- XA - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:
Χεχε, μπορούν, αλλά όχι ΜΟΝΟ για τα έργα του Χίτλερ.
Χαρακτηρίζουμε με αυτούς τους όρους τις πρακτικές αυτές, διότι αυθαίρετα θεωρούμε ότι είναι ο πρώτος διδάξας και εφαρμόσας αυτές.Αντιδημοκράτης και δικτάτορας ο Χίτλερ.
Γενοκτονίες ο Χίτλερ.
Διώξεις αντιφρονούντων ο Χίτλερ.
Τρομοκρατία τραμπούκων ο Χίτλερ.Μα καλά, ουδείς άλλος δεν επέβαλλε αυτές τις πρακτικές πιό πριν;
Ουδείς άλλος εδίωξε την ιδέα ή κάποιο έθνος;Αν, για παράδειγμα, τον χιτλερισμό τον επέβαλλε ο Μπάμπης πρίν από τον Χίτλερ, γιατί δεν λέμε αυτό το σύνολο νοοτροπίας και πρακτικής Μπαμπισμό;
Γιατί δεν λέμε ότι ο Χίτλερ ήταν "Μπαμπιστής" και δεν καταδικάζουμε τον Μπαμπισμό;
Edited by - Αίολος on 22/05/2012 14:39:06
Προφανώς, γιατί η "ακτίνα δράσης" του Μπάμπη, ήταν μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς του , ενώ ο Χίτλερ με την δράση του αιματοκύλισε σχεδόν τον μισό πλανήτη...
ΑΜ ΕΠΟΣ ΑΜ ΕΡΓΟΝ 1996-1997 96ΛΜΧΕΘ ΧΙΟΣ
quote:
ενώ ο Χίτλερ με την δράση του αιματοκύλισε σχεδόν τον μισό πλανήτη...
...ή, τουλάχιστον, έτσι μας έχουν πει...

macedon
quote:...το ίδιο και για την "ακτίνα δράσης" του Μπαμπισμού...

quote:...ή η προπαγάνδα σε κάνει να λες "προφανώς" περίπτερο.
Προφανώς, γιατί η "ακτίνα δράσης" του Μπάμπη, ήταν μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς του ,

quote:Οου γιές!
Δηλαδή... εγώ είμαι νεο-μπαμπιστής;

...................
Κάποτε, πανε πολλα χρόνια, υπήρξε ένας φίλος μου μεκεδωνας, που με έβαλε τοτε σε πολλες σκέψεις.
Μου έκανε την εξής ερώτηση.
Πες πως είχε νικήσει ο χιτλερ, και ήταν παγκόσμια κυρίαρχος. Δεν υπήρχαν κράτη, σημαίες, πολιτικη, βουλευτές, χρηματιστήρια, και όλοι κάνανε αυτο που είναι ικανοί να κάνουν καλύτερα.
Τι νομίζεις πως θα μαθαίνες για τον χιτλερ? τι θα ήταν για τους λαούς?
Ότι μαθαίνουν οι κινέζοι για το Μαο, πάνω κάτω, απάντησα.
Και τι μαθαίνουν οι κινέζοι για το Μαο? με ρώτησε ερευνητικά.
Πως είναι ο έθνοσωτηρας τους.
Ακριβώς, απάντησε γελώντας, θέλοντας να μου πει πως στους περισσοτερους ανθρωπους το φαινομενικο, είναι κυρίαρχο και έχει δίκαιο.
Τότε ήμουν μικρός, δεν εφθανα να σκεφτώ οριμα, και μέχρι τα 40 τους, οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι ότι, και όπου φυσά ο άνεμος.
Αυτα που μας έχουν πει λοιπόν δεν είναι τα απολύτως αντικειμενικά συμβάντα, μα εμπλουτισμένα με τα ψέμματα του νικητή. Αυτο θες να πεις?
Τώρα γιατι ένα κράτος θέλει να υποτάξει, να επιβληθεί κάποιου αλλου, τη στιγμη που αισθάνεται δυνατότερο?
Το κάνει για το καλο του?
Και ας πούμε πως του Αλέξανδρου γύριζαν τα @@ γιατι καθε λίγο και λιγάκι είχε η Ελλάδα τον κίνδυνο του ξερξη του δαριου, του χαλιφη, του αγιοτολαχ και παει λέγοντας, γιατι να μην σκεφθεί, μα γιατι να μην πάω εγω προς τα εκει...και να τους εκπολιτισω λίγο, μιας και δεν έχουν τι να κάνουν, και ζηλεύουν τους έλληνες που πολεμάμε μεταξυ τους?
Βλέπεις μακεδονα,
δεν με ενδιαφέρει πια γιατι έρχεται ο μουσολινι, οι ΗΠΑ, η μερκελ, ο σαρκοζι,,,,η παει ο Αλέξανδρος, Ο γιωργακης, ο Τσιπρας και οποίος θέλεις...
Βλέπω αδιέξοδο με τον άνθρωπο, για το πως είναι μέχρι τώρα διαπαιδαγωγημενος! Και ένας σωτήρας να βρεθεί, στα ίδια μετα απο λίγο θα είμαστε όλοι οι λαοί!
Γιατι?
Εδω είναι η ερώτηση του φίλου μου, που δεν απάντησα τότε...(σκεπτόμενος μια ηγεμονία)
Αν δεν υπήρχαν σύνορα, κρατη κλπ...θα είμαστε καλύτερα η χειρότερα?
Τι νόημα θα έχει η ζωη μας.? θα είναι όπως τη γνωρίζουμε, η διαφορετικη?
πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε το πως σκέπτεται ο άλλος...να σκεφτούμε για λίγο όπως ο απέναντι.
Σήμερα στο δρόμο, μου ζήτησαν 15 άτομα βοήθεια..
Δεν είναι όμορφος ο κόσμος που ζούμε, όταν υπάρχει γύρω δυστυχία.
quote:
Βλέπω αδιέξοδο με τον άνθρωπο, για το πως είναι μέχρι τώρα διαπαιδαγωγημενος!
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου σ'αυτό, Πλάτωνα.
quote:
Αν δεν υπήρχαν σύνορα, κρατη κλπ...θα είμαστε καλύτερα η χειρότερα?
Θεωρώ ότι θα είμαστε πολύ χειρότερα, για διάφορους λόγους, οι βασικοί εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τη δημιουργία του πολιτισμού και τις αιτίες που οδηγούν στη "δράση" αυτή.
quote:
πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε το πως σκέπτεται ο άλλος...να σκεφτούμε για λίγο όπως ο απέναντι.
Πιστεύω ακράδαντα αυτό που διάβασα κάποτε στον Καζαντζάκη:
"Να θες να αλλάξεις τον εαυτό σου πριν θελήσεις να αλλάξεις τον κόσμο. Να λες: "αυτός ο τόπος έχει χρέος να σωθεί. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω".

macedon
Θεωρώ ότι θα είμαστε πολύ χειρότερα, για διάφορους λόγους, οι βασικοί εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τη δημιουργία του πολιτισμού και τις αιτίες που οδηγούν στη "δράση" αυτή.
..............
Λες λοιπόν πως σαν πρόοδο (τεχνολογίες επιστήμη) κλπ δεν θα υπήρχε πρόοδος, χωρίς αιτίες. Και οι αιτίες βρίσκονται στην άμιλλα, και στον αγώνα για το ποιος θα φθάσει πρώτος, σωστα?
Ναι αλλα η βασική αιτία που κριβεται πισω απο αυτα, ποια είναι?
quote:
Άρα ο μύθος των "νεκρών που πάτησε το τανκ" καταρρέει.
Δεν υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο, για την ακρίβεια, δεν έκανα κανένα σχόλιο. Αντέγραψα ακριβώς τα ονόματα από το πόρισμα
quote:
Όπως έχουμε και νεκρούς από καρδιακά επεισόδια, από γεράματα και φυματίωση. Εντάξει, μπορούμε να τους εντάξουμε όλους στους νεκρούς του Πολυτεχνείου αλλά το πιθανότερο είναι να μην είχαν καμία σχέση.
Σε παρακαλώ θερμά μη μου αρχίζεις τα στρεψόδικα.Όταν το πόρισμα λέει για τους περισσότερους δολοφονηθείς από πυρά στρατιώτη ή άρματος δεν μπορεί να εννοεί ότι πέθανε από καρδιακό. Αν πίστευεις ότι αλλάζει τίποτα αν μπούμε στη διαδικασία να εξαιρέσουμε τους 2-3 που δεν έχουν τραύματα από σφαίρες,εγώ δεν έχω πρόβλημα. Και πάλι μένει τουλάχιστον μια ντουζίνα δολοφονημένοι.
quote:
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπήρχαν θύματα εκείνες τις μέρες.
Συμφωνούμε, οπότε πάμε παρακάτω.
quote:
Οι Ευρωπαίοι εθνικιστές θρηνούμε κάμποσους νεκρούς που σκοτώθηκαν από τους κομμουνιστές στους δρόμους "τα χρόνια του μολυβιού" στην Ιταλία, όταν ίσχυε το περίφημο αξίωμα "το να σκοτώσεις έναν φασίστα δεν θεωρείται έγκλημα". Προεξέχουσα θέση ανάμεσά τους έχει ο Μίκης Μάντακας.
Τι σχέση έχει αυτό με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου;
quote:
Φυσικά υπήρχαν και θύματα και στρατιώτες και αστυνομικοί και αδέσποτες και πυροβολισμοί και ό,τι θες. Αλλά: ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ Η ΟΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ, με τον τρόπο που έγινε, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. Αυτό λέω.
Ή μήπως ξεκίνησε ως τέτοιο αλλά στην πορεία μετατράπηκε σε μια παλλαϊκή εξέγερση.
quote:
5. Αν είχα διαβάσει και αρχαία ελληνική Ιστορία, θα εφάρμοζα τις τακτικές του Φίλιππου και θα είχα φροντίσει να έχουν παρεισφρύσει μερικοί πρακτορίσκοι ως φοιτητές που θα τους τσάκιζαν το ηθικό μια ώρα νωρίτερα.
Εγώ πάλι νομίζω ότι ένα 10% των ανθρώπων μέσα στο Πολυτεχνείο ήταν ή ασφαλίτες ή ρουφιάνοι, που σημείωναν τους υπόλοιπους.
quote:
3. Αντί λοιπόν να κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να λήξει μια ώρα αρχίτερα αυτή η ιστορία και με το λιγότερο θόρυβο, οργανώνουν μια χολυγουντιανή επιχείρηση με τανκς, στρατιώτες, αστυνομικούς, αύρες (όσοι νεαροί δεν ξέρουν ας ρωτήσουν τι είναι αυτά) και με ζωντανή κάλυψη από τα ξένα ΜΜΕ.Μου θυμίζει την ιστορία των ευαγγελίων που αντί οι Εβραίοι να συλλάβουν τον Ιησού όμορφα και ήσυχα στο ναό (όπου είχαν κάθε ευκαιρία) οργανώνεται μια επική επιχείρηση όπου στέλνονται 600 Ρωμαίοι στρατιώτες, η Λευιτική αστυνομία και πλήθος κόσμου οπλισμένου για να συλλάβουν ... έναν άστεγο!
Ίσως αυτά σου φαίνονται φυσιολογικά και (κυρίως) λογικά αλλά ... εγώ έχω τις αντιρρήσεις μου.
Δεν είμαι σίγουρος ότι το καθεστώς εφάρμοζε τη λογική. Αν σκεφτείς ότι παρόλο που ήταν στρατιωτικοί δεν ήξεραν ότι δε στέλνεις ειδικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή αλλά σε λεπτές αποστολές ΠΙΣΩ από τις γραμμές του εχθρου (μιλάω για την Κύπρο) τότε δεν μπορείς να τους έχεις σε μεγάλη υπόληψη
quote:
Το ότι θεωρώ (με βάση τα επιτεύγματά της) ότι η ελληνική φυλή είναι ανώτερη και εν πάσει περιπτώσει διαφορετική από άλλες φυλές και το ότι θεωρώ εγώ τον εαυτό μου, σαν Έλληνα, πολύ ανώτερο από άλλους λαούς, δεν συνιστά "απαξίωση" των άλλων λαών και οπωσδήποτε δεν συνιστά την ύπαρξη "αισθημάτων μίσους" όπως ισχυρίζεται ο γιαπετ.
Να σου απαντήσει ένας φίλος:
quote:
Ευγένεια καλόν μεν αλλά προγόνων αγαθόν. Πλούταρχος
Ή να το θέσω κάπως πιο σύγχρονα...Αυτός που παινεύεται για τους προγόνους του, ομολογεί ότι δεν έχει ο ίδιος καμία αξιόλογη αρετή.
Κώστα το λίγοτερο που μπορώ να πω για αυτά που γράφεις είναι ότι τα θεωρώ εθνικιστικές μπούρδες. Πραγματικά τα διαβάζω με λύπη. Τι πάει να πει ελληνική φυλή; Και από πότε η ανωτερότητα θεμελιώνεται με τα επιτεύγματα;
quote:
το οτι δεν μπορω να ειμαι 24 ωρες το 24ωρο δεν σημαινει οτι δεν απαντω, ετσι?
1. ποτε καθιερωθηκε το πολυτονικο? και απο ποιους αραγε?
2. ποσα αρχαια συγγραμματα γραφτηκαν στο πολυτονικο?
αν μη τι αλλο, η σημερινη μορφη της γλωσσας "μοιαζει" περισσοτερο με την αρχαια της μορφη, χωρις ολα αυτα τα πνευματα, δασειες, οξειες κτλ.
ΑΝΘΕΛΕΙΣΝΑΑΡΧΙΣΕΙΣΝΑΓΡΑΦΕΙΣΟΠΩΣΑΚΡΙΒΩΣΚΑΝΑΝΕΟΙΑΡΧΑΙΟΙΕΛΛΗΝΕΣΑΦΟΥ
ΝΟΜΙΖΕΙΣΟΤΙΗΣΗΜΕΡΙΝΗΓΡΑΦΗΜΟΙΑΖΕΙΜΕΤΗΝΑΡΧΑΙΑΘΑΠΡΕΠΕΙΝΑΑΡΧΙΣΕΙΣΝΑΓΡΑΦΕΙΣ
ΚΑΠΩΣΕΤΣΙΕΞΑΛΛΟΥΕΧΩΗΔΗΑΠΑΝΤΗΣΕΙΟΤΙΚΑΙΟΙΑΡΧΑΙΟΙΜΑΣΠΡΟΓΟΝΟΙΕΙΧΑΝΔΕΙ
ΤΙΣΑΤΕΛΕΙΕΣΠΟΥΕΙΧΕΟΓΡΑΠΤΟΣΤΟΥΣΛΟΓΟΣΔΕΝΘΑΞΑΝΑΠΑΝΤΗΣΩΣΕΘΕΜΑΠΟΥΕΧΩ
ΗΔΗΑΠΑΝΤΗΣΕΙ
Ελλαδάρα
ΑΝΔΕΝΘΕΛΕΙΣΝΑΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣΚΑΝΕΝΑΣΔΕΝΣΕΑΝΑΓΚΑΖΕΙΟΠΟΤΕΤΟΣΤΥΛΑΚΙ"ΔΕΝΞΑΝΑΑΠΑΝΤΩΚΡΑΤΑΤΟΓΙΑΣΕΝΑ".
Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.
> Θα μπορούσατε να μου πείτε αν θα ήθελε κάποιος
> να μάθει το πολυτονικό και γιατί;
Προσωπικά, μου προκαλεί κάποια αίσθηση απώλειας το τέλος του πολυτονικού συστηματος.
Μιά ακόμη συνδρομή στην κουλτούρα της χαζομάρας, της υπεραπλοποίησης και του Big Brother.
Αν και ποτέ ο ίδιος δεν έμαθα το πολυτονικό εντελώς σωστά (δέν ζώ στην Έλλαδα, και τα Έλληνικά μου είναι αυτοδίδακτα) νομίζω ότι μας παρείχε μιά πιό βαθειά, πιο ουσιαιστική άποψη της Ελληινκής γλώσσας.
Ναι μεν δεν είναι Αρχαίας καταγωγής αλλα Αλεξανδρεινής, όπως ηδη σημειώθηκε --- πού αλλού όμως θα βρίσκαμε τέτοιο πολύτιμο όδηγό στην μουσικότητα της αρχαίας γλώσσας;
Ο Θησέας λέει
> Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι
> να μάθουμε να μιλάμε σωστά τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
και
> τα μουσικά σημεία και τους κανόνες που προφυλάττουν
> από την παραφωνία μία γλώσσα κατ' εξοχήν μουσική!!
> Τόσο μουσική είναι η γλώσσα μας αλλά δεν το γνωρίζουμε.
Αναρωτιέμαι ομως σε τί βαθμο έχει πραγματικά συντιρηθεί η περίφημη μουσικότητα των Αρχαίων;
Αφ'ου π.χ. δεν ακούμε καμμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στο "Ε" του έλους, το ελαφιού, της Ελλάδας, της Ελένης και του ελέφαντα, τί σκοπό ακριβώς έχουν οι ψιλές και οι δασείες;
Επίσης, π.χ. τι προσφέρει (ηχιτικά) η περισπωμένη στη λέξη "Θεών" που τη διαχωρίζει απο την λέξη "Θεόν";
Αν η καθομιλουμένη έχει ηδη χάσει την μουσικότητά της, τότε ίσως το πολυτονικό να ανείκει πια μόνο στον τόμεα των Κλασσικών Σποδών.
Παρ'όλα αυτα, πιστεύω οτι ηταν μίτος επαφής με το Αρχαιοελληνικό πνεύμα, εστω και φευγαλέα.
Απ'την μια μερια κερδίσαμε γιατι έγινε λιγο πιο εύκολη η "ιντερνετοποιηση" των Ελληνικών, αλλα απ'την αλλη δεν έχουμε αντιληφθει ακόμα τί χάσαμε...
Κ.
Στην συζήτηση που έχει αρχίσει η φίλη Simori στην <<Γνώση>>, <<Γλωσσολογία η διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας >> topic.asp?topic_id=2944, έχω θέσει την ερώτηση:
Πώς νομίζεται οτι προφέρονταν τα αρχαία Ελληνικά
Αν έχετε κάποια γνώση ή γνώμη επι τού θέματος, ενδιαφέρομαι πολύ να την ακούσω...
Φιλικά
Κ.
quote:
Αφ'ου π.χ. δεν ακούμε καμμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στο "Ε" του έλους, το ελαφιού, της Ελλάδας, της Ελένης και του ελέφαντα, τί σκοπό ακριβώς έχουν οι ψιλές και οι δασείες;
Επίσης, π.χ. τι προσφέρει (ηχιτικά) η περισπωμένη στη λέξη "Θεών" που τη διαχωρίζει απο την λέξη "Θεόν";
Φίλε kynikos ούτε και εγώ γνωρίζω το πολυτονικό σύστημα.
Όμως γνωρίζω ότι για τη δημοτική,επηρεάζουν τις σύνθετες λέξεις.
Για παράδειγμα,η λέξη "ημέρα" έπαιρνε δασεία,οπότε συντιθέμενη με την πρόθεση "κατά" το "τ" άλλαζε σε "θ",οπότε προκύπτει η "καθημερινότητα".
Αν η ίδια πρόθεση συντεθεί με λέξη που αρχίζει από φωνήεν που παίρνει ψιλή,τότε το "τ" θα μείνει αναλλοίωτο.
Όσο για το Ο και ο Ω,η προφορά τους είναι διαφορετική είτε τονίζονται είτε όχι.Γι'αυτό εξάλλου λέγονται ό-μικρον και ω-μέγα!!Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα ας μας διαφωτίσει!
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"
Σαν λίγο πιο μεγάλος στην ηλικία, πραγματικά με ξαφνιάζει, θα έλεγα με εκπλήτει όταν βλέπω πόσοι πιό νέοι δεν το γνώρισαν ποτε!
quote:
Όμως γνωρίζω ότι για τη δημοτική,επηρεάζουν τις σύνθετες λέξεις.
Για παράδειγμα,η λέξη "ημέρα" έπαιρνε δασεία,οπότε συντιθέμενη με την πρόθεση "κατά" το "τ" άλλαζε σε "θ",οπότε προκύπτει η "καθημερινότητα".
Αν η ίδια πρόθεση συντεθεί με λέξη που αρχίζει από φωνήεν που παίρνει ψιλή,τότε το "τ" θα μείνει αναλλοίωτο.
Ά, πολύ χρήσιμο στοιχείο αναφέρεις, δεν το είχα σκεφτει έτσι!
Αυτο δίνει και κάποια βάση στην θεωρία οτι οι αρχαίοι προφέραν το "θ" σαν "th" οπου το "t" kai to "h" ήταν κάπως ξέχωρα, όπως στο σανσκριτικό χαρακτρήρα "tha".
quote:
Όσο για το Ο και ο Ω,η προφορά τους είναι διαφορετική είτε τονίζονται είτε όχι.Γι'αυτό εξάλλου λέγονται ό-μικρον και ω-μέγα!!
Κατα πόσο, όμως διατηρείται αυτή η διαφορά; Π.χ. στην λέξη "αναλλοίωτο" που χρησημοποίησες, προφέρεις διαφορετικά τα δύο "ο";
Να σε ρωτήσω και κάτι άλλο, που θα ξερεις καλύτερα απο εμένα:
- Θα σε πείραζε να μεταφέρουμε την συζήτηση στο τοπικ της simori;
Δεν θέλω να θίξω τον Θησέα, αλλα αλλοιως θα πρέπει να κάνω όλην την συζήτηση copy-paste. ![]()
![]()
![]()
--------
Ή ισως αξίζει να ανοίξουμε εντελώς νέο τοπικ, αν υπάρχει ενδιαφέρον
Φιλικά
Κ.
Edited by - kynikos on 25/01/2004 06:24:58
quote:
Ά, πολύ χρήσιμο στοιχείο αναφέρεις, δεν το είχα σκεφτει έτσι!
Αυτο δίνει και κάποια βάση στην θεωρία οτι οι αρχαίοι προφέραν το "θ" σαν "th" οπου το "t" kai to "h" ήταν κάπως ξέχωρα, όπως στο σανσκριτικό χαρακτρήρα "tha".
Θα ήθελα να μου εξηγήσεις λίγο τί ακριβώς εννοείς με το "θ". Γιατί στην αρχαία Ελλάδα, τα λατινικά γράμματα που χρησιμοποιείς "t" και "h" δεν υπήρχαν.
Όσο για το "θα" είναι απλοποίησι του 'θέλω ίνα' το οποίο με τον καιρό έγινε 'θέ νά' το οποίο συναντάμε στα δημοτικά τραγούδια και μετά έγινε 'θα'.
Ελλαδάρα
Μπορει κάλλιστα το "θα" να είναι απλοποιηση του "θέλω ίνα", οπως λές, το συναντάμε και στά δημοτικά τραγουδια!! Καμμια αντίρηση.
Αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι η ΠΡΟΦΟΡΑ του αρχαίου <<Θ>>.
Δεν ειναι καθόλου βέβαιο οτι τό προφέραν όπως και εμείς... "θου".
Υπαρχει μια πιθανότητα, οπως υποστηρίζουν αρκετοί καθηγητές, να προφερόταν σαν τον συνδυασμό "Τχ", οπου το κεφαλαίο "Τ" να είναι πολύ ηχηρό, ενω το μικρό "χ" να προφέρεται πολύ απαλά.
Έτσι, αν η δασεία επίσης προφερόταν σαν απαλό "χ", τα πραγματα γίνονται πιό ξεκάθαρα. Ετσι, ηχητικά:-
ΚΑΤΑ + ΗΣΥΧΑΖΩ -> κατ' (χ)ησυχάζω -> κατ(χ)ησυχάζω -> κα(τχ)ησυχάζω - δηλ, καθησυχάζω
ενω
ΚΑΤΑ + ΑΓΩΓΗ -> κατ' αγωγη -> καταγωγή
Δεν λέμε ποτέ "καθαγωγή" η "κατησυχάζω". Γιατί άραγε; Καί αν το πολύτονικό ιδρύθηκε, οπως μας λένε, για να μάθει ο κοσμος πιο καλα πώς να ΠΡΟΦΕΡΕΙ τα αρχαία, τί ακρίβώς θέλει να μας διδάξει η δασεία;
Κι ας μήν ξεχνάμε οτι πολλές γλώσσες που συγγενεύουν με τα Ελληνικά, έχουν χαρακτήρες σαν το <<Θ>>, που όμως προφέρονται σαν "Τχ".
Πρεπει να πω οτι απο "πατριωτικής" άποψης, δεν μου αρέσει καθόλου αυτό, γιατι δεν θέλω να μας κάνουν μαθήματα "ξενοι" καθηγητές, αλλα ουτε και μπορώ να αγνοήσω αυτά τα στοιχεία.
==========
Για περαιτέρω συζήτηση θα σε ξαναπαραπέμψω στο <<Γλωσσολογία η διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας >> topic.asp?topic_id=2944, οπου και θα μεταφέρω αυτό το συγκεκριμένο στοιχειο.
Πάντως, σε ευχαριστώ που έθεσες την ερώτηση, εχει πολύ ενδιαφέρον
ΜΦΧ
Κ
Β)Αν ο Αλέξανδρος ο Γ ήταν αδελφή, πρόβλημά του... Αυτό, αν αληθεύει, δεν τον μειώνει ως στρατηγό.
Γ)Πότε θα πάρουμε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την λέξη "ελληνορθόδοξος";
Δ)Είμαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος παίρνω περισπωμένη. Αν έπαιρνα οξεία θα ήμουν Ευρωπέος.
Ε)Τώρα που καταργήθηκαν τα πνεύματα εκσυγχρονίζεται και η Ελληνική Εκκλησία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χριστόδουλου θα πιστεύουμε πλέον στην Αγία Δυάδα. Ζητεί επίσης συγγνώμη που δεν μεταρρύθμισε την Εκκλησία τόσο καιρό, αλλά το έτος 2μ.Α. (μετά Αλλαγήν, ήτοι 1982 μ.Χ.) διάβαζε...
Ε)Εάν κάτι από τα παραπάνω ήτο προσβλητικό απολογούμαι για το χιούμορ μου.
The world has changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air.
Much that once was, is lost, for none now live who remember it.
Σε παρακαλώ να χρησιμοποιείς πιο ήπιο λεξιλόγιο στις συζητήσεις μας!
Θα μας διευκολύνεις όλους!
Σε ευχαριστώ!
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"