ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Άει χάσου! Η ιδέα δεν είν' δικιά σου!!! - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Άει χάσου! Η ιδέα δεν είν' δικιά σου!!! - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

durden_alie31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
06/04/2006, 14:24:11
quote:
οπότε θεωρώ ότι κάθε ιδέα είναι ανθρώπινο δημιούργημα είτε στην τέχνη είτε στην φιλοσοφία ή σε οτιδήποτε άλλο.
Εδώ Ostria(), θα σε ρωτήσω: Οι ιδέα της πτήσης, των αφών Ράϊτ, ήταν δημιούργημά των, ή προϋπήρχε αυτών;

Η ιδέα του τροχού, είναι δημιούργημα του ανθρώπου, ή προϋπήρξε αυτού;

quote:
Αν για παράδειγμα εγώ έχω μια ιδέα για μια σειρά ζωγραφικών έργων που θα απότελέσουν μια κεντρική ιδέα έκθεσης ζωγραφικής -αρκετά πρωτοποριακή- και την συζητήσω με έναν ζωγράφο φίλο, που δεν έχει έμπνευση τελευταία, και αυτός την "κλέψει" και κάνει μια έκθεση πριν από μένα το θεωρώ άθλιο.
Η σύλληψη μιας ιδέας, κατά την γνώμη μου πάντα, είναι μια κάπως ιδιόμορφη κατάσταση.
Στην ουσία δεν την συλλαμβάνουμε, αλλά την δελεάζουμε να έρθει, καθαρίζοντας ένα μέρος του μυαλού μας* γι αυτόν τον λόγο.
Και με το "καθάρισμα" εννοώ, να διαγράψουμε όλα τα φρένα (ή έστω να τα περιορίσουμε) που μας υπαγορεύουν τις δυνατότητές μας.

Και να στην έκλεβε, δεν θα μπορούσε να την αποδώσει όπως εσύ που την συνέλαβες (την ιδέα) Gretel.

(*)Συμβατικά μιλάω για μυαλό.
Θα μπορούσε, αυτό που θέλει καθάρισμα, να είναι κάτι άλλο...
Οτιδήποτε!

G.Μέλος
06/04/2006, 14:34:57
Χμ... οι ιδέες κατοικούν στις νεφέλες του Συλλογικού Ασυνείδητου. Το ποιος θα τις "κατεβάσει" από 'κει είναι πολλές φορές και αποτέλεσμα ενδελεχούς καθαρίσματος του υποσυνείδητου και του συνειδητού Νου....

αυτός που το κάνει αυτό με επιτυχία (και έχω πολλά παραδείγματα φίλων), δε διστάζει να το μοιραστεί ή ακόμα και να το δει "αναρτημένο" με την υπογραφή άλλου... Αν αναγνωριστεί για την δική του ικανότητα "downloading" ιδεών ακόμα καλύτερα...

μα, στις Τέχνες κυρίως, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται απαιτητή αυτή η αναγνώριση... ποιος μπορεί να δίνει από μόνος του τόση αξία στον εαυτό του, που να διεκδικεί δικαιώματα (παντός είδους) πάνω σ'αυτές τις ιδέες?

Galadriel

για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος
06/04/2006, 15:31:10
quote:
Και να στην έκλεβε, δεν θα μπορούσε να την αποδώσει όπως εσύ που την συνέλαβες την ιδέα Gretel

Aίολε σ'αυτό έχεις δίκιο

Αγαπημένη μου Galadriel δεν είναι μόνο θέμα αναγνώρισης.
Στην εποχή που ζούμε καλούμαστε να επιζήσουμε από την Τέχνη μας. Μακάρι να ζούσαμε στην Αναγέννηση όπου οι αυλές και οι εκκλησίες ζούσαν έναν καλλιτέχνη που εφτιαχνε εργα για εκκλησιες και παλάτια και δεν χρηματιζοταν απλα ζούσε και δημιουργούσε.

Μακάρι να ζούσαμε στις Σχολές της Αρχαίας Ελλάδας. Αλλά σήμερα η ιδέα και μάλιστα η πρωτοποριακή -αν σου έρθει όχι βέβαια να κυνηγάς την πρωτοπορία ντε και καλά- είναι ένα ατού για τον καλλιτέχνη.

Δε λέω πως μ'αρέσει αλλά έτσι έχει η κατάσταση. Αυτός που θα στο κλέψει θα στο κλέψει ιδιοτελώς για να βγάλει φράγκα, για να το κάνει πρώτος.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"

Edited by - gretel on 06/04/2006 15:59:03

06/04/2006, 16:07:39
quote:

Εδώ Ostria(), θα σε ρωτήσω: Οι ιδέα της πτήσης, των αφών Ράϊτ, ήταν δημιούργημά των, ή προϋπήρχε αυτών;

Η ιδέα του τροχού, είναι δημιούργημα του ανθρώπου, ή προϋπήρξε αυτού;

Αγαπητέ μου Αίολε η πτήση δεν είναι ιδέα. Είναι γεγονός. Τόσα πουλιά πετούσαν πριν ακόμα εμφανιστεί ο άνθρωπος. Υποθέτω λοιπόν ότι υπήρξε ένας τουλάχιστον προϊστορικός άνθρωπος που κοιτάζοντας το πέταγμα ενός αητού είπε "τι καλά που θα ήταν να μπορούσα και γω να πετάξω!"
Αργότερα υπήρξε ένας Δέδαλος (ή τουλάχιστον αυτό μας λέει ο μύθος) που είδε το θέμα πιό πρακτικά και έφτιαξε εκείνα τα φτερά για τον εαυτό του και τον γιό του. Το πείραμα (αν δεχτούμε ότι ποτέ έγινε) υποτίθεται ότι πέτυχε και απέτυχε ταυτόχρονα. Αν πετύχαινε τότε, θα πετούσαμε από τότε με φορετά φτερά.
Η ιδέα των αδελφών Ράϊτ δεν ήταν της πτήσης, αλλά του πρώτου αεροπλάνου. Και απ ότι φαίνεται και άλλοι άνθρωποι ανεξάρτητα προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα κατάλληλο μηχάνημα για πτήση. Απλά η δική τους ιδέα ήταν πιό πετυχημένη.

Η ιδέα του τροχού, να προϋπήρχε πριν τον άνθρωπο; Πώς το εννοείς; Ο τροχός εφευρέθηκε με την εμφάνιση της αγγειοπλαστικής. Υπήρχε ανάγκη για ένα τέτοιο εργαλείο για να μπορούν να δουλεύουν τον πηλό. Οι ιδέες ακολουθούν τις ανάγκες μας, και πολλές φορές οι ανάγκες συμπίπτουν έστω κι αν ζούμε χιλιόμετρα μακριά, γι αυτό και έχουμε και ταυτόσημες (στο περίπου) και ταυτόχρονες εφευρέσεις.

quote:
Χμ... οι ιδέες κατοικούν στις νεφέλες του Συλλογικού Ασυνείδητου. Το ποιος θα τις "κατεβάσει" από 'κει είναι πολλές φορές και αποτέλεσμα ενδελεχούς καθαρίσματος του υποσυνείδητου και του συνειδητού Νου....

Αυτή είναι μια πολύ ωραία φιλοσοφική ιδέα του Jung η οποία όμως δεν έχει αποδειχθεί.
Αλλά ποιός μίλησε για δισταγμό στο να μοιραστείς μια ιδέα με τους υπόλοιπους; Αυτό άντε να συμβεί κατά την διάρκεια που επεξεργάζεσαι μια ιδέα για να την τελειοποιήσεις, ο σκοπός είναι πάντα η διάδοσή της. (εκτός ελαχίστων πιστεύω εξαιρέσεων).

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

06/04/2006, 16:52:52
Να 'μαι κι εγώ...

quote:
Μακάρι να ζούσαμε στην Αναγέννηση όπου οι αυλές και οι εκκλησίες ζούσαν έναν καλλιτέχνη που εφτιαχνε εργα για εκκλησιες και παλάτια και δεν χρηματιζοταν απλα ζούσε και δημιουργούσε.

Τώρα βέβαια, αγαπητή Gretel, εδώ έχω μια μικροένσταση, δεδομένου ότι οι καλλιτέχνες της εποχής σαφώς και χρηματίζονταν για να φτιάξουν τα κατά παραγγελία έργα τους που στόλιζαν της τότε εκκλησίες και τα παλάτια. Πολλοί καλλιτέχνες έπαιζαν το ρόλο που παίζει πχ σήμερα ένας διακοσμητής, βέβαια, δεν έχαναν ευκαιρία να δείξουν το μεγάλο τους ταλέντο ακόμη και σε τέτοια κατά παραγγελία έργα (βλ. Μιχαήλ Άγγελος, ΝταΒίντσι κλπ).

Λες λοιπόν ότι :

quote:
Στην εποχή που ζούμε καλούμαστε να επιζήσουμε από την Τέχνη μας.

αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι χαρακτηριστικό μόνον της εποχής μας αυτό. Εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα ιεράρχησης κινήτρων. Τι βάζει πάνω απ' όλα ένας καλλιτέχνης πχ σήμερα; ΓΙΑΤΙ είναι/γίνεται καλλιτέχνης και το κάνει αυτό επάγγελμα; Επειδή θα βγάζει καλά φράγκα; Επειδή θα έχει ωραίες/ους γκόμενες/ους; Επειδή θα είναι αναγνωρίσιμος; ΓΙΑΤΙ; Ενδιαφέρει τον καλλιτέχνη η έκφραση ή τα παρελκόμενα αυτής;

Έτυχε χθες να διαβάσω μερικούς από τους νόμους που ορίζουν την "πνευματική ιδιοκτησία" και εξεπλάγην από την ασάφειά τους, όσο αυστηροί κι αν είναι αυτοί, όσο και αν δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η πνευματική ιδιοκτησία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα! Μήπως όμως αυτή η ασάφεια οφείλεται ακριβώς στο ότι είναι άτοπο να μιλάμε για "ιδιοκτησία" πάνω σε πράγματα ανήκοντα στη σφαίρα του πνεύματος;

Πάρτε για παράδειγμα το γνωστό σύνθημα που "κυκλοφορεί" πολύ τελευταίως : "Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική!". Πως είπατε; Έχει αλήθεια αντιληφθεί κανείς τον υφέρποντα εκβιασμό που περιέχει αυτό το σύνθημα; Από πότε δηλαδή κάποιοι κύριοι θεωρούν ότι η μουσική είναι "δικιά" τους και την "κουμαντάρουν" όπως τους καπνίσει; Άμα λάχει δηλαδή τη σκοτώνουν, αλλά αν είμαστε "καλά παιδιά" θα μας κάνουν τη χάρη να την κρατήσουν ζωντανή! Η πειρατεία όμως δεν σκοτώνει καμιά μουσική...Σκοτώνει τα πορτοφόλια των εταιριών παραγωγής, τα πορτοφόλια των καλλιτεχνών (όσων δηλαδή δεν δουλεύουν και στα "μπουζούκια", κατά τον πατροπαράδοτο ελληνικό τρόπο!), ναι, αυτό μπορώ να το δεχτώ...Αλλά τη μουσική, από που κι ως που; Μπορεί αλήθεια η ελεύθερη διακίνηση των έργων τέχνης να σκοτώσει την καλλιτεχνική έμπνευση; Ή μήπως μόνον το αντίθετο μπορεί να συμβεί, δηλαδή να την εκτοξεύσει στα ύψη;

Το ξέρω ότι ζω σ' έναν παραμυθένιο κόσμο, αλλά, για σκεφτείτε το...

Edited by - durden_alie on 06/04/2006 16:55:48

sofi525Νέο Μέλος
06/04/2006, 17:12:46
οτιδηποτε ειναι μερος της ψυχης μας απαιτουμε (δικαιολογημενα)να μας ανηκει....αρα σε ο,τι εχουμε δωθει ειναι αναποσπαστο κομματι μας ...και αυτοματα απο τη στιγμη που μας αντιπροσωπευει και μας συμπληρωνει ακομα και ξενο να ειναι το οικιοποιουμαστεκαι το εξελισουμε...

xxxoooxxx

06/04/2006, 17:38:12
Αγαπητέ durden_alie στο θέμα της Αναγέννησης ήθελα να πω ότι οι συντεχνίες βοηθούσαν πολύ τότε τους καλλιτέχνες.

Ο Ιμπρεσσιονισμός ήταν ένα κίνημα που όλοι ήταν φίλοι μεταξύ τους, όχι όπως τώρα που κοιτάει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου.

Όσο για τα υπόλοιπα που είπες ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΕΛΙΚΑ. Έγω τα έβλεπα στραβά ή καλύτερα από λάθος οπτική γωνία.

Για τη μουσική να πω ότι "η καλή μουσική σκοτώνει την πειρατία".

Ευχαριστώ.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
06/04/2006, 17:46:00
Αγαπητή sofi525...

Γεια σου και καλωσήλθες στο Esoterica...

Λες :

quote:
οτιδηποτε ειναι μερος της ψυχης μας απαιτουμε (δικαιολογημενα)να μας ανηκει....αρα σε ο,τι εχουμε δωθει ειναι αναποσπαστο κομματι μας ...και αυτοματα απο τη στιγμη που μας αντιπροσωπευει και μας συμπληρωνει ακομα και ξενο να ειναι το οικιοποιουμαστεκαι το εξελισουμε...

και ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω (ωχ...Μανώλης Καψής το παίζω τώρα...) το σκεπτικό σου. Από τη μια δηλαδή παραδεχόμαστε ότι οικειοποιούμαστε κάτι ξένο και από την άλλη ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ κιόλας να μας ανήκει; Εκτός κι αν αυτό το "ανήκει" το εννοείς στα πλαίσια μιας γενικότερης "κοινοκτημοσύνης ιδεών", κάτι ανάλογο δηλαδή μ' αυτό που υποστηρίζω κι εγώ...

Αγαπητή gretel :

quote:
Για τη μουσική να πω ότι "η καλή μουσική σκοτώνει την πειρατία".

Να αγιάσει το στόμα σου !!!

G.Μέλος
06/04/2006, 18:04:20
quote:
παραδεχόμαστε ότι οικειοποιούμαστε κάτι ξένο και από την άλλη ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ κιόλας να μας ανήκει;

μα εδώ ακριβώς είναι η παγίδα των πνευματικών δικαιωμάτων αγαπητέ durden_alie... το ΠΩΣ και ΠΟΙΟΣ μπορεί να διακρίνει πότε ο ένας μπορεί να "εμπνευστεί" από κάτι και μετά να "απαιτεί" δικαιώματα επ'αυτού....

είναι πολύ εύκολο για τον εαυτό του, η "κλοπή" της ιδέας να ονομάζεται έμπνευση και για όλους τους υπόλοιπους έγκλημα... και τα δικά μου δικά μου, και τα δικά σου δικά μου, που λένε...

εμένα πάλι, πάντως, μου φαίνεται πως "η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ"... στα υπόλοιπα αλληλοεπικαλυφθήκαμε μέσω durden αγαπητή gretel...

Galadriel

υ.γ. να καλοσωρίσω κι εγώ το νέο μέλος sofi525 στις συζητήσεις μας

για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος
06/04/2006, 19:11:03
Ακόμα κι αν κάποιος κρατάει κρυφή μια ευρηματική/πρωτοποριακή ιδέα, κάποιος άλλος θα φτάσει αργότερα σε αυτήν. Νομίζω ότι η ιστορία έχει αναγνωρίσει και τιμήσει τους ανθρώπους που με τις ιδέες και ανακαλύψεις τους βελτίωσαν τομείς της ζωής μας και άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.

Τώρα συγκεκριμένα για τα cd και την πειρατεία φυσικά και ΔΕΝ σκοτώνει η πειρατεία την μουσική. Αυτό το κάνουν οι υψηλές τιμές των cd. Απο κει και πέρα είναι θέμα πρωταιρεοτήτων και γούστου αν θα πληρώσεις για την απόκτηση μιας ιδέας μέσα από οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Δεν συμφωνώ με την υπέρμετρη εμπορευματοποίηση των ιδεών αλλά αν π.χ. ένα βιβλίο που δανείστηκα μου αρέσει πολύ δεν θα το δανείζομαι κάθε φορά που θα θέλω να το διαβάσω ούτε θα το βγάλω φωτοτυπίες αλλά θα το αγοράσω. Το ίδιο και για ένα cd. Το cd είναι ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης... με το εξώφυλλο, το βιβλιαράκι, τις ευχαριστίες των μουσικών κτλ. Το ίδιο και το βιβλίο.
Οταν πληρώνω για να αγοράσω μια ιδέα δεν σημαίνει ότι το κάνω επειδή φοβάμαι ή σέβομαι το νόμο περι πνευματικης ιδιοκτησίας, αλλά επειδή γουστάρω να δείξω την εκτίμησή μου και το θαυμασμό μου για αυτόν που σκέφτηκε την ιδέα. Να του πω έμεσα του δημιουργού "μπράβο ρε φίλε είσαι μάγκας και με άγγιξες με αυτό που δημιούργησες, πάρε 10 ευρώ να πιεις στην υγειά μας"

Δεν ξέρω τι λέει ακριβώς ο νόμος περί πνευματικης ιδιοκτησίας αλλα ας μην ξεχνάμε ότι και ο Νομοθέτης υποκειμενικά νομοθετεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης μερίδας σε δεδομένη στιγμή της ιστορίας. Δεν σημαίνει πως ότι πρεσβεύει ο νομοθέτης είναι και το σωστό ή το σοφό. Και οι νόμοι αλλάζουν ανάλογα και με τις απαιτήσεις τις εποχής. "Τα πάντα ρει" που λέει και ο ποιητής...

Α και όσο για τη μούντζα που εμφανίζεται στην TV για την "καταπολέμηση της πειρατείας" τους την επιστρέφω πανηγυρικά! Ινδαλμά μου ο Captain Hook ρε!!

Μη σκοτώνεις τα κουνούπια...άλλοι σου πίνουν το αίμα...

06/04/2006, 19:24:59
quote:

αυτός που το κάνει αυτό με επιτυχία (και έχω πολλά παραδείγματα φίλων), δε διστάζει να το μοιραστεί ή ακόμα και να το δει "αναρτημένο" με την υπογραφή άλλου... Αν αναγνωριστεί για την δική του ικανότητα "downloading" ιδεών ακόμα καλύτερα...

μα, στις Τέχνες κυρίως, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται απαιτητή αυτή η αναγνώριση... ποιος μπορεί να δίνει από μόνος του τόση αξία στον εαυτό του, που να διεκδικεί δικαιώματα (παντός είδους) πάνω σ'αυτές τις ιδέες?

Galadriel

οου γιες!

μαζικο ασυνειδητο!

καποτε εφτιαξα το πρωτο τεχνητο μπονζαϊ στην ευρωπη με φυσικα υλικα.

φροντισα να το κατοχυρωσω στον ΟΒΙ και πηρα την πατεντα.

και λοιπον?

γεμισαν μεχρι και οι λαϊκες με φτηνες απομιμησεις, μεσα σε ενα χρονο!!!

εμενα ομως δεν με αγγιξε, γιατι αυτο που εγω αντιγραφω απο τη Φυση, το κανω δια χειρος και καρδίας.

ειμαι ο μονος που εξακολουθει να πουλαει μπονζαϊ πλεον...

ο καλλιτεχνης δεν χρειαζεται διαφημιση - μιλαει το εργο του

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

www.johnniebegood.gr