραγματικό υπάρχοντα λαό. Κυρίως δε ο περιηγητής Αριστέας ο Προκοννήσιος (Ένας θεράπων του Απόλλωνα, προφήτης και ποητής) στα "Αριμάσπεια έπη" του (χαμένο έπος που αναφέρεται στις χώρες της Μαύρης θάλασσας μέχρι της Βαλτικής ) τους περιγράφει ως λαό ειρηνικό, που ζει στις βόρειες εσχατιές της γης, παρά τον Αμάλκιο ωκεανό, πέρα από την Αριμάσπεια. Την Υπερβορεία την επισκέφτηκαν ακόμα ο Θησέας και ο Περσέας.
ο "θεολόγος" Αβαρις (αυτός που καβαλούσε το βέλος του Απόλλωνα και πετούσε από περιοχή σε περιοχή -υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία γι αυτόν), δάσκαλος του Πυθαγόρα, έλεγε για αυτούς ότι ήταν δίκαιοι, δεν έτρωγαν κρέας κ.α. άλλοι δε ότι ζούσαν χίλια χρόνια κ.α.
Πού βρισκόταν όμως η Υπερβορεία;
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, τα Υπερβόρεια όρη ή Ριπαία όρη, ήταν τα Ουράλια όρη. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να το ψάξουμε και προς τα κεί;
Οι Υπερβόρειοι, έστελναν κάθε χρόνο δώρα στην Δήλο, τυλιγμένα σε άχυρα που περνώντας από χέρι σε χέρι (από λαό σε λαό) έφταναν στην Ελλάδα. Δύο σημαντικά στοιχεία εδώ. Οι ενδιάμεσοι λαοί που μετέφεραν τα δώρα για τον Απόλλωνα, σημαίνει ότι γνώριζαν και σεβόντουσαν αυτή την σχέση. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο, τι απέγιναν αυτά τα αφιερώματα;
Οκ πίσω στις μέλισσες και το μέλι.
Αμβροσία και νέκταρ, η τροφή και το ποτό των ελλήνων θεών. Και τα δύο είναι εν μέρει τουλάχιστον παράγωγα του μελιού.
Η αμβροσία αρχικά δήλωνε την αθανασία, δηλ ότι οι θεοί έμεναν αθάνατοι επειδή έτρωγαν αμβροσία. Αυτήν την έφερναν στον Δία, περιστέρια από τον κήπο των Εσπερίδων ή -σύμφωνα με άλλο μύθο- την ετοίμαζε η Δήμητρα μαζί με το νέκταρ.
Την αμβροσία, μπορούσες να την φας αλλά και να την αλείψεις πάνω σου και να γίνεις αθάνατος. Γι αυτό και την άλειφαν στους νεκρούς για να μην σαπίσουν (κάτι τέτοιο βρήκα ότι έκαναν στο σώμα του Αλεξάνδρου όταν πέθανε), την έβαζαν στις πληγές για να κλείσουν και την άλειφαν στα πρόσωπά τους για να γίνουν πιό όμορφες οι γυναίκες ή να συντηρήσουν τα κάλλη τους οι θεές. Σύμφωνα με τον Γερμανό μυθολόγο Roscher, η αμβροσία είναι η μυθική παράσταση του μελιού που έπεφτε πάνω στα φυτά ως δρόσος (αερόμελι, δροσόμελι), τρωγόταν δε είτε ως φυσικό μέλι, είτε ως ποτό (υδρόμελι, μελίκρατον).
Το μελίκρατον ή μελίκρητον (μέλι και κεράννυμι), είναι ποτό από μέλι και γάλα, που το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι, από την Μυκηναϊκή περίοδο ακόμα, ως σπονδή στην λατρεία των νεκρών. Αργότερα, ήταν από μέλι και νερό.
Τελειώνοντας για την αμβροσία, στην Ιλιάδα την βρίσκουμε εν είδη χλόης που την έτρωγαν τα άλογα της Ηρας, ενώ κάποιοι άλλοι μύθοι την προσωποποιούν ως μία εκ των Υάδων (κόρη του Ατλαντα και της Πληϊόνης) ή μία εκ των Δωδωνίδων, τροφός του Διονύσου που μεταμορφώθηκε σε άμπελο. Επίσης, ίσως να έχει σχέση με το ποτό "άμριτα" στις ινδικές Βέδες, το ποτό των θεών στην Ινδια.
Για το νέκταρ τώρα (αντιστοιχία με το νέκταρ των φυτών που μαζεύουν οι μέλισσες και φτιάχνουν το μέλι τους), σύμφωνα με τον Ομηρο είχε κόκκινο χρώμα και έμοιαζε καθόλα με το κρασί. Το νέκταρ όταν το έπιναν δημιουργούσε το Ιχώρ, το θεϊκό αίμα, γι αυτό και όποιος το έπινε γινόταν αθάνατος. Γι αυτό και ο Αχιλλέας που ήπιε λίγο νέκταρ πήρε μεγάλες δυνάμεις, ενώ η Θέτις άλειψε με αυτό το σώμα του Πάτροκλου όταν σκοτώθηκε και το έκανε άσηπτο.
Βρήκα λοιπόν έναν συσχετισμό εδώ, με την Σκανδιναυική μυθολογία.
Στην Σκανδιναβική μυθολογία ο Κβάσιρ ( Kvasir ) δημιουργήθηκε από το σάλιο όλων των θεών και έτσι είναι ο πιο σοφός από τους Βανίρ . Σύντομα όμως δολοφονήθηκε από τους Φγιάλαρ και Γκάλαρ , δύο νάνους αδέρφια στην σπηλιά τους . Ανακάτευσαν το αίμα του με μέλι και το διατήρησαν . Το αίμα μετατράπηκε σε μαγικό ρόφημα που ενέπνεε τους ποιητές .
Το μείγμα κατέληξε μετά από περιπέτειες στα χέρια του γίγαντα Σούττουνγκρ από τον οποίο τελικά κατάφερε να το αποσπάσει ο Οντίν . Έτσι ο Οντίν δίνει τώρα το ρόφημα του Σουττουνγκρ , που ονομάζεται ‘Ρόφημα της Ποίησης’ στους Εσίρ , στις Βαλκυρίες για να αναζωογονούν τους νεκρούς ήρωες κατά την άφιξή τους στη Βαλχάλλα και σε όλους όσοι έχουν την ικανότητα να συνθέτουν .
Αίμα με μέλι, διατηρεί το αίμα και δίνει αναζωογόνηση στους νεκρούς και έμπνευση στους ποιητές.
"Ρόφημα της έμπνευσης και της ποίησης" (Απόλλων), ο Οντίν το κλέβει από τον Σούττουνγκρ.
Αυτά προς το παρόν!
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 08/02/2007 11:32:13
Γεια σου κι από μένα Χαρά, καλώς ήρθες στο φόρουμ. Σε καταλαβαίνω απόλυτα, και με τον δικό μου γιο υφαίνουμε τις προσωπικές μας εξηγήσεις και παιχνίδια γύρω από τους άθλους του Ηρακλή (το τελευταίο φαβορί μας). Καταλήγουμε δε να κάνουμε... καλλιστεία κάθε βράδυ για την ανακήρυξη του καλύτερου άθλου!
Λοιπόν... το έπος το οποίο αναφέρεις είναι το βαβυλωνιακό έπος του Γιλγαμές. Παραθέτω εδώ κάποια στοιχεία:
Το βαβυλωνιακό έπος Γιλγαμές έχει κάμποσες ομοιότητες με την Οδύσσεια. Όχι μόνο αρχίζει: “Όστις πάντα... είδε. . . χώρας . . . όστις πολλά εγνώριζε ...” μα και πολλές φράσεις και στίχοι (ίσως αποσπάσματα παλαιών ύμνων) είναι όμοιοι. Λ.χ. ο ομηρικός στίχος “ήμος δ' ήριγένεια φάνη ροδοδάκτυλος Ηώς” υπάρχει στο έπος “Γιλγαμές” αυτούσιος “μιμμα—σεριϊνα—νάμαρι”. Μα εξόν από τις τέτοιες φραστικές ομοιότητες υπάρχουν και ομοιότητες εσωτερικές. Ο βίος και οι περιπέτειες του Οδυσσέα σε πολλά μοιάζουν με το βίο του ήρωα του έπους “Γιλγαμές”. Έπειτα και η ιστορία του Αλκινόου περιέχεται στο έπος “Γιλγαμές” όχι και πολύ αλλαγμένη. Τα επεισόδια του Οδυσσέα-Σειρήνων υπάρχουν και στο βαβυλωνιακό έπος καθώς και τόσοι άλλοι θρύλοι και “ιστορίες” της Οδύσσειας, όπως λ.χ. τα βάσανα και οι περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί της Καλυψώς και τόσα άλλα “κατορθώματα” ή και “ατυχήματα” του.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ:
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
(ωραίος ο κομψός τρόπος καλέ μου Dying Incubus...).
Αγαπητή μου Ostria,
quote:Ακριβής μετάφραση: "μια γη, θα πρέπει να θυμόμαστε, στην οποία ο ελληνικός λόγος προσέδωσε νέα ταυτότητα, τον χαρακτήρα ενός παραδείσου."
Ο δεύτερος ναός κατασκευάστηκε από μέλισσες, από το κερί τους και φτερά πουλιών. Λέγεται, αναφέρει ο Παυσανίας, ότι αυτόν τον ναό τον έστειλε ο Απόλλων στην γη των Υπερβορείων, a land it should be remembered, to which the Greek logos ascribed now a real historical identity, now the character of a Paradise. (ακριβής μετάφραση;)
Στις υπηρεσίες σας!
Με αγάπη,
Unseen
***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****
Edited by - Unseen on 08/02/2007 11:55:30
quote:
Ακριβής μετάφραση: "μια γη, θα πρέπει να θυμόμαστε, στην οποία ο ελληνικός λόγος προσέδωσε νέα ταυτότητα, τον χαρακτήρα ενός παραδείσου."
Σε ευχαριστώ αγαπητή μου unseen! ![]()
Κόλλησα το βράδυ που το μετέφραζα! χεχε
quote:
ο θνητός Γλαύκος ψαράς γίνεται αθάνατος όταν τρώει ένα βότανο με το οποίο ζωντάνεψε ένα ψάρι.
Στο pantheon. org γίνεται και μία συσχέτιση ανάμεσα σ 'αυτό το στοιχείο μ ένα κομμάτι από το έπος του Γκικλαμές, το οποίο δυστυχώς δεν έχω υπόψιν μου.
Αν εννοεί αυτό, τότε έχει σχέση με ένα φυτό που δίνει ζωή-ξανανιώνει (το μυστικό των θεών κατά τον Ουτναπιστίμ-τον αντίστοιχο Νώε-) που το βρίσκει ο Γκιγκλαμές βουτώντας στα βάθη του Αψου (θάλασσα ή πηγή). Το παίρνει, βγαίνει στην παραλία και φεύγει. Το φυτό αυτό του το κλέβει λίγο αργότερα ένα φίδι, το τρώει και από τότε αλλάζει δέρμα.
Ετσι ο Γκιλγκαμές χάνει την αθανασία.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Ελπίζω να τσικνίσατε με μέτρο σήμερα καθότι τσικνοπέφτη! Α ρε και να είμουνα Ελλάδα θα αναστενάζαν τα κοψίδια!
Unseen πολύ χρήσιμα τα στοιχεία για το έπος του Γκιλγκαμές το οποίο όπως πολύ σωστά είπες έχει μεγάλη σχέση τόσο με τα Ομηρικά έπη όσο και με τον ελληνικό μύθο. Φαίνεται πως υπάρχουν πολλά δάνεια εξ ανατολών, εκτός και αν υπήρχε κάποια κοινή πηγή από όπου και οι δύο πολιτισμοί άντλησαν στοιχεία.
Έφτιαξα και το πολύ καλό λινκ το οποίο όμως δεν έβγαινε
http://www.mikrosapoplous.gr/homer/kordatos3.htm
quote:
Αν εννοεί αυτό, τότε έχει σχέση με ένα φυτό που δίνει ζωή-ξανανιώνει (το μυστικό των θεών κατά τον Ουτναπιστίμ-τον αντίστοιχο Νώε-) που το βρίσκει ο Γκιγκλαμές βουτώντας στα βάθη του Αψου (θάλασσα ή πηγή). Το παίρνει, βγαίνει στην παραλία και φεύγει. Το φυτό αυτό του το κλέβει λίγο αργότερα ένα φίδι, το τρώει και από τότε αλλάζει δέρμα.
Ετσι ο Γκιλγκαμές χάνει την αθανασία.
Όστρια, αυτό είχα σκεφτεί και εγώ αλλά δεν ήμουν σίγουρος για αυτό και δεν το ανέφερα.
Επίσης έθεσες κάποια πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα και στοιχεία που θα ήθελα να τα ψάξουμε. Ας ασχοληθούμε λοιπόν λίγο με τους Υπερβόρειους. Θα κοιτάξω να βρω κάποια στοιχεία και παρουσιάσω ότι ενδιαφέρον υπάρχει σύντομα.
quote:
Μάλιστα, αρχικά συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με τη μαντεία μέχρι την επικράτηση του Χριστιανισμού.
Άλλωστε, η ρίζα τους (ru) σημαίνει "μυστικό"...
Dying Incubus, ευχαριστώ για το λινκ. Για τους ρούνους πραγματικά δεν ξέρω απολύτως τίποτα, η μόνη σχέση μου είναι οι Therion και κάποια άλλα συγκροτήματα που τους αναφέρουν συνέχεια. Είναι κάτι που θα είχε ενδιαφέρον να το κοιτάξουμε σε σχέση με τους Υπερβόρειους και τον Απόλλωνα.
Χωρίς να γίνουμε Λιακοπουλαίοι φυσικά.
quote:
Συγγνώμη που μπαίνω, αλλά έχει ψάξει κανείς την μυθολογία γύρω από τον Μελκάρτ;;;
OANNHSEA οι συγνώμες που κολλάνε; Εγώ λέω μακάρι να είχες περισσότερο χρόνο να έμπαινες πιο συχνά γιατί έχεις συνισφέρει πολλά χρήσιμα στοιχεία στο τόπικ. Πάντως για τον Μελκάρτ, πέρα από αυτά που είχαμε αναφέρει προηγουμένως στο θέμα δεν έχω, τουλάχιστον εγώ, ασχοληθεί ιδιαίτερα.
Λοιπόν σας χαιρετώ και τα λέμε!

Τι ακριβώς ψάχνουμε; Έχουμε εντοπίσει ποιοι είναι οι Υπερβόρειοι; Μιλάμε για τους σκανδιναβικούς λαούς ή για τη Μεγ. Βρετανία; Βεβαίως υπάρχει και κάτι που αναφέρεται ως ο "χρυσός αιώνας των Κελτών και της Σκανδιναβίας" και υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία στην τέχνη των δύο περιοχών. Δυστυχώς δεν θυμάμαι περισσότερα για την ώρα, θα πρέπει να ψάξω λίγο.
Στις έρευνες μου για τα ξωτικά, τις νεράιδες κτλ. οδηγήθηκα σε έναν μυθικό λαό που κατοικούσε στη Μεγ. Βρετανία, τους Tuatha de Dannan, έναν λαό πολύ όμορφων, σοφών και ανδρείων ανθρώπων(;) που εποίκησαν τη χώρα και που η κουλτούρα τους είχε πάρα πολλά κοινά στοιχεία με την ελληνική. Αν θέλετε, μπορώ να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι ρούνοι τώρα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως αλφάβητο, αργότερα όμως και για μαντικούς σκοπούς. Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα πολύ ωραίο κελτικό σετάκι, είναι από τις αγαπημένες μου μεθόδους "μαντικής", ας το πούμε έτσι. Στο παρελθόν είχα σκεφτεί να ψάξω μήπως είναι συναφείς πχ με τα σύμβολα στο δίσκο της Φαιστού, αλλά δεν βρήκα κάτι. Αν θέλετε μπορώ να ανεβάσω τα σύμβολα από το βιβλιαράκι μου...
Καλημέρα.
Unseen
***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****
Με άλλα λόγια, φώτιζε την χώρα για κάποιους μήνες.
Κάποια σύνδεση θα υπάρχει, δεν γίνεται να μας ξεφύγει!
Χεχε!
Καλή μου Unseen, θα συμφωνήσω κι εγώ οτι οι ομοιότητες του έπους του Γκιλγκαμές με τα ομηρικά δείχνει μάλλον οτι υπάρχουν δάνεια από Ανατολή μεριά... ![]()
Φίλε μου A. Kircher, οι Therion έχουν τιμήσει πράγματι τους ρούνους...
Χεχε!
Παλιότερα είχα διαβάσει αρκετά πράγματα για αυτούς, σε κάποια φάση όμως τα μπέρδεψα λιγάκι κι η μελέτη μου έμεινε στη μέση.
Ίσως την ξαναρχίσω για να κατανοήσω καλύτερα κι αυτά που με μπέρδεψαν αλλά κι αυτά που πιθανότατα να παρέλειψα...
Φίλε OANNHSEA, ούτε εγώ έχω ψάξει ιδιαίτερα για το Μελκάρτ...
Πέρνα λιγάκι πιο συχνά, παραθέτεις όντως πολύ καλά στοιχεία! ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
Τι ακριβώς ψάχνουμε; Έχουμε εντοπίσει ποιοι είναι οι Υπερβόρειοι; Μιλάμε για τους σκανδιναβικούς λαούς ή για τη Μεγ. Βρετανία; Βεβαίως υπάρχει και κάτι που αναφέρεται ως ο "χρυσός αιώνας των Κελτών και της Σκανδιναβίας" και υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία στην τέχνη των δύο περιοχών. Δυστυχώς δεν θυμάμαι περισσότερα για την ώρα, θα πρέπει να ψάξω λίγο.
Αγαπητή μου unseen δεν έχω ιδέα! Είμαι σίγουρος ότι κάτι ενδιαφέρον θα βγει στην πορεία. Ίσως όμως και όχι, πάντως θα μάθουμε αρκετά νέα πράγματα.
Το τι ψάχνω εγώ για την ώρα είναι το εξής:
Τι είδους αλήθεια κρύβεται πίσω από την ιστορία ότι ο δεύτερος ναός του Απόλλωνα (φτιαγμένος από μέλισσες με κερί-βοήθησαν και τα πουλιά με κάποια φτερά) στάλθηκε στην γη των Υπερβορείων;
Μπορεί άραγε αυτή η ιστορία να είναι συμβολική και να αναφέρεται σε κάποιου είδους γνώση (μαντική ή άλλου είδους) η οποία μεταδώθηκε εκεί; Ιδιαίτερα από την στιγμή που έχουμε δεί ότι τόσο οι ιέρειες της Δωδώνης όσο και οι ιέρειες των Δελφών αναφέρονταν ως περιστέρια οι πρώτες και ως (κατά πάσα πιθανότητα) μέλισσες οι δεύτερες.
Επίσης ποιά σχέση μπορεί να υπάρχει (αν υπάρχει) ανάμεσα στο σύστημα μαντείας μέσω των ρούνων και στην Ελληνική Απολλώνεια μαντεία (εδώ μπορούμε να κάνουμε πάλι και τον συσχετισμό με τις μέλισσες).
Φυσικά εδώ θα πρέπει να ορίσουμε, όπως είπες, ποιοί ήταν οι Υπερβόρειοι και τι ήταν η Υπερβορεία.
quote:
Στις έρευνες μου για τα ξωτικά, τις νεράιδες κτλ. οδηγήθηκα σε έναν μυθικό λαό που κατοικούσε στη Μεγ. Βρετανία, τους Tuatha de Dannan, έναν λαό πολύ όμορφων, σοφών και ανδρείων ανθρώπων(;) που εποίκησαν τη χώρα και που η κουλτούρα τους είχε πάρα πολλά κοινά στοιχεία με την ελληνική. Αν θέλετε, μπορώ να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες.
Φυσικά, και το ρωτάς;
quote:
Φίλε μου A. Kircher, οι Therion έχουν τιμήσει πράγματι τους ρούνους...
Χεχε!
Παλιότερα είχα διαβάσει αρκετά πράγματα για αυτούς, σε κάποια φάση όμως τα μπέρδεψα λιγάκι κι η μελέτη μου έμεινε στη μέση.
Ίσως την ξαναρχίσω για να κατανοήσω καλύτερα κι αυτά που με μπέρδεψαν αλλά κι αυτά που πιθανότατα να παρέλειψα...
Αντιγράφω από τον δίσκο Secrets of the Runes των Therion (μιας και το άκουγα το πρωί στο αυτοκίνητο)
"The runes are the secrets of the universe. Their inner meaning is hidden and concealed to the uninitiated. When you learn the secret of the runes your eyes shall open and you will become a god. By ancient techniques of ecstasy Odin enterd into the dark spheres of runic wisdom. He sacrificed himself to himself in his search for knowledge. If you follow his example and enter the way of Odin you might be told the true secret of runes."
Λοιπόν να είστε όλοι καλά και τα λέμε!

ΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ...
[A
ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ-ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
Β
ΑΦΥΠΝΗΣΗ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Δ
ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΥΠΝΟΣ
Θ
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ-ΜΝΗΜΗ]
Α-Β-Δ-Θ
+Φ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ.
Η ΑΤΜΑ,ΘΑ'ΘΕΛΕ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ...
ΕΥΧΕΣ,ΑΤΜΑ
*ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΓΡΑΦΤΕΙ.....*
Edited by - ΑΤΜΑ on 04/01/2003 14:35:38