ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η κίνηση της σκέψης - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Η κίνηση της σκέψης - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
11/07/2012, 19:45:23
Δεν λέω ακριβώς αυτο που λέει ο εντικον Νικομαχε.

Λέω πως το παρελθόν μας (μνήμη) είναι ενεργο συνεχώς, και συναντάμε τη ζωη όχι στο παρόν, μα με τον ερμηνευτή της (τον εαυτός μας)

Αυτο δίνει την αίσθηση της ρουτίνας, της βαριέστημαρας...και είναι η καθημερινή σύγκρουση μας, με ότι πραγματικα είναι.

Τώρα για αυτο που γράφεις

Νικομαχος
Οταν λές Πλάτωνα << η ανθρωπότητα >>,εννοείς μόνο τους κατοίκους αυτού του κόκου άμμου,που λέγεται Γη?
Αν ναι,νομίζω είναι λάθος.Η σκέψη-νους-πνευμα-ψυχή,δέν μπορεί να είναι μόνο του κόσμου αυτού.
Πρέπει οι κάτοικοι της Γης,να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να είναι μόνοι στο σύμπαν και ώς εκ τούτου,πρέπει να πάψουν να σκέπτονται "γεωκεντρικά" και εγωκεντρικά!!
...........

Δεν έχω ακόμα συναντήσει εξογηινους για να σου πω με σιγουριά. Μα σαν ανθρωπότητα, απο τον καιρο που υπάρχουμε, αφου η σκέψη είναι μορφή ενέργειας, και η ενέργεια λένε πως δεν καταστρέφεται, ε κάπου πρέπει να υπάρχει. Ε σε αυτη τη μεγάλη σούπα, (όχι αποκλειστικα στη γνωστή διάσταση) βλέπω να ανακύκλωνομαστε, υπάρχουν οι σκέψεις, και ανάλογα σε καθε εγκέφαλο γίνεται μια διαδικασία αναγνώρισης.

Αν π.χ ένας εγκέφαλος δεν μάθει σε αυτη την αναγνώριση/συχνότητα, απο μικρός, δεν θα μπορέσει να μιλήσει.

Η διαδικασία της αναγνώρισης ακόμα και μιας εικόνας, ο εγκέφαλος (ανθρώπινος) την λεκτοποιει. Αν δεν το συνδέσει με το λεκτικο μέρος, (αν δεν το μαθει απο μικρος) π.χ

λολα να ενα τοπι, (σύνδεση εικόνας με λέξη,)

δεν θα μιλήσει,

μα θα μπορει να (σκέφτεται/συνδεει) μόνο εικόνες.

Τώρα θα σου είναι γνωστά τα πειράματα που γίνονται σε απόσταση. Δίλ οικογένειες τρωκτικών χωρίζονται σε τρεις ομάδες, μια την πανε Αυστραλία, μια την πανε Αγγλία και μια στην Αμερική. Αν προγραμματίσουν τις ομάδες να τρώνε όλες απο μια μαύρη τρύπα, και στη συνέχεια βάλουν ηλεκτρικους εκκενωτες στην μαύρη τρύπα, π.χ της Αγγλίας, (μέχρι που τα τρωκτικα μιας περιοχής (αγγλιας) να μάθουν να πηγαίνουν για τροφη στην κόκκινη τρύπα), όταν αφήσουν τα τρωκτικα των άλλων δυο χωρών, αυτα πανε κατευθείαν στην κόκκινη τρύπα! Αυτο που ονονομάζουμε λοιπόν σκέψη (κάτι ανάλογο υπάρχει σε όλα τα ζώα) έχει συνδέσεις και διασυνδέσεις σε άγνωστα μέχρι στιγμής επίπεδα.

Αν έχετε πρόβλημα κατανόησης του πως γράφω, αυτο ωφειλεται στο ότι δεν χρησιμοποιώ τη σκέψη όπως οι περισσότεροι. Δεν σκέφτομαι ποτε, Παρα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Ζητω συγνώμη, πείτε με βλάκα, ηλίθιο και ότι αλλο θέλετε...δεν το αλλάζω με τιποτα στον κόσμο.

11/07/2012, 21:53:20
Πλάτωνα εχω την εντύπωση,ότι μου απάντησες εγω-γεωκεντρικά!!

quote:
Πλάτων
..στο ότι δεν χρησιμοποιώ τη σκέψη όπως οι περισσότεροι. Δεν σκέφτομαι ποτε, Παρα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Ποτέ δεν χρησιμοποιείς εσυ,την σκέψη.Αυτή σε...χρησιμοποιεί!

Το ότι δεν σκέπτεσαι ποτέ,είναι απο μόνο του υπερβολικό.
Πως είσαι σίγουρος,ότι το ασυνείδητό σου δεν σκέπτεται συνεχώς?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

11/07/2012, 22:01:54
ΠΛΑΤΩΝΑΣ,

quote:
Έχω ένα ραντεβου στις 15.00 ώρα Ιταλίας. Κοιτάζω το ρολόι, γιατι υπάρχει συμφωνία να είμαι σε ένα ορισμένο χώρο, μια ορισμένη στιγμη. Αυτός είναι ο χρονος, ο γνωστός μας χρονος, απόλυτα αναγκαίος.

Αν αρχίσω να σκέφτομαι, στο ραντεβου μου (μιας και κάνουμε την ίδια δουλεια) manager, και κοιτάμε τα συμφέροντα των εταιρειών που εργαζόμαστε. Αν αρχίσω να σκέφτομαι, αν κάνω αυτη τη συμφωνία, θα κερδίσει η εταιρία τόσα και εγω τόσα, και με αυτα μπορω να κάνω αυτο και εκείνο, δημιουργω μέσα μου ψυχολογικο χρόνο. (μπορει να επιτευχθεί συμφωνία, μπορει όχι) και αυτός ο χρονος θα επηρεάσει την συμπεριφορά μου.

Αυτό με μία λέξη ονομάζεται ... άγχος. Τώρα, άμα θες εσύ το άγχος να το βαφτίσεις "ψυχολογικό χρόνο", ok ... τι μπορεί να σου πει κάποιος ;

quote:
Ένα αλλο παράδειγμα. Εσυ δημιουργήσες ψυχολογικο χρόνο, έναντιον του μελλους Πλατωνα, (προσφατα) και του μελους Νίκομαχος, απο καιρο.

Αυτο τον ψυχολογικο χρόνο τον κουβαλάς, και κανονίζει καθε σου σκέψη.

Εγώ δεν δημιούργησα τίποτε. Το μέλος ΠΛΑΤΩΝΑΣ, κατά την συνήθη τακτική των ανθρώπων που φοβούνται μην τους κάνει ντα κάποιος που είναι πιο μάγκας από αυτούς, φοβήθηκε να μιλήσει καθαρά και ξάστερα, ντόμπρα και αντρίκια που λέμε, και έφτιαξε αυτήν την ηλιθιότητα με τον ... "καρκίνο του esoterica.gr". Απλά πράγματα.

quote:
Νομιζέις και εσυ πως έγραψα για τη μαμά σου, λάθος ζιπ. Μιλάγα για τον καρκίνο που εσυ, ( σαν ψυχολογικος χρονος) ταυτισθηκες.

Αν κοιτάξεις προσεχτικα, δεν έχω αναφέρει μέχρι εκείνο το σημείο κανένα όνομα, κανένα μέλος.

Τρίχες. Άμα σε ρωτήσω τώρα "Ποιον εννοούσες ;", θα τολμήσεις να απαντήσεις ; Για κάνε μια προσπάθεια, να δούμε αν φοράς παντελόνια.

quote:
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=7298&whichpage=7&ARCHIVE=

Παρακαλώ να δώθει προσοχη στο βίντεο.

Μίλησε κανένας για το μέλλος ζιπ?

Για δες αυτό το βίντεο [ http://www.youtube.com/watch?v=_tFooJfMOzM&feature=related ]. Μίλησε κανένας για το μέλος ΠΛΑΤΩΝΑΣ ;

quote:
Να δούμε όμως κάτι σημαντικό.

Ναι, για να δούμε.

quote:
Όταν λέμε πως δεν γνωρίζουμε τίποτα, (π.χ νικομαχος) αυτο είναι αλήθεια, η είναι η συσσώρευση της γνώσης και της σκέψης η οποία μας λέει, δεν μίλησε μέχρι τώρα κανένας καθαρά εκει πάνω!

Ψςς ... τι λε' ρε παιδί μου ; Για να δούμε θα μας μιλήσεις εσύ καθαρά ... ; Αν είναι να μας μιλήσεις τόσο καθαρά όσο μας μίλησες και για τον "καρκίνο του esoterica.gr", άσ' το. Άσε να μιλήσει κανένας άλλος ... βρώμικα.

quote:
Θα σας το θέσω και διαφορετικα.

Ναι, για θέσε το μας ... για θέσε τό μας.

quote:
Όταν λέμε δεν γνωρίζουμε κινεζικά, εννοούμε πως δεν τα γνωρίζουμε,

Ε, ναι, τι άλλο να εννοούμε ;

quote:
δίλ μπορούμε να μάθουμε αυτη τη γλώσσα πραγματικα, μιας και δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Προφανώς.

quote:
Αν όμως μπορείτε να μάθετε εγκλεζικα, οι περισσότεροι καθώς είσαστε άλλος λίγο, άλλος πολυ γνωστες των αγγλικών, το μόνο που μπορείτε να μου πείτε, είναι, πλατωνα, προσθέτουμε γνώσεις σε ενυπαρχοντα γνώση.

Καλα μέχρι εδω?

Όχι. Ποια ενυπάρχοντα γνώση ; Αφού λέμε πως δεν γνωρίζουμε αγγλικά. Δεν υπάρχει ... "ενυπάρχοντα γνώση". Αφού δεν ξέρουμε γρι αγγλικά. Τώρα, αν νομίζεις πως όταν κάποιος λέει [ βλ. http://www.youtube.com/watch?v=f3oZVpWTkb0 ], αυτός είναι ... "λίγο πολύ γνώστης των αγγλικών" και το θεωρείς αυτό "ενυπάρχοντα γνώση αγγλικών", τι να σου πω ; Δεν αποκλείεται εσύ να το νομίζεις κι αυτό [ η σωστή φράση είναι βέβαια "ενυπάρχουσα γνώση" και όχι "ενυπάρχοντα γνώση", αλλά τι ψάχνεις να βρεις τώρα ε ; ].

quote:
Κάπως έτσι είναι και με τη σούπα (ψυχη/συνείδηση/εαυτός) και ότι θέλετε βάζεται.

Ότι να 'ναι, όπως να 'ναι ... Έχω εντυπωσιασθεί. Πραγματικά ...

quote:
Δεν μαθαίνεται πράγματι κάτι, απλα προσθέτετε γνώσεις σε ενυπαρχοντα γνώση.

Εντάξει ... κέρδισες. Παραδίνομαι.

quote:
Δεν σκέφτομαι ποτε, Παρα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Εντάξει σου είπα. Παραδίνομαι.

Edited by - zip on 11/07/2012 23:25:08

11/07/2012, 23:17:26
Osmosis,

quote:
Κατά το πώς το αντιλαμβάνομαι, ναι.

Εσύ. Κάποιος άλλος μπορεί να το αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

quote:
Με μια διόρθωση, η επιθυμία είναι και αυτή μια συγκεκαλυμμένη ανάγκη.

Αυτό κουβεντιάζεται. Σε κάποιο άλλο θέμα ίσως.

quote:
Τι θες να σου αποδείξω, ότι η ανάγκη σε καθορίζει;

Κατ' αρχήν, το θέμα μας δεν είναι αν μας καθορίζουν οι ανάγκες μας ή όχι. Το θέμα είναι η σκέψη και η κίνησή της. Πιο συγκεκριμένα ... η Μηχανική της. Έτσι όπως το θέτεις, είναι σαν να λες πως σκεφτόμαστε από ανάγκη. Προσωπικά πιστεύω, πως δεν σκεφτόμαστε από ανάγκη. Σκεφτόμαστε γιατί διαθέτουμε ένα κέντρο [ το νοητικό μας κέντρο ] το οποίο υπάρχει για να κάνει αυτή την δουλειά. Σαν να έχουμε ένα - τι να σου πω τώρα ; - ένα μηχάνημα ρε παιδί μου, το οποίο κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά.

quote:
Πχ ο Πλάτωνας και τα πειράματα του με το φαί, νοιώθει ο άνθρωπος την ανάγκη να σταματήσει να προσλαμβάνει τροφή το βλέπει ως μηχανική κίνηση και θέλει να απαλλαγεί. Μπορεί; Μέχρι ενός σημείου, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ναι. Αν ξεπεράσει αυτό το σημείο το εντεράκι θα ατροφήσει, με αποτέλεσμα το σώμα του να καταστεί ανίκανο να απορροφά θρεπτικά στοιχεία και εμείς θα τη βγάλουμε με καφέ και παξιμάδι! Η θέληση του στέκεται αρωγός σε αυτή του την προσπάθεια, προσδίνοντας το βάρος στην ανάγκη του, συνεχίζει ή σταματά;

Γι' αυτό, θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο τον Πλάτωνα.

quote:
Οδηγός είσαι, όλο και κάτι θα έχεις ακούσει για χρόνους αντίδρασης. Είσαι μες την καλή χαρά καθισμένος στο αμαξάκι σου και προχωράς, τσουπ, ξαφνικά σου πετάγετε ένα μηχανάκι. Με το που συμβαίνει αυτό η πρώτη σου σκέψη είναι να αποφύγεις τη σύγκρουση, φρενάρεις (σε κλάσματα δευτερολέπτου, χρόνος που μπορεί να βελτιωθεί και που δεν έχει να κάνει με την πρόσληψη του ερεθίσματος αλλά με την αντίδραση σε αυτό), αριστερά έχεις ένα καροτσάκι δεξιά ένα δέντρο διαλέγεις ή ρισκάρεις με ελιγμούς.

Έχω την εντύπωση πως [ δεν ξέρω βέβαια αν γνωρίζεις περί αυτών ] μπερδεύεις τα κέντρα. Μια ενστικτώδης κίνηση ή μια αντανακλαστική κίνηση δηλ. δεν ελέγχεται από το νοητικό κέντρο. Έχει δικό της κέντρο : το κινητικό. Η σκέψη [ το νοητικό κέντρο δηλ. ] δεν συμμετέχει καθόλου σ' αυτήν την κίνηση.

quote:
Ακλόνητη, είναι η σκέψη που σου δημιουργήθηκε στιγμιαία, αποφεύγω τη σύγκρουση, η ταλαιπωρία έρχεται με τη διαδικασία που θα ακολουθήσεις για να τα καταφέρεις.

Εμ .. εδώ είναι το θέμα με αυτό που σου λέω παραπάνω. Σ' αυτήν την περίπτωση που περιγράφεις, δεν δημιουργείται καμία απολύτως σκέψη. Το "αποφεύγω τη σύγκρουση", δεν το σκέφτεσαι καθόλου. Απλώς κάνεις μια αντανακλαστική κίνηση, ενστικτωδώς δηλ. στρίβοντας π.χ το τιμόνι αριστερά ή δεξιά ή πατώντας φρένο.

quote:
Έχουν mRNA,

Το ζήτημα των φυτών που "σκέφτονται" και "θυμούνται" είναι ακόμη προς διερεύνηση. Αυτό το άρθρο που παρέθεσα ήταν απλώς ... για να πάρουμε μια ιδέα. Κάποια στιγμή, που θα έχω και περισσότερο χρόνο, θα το ψάξω αναλυτικότερα και θα το κουβεντιάσουμε.

12/07/2012, 00:18:54
Νικομαχος  
Πλάτωνα εχω την εντύπωση,ότι μου απάντησες εγω-γεωκεντρικά!!
quote:
Πλάτων
..στο ότι δεν χρησιμοποιώ τη σκέψη όπως οι περισσότεροι. Δεν σκέφτομαι ποτε, Παρα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.
Ποτέ δεν χρησιμοποιείς εσυ,την σκέψη.Αυτή σε...χρησιμοποιεί!
..............

Για κάτσε βρε Νικομαχε, δίλ. Για να έχουμε ένα καλο ερώτημα, 

θεωρείς πως άλλο είσαι εσυ και άλλο είναι οι σκέψεις σου?

Εσυ δεν είσαι...οι σκέψεις σου?

Να σου απαντήσω και για το ασυνείδητο.

Πες πως πέθανε κάποιος δικό σου, και σου στοίχισε...αισθάνεσαι πόνο.

Άλλο είσαι εσυ, και άλλο είναι ο πόνος....η εσυ είσαι ο πόνος? 

Θα μου πεις άλλο είναι ο πόνος...δεν τον έχω πάντα!

Λάθος Νίκ!

Απλα ο θάνατος...ξεσκεπαζει κάτι, που ειναι πάντα εκει...

Αυτο είναι το ασυνείδητο.

Μπορείς να τα βρεις έν ζωη όλα αυτα, και τι γράφει ο φρουντ και οι παρέα του, ισχύει για τον άνθρωπο...μα δεν παει να πει πως η φιλοσοφία δεν παει πολυ πιο βαθεια...

Νικομαχος
Το ότι δεν σκέπτεσαι ποτέ,είναι απο μόνο του υπερβολικό.
Πως είσαι σίγουρος,ότι το ασυνείδητό σου δεν σκέπτεται συνεχώς?
...............

Σκέπτεται, όταν δεν το ξεσκεπασεις.

Αν τελείωσεις με κάτι, κανείς διλ την αρχη...βλέπεις πως αυτη η διαχωριστική γραμμή, είναι η μεγαλύτερη απάτη για τον άνθρωπο. 

Όταν σου έγραφα για ωκεανό και πισίνα, αυτο εννοούσα, και νόμιζα πως το είχες καταλάβει. 

Η πισίνα είναι ο εαυτός μας ( οταν χρειαζεται δρα)

Ο ωκεανός είναι ΕΝΑ σαν συνείδηση, (αυτο που καλείς υποσυνείδητο με αυτο που ονομάζουν συνείδηση της άνθρωτητος, δεν έχει σύνορα μα ουτε και διαφορα'.) 

Η στιγμη (της μη σκέψης), δεν υπάρχει χρονος, ούτε απόσταση, 

12/07/2012, 00:21:25
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ,

quote:
αν το είπε σε πρώτο πρόσωπο και αναφερόταν σε σένα συγκεκριμένα επί προσωπικού, και κυριολεκτούσε, τότε
το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνεις είναι να Κασιδιαρέψεις εναντίον του...
Δεν ξέρω πού το έγραψε και πώς το είπε όμως, και γιατί....

Έλα ρε Μήτσο τώρα ... έλα ... Κοροϊδευόμαστε ; Κατ. αρχήν, θες να σου πω κάτι ; Εγώ επίτηδες δεν απαντούσα σ' αυτό που έγραφε. Κι άμα θα δεις [ άμα θες, πρόσεξέ το να δεις ] η απάντηση που δίνω απευθυνόμενος στο YUGI-OH, είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μην φαίνεται πως εγώ κατάλαβα πως εννοεί εμένα. Γιατί ήξερα πως έτσι και του απαντήσω, δείχνοντας ρε παιδί μου πως εμένα με πειράζει, αμέσως, αμέσως όμως θα έβγαινε [ όπως και το έκανε, ασχέτως αν εγώ δεν του δείχνω πως εμένα με πειράζει - και στην πραγματικότητα, εμένα δεν με πειράζει, απλά με πείραξε που ανέφερε την μάνα μου, όχι τίποτ' άλλο, για μένα ας πει ότι θέλει, χέστηκα πατόκορφα αλλά για έναν άνθρωπο που δεν τον γνωρίζει, άρρωστο κιόλας, ε ... 'ντάξει ρε φίλε, χαλάρωσε λίγο ] και θα έλεγε "Μπα, zip, αναγνώρισες τον εαυτό σου ;". Φίλε, αυτά εγώ όταν τα έκανα στο esoterica.gr αυτός ήταν ακόμη επάνω στα δέντρα και έβγαζε κραυγές. Όχι και στον Πούτιν πουτινιές ...

Άμα φοράει παντελόνια και είναι άντρας, ας βγει να μας πει ποιον εννοούσε, ποιο μέλος δηλ. εννοούσε, όταν το έγραφε αυτό για τον "καρκίνο". Διαφορετικά, είναι ξεφτύλας κι άμα τον πετύχω πουθενά, θα του γαμήσω εγώ την μάνα. Κι εγώ δεν μιλάω ... αλληγορικά.

quote:
Κοίτα, Ζιπ, σε τέτοια θέματα "βαριά" που λέω εγώ, οι ερωτήσεις είναι πάντα περισσότερες από τις απαντήσεις. Αν υπάρχουν και "απαντήσεις" δηλαδή, και δεν είναι ελλιπείς από την αρχή.

Όχι φίλε. Για μας, ναι, μπορεί να είναι "βαριά". Αλλά για τον μεγάλο φιλόσοφο ; Τι λες ; Πλάκα κάνεις ; Αυτά είναι παιχνιδάκια.

quote:
Αυτά είναι θέματα "Λερναία" Ύδρα, αλλά και το Δισκοπότηρο των Φιλοσόφων....Ξέρεις με τι πάμε να μπλέξουμε τώρα?

Εγώ ξέρω. Αυτός δεν ξέρει. Εγώ το θέμα, γι' αυτόν το άνοιξα.

quote:
Ξέρεις πόσο 'βαριά' είναι η έννοια της ΣΚΕΨΗΣ ?

Εξαρτάται την σκέψη. Δες π.χ μια σκέψη - πούπουλο : "Καλύτερο ψυχαναλυτη απο μένα ζιπ δεν θα βρεις. Πέρασε άπο τη γραμματέα μου...για ραντεβου!". Ξέρεις, θα σου πω κάτι. Τα καλοκαίρια, επειδή έχουμε ένα εξωχικό λίγο πιο έξω από την Θεσσαλονίκη, πάω πολλές φορές εκεί. Στο χωριό - μάλλον κωμόπολη είναι - οι πιτσιρικάδες έχουν μια έκφραση όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν κάποιον που λέει, να!, τέτοιες βλακείες σαν τον ΠΛΑΤΩΝΑ. Ξέρεις πως τον χαρακτηρίζουν ; "Άντε ρε ... 'λαφρύ!". Δηλ. είσαι ελαφρύς ρε παιδί μου, αυτά που λες δεν έχουν βάρος, αυτό εννοούν. Να, τέτοιος είναι ... 'λαφρύς.

quote:
Τι θέλω να πω: Κατ'αντιστοιχία και ένα σύγχρονο αυτοκίνητο ή ένα Αρκουδίσιον (Air Condition) με τα ηλεκτρονικά τους και τους (τεχνητούς) ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ τους, που κατόπιν συγκεκριμένων (και περισσοτέρων του ενός) ερεθισμάτων, διαφορετικού εύρους (θερμοκρασίας, πίεσης, ταχύτητας, ροής, κλπ,κλπ) ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΝ τη συμπεριφορά τους.

Αυτό είναι διαφορετικό. Μιλάς για μια ανθρώπινη κατασκευή. Τα φυτά δεν είναι ανθρώπινες κατασκευές. Έχει διαφορά. Και μάλιστα μεγάλη.

quote:
Και σηκώνει συζήτηση ακόμη και κατά πόσον όλα αυτά θεωρούνται τεκμήριο "ευφυίας"....

Σ' αυτό συμφωνώ.

Κάτσε να δούμε τώρα ... τι άλλες τρίχες θα πει.

Edited by - zip on 12/07/2012 00:45:55

12/07/2012, 00:56:37
Στα αλήθεια τώρα. Πιστεύει κανείς εδώ μέσα πως οι ιδέες του είναι τόσο σημαντικές για την εξέλιξη της συζήτησης, ώστε να φτάνει σε τέτοιες καταστάσεις?

Ύβρης. Ασέβεια στο ελεύθερον του βήματος.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

12/07/2012, 01:26:26
Κύριοι,αι μητέραι ημών,είναι αθώαι πάσας νόσου και πάσης μαλακίας...που μας δέρνει!!!

Καλείσθαι ινα αποσύρετε πάραυτα,σχετικάς ύβρεις!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Edited by - ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ on 12/07/2012 01:28:10

12/07/2012, 01:35:23
Και κάτι ακόμα, με μια δόση χιούμορ:

Zip, αν το συγκεκριμένο μέλος υπήρξε πλάσμα των δέντρων κατά τη διάρκεια της δικής σου ζωής, δεν θεωρείς άκομψη τη συνουσία με τη μητέρα του, ακόμα κι αν επρόκειτο περί σφοδρού έρωτος?

12/07/2012, 01:40:12
quote:
Πλάτων
Για κάτσε βρε Νικομαχε, δίλ. Για να έχουμε ένα καλο ερώτημα,

θεωρείς πως άλλο είσαι εσυ και άλλο είναι οι σκέψεις σου?

Εσυ δεν είσαι...οι σκέψεις σου?

Πολύπλοκο Πλάτωνα.
Εν μέρει εγώ δεν είμαι...εγώ!
Επειδή η σκέψη-νους-πνευμα μου,δεν είναι "μου" αλλά Εκείνου,του ωκεανού!

Ενα απειροελάχιστο κομάτι,είμαι εγώ.Και δεν με ορίζω.
Νομίζω ότι με ορίζω,αλλά ξέρω και πρέπει κι εσυ να γνωρίζεις,ότι ο Ωκεανός κάνει το παιχνίδι.

Δεν ξέρω που ήμουν πρίν κατοικήσω στον εγκέφαλό μου.
Δεν ξέρω καν,άν υπήρχα πριν και άν θα υπάρξω μετά.
Δεν ξέρω ποίου τα σχέδια εξυπηρετώ επι 70-80 χρόνια στη ΓΗ.
Δεν ξέρω αν είμαι η μοναδική ανεπτυγμένη νοημοσύνη.

Μετα απο όλα αυτα τα "δεν ξέρω",πώς θα μπορούσα να πώ με σιγουριά και πέραν πάσης αμφιβολίας,ότι η σκέψη μου είμαι εγώ?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

12/07/2012, 01:50:38
Πλάτωνα

Δώσε βάση στην ερώτηση του Νικόμαχου. Ειδικά τώρα. Ειδικά με το όνομα που χρησιμοποιείς.

Κατανοώ πάντως τον όποιο σου θυμό στη συγκεκριμένη φάση. Συμφιλιωθείτε. Γα το καλό της συζήτησης. Αν μου επιτρέπεται φυσικά.

12/07/2012, 05:10:18
Νικομαχος
Πολύπλοκο Πλάτωνα.
Εν μέρει εγώ δεν είμαι...εγώ!
Επειδή η σκέψη-νους-πνευμα μου,δεν είναι "μου" αλλά Εκείνου,του ωκεανού!

Ενα απειροελάχιστο κομάτι,είμαι εγώ.Και δεν με ορίζω.
Νομίζω ότι με ορίζω,αλλά ξέρω και πρέπει κι εσυ να γνωρίζεις,ότι ο Ωκεανός κάνει το παιχνίδι.
......
Ξεκινά απο εκει..

Νικομαχος
Δεν ξέρω που ήμουν πρίν κατοικήσω στον εγκέφαλό μου.
......
Σου έγραψα. Ωκεανός!

Νικομαχος
Δεν ξέρω καν,άν υπήρχα πριν και άν θα υπάρξω μετά.
......
Όπως πας, όπου ήσουν θα γυρίσεις, εκτός και αν...το βερμοντ, γυρίσει στη ζωη σου.

Νικομαχος
Δεν ξέρω ποίου τα σχέδια εξυπηρετώ επι 70-80 χρόνια στη ΓΗ.
............
Του κεφαλαίου!

νικομαχος
Δεν ξέρω αν είμαι η μοναδική ανεπτυγμένη νοημοσύνη.
........
Έν συγκρίσει με τη νοημοσύνη του ζιπ, η δικη σου είναι πολυ πιο ανεπτυγμένη.

Αν πάρουμε πάντως σαν βάση, τη νοημοσύνη του ζιπ, ε ρε νικομαχε, και η Υπατια, (η γάτα μου) καταλαβαίνει πως κάποια πιο ανεπτυγμένη νοημοσύνη, υπάρχει.

Μετα απο όλα αυτα τα "δεν ξέρω",πώς θα μπορούσα να πώ με σιγουριά και πέραν πάσης αμφιβολίας,ότι η σκέψη μου είμαι εγώ?
......
Ένα άτομο μόνο, (ολοκληρωμένο) μπορει να πει, εγω είμαι. Μην τα ψάχνεις, στα δάχτυλα των χεριών σου, μετριούνται.

Έτσι όπως λειτουργούμε, είσαι πάντα οι σκέψεις σου, προέρχονται απο τον ωκεανό, προέρχονται απο την πισίνα.

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 12/07/2012 05:27:18

12/07/2012, 05:11:53
quote:

Πλάτωνα

Κατανοώ πάντως τον όποιο σου θυμό στη συγκεκριμένη φάση. Συμφιλιωθείτε. Γα το καλό της συζήτησης. Αν μου επιτρέπεται φυσικά.

Κατανοεις τον ποιο?

12/07/2012, 05:17:02
Ζιπ
Άμα φοράει παντελόνια και είναι άντρας, ας βγει να μας πει ποιον εννοούσε, ποιο μέλος δηλ. εννοούσε, όταν το έγραφε αυτό για τον "καρκίνο". Διαφορετικά, είναι ξεφτύλας κι άμα τον πετύχω πουθενά, θα του γαμήσω εγώ την μάνα. Κι εγώ δεν μιλάω ... αλληγορικά
..............

Τι να κανείς ρε Ζιπακο....η μάνα μου είναι η γη, (η βιολογική, έφυγε)

Ε βάλτο μέσα στο χώμα, μπάς και ξεδωσεις...

Μα καλα, ρε, τα βλέπεις τα χάλια σου?

12/07/2012, 10:15:06
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ,

quote:
Προφανώς ΟΛΑ είναι θέμα αρχικών ορισμών και συμβάσεων. Τόσο στη Φυσική όσο και στη ζωή μας γενικότερα (εξάλλου η πρώτη προήλθε από ανάγκη κατανόησης και ερμηνείας της δευτερης...). Και η σκέψη λοιπόν δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα.

Σωστό φίλε. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε [ και εδώ ισχύει αυτό που λέγαμε για την κίνηση ] πως αυτο-παγιδευόμαστε πάλι γιατί προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την σκέψη ... με μία ή περισσότερες σκέψεις.

quote:
Η λειτουργία όμως περιλαμβάνει πάντοτε κίνηση? Ναι, όχι, και πού (στο όλον ή στο μέρος, ας πούμε)?

Όταν λέμε πως μια έννοια συμπεριλαμβάνει στην σημασία της μια άλλη έννοια [ όπως π.χ η έννοια της λειτουργίας εμπεριέχει την έννοια της κίνησης ], αυτό σημαίνει πως κατά ένα μέρος της ερμηνεύεται χρησιμοποιώντας την άλλη έννοια. Είναι δηλ. αυτή η φράση που λέμε "Κατά μία έννοια". Κατά μία έννοια λοιπόν, η λειτουργία είναι κίνηση. Κατά μία άλλη έννοια, η λειτουργία μπορεί να είναι ζωή.

Τώρα όσον αφορά το παράδειγμα με την τηλεόραση : Η ακίνητη τηλεόραση προβάλλει κινούμενες εικόνες. Εδώ λοιπόν, έχεις την έννοια της προβολής. Αλλάζει το πράγμα. Ένα ερώτημα που θα μπορούσε κάποιος να κάνει είναι π.χ αν η σκέψη προβάλλεται κάπου ή αν η σκέψη προβάλλει κάτι, κάπου. Θα πρέπει λοιπόν να δεις την σκέψη ως προβολή. Είναι ; Ποιος ξέρει ;

Όπως είπα και παραπάνω, η σκέψη είναι παρατηρήσιμη. Δηλ. μπορείς να την δεις. Όμως έχεις έναν περιορισμό. Μπορείς να την δεις μονάχα μέσα από την γλώσσα. Δηλ. εσύ, αυτήν την στιγμή που εγώ πληκτρολογώ και εσύ διαβάζεις, βλέπεις την σκέψη μου. Την βλέπεις. Αλλά πως την βλέπεις ; Μέσω αυτών που διαβάζεις, μέσω της γλώσσας δηλ. που εγώ χρησιμοποιώ. Αλλιώς, δεν μπορείς να την δεις. Δηλ. παίρνω εγώ ένα βιβλίο, ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζω, το διαβάζω και λέω "Μπράβο! Ο συγγραφέας του έχει ολοκληρωμένη σκέψη πάνω σ' αυτό που πραγματεύεται". Δηλ. εγώ τι έκανα ; Παρατήρησα την σκέψη του. Πως ; Μέσω της γλώσσας του, αυτά δηλ. που έλεγε στο βιβλίο του.

quote:
Βέβαια, στο ενδιαφέρον υποθετικό σενάριο, που αναφέρθηκε παραπάνω, που θα μεταμοσχεύαμε μόνο ένα εγκέφαλο (πλήρως ζώντα και λειτουργικό) σε τελειως διαφορετικό σώμα, τι θα συνέβαινε?
Θα είχαμε ακριβώς τις ίδιες σκέψεις, συμπεριφορά, χαρακτήρα, κλπ?
Εγώ θεωρώ πως πάνω κάτω ναι.

Εγώ θεωρώ πως όλο αυτό είναι συνάρτηση. Δηλ. λέω

quote:
zip

Κατά πάσα πιθανότητα η βαρύτητα της σκέψης μας, οφείλεται α) στην αντιληπτική μας ικανότητα β) στην ικανότητα που έχουμε να κάνουμε Λόγο ή Τέχνη, να κωδικοποιούμε δηλ. την σκέψη μας ώστε να γίνεται αντιληπτή όχι μόνο από μας αλλά και από τους άλλους γ) στην συσσωρευμένη γνώση δ) στα βιώματά μας.

Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου δεν καθορίζεται μόνο από την σκέψη του. Ένα από τα πολλά πράγματα που τον καθορίζουν είναι το πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται αυτό που λέμε ... πραγματικότητα. Αυτή η ... πραγματικότητα δεν γίνεται αντιληπτή μόνο από το νου του [ ένα μέρος της, ναι ] αλλά και από το αίσθημα [ μη σου πω δηλ. ότι θα πρέπει να γίνεται από το αίσθημα κι όχι από το νου ].

quote:
(Εκτός από τις νέες σκέψεις που θα γεννούσε το "σοκ" της αλλαγής σώματος και εξωτερικών χαρακτηριστικών)
Αφού κατά βάση θεωρούμε τον εγκέφαλο ως το "κέντρο" της προσωπικότητας και το "Διευθυντήριο" του σώματος.

Αμ ... μπράβο. Ο άνθρωπος όμως δεν έχει μόνο ένα κέντρο. Άσχετα τι θεωρούμε εμείς, ο άνθρωπος έχει περισσότερα από ένα κέντρα.

quote:
Άνθρωποι χωρίς καρδιά πχ. έζησαν και ζούν για μήνες, μόνο με μηχανική υποστηριξη. (Μιλώ για τις περιπτώσεις που έχει αφαιρεθεί τελείως η καρδιά από το σώμα, και εχει υποκατασταθει από μηχανικές αντλίες) Άνθρωπος όμως χωρίς εγκέφαλο δεν επετευχθει να "ζησει" ακόμα.

Εξαρτάται τι εννοείς με την λέξη "ζωή". Και το λες αυτό γιατί συνδέεις τον εγκέφαλο με αυτό το όργανο δηλ. που δίνει ζωή στον άνθρωπο. Αυτό όμως που δίνει ζωή στον άνθρωπο, δηλ. κίνηση δεν είναι ο εγκέφαλος. Είναι η καρδιά! Αν ρωτήσεις έτσι, στο άσχετο ρε παιδί μου έναν γιατρό, "ποιο όργανο δίνει ζωή στον άνθρωπο ;" η καρδιά θα σου απαντήσει, κι όχι ο νους. Αυτό, πρέπει να μας κάνει να την "ψιλλιαστούμε" λίγο περισσότερο ...

quote:
Ερώτημα: Μπορούμε να "αδειάσουμε" τελείως τον εγκέφαλο από σκέψεις?

Μπορούμε. Αλλά είναι επικίνδυνο.

12/07/2012, 10:40:31
Όταν εγώ λέω πως "η σκέψη πάει όπου γουστάρει" ... αυτό στην ουσία σημαίνει πως η σκέψη δεν έχει Μηχανική, η τουλάχιστον, αυτό που λέει ο Κηφέας πως δηλ. δεν γνωρίζουμε, δεν έχουμε ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει [ αν έχει, αν δεν έχει Μηχανική, που κινείται, πως κινείται, γιατί κινείται ].

Όμως ... παρ' ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την ίδια την κίνηση της σκέψης και την Μηχανική της, δεν ξέρουμε δηλ. για να μιλήσουμε, μπορούμε να μελετήσουμε κάποιες ιδιότητές της και κάποια χαρακτηριστικά της επειδή ακριβώς μπορούμε να την παρατηρήσουμε μέσω της γλώσσας. Δηλ. έχεις την παρατήρηση, σαν εργαλείο σου ρε παιδί μου, και μπορείς μέσω της παρατήρησης να κάνεις μια προσπάθεια να ερμηνεύσεις αυτήν την λειτουργία, αυτήν την διαδικασία. Το πρόβλημα είναι, πως έχεις να ερμηνεύσεις τόσο μεγάλο όγκο παρατηρήσεων που είναι εξαιρετικά δύσκολο - αν όχι αδύνατο - να συμμαζέψεις όλες αυτές τις παρατηρήσεις και να τις κάνεις ... θεωρία. Δηλ. ο καθένας κάνει και μια σκέψη. Τι μία δηλ ; Εκαντοντάδες. Είναι αδύνατον να παρατηρήσεις όλες αυτές τις σκέψεις. Θα πρέπει να ξεχωρίσεις κάποιες. Κάποιες σκέψεις δηλ. που ... είναι ας πούμε ... χαρακτηριστικές. Αυτό μπορείς να το κάνεις, μελετώντας ας πούμε ... αυτό που λέμε "την γλώσσα του λαού". Πως μιλάμε ρε παιδί μου στην καθημερινότητά μας, τι φράσεις, τι κοινές φράσεις χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να περιγράψουμε την ίδια κατάσταση ;

Το "Πω, πω, το μυαλό μου βάρυνε από τις σκέψεις", είναι μια φράση κοινή. Θα την πω εγώ, θα την πεις εσύ, θα την πει κάποιος άλλος, την συναντάμε δηλ. συχνά. Είναι δηλ. μια χαρακτηριστική φράση. Συνεπώς, αυτήν την φράση μπορείς να την ξεχωρίζεις ως παρατήρηση. Και να πεις : "Έχω μια συγκεκριμένη, χαρακτηριστική παρατήρηση της σκέψης των ανθρώπων. Έχω δηλ. μια ένδειξη, χαρακτηριστική. Ας ελέγξω τι συμβαίνει ... θεωρητικά".

Αν όμως η σκέψη δεν έχει Μηχανική, είναι α-μήχανη δηλ. τότε έρχεται κάποιος και σε ρωτάει : "Αν δεν έχει μηχανική, τότε πως ελέγχεται ; Μπορείς να την ελέγξεις ;". Ναι, μπορείς. Αλλά για να το κάνεις, πρέπει να είσαι συνειδητός. Κι έτσι ξεκινάει μια ολόκληρη ιστορία για την συνείδηση, τι είναι συνείδηση, ποιος είναι ο συνειδητός και τα ρέστα.

Δες το όμως πολύ απλά. Ξέχνα οτίδηποτε ξέρεις και πες μου : Όταν μιλάς συνειδητά, όταν είσαι συνειδητός, δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς ; [ καλά, εδώ οι περισσότεροι δεν ξέρουν για πράγμα μιλάνε, αλλά 'ντάξει, άσ' το αυτό ] Ξέρεις. Συνεπώς, αν θα βρίσεις π.χ, δεν ξέρεις ότι βρίζεις ; Ξέρεις. Αν δεν θες να βρίσεις, θα το κάνεις ; Μπορεί κάποιος να σε αναγκάσει να βρίσεις ; Εμένα προσωπικά, όχι. Αν δεν θελήσω να βρίσω, δεν θα το κάνω. Όσο και να θες εσύ. Ε, να λοιπόν πως ελέγχεις την σκέψη σου. Κάποιος θα πει, πως αυτό δεν είναι έλεγχος της σκέψης αλλά έλεγχος της επιθυμίας σου [ να θες να βρίσεις δηλ. ή να μη θες να βρίσεις ]. Ναι, αλλά και η επιθυμία πως ελέγχεται ; Και πάλι από την συνείδηση.

Το πρόβλημα είναι πως οι άνθρωποι δεν είναι συνειδητοί, δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει συνείδηση και δεν έχουν αφυπνισμένη συνείδηση. Είναι απλώς ... κοιμισμένοι. Κι επειδή ακριβώς είναι αυτοί κοιμισμένοι, θεωρούν και πως όλοι είναι κοιμισμένοι. Όλοι οι υπόλοιποι δηλ. Συνεπώς, όταν έρθεις εσύ και τους πεις [ για κάποιο θέμα ] "Ρε στόκε, ξύπνα!", θα σου πουν "Εγώ ; Εγώ δεν κοιμάμαι, εσύ κοιμάσαι".

Edited by - zip on 12/07/2012 11:09:00

12/07/2012, 11:09:47
quote:
Δεν σκέφτομαι ποτε, Παρα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.
Αν είχες ΒΙΩΣΕΙ(*) την παύση της σκέψης (παύση εσωτερικού διαλόγου) θα είχες σαλτάρει από την πρωτόγνωρη και συναρπαστική αίσθηση και δεν θα σταματούσες να μιλάς γι' αυτήν.
Δεν το έχουμε δει πουθενά αυτό, επομένως δεν έχεις ΒΙΩΣΕΙ τίποτα.
Το ότι δηλώνεις όμως ότι σκέφτεσαι μόνο σε ώρα ανάγκης, θα προκαλέσει πολύ γέλιο αν σε ρωτήσει κάποιος πότε, κατά την γνώμη σου, είναι ανάγκη.

(*)Η παύση της σκέψης είναι βίωμα και όχι λόγια...

12/07/2012, 11:14:03
quote:
Μπορούμε. Αλλά είναι επικίνδυνο.
Δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ επικίνδυνο zip.

Μην μιλάς για πράγματα που δεν ξέρεις φιλαράκο.
Μόνο αν το βιώσεις γνωρίζεις. Αν το είχες βιώσει, δεν θα έλεγες ότι είναι επικίνδυνο.
Μην ακούς τις μαλακίες του καθενός...

12/07/2012, 11:26:26
Νάτος ο Αίολος, κατ' ευθείαν ... πιστόλι. Μα ποιος είσαι ; Ο Πίου ;;;

quote:
Δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ επικίνδυνο zip.

Εντάξει ρε, χαλάρωσε ... δεν είναι.

quote:
Μην μιλάς για πράγματα που δεν ξέρεις φιλαράκο.

Εντάξει, δεν τα ξέρω. Μου επιτρέπεις ... να μιλάω ;

quote:
Μόνο αν το βιώσεις γνωρίζεις. Αν το είχες βιώσει, δεν θα έλεγες ότι είναι επικίνδυνο.

Εντάξει, δεν το έχω βιώσει. Εσύ το έχεις βιώσει ; Για πες μας περισσότερα πράγματα ...

quote:
Μην ακούς τις μαλακίες του καθενός...

Ναι, αυτό ακριβώς κάνω και τώρα. Με εννοείς ;

Edited by - zip on 12/07/2012 11:27:52

12/07/2012, 11:33:37
Προσπαθείτε ρε παιδιά να αναλύσετε κάτι, που κατά ομολογία και με την σύμφωνη γνώμη μου, δεν γνωρίζουμε το παραμικρό.
Είναι αδύνατον η σκέψη να ορίσει τον εαυτό της.
Μπορείτε να δώσετε τον ορισμό της λογικής, για παράδειγμα;

Η αντίληψη του κόσμου μας, είναι δημιούργημα του εγκεφάλου.
Ο κόσμος μας είναι δημιούργημα του εγκεφάλου.
Οι αισθήσεις χωρίς εγκέφαλο δεν υπάρχουν, άρα δεν υπάρχει τίποτα χωρίς σκέψη.
Μήπως η σκέψη είναι που μας δίνει την ψευδαίσθηση του κόσμου μας;
Αν είναι έτσι, τότε αντί να προσπαθεί μάταια η σκέψη να ορίσει τον εαυτό της, μήπως θα ήταν καλλίτερο να ορίσετε τι υπάρχει χωρίς αυτήν; (δεν εννοώ τον Πλάτωνα, εντάκσει;)

Edited by - Αίολος on 12/07/2012 11:46:34