ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Izaura65 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
08/08/2006, 21:41:20
απο ποιο χωριο εισαι navas;
απο το αργοστοφοχωρι;

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

08/08/2006, 23:31:34
quote:
απο το αργοστοφοχωρι;

Για να δουμε ποσοι ακομα ΔΕΝ θα καταλαβουν οτι αυτο το θεμα καθως και το θεμα με τους λυκανθρωπους ειναι σατιρα καποιων αλλων θεματων και θεσματοθετων....Ποσοι ακομα!

AZAΧ_ΧΑΖΑΜέλος
09/08/2006, 00:05:51
quote:

quote:
απο το αργοστοφοχωρι;

Για να δουμε ποσοι ακομα ΔΕΝ θα καταλαβουν οτι αυτο το θεμα καθως και το θεμα με τους λυκανθρωπους ειναι σατιρα καποιων αλλων θεματων και θεσματοθετων....Ποσοι ακομα!

MHN ΜΑΣ ΤΟ ΧΑΛΑΣ .....ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΙΑ...ΠΟΛΥ ΚΑΚΙΑ.....

Ο άσπρος σίφουνας....

Η βλακεία είναι δικαίωμα του καθενός.....
Η μετάδοση της, προνόμιο 99% των μελών του φόρουμ...
Ο ασπασμός της, υποχρεωτικός, σύμφωνα με μερικούς ...

09/08/2006, 09:01:48
Τι τό΄θελες ρε Medtech ????????

Πως θα γίνει αποσυμβολισμός απαντήσεων τώρα ????????

09/08/2006, 09:29:57
quote:
MHN ΜΑΣ ΤΟ ΧΑΛΑΣ .....ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΙΑ...ΠΟΛΥ ΚΑΚΙΑ.....

quote:
Τι τό΄θελες ρε Medtech ????????

Πως θα γίνει αποσυμβολισμός απαντήσεων τώρα ????????

συνειδητοποιοντας την καταστροφικη διαταραχη στην δυναμη (THE FORCE) που προκαλεσε η παρεμβαση μου αποχωρω για να αυτομαστιγωθω

dim.karΜέλος
09/08/2006, 10:30:09
Kαλημέρα!

Προφανώς και υπάρχει σε άλλα μέρη... Π.χ. στα Δωδεκάνησα από όπου κατάγομαι εγώ...

Και προφανώς είναι ΑΛΗΘΕΙΑ...

ΔΙΟΤΙ πάντα πίσω από παράδοση κρύβεται ΠΑΝΤΑ η αλήθεια!!!

Δημήτρης

dim.karΜέλος
09/08/2006, 10:42:21
Α, και μια και το θυμήθηκα!

Οι γιαγιάδες κι οι παππούδες μας έλεγαν λοιπόν πως δεν πρέπει να μασάμε "μαστίχα" (για κείνους όλες οι τσίκλες ήταν "μαστίχες") γιατί δεν θα βγάζαμε "μουστάκι"...

Βέβαια αυτό θα ήταν καλό αν είμασταν κορίτσια...

(λέτε γι' αυτό οι αμερικάνες να μασάνε συνέχεια;)

Δημήτρης

dim.karΜέλος
09/08/2006, 10:54:14
Ρε γμτ πώς το ένα φέρνει το άλλο...

Εφηβική αγοροπαρέα συζητά για τι άλλο; το SEX!!!

(στην υπέροχη εκείνη ηλικία εκείνη που πέντε μλκ/ημέρα είναι μέτρια επίδοση... χωρίς κανένας να το παραδέχεται καθότι οι άλλοι θα τον αποκαλούν μλκ και επίσημα... είναι από τα πράγματα που όλοι τα κάνουν αλλά ...κρυφίως)

Οπότε ο πονηρός λέει:

"όταν τραβάς μλκ βγάζεις τρίχες στη χούφτα..."

Και όλοι οι υπόλοιποι κυττούν έντρομοι τις χούφτες τους!!!

Ε ρε γέλια!!!

Δημήτρης

ΥΓ Να 'σαι καλά ρε gigeni... Θυμήθηκα πολλά... Τώρα Αύγουστο θα ήμουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες στο νησί...

Η τελευταία τους πέθανε πριν δέκα σχεδόν χρόνια...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει...

kondorasΜέλος
09/08/2006, 17:27:49
Φαντάζομαι ότι ο Μέλιος, ο ήρωας του μυθιστορήματος του Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τ'άστρα" πρέπει να ήταν πολύ σπυριάρης.
Ένας φίλος μου πάλι που δουλεύει στην Opel, επειδή λόγω καλοκαιριού δεν είχε πολλή δουλειά, μετρούσε τα Astra που είχε το μαγαζί και γέμισε spyria.
Μετά άρχισε να μετράει Corsa (πλακώθηκε και στα Clearasil) και τώρα είναι μιά χαρά. Άρα πρέπει να ισχύει.

Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε όλοι, πώς θα βγει απ'τα σκοτάδια φως;

stemixΜέλος
10/08/2006, 12:41:01
Το χαλάτε το θέμα. Το χαλάτε και δεν κάνει.
quote:
Για να δουμε ποσοι ακομα ΔΕΝ θα καταλαβουν οτι αυτο το θεμα καθως και το θεμα με τους λυκανθρωπους ειναι σατιρα καποιων αλλων θεματων και θεσματοθετων....

Ήμουν σίγουρος ότι κάποιος δεν θα άντεχε και θα άνοιγε τέτοια θεματάκια, αλλά είχα ποντάρει όλα τα λεφτά στον βριλ. Αουτσάιντερ είχα τον jbg. Έχασα.

Edited by - stemix on 10/08/2006 12:41:27

10/08/2006, 20:41:41
quote:
Ήμουν σίγουρος ότι κάποιος δεν θα άντεχε και θα άνοιγε τέτοια θεματάκια, αλλά είχα ποντάρει όλα τα λεφτά στον βριλ. Αουτσάιντερ είχα τον jbg. Έχασα.

σε εμενα τι ποσοστο εδινες;;

valgraphΜέλος
10/08/2006, 23:23:10
quote:

Στο χωριο μου αλλα και γενικα σε ολη την πελοπονησο υπαρχει η γνωμη οτι οποιος μετραει τα αστρα βγαζει σπυθουρακια, υπαρχει και αλλου αυτη η γνωμη;

Στην Δυτική Μακεδονία, όποιος μετράει τα άστρα... κατουρώντας όμως, βγάζει σπυθουράκια η μπαστραβίτσες όπως τα λέμε εμείς.
Και λέω για κάτι σαν μικρές κρεατοελιές στο χρώμα του δέρματος όμως - όχι σπυράκια η ελιές τα οποία φεύγουν η με καυτηριασμό η με... κεράλειμα (κεραλοιφή).
Τώρα, για επιστημονική εξήγηση, τι να πω, δεν υπάρχει. Είναι όμως μία από τις θαυμαστές αναφορές της παράδοσης όλης της Ελλάδας, που σίγουρα κάποιοι πρωτοποριακοί θα κοροϊδέψουν και θα χλευάσουν, πράγματα τα οποία όμως πίστευαν αυτοί που τους γέννησαν και οι ακόμη παλιότεροι, ηλίθιοι κατ΄αυτούς πρόγονοί τους!!!

Edited by - valgraph on 10/08/2006 23:28:07

11/08/2006, 05:06:48
gigenis.
Στις 6 Αυγούστου άνοιξες τρία νέα θέματα:
λυκανθρωποι
δυναμη
μετρωντας τα αστρα
με παρόμοια εισαγωγική τοποθέτηση μεταξύ τους, η οποία αποτελεί μία ειρωνικής και υποτιμητικής στόχευσης παράφραση, του εισαγωγικού μηνύματος που στάλθηκε από το μέλος navas στο θέμα που άνοιξε με τίτλο Ισκιος δεντρων:
quote:
Στο χωριο μου αλλα και γενικα σε ολλη την Ηπειρο υπαρχει η γνωμη οτι δεν ειναι καλο να κοιμαται καποιος κατω απο τον ισκιο της συκιας γιατι θα πεθανει απο πλακωμα καποιου ισκιου λενε,και αυτο γιατι η συκια ειναι καταραμενη επειδη κρεμαστηκε ο Ιουδας, υπαρχει και αλλου αυτη η γνωμη;

Υποθέτω, πως είσαι σε θέση να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ:
της διαφωνίας στις απόψεις κάποιου ανθρώπου, ή ακόμα και της διάθεσης να βρίσκεις "αστεία" αυτά τα οποία για κάποιους άλλους, αποτελούν τουλάχιστον ένα ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση,
και του να παραφράζεις τα λόγια του ανθρώπου αυτού επαναλαμβάνοντας το "αστειάκι" (για να χρησιμοποιήσω μία επιεική έκφραση) αυτό, 3 φορές σε έναν χώρο, ο οποίος έχει ως σκοπό να φιλοξενεί ουσιαστικές συζητήσεις κι όχι την ειρωνική και περιπαιχτική διάθεση, που εκφράζει και τα τρία αυτά θέματα που άνοιξες.

Πιστεύω πως μέσα στη επόμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο λογαριασμός σου θα είναι απενεργοποιημένος (η απενεργοποίηση αυτή είναι προειδοποιητικής φύσεως για αυτού του είδους τη συμπεριφορά, που στη συγκεκριμένη περίπτωση προήλθε από εσένα, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο επαναλάβει κάτι παρόμοιο με οποιονδήποτε άλλο τρόπο)
θα σου δοθεί η ευκαιρία να σκεφτείς πραγματικά την πράξη αυτή και το πόσο μπορείς να έχεις προσβάλλει κάποιον άνθρωπο, που στην προκειμένη περίπτωση, δε σου έκανε και τίποτα!

Το παρόν θέμα θα απενεργοποιηθεί σε 2 ημέρες, μέχρις ότου όσα μέλη είχαν τη διάθεση για ουσιαστική συμμετοχή στη συζήτηση αυτή, να κλείσουν τις τοποθετήσεις τους, ή να συνεχίσουν στο γενικότερο παλιότερο θέμα:

Λαογραφία, Ψυχή και……

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

11/08/2006, 10:15:02
quote:
Και λέω για κάτι σαν μικρές κρεατοελιές στο χρώμα του δέρματος όμως - όχι σπυράκια η ελιές τα οποία φεύγουν η με καυτηριασμό η με... κεράλειμα (κεραλοιφή).
Τώρα, για επιστημονική εξήγηση, τι να πω, δεν υπάρχει. Είναι όμως μία από τις θαυμαστές αναφορές της παράδοσης όλης της Ελλάδας, που σίγουρα κάποιοι πρωτοποριακοί θα κοροϊδέψουν και θα χλευάσουν, πράγματα τα οποία όμως πίστευαν αυτοί που τους γέννησαν και οι ακόμη παλιότεροι, ηλίθιοι κατ΄αυτούς πρόγονοί τους!!!

Aπο τη περιγραφη της μορφολογιας τους και της εφαρμοζομενης θεραπειας καταληγω οτι αναφερεσαι στις γνωστες ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ που ειναι αποτελεσμα της δρασης μιας ποικιλιας ιων απο την οικογενεια των HPV (human papiloma virus).Στελεχη ιων της ιδιας οικογενειας προκαλουν και τα κονδυλωματα των γεννητικων οργανων.Μεταδιδονται με απλη επαφη (αν πχ. αγγιξεις την μυρμηκια που εχει φυτρωσει σε ενα σημειο κινδυνευεις να μεταδοθει και στο σημειο που ηρθε σε επαφη με αυτην),μεταδιδονται πολυ ευκολα και ατομα που αγνοουν αυτη την πληροφορια (και/ή δινουν σημασια στις λαικες παραδοσεις αντι στην επιστημη),μπορουν με μεγαλη επιτυχια να τις διασπειρουν σε ολα τα σημεια του σωματος τους.

Οι προγονοι μας,κυριως ο απλος λαος δεν ηταν ηλιθιοι (=μειωμενης ευφυιας) αλλα σαφεστατα δεν ειχαν τα μεσα ουτε ηξεραν και πολλα απο επιστημονικη μεθοδολογια.

Δεν θα τους χλευασω λοιπον,θα χλευασω αυτους που παρολο που η επιστημονικη εξηγηση σημερα υπαρχει,ακομα δινουν σημασια στις δεισιδαιμονιες.

AZAΧ_ΧΑΖΑΜέλος
11/08/2006, 14:08:12
quote:

Amalia λέει...

........σε έναν χώρο, ο οποίος έχει ως σκοπό να φιλοξενεί ουσιαστικές συζητήσεις κι όχι την ειρωνική και περιπαιχτική διάθεση, που εκφράζει και τα τρία αυτά θέματα που άνοιξες.

Πιστεύω πως μέσα στη επόμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο λογαριασμός σου θα είναι απενεργοποιημένος (η απενεργοποίηση αυτή είναι προειδοποιητικής φύσεως για αυτού του είδους τη συμπεριφορά, που στη συγκεκριμένη περίπτωση προήλθε από εσένα, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο επαναλάβει κάτι παρόμοιο με οποιονδήποτε άλλο τρόπο)

Μάλιστα... ο τύπος που τον βιάσανε εξωγήινες βζίν βζούν δεν σε πέιραξε.... ο τύπος που μας λέει βάλτε το χερι σε βραστό νερο και δεν θα καήτε δεν σε πείραξε.... ο τύπος που ισχυρίζεται πως έιναι βρυκόλακας δεν σε πείραξε... ο τύπος που μπήκε στην σπηλια του Νταβέλη και παραλίγο να τον χιλιοδαγκώσουν τα βρίλ δεν σε πείραξε...

ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΟΜΩΣ Ο GIGENIS ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΤ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΘΕΜΕΤΑ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΗ.....

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΕ ΕΙΧΕ ΠΕΙΡΑΞΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΣΕ ΕΙΧΕ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΙΣΩΣ Η ΤΡΙΤΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΙΣΧΥΕΙ;;;;;

Ο άσπρος σίφουνας....

Η βλακεία είναι δικαίωμα του καθενός.....
Η μετάδοση της, προνόμιο 99% των μελών του φόρουμ...
Ο ασπασμός της, υποχρεωτικός, σύμφωνα με μερικούς ...

TrithemiusΜέλος
11/02/2007, 17:25:17
Φίλε Συνοδινός
Η συνήθεια του να θεωρούνται κάποιοι φερέφωνα (με την καλή έννοια) του θεού που πιστεύουν είναι σύνηθες φαινόμενο. Πολλές φορές ακούγωνται στα κηρύγματα αλλά και σε άλλες συζητήσεις φράσεις του τύπου "ο θεός θέλει εκείνο" ή "ο θεός είπε αυτό". Το λυπηρό είναι πως οι πιστοί ουδέποτε αναρωτιούνται από που προέρχονται αυτές οι φράσεις ή τα θελήματα του θεού. Κάποιοι οικειοποιούνται τον "φόβο θεού" και περνάνε στο μυαλό του κόσμου τα δικά τους "δέοντα". Δεν είναι κακό (για εκείνους), μιας και η πίστη στο δόγμα προϋποθέτει την άνευ όρων συμμόρφωση με τις επιταγές των ιερέων. Think about that...

Φίλε Ψηλός
Ειλικρινά δεν έχω καμία πρόθεση να μειώσω την πνευματική βαρύτητα του Παΐσιου. Ούτε όμως έχω πρόθεση να του αποδόσω περισσότερα απ' όσα αξίζει. Πιο πάνω έχω διατυπώσει ξεκάθαρα την άποψή μου για αυτόν τον άνθρωπο που κάποιοι τον έχουν αναγάγει σε σύγχρονο άγιο... Όμως:

1. Αναφερόμενος στον φίλο beyond, του λες πως αυτά τα λίγα που διάβασε από τα "σεντόνια" του chris_ts (αλήθεια που πήγε ο φίλος μας;) δεν πρέπει να τον αποπροσανατολίζουν από την άποψη που είχε αρχικά για τον Παΐσιο (ότι δηλαδή ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος). Όμως δεν τον ρωτάς από που προήλθε η προγενέστερη (θετική κατ' εσέ) άποψή του για τον Παΐσιο. Δηλαδή δεν έχεις κανένα πρόβλημα για την "αναγνωστική τεμπελιά" του όταν αρχικά είχε θετική άποψη για τον Παΐσιο, ενώ τώρα που μετά από το διάβασμα των κειμένων του chris_ts άλλαξε γνώμη τον καλείς να εξέλθει της "οκνηρίας" που τον διακρίνει και να μην αλλάξει τη γνώμη του για τον Παΐσιο. Καταλαβαίνεις πολύ καλά πως είσαι μονομερώς δίκαιος. Not a smart idea...

2. Επειδή προφανώς αναφέρεσαι σε εμένα στα περί τσουβαλιάσματος ιδεών και διδαχών και δεν αποδέχεσαι τις δηλώσεις μου περί μη καινοφανούς λόγου του Παΐσιου, μπορείς να μας παραθέσεις κάποιες διδαχές και ιδέες του που αποτελούν αποκλειστικά γεννήματα του μυαλού του; Θα περιμένω.

Lux e tenebris
beyondΜέλος
11/02/2007, 18:48:21
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ...ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ
ΕΙΧΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ,ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ...

ΕΔΩ ΠΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ....

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος

11/02/2007, 21:57:57
quote:
Φίλε Ψηλός
Ειλικρινά δεν έχω καμία πρόθεση να μειώσω την πνευματική βαρύτητα του Παΐσιου. Ούτε όμως έχω πρόθεση να του αποδόσω περισσότερα απ' όσα αξίζει.

Πώς είναι δυνατόν και με ποιο τρόπο μπορείς εσύ να εκτιμήσεις εσύ την αξία του εν λόγω γέροντα έτσι ώστε να μην του αποδώσεις περισσότερα απ’ όσα αξίζει;
Τον γνώρισες; Είχες προσωπική σχέση μαζί του; Σε ζημίωσε σε τίποτα; Σου πρόσφερε τίποτα;
Τι έχεις να παραθέσεις εσύ απέναντι στα πλήθη των ανθρώπων που τον γνώρισαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, οι οποίοι, μέσω των βιωμάτων τους, τον θεωρούν άγιο;

Το να κρατούμε μια ουδέτερη στάση, είναι ένα πράγμα. Το να φτάνουμε όμως να κρίνουμε και να κατακρίνουμε ένα άτομο (αναφέρομαι σε όλους μας), χωρίς να το έχουμε γνωρίσει ή να έχουμε κάνει μια προσπάθεια να το γνωρίσουμε, δεν είναι φρόνιμο ούτε και σοφό.

quote:
1. Αναφερόμενος στον φίλο beyond, του λες πως αυτά τα λίγα που διάβασε από τα "σεντόνια" του chris_ts (αλήθεια που πήγε ο φίλος μας;) δεν πρέπει να τον αποπροσανατολίζουν από την άποψη που είχε αρχικά για τον Παΐσιο (ότι δηλαδή ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος). Όμως δεν τον ρωτάς από που προήλθε η προγενέστερη (θετική κατ' εσέ) άποψή του για τον Παΐσιο. Δηλαδή δεν έχεις κανένα πρόβλημα για την "αναγνωστική τεμπελιά" του όταν αρχικά είχε θετική άποψη για τον Παΐσιο, ενώ τώρα που μετά από το διάβασμα των κειμένων του chris_ts άλλαξε γνώμη τον καλείς να εξέλθει της "οκνηρίας" που τον διακρίνει και να μην αλλάξει τη γνώμη του για τον Παΐσιο. Καταλαβαίνεις πολύ καλά πως είσαι μονομερώς δίκαιος. Not a smart idea...

Όταν λες πως έχεις σχηματίσει γνώμη για κάποιον, υποτίθεται πως τον γνωρίζεις, είτε προσωπικά, είτε μέσω όσων έχουν γραφεί γι’ αυτόν.
Τα «σεντόνια» του φίλου chris_ts και μόνο, πιστεύω πως δεν αρκούν για να σχηματίσει κάποιος άποψη για το γέροντα Παΐσιο. Έχουν γραφεί τόσα και τόσα γι’ αυτόν και υπάρχουν μαρτυρίες ατόμων που τον γνώρισαν.
Συνήθως, δεν έχω κανένα πρόβλημα όταν κάποιος έχει μια θετική άποψη για έναν τρίτο συνάνθρωπό μου, αυτό θα έλειπε κιόλας. Όταν όμως η άποψή του αυτή αλλάζει, με βάση μόνο κάποιες γραμμές γραπτού λόγου, είναι άξιο απορίας και προβληματισμού. Το περί οκνηρίας μας αφορά όλους και δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω.

quote:
2. Επειδή προφανώς αναφέρεσαι σε εμένα στα περί τσουβαλιάσματος ιδεών και διδαχών και δεν αποδέχεσαι τις δηλώσεις μου περί μη καινοφανούς λόγου του Παΐσιου, μπορείς να μας παραθέσεις κάποιες διδαχές και ιδέες του που αποτελούν αποκλειστικά γεννήματα του μυαλού του; Θα περιμένω.

Θα σου αναφέρω κάποια παραδείγματα, όπου θα διαπιστώσεις πως κάποιες αξίες δεν υπήρχαν από πάντα και κάποιοι τις προσέθεσαν με τις διδαχές τους, βιώνοντας οι ίδιοι την ίδια τους τη διδασκαλία.

Μέχρι κάποια χρονική στιγμή, η ανθρωπότητα ή ένα μέρος της, γνώριζε το «μην κάνεις ποτέ σε κάποιον αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν οι άλλοι». Ήλθε όμως κάποιος και είπε «κάνε στον συνάνθρωπό σου ό,τι θα ήθελες και εσύ να κάνει αυτός για σένα».
Αντιλαμβάνεσαι τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του ενός και του άλλου; Στην πρώτη περίπτωση, δεν κάνεις τίποτα, ούτε πειράζεις ούτε σε πειράζουν και όλα καλά και ωραία.
Η δεύτερη περίπτωση όμως προϋποθέτει θυσία και κόπο.

Μερικοί υποστηρίζουν πως σε όλες τις θρησκείες βρίσκουμε τα ίδια πράγματα. Όχι. Χωρίς να θέλω να πω πως γνωρίζω τη θρησκεία των ινδών, γνωρίζω πως η ίδια η θρησκεία τους τούς χωρίζει σε κάστες όπου υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι, όπου οι κατώτεροι υποφέρουν αρκετές φορές από τη συμπεριφορά των ανώτερων καστών.
Ο Χριστός όμως είπε πως όλοι οι άνθρωποι είναι φίλοι και αδελφοί του.

Κατά την αρχαιότητα, υπήρξαν λαμπροί άνδρες οι οποίοι υποστήριζαν το θεσμό της δουλείας και την κατωτερότητα της γυναίκας!
Ήλθε ο Χριστός και κατέλυσε το θεσμό της δουλείας και έδωσε στη γυναίκα τη θέση που της αξίζει.

Οι αναφορές μου αυτές, τα παραδείγματα, είναι πολύ επιγραμματικές, αλλά πιστεύω πως αρκούν προς απάντηση στο ερώτημά σου.

11/02/2007, 23:19:19
quote:
Φωνάζει μια σαύρα ,που ΤΥΧΑΙΩΣ περνούσε από εκεί και της λέει:
- Σαύρα, έλα εδώ.

Έχω να κάνω μια ένσταση...
Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που ο βιογράφος του Παϊσιου, μας διευκρινίζει, ότι η Σαύρα παιρνούσε " τυχαίως " από εκεί.
Μπορεί να ήταν ο δρόμος της αυτός και οι υπόλοιποι να σταματούσαν τυχαίως εκεί.
Μπορεί να άκουσε κουβέντα και να πήγε, για να πεί δυό λόγια κι αυτή.
Μπορεί να δώσαν ραντεβού με τον Παϊσιο να συναντηθούν εκεί.
Μπορεί να την έβαλε κάποιος, να περάσει επίτηδες από κεί.
Αυτή την διευκρίνηση την θεωρώ εκ του πονηρού.

TrithemiusΜέλος
12/02/2007, 01:02:46
Μάλιστα φίλε Ψηλέ. Για να δούμε όμως ένα-ένα αυτά που μας γράφεις:

1.

quote:
Πώς είναι δυνατόν και με ποιο τρόπο μπορείς εσύ να εκτιμήσεις εσύ την αξία του εν λόγω γέροντα έτσι ώστε να μην του αποδώσεις περισσότερα απ’ όσα αξίζει;
Είναι δυνατόν γιατί ο Παΐσιος όταν μιλά απευθύνεται σε όλους, άρα και σε εμένα. Όπως οι υπόλοιποι αναγνώστες έχουν το δικαίωμα να τον αξιολογήσουν, το ίδιο δικαίωμα μπορώ να ασκήσω κι εγώ. Συγγνώμη βέβαια αν ξέχασα πως το δικαίωμα καταργείται αν η αξιολόγηση δεν είναι θετική Επίσης διόρθωσε τη φράση "ώστε να μην του αποδώσεις περισσότερα απ’ όσα αξίζει" γιατί εκτίθεσαι...

2.

quote:
Τα «σεντόνια» του φίλου chris_ts και μόνο, πιστεύω πως δεν αρκούν για να σχηματίσει κάποιος άποψη για το γέροντα Παΐσιο. Έχουν γραφεί τόσα και τόσα γι’ αυτόν και υπάρχουν μαρτυρίες ατόμων που τον γνώρισαν.

Αν η γνώμη του φίλου beyond ήταν θετική για το πρόσωπο του Παΐσιου, σίγουρα τα "σεντόνια" του chris_ts θα σου αρκούσαν για να διαμορφώσει κάποιος άποψη, έτσι δεν είναι; .

3.

quote:
Συνήθως, δεν έχω κανένα πρόβλημα όταν κάποιος έχει μια θετική άποψη για έναν τρίτο συνάνθρωπό μου, αυτό θα έλειπε κιόλας. Όταν όμως η άποψή του αυτή αλλάζει, με βάση μόνο κάποιες γραμμές γραπτού λόγου, είναι άξιο απορίας και προβληματισμού.

Μόλις τώρα επιβεβαίωσες το συμπέρασμά μου για το ότι είσαι μονομερώς δίκαιος. Διάβασε λίγο πιο προσεκτικά τι έγραψες

4.

quote:
Μέχρι κάποια χρονική στιγμή, η ανθρωπότητα ή ένα μέρος της, γνώριζε το «μην κάνεις ποτέ σε κάποιον αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν οι άλλοι». Ήλθε όμως κάποιος και είπε «κάνε στον συνάνθρωπό σου ό,τι θα ήθελες και εσύ να κάνει αυτός για σένα».

Αν και δεν μας γράφεις ποιος είναι αυτός ο κάποιος (ο Παΐσιος προφανώς, γιατί τις δικές του "καινοφανείς" διδαχές αξιολογούμε), ας δούμε λίγο αυτό που γράφεις.
- Κατ' αρχήν, ας μη ξεχνάμε πως το "κάνε στους άλλους ότι θα ήθελες οι άλλοι να σου κάνουν", αναφέρεται ως "νόμος της ανταποδοτικότητας" ή αλλιώς ως ο "χρυσός κανόνας της ηθικής". Αποτελεί δε θεμελιώδη αρχή όλων των μεγάλων θρησκειών και πολιτισμών εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Ας δούμε τώρα πόσο "πρωτότυπος" ήταν ο Παΐσιος σχετικά με αυτή τη ρήση, στην οποία τον "προλάβανε" οι εξής:
- Μωϋσής, 1500πχ
- Έπος Μαχαμπχαράτα, 500πχ
- Κομφούκιος, 500πχ
- Χιλλέλ (εβραίος ηγέτης), 50πχ
- Ιησούς
- προφήτης Μωάμεθ, 600μχ
Όχι και τόσο πρωτότυπος λοιπόν .
* Σημειώνω πως η κατάργηση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης που τόσο εύχεσαι να συμβεί, αποτελεί εξόφθαλμη ανταρσία ενάντια στη φύση. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

5.

quote:
Χωρίς να θέλω να πω πως γνωρίζω τη θρησκεία των ινδών, γνωρίζω πως η ίδια η θρησκεία τους τούς χωρίζει σε κάστες όπου υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι, όπου οι κατώτεροι υποφέρουν αρκετές φορές από τη συμπεριφορά των ανώτερων καστών.
Ο Χριστός όμως είπε πως όλοι οι άνθρωποι είναι φίλοι και αδελφοί του.

Θεμελιώδες συμπέρασμα της σημερινής κατάστασης, αποτελεί πως οι διδαχές και η εικόνα του Ιησού απέχει πολύ από την εικόνα του χριστιανισμού. Άλλωστε ο Ιησούς κινούνταν σε άλλα επίπεδα από τον χριστιανισμό που γνωρίζουμε. Anyway, και αυτό είναι μια άλλη ιστορία... Όμως, σχετικά με τοις κοινωνικές κάστες και για ανώτερους ή κατώτερους ανθρώπους, σε ρωτάω τα εξής:
- Ξεχνάς τον κοινωνικό ελιτισμό της χριστιανικής ιερατικής τάξης ανά την οικουμένη;
- Ξεχνάς πως σε κάθε σημαντική κοινωνική εκδήλωση, μέσα στους επισήμους βρίσκονται πάντοτε ιερείς; Έχεις δει πουθενά να στρογγυλοκάθονται άποροι, υδραυλικοί ή χτίστες;
- Ξεχνάς πως σε στιγμές εθνικής υπερηφάνειας κι ενώ ο ελληνικός λαός περίμενε να δοξάσει, να αγκαλιάσει και να φιλήσεις τους αθλητές μας, κάποιος μονοπωλούσε τα δρώμενα καθώς επί 1 ώρα μοίραζε μετάλλια;
- Ξεχνάς πως ο απόστολος Παύλος ήτο βασικός υποκινητής του σκεπτικού πως οι φτωχοί πρέπει να λυπούνται τους πλούσιους;
- Ξεχνάς την κοινωνική διάκριση της ιερατικής κάστας προς ώφελός της τελευταίας; (ευτυχώς πρόσφατα καταργήθηκε η ευνοϊκή μεταχείρηση των ιερέων στα μέσα μαζικής μεταφοράς...)

6.

quote:
Κατά την αρχαιότητα, υπήρξαν λαμπροί άνδρες οι οποίοι υποστήριζαν το θεσμό της δουλείας και την κατωτερότητα της γυναίκας! Ήλθε ο Χριστός και κατέλυσε το θεσμό της δουλείας και έδωσε στη γυναίκα τη θέση που της αξίζει

- Ο επαίσχυντος (σήμερα) "θεσμός" της δουλείας δεν θεωρούνταν κάτι κακό στη βίβλο. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που όπως μας δείχνουν, στη βίβλο η δουλεία ήτο κάτι το θετικό! Ας τα δούμε λοιπόν:
1. Έξοδος: 21,7-9
2. Ιωήλ: 3,8
3. προς Τιμόθεο: 1,2-3
4. προς Τίτο: 2,9-10
5. κατά Ιωάννη: 13,16
6. κατά Ματθαίον: 10,24
7. προς Εφεσίους: 6,5
8. προς Κολλοσαείς: 3,22
9. Λεϋιτικόν: 25,44-46
10. προς Τιμόθεο: 6,1
11. επιστολές Πέτρου Ά: 2,18
12. Έξοδος: 21,26-27
Κατόπιν των ανωτέρω, I rest my case

- Σχετικά με τη θέση της γυναίκας σε σχέση με το χριστιανισμό, έχω να σου αναφέρω περίπου 300 παραδείγματα μέσα από τη βίβλο, όπου η γυναίκα θεωρείται πραγματικά υποδεέστερο ον. Αν και θα βγούμε εκτός θέματος, αν θέλεις σου τα παραθέτω... και φυσικά να μη ξεχνάμε τον έκδηλο μισογυνισμό του Παύλου

* Σχετικά με τη δουλεία και το ρόλο της γυναίκας στην αρχαιότητα, μην ξεχνάς πως οι τότε κοινωνικοί θεσμοί, απέδιδαν την εικόνα της δουλείας και της γυναίκας με πολύ διαφορετική οπτική σε σχέση με σήμερα. Αποτελούσαν και τα δύο συνήθη (τότε) κοινωνικά φαινόμενα που αν και διαιωνίζονταν, κανείς δεν είχε τη διάθεση τότε να τα καταργήσει, αν και καθολικά διατείνονταν ενάντια στη συνέχισή τους. Νομίζω δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα χειροκροτούσε στη θέα ενός σκλάβου ή στον υποβιβασμό της θέσης της γυναίκας. Πάραυτα, ο Ιησούς, σκεπτόμενος ως λογικός άνθρωπος ήθελε να καταργηθεί η δουλεία.
Τίποτα το πρωτοφανές σε αυτό.

Αν και το μακρύναμε αρκετά, τελικά φίλε Ψηλέ, ΔΕΝ μας παρέθεσες κάποιες καινοφανείς διδαχές του Παΐσιου αλλά του Ιησού. Δεν πειράζει, και πάλι θα περιμένουμε...

Lux e tenebris

Edited by - Trithemius on 12/02/2007 01:24:34