ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΖΕΝ, Η "ΚΑΘΙΣΜΑ"...Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΖΕΝ, Η "ΚΑΘΙΣΜΑ"...Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

λίλιθ31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
01/12/2003, 23:33:54
quote:
Οσο για το "καθιστός διαλογισμός" επιμένω να πάρω μια απάντηση στο ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΥΤΟ!!!! (σε καναν Όσσο υποψιάζομαι...)

καλέ μου Αιον, ο καθιστός διαλογισμός ή ΚΑΘΙΣΜΑ, όπως πληροφορήθηκα ότι ονομάζεται από αυτούς οι οποίοι τουλάχιστον τον ασκούν στη χώρα μας, είναι Βουδιστικός διαλογισμός ZAZEN.

δεν το είδα γραμμένο, δηλαδή δεν γνωρίζω αν η λέξη ΚΑΘΙΣΜΑ είναι ακριβολεξεί μετάφραση ενός αντίστοιχου κινεζικού ή γιαπωνεζικού όρου, αλλά ξέρω ότι αυτοί που ασκούν στη χώρα μας το συγκεκριμένο είδος διαλογισμού -ΖΑΖΕΝ- χρησιμοποιούν την -ίσως- συνθηματική λέξη ΚΑΘΙΣΜΑ.

Λάρα Κροφτ -η αποθέωση!!!
click ^

Edited by - λίλιθ on 02/12/2003 00:08:38

02/12/2003, 14:08:54
“ Θυμάμαι πως όταν ήμουν παιδί ο πατέρας μου με πήγε σε μια σπηλιά, που απλωνόταν ένα μίλι κάτω από το εδαφος.Ο πατέρας μου κρατούσε ένα μεγάλο δαυλό και εγώ τον ακολουθούσα προσεκτικά, ενώ κοίταζα τις μεγάλες σκιές που έπεφταν στα τοιχώματα και άκουγα την ηχώ των λόγων μας.
Τελικά σταματήσαμε σε κάτι βραχια.Ο πατέρας μου μου έδειξε ένα βράχο σε σχήμα γλώσσας, κάπου εξήντα εκατοστά παχύ, που πρόβαλλε από μια προεξοχή του σπηλαιου.Μου έδειξε ακόμα ένα μικρό βράχο με σχήμα δαχτύλου που κρεμόταν από πάνω και απ’όπου έπεφταν ρυθμικά σταγόνες νερου.Αφου είδα αυτά τα βράχια είπε: «Έχω να σε ρωτήσω κάτι. Είδες τη σταγόνα που πέφτει από ψηλά, αλλά παρατήρησες που έπεσε ;». Με κοίταξε και έφερε κοντύτερα το δαυλό για να δω καλύτερα. Παρατήρησα πως οι σταγόνες έπεφταν στον βράχο και περνούσαν μέσα από αυτόν. Μου φάνηκε περίεργο, γιατί ο βράχος ήταν πολύ παχύς . Σύρθηκα κάτω από το βράχο για να δω τι συνέβαινε. Είδα πως είχε γίνει στο βράχο μια τρύπα κάπου 2,5 εκατ. σε διάμετρο και πως οι σταγόνες περνούσαν κατευθείαν μέσα από την κυλινδρική οπή και έπεφταν στο έδαφος.
« Ξέρεις πως γίνεται αυτό;».
« Όχι».
«Σκέψου!».
«Οι σταγόνες χτυπούσαν συνεχώς το βράχο επί αιώνες και τον διατρύπησαν».
«Ναι! Σε έφερα να δεις αυτό το γεγονός και να πάρεις ένα μάθημα. Μια συγκεντρωμένη σκέψη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση , αν συνεχιστεί , μπορεί να καταφέρει πράγματα που φαίνονται αδύνατα .»
Μόλις είχαμε βγει από την σπηλιά , ο πατέρας μου με κοίταξε στα μάτια και είπε : « Η δύναμη της σκέψης και το μυστικό του πώς να σκεφτόμαστε -αυτά είναι τα κλειδιά για όλες τις κλειδαριές. Μην το ξεχνάς. Η σταγόνα είναι το πιο αδύναμο πράγμα , αλλά μπορεί να τρυπήσει τον βράχο».
Έπειτα πήδηξε στο άλογό του και τραβώντας με με έβαλε μπροστά του. Προχωρήσαμε μέσα από τα ψηλά βουνά προς την συμφωνία του ηλιοβασιλέματος.’
Χαρουτιν Τορκομ Σαραϊνταριαν.

thothΙδρυτικό Μέλος
02/12/2003, 14:20:20
quote:
Για όποιον θέλει να κάνει μια αρχή πάνω στον διαλογισμό μπορεί να διαβάσει το τόπικ του Thoth (που χάθηκε αυτός ?) για τον Βιβεκανάντα.

Έχεις δίκιο ΑΙΟΝ, ο Βιβεκανάντα έχει μιλήσει πολύ ουσιαστικά για τον διαλογισμό. Και τα βιβλία που προτείνεις είναι πολύ αξιόλογα, όχι μόνο για τον διαλογισμό αλλά γενικά για την πνευματικότητα.

Δυστυχώς έχω πάθει ένα απρόοπτο εργασιακό OVERDOSE και με δυσκολία παρακολουθώ τα topics. Θα επανέρθω όμως...δριμύτερος. Δεν γλιτώνετε εύκολα από μένα

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

OannesΜέλος
02/12/2003, 15:19:12
quote:
Δυστυχώς έχω πάθει ένα απρόοπτο εργασιακό OVERDOSE και με δυσκολία παρακολουθώ τα topics. Θα επανέρθω όμως...δριμύτερος.

Το αυτόν ισχύει και δι ημάς

Ή ΘA BPOYME TO ΔPOMO Ή ΘA TON ΔHMIOYPΓHΣOYME
02/12/2003, 23:46:53
ΕΠΙ ΤΟΥ (ΑΡΧΙΚΟΥ)ΘΕΜΑΤΟΣ...
...MΗΠΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ "ΚΑΘΙΣΜΑ" ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΑΣΑΝΑ";;;;
(ΣΤΑΣΗ/ΘΕΣΗ/ΚΑΘΙΣΜΑ)

03/12/2003, 00:07:31
ουσιαστικά η λέξη κάθισμα είναι όντως μετάφραση του όρου κάθισμα.

ο διαλογισμός ΖΑΖΕΝ από τα Ιαπωνικά σημαίνει ακριβώς αυτό, ΖΑ= καθιστός και ΖΕΝ= διαλογισμός

Ο γιαπωνέζικος όρος Zen προέρχεται από τον κινέζικο chan (ch'an) που
αυτός προκύπτει από τον αρχαιότερο σανσκριτικό όρο Dhyana.

ο όρος Dhyana μεταφράζεται ελεύθερα ως διαλογισμός και αποτελεί μία από τις 6 -ή γιά κάποιους 10- "ασκήσεις ή πρακτικές της Αρετής" -παραμίτας, ή 6 τελειώσεις της Γίογκα -(ή του γιόγκα όπως συνηθίζεται να λέγεται λόγω του αρσενικού άρθρου που προκύπτει από τον όρο στην γλώσσα του).

click ^

03/12/2003, 00:13:39
ένα κουφό στην όλη ιστορία είναι ότι λέγεται ότι ο τρόπος που προέκυψε να λέγεται ΖΕΝ η αρχική λέξη ΝΤΙΑΝΑ, είναι καθαρά λόγω προφοράς. δηλαδή, οι δύο λέξεις -(η καλύτερα και οι τρείς ΝΤΙΑΝΑ, ΤΣΑΝ, ΖΕΝ)- δεν είναι παρά η ίδια λέξη -ΝΤΙΑΝΑ- που οι Κινέζοι προφέραν γρήγορα ΝΤΙΑΝ - ΝΤΖΙΑΝ- ΤΖΙΑΝ- ΤΖΑΝ- ΤΣΑΝ κλπ. και έγινε τελικά ΖΕΝ από τους Ιάπωνες!

click ^

03/12/2003, 04:47:32
quote:
...MΗΠΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ "ΚΑΘΙΣΜΑ" ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΑΣΑΝΑ";;;;
(ΣΤΑΣΗ/ΘΕΣΗ/ΚΑΘΙΣΜΑ)

quote:
ουσιαστικά η λέξη κάθισμα είναι όντως μετάφραση του όρου κάθισμα.

αρα, ναι,εννοεις "ασανα"
περασαμε τελικα απο το ζεν του θεματος..σε αλλα μονοπατια...;

quote:
Δεν νομίζω ο Ραζνί, Όσσο να μπορούσε να φέρει την ένωση

zezmperg...τι εννοεις "δεν μπορει";
μιλας υποκειμενικα 'η εχει να κανει αντικειμενικα με τον τροπο του Οσσο.
διαφωνω ...

αυτοι που σου λενε οτι μπορουν να σου δωσουν "αμεσα αποτελεσματα ενωσης"ενταξει,εχουν ισχυρη θεληση!...
εσυ που τους ακολουθεις ....;;
ο Οσσο μιλησε απλα.Ολα τα ειπε απλα.
Ετσι μιλησε μεσα μου..-οπως μαλλον +σε πολλους αλλους..)οταν τα λογια μιλουν στην ψυχη τοτε υπαρχει αληθεια
(η αληθεια που ενωνεται με την δικη σου=ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ..)
ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ + ΤΑ 2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 1...ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΖΗΤΑ ΤΗΝ ..ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ..ΚΑΠΟΥ ΕΞΩ....ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΠΙΕΙ" +ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΕΙ...

ΤΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΣΤΟ ΛΩΤΟ

Edited by - ΑΤΜΑ on 03/12/2003 05:05:35

03/12/2003, 05:37:42

-μερικες χθεσινες σημειωσεις μου σχετικα μ' ενα μηνυμα του Αιον-

quote:
Αυτά και αν θέλετε το συνεχίζουμε και παρακάτω.

…ναι ισως επιβαλλεται να ξεκινησουν όλα από την αρχη.
Ειπες :
quote:
Οι δρόμοι είναι : Η ΕΡΓΑΣΙΑ,Η ΔΡΑΣΗ (ΚΑΡΜΑ-ΓΙΟΓΚΑ).Ο έλεγχος της κτιστής φύσης (Ρατζα-Γιόγκα), ή Τέλεια Γνώση (Ζνάνι-Γιόγκα) και η χωρίς όρια τέλεια απάρνηση ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ (Μπακτί-Γιόγκα).

θα συνεχισω ./απ’εδώ αλλαζοντας αρχικη ροη μου(αφου κυλησες αψογα ως εδώ το θεμα /κι ετσι τα αχαρα εσβησαν..)συμπληρωνοντας σε..(αν μπορω…)

jnana-yoga ειναι η ανακαλυψη μεσα από την vicara* δηλαδη την φιλοσοφικη διανοηση.Η εσχατη ,απειρη μη-δυαδικη πνευματικη πραγματικοτητα που εμφανιζεται μολις το διπολο του” εγω “εξαφανιστει στην μη-δυαδικη απολυτη πραγματικοτητα..
(εξ ου και η υπογραφη μου….atma jnani…)
-Jnana =… «δεν ειμαι το σωμα, ουτε ο νους ,ουτε η διανοια».
-Το νοιωθω , εχω επιγνωση αυτου.-είναι η διαισθητικη γνωση που χαριζει η επιγνωση της πραγματικης ταυτοτητας που είναι η μη διαφορα με τον Βrahman.

Το μονοπατι δηλωνει τους μη -δυιστες.
Αυτή η επιγνωση κατακτιεται και από τα υπολοιπα μονοπατια…..καθοτι καμμια γιογκα δεν είναι ανεξαρτητη από την άλλη.
*οι προυποθεσεις για να περασει κανεις στη sanhana-catustaya
1)viveka
2)ihamutra-phala-bhoga-viraga
3)sama,dama,uparati,titiksa,sraddha,samadhana(samadhi)
-4)mumuksutva
Αν δεν έχεις καταφερει τη jnana δεν μπορεις να εχεις bhakti….

bhakti-yoga… η αγαπη για στο θεο, τις ιδιοτητες του καθως και η επιγνωση της πραγματικης φυσης του κατακταται μεσα από από την αφοσιωση (με το νου /το σωμα / το λογο) στο προτιμομενο ιδανικο. Είναι το μονοπατι που ακολουθουν οι δυιστες...θεωρειται το πιο φυσικο μονοπατι αφου απλα τα συναισθηματα εντατικοποιουνται και κατευθυνονται προς την θεοτητα...

karma-yoga όλα οσα χαραζει εντος μας η γνωση της κάθε πραξης
-η ενωση με το θεο μεσα από αυτή την διαδικασια.
.αυτό είναι το μονοπατι της αυτοθυσιας,ετσι οριζεται από τις γραφες για εκεινον που θελει να γνωρισει το θεο.

raja-yoga(dyana-yoga) διαλογιζομενοι στην αληθινη φυση του εαυτου επιτυγχανεται τελικα την αυτοαποκαλυψη….η αρχηγικη γιογκα το μονοπατι του διαλογισμου που οδηγει στην τελεια ενοποιηση του νου και την απορροφηση του -εκ νεου -στην τελικη πραγματικοτητα..

atma jnani

03/12/2003, 05:44:49
Φίλτατοι, όμορφο θέμα.
Ενδιαφέρουσα (αλλά και επικίνδυνη όταν δε χειρίζεται σωστά) πρακτική ο διαλογισμός αλλά τελικά που σε φτάνει?
Όταν κάθεσαι με σκοπό να ησυχάσεις το Νού, τότε το άτομο αυτό επιλέγει εν γνώση του να ησυχάσει τον εαυτό του.
Ο Νούς να ησυχάσει το Νού, δηλαδή με άλλα λόγια να εξαπατήσει τον εαυτό του.
Ο επιλεκτικός εφησυχασμός του Νού δε φέρνει την ηρεμία απο τις λέξεις, φέρνει την ηρεμία μέσα στις λέξεις.
Είναι κάτι σα ναρκωτικό. Είναι κάποιου είδους ταξίδι το οποίο δρα στις αισθήσεις, δε δρά στην ολότητα του ατόμου.
Στην ουσία δεν απελευθερώνει το άτομο, του επιβάλει και εν συνεχεία προβάλει δια της ναρκωτικής εφησυχαστικής οδού επι του Νου, μια διαφορετική πραγματικότητα.
Ο Νούς επιβάλει στο Νού. Αυτό κατ' εμέ είναι πλάνη που στήνει ο εαυτός και τελικά πέφτει μέσα.
Περισσότερο δημιουργικός είναι ο στοχασμός όταν το άτομο είναι ανοικτό προς όλα τα ερεθίσματα γύρω του.
Όταν το άτομο παρατηρεί όλα αυτά που συμβαίνουν τριγύρω του με διάθεση όχι να τα εκλογικεύση αλλά να βιώσει την αλήθεια τους, τότε, η δράση αυτών των πραγματικοτήτων που λαμβάνουν χώρα μόνον στο "τώρα", αυτή η δράση φέρνει και την απελευθέρωση, απεγκλωβίζει το Νού.
Η ολική βιωματική μας ύπαρξη σε κάθε δευτερόλεπτο όσων συμβαίνουν γύρω μας, φέρνει τελικά την κατανόηση δίχως εκλογίκευση ή δίχως επιβολή (διαλογισμός).
Όταν ο παρατηρητής γίνει το παρατηρούμενο, τότε παύει η σύγκρουση του εαυτού με τον...εαυτό του.
Και αυτό γιατί, ο Νούς εφευρίσκει διάφορα τεχνάσματα ώστε να συνεχίσει να παράγει ευχαρίστηση απο τη μνήμη των όσων ζήσαμε, κάτι που δε φέρνει απελευθέρωση του ατόμου αλλά υπνωτίζει το άτομο προσφέροντάς του την ευδαίμονα μνήμη.
Τότε, το άτομο έχει μπεί σε κάποιο όμορφο και ανεπανάληπτο ταξίδι αλλά δε πρόκειται να ελευθερωθεί απο αυτή την εξάρτηση του Νου του απο αυτό που παράγει-μνήμες.
Μνήμες που είναι σκέψεις. Που είναι χρόνος. Που δεν είναι α-λήθεια.

~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you

Edited by - reptilesalonica on 03/12/2003 05:46:06

zezmpergΜέλος
03/12/2003, 07:14:33
Σας χαιρετώ.
quote:

zezmperg...τι εννοεις "δεν μπορει";
μιλας υποκειμενικα 'η εχει να κανει αντικειμενικα με τον τροπο του Οσσο.
διαφωνω ...

Χαιρετώ και σ' ένα καλή μου ΑΤΜΑ.
Γύρω στα 1985, ένας Έλληνας γνωστός σκηνοθέτης, φιλοξένησε στην Κρήτη τον Ραζνί. Τότε είχα την τύχη να γνωρίσω τον Διδάσκαλο αλλά και τον άνθρωπο Ραζνί όσο μου επιτρεπόταν.
Η προσωπική μου άποψη λοιπόν, από διάφορα βιβλία του Ραζνί, αλλά και την ολιγοήμερη προσωπική γνωριμία που είχα μαζί του, με έκαναν να δεχθώ ότι: Ο Ραζνί είναι ένας Διδάσκαλος στη σειρά των μεγάλων Διδασκάλων που επισκέφτηκαν την υλιστική ετούτη εποχή για να αφυπνίσουν και να καθοδηγήσουν τις κοιμισμένες ψυχές μας, έως εκείνο το σημείο όπου ο καθένας από τούτους έχει ταχθεί να μας φθάσει.
Ίσως, το "δεν μπορεί" που έγραψα, να σου φάνηκε πως απέρριπτα την διδασκαλία της διαδρομής του αυτού Διδασκάλου, για την όποια ένωση.
Όχι καλή μου, ο Ραζνί που αναμφισβήτητα είχε πολλές γνώσεις, έδωσε μία άλλη μορφή στην επιστήμη της ψυχής και δεν στάθηκε τόσο στις παραδοσιακές αρχές για την διαδρομή της ένωσης, όσο στη σωστή ψυχολογική αρμονία των μαθητών του, με τα γνωστά πλέων, εκείνης της εποχής σεμινάρια...
Αν θα διάβασες την προηγούμενη απάντηση που έδωσα στην καλή μας φίλη λίλιθ, για τους δύο βασικούς διαλογισμούς, της τέχνης και της επίγνωσης. Θα κατάλαβες καλή μου, ότι την διδασκαλία του Ραζνί την τοποθετώ στον διαλογισμό της τέχνης. Χωρίς να έχω καμία πρόθεση να μειώσω την αξιοθαύμαστη εργασία κανενός Διδασκάλου.
Πολύ σωστά διαφωνείς, εάν νόμιζες ότι ήθελα να πώ όλα ετούτα που γράφεις παρακάτω, στο αυτό μήνυμά σου .
Για μένα καλή μου φίλη, η επιστήμη της ψυχής έχει πολλές βαθμίδες μύησης και που κάλλιστα, μπορούν να προέρθουν από την επαφή σου με διάφορες θεοσοφικές-φιλοσοφικές-εσωτερικές διδασκαλίες και φυσικά ετούτες οι μυήσεις, απετούν μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως και πολλές ενσαρκώσεις της εγκλωβισμένης στο κάρμα ψυχής μας.
quote:

αυτοι που σου λενε οτι μπορουν να σου δωσουν "αμεσα αποτελεσματα ενωσης"ενταξει,εχουν ισχυρη θεληση!...
εσυ που τους ακολουθεις ....;;

Σου απάντησα ήδη καλή μου.
quote:

ο Οσσο μιλησε απλα.Ολα τα ειπε απλα.
Ετσι μιλησε μεσα μου..-οπως μαλλον +σε πολλους αλλους..)οταν τα λογια μιλουν στην ψυχη τοτε υπαρχει αληθεια

Χαίρομαι που η διδασκαλία του Όσσο, είναι για σένα άγγιγμα ψυχής.
Εδώ θα πρέπει να απομονώσω τον άνθρωπο Ραζνί, από τον Διδάσκαλο Όσσο, που έτσι τον μετονόμασαν οι μαθητές, μετά θανάτου του Ραζνί....
quote:

(η αληθεια που ενωνεται με την δικη σου=ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ..)
ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ + ΤΑ 2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 1...ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΖΗΤΑ ΤΗΝ ..ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ..ΚΑΠΟΥ ΕΞΩ....ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΠΙΕΙ" +ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΕΙ...

Τι μεγάλη λέξη Η ΚΕΝΟΤΗΤΑ;
Φτάνει συνειδητά να την νοήσει κάποιος....

Υ.Γ.
Άσανα, Άσανες, λέγονται οι ασκήσεις που "δένουν" το εγκεφαλικό πνεύμα με το σώμα, γενικά όλες οι ασκήσεις της γιογκα στα Σανσκριτικά λέγονται Άσανες.
Φιλικά σε χαιρετώ.
Σας χαιρετώ.