ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Αρχαία Ελλάδα καί Χριστιανισμός, ταυτίζονται; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Αρχαία Ελλάδα καί Χριστιανισμός, ταυτίζονται; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

athakandr30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
athakandrΜέλος
10/05/2004, 11:29:42
Έλα βρε Πλάτωνα που κάνει λάθος ο Schwabe!

Απλώς δεν δέχεται κάποιες απόψεις του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα όχι ότι τους κατακρίνει συνολικά τον δεύτερο ως δυϊστή και τον πρώτο ως επιπόλαιο αναλυτή.

Και βέβαια δεν προπαγανδίζει τον άκρατο υλισμό κλπ. like κορδάτος, απλώς κριτική ασκεί ο άνθρωπος.

Και για τα Θεία πάλι πρέπει να φανούμε μετριοπαθείς, δεν είναι ότι προπαγανδίζει, απλά δεν πολυπιστεύει ο άνθρωπος.

Αχ βρε Πλάτωνα μου φαίνεται, πως παρεξηγείς πολύ εύκολα τους καλούς ανθρώπους με τις καλές προθέσεις, που τόσο πολύ αγαπάνε την Ελλάδα και την ιστορία της, σέβονται τις παραδόσεις, κατανοούν την ιστορία και ασκούν καλοπροαίρετη κριτική.

Και πάνω απόλα εκφράζουν τις δικές τους απόψεις και όχι τίποτα φτηνά αναμασήματα των εβραϊκών λόμπι, που με κάθε πληρωμένο κονδυλοφόρο προσπαθούν να διεισδύσουν οπουδήποτε υπάρχει κάτι ελληνικό.

Βρε Πλάτωνα κατάλαβέ το επιτέλους. ο Mr. Κοέν-γιουσουφάκι-χαμετυπείο ασχέτως με τα επίθετα που επάξια του έχω προσδώσει, είναι καλοπροαίρετος άνθρωπος και αδίκως τον κατηγορούμε.

Ε εντάξει ας του δικαιολογήσουμε και κάτι, κανείς δεν είναι τέλειος.

Το ότι ανήκει στην συνομοταξία των μαλλοφάγων (τάξη μικρών εντόμων που οφείλουν το όνομά τους στην ιδιότητα, που έχουν να κολλάνε πάνω σε ζώα και ανθρώπους και να καταστρέφουν τρώγοντας τα φτερά ή το τρίχωμα) δεν νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα για τους σκεπτόμενους ανθρώπους.

Φιλικά,

10/05/2004, 12:12:28
athakandr,

Όταν στο σπίτι μας πέσει ένας τοίχος, κοιτάμε να τον διορθώσουμε, όχι να γκρεμίσουμε όλο το σπίτι!

Αναμφίβολα κάνουμε όλοι λάθη, μα η εξυπνάδα και ο στοχασμός… βρίσκονται στην αναγνώριση και διόρθωση τους!

Έτσι βλέπω να προχωρούμε, διαφορετικά όλοι όσοι γράφουμε στο ΣΙΤΕ, συμπεριλαμβανόμενου εσένα, εμένα και του SCWABE, που δεν έχω τέτοια γνώμη, παραμένουμε στάσιμοι.

Καλήμέρα λοιπόν, και καλή συνεχεία….με ηπιότερους τρόπους!

fatboy51Νέο Μέλος
10/05/2004, 12:37:42
Αγαπητέ athakadr

Δεν ήταν μέσα στις προθέσεις μου να σε διδάξω ορθογραφία. Απλά, ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η γλώσσα είναι μια αδιάσπαστη γραμμή (έστω και με τούρκικη ανοχή) που μας ενώνει με την ελληνική σκέψη, θεωρώ ότι το ορθώς γράφειν είναι ένδειξη του σεβασμού μας προς την ελληνική σκέψη. Είχες και άλλα λάθη, σαφώς οφειλόμενα σε παραδρομές, που αγνόησα. Ήθελα να επισημάνω, όμως, μια ανακολουθία ανάμεσα στο νόημα και την εκφορά του λόγου σου…

Για Αριστοτέλη και Πλάτωνα και ποιος έχει χαράξει, θετικά ή μέσω αναίρεσης, τη χριστιανική σκέψη, το κουβεντιάζουν άλλοι στο site, με πολύ περισσότερες γνώσεις από εμένα. Για τη διαλεκτική όμως, την οποία σαφώς θεωρώ επιστημονική μέθοδο, δεν καταλαβαίνω ποιες μπορεί να είναι οι αντιρρήσεις σου. Η αριστοτέλεια μέθοδος είναι απελπιστικά στατική. Και η διαλεκτική του Χέγκελ είναι γενικής αποδοχής εργαλείο εδώ και κάτι αιώνες…

Τέλος, υποθέτω πως θεωρείς ότι μετά τον Αριστοτέλη δεν υπάρχει εξέλιξη ιδεών. Ενδιαφέρουσα άποψη. Μπορείς να μου πεις κάτι περισσότερο για αυτό, αν φυσικά κατάλαβα σωστά τα γραφόμενά σου ;;

Πλωτίνε, νομίζω πως η μητριαρχία είναι εξαιρετικά μεγάλο θέμα, και ελάχιστα ψαγμένο, ας όψονται οι νικητές… Είναι φορές που νιώθω τη σημερινή πατριαρχία σα μια διαστροφή της φυσικής τάξης. Δε μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι πάντα ξέρεις τη μητέρα σου, ενώ για τον πατέρα σου χρειάζεσαι (ή χρειαζόσουνα, προ DNA!!) τη διαβεβαίωση της μητέρας σου!! Και αυτό μπορεί να συμπαρασύρει διάφορες κολοσσιαίες φιλοσοφικές ή θρησκευτικές δοξασίες.

USE IT OR LOSE IT !!

ΝemertesΜέλος
10/05/2004, 13:24:59
quote:

Αγαπητέ athakadr

Δεν ήταν μέσα στις προθέσεις μου να σε διδάξω ορθογραφία. Απλά, ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η γλώσσα είναι μια αδιάσπαστη γραμμή (έστω και με τούρκικη ανοχή) που μας ενώνει με την ελληνική σκέψη, θεωρώ ότι το ορθώς γράφειν είναι ένδειξη του σεβασμού μας προς την ελληνική σκέψη. Είχες και άλλα λάθη, σαφώς οφειλόμενα σε παραδρομές, που αγνόησα. Ήθελα να επισημάνω, όμως, μια ανακολουθία ανάμεσα στο νόημα και την εκφορά του λόγου σου…

Αγαπητέ fatboy51, μάλλον πέσαμε μαζικά οι Μπαμπινιώτηδες εδώ μέσα, γιατί από το στόμα μου τα πήρες τα περί ορθογραφίας και σύνταξης. Ευτυχώς βέβαια πλην εξαιρέσεων, αυτός είναι από τους λίγους χώρους, που δεν αναρωτιέμαι τόσο συχνά αν καταλαβαίνουν τι γράφω.

Σχετικά με το θέμα, από όσο βλέπω εδώ πρόκειται για έριδα στην οποία ουδεμία ανάμειξη θέλω να έχω. Ελπίζω να ηρεμήσουν οι τόνοι...

-------------------------
...The Unerring Nereis...

10/05/2004, 15:29:57
ΠΛΑΤΩΝΑ,

Άραγε εγώ δεν σε διαβάζω φίλτατε ή εσύ δεν μου απαντάς? Η δεν τα διαβάζεις καν? Εσύ θα μου πεις. Σε κάθε περίπτωση σεβαστοί οι σχολιασμοί σου.

Για παράδειγμα σε ρώτησα ποια είναι η τοποθέτηση του Πλάτωνα για τους Ίωνες φιλοσόφους. Η τοποθετήσεις του απαντούν και ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης μας. Και δεν είναι καθόλου άσχετο με το θέμα μας θα έλεγα…..

Έχω πει:
«Σε σχέση με τα όσα γράφει ο Λαέρτιος για τις απόψεις του Πλάτωνα ΤΙ είναι αυτό που σου προκαλεί απορία άραγε? Δεν κατακεραύνωνε τους «νεαρούς άθεους» που επηρεάστηκαν από τις απόψεις των Ιώνων φιλοσόφων? Δεν κατακεραύνωνε αυτούς που εξευτέλιζαν την ιερότητα των ουράνιων φαινομένων και ισχυρίζονταν πως τα άστρα δεν είναι ενσαρκώσεις της ψυχής?»

Λοιπόν?

Κατά τα άλλα, και επειδή μεταξύ των άλλων έχω κατηγορηθεί έως τώρα για «ελλιπή ανάγνωση», επανερχόμενος στο αρχικό νόημα των σχολιασμών (πηγές γένεσης μισαλλοδοξίας) θα σου υπενθυμίσω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και το εγγενές πρόβλημα του δυϊσμού…..ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ!

Σε αυτό το σημείο όμως ας θυμηθούμε φίλε μου μια ρήση του Δημόκριτου: «Μη δείχνεις ζήλο να τα μάθεις όλα γιατί κινδυνεύεις να γίνεις αμαθής σε όλα». Κάτι ήξερε…….

Π.χ. ο Πλάτων στην «Πολιτεία» (Βιβλίο Ι΄, 615c-616a) αναφερόμενος (στον «μύθο του Ηρώς») στην τιμωρία του τυράννου Αρδιαίου, λέει πως μετά τον θάνατο του ο Αρδιαίος και άλλοι αμαρτωλοί, αφού δικάστηκαν από τους κριτές του Κάτω Κόσμου τιμωρήθηκαν πολύ σκληρά στον κόσμο των νεκρών και οι διάβολοι (ο.k. «διάπυρους άνδρες» τους αποκαλεί ο Πλάτων) έλεγαν στις ψυχές που περνούσαν από εκεί για ποιους λόγους υπέμειναν αυτά τα βασανιστήρια και ότι θα οδηγούνταν οι αμαρτωλοί αυτοί στα «Τάρταρα» (την Κόλαση).

Είναι εμφανής θα λέγαμε επομένως ο συμβολισμός του Πλάτωνα ότι η ποινή έχει παραδειγματικό για τους άλλους χαρακτήρα. Εμφανής είναι συνάμα και η άποψη περί θείας δίκης, κολάσεως και παραδείσου.

Και όλα αυτά φίλε μου αιώνες πριν τον Μεσσία του ιουδαιοχριστιανισμού Χριστό…….

Αλήθεια, μιας και μου ξανα-υπενθυμίζεις πως σφάλω, ΠΟΙΑ είναι για σένα η διαφορά του ορθού Λόγου από τον ορθολογισμό? Υφίσταται?

Δεν θα’θελα να κουράσω περαιτέρω, απλά λάβε υπ’όψιν σου πως σε τούτο τον κόσμο και με την πάροδο του χρόνου όλα αλλάζουνε. Άρα και αναθεωρούνται. Πόσο μάλλον δε όταν αδυνατούν να δώσουνε χειροπιαστές και κοινά αποδεκτές λύσεις.

Κινούμενη η ανθρωπότητα στα πλαίσια ενός υπερφυσικού δυισμού, όπου υποστασιοποιήθηκαν έννοιες και λειτουργίες άνευ του παραμικρού τεκμηρίου, αποδίδοντας στην «ψυχή» και στο Θεό επεξηγηματικές λειτουργίες, και συνεπώς αιτιακές δυνάμεις, μάλλον δεν οδήγησε το σύνολο στις εξαγγελθείσες οδούς της αγάπης και της δικαιοσύνης.

Τι λες?

Και για να θυμηθούμε τον Δημόκριτο άλλη μια φορά, «Σκέφτεται σωστά αυτός που δεν λυπάται για όσα δεν έχει, αλλά που χαίρεται για όσα έχει».

Να’σαι καλά ΠΛΑΤΩΝΑ.

10/05/2004, 16:04:47
athakandr, athakandr!!

αν και δεν συνηθίζω να σχολιάζω ή να επισυνάπτω παρατηρήσεις άλλων συμμετεχόντων του forum, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση φίλτατε Ταυροαββά νομίζω ότι…….ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΓΑΝΤΙ!

Λέει λοιπόν πολύ εύστοχα το μέλος fatbot51:
«Είχες και άλλα λάθη, σαφώς οφειλόμενα σε παραδρομές, που αγνόησα. Ήθελα να επισημάνω, όμως, μια ανακολουθία ανάμεσα στο νόημα και την εκφορά του λόγου σου…»

Αυτά παθαίνει κάποιος φίλτατε Μεσιανιστή όταν προσπαθεί να ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΙ έργα και διδαχές που είναι ΞΕΝΑ προς την εσχατολογική του ρίζα. Ελπίζω κάποτε να λογικευτείς.

Κατά τα άλλα, τι θέλεις ρε παιδάκι μου και συνεχίζεις αυτόν τον κατήφορο που’χεις πάρει με τους εξελληνισμούς των ιουδαϊκών άθλων? Η μείνε στα όσα λέει και το παπαδαριό και αρκέσου στην εξ αποκαλύψεως «σοφία» (!) ή παραδέξου τον σκοταδισμό του δόγματος για να μιλήσουμε με ουσιαστικά θέματα.

Πάρτο χαμπάρι πως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης που (ματαίως) προσπαθείς να προσεταιρισθείς ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΪΚΗΣ ΣΤΕΠΑΣ ΠΟΥ ΛΙΒΑΝΙΖΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ. Όσο πιο νωρίς ξυπνήσεις από το μεσσιανικό λήθαργο που έχεις πέσει τόσο καλύτερα για σένα.

Εκτός και αν συνεχίζεις να φαντάζεσαι πως τα «Αχραντα Πάθη» για παράδειγμα είναι τα όσα εννοούσανε οι δυο Σοφοί Άνδρες του Ελληνισμού. Τι είναι τα περίφημα «Αχραντα Πάθη»?

Χμμμμμμμμμ, ε ρε Πλάτων και Αριστοτέλη ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ να δείτε τι «μεγαλεία» σας ετοίμασαν οι «ελληνοχριστιανοί»………ερμηνευτές σας!!!!

Τα «Αχραντα Πάθη» λοιπόν είναι ένας από του πιο σημαντικούς θησαυρούς της ορθοδοξίας. Πρόκειται για (προσέξτε καλά!) τεμάχια από τον ακάνθινο στέφανο, το σπόγγο, τη χλαμύδα, καθώς και από το Τίμιο ξύλο! Τόσο καλά.
Πρόκειται για κομμάτια που…«διασώθηκαν» μέχρι σήμερα και θα παραμείνουν στο ναό του Ευαγγελισμού και Αγίας Φωτεινής Υμηττού έως τις 16 Μαΐου 2004. Να σημειώσουμε πως τα προαναφερθέντα τεμάχια θα μεταφερθούνε από την ιερά μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας στον ναό της Αγίας Φωτεινής συνοδευόμενα από ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΓΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ!

Άιντε λοιπόν να προσκυνήσεις φίλτατε, και σαν βρίσκεσαι γονυπετής μπροστά στα «Αχραντα Πάθη», σκέψου για λίγο και την φωνή των δυο φιλοσόφων που παίρνεις στο στόμα σου……

Δεν επιθυμώ την προσβολή της πίστης σου, αλλά η κοροϊδία έχει και κάποια όρια.

athakandrΜέλος
10/05/2004, 16:13:14
Αγαπητέ fat,

Νομίζω πως εξήγησα με σαφήνεια τι εννοώ. Αν εσύ δεν το καταλαβαίνεις λυπάμαι, αλλά δεν θα το επαναλάβω.

Αν μου επιτρέπεις πάντως μία συμβουλή, καλύτερα θα ήταν να κοιτάς την δική σου εκφορά του λόγου και γενικώς να ασχολείσαι με το άτομό σου καταθέτοντας τις απόψεις σου (ελπίζω να έχεις κάτι σοβαρό να πεις) και όχι με θλιβερή κριτική σε θέματα που δεν σχετίζονται με την ουσία της συζήτησης.

Η παρενθετική άλλωστε αναφορά σου στην περί τουρκοκρατίας ανοχή νομίζω πως σε χαρακτηρίζει καλύτερα από ότι θα μπορούσα να το κάνω εγώ.

Στα άλλα δεν πρόκειται να απαντήσω γιατί όπως προείπα δεν γνωρίζω την γλώσσα των παπαγάλων.

Αγαπητέ Πλάτωνα,

Είναι σημαντικό για όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν στην εξέλιξη της παρούσας συζήτησης γύρω από το γνωστό θέμα να συμβάλλουν, ώστε να υπάρξει ένας συνδυασμός των απόψεων Ελληνισμού και Χριστιανισμού.

Έχω ξαναπεί ότι η μόνη εξέλιξη την οποία εγώ βλέπω είναι γύρω από το αν και κατά πόσο θα μπορούσε η επιστήμη να συνδυαστεί με την θρησκεία και τον Χριστιανισμό μέσα από μία ενοποιημένη θεωρία. Αυτό που θα ήταν πολύ ενδιαφέρον δηλαδή είναι μία συζήτηση γύρω από το κατά πόσο η ύπαρξη ψυχής (που αποτελεί μία από τις βασικές θέσεις του Χριστιανισμού) μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά ή όχι.

Φιλικά,

ΥΓ. Schwabe, θα σου απαντήσω αγαπητέ αργότερα .. just wait!

10/05/2004, 17:47:09
ΗΡΕΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!!

quote:
ΠΛΑΤΩΝΑ,
Άραγε εγώ δεν σε διαβάζω φίλτατε ή εσύ δεν μου απαντάς? Η δεν τα διαβάζεις καν? Εσύ θα μου πεις. Σε κάθε περίπτωση σεβαστοί οι σχολιασμοί σου.
Για παράδειγμα σε ρώτησα ποια είναι η τοποθέτηση του Πλάτωνα για τους Ίωνες φιλοσόφους. Η τοποθετήσεις του απαντούν και ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης μας. Και δεν είναι καθόλου άσχετο με το θέμα μας θα έλεγα…..
Έχω πει:
«Σε σχέση με τα όσα γράφει ο Λαέρτιος για τις απόψεις του Πλάτωνα ΤΙ είναι αυτό που σου προκαλεί απορία άραγε? Δεν κατακεραύνωνε τους «νεαρούς άθεους» που επηρεάστηκαν από τις απόψεις των Ιώνων φιλοσόφων? Δεν κατακεραύνωνε αυτούς που εξευτέλιζαν την ιερότητα των ουράνιων φαινομένων και ισχυρίζονταν πως τα άστρα δεν είναι ενσαρκώσεις της ψυχής?»
Λοιπόν?

SCWABE,
Τα όσα αναφέρεις τα έχω υπ όψιν μου, μα εσύ εξέτασες ποτέ σου τι εννοεί με αυτές τις έννοιες?

Αφού διάβασες και επιμένεις με τον Λαέρτιο λοιπόν αγαπητέ, σου μεταφέρω και τα ακόλουθα που αφορούν όμως τον Ηράκλειτο...Ετσι θα εχεις μια καλυτερη γευση για οτι σου εγραψα!

(Κοιτά λοιπον να δεις, τι είπε ο κατά πολλούς…. πατέρας του Υλισμού!) (ΛΑΕΡΤΙΟΣ/Ηρακλειτος) σε BOLD…

Μας λέει λοιπόν πως ΟΛΑ δημιουργούνται από τη φωτιά και διαλύονται στη Φωτιά. Άμα ονομάσουμε τη Φωτιά (πνεύμα) θα έχουμε σίγουρα την αντίδραση των Υλιστών... Άντε βρες εσύ λοιπόν τι ειναι η φωτιά…. που δημιουργεί τη ΣΚΕΨΗ… και τα ξανάλεμε….!!
Συνεχίζει,
όλα γίνονται σύμφωνα με τις επιταγές της ειμαρμένης, και τα όντα εναρμονίζονται δια της εναντιοδρομιας!
Καμία αντίρρηση! (Αν και αλλού προσθέτει και την Ανάγκη) Για την ουσία της ειμαρμένης θεωρεί το λόγο, ο οποίος διατρέχει την ουσία του σύμπαντος….για αυτό μας λέει αλλού, πως ο κόσμος γίνεται σύμφωνα με τη σκέψη….και όχι σύμφωνα με το χρόνο!
Τα πάντα είναι γεμάτα από ψυχές και από θεϊκά όντα! Όπα Scwabe, τι έπαθε εδώ ο υλιστής Ηράκλειτος? Μίλησε ακόμα για όσα συμβαίνουν στο σύμπαν, και είπε πως το μέγεθος του Ήλιου είναι όσο φαίνεται.!!!!Ελεγε ΜΙΑ ΠΑΛΑΜΗ! Αυτό θα ήταν εντελώς κούφο για ένα παρατηρητή και μέγα Φιλόσοφο σαν τον Ηράκλειτο, δεν νομίζεις? Μάλιστα να πει…. Ψυχής…. έχει!!! (ο ηλιος!!!!!)

Λοιπόν?????

ο ήλιος δεν είναι ΑΣΤΕΡΙ για τους άλλους γαλαξίες…σε πείραξε που ο Πλάτωνας θεωρούσε έμψυχα τα αστέρια…. κάτι που και ο Ηράκλειτος θεωρούσε τέτοιο? Εκτός SCWABE και o Ήλιος…. είναι αλληγορικά… η καρδιά, όποτε ταιριάζουν μια χαρά με την αινιγματικότητα του Ηράκλειτου….και τις ενσαρκώσεις της Ψυχής του Πλάτωνα.

Μα να που ο σκοτεινός μας λέει, πως οι αστέρες τρέφονται από τις αναθυμιάσεις… που προέρχονται από τη γη!

Ναι, αυτό είναι πολύ υλιστικό…μα όχι εφικτό (ΑΝ ΜΙΛΑΜΕ Υλιστικά ετσι?)

Μα Πνευματικά???

quote:
Κινούμενη η ανθρωπότητα στα πλαίσια ενός υπερφυσικού δυισμού, όπου υποστασιοποιήθηκαν έννοιες και λειτουργίες άνευ του παραμικρού τεκμηρίου, αποδίδοντας στην «ψυχή» και στο Θεό επεξηγηματικές λειτουργίες, και συνεπώς αιτιακές δυνάμεις, μάλλον δεν οδήγησε το σύνολο στις εξαγγελθείσες οδούς της αγάπης και της δικαιοσύνης.
Τι λες?

Εγώ τι λέω?

Έχεις κοντά τα ηρεμιστικά σου?

Διάβασε λοιπόν τι γράφει… ο ΥΛΙΣΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ…αδερφέ!

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ ΙΧ 10. Ηράκλειτος, 63.
Λέει πως υπάρχει ανάσταση τούτης της φανερής σάρκας μέσα στην οποία έχουμε δημιουργηθεί και γνωρίζει πως αίτιος της Αιτίας αυτής είναι ο θεός, λέγοντας τα έξεις!
Όταν είναι εδώ ο Θεος, ανασταίνονται οι ψυχές και γίνονται φύλακες άγρυπνοι των Ζωντανών και των Νεκρών! Λέει επίσης ότι η κρίση του κόσμου και όλων των όντων που υπάρχουν σ αυτόν με την φωτιά…

Θέλεις και άλλα του *(Υλιστή) ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ…η σε μάρανε η κόλαση του Πλάτωνα????

Αν χρειάζεσαι ηρεμιστικά…..

Πλάτωνας… καλύτερος από Proscac! Υπάρχει και βιβλίο!!!

Για να σου φτιάξω αγαπητέ λοιπόν το κέφι….(μην μας την κάνεις σε κάνα μοναστήρι και σε χάσουμε από το εσωτερικά ), σου γράφω και τον ατόφιο Ηράκλειτο…. οσο αφορα.... τον ορθο λογο!

…..η αληθινή φύση των πραγμάτων κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί από τον ΝΟΥ/ΛΟΓΟ, που βρίσκεται πέρα και πάνω από αυτά, και που Αποστόλη του είναι να τα εξιχνιάζει και να τα φωτίζει, οδηγώντας στην πλήρη κατανόηση τους!

Περιττό να σου γράψω πως σε εκτιμώ….μα και το διασκεδάζω!

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 10/05/2004 17:58:31

10/05/2004, 23:29:39
ΠΛΑΤΩΝΑ,

μάλλον προτρέχεις φίλτατε, μάλλον προτρέχεις.

Πάντως χαίρομαι που συμφώνησες ως προς τις κρίσεις που εξέφραζε ο Πλάτων για αυτούς τους «άθεους υλιστές» που τόλμαγαν και ερμήνευαν……τα άστρα! Είναι μια αρχή……

Ας εκκινήσουμε όμως με μια εξήγηση του Ηράκλειτου, αυτού του ΕΝΙΣΤΗ-ΠΑΝΘΕΪΣΤΗ:

«Τι εστί Θεός? Άνθρωπος αθάνατος.»
«Τι εστί άνθρωπος? Θεός θνητός.»

Λοιπόν? Μήπως θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν ερμηνεύουμε έναν που μάχεται μέσα από τα γραπτά του τα δεινά του δυϊσμού?

Όσον αφορά τους θεούς και τα αντικείμενα λατρείας τους, ας μην ξεχνούμε πως όταν ανακαλούμε στην σκέψη μας αυτόν τον Μέγα Σοφό Άνδρα μιλάμε ουσιαστικά για τον πατέρα της διαλεκτικής του Γίγνεσθαι.

Και τι μας λέει π.χ. για τον ανθρωπομορφισμό της ολύμπιας θρησκείας: (κατ’επέκταση και για τους πιστούς των Αβρααμικών-προσωπικών Θεών) «προσεύχονται στα αγάλματα σαν να ήθελε κάποιος να κουβεντιάσει με τα σπίτια, αγνοώντας την αληθινή φύση των Θεών και των ηρώων».
Βλέπουμε λοιπόν τον Ηράκλειτο, όπως επίσης και τον Ξενοφάνη, να γελοιοποιεί τον ανθρωπομορφισμό της θρησκείας θεωρώντας την προσευχή προς τα αγάλματα σαν μια κουβέντα με….τα τούβλα! (κτήρια)

Λοιπόν?

Ο «λόγος» του ανθρώπου και ο «λόγος» του σύμπαντος είναι κοινός. Όλα είναι ΕΝΑ και το ένα είναι ΟΛΑ, απαρτίζοντας όλα μαζί μια φανερή και αφανή αρμονία. Ο Λόγος του Ηράκλειτου ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με το φυσικό νόμο. Υπάρχει ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ μεταξύ του ανθρώπινου Λόγου (νόηση) και του κοσμικού Λόγου (φύσις), για αυτό και ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ. Για τον Ηράκλειτο υπάρχει μια ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ενότητα ανάμεσα στον κόσμο, τον Θεό και τον άνθρωπο. Η σύγκρουση και η ενότητα των αντιθέσεων είναι η ουσία του σύμπαντος.

Λοιπόν? Βλέπεις ακόμα…..την κόλαση του Πλάτωνα και τα κόκκινα σύννεφα?

Φίλε Πλάτωνα, ας μην προσπερνάμε όπως μας βολεύει μια ιστορική πραγματικότητα: η αρχαία Αθήνα μάλλον θα είχε μείνει στο σκοτάδι και στην έως ανοησίας μισαλλοδοξία, αν δεν κατάφθανε το φως των Ιώνων φιλοσόφων.

Λες:
«Μας λέει λοιπόν πως ΟΛΑ δημιουργούνται από τη φωτιά και διαλύονται στη Φωτιά. Άμα ονομάσουμε τη Φωτιά (πνεύμα) θα έχουμε σίγουρα την αντίδραση των Υλιστών... Άντε βρες εσύ λοιπόν τι ειναι η φωτιά…. που δημιουργεί τη ΣΚΕΨΗ… και τα ξανάλεμε….!!»

Θα περίμενα από σένα αγαπητέ μου Πλάτωνα…..περισσότερο σύνεση! Ας είναι. Και ΠΟΙΟΣ σου είπε εσένα ότι ονομάζεται η φωτιά «πνεύμα» δυϊστικής σχολής? Έλεος ρε Πλάτωνα πια, έλεος!

Ο κόσμος για τον Ηράκλειτο είναι ΑΥΘΥΠΟΣΤΑΤΟΣ, ΑΧΡΟΝΟΣ, και ΑΦΘΑΡΤΟΣ. Μία πύρινη (ενεργειακή!) ουσία και δύναμη που πειθαρχεί στη νομοτέλεια και μετασχηματίζεται συνεχώς.

Και για να μην…..καείς (!) σε καμιά από τις φωτιές που ανάβει ο Ηράκλειτος, ας δώσουμε στους αναγνώστες μας ολοκληρωμένη την ΑΙΘΡΙΑ σκέψη αυτού του Σοφού Εφέσιου:

«Κόσμον τόνδε, τον αυτόν απάντων ούτε τις Θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν, αλλ’ήν αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα» (Τον κόσμο αυτόν που είναι ο ίδιος για όλους (και ο ίδιος παντού στην ατομική του σύσταση) ούτε κάποιος Θεός ούτε άνθρωπος τον έκανε, αλλά υπήρχε πάντα ως άχρονος και αυθυπόστατος, και θα υπάρχει πάντα ως ενεργειακή φωτιά, που πάντα θα γεννά ζωή και που θα πειθαρχώντας στη νομοτέλεια της θα μετασχηματίζεται συνεχώς κατά χρονικά διαστήματα)

Όσον αφορά την έννοια της Ειμαρμένης, ΚΑΙ ΕΔΩ φίλε μου…«κάηκες»!

Ο λόγος και ο κόσμος για τον Ηράκλειτο είναι άρρηκτα ενωμένα κι αυτή η ένωση είναι η υπέρτατη Ειμαρμένη. Μέσα στην ενότητα συνυπάρχουν κόσμος και λόγος. Ο λόγος είναι ο δεσμός που συνέχει το σύμπαν που αναγκαστικά είναι ΕΝΑ…φύση και κόσμος είναι δυο διαφορετικά ονόματα του ίδιου «εν γίγνεσθαι Είναι» της ολότητας. Η Ειμαρμένη κατά τον Ηράκλειτο είναι η μοιραία αναγκαιότητα που ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ στον κόσμο και όχι μια δύναμη που τον διοικεί από έξω. Το σύμπαν είναι η μοίρα του εαυτού του.

Αυτά προς το παρόν αγαπητέ συνοδοιπόρε, και να’σαι βέβαιος πως και’γω το διασκεδάζω. Και μάλιστα…αφάνταστα!

11/05/2004, 06:45:18
SCWABE,

Αφού σκέφτεσαι πως προτρέχω, θα πατήσω λίγο φρένο και θα περιμένω να μας εξηγήσεις πως και ο Ηράκλειτος, ο κατ εξοχήν Υλιστής Φιλόσοφος, μίλησε για ψυχή! Όταν λέει πως οι ψυχές οσφραίνονται στον Άδη, δηλώνει ύπαρξη ψυχής, ιδιότητα ψυχής… και τόπο!

Στα προηγούμενα που σου έγραψα, και μάλιστα για Νεκρανάσταση… Ούτε ένας λόγος!
Και όμως είναι μέσα στα κομμάτια που είναι εξακριβωμένο πως τα είπε, ενώ δεν είναι εξακριβωμένο πως ο Πλάτωνας ήθελε να κάψει τα βιβλία κανενός, αντίθετος, βρίσκουμε στα βιβλία του την άποψη του για τους Ίωνες φιλόσοφους, υλιστές και μη, την αντιμετώπιση του Πρωταγόρα και εν γένει των Σοφιστών, ο οποίος δεν ήθελε να έχει διάλογο με τον Σωκράτη… μα να περάσει ότι αυτός ισχυριζόταν.
Κάτι τέτοιο μου θυμίζεις και εσύ Scwabe, μα ως γνωστό, παρότι η διαλεκτική είναι στο στόμα των πολλων σαν τον πασσατεμπο, είναι άλλοι αυτοί που έχουν και την χάρη!

Τέλος, θέλω να σου πω, πως κάνεις λάθος να νομίζεις πως η σκέψη μου ταυτίζεται με αυτή του Πλάτωνα του Ηράκλειτου.. μα και όποιου άλλου!

Υπάρχει μεγαλος σεβασμός προς αυτούς, μιας και τους διάβασα και πιστεύω πως κατανόησα, μα και προς κάθε ανθρωπο/φιλοσοφο/μυστη…που βοήθησε, ώστε να γνωρίσω τον εαυτό μου, να σκέφτομαι, μα προπαντός να είμαι μέσα μου ελεύθερος!

Περιμενω λοιπον να με καψεις με τον λογο σου Scwabe, μιας και καψημο για μενα, σημαινει πως παω ακομα πιο βαθεια... μεσα!