- Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
του παίσιου,κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ήταν πολύ κακός άνθρωπος
αυτό που λέμε μισαλλόδοξος
πως τον θεοποίησαν αυτόν τον τύπο δεν μπορώ να καταλάβω
όπως φυσικά δεν μπορώ να καταλάβω -σύμφωνα και με ένα εύστοχο ερώτημα που διατυπώθηκε πιο πάνω- τι δουλειά έχει ένας "φωτισμένος" μακριά απ'τους ανθρώπους
για ποιον την κρατούσε τόση φώτιση ?
μόνο για τους επισκέπτες του ? μόνο αυτοί την άξιζαν ?
..................................................................
υγ- θα ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου,που διάολο εξαφανίστηκε ο θεματοθέτης ?
ήρθε εδώ,είπε-είπε-είπε και μόλις άρχισαν τα ερωτήματα και οι κριτικές
ετράπη σε φυγή
υγ2- επίσης,ποιος ακούει τον Ψηλό τώρα...![]()
![]()
![]()
O φίλος chris_ts νόμιζε πως βρίσκεται στο κατηχητικό και μας έκανε ένα μάθημα χρησιμοποιώντας (εκμεταλλευόμενος) το βήμα που του δίνεται σε αυτό το φόρουμ. Ξέρεις το χαρακτηριστικό είναι πως αυτός ο άνθρωπος είχε θεοποιήσει τον Παΐσιο και είχε έναν διακαή πόθο να διακηρρύξει τη λατρεία του όπου μπορούσε. Τι πιο απλό κι εύκολο να βάλεις 30-40 άτομα να διαβάζουν στο Esoterica τις κόπιες-σεντόνια περί Παΐσιου. Δεν μπήκε καν στον κόπο να μας παραθέσει τη δική του άποψη για τον άνθρωπο αυτό.
Το αρχικό μου post σε αυτό το θέμα είναι νομίζω κατατοπιστικό. Άραγε ποιοί "άγιου και θεοφόροι πατέρες" τελικά μπορούν να αντέξουν σε μια εκ βαθέων ανάλυση και αξιολόγηση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους γενικότερα;
Την αγιότητα του Γέροντα Παϊσίου την ανέδειξαν τα πλήθη λαού που τον εγνώρισαν.
Ο Γέροντας δεν αγαπούσε τη δημοσιότητα. Ο κόσμος πήγαινε και τον "ξετρύπωνε"! Και όσο περισσότερο τον γνώριζε ο κόσμος και τον θεωρούσε Άγιο, τόσο δυσανασχετούσε και δεν αισθανόταν ωραία.
Όμως, ένιωθε τον ανθρώπινο πόνο και συνέπασχε με όσους πήγαιναν να τον δουν και να του εμπιστευθούν τις ανησυχίες τους.
Η τόση του αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον έκανε να ξεχνά τον δικό του σωματικό πόνο (που του προκαλούσαν οι διάφορες ασθένειές του) και καθόταν με τις ώρες για να ακούσει, παρηγορήσει και προσευχηθεί στον Κύριο για τα διάφορα προβλήματα που του εμπιστευόταν οι επισκέπτες.
Εγώ, δεν είχα την ευτυχία να γνωρίσω προσωπικά το Γέροντα. Μου φτάνουν όμως οι μαρτυρίες των συνανθρώπων μου, που με τις εμπειρίες τους βεβαιώνουν για την αγιότητα του Γέροντα.
Ποιος άραγε, από εμάς, τους απέξω, θα μπορέσει ποτέ, με όσες "εκ βαθέων αναλύσεις της προσωπικότητας του Γέροντα" κι αν κάνει, θα μπορέσει ποτέ να κατανοήσει το τι βίωσαν όσοι άνθρωποι γνώρισαν το Γέροντα;;
ΚΑΝΕΙΣ!
Το γεγονός ότι μια Ελλάδα, και όχι μόνο, μιλά και κάνει το σταυρό της στο όνομα του Γέροντα, λέει πολλά, δε νομίζετε;;

Επίσης μην ξεχνάς πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που πήγαν να τον συναντήσουν, το έκαναν από απλή περιέργεια και τελικά έφυγαν από τη συνάντηση μαζί του χωρίς να νοιώσουν ξανά την ανάγκη να τον ξανασυναντήσουν. Δηλαδή δεν βρήκαν όλοι κάτι σπουδαίο στο πρόσωπο του Παΐσιου. Μήπως κάνω λάθος;
Ο Παΐσιος δεν χρειαζόταν να αγαπήσει τη δημοσιότητα για να γίνει γνωστός (ειλικρινά πιστεύω πως δεν επιζητούσε κάτι τέτοιο). Όπως όμως ανέφερα και πιο πάνω, ένα καλό marketing είναι ό,τι χρειάζεται για να γίνει ο Παΐσιος γνωστός τοις πάσει. Προσωπικά δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με τα νούμερα των όσων πήγαν να τον δούνε. Σε ολόκληρο το thread που αναπτύξαμε όλοι μαζί, ακόμα δεν έχουμε δει ούτε από εσένα, ούτα από τους άλλους "οπαδούς" του Παΐσιου (του περιέργως μονίμως απόντως chris_ts συμπεριλαμβανομένου) κάποια βάσιμα επιχειρήματα και απόψεις που αποδεικνύουν πως όντως ο Παΐσιος ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Το ότι βρέθηκαν τόσοι να τον δουν ειλικρινά δεν με πείθει για τίποτα. Όχι γιατί είμαι καχύποπτος αλλά γιατί πιστεύω πως η λογική δεν είναι θέμα στατιστικής.
Επίσης μην ξεχνάς πως ανά την οικουμένη υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με ανάλογο πνευματικό βεληνεκές με τον Παΐσιο. Πάραυτα δεν χρίζουν τόσο επιτυχούς marketing και κατά συνέπεια παραμένουν αφανείς και άγνωστοι στα πλήθη. Εσύ ειλικρινά δεν χρειάζεται να τον γνωρίσεις για να αποδεχτείς την (όποια) αξία του. Ξέρεις γιατί; γιατί στο μυαλό σου ο Παΐσιος ΗΔΗ ήταν άγιος πριν καν προσπαθήσεις να τον γνωρίσεις! Δεν θα πήγαινες να τον βρεις για να δεις ΑΝ τελικά ο Παΐσιος ήταν αυτό που και οι άλλοι σου έλεγαν αλλά θα πήγαινες να τον βρεις απλώς για να τον "λατρέψεις"! Δεν χρειαζόσουν διαπιστευτήρια ή προσωπική διαπίστωση για την "αγιότητά" του καθώς τη θεωρούσες δεδομένη. Και φυσικά αυτό δεν συνέβη μόνον σε 'σένα αλλά και σε χιλιάδες κόσμου που πήγε να τον βρει.
Ξαναλέω και τονίζω πως δεν κατηγορώ την προσωπικότητά του Παΐσιου αλλά την υπέρβολή και την εκμετάλλευση γύρω από το πρόσωπό του. Ο κόσμος όσο πιο λίγα γνωρίζε, τόσο μεγαλύτερο σεβασμό είναι διατεθημένος να αποδόσει (διάβασε και λίγο το "Άκου ανθρωπάκο" του Β. Ράϊχ περί τούτου). Ένας συνδυασμός "φόβου θεού" με την ανάγκη για να ακούσει κάποιος μια καλή μια γλυκιά φράση αλλά και να "ακουμπήσει" κάτι θεϊκό επί της γης, είναι αρκετά για να τον "χρίσει" άγιο.
Τέλος θέλω να σου θυμίσω πως το αν ολόκληρη η Ελλάδα και βάλε (άκρατη υπερβολή!) έκανε το σταυρό της στο όνομά του, σημαίνει πως επαληθεύομαι 100% στα περί marketing! Ξέρεις γιατί; γιατί αν υποθέσουμε πως τελικά τον Παΐσιο τον επισκέφτηκαν ας πούμε 1 εκατομμύριο άνθρωποι (νομίζω είναι ρεαλιστικό το νούμερο), τότε αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα περίπου 10 εκατομμύρια μιλάνε για τον Παΐσιο μόνον μέσα από τα βιβλία που διάβασαν (άραγε που πάνε τα έσοδα από τα βιβλία;;) ή μέσα από τα όσα τους είπαν όσοι έτυχε να τον γνωρίσουν. Καταλαβαίνεις εδώ το μέγεθος της υπερβολής; Νομίζω είναι ξεκάθαρο. Φυσικά αν δεις λίγο τι γράφεις σχετικά: (Εγώ, δεν είχα την ευτυχία να γνωρίσω προσωπικά το Γέροντα. Μου φτάνουν όμως οι μαρτυρίες των συνανθρώπων μου, που με τις εμπειρίες τους βεβαιώνουν για την αγιότητα του Γέροντα., αποδεικνύεις πως ανήκεις στα 10 εκατομμύρια που τελικά ΔΕΝ δικαιούνται να έχουν γνώμη για τον Παΐσιο. Φυσικά αυτό το μέγεθος του λαού είναι υπολογίσιμη δύναμη ποικιλλοτρόπως. Πάντως ενώ όπως μας λες ολόκληρη η Ελλάδα (και βάλε...) κάνει το σταυρό της στο όνομά του, δεν μας είπες ακόμα πόσοι χριστιανοί κάνουν το σταυρό τους στο όνομα των φιλικών και όσων ανέλαβαν να μας απελευθερώσουν. Μπορείς να μου πεις κάθε πότε τους μνημονεύουν στη θεία λειτουργία; Φυσικά ξέρουμε όλοι μας την απάντηση. Γιατί όμως ΚΑΝΕΙΣ δεν τους θυμάται πλέον; Γιατί η υπόθεση όχι μόνον δεν είχε ψωμί αλλά αν δινόταν έκταση στο θέμα του τι πραγματικά έγινε στην επανάσταση του '21, τότε η εκκλησία θα περνούσε μια διαρκή "μεγάλη εβδομάδα"...
Κάτι ανάλογο με το φαινόμενο που σου ανέλυσα πιο πάνω έγινε και με το "σκήνωμα" του Βησσαρίωνα πριν λίγο καιρό. Δεν χρειάστηκε παρά μόνον 10-15 άτομα να διασπείρουν τα περί άλλου ενός περιτρανούς και ξεκάθαρου "θαύματος" και φυσικά τα τηλεοπτικά κανάλια μυρίστηκαν το "ψωμί" που θα είχε η υπόθεση και μέσα σε 2 ώρες πέτυχαν τόσα όσα τα βιβλία θα κατάφερναν σε 1 χρόνο! Η είδηση είχε ήδη μεταδοθεί ανά την Ελλάδα και οι χιλιάδες πιστών βρέθηκαν άμεσα στον συγκεκριμένο τόπο όχι για να δούν περί τίνος πρόκειται αλλά για να προσκυνήσουν το σκήνωμα! Κανείς τους δεν χρειάστηκε να ρωτήσει αν όλα όσα λέγονται για το πτώμα είναι αληθή. Θυμήσου τα όσα ανέφερα πιο πάνω περί επιτυχούς συνδυασμού του "φόβου θεού" με τα απτά θεΙκά πράγματα και θα καταλάβεις πόσο ταιριάζουν και σε αυτή την περίπτωση...
Φυσικά, κατόπιν όλων αυτών ήρθε και η αρχιεπισκοπή και απεφάνθη πως αφού το ποίμνιο θέλει να προσκυνήσει το σκήνωμα, εμείς ως εκκλησία δεν μπορούμε (γιατί δεν θέλουνε) να τους αποτρέψουμε. Μα το κακό είχε ήδη γίνει και θα επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία. Το αποκορύφωμα του επιτυχούς marketing ήρθε όταν τα κανάλια που ήταν αυτά που έδωσαν αρχικά έκταση στο γεγονός, ήταν τα ίδια που καταδίκαζαν την εκμετάλλευση του κόσμου από μικροπωλητές διαφόρων λατρευτικών αντικειμένων της περιοχής που είχαν στήσει κανονικό παζάρι του Αλ-Χαλίλι! Δηλαδή ενώ τα κανάλια από την 1η ημέρα έβγαζαν ψωμί από την υπόθεση, στη συνέχει ήρθαν και κατηγόρησαν τους μικροπωλητές για την εκμετάλλευση του γεγονότος! Πραγματικά δεν ξέρω ποιόν να πρωτοσυγχαρώ για αυτό το τόσο επιτυχές (προσοδοφόρο) marketing, καθότι και οι δύο πλευρές πλούτισαν αναλόγως...
«Το γεγονός ότι μια Ελλάδα, και όχι μόνο, μιλά και κάνει το σταυρό της στο όνομα του Γέροντα, λέει πολλά, δε νομίζετε;;»
Κόψε κάτι ρε Ψηλέ, κόψε κάτι άνθρωπε μου!!!
Εγώ γνωρίζω τουλάχιστον 30 με 40 ανθρώπους που…..ούτε για πλάκα δεν χάνουν την ώρα τους με τέτοιες αστειότητες! Λες να είναι όλοι ετούτοι η….«εξαίρεση»??
Εξάλλου, «μία Ελλάδα μιλάει» και για τις εικόνες που κλαίνε (!), άλλη μια «Ελλάδα μιλάει» για την αυτανάφλεξη της Ιερουσαλήμ, και όλα είναι ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΕΠΟΧΕΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑΣ.
Και λοιπόν?
Δεν είναι καιρός να κάνεις λίγη χρήση περισσότερο του ΝΟΥ και της ΛΟΓΙΚΗΣ? ![]()
![]()
![]()
![]()