- σατανας ποιος ειναι ;;; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Βρε gigenis, μήπως τα μπερδέψαμε τα παιδιά που πιστεύουν στον Γιαχβέ και ζαλίστηκαν...?
In the shadows I shall be lost again...
quote:
Απορία ψάλτου:Σατανάς υπάρχει μόνο στον Χριστιανισμό ή και σε άλλες θρησκείες? Πχ, γνωρίζει κανείς αν υπάρχει αντίστοιχο στο Ισλάμ?
Και στο Ισλάμ υπάρχει σατανάς και δεν έχει σχέση με τα τζίνι. Ακόμα και οι ινδουιστικές θρησκείες που δεν δέχονται την ύπαρξη αγγέλων, ωστόσο χωρίζουν τους θεούς τους σε καλούς και κακούς.
ΣΑΤΑΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΠΕΣΩΝ ΑΓΓΕΛΟΣ.
ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΕΓΩΙΣΜΟΣ. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΜΑΣ (ΟΙ ΚΑΚΙΕΣ) ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΚΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.......
ΟΠΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο 'ΣΑΤΑΝΑΣ'.
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΗ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ?
quote:
Και στο Ισλάμ υπάρχει σατανάς και δεν έχει σχέση με τα τζίνι. Ακόμα και οι ινδουιστικές θρησκείες που δεν δέχονται την ύπαρξη αγγέλων, ωστόσο χωρίζουν τους θεούς τους σε καλούς και κακούς.
Ποιές είναι οι πηγές σου;

H Kοίμησις του Mεγάλου Bασιλείου. Mε την περίφημη ομιλία του με τίτλο «Oτι ουκ έστιν αίτιος των κακών ο Θεός» ο M. Bασίλειος διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό την ορθόδοξη διδασκαλία περί του κακού και της αιτίας ύπαρξής του. Eικόνα των αρχών του 16ου αι. Σινά, I. M. aγ. aικατερίνης (πηγή: «Σινά. Oι θησαυροί της Mονής», Eκδοτική aθηνών, 1990).
ΕΔΩ υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ανάλυση της θεολόγου και φιλολόγου EIPHNHΣ Α. ΑNΑΓNΩΣTOY, στην Καθημερινή, υπό τον τίτλο "Θεολογική προσέγγιση του Kακού". H ανάλυσή της βέβαια σηκώνει μεγάλη κουβέντα...
Οι εικόνες είναι από το ίδιο άρθρο.

O aρχάγγελος Mιχαήλ πατάει πάνω στον Eωσφόρο για να τον βυθίσει μαζί με τους συνεργούς του στην άβυσσο της Kόλασης. Πίνακας του Λούκα Tζορντάνο με τίτλο «H πτώση των Eπαναστατημένων aγγέλων» (1666). Bιέννη, Konsthistorisches Museum.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ακόμη και να εγκληματίσει κάποιος αφού το σκεφτεί. Δε σημαίνει όμως ότι ο θεός είναι συνεργός του φόνου επειδή δεν μπλόκαρε την ελευθερία της σκέψης του. Η νόηση του ανθρώπου παίζει ρόλο και στη φύση χωρίς να βάλει ο άνθρωπος το χεράκι του. Πολλές αρρώστιες είναι γνωστό ότι ανήκουν σε πάθη της ψυχής. Αγχος , στρες κτλ. Πολλές θεραπείες αντίστροφα έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να γίνουν με τη δύναμη της νόησης του ασθενούς ή με την αγάπη. Πολλά θαύματα αγίων γίνονται με κάποια μορφή θεραπευτικής ενέργειας που αντλεί ο άγιος από το σύμπαν. Η ενέργεια αυτή είναι τοποθετημένη εκ φύσεως στον άνθρωπο και έχει αφανιστεί με την πτωση του από τον παράδεισο. Αιτία της πτώσεως το δένδρο της γνώσης . Στον άνθρωπο το δένδρο της γνώσης τοποθετείται στο νοερό μέρος της ψυχής. Που βρίσκεται γεωγραφικά στο σώμα του ανθρώπου ο κήπος της εδέμ δεν έχει σημασία.
Οταν ρωτήθηκε η Ζωή (εύα ξενόγλωσσα) γιατί έφαγε το μήλο, είπε ότι την εξηπάτησε ο διάβολος. Και φυσικά ο διάβολος διαβάλλει την αλήθεια.
Αλλά εμείς όταν κάνουμε κάτι κακό παίρνουμε όλη την ευθύνη και λέμε στον θεό να συχγωρήσει εμάς και όχι κάποιον υποκινητή σωματικό ή ασώματο. Γιατί ο άνθρωπος έχει όλη την ευθύνη του να λειτουργεί με τους νόμους της φύσης ή αντίθετα. Πρέπει κάποιος να κοιτάζει τον εαυτό του δηλαδή και να διορθώνει τα λάθη του και όχι αν υπάρχει διάβολος ή γείτονας για να ρίξει τις ευθύνες.
Στο πράσινο μίλι του Στ. Κίνγκ, είπε ο μαύρος μια μεγάλη κουβέντα που δεν την έχω διαβάσει στους πατέρες. " Αν ο διάβολος δεν μπορεί να σε χτυπήσει τον ίδιο, τότε χτυπάει αυτούς που αγαπάς" .
Εκεί είναι χιλιάδες περιπτώσεις. Άλλοτε χρειάζεται η ανοχή, άλλοτε η διακαιοσύνη, άλλοτε η υπομονή, άλλοτε η οργή κτλ.
quote:
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ακόμη και να εγκληματίσει κάποιος αφού το σκεφτεί. Δε σημαίνει όμως ότι ο θεός είναι συνεργός του φόνου επειδή δεν μπλόκαρε την ελευθερία της σκέψης του
Έχω παραθέσει εδάφια από την "Αγία Γραφή" που ο Γιαχβέ προέτρεπε τους Εβραίους να κάνουν εγκλήματα....
quote:
Πολλά θαύματα αγίων γίνονται με κάποια μορφή θεραπευτικής ενέργειας που αντλεί ο άγιος από το σύμπαν.
Εγώ πιστεύω πως την μορφή αυτή της θεραπευτικής ενέργειας την παίρνει ο ίδιος ο άνθρωπος...
Ο Χριστιανισμός δεν αποδεικνύεται με ΑΠΤΕΣ αποδείξεις.
Μη μου λές λοιπόν πράγματα που τα λέει μια μερίδα ανθρώπων επειδή έτσι έμαθαν.
quote:
Έχω παραθέσει εδάφια από την "Αγία Γραφή" που ο Γιαχβέ προέτρεπε τους Εβραίους να κάνουν εγκλήματα....Εγώ πιστεύω πως την μορφή αυτή της θεραπευτικής ενέργειας την παίρνει ο ίδιος ο άνθρωπος...
Ο Χριστιανισμός δεν αποδεικνύεται με ΑΠΤΕΣ αποδείξεις.
Μη μου λές λοιπόν πράγματα που τα λέει μια μερίδα ανθρώπων επειδή έτσι έμαθαν.
Εσύ μανία με τα θεικά εγκλήματα. Ε, τότε εξήγησέ μου.
Γιατί ο Θεός ¨Αρης στην ιλιάδε πέταγε βελάκια και σκότωνε τρωιανούς?
Ήταν εναντίον του έρωτα της Ελένης και του Πάρη? Η μοιχεία τιμωερείται από τους θεούς με θάνατο?
Γιατί ο θεός βασάνιζε τον Οδυσσέα και δεν τον άφηνε τον άνθρωπο να πάει να βρεί τη γυναίκα του? Υπήρχε κάποιο θεικό βίτσιο?
Μη μου πεις ότι είναι συμβολικά. Μιλάς πραγματικά, μιλώ πραγματικά, συμβολισμούς σε άλλο τόπινκ.
Πιστεύεις ότι πολέμησαν τόσα χρόνια στην Τροία για μια γυναίκα? Και που την ήξερε ο Αχιλλέας απ τη λάρισα?
Μήπως πολέμησαν από πλεονεξία για τα πλούτη της τροίας και οι θεοί τους βοηθούσαν στην πλεονεξία τους?
Το θέμα φίλε μου, είναι πως το Δωδεκάθεο είναι για εμένα μυθολογία...
Είναι η Ελληνική μυθολογία, την σέβομαι και μου αρέσει να την διαβάζω.
Δεν είπα ποτέ πως υπήρχαν οι Έλληνες Θεοί, για να χρειαστεί να τους δικαιολογήσω.
Από την άλλη, πολλοί χτυπιούνται οτι ο Γιαχβέ κι ο Χριστός κτλ κτλ υπάρχουν. Για αυτό και παραθέτω τις αντιφάσεις αυτής της θρησκείας.
Υπάρχει κάποια θεότητα που να μην την έφτιαξαν οι άνθρωποι; Συμφωνώ με τον Dying_Incubus και θα ήθελα απλά να συμπληρώσω. Η θεοκρατική πλύση εγκεφάλου που εφάρμοσαν με επιτυχία (οφείλω να ομολογήσω!) οι χριστιανοί (δεν θα κάνω περαιτέρω διαχωρισμό) είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ο άνθρωπος δέσμιος των δημιουργημάτων του (του Θεού και του alter ego του, του Σατανά).Ο Σατανάς με την μορφή που τον παρουσιάζει η εκκλησία εδώ και κάτι αιώνες είναι καθαρά μία πρόσμιξη αρχαίων θεοτήτων με σκοπό αφενός να αποτάξουν τις παλιές θρησκείες και αφομοιώνοντας τες να τις εξαφανίσουν και αφετέρου η νέα θρησκεία έπρεπε να στηριχθεί σε γερά θεμέλια όσον αφορά τις θρησκευτικές αρχέτυπες έννοιες για να μπορέσει να εγκαθιδρυθεί με σιγουριά και δεν υπάρχει βέβαια πιο σίγουρος τρόπος για μια θρησκεία από τον φόβο του «κακού». Ο Μεσαίωνας υπήρξε ο Κολοφώνας της εκκλησίας για την χρησιμοποίηση του Σατανά σαν μέσο επιβολής, καταδίωξης και τιμωρίας και όλα αυτά πάντα στο όνομα του «πανάγαθου και φιλεύσπλαχνου Θεού». Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω κι άλλο και θα κλείσω με κάτι τελευταίο που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μελλοντικό topic: Οι πληρέστεροι και αναλυτικότεροι κατάλογοι όσον αφορά τον τομέα της «δαιμονολογίας» έχουν γραφεί κατά την περίοδο του Μεσαίωνα από (ποιους άλλους;!) ηγουμένους, Πάπες και γενικά από τον κλήρο και θα ήταν μεγάλη μας ανοησία να νομίζουμε ότι ο σκοπός τους ήταν καθαρά θρησκευτικός, «προς γνώση και προφύλαξη του αγαθού ποιμνίου του Κυρίου»…
quote:Το θέμα φίλε μου, είναι πως το Δωδεκάθεο είναι για εμένα μυθολογία...
Είναι η Ελληνική μυθολογία, την σέβομαι και μου αρέσει να την διαβάζω.
Δεν είπα ποτέ πως υπήρχαν οι Έλληνες Θεοί, για να χρειαστεί να τους δικαιολογήσω.
Από την άλλη, πολλοί χτυπιούνται οτι ο Γιαχβέ κι ο Χριστός κτλ κτλ υπάρχουν. Για αυτό και παραθέτω τις αντιφάσεις αυτής της θρησκείας.
Οι σοφοί δεν έγραψαν προς ίδιον ώφελος αλλά για να βοηθήσουν τον άνθρωπο να γίνει κι αυτός σοφός.Δεν ήσαν έμποροι. Ο Μωυσής μπορούσε να γινόταν φαραώ, ο χριστός, βασιλιάς, ο Όμηρος το ίδιο. Ο ισίοδος, μέγας.
Τα θυσίασαν όλα αυτά φίλε μου,ως έργα κεραμέως , μπας και αρπάξουμε κάτι εμείς οι μεταγενέστεροι και ζήσουμε πιο ανθρώπινα.
dimitris2, όσα μου απάντησες μου ακούγονται σωστα και τα ασπάζομαι.
Όλοι όσοι προανέφερες άφησαν πίσω τους ένα έργο χρήσιμο για τις επόμενες γενιές. Αλλά δεν δέχομαι την θεοποίηση κανενός.
Γιατί πχ να θεοποιήσω τον Χριστό κι όχι τον Ησίοδο ή τον Όμηρο...?