ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Publius Lentulus και άλλα επίπλαστα... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Publius Lentulus και άλλα επίπλαστα... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

THGI30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
30/12/2003, 13:56:42
AION,

έχεις άραγε καταλάβει ΤΙ προσπάθησες να πεις? Εγώ πάντως όχι.

Η προσέγγιση είναι διττή, και εάν αποκοληθείς έστω για λίγο απο την αεικίνητη σου στάση τότε θα καταλάβεις τι γράφω. Απαραίτητο πάντως δέν είναι.

Η αναφορά στούς Ελληνες φιλοσόφους, και την κοσμοθεώρηση την συγκεκριμένη, αφορά στην ανάδειξη της πλάνης και της οικειοποίησης απο τους εξελληνισμένους εβραίους της διασποράς και τα γνωστά φερέφωνα σους. Απλό είναι το θέμα.

Το ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων (κοσμοθεώρησης) στους υπολοίπους, αλλά και ότι δέν αποτελούνε όλα και όλοι παράδειγμα προς μίμηση στην συγκεκριμένη τους έκφραση ("Θείο"), αυτό είναι θα έλεγα αυτονόητο.

Όμως αυτή ακριβώς η διαρκής αναζήτηση/απόρριψη συμβόλων και συμβολισμών έφερε και την φιλοσοφική διάσταση που συζητάμε και σήμερα, αλλά και αποτέλεσε τα δεκανίκια της χριστολογίας.

Είπαμε, θεομαχία (αμφισβήτηση/απόρριψη/ανυπακοή κ.α.) και απο την άλλη πλευρά ΘΕΟΔΟΥΛΕΙΑ με προσωπείο εικίνητο ΚΑΙ ΑΛΑΘΗΤΟ.

Τα υπόλοιπα σου τα (γνωστά πλέον..) σχόλια τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού...

AIONΜέλος
30/12/2003, 13:58:26
Δεν μας βάζεις και τι έγινε μέχρι το 300 φίλε ?
απο το 300 και κάτω ξέρουμε και μείς τι έγινε...

AIONΜέλος
30/12/2003, 14:01:54
αντε ρε Σβάμπε να στην κάνουμε την χάρη...
Πες μας έναν "θεομάχο" φιλόσοφο να τον αναλύσουμε εδω πέρα.
Αντε να δούμε.... αλλά οχι επειδή θα βρείς έναν-δύο το πολύ να βαφτίσουμε και όλους τους άλλους θεομάχους...

Edited by - AION on 30/12/2003 14:04:01

SkorpinaΜέλος
30/12/2003, 14:15:52
Rathamanthes,
θεωρεις αξιοπιστες τις ιστοριες του υπατου συμβουλιου?Καταρχην στην πρωτη και μονο παραγραφο υπαρχουν 2 λαθη.Θες να το αναλυσουμε ολο καποια στιγμη?Οι ιστορικες πηγες ποιες ειναι θα μας πει επιτελους αυτο το συμβουλιο?Παπαγαλιζετε ολοι αυτα που σας σερβιρει και μετα αποκαλειτε αλλους προβατα...

309. Σε επίδειξη δυνάμεως, οι σκληροπυρηνικοί χριστιανοί πυρπολούν το Ναό της Θεάς Φορτούνα.

Σκληροπυρηνικοι οι χριστιανοι σε περιοδο που βρισκονται σε διωγμο?Πηγες κυριοι!Με το να προσαρμοζετε την ιστορια οπως θελετε και σας βολευει δεν σημαινει οτι ειστε και ειλικρινεις!

thothΙδρυτικό Μέλος
30/12/2003, 14:18:44
Όλα καλά Schwabe. Αλλά αν μου απαντούσες στις δικές μου ερωτήσεις και όχι σε "φανταστικές" ερωτήσεις θα ήμουν πιο ευχαριστημένος.

Καταρχήν, ξαναλέω ότι η αντίληψή σου για την έννοια του Θείου στην αρχαία Ελλάδα είναι μονομερής και μεροληπτική. Ο Πλάτωνας λέει στον "Τίμαιο" τόσα πολλά πράγματα πριν φτάσει στον Θεό-Δημιουργό που χρειάζεται να ανοίξουμε ειδικό topic για να τα σχολιάσουμε. Εσύ τσουπππ... έφτασες αμέσως στον Θεό-Δημιουργό με μια παρθενογένεση, που πλάθει τον κόσμο από την προϋπάρχουσα ύλη. Ποια ύλη; Και πως ήρθε στην ύπαρξη η ύλη; Αυτό το έχεις διαβάσει; Ή ο "Τίμαιος" σου, έχει λειψές σελίδες;

Λέει ο Πλάτωνας, πιο πριν:

quote:
«Εάν λοιπόν αυτά είναι έτσι, πρέπει να ομολογήσουμε ότι πρώτο υπάρχει το είδος το οποίο έχει πάντοτε μορφή αμετάβλητη, δεν γεννιέται και δεν φθείρεται καθόλου, δεν εισδέχεται μέσα του άλλο τίποτε από αλλού, ούτε το ίδιο μεταβάλλεται σε άλλο τίποτε, δεν είναι αντιληπτό ούτε με την όραση ούτε με άλλη αίσθηση, εκείνο δηλαδή το οποίο έλαχε στην νόηση να θεωρεί. Δεύτερο ένα άλλο είδος, ομώνυμο και όμοιο με το προηγούμενο, αισθητό, γεννητό το οποίο βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, γεννιέται σε έναν ορισμένο τόπο και πάλι εξαφανίζεται από εκεί, δύναται δε να γίνεται καταληπτό από την δόξα ενωμένη με την αίσθηση. Τρίτο δε το είδος του χώρου, ο οποίος υπάρχει πάντοτε, δεν επιδέχεται φθορά και παρέχει τόπο σε όλα όσα γεννιούνται, ο ίδιος δε δεν είναι αντιληπτός παρά με ένα είδος συλλογισμού νόθου, τον οποίον δεν συνοδεύει η αίσθηση και ο οποίος είναι δύσκολα πιστευτός.» ΠΛΑΤΩΝ, Τίμαιος 52a,b.

«Αυτός λοιπόν είναι δι' ολίγων ο συλλογισμός ο οποίος προκύπτει από τις υποθέσεις που έκανα, ότι δηλαδή υπάρχει το απόλυτο ον και ο χώρος και εκείνο που γεννιέται, τρία διαφορετικά πράγματα πριν γεννηθεί ο ουρανός.» ΠΛΑΤΩΝ, Τίμαιος 52d.

Το απόλυτο ον τι είναι; Ύλη; Δεν νομίζω! Και όμως ο Θεός-Δημιουργός έρχεται αργότερα. Εάν θέλεις να συνεχίσουμε μια θεολογική συζήτηση πάνω στην αντίληψη του Θείου στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία με μεγάλη μου χαρά αλλά μην πετάμε σκόρπιες γνώσεις (και μάλλον αμάσητες) από εδώ κι από εκεί. Αυτά περί Θεού προς το παρόν.

Μετά δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν οι αλληγορίες των μύθων με την προσπάθεια των Χριστιανών να κατασκευάσουν μια βιαστική θεολογική ορολογία που να μην υστερεί των Εθνικών; Μα η απόδειξη ότι η Χριστιανική Εκκλησία επέλεξε την εξωτερική όψη και ακρωτηρίασε την εσωτερική (την οποία προσπάθησε να εξηγήσει ο Φίλωνας), είναι όλη αυτή η προσπάθεια να εξηγηθούν με άσχετες ορολογίες (κλεμμένες από τον Νεοπλατωνισμό) τα μυστήρια των πρώτων εσωτεριστών Χριστιανών (που πλέον είχαν αποπεμπφθεί από την Εκκλησία).

Όλα αυτά φίλε μου ήταν απόδειξη όχι ότι ο Φίλωνας είχε άδικο αλλά ότι ο Φίλωνας είχε δίκιο, γιατί η Εκκλησία προσπάθησε να βολέψει τεχνητά στο εξωτερικό και στεγνό "κλουβάκι" της όλα τα παράλογα που προέκυψαν από τον ακρωτηριασμό της από την μυστηριακή της πηγή. Και σε αυτό όχι μόνο δεν θα διαφωνήσω αλλά μελετώντας τα ίδια τα βιβλία της Θεολογικής Σχολής μπορώ να έχω και αποδείξεις για τον πανικό και παραλογισμό που είχαν αυτοί οι πρώτοι εντεταλμένοι από την εξουσία θεολόγοι.

Αλλά ξαναλέω τι σχέση έχουν αυτά που μου λες με αυτά που σε ρωτάω; Θα μου πεις εάν η αρχαία ελληνική μυθολογία είναι κυριολεκτική ή αλληγορική; Και εάν είναι αλληγορική ποιος μπορεί να την ερμηνεύσει και με ποιον τρόπο; Και εάν είναι αλληγορική γιατί να μην είναι αλληγορική και η Παλαιά Διαθήκη; Ποιος θα το κρίνει αυτό; Εσύ; Και με ποιο κριτήριο; Με τον ορθολογισμό; Και πόσο ορθολογιστική είναι τότε η ελληνική μυθολογία;

Περιμένω ακόμα απαντήσεις.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

30/12/2003, 14:37:08
Skorpina,

πριν μιλήσουμε για τα στοιχεία τρίτων, που η εξέλιξη τους αλλά και η βίαιη επικράτηση του ασιατικού δόγματος επάνω τους ήδη τα λέει όλα, ας δούμε αλλά και ας απαντηθούνε απλές ερωτήσεις πρώτα.

1) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΝΑΖΑΡΕΤ? ΠΟΙΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝΕ? ΣΤΟΙΧΕΙΑ!

2)ΤΑ ΓΑΜΑΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ? Περιμένω ακόμα την απάντηση...

Εδώ λοιπόν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας σε πράγματα τόσο απλά, να δεχθούμε όλα τα κατασκευάσματα της αχαλίνωτης σας φαντασίας, και κατα τα άλλα.....μιλάτε για τα στοιχεία των άλλων!!

SkorpinaΜέλος
30/12/2003, 15:03:28
Schwabe δεν εχεις καταλαβει ενα πραγμα για την Skorpina.Δεν εχει χρονο να ασχολειται καθε τρεις και λιγο με τα καμωματα σου.Μπορει εσυ να εξυπηρετεις συμφεροντα και να το εχεις βαλει σκοπο ζωης για να αντεπεξελθεις.Εγω οχι!Οταν εχω χρονο γραφω δυο λεξεις γαι μενα και μονο!

Ουτε απαντηση θα σου δωσω ουτε θα ανεχτω να απορριπτεις τα οσα εγω εχω υποστηριξει.Δεν μου αρεσει να επαναλαμβανομαι.Απαντησα για την Ναζαρετ.Κι αν θελεις περισσοτερα,παρε κι αυτα ετσι για την ιστορια γιατι για να τα δεχθεις δεν υπαρχει περιπτωση.

Η Ναζαρέτ, κατοικείτο διαρκώς από τότε ως σήμερα. Τα παρακάτω είναι
απόσπασμα από το Νέον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν της Αγίας Γραφής του Γ. Ζ.
Κωνσταντινίδη: «Ναζαρέτ: Πόλις της Κάτω Γαλιλαίας, κειμένη προς βορράν της
πεδιάδος Εσδρηλώμ, 480 μέτρα υπεράνω της θαλάσσης. Ο πληθυσμός της κατά την
απογραφήν του 1939 ήτο περί τους 10.100 κατοίκους… Η Ναζαρέτ περιήλθε το
1.100 μ.Χ. εις τους Σταυροφόρους και την κατέστησαν έδραν της επισκοπής
Σκυθοπόλεως. Το 1187 κατελήφθει υπό του Σαλαδίν και ανεκατελήφθη το 1229 υπό
του Φρειδερίκου Β΄. Το 1517 περιήλθεν υπό την κατοχήν των Τούρκων, υπό την
κατοχήν των οποίων παρέμεινε μέχρι του 1918 ότε κατελήφθη υπό των ʼγγλων.
Σήμερον ευρίσκεται υπό την κυριαρχίαν του Ισραήλ».

«Αρχαιολογία και Αγία Γραφή»
Νικολάου Β. Βασιλειάδη σελ. 331. Εκεί οι αρχαιολόγοι G. E. Wright και F. V.
Filson, παρατηρούν σχετικά με τον Χριστό ότι: «Ο τόπος γεννήσεώς του, η
Βηθλεέμ, και η πόλις των παιδικών του χρόνων, η Ναζαρέτ, είναι βεβαίως
γνωστές… Εις την Ναζαρέτ ημπορεί κανείς να συναντήσει σήμερα πολλούς ναούς,
αλλά το μόνον αυθεντικόν από όλα αυτά είναι ίσως το πηγάδι, από το οποίον η
Παρθένος Μαρία αντλούσε νερό, διότι είναι το μόνο πηγάδι στην περιοχή».
Επίσης πιο κάτω: «ʼλλα αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνουν μεγάλα σπήλαια,
αποθήκες σπόρων, δεξαμενές, μεγάλα δοχεία λαδιού και συμβολικά σχήματα. Αυτά
αποτελούν ενδιαφέρον υλικό, το οποίο φανερώνει την θρησκευτικότητα των
πρώτων Χριστιανών της Ναζαρέτ». (Βλ. GAALYAH CORNFELD ΚΑΙ D. N. FREEDMAN,
μνημειώδες έργο, σελ. 284).

Αλλαξε κατι?Οχι φυσικα.Εσυ θα συνεχισεις τα λες τα δικα σου.

Περιμενω κι εγω τις πηγες η εστω την βιβλιογραφια απο την ιστοριουλα του υπατου συμβουλιου που εγραψε ο Rathamanthes.

30/12/2003, 19:40:58
Skorpina,

τελικά ΚΑΙ ο χρόνος σας είναι επιλεκτικότατος στην κατανομή του (πέραν της ιστορικής πραγματικότητας) φίλτατη. Διότι πριν λίγες ημέρες σε είδα να δικαιολογείς την πανταχού παρουσία σου λόγω....των δύο εργασιών που παράλληλα εργάζεσαι. Πόσο γρήγορα μεταβάλλονται οι επιλογές τελικά για δες....

Πάντως, για την ιστορία, να'σαι απολύτως σίγουρη δέν συνομιλείς με κανέναν αργόσχολο.

Στο προκείμενο.

Απάντηση για την Ναζαρέτ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ. Απλά πράγματα και χωρίς να χαριεντίζεσαι με δήθεν στοιχεία απο...εγκυκλοπαίδειες!

Επειδή λοιπόν εσύ μελετάς "σοβαρές και ανεξάρτητες πηγές" (!) του τύπου "Νέον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν της Αγίας Γραφής", θέλεις να το πάρουμε και στα σοβαρά ως....."στοιχείο"?

Για σοβαρέψου λέω εγώ και αν η εθελοτυφλία και ο παλιμπαιδισμός, σας έχει διαβρώσει και την τελευταία σταγόνα λογικής τότε να απευθύνεστε καλύτερα σε κατηχητικά σχολεία ή σε κανένα μοναστήρι ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

Δηλαδή το λεξικό του Κωνσταντινίδη ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ? Γράφει φίλτατη ότι ΠΡΕΠΕΙ να γράφει το κάθε λεξικό!
Όσο για τις αναφορές των χριστιανών αρχαιολόγων που παραθέτεις (δηλαδή με λίγα λόγια ΟΧΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!!!) απλά θα σου πω ότι δέν θέλω να κουράσω το φόρουμ, αλλά μπορώ να σου αναφέρω σωρεία αρχαιολόγων που ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ.

Αντι να προσπαθείς απεγνωσμένα να κρατηθείς απο γελοίες αναφορές, καλά θα κάνεις να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα.

Πόλη Ναζαρέτ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ! Εχεις να μας υποδείξεις κανένα? Αϊντε ντε!

ΟΥΤΕ Η Π.Δ. που είναι ιδιαιτέρως ακριβολογική απο γεωγραφική άποψη, ούτε όμως και τα χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας δέν κάνουν λόγο γι'αυτήν! Εχεις να παρουσιάσεις λοιπόν τίποτα εκτός απο προσωπικές απόψεις "ερευνητών" με την Βίβλο στο δεξί τους χέρι?

Πάμε όμως και λίγο πιο βαθιά: ούτε το Ταλμούθ αλλά ούτε και ο Φλάβιος Ιώσηπος δέν κάνουνε κουβέντα για μια "πόλη ναζαρέτ"! Εχουνε μήπως και εδώ να μας πούνε τίποτα τα...συνταρακτικά στοιχεία απο τα αραχνιασμένα λεξικά που διαβάζεις?

Πείτε λοιπόν ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ στον κοσμάκη, εξηγείστε του ότι η φράση "ότι ναζωραίος κληθήσεται" ερμηνεύτηκε ΛΑΘΟΣ απο τους άσχετους με την εβραϊκή γλώσσα και έθιμα πλαστογράφους μοναχούς της Κωνσταντίνειας χριστολογίας σας, και ίσως σας συγχωρήσουνε για την απάτη σας.

Άνθρωποι του θεού ήταν ΟΙ ΝΑΖΗΡΑΙΟΙ! Ο θεσμός του Ναζηραίου καθιερώθηκε με ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ. Κάθε άνδρας ή γυναίκα μπορούσε να κάνει ευχή Ναζηραίου, για να αφιερωθεί στο Γιαχβέ για κάποιο διάστημα ή και για ολόκληρη τη ζωή του. Κατά την διάρκεια της αφιέρωσης τους απαγορευόταν στους Ναζηραίους να πίνουν οινοπνευματώδη ποτά, και γενικά να πίνουν ή να τρώνε οτιδήποτε προέρχεται από αμπέλι, από τον φλοιό μέχρι και τον πυρήνα του καρπού. Απαγορευόταν επίσης να κόβουνε τα μαλλιά τους ή να ξυρίζονται (επίσης, Αριθμοί κεφ. ΣΤ’).

Άκου..."Πόλη (και πόλη μάλιστα, ούτε καν χωριό!) Ναζαρέτ"!

Αν είχατε στοιχεία Skorpina, θα τα δείχνατε, και δεν θα κρυβόσασταν πίσω απο λεξικά και προσωπικές εκτιμήσεις δήθεν αρχαιολόγων.
Αν είχατε εστω ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ απο το Ταλμούθ, τον Ιώσηπο, την Παλαιά Διαθήκη, τα Ρωμαϊκά αρχεία της εποχής η οποιουδήποτε άλλου χρονικογράφου ιστορικού, ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΧΝΑΤΕ!

Η Ναζαρέτ εμφανίστηκε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τον 8ο αιώνα περίπου, έτσι για να καλύψει ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΕΝΟ. Όπως έγινε δηλαδή και με τον δήθεν "Πανάγιο Τάφο", τις....επιλεκτικές φωτιές, και λίγο παλαιότερα το ΕΝ ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ!

Με λίγα λόγια, θεωρώ ανάξια σχολιασμού τα "στοιχεία" που παραθέτεις (λεξικά που εξυπηρετούν τις γνωστές θέσεις!) και για μία ακόμη φορά σε προκαλώ να μας γνωστοποιήσεις ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!

Επίσης, για να μαθαίνεις, εάν το επίθετο "ναζωραίος" προσδιόριζε καταγωγή, τότε θα γράφονταν ως "ναζαρηνός"!

SkorpinaΜέλος
03/01/2004, 08:30:42
Schwabe μου εχεις πρηξει...το συκωτι με τις ανοησιες σου!

Οτιδηποτε δεν συμφωνει με οσα πιστευεις εσυ παρωπιδιασμενα και φανατισμενα,το θεωρεις κατακριτεο,ανυποστατο και πλαστογραφημενο...

Οι δικες σου πηγες τελικα ποιες ειναι?Παραδεξου επιτελους οτι εξυπηρετεις συμφεροντα...Φυσικα και δεν εισαι αργοσχολος,δεν ειπα κατι τετοιο και ο νοων νοειτω!

Οσο για το τι κανω και ποτε μπορω να γραφω και αν εργαζομαι σε δυο,σε δεκα η σε καμια εργασια σιγα μην σου απολογηθω και γι'αυτο καημενε...

Ακομη και να μην υπηρξε η Ναζαρετ που εχεις λυσσαξει,υπηρξε,υπαρχει και θα υπαρχει Χριστος...δυστυχως για σενα...

Περαστικα σου και φετος...

03/01/2004, 12:06:04
Ασε skorpina, μη κατηγορεις τους αλλους για ανοησια οταν εσεις πιστευετε επειδη ειναι τελειως ανοητο και παραλογο...

Την πιστη αυτη οι Εβραιοι τη θεωρουσαν ασεβεια και οι Ελληνες ΑΝΟΗΣΙΑ (μωρια).

Ας σου ξανα-υπενθυμισω λοιπον τα λογια του θεωρητικου του δογματος, "Αγιου Τερτυλλιανου"....

"Ο γιος του θεου σταυρωθηκε.Δεν ειναι ντροπη

επιδη ειναι ΑΙΣΧΟΣ!

Και πεθανε ο γιος του θεου,

πραγμα που πρεπει να το πιστεψουμε απολυτα,

επειδη ειναι ολοτελα ΑΝΟΗΤΟ!

Και ενταφιασμενος αναστηθηκε,

πραγμα αξιοπιστο

επειδη ειναι ΑΔΥΝΑΤΟ!

Π ι σ τ ε υ ω επειδη ειναι Π Α Ρ Α Λ Ο Γ Ο " ! ! ! ! ! ! ! ! !

Πιστευεις επειδη ειναι ολοτελα ανοητο!

Δεν δικαιουσαι να μιλας λοιπον για ΑΝΟΗΣΙΑ!

Edited by - Πασχαλης on 03/01/2004 12:07:48

Edited by - Πασχαλης on 03/01/2004 12:11:32