ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Dying_Incubus61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/4
18/07/2007, 10:57:28
Αγαπητέ oros777, αν τα Forums του Esoterica ήταν ένα κλειστό club μελών, τότε δεν θα ήταν τα Forums του Esoterica αλλά κάτι άλλο...
Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων πως μπορεί να εγγραφεί ένας άνθρωπος ο οποίος με καλοπροαίρετη διάθεση επιθυμεί να συζητήσει για θέματα που τον ενδιαφέρουν, να συνομιλήσει με άλλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν παρόμοιες - ή και διαφορετικές πολλές φορές - ανησυχίες και να καταθέσει ένα μικρό κομμάτι του εαυτού του σε κάποιους συνανθρώπους του.

Όσον αφορά τις αυταπάτες που μπορεί να έχει ο καθένας από όλους όσους συζητούμε μεταξύ μας, δεν πιστεύω πως είναι δυνατόν να υπάρξει βέβαιο "πόρισμα" για τις αυταπάτες ενός τρίτου, δεδομένου ότι η επικοινωνία μας είναι σε γραπτό λόγο και δεν είναι άμεση.
Και προσωπικά βρίσκω και παρακινδυνευμένη μια δήλωση βεβαιότητας για κάτι τέτοιο...
Είναι διαφορετικό το να έχεις ένα προσωπικό σου συμπέρασμα από το να έχεις μια βεβαιότητα 100% για έναν συνάνθρωπο σου τον οποίον δεν γνωρίζεις προσωπικά.
Υπάρχει πάντα κι η πιθανότητα λάθους εξάλλου και στην προκειμένη περίπτωση το άτομο αυτό θα έχει οδηγηθεί σε μια πλάνη...

quote:
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι συνειδησιακά!!!
Άλλοι καταλαβαίνουν, άλλοι μισό καταλαβαίνουν και άλλοι δεν καταλαβαίνουν.

Αγαπητέ μου, όλοι οι άνθρωποι μαθητές δεν είμαστε?
Φυσικά κι όλοι δεν είμαστε στο ίδιο συνειδησιακό επίπεδο αλλά συνεχίζουμε να μαθαίνουμε όσο αποκομίζουμε εμπειρίες κι όσο προσπαθούμε να φέρουμε την Προσωπικότητα σε επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό.

In anticipation of my resurrection...

oros777Μέλος
18/07/2007, 13:55:44

Αγαπητή Unseen

quote:
Ποιο όμως είναι το όφελος του να διακρίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας (και τον εαυτό μας), να τους κατατάσσουμε σε κατηγορίες ανάλογα με το τι αντιλαμβάνονται και καταλαβαίνουν, αν δεν μπορούμε να τους δεχτούμε, αν δεν μπορούμε να τους αγκαλιάσουμε, να τους κατανοήσουμε, να τους αγαπήσουμε;

Kάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ένα είδος όρασης χωρίς πραγματική όραση, σα να εξακολουθώ να είμαι τυφλός παρ' ότι βλέπω...

Η εξύψωση του συνειδησιακού σημείου εξέλιξης δεν πρέπει να συνεπάγεται μόνο ικανότητα διάκρισης, πρέπει να σημαίνει τη μετουσίωση της διάκρισης σε φιλευσπλαχνία, σε κατανόηση, σε αγάπη. Να ξέρεις ότι ο άλλος είναι διαφορετικός, αλλά να τον δέχεσαι, χωρίς να γίνεσαι επιθετικός ή αμυντικός ή γενικά να παίρνεις μια στάση σε αντίδραση του τι είναι αυτός ο άλλος. Γιατί ναι, ψυχραιμία σημαίνει συναισθηματική (και όχι μόνο) ευστάθεια.

Πώς έχεις σχηματίσει αυτό το συμπέρασμα;
Ότι δηλαδή αναφέρομαι μόνον στην διάκριση, στην κατηγοριοποίηση των ανθρώπων και ότι δεν έχω μιλήσει ποτέ για την αγάπη; Την φιλευσπλαχνία, … κτλ;

Άλλωστε σ’ αυτό το θέμα «Ηλιακή και Πλανητική Ιεραρχία», το Κύριο Πρόσωπο της Πλανητικής Ιεραρχίας είναι ο Χριστός ο Κύριος της Αγάπης. … Οι Διδάσκαλοι της Σοφίας είναι άμεσα μαθητές του Χριστού και όλοι άμεσα συνδέονται με την Αγάπη.
Είναι η κύρια ακτίνα που θα αναπτύσσεται συνεχώς όλο και περισσότερο για δισεκατομμύρια χρόνια σ’ αυτό το δεύτερο Ηλιακό Σύστημα της Αγάπης.

(Στο πρώτο Ηλιακό Σύστημα αναπτύχθηκε η ενέργεια της Νοημοσύνης (και ελπίζω να μην μου ξανακάνεις κριτική γι’ αυτές τις πληροφορίες)).

Σαμπάλλα ……………… Κέντρο της Θέλησης …. Πρώτη ακτίνα … κέντρο κεφαλής.

Ιεραρχία …………………Κέντρο της Αγάπης …….Δεύτερη Ακτίνα … κέντρο καρδιάς.

Ανθρωπότητα ……….. Κέντρο Νοημοσύνης ….. Τρίτη ακτίνα … κέντρο λαιμού.

Σε άλλο σημείο έγραφα: «Φωτισμένοι και Σκοτεινοί Άνθρωποι» στις 29/5/07:

quote:
Θα ήθελα τώρα να πω μερικά πράγματα για το θέμα της Αγάπης που όπως ήδη σήμερα έγραψα στο θέμα της «Εορτής του Βεσάκ», ότι σύμφωνα με την εισήγηση κειμένου από την «Μαθητεία στην Νέα Εποχή» αυτή θα πρέπει να είναι η Σύνθεση των παρακάτω ιδιοτήτων.

Oμαδική αγάπη, Ταπεινότητα, Υπηρεσία, Υπομονή, Ζωή ή εκφρασμένη δραστηριότητα, Ανεκτικότητα, Ταύτιση με τους άλλους, Συμπόνια, Συμπάθεια,
Σοφία και Θυσία.

Στο λεξικό για την Αγάπη αναφέρεται ότι αυτή είναι:
Βαθιά ψυχική συμπάθεια, στοργή, ψυχικός δεσμός, φιλία, ζωηρό ενδιαφέρον, αφοσίωση σε κάποιον ή σε κάτι, ο έρωτας, το αντικείμενο του έρωτα ή της βαθιάς συμπάθειας, … κτλ.
Δηλαδή παρατηρούμε ότι για την αγάπη ενώ έχουν γραφτεί εκατομμύρια πράγματα αυτοί (οι άνθρωποι και τα λεξικά τους) δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη σχετικά με το τι είναι, με ακρίβεια.

Νομίζω ότι η αρχική αιτία που συμβαίνει αυτό είναι, γιατί από εσωτερική σκοπιά από το κέντρο της ανθρωπότητας εκφράζεται η ενέργεια της νοημοσύνης και όχι η ενέργεια της αγάπης που εκφράζεται από το επόμενο Βασίλειο της φύσης που είναι το Βασίλειο των Ψυχών.

Από την Ανθρωπότητα εκδηλώνεται η ενέργεια της τρίτης ακτίνας της ενεργού νοημοσύνης.

Από την Πνευματική Ιεραρχία εκδηλώνεται η Ενέργεια της Αγάπης.

Από την Σαμπάλλα εκδηλώνεται η ενέργεια της Θέλησης (στην αγνή της όψη).

Συνεπώς μόνον τα προχωρημένα μέλη της Ανθρωπότητας μπορούν να εκδηλώσουν κάπως την αληθινή όψη της ΑΓΑΠΗΣ γιατί αυτά αρχίζουν να έχουν κάποιο είδος επαφής με το επόμενο πλανητικό κέντρο της Ιεραρχίας του Φωτός.

Όπως είναι γνωστό επίσης υπάρχουν επτά κύριες ομάδες ψυχών, οι οποίες στο τρίτο υποπεδίο του νοητικού πεδίου είναι σαράντα εννέα ομάδες και συνεπώς η έκφραση αυτής της ενέργειας της αγάπης είτε έτσι είτε αλλιώς σε επίπεδο ψυχής είναι διαφοροποιημένη, … γι’ αυτό συνεπώς οι άνθρωποι κατανοούν το θέμα της αγάπης με διαφορετικό τρόπο. …
(Το αιτιατό σώμα, ή το σώμα φωτός, βρίσκεται στο τρίτο υποπεδίο του νοητικού πεδίου σε διαδικασία ανέλιξης μέσα στα υποπεδία της πνευματικής τριάδας. Γι’ αυτό στον εσωτερισμό χρησιμοποιούνται τα διαγράμματα για να μην υπάρχει αοριστολογία αλλά νοητική, δηλαδή επιστημονική, προσέγγιση. Οι ενορατικοί το παρατηρούν καθαρότατα, …)

Γι’ αυτό αγαπητέ Dying Incubus συμφωνήσαμε για την αναγκαιότητα του ομοιοκραδασμού (παρόμοιου τύπου δόνησης) και για το θέμα των αδελφικών ψυχών … ένα θέμα που εξετάζεται αρκετά από την επιστήμη των επτά ακτίνων. …

Σε εκατοντάδες σελίδες μέσα στα βιβλία του Djwhal Khul – Alice Bailey το κύριο θέμα που αναπτύσσεται είναι το θέμα της ΑΓΑΠΗΣ. … …
Θα μπορούσα οποιαδήποτε στιγμή να κάνω εκτενείς αναφορές, … αλλά το θέμα μας εδώ είναι η Πλανητική Ιεραρχία, …

Υ.Γ. Αγαπητή Unseen ξέρεις γιατί πιθανόν σε προβληματίζουν αυτές οι μαθηματικού τύπου προσεγγίσεις, ίσως γιατί λείπει κάποια από τις ακτίνες από τον ακτινικό σου εξοπλισμό. Γιατί όμως δεν έχεις την υπομονή να την ανακαλύψεις στο μέλλον; (Πιθανότατα φυσικά να είναι και θέμα πόλωσης) … (Ατομικά παραδείγματος χάριν δεν έχω ικανοποιητική ποιότητα της τρίτης ακτίνας της προσαρμογής και αυτός ο παράγων μου δημιουργεί αρκετό πρόβλημα).

Σε χαιρετώ, καλημέρα

Γνώθι σαυτόν

UnseenΜέλος
18/07/2007, 14:32:34
Αγαπητέ μου oros777,

quote:
Αγαπητή Unseen ξέρεις γιατί πιθανόν σε προβληματίζουν αυτές οι μαθηματικού τύπου προσεγγίσεις, ίσως γιατί λείπει κάποια από τις ακτίνες από τον ακτινικό σου εξοπλισμό. Γιατί όμως δεν έχεις την υπομονή να την ανακαλύψεις στο μέλλον; (Πιθανότατα φυσικά να είναι και θέμα πόλωσης) …
Επειδή είμαι εξαιρετικά ανυπόμονη, παρορμητική και μαχητική ως άνθρωπος. Όμως προσπαθώ, για την προσωπική μου εξέλιξη, να βρω τον δρόμο της ειρήνης και της αβλάβειας πρώτα μέσα μου και μετά στη σχέση μου με τον κόσμο...

Εσύ τώρα γιατί είσαι έτσι προκατειλημμένος μαζί μου και θεωρείς πως ό,τι γράφω καταφέρεται εναντίον σου προσωπικά; Πουθενά στο προηγούμενο ποστ μου δεν αναφέρθηκα στο άτομό σου, μια γενική διαπίστωση έκανα. Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψεις, το μόνο που υπάρχει ανάμεσα στις γραμμές στα μηνύματά μου είναι η (όποια) ατσαλοσύνη και αδυναμία μου να επικοινωνήσω όσα σκέπτομαι με τον βέλτιστο για κάθε περίπτωση τρόπο. Αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο η δική μου ατσαλοσύνη, είναι και η φύση του γραπτού λόγου με τους περιορισμούς που συνεπάγεται. Κι αυτό το ελαφρυντικό το αναγνωρίζω σε όλους μας, όχι μόνο στον εαυτό μου.

Καλό μεσημέρι
Unseen

*** Στον κόσμο του Πνεύματος, είμαστε πάντα στην αρχή. ***
oros777Μέλος
20/07/2007, 09:49:26

Αγαπητέ Dying Incubus

Έγραψες:

quote:
Αγαπητέ oros777, αν τα Forums του Esoterica ήταν ένα κλειστό club μελών, τότε δεν θα ήταν τα Forums του Esoterica αλλά κάτι άλλο...
Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων πως μπορεί να εγγραφεί ένας άνθρωπος ο οποίος με καλοπροαίρετη διάθεση επιθυμεί να συζητήσει για θέματα που τον ενδιαφέρουν, να συνομιλήσει με άλλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν παρόμοιες - ή και διαφορετικές πολλές φορές - ανησυχίες και να καταθέσει ένα μικρό κομμάτι του εαυτού του σε κάποιους συνανθρώπους του.

με καλοπροαίρετη διάθεση επιθυμεί να συζητήσει για θέματα που τον ενδιαφέρουν, να συνομιλήσει …
Πράγματι θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό να γραφόταν ως μέλη στο esoterica άτομα που θα είχαν καλοπροαίρετη διάθεση και να συζητούν με άλλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν παρόμοιες – ή και διαφορετικές πολλές φορές ανησυχίες … έλα όμως που δεν συμβαίνει αυτό!
Αντιθέτως παρατηρούνται σε αρκετά θέματα που έχω μπει, μεγάλες αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών έως και απειλές προσαγωγής σε δίκες, … γιατί τα άτομα δεν μπόρεσαν κάποια στιγμή να ελέγξουν τον εαυτό τους και ειπώθηκαν λέξεις καταστρεπτικές, προσβλητικές, αρνητικοί χαρακτηρισμοί, κτλ.
Φυσικά δεν θεωρητικολογώ και οποιαδήποτε στιγμή είμαι στην διάθεση σου να σου αναφέρω τα θέματα στα οποία έχουν διεξαχθεί κατά την γνώμη μου τέτοιου είδους εντελώς αρνητικές συμπεριφορές. Υπάρχουν φυσικά συγκεκριμένα άτομα που κατά κάποιο τρόπο προβαίνουν σε αυτού του είδους την αρνητική συμπεριφορά. …
Υπάρχει απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων που επαναλαμβάνεται συνεχώς.
Υπάρχει απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων που υφίσταται ακανόνιστα δηλαδή κατά περίπτωση.
Υπάρχει φυσικά και συμπεριφορά αρκετών που συζητούν καλοπροαίρετα και τότε το αποτέλεσμα της συζήτησης είναι άκρως εποικοδομητικό για όλους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα επειδή σε διάφορους κύκλους και περισσότερο σε εσωτερικούς κύκλους έχουν κατανοήσει αυτό το γεγονός εδώ και … χιλιετηρίδες και για να υπάρχει εποικοδομητική ενασχόληση δημιουργούνται διαφόρων ειδών ομάδες, σχολές, clubs που τα άτομα που συμμετέχουν επιλέγονται με κριτήρια που κατά το δυνατόν θα υπάρχει ορθή συμπεριφορά και ενασχόληση χωρίς να δημιουργούνται προϋποθέσεις που θα τορπιλίζουν την σύσταση της ομάδας, της σχολής, κτλ.

Φυσικά στο esoterica, όπως και σε άλλα forums εκτός του esoterica παγκοσμίως πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών πειραματισμοί για να μπορέσει το ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή και επικοινωνία και να διαδοθούν παντός είδους πληροφορίες για διεύρυνση … της παγκόσμιας προσωπικής συνείδησης κυρίως.
Οι καινούργιου τύπου πληροφορίες (και θα ήθελα να προσέξεις αυτό το σημείο) υπάρχει πάντοτε τάση να προκαλούν αντίδραση στις πληροφορίες παλιού τύπου. Εννοώ σε όσους ενστερνίζονται τις μέν ή τις δε. Σταματώ εδώ γιατί θα οδηγηθούμε σε άλλη συζήτηση.

quote:
Όσον αφορά τις αυταπάτες που μπορεί να έχει ο καθένας από όλους όσους συζητούμε μεταξύ μας, δεν πιστεύω πως είναι δυνατόν να υπάρξει βέβαιο "πόρισμα" για τις αυταπάτες ενός τρίτου, δεδομένου ότι η επικοινωνία μας είναι σε γραπτό λόγο και δεν είναι άμεση.
Και προσωπικά βρίσκω και παρακινδυνευμένη μια δήλωση βεβαιότητας για κάτι τέτοιο...
Είναι διαφορετικό το να έχεις ένα προσωπικό σου συμπέρασμα από το να έχεις μια βεβαιότητα 100% για έναν συνάνθρωπο σου τον οποίον δεν γνωρίζεις προσωπικά.
Υπάρχει πάντα κι η πιθανότητα λάθους εξάλλου και στην προκειμένη περίπτωση το άτομο αυτό θα έχει οδηγηθεί σε μια πλάνη...

Μπορεί κανείς να καταλάβει συνήθως πολύ περισσότερα πράγματα για ένα άτομο από τον τρόπο που γράφει και που αναπτύσσει τις σκέψεις του για τον ψυχικό του κόσμο απ’ ότι με τον τρόπο που κινείται καθημερινά στο περιβάλλον του.
Για τον απλούστατο λόγο γιατί «όπως σκέφτεται ένα άτομο, έτσι και είναι». Δηλαδή οι ιδιότητες του χαρακτήρα μας φαίνονται συνήθως πολύ καθαρά από τον τρόπο της γραφής μας. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν μπορούν να εμβαθύνουν, γι’ αυτό και δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτό που σου αναφέρω με αποτέλεσμα να κρίνουν επιφανειακά.

Φυσικά η άμεση προσωπική επαφή και επικοινωνία φέρει τις δικές της προσωπικές διαπιστώσεις οι οποίες όμως πολλές φορές κρύβουν αυτό που είναι ο άνθρωπος μέσα του. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητα είναι ταυτισμένοι με το να παίζουν ένα ρόλο και σπάνια γνωρίζουν αυτό που είναι μέσα τους πραγματικά.

Η «βεβαιότητα» για κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά των συνανθρώπων μας μπορεί να είναι και αποτέλεσμα επαφής και επικοινωνίας με τον Ανώτερο Εαυτό. Μπορεί όμως να είναι αποτέλεσμα και πολυχρόνιας μελέτης που επιβεβαιώθηκε στην πράξη εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές.
Υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες στην ανθρωπότητα που έχουν επαφή και επικοινωνία με την Αθάνατη Ψυχή ή τον Ανώτερο Εαυτό.
Πώς γνωρίζεις ότι ατομικά δεν είμαι ένα άτομο απ’ αυτά;
(Μπορεί άλλωστε να είσαι και εσύ καθώς επίσης και άλλα άτομα μέσα στο esoterica).
Φυσικά όλα τα άτομα που έχουν επαφή με την Ψυχή τους μπορεί να μην ανήκουν στον όμιλο της ψυχολογίας και συνεπώς να μην έχουν ασχοληθεί με το θέμα της θυμαπάτης σε βάθος.
Εσύ παραδείγματος χάριν για πόσα χρόνια ασχολήθηκες σε πρακτική βάση με το θέμα της θυμαπάτης σε βάθος; Πως μπορείς συνεπώς να γνωρίζεις τι γνωρίζω;
Φυσικά μπορείς να έχεις την γνώμη σου και τις επιφυλάξεις σου, αλλά αυτή είναι απλώς η γνώμη σου, όπως και ατομικά καταθέτω την δική μου γνώμη.

Θα μπορούσα να σου αναφέρω δεκάδες στοιχεία για το θέμα της θυμαπάτης που μάλλον δεν γνωρίζεις και τότε πιθανότατα να άλλαζες γνώμη, αλλά όταν εξαρχής αναφέρεις και υπονοείς ότι το άτομό μου στο συγκεκριμένο θέμα δεν γνωρίζει, τότε πιθανότατα απορρίπτεις την δυνατότητα της εσωτερικής ψυχολογικής κοινότητας να γνωρίζει θέματα, που δεν κατανοούν οι υπόλοιποι άνθρωποι.

Κατά την γνώμη μου θα μπορούσες να καταλήξεις μετά την εξέλιξη του θέματος μέχρι στιγμής ότι μπορεί να γνωρίζω μπορεί και να μην γνωρίζω.

Τώρα έτσι όπως εξελιχθεί η συζήτηση αντιλαμβάνομαι:
Ότι υπάρχει λεπτεπίλεπτη διάθεση αντιπαράθεσης εκ μέρους σου μαζί μου, γι’ αυτό δεν επιθυμώ να συνεχιστεί άλλο αυτή η συζήτηση γιατί δεν οδηγεί πουθενά.
Χάθηκε το πνεύμα της καλοπροαίρετης διάθεσης (έτσι σκέφτομαι και πιθανότατα εσύ σκέφτεσαι κάπως διαφορετικά)!

Ο καθένας μας άλλωστε στα πλαίσια της ατομικής ελευθερίας έχει το δικαίωμα να πιστεύει και να δέχεται ότι θέλει ανεξάρτητα με το θέμα της πλάνης και της θυμαπάτης. … Έτσι δεν είναι;

Και κάτι άλλο τώρα που σίγουρα δεν γνωρίζεις ως πληροφορία:
Ειπώθηκε ότι όταν κάποια στιγμή στο παρελθόν ήρθαν σε επαφή μαθητές των Άσραμς του Μορύα (πρώτη ακτίνα) και του Κούτ Χούμι (δεύτερη ακτίνα) αυτοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν, … και να συνεργαστούν. Αλήθεια γιατί συνέβαινε αυτό;
Oι μεγαλύτεροι καυγάδες πάμπολλες φορές γίνονται (και γινόντουσαν) μέσα στις φερόμενες ως πνευματικές ομάδες!!!
Αυτό είναι επιβεβαιωμένο γεγονός και συνέβαινε σε όλη την διάρκεια της ιστορίας. (Μου είναι αρκετά γνωστές οι αιτίες).
Πάρε για παράδειγμα τις διαφορές που υπήρχαν για δογματικά θέματα στο παρελθόν μεταξύ της ορθόδοξης και της καθολική εκκλησίας. Κάθε παράταξη επέμενε με πάθος στις θέσεις της και δεν υποχωρούσε. Αδιαλαξία!

quote:
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι συνειδησιακά!!!
Άλλοι καταλαβαίνουν, άλλοι μισό καταλαβαίνουν και άλλοι δεν καταλαβαίνουν.

Και απάντησες:

quote:
Αγαπητέ μου, όλοι οι άνθρωποι μαθητές δεν είμαστε?
Φυσικά κι όλοι δεν είμαστε στο ίδιο συνειδησιακό επίπεδο αλλά συνεχίζουμε να μαθαίνουμε όσο αποκομίζουμε εμπειρίες κι όσο προσπαθούμε να φέρουμε την Προσωπικότητα σε επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό.

Φυσικά και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι μαθητές!

Και σε άλλο site που έγραφα στο παρελθόν υπήρχε η άποψη ότι όλοι οι άνθρωποι είναι μαθητές! Όταν ρώτησα ποιες είναι οι πηγές που αναφέρουν κάτι τέτοιο, … υπήρξε σιγή, … αναφέρθηκε «το νοών νοείτω» και σταμάτησε η συζήτηση.

Μαθητές είναι αυτοί (με απλά λόγια) που με κάποιο τρόπο πιστεύουν στην ύπαρξη της Ψυχής ή του Ανώτερου Εαυτού και που προσπαθούν (αρχικά στα πρώτα στάδια) ενσυνείδητα να έρθουν σε επαφή και ευθυγράμμιση μαζί του. Σε μεταγενέστερα στάδια ακολουθεί η με επίγνωση συγχώνευση με την Ψυχή έως ότου στην τρίτη μύηση ο Ανώτερος Εαυτός ελέγχει πλήρως την προσωπικότητα. Έχει επιτευχθεί πλήρης έλεγχος (από την Αθάνατη Ψυχή) του νοητικού και αστρικού σώματος. Δηλαδή επιτεύχθηκε πλήρης έλεγχος της προσωπικότητας.

Όλα τα στάδια που προηγούνται της Δοκιμαστικής Ατραπού δεν θεωρούνται στάδια μαθητείας (από τον εσωτερισμό).

Φυσικά αρκετές ομάδες που σκοπός τους είναι η παραποίηση των ιδεών και των εννοιών και που επιθυμούν να κατεβάσουν το θέμα της μύησης και της μαθητείας σε επίπεδα προσωπικότητας έχουν περάσει την σκέψη ότι όλοι οι άνθρωποι είναι μαθητές για να μην μπορούν ορισμένοι που έχουν φτάσει σε κάποιο προχωρημένο συνειδησιακό σημείο … να προχωρήσουν στην Ατραπό.

Αυτό που μυείται είναι η Ψυχή.

Ο μαθητής είναι η Ψυχή.

Η μύηση αφορά την διεύρυνση της Συνείδησης (της αθάνατης συνείδησης). Αυτό που διευρύνεται έχει να κάνει με έναν μόνιμο παράγοντα που είναι αιώνιος και που είναι η Ψυχή.

Η προσωπικότητα είναι ένα πρόσκαιρο τρισυπόστατο όχημα της Ψυχής, όπως αναλογικά είναι ένα αυτοκίνητο (προσωπικότητα) για έναν οδηγό (Ψυχή).
Η προσωπικότητα δεν μαθητεύει για την αιωνιότητα γιατί απλά αποτελείται από θνητές μορφές. Η προσωπικότητα δεν διευρύνεται για την αιωνιότητα γιατί είναι υποκείμενη του θανάτου.

Το 90% (το ποσοστό είναι μεγαλύτερο) των ανθρώπων δεν μαθητεύουν(με την έννοια της εσωτερικής μαθητείας και φυσικά αυτό δεν είναι κακό) γιατί λειτουργούν σε όλη τους την ζωή μόνον προσωπικά και γιατί ουδέποτε ασχολούνται ενσυνείδητα με το θέμα του Ανώτερου Εαυτού τους.

Υ.Γ. Λόγω καλοκαιριού θα αδυνατώ να συμμετέχω καθημερινά στην ανταλλαγή μηνυμάτων.

Καλημέρα

Γνώθι σαυτόν

20/07/2007, 10:39:14
Αγαπητέ oros777, πιστεύω πως μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο ανθρώπων δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει κι έλλειψη καλής διάθεσης για έναν διάλογο.
Από την πείρα μου στις συζητήσεις μπορώ να πω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που συμμετέχουν στις Συζητήσεις διέπεται από καλή προαίρεση κι οι περιπτώσεις που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος από τα γραφόμενα του ή την συμπεριφορά του απέναντι στους συνομιλητές του ως κακοπροαίρετος, είναι σχετικά λίγες.

Μια αντιπαράθεση συνήθως προέρχεται από μια διαφωνία απόψεων μεταξύ κάποιων ανθρώπων.
Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις και κάποια στιγμή είναι πιθανόν οι τόνοι να ανέβουν.
Προσωπικά δε μου αρέσουν οι εντάσεις, καταλαβαίνω όμως ότι μπορεί να γίνω παρατηρητής τέτοιων καταστάσεων.
Όταν λοιπόν συμβαίνει κάτι τέτοιο - και θεωρώντας δεδομένο ότι δεν θα διασαλευθούν κάποια όρια - υπάρχει η πιθανότητα οι εμπλεκόμενοι να μπορέσουν να αποστασιοποιηθούν από την όλη συναισθηματική φόρτιση, να σκεφθούν πιο ψύχραιμα και να μπορέσουν να δουν ο ένας τον άλλον ως άνθρωπο με τις ιδιαιτερότητες, τα ταλέντα, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς του κτλ κι όχι ως έναν άψυχο διαδικτυακό λογαριασμό.

Δεν διαφωνώ ότι και με τον γραπτό λόγο μπορείς να καταλάβεις κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συνομιλητή σου ή έστω να βγάλεις κάποια συμπεράσματα που σε έναν βαθμό να εμπεριέχουν ψήγματα αλήθειας.
Αυτό όμως δε μπορεί να γίνει περισσότερο όταν κοιτάς τον συνομιλητή σου μέσα στα μάτια, όταν τον βλέπεις να ανοίγεται μπροστά σου, να αλλάζει η χροιά της φωνής του κτλ?

quote:
Υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες στην ανθρωπότητα που έχουν επαφή και επικοινωνία με την Αθάνατη Ψυχή ή τον Ανώτερο Εαυτό.
Πώς γνωρίζεις ότι ατομικά δεν είμαι ένα άτομο απ’ αυτά;

Θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις ξανά τα τελευταία μου μηνύματα επί του θέματος γιατί νομίζω πως έχει επέλθει κάποια παρανόηση των όσων έχω πει.
Δεν αμφισβήτησα σε κανένα σημείο το γεγονός ότι μπορεί να είσαι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό.
Αυτό άλλωστε είναι κάτι το οποίο δε μπορώ να αναφέρω εγώ για κάποιον συνάνθρωπο μου, τουλάχιστον όχι με βεβαιότητα κι αποφεύγω να βγάζω τέτοιου είδους συμπεράσματα.
Για την ακρίβεια, δεν αναφέρθηκα καν σε κάτι τέτοιο...

Αυτό που ανέφερα είναι ότι δε μπορώ να αποδεχθώ ένα συμπέρασμα ενός ανθρώπου για κάποιον συνάνθρωπο του, είτε αυτό αφορά τις αυταπάτες του είτε Χ γνωρίσματα της προσωπικότητας του - όταν αυτό εκφράζεται με σιγουριά.
Αυτό δεν ακυρώνει ούτε την εσωτερική σου πορεία ούτε τις γνώσεις που έχεις αποκομίσει.
Όπως λες κι εσύ αυτή είναι η δική μου γνώμη ενώ εσύ έχεις άλλη γνώμη, η οποία είναι αντίθετη από την δική μου.
Δεν βρίσκω όμως κάτι το μεμπτό σ' αυτό κι ούτε το εκλαμβάνω ως μια "διάθεση λεπτεπίλεπτη αντιπαράθεσης" είτε από την πλευρά μου είτε από την πλευρά σου.

quote:

Φυσικά και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι μαθητές!

Και σε άλλο site που έγραφα στο παρελθόν υπήρχε η άποψη ότι όλοι οι άνθρωποι είναι μαθητές! Όταν ρώτησα ποιες είναι οι πηγές που αναφέρουν κάτι τέτοιο, … υπήρξε σιγή, … αναφέρθηκε «το νοών νοείτω» και σταμάτησε η συζήτηση.

Αγαπητέ oros777, αναφέρθηκα σε μαθητές κι όχι σε Μαθητές.
Το κάθε ανθρώπινο - τουλάχιστον - ον που έρχεται στην ζωή μαθαίνει να μιλάει, να έρχεται σε επαφή με τους γύρω του, να πηγαίνει σχολείο, μαθαίνει καινούριες καταστάσεις κλπ κλπ.
Δεν αναφερόμουν στην έννοια του Μαθητή με την εσωτερική σημασία του όρου αλλά από την πλευρά της συγκέντρωσης πληροφοριών που αρχίζει από την γέννηση μας στο φυσικό πεδίο...

oros777Μέλος
20/07/2007, 13:00:48

Αγαπητέ Dying Incubus

Χαίρομαι που σε γενικές γραμμές μάλλον συμφωνούμε στα περισσότερα σημεία μετά το τελευταίο σου μήνυμα.

Συμφωνώ για την διάκριση του θέματος τη μαθητείας και της Μαθητείας.

Επειδή ατομικά τα περισσότερα θέματα τα προσεγγίζω από εσωτερική σκοπιά όταν γράφω μέσα στο esoterica γι’ αυτό και πιθανότατα δεν γίνομαι κατανοητός.

Σχεδόν κάθε θέμα μπορεί να προσεγγιστεί από προσωπική εξωτερική σκοπιά, αλλά και από εσωτερική Ψυχική (πνευματική) σκοπιά.

Έτσι όπως υπάρχει η εξωτερική προσέγγιση του θέματος της «Καλοπροαίρετης διάθεσης» που αναφέρεις και που διέπεται από κανόνες της προσωπικότητας, έτσι υφίσταται και η εσωτερική προσέγγιση του θέματος της «Καλοπροαίρετης διάθεσης» από εσωτερική σκοπιά που συνεπάγεται αποδοχή των κανόνων που διέπουν τον εσωτερικό Ανώτερο Εαυτό.

Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο «Πραγματεία επί της Λευκής Μαγείας», (που μου είπες ότι έχεις διαβάσει) σχετικό με τα παραπάνω. …
---------------------------------

Αναλογισθείτε για λίγο τα μαθήματα που μπορεί να μάθει ο άνθρωπος ο οποίος υποβάλλει την ενέργεια που χρησιμοποιεί στην προφορική έκφραση, για παράδειγμα, στη διερεύνηση του Εσώτερου Κυβερνήτη και ο οποίος – έχοντας μιλήσει ή έχοντας συμμετάσχει στο πάρε-δώσε της καθημερινής ζωής – θέτει στον εαυτό του τα ερωτήματα:

Ποιος ήταν ο τύπος της ενέργειας που χρησιμοποίησα στην ομιλία μου σήμερα; Ποια ήταν η δύναμη που δαπάνησα στις επαφές μου με τους συνανθρώπους μου; Μου ζητάς αν μπορώ να στο διευκρινίσω;
(Προφανώς ρώτησε η A. Bailey τον Διδάσκαλο Djwhal Khul).

Ας επιχειρήσω να το κάνω κι έτσι ν’ απλουστεύσω αυτό που θεωρείται συχνά τόσο δυσνόητο και δύσκολο.

Ας ερευνήσει ο σπουδαστής κατά πόσο η θέση που τήρησε νοητικά και κατά πόσο τα λόγια που είπε σε κάθε ιδιαίτερη περίσταση παρακινήθηκαν απ’ την επιθυμία να επιβάλει τη θέλησή του στους ακροατές του. Αυτή η επιβολή της θέλησής του θα μπορούσε να είναι ορθή ή εσφαλμένη. Αν ήταν ορθή, σημαίνει ότι μιλούσε κάτω από την ώθηση της πνευματικής του θέλησης, ότι τα λόγια του ήταν σύμφωνα με τον ψυχικό σκοπό και πρόθεση κι ότι διέπονταν από αγάπη κι επομένως ήταν εποικοδομητικά, χρήσιμα και θεραπευτικά. Η στάση του θα ήταν εκείνη της απόσπασης και δε θα είχε καμιά επιθυμία να αιχμαλωτίσει το νου του αδελφού του. Αλλά αν τα λόγια του παρακινούνταν από την προσωπική θέληση και την επιθυμία να επιβάλει τις ιδέες του στους άλλους ανθρώπους κι έτσι να προβληθεί μπροστά τους ή να τους αναγκάσει να συμφωνήσουν με τα συμπεράσματά του, η μέθοδός του θα ήταν τότε καταστρεπτική, κυριαρχική, επιθετική, διαπληκτική, βίαιη, απρεπής ή ευερέθιστη, ανάλογα με τις ροπές και τάσεις της προσωπικότητάς του. Θα υποδείκνυε την ορθή ή μη ορθή χρήση της πρώτης ακτινικής δύναμης.

Αν ο τύπος δύναμης που χειρίζεται είναι εκείνος της δεύτερης ακτίνας, μπορεί να τον υποβάλει σε παρόμοια ανάλυση. Θα διαπιστώσει τότε ότι βασίζεται στην ομαδική αγάπη, υπηρεσία και συμπόνια, ή στον ιδιοτελή πόθο να είναι αρεστός, στο συναίσθημα και στην προσκόλληση. Τα λόγια του θα του το υποδείξουν αν τα μελετήσει προσεκτικά.

Παρόμοια, αν χρησιμοποιεί τρίτη ακτινική δύναμη με προσωπικό τρόπο, θα είναι ύπουλος στις συναλλαγές του, πανούργος και ελισσόμενος στα επιχειρήματά του, χρησιμοποιώντας πονηριά στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του, ή θα είναι ένας παρεμβατικός πολυπράγμων, εμπλεκόμενος ενεργά στο χειρισμό του κόσμου, διευθύνοντας τις ζωές των άλλων ανθρώπων για λογαριασμό τους, ή αρπάζοντας τόσο σφικτά τα ηνία της διακυβέρνησης για το προσωπικό του συμφέρον ώστε θα θυσιάζει το καθετί και τον καθένα στο έργο της προώθησης των δικών του πολυάσχολων επιδιώξεων. Αν είναι όμως αληθινός μαθητής και ζηλωτής, θα συνεργάζεται με το Σχέδιο και θα χειρίζεται τρίτη ακτινική δύναμη για να πραγματοποιεί τους αγαπητικούς σκοπούς της πνευματικής Πραγματικότητας. Θα είναι πολυάσχολος και δραστήριος και ο λόγος του θα μεταφέρει αλήθεια και θα οδηγεί στην αρωγή των άλλων, γιατί θα είναι αποσπασμένος και αληθινός.

(Από το βιβλίο «Πραγματεία επί της Λευκής Μαγείας».)
---------------------------------

Καλημέρα

Γνώθι σαυτόν

03/09/2007, 09:19:02
Καλημέρα σας!

Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον oros777 για την "προσφορά" αυτού του πολύ ενδιαφέροντος θέματος και τον κόπο που έκανε για να το αναπτύξει.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω διαβάσει πέρα από την πρώτη σελίδα αλλά επειδή μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες θα ήθελα να τις λύσω πριν προχωρήσω περαιτέρω και μπερδευτώ περισσότερο.
Οπως καταλαβαίνετε δεν είχα ξανακούσει για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα... οπότε αφού αρέσκεστε τόσο πολύ στην κατηγοριοποίηση των ανθρώπων σας επιτρέπω να με κατατάξετε στους αδαής.

Δε με ενδιαφέρει επίσης διόλου αν θα με κατατάξετε στους μαθητές ή στους Μαθητές εν αρχή όμως σας επιτρέπω να με κατατάξετε σε αυτούς που όπως είπατε μισοκαταλαβαίνουν.
Αγαπητέ oros777 ανέφερες ότι "... στο ορυκτό βασίλειο ορισμένα από τα ορυκτά ή στοιχεία δέχτηκαν πρόσθετη διέγερση κι έγιναν ραδιενεργά και μια μυστηριώδης χημική μεταβολή έλαβε χώρα στο φυτικό βασίλειο..."
Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα για αυτή τη μυστηριώδη χημική μεταβολή και από που έχεις αντλήσει αυτή την πληροφορία?
Κάποια στιγμή αναφέρθηκες στον υγιή αποκρυφισμό... θα ήθελες να μας πεις πως ένας άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει τον υγιή αποκρυφισμό?

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο αμφίβολο της πνευματικότητας αρκετών μυημένων με τους οποίους κάποια στιγμή διασταυρώθηκα στη ζωή μου. Ετσι λοιπόν αν και στην αρχή με τράβηξαν όπως τραβάει το φως τα έντομα και αισθάνθηκα τυχερή και τιμημένη που τους έβαλα στην ζωή μου πιστεύοντας ότι έχω να κερδίσω πολλά από τη σοφία τους έπειτα είδα ότι δεν διαφέρουν καθόλου σε ωριμότητα και έλλειψη πνευματικότητας και συναισθηματισμού από οποιονδήποτε αμύητο.

Στη συνέχεια ήρθε μια φωτιά και αποκάλυψε τα πραγματικά δέντρα από τα πλούσια φυλλώματά τους και τους όμορφους καρπούς τους....και έμεινα να κοιτάζω έντρομη και απογοητευμένη τους ξύλινους καρβουνιασμένους κορμούς...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Μίνα...

"Vivere pericolosamente και κινδύνευε φρονίμως..."
03/09/2007, 11:19:29
Καλημέρα Μινα

03/09/2007, 13:38:25
Γειά σου καλή μου!

theosoficusΜέλος
10/09/2007, 21:13:43
ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο ΦΙΛΤΑΤΟΣ ΟROS777.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ,ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΚΑΤ'ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ.
ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ GURDJIEFF Η ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ.ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ,ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ.

ΖΗΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΟΥ,ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΚΡΙΤΙΚΑ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ.

oros777Μέλος
27/09/2007, 13:49:27

Αγαπητοί φίλοι

Πέρασαν περίπου δύο μήνες μετά το τελευταίο μου μήνυμα στο esoterica.

Ήταν καλοκαίρι και επιπλέον αμφιταλαντευόμουν αν τελικά έπρεπε να συνεχίσω να γράφω ή όχι.

Όπως ελπίζω ότι όλοι σας γνωρίζετε, οι άνθρωποι μεταξύ μας είμαστε από λίγο έως πάρα πολύ διαφοροποιημένοι, ως χαρακτήρες. Δηλαδή έχουμε από μερικά όμοια έως πάρα πολύ ανόμοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα ως ανθρώπινες οντότητες.
Αυτοί οι οποίοι έχουν αρκετά όμοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα συνήθως συμπεριφέρονται και σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο και λέμε ότι ομοιοκραδαίνονται σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό. Οι υπόλοιποι που έχουν αρκετά ανόμοιο χαρακτήρα δυσκολεύονται στην επικοινωνία και οιαδήποτε άλλου είδους επαφή μεταξύ τους. ……
Αυτό το θέμα της μελέτης του χαρακτήρα μας ήταν από τα κύρια θέματα μελέτης στην ζωή μου, γι’ αυτό και κατά κάποιο τρόπο οι διαφόρων ειδών εισηγήσεις μου στο esoterica περιστρεφόταν με αφετηρία αυτό το θέμα, δηλαδή την σπουδή στον χαρακτήρα μας.

Δεν σας κρύβω ότι ο χαρακτήρας μου παρουσιάζει αρκετές ανομοιότητες με τον χαρακτήρα των περισσότερων μέσα στο esoterica (όχι με όλους). Αυτός άλλωστε είναι ο κύριος λόγος που δυσκολεύομαι να γράφω μέσα σ’ αυτό και αυτός είναι ο λόγος που οι αντιδράσεις μου είναι αρκετά διαφοροποιημένες. ……

Επαναλαμβάνω ότι έγινα μέλος στο forum του esoterica με σκοπό να παραθέσω ορισμένες εσωτερικής φύσεως πληροφορίες, και να γίνουν ορισμένες συζητήσεις με αφετηρία αυτές τις πληροφορίες. Από την αρχή μου σχηματίσθηκε η εντύπωση ότι σχεδόν όλοι δεν γνώριζαν τα γραπτά της Alice Bailey και ενώ αρκετοί είχαν διαβάσει άλλα αρκετά σημαντικά θέματα σχετικά με τον εσωτερισμό όπως της Φόρτσουν, του Γκουρτζίεφ, της λεγόμενης ανατολικής και δυτικής σχολής του αποκρυφισμού, Καινή και Παλαιά Διαθήκη, Βουδισμό, Ζεν, αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, κτλ. δεν γνώριζαν το πλήρες σύστημα εσωτερισμού του Θιβετανού Διδασκάλου.

Οι φίλοι του esoterica μάλλον θα έχουν καταλάβει ότι τα διάφορα συστήματα πνευματικής διδασκαλίας δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους ως προς τα κεντρικά σημεία της Διδακτικής τους τοποθέτησης και ότι οι διαφορές υπερτονίζονται από τους ανθρώπους που έχουν μία διάθεση να χωρίζουν εκτός από τις υλιστικού τύπου δραστηριότητες ακόμη και τις πνευματικού τύπου διδασκαλίες.

Όλες οι αληθινές πνευματικές διδασκαλίες μιλούν για την ύπαρξη του Θεού, για την ύπαρξη της Αθάνατης Ψυχής (Ανώτερου Εαυτού), όλες μιλούν για την πορεία του ανθρώπου προς το ορθό, αγαθό (καλό), ωραίο και αληθινό και γενικότερα τονίζουν τον παράγοντα της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την δυστυχία, τον πόνο και τα βάσανα. Όλες μιλούν για ανώτερες καταστάσεις συνείδησης που είναι ακατανόητες από την αντίληψη του μέσου καθημερινού ανθρώπου.
Φυσικά οι διαφόρων ειδών ορολογίες μπερδεύουν τους μελετητές που δεν έχουν την υπομονή να αναγνωρίσουν τα κοινά στοιχεία των διαφόρων πνευματικών Διδασκαλιών γιατί η προσέγγιση είναι συνήθως προσωπική. Η προσωπικότητά μας όπως είναι γνωστό έχει μία προδιάθεση να χωρίζει (υποκείμενη του μεγαλύτερου αμαρτήματος της χωριστικότητας) και σπάνια αντιλαμβάνεται την ενότητα, με αρκετή πληρότητα, στην πράξη. …

Αποφάσισα να συνεχίσω για κάποιο χρονικό διάστημα τις παραθέσεις εφόσον ορισμένοι φίλοι βρίσκουν εξαιρετικά (όπως γράφουν) διάφορα αποσπάσματα των εισηγήσεων. Δεν θα ήθελα επίσης να νομίσετε ότι αν δεν απαντώ άμεσα σε όλους ότι σας προσεγγίζω προκατειλημμένα (δηλαδή εχθρικά), γιατί αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει. Δεν συμβαίνει μάλιστα γιατί έχω δεχτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την συνθετική πνευματική διδαχή (έστω και θεωρητικά) ότι όλοι οι άνθρωποι ως αθάνατες υπάρξεις είναι ΕΝΑ, άσχετο αν στην πράξη οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την συνεχή προδιάθεση να τονίζουμε τις διαφορές.

Εκκρεμούν επομένως μερικές απαντήσεις προς ορισμένους φίλους.

Αρχίζω από την αγαπητή Avallon:

Έγραψες:

quote:
Avallon: Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον oros777 για την "προσφορά" αυτού του πολύ ενδιαφέροντος θέματος και τον κόπο που έκανε για να το αναπτύξει.

Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για τα καλά σου λόγια.

Έγραψες:

quote:
Avallon: Δε με ενδιαφέρει επίσης διόλου αν θα με κατατάξετε στους μαθητές ή στους Μαθητές εν αρχή όμως σας επιτρέπω να με κατατάξετε σε αυτούς που όπως είπατε μισοκαταλαβαίνουν.

Δεν νομίζω ότι κάποιος στο esoterica μπορεί άμεσα να διακρίνει το σημείο της συνειδησιακής εξέλιξης των άλλων, εκτός και αν έβλεπε απ’ ευθείας την κατάσταση των αφυπνισμένων ή μη αιθερικών και αστρικών κέντρων. … Ατομικά μπορώ να κάνω ορισμένες υποθέσεις, αλλά δεν θα ήμουν 100% σίγουρος για το αποτέλεσμα. Θα ήμουν σίγουρος στατιστικά, … …δηλαδή επιστημονικά, αλλά όχι ενορατικά, ……

Έγραψες:

quote:
Avallon: Αγαπητέ oros777 ανέφερες ότι "... στο ορυκτό βασίλειο ορισμένα από τα ορυκτά ή στοιχεία δέχτηκαν πρόσθετη διέγερση κι έγιναν ραδιενεργά και μια μυστηριώδης χημική μεταβολή έλαβε χώρα στο φυτικό βασίλειο..."
Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα για αυτή τη μυστηριώδη χημική μεταβολή και από που έχεις αντλήσει αυτή την πληροφορία?

Συνεχίζω την παράθεση που προέρχεται όπως και η πρώτη από το βιβλίο «Μύηση Ανθρώπινη και Ηλιακή».

----------------------------

Στo oρυκτό βασίλειo, για παράδειγμα, oρισμένα από τα oρυκτά ή στoιχεία δέχθηκαν πρόσθετη διέγερση κι έγιναν ραδιενεργά και μια μυστηριώδης χημική μεταβoλή έλαβε χώρα στo φυτικό βασίλειo. Αυτή διευκόλυνε τη γεφυρωτική διαδικασία μεταξύ φυτικoύ και ζωικoύ βασιλείoυ, όπως ακριβώς η ραδιενέργεια των oρυκτών είναι η μέθoδoς γεφύρωσης τoυ χάσματoς μεταξύ oρυκτoύ και φυτικoύ βασιλείoυ. Με την πάροδο του χρόνου oι επιστήμoνες θα αναγνωρίσoυν ότι κάθε βασίλειo της φύσης συνδέεται και διεισδύεται όταν oι μoνάδες τoυ βασιλείoυ αυτoύ καθίστανται ραδιενεργές. Αλλά δεν υπάρχει λόγoς να επεκταθoύμε στις γραμμές αυτές. Μια νύξη αρκεί για όσoυς έχoυν μάτια για να βλέπoυν κι ενόραση για να συλλαμβάνουν το νόημα πoυ μεταδίδεται από όρoυς που παρεμποδίζουν γιατί έχουν καθαρά υλιστική σημασία.

----------------------------

Στο βιβλίο της Bailey «Εσωτερική Ψυχολογία I» δίδονται εκατοντάδες στοιχεία για το τι συμβαίνει σχετικά με τον παράγοντα της Ψυχής – Συνείδησης – Ιδιότητας στα διάφορα βασίλεια της φύσης Ορυκτό, Φυτικό, Ζωικό, Ανθρώπινο και το Βασίλειο των Ψυχών. Δηλαδή ποιος είναι ο σκοπός σε κάθε Βασίλειο και πως μεταφέρεται ο παράγων της ψυχής από Βασίλειο σε Βασίλειο, …, τα στοιχεία αυτά σε μία ανώτερη σπείρα προσεγγίζονται στο βιβλίο «Πραγματεία επί του Κοσμικού Πυρός».

Έγραψες:

quote:
Avallon: Κάποια στιγμή αναφέρθηκες στον υγιή αποκρυφισμό... θα ήθελες να μας πεις πως ένας άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει τον υγιή αποκρυφισμό?

O Υγιής αποκρυφισμός διακρίνεται από τον μη υγιή στα εξής στοιχεία:

O Υγιής αποκρυφισμός – εσωτερισμός προωθεί τις ιδέες της ευθυγράμμισης - επαφής και στην συνέχεια συγχώνευσης με το Αθάνατο Πνευματικό τμήμα της Ύπαρξής μας.
Προωθεί εκείνο το σύνολο των ιδεών που ο άνθρωπος απελευθερώνεται σταδιακά από την ταύτισή του με τις υλικές μορφές.
Έτσι γίνεται λόγος για την Ψυχή – Πνεύμα σε κάθε τι μέσα στην Φύση, ορατή και αόρατη. Δίδεται έμφαση στους αόρατους κόσμους γιατί οι ενέργειες και δυνάμεις βρίσκονται στους αόρατους για τις πέντε φυσικές μας αισθήσεις κόσμους.
Στον Υγιή αποκρυφισμό γίνεται λόγος για την πνευματική διάκριση μεταξύ της Ύλης και του Πνεύματος και τονίζεται η φυλακή της ταύτισης και της αποκλειστικής ενασχόλησης με την ύλη και τις υλικές μορφές σε αντίθεση με τον σκοπό που θα πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι να απελευθερωθούν από την ταύτισή τους με τους λεγόμενους τρεις κόσμους της μορφής.

Κάθε είδους πνευματική διδασκαλία συμπεριλαμβανομένων των δογμάτων των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών καθώς επίσης των πνευματικών φιλοσοφιών έχει σαν σκοπό την απελευθέρωση και μπορεί συνεπώς να θεωρηθεί ότι έχει Θεία προέλευση.

Ο μη υγιής αποκρυφισμός ασχολείται με θέματα απόκτησης δυνάμεων που προωθούν την διαιώνισή μας στην ενασχόληση με τον υλισμό.
Την απόκτηση απόκρυφων δυνάμεων που προωθούν την ιδιοτέλεια και την απληστία και διαιωνίζουν το μίσος, την σκληρότητα και την χωριστικότητα.

Στο θέμα που έθεσες στο παρελθόν «Περί Αριστερής Ατραπού» έγινε αρκετός λόγος για την πνευματική διάκριση του Καλού από το κακό, του Φωτός από το σκότος, της Λευκής Μαγείας από την μαύρη μαγεία κα της Αθανασίας από τον θάνατο.

Οι λέξεις που διαφοροποιούν τον υγιή από τον μη υγιή αποκρυφισμό βρίσκονται στην κατανόηση του θέματος του τι είναι σε βάθος Καλό και κακό ή από μία άλλη σκοπιά προσέγγισης, του τι είναι Αληθινό - Πραγματικό και τι λανθασμένο.

Έγραψες:

quote:
Avallon: Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο αμφίβολο της πνευματικότητας αρκετών μυημένων με τους οποίους κάποια στιγμή διασταυρώθηκα στη ζωή μου. Έτσι λοιπόν αν και στην αρχή με τράβηξαν όπως τραβάει το φως τα έντομα και αισθάνθηκα τυχερή και τιμημένη που τους έβαλα στην ζωή μου πιστεύοντας ότι έχω να κερδίσω πολλά από τη σοφία τους έπειτα είδα ότι δεν διαφέρουν καθόλου σε ωριμότητα και έλλειψη πνευματικότητας και συναισθηματισμού από οποιονδήποτε αμύητο.

Έχεις πάρα πολύ δίκαιο σ’ αυτό το σημείο.

Έχει αναφερθεί πάντως στις προηγούμενες σελίδες σ’ αυτό το θέμα ότι κανείς που εμφανίζεται και διαλαλεί ότι είναι μυημένος δεν είναι στην πραγματικότητα μυημένος.
Συνήθως όλοι αυτοί είναι δόκιμοι μαθητές, ή ζηλωτές, που ακόμη έχουν διογκωμένες προσωπικότητες και που αρέσκονται να παριστάνουν τους σπουδαίους γιατί ακόμη υπάρχει μέσα τους μία ή περισσότερες έντονες αρνητικές ιδιότητες που φυσικά με τον καιρό τις καταλαβαίνει κάποιος αμερόληπτος παρατηρητής. Ορισμένοι μάλιστα κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως απατεώνες, …

Οι Μύστες και οι Διδάσκαλοι της Σοφίας εργάζονται συνήθως εσωτερικά με τους Μαθητές τους. Δηλαδή διδάσκουν τις Ψυχές των Μαθητών ανθρώπων και όχι τις προσωπικότητές τους. …

Αγαπητέ theosoficus

Σ’ ευχαριστώ και σένα για τα καλά σου λόγια.

Έγραψες:

quote:
ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο ΦΙΛΤΑΤΟΣ ΟROS777.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ,ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΚΑΤ'ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ.
ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ GURDJIEFF Η ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ.ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ,ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ.

Αν είχες τον χρόνο και την διάθεση να μελετήσεις και να στοχαστείς τα 24 βιβλία της Alice Bailey μάλλον μετά την ανάγνωσή τους θα μιλούσες και θα σκεφτόσουν με πολύ διαφορετικό τρόπο γι’ αυτήν την φιλοσοφία.
Σ’ αυτή την φιλοσοφία περιέχεται από εσωτερική πνευματική σκοπιά κάθε τι που συνέβη στην ιστορία δημιουργίας του Ηλιακού μας Συστήματος. Συνεπώς περιλαμβάνονται πληροφορίες και για την Γη και για κάθε επί μέρους πληροφορία που αφορά τον άνθρωπο και τις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες στους χώρους των Θρησκειών, της Πολιτικής, της Οικονομίας, της Τέχνης, της Φιλοσοφίας, της Επιστήμης κτλ.
Δεν υπάρχει επομένως καμία αντίθεση με τις άλλες επί μέρους φιλοσοφίες, αλλά ούτε και τις θρησκείες, για τον απλούστατο λόγο γιατί περιλαμβάνεται η εσωτερική Γνώση που τις περιέχει όλες.

Όσο για τις αποδείξεις που αναφέρεσαι, … αυτή έχει να κάνει με την υποκειμενική εσωτερική επιστημονική απόδειξη που αποκομίζει κάποιος όταν ενώνεται με την Ψυχή – Πνεύμα. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει μόνο σε μία ενσάρκωση αλλά η διαδικασία συνεχίζεται σε ένα πλήθος ενσαρκώσεων και έως ότου ο άνθρωπος μεταβεί από το ανθρώπινο Βασίλειο στο επόμενο που είναι των απελευθερωμένων Ψυχών, ή το λεγόμενο Βασίλειο του ΘΕΟΥ.
Συνηθίσαμε όμως να σκεφτόμαστε στις μέρες μας με αφετηρία τις επιστημονικές ανακαλύψεις και αποδείξεις οι οποίες όμως κινούνται στην γραμμή του υλισμού και δεν είναι σχετικές με τους εσωτερικούς πνευματικούς αόρατους κόσμους. …

Αγαπητή Unseen

Έγραψες στις 18/07/07:

quote:
Unseen: Επειδή είμαι εξαιρετικά ανυπόμονη, παρορμητική και μαχητική ως άνθρωπος. Όμως προσπαθώ, για την προσωπική μου εξέλιξη, να βρω τον δρόμο της ειρήνης και της αβλάβειας πρώτα μέσα μου και μετά στη σχέση μου με τον κόσμο...

Παρατηρώ ότι μέχρι τώρα αρκετοί μέσα στο esoterica έχετε την ανάγκη να αναφέρεστε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χαρακτήρα σας. Αυτή η ανάγκη σας όμως δεν γνωρίζω σε τι βαθμό έχετε κατανοήσει αν σας βοηθάει να ξεφύγετε και να ρθείτε σε αληθινή επαφή με τον κρυμμένο πνευματικό αθάνατο εαυτό σας που αυτός ο Εαυτός δεν είναι προσωπικός αλλά απρόσωπος. Ο Ανώτερος Εαυτός μας, η Αθάνατη Ψυχή μας (που ζει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ή και εκατομμύρια χρόνια γιατί αλλάζει σύσταση από γύρο σε γύρο ή φυλή σε φυλή αν είναι εξελιγμένη) δεν έχει ανάγκη να περιαυτολογεί γιατί Είναι Αυτό που Είναι στο Αιώνιο Τώρα.

Μήπως επομένως ο δρόμος της ειρήνης και της αβλάβειας βρίσκεται όταν σταματήσουμε να είμαστε προσωπικοί και γίνουμε σιγά σιγά απρόσωποι; Όταν μάθουμε να λειτουργούμε και να συμπεριφερόμαστε πρακτικά μέσα στην καθημερινότητα «ως εάν να είμαστε Aθάνατες Ψυχές»;

Μήπως την αβλάβεια μπορούμε να την κατανοήσουμε όχι τόσο με το να την ανακαλύψουμε μέσα μας αλλά στην σχέση μας με τους συνανθρώπους μας;
Χαρακτηριζόμαστε ως βλαβεροί ή αβλαβείς από την σχέση μας με τους άλλους συνανθρώπους μας και όχι τόσο με το αν κάνουμε κακό ή καλό στον εαυτό μας, έτσι δεν είναι; Ή μάλλον κάνουμε κακό στον εαυτό μας όταν κάνουμε κακό στους άλλους, ή είμαστε ειρηνικοί με τον εαυτό μας όταν είμαστε ειρηνικοί με τους άλλους. Αν όμως αισθανόμαστε χωρισμένοι από τους άλλους γιατί λειτουργούμε προσωπικά, τότε το κάθε τι το κατανοούμε χωριστά από αυτό που βιώνουν οι άλλοι γι’ αυτό και δεν μπορούμε να βιώσουμε την ατομική μας ειρήνη ή την αβλάβεια λόγω της χωριστικής μας δράσης.
Η ενοποίησή μας με το περιβάλλον μας, δηλαδή με όλα τα έμβια όντα, μας οδηγεί στην μη χωριστικότητα και κατ’ επέκταση με την αβλάβεια και την ειρήνη, την σταθερότητα, … και την αιωνιότητα. Φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται και από τον TΥΠΟ της Αθάνατης Συνείδησής μας. …

Πολλές φορές προκειμένου να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην διεύρυνση της συνείδησής μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε όχι τον δρόμο της ελάχιστης αντίστασης αλλά τον αντίθετο δρόμο.
Τι εννοούμε λέγοντάς το αυτό;
Έστω ότι κάποιος έχει κλήση προς θέματα καλλιτεχνικά και καθόλου για θέματα Πολιτικής ή Οικονομίας. Τότε θα πρέπει να ασχοληθεί με τα θέματα που είναι αντίθετα με τις κλίσεις και τάσεις του. Έτσι θα αναπτύξει ιδιότητες που συνδέονται με κοινωνικές δραστηριότητες με τις οποίες δεν ασχολείται. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μελετήσουν (παραδείγματος χάριν) με τίποτε πολιτικά ή επιστημονικά συγγράμματα και όμως δεν μπορούν να καταλάβουν τι θα κερδίσουν αν θα ασχοληθούν με θέματα που δεν τους πηγαίνουν καθόλου ως χαρακτήρες. …
Υπάρχουν πάλι άλλοι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στον φόβο και δεν μπορούν να καταλάβουν το τι σημαντικά πράγματα θα κερδίσουν αν ασχοληθούν με την βίωση καταστάσεων προκειμένου να αναπτύξουν την αφοβία.
Άλλοι κατανοούν ότι είναι αρκετά συναισθηματικοί και ότι λειτουργούν μέσα από θέλω και δεν θέλω, μέσα από αρέσω και δεν αρέσω, φυσικά με τίποτε δεν μπορούν να κατανοήσουν το τι θα κερδίσουν αν ασχοληθούν με νοητικής φύσης θέματα στην κατεύθυνση του «τι πρέπει και δεν πρέπει».

Για όλα τα παραπάνω φυσικά χρειάζεται να υπάρχει η θέληση (μέσα στον άνθρωπο) γιατί αν αυτή δεν είναι ισχυρή, τότε δυσκολεύεται κάποιος να ασχοληθεί με την βελτίωση του εαυτού του.
Στην πραγματικότητα εργασία με τον εαυτό μας στην πορεία ενοποίησης με τον Ανώτερο Εαυτό σημαίνει πρακτική καθημερινή εργασία με εμάς. Αυτή είναι η Μαθητεία, η εργασία με τον χαρακτήρα μας, δηλαδή με τα επί μέρους χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα.

Έγραψες επίσης στις 18/07/07:

quote:
Unseen: Εσύ τώρα γιατί είσαι έτσι προκατειλημμένος μαζί μου και θεωρείς πως ό,τι γράφω καταφέρεται εναντίον σου προσωπικά; ……

Να ξέρεις ότι ατομικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου ότι είμαι προκατειλημμένος με κανένα σας, άσχετο αν ως χαρακτήρας διαφοροποιούμαι σε κάποιο βαθμό. ……
Η διαφοροποίησή μας ως χαρακτήρες είναι αυτή που σου δημιουργεί αυτή την εντύπωση.
Θέτω τώρα τις σκέψεις μου σχετικά μ’ αυτό το θέμα της προκατάληψης, γιατί αλλάζει όταν το προσεγγίσουμε από εσωτερική σκοπιά σε σχέση με εμάς που είμαστε μελετητές και αναζητητές της ελεθευρίας.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω ο Χριστός ήταν προκατειλημμένος με τους γραμματείς και φαρισαίους όταν τους απέδιδε τον χαρακτηρισμό της υποκρισίας; Δηλαδή ήταν εχθρικά διακείμενος προς μία τάξη ανθρώπων επειδή ερχόταν σε αντίθεση οι θεωρίες με τις πράξεις τους; Επειδή δεν ακολουθούσαν την νομοθεσία που δίδασκαν και επειδή άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν;

Παραθέτω διάφορα αποσπάσματα του Διδασκάλου της Σοφίας Djwhal Kull και ορισμένες φορές του Μορύα που και οι δύο αναφέρουν ότι είναι μαθητές του Χριστού. Που και οι δύο δεν έχουν διόλου προσωπικότητες (απ’ ότι αναφέρεται) και που και οι δύο μπορούν οιαδήποτε στιγμή να δομήσουν μία προσωπικότητα ή να την εξαφανίσουν. Γι’ αυτό στον εσωτερισμό τους αποκαλούμε υπεράνθρωπους έχοντας δυνατότητες εντελώς ακατανόητες στους κοινούς καθημερινούς ανθρώπους.
Αυτές οι Οντότητες λοιπόν αποκαλούν εμάς τους ενσαρκωμένους και αμαρτωλούς ανθρώπους (ειδικότερα τους ανεξέλιγκτους), ορισμένες φορές αλλού ως συναισθηματικά ζώα, αλλού ως ποντίκια και σαλιγκάρια … και αυτό το κάνουν γιατί νομίζεις; (ρητορική ερώτηση).
Μα αγαπητή Unssen γιατί μας ΑΓΑΠΟΥΝ αληθινά και γιατί πράγματι ενδιαφέρονται για εμάς τα ανθρώπινα όντα προκειμένου να εξελιχθούμε και να ακολουθήσουμε τον ΦΩΤΕΙΝΌ ΔΡΟΜΟ που έχει χαραχτεί από όλους τους Φωτισμένους όλων των εποχών.
Αν όμως εμείς διεπόμαστε από ένα σύνολο αρνητικών ιδιοτήτων (υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό οι αρνητικές μας ιδιότητες των θετικών) τότε φυσικά τα φωτισμένα λόγια τους δεν μας αγγίζουν και έχουμε την προσωπική αίσθηση και εντύπωση ότι Αυτοί είναι … προκατειλημμένοι με εμάς (δηλαδή είναι εχθρικοί απέναντί μας) γιατί απλά λειτουργούμε ακόμη περισσότερο προσωπικά και γιατί μάλλον έχουμε πολύ λίγη επαφή με τον αθάνατο Ανώτερο Εαυτό μας. (Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά σ’ αυτό το σημείο σχετικά με το τι συμβαίνει σήμερα στην ανθρωπότητα).

Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για τις σκέψεις και τις πράξεις μας γιατί καθημερινά κλείνουμε τις πόρτες εμείς οι ίδιοι (προς τους αιώνιους πνευματικούς κόσμους).
Σε αυτό αναφερόταν όλες οι πνευματικές γραφές (από Ανατολή σε Δύση και από Βορρά προς Νότο) όταν έλεγαν μετανοείτε αμαρτωλοί. Αλλά εμείς τον χαβά μας.

Μην νομίζεις αγαπητή Unssen ότι όλοι όσοι διαβάζουν τα γραπτά μας καταλαβαίνουν σε βάθος το τι συμβαίνει.
Οι περισσότεροι γράφουν διάφορα μηνύματα γιατί έχουν μία μεγάλη ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους άλλους, ή επειδή έχουν προβλήματα μοναξιάς και ίσως ανασφάλειας, … επειδή δεν καταλαβαίνουν σε βάθος τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και επειδή βιάζονται να πουν αυτό που κατανοούν, για να κάνουν ίσως επίδειξη των γνώσεών τους κτλ.
Κατά την ταπεινή μου άποψη εσύ ατομικά έχεις αρκετές θετικές ιδιότητες αλλά και ορισμένες αρνητικές (που εσύ αισθάνθηκες την ανάγκη να αναφέρεις σε ορισμένα γραπτά σου) και όπως υπονοείς σε εμποδίζουν να έρθεις σε άμεση επαφή με αυτό που ονομάζουμε Ανώτερο Εαυτό.
Φυσικά μπορεί κάποιος παρατηρητής να βλέπει περισσότερο καθαρά από εμάς τις θετικές και τις αρνητικές μας ιδιότητες αλλά σε γενικές γραμμές θεωρείται παρακινδυνευμένο να αναφερόμαστε στις αρνητικές ιδιότητες των συνανθρώπων μας, για να μην τους πληγώσουμε κτλ.
Και όμως στον εσωτερισμό δεν θεωρείται τόσο κακό στο να αναφερόμαστε σε κάποια αρνητική ιδιότητα προκειμένου να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας να απελευθερωθεί απ’ αυτή. Εξαρτάται από την πρόθεσή μας. ……
Για σκέψου ο Χριστός όταν αποκαλούσε υποκριτές τους Φαρισαίους τι κρίση τους προκαλούσε!!!
Αυτό που συνέβαινε μπορούμε να το κατανοήσουμε ως αντίθεση της ειλικρινούς στάσης Του Χριστού με την υποκριτική συμπεριφορά των Φαρισαίων. Δηλαδή ερχόταν σε σύγκρουση η θετική στάση του Χριστού με την αρνητική στάση των Φαρισαίων.
Αυτό επίσης συμβαίνει πολλές φορές στην καθημερινότητα όταν έρχονται σε επαφή οι ανιδιοτελείς χαρακτήρες με τους ιδιοτελείς. Οι αβλαβείς με τους βλαβερούς. Οι ταπεινοί με τους αλαζόνες. Οι σταθεροί με τους ασταθείς. Οι μικρόψυχοι με τους μεγαλόψυχους. Οι ενσυνείδητοι με τους ασυνείδητους. Στην πραγματικότητα αυτή είναι η αληθινή μάχη. Η μάχη των ανώτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων ορισμένων ανθρωπιστών (ή των διαφόρων Σοφών ανά τους αιώνες) με την αρνητική συμπεριφορά όσων λειτουργούν καθαρά μόνο για την ικανοποίηση των προσωπικών εγωιστικών τους προσωπικοτήτων. Αυτή η μάχη ή η αντιπαράθεση μπορούμε να πούμε ότι αφορά το κάθετο σκέλος του συμβόλου του σταυρού.
Φυσικά υπάρχει και η καθημερινή συνηθισμένη μάχη μεταξύ των απανταχού ιδιοτελών, ή των άπληστων μεταξύ τους, ή αυτών που τρέφονται με τις αντιπαραθέσεις, ή αυτών που είναι κλέφτες, ή των απατεώνων, (ή και των προσωπικά φιλόδοξων όπως συμβαίνει στις μέρες μας μεταξύ πρωτοκλασάτων πολιτικών) … Αυτή η μάχη ή αντιπαράθεση μπορούμε να πούμε ότι αφορά το οριζόντιο σκέλος του συμβόλου του σταυρού. ……

Αν ορισμένοι άνθρωποι που επιθυμούν να προσεγγίσουν κατά το δυνατόν περισσότερο εποικοδομητικά τα διάφορα τεκταινόμενα στην καθημερινότητα έχουν υπόψη τους τέτοιου είδους προσεγγίσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μας, τότε φυσικά θα προσπαθούν να κατανοούν ο καθένας τις απόψεις του άλλου με όσο το δυνατόν περισσότερη αβλάβεια, όταν συζητούν, στα γραπτά τους.

Υ.Γ. Τελευταία έχω κάποιου είδους αντικειμενικές δυσκολίες, γι’ αυτό και δεν γνωρίζω αν θα είμαι σε θέση να απαντώ άμεσα.

Καλημέρα

Γνώθι σαυτόν

UnseenΜέλος
28/09/2007, 13:40:29
Αγαπητέ μου oros777,

Θα πρέπει κατ’ αρχάς να σου πω ότι διάβασα με μεγάλη χαρά τα τελευταία σου μηνύματα προς τον Dying Incubus, τα οποία έγραψες προτού λείψεις γι’ αυτό το διάστημα των δύο μηνών. Στα μηνύματα αυτά εγώ τουλάχιστον αναγνώρισα κάτι, στο οποίο δεν θέλω να επεκταθώ προς το παρόν περισσότερο, αλλά που έχει μεγάλη σχέση με την ευθυγράμμιση στην οποία αναφέρεσαι στο τελευταίο σου μήνυμα.

Επίσης, θέλω να σε ευχαριστήσω που ασχολήθηκες τόσο διεξοδικά με το μήνυμά μου της 18ης Ιουλίου. Και να σου πω ότι συμφωνώ με τα γραφόμενά σου. Οι όποιες αντιδράσεις και ασυμφωνίες προκύπτουν όταν συγκρούονται στοιχεία των ανθρώπων τα οποία δεν έχουν εποπτεία της αθάνατης και ενωμένης με τα πάντα φύσης τους.

Ωστόσο, η γαλήνη και η αβλάβεια με τον κόσμο γύρω – και ζητώ συγνώμη που μπαίνω σε μια φιλοσοφική συζήτηση, όμως αυτά τα ζητήματα εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά για μένα – αναπόδραστα είναι αντανάκλαση της γαλήνης και της αβλάβειας με τον κόσμο εντός. Αν δεν έχω αποθέματα αγάπης μέσα μου, δεν μπορώ να δώσω και δεν μπορώ ούτε να πάρω αγάπη. Είναι ίσως εγωκεντρικό, δυστυχώς όμως αληθινό: για τον καθένα μας το κέντρο του κόσμου είναι μέσα του, μέχρι εκείνη τη στιγμή που θα μπορέσει να εξυψώσει τη συνείδησή του και να το διακρίνει παντού γύρω.

Ποιος όμως τα έχει καταφέρει σε βαθμό που αυτή η μετατόπιση κέντρου να αντανακλάται καθολικά στη συμπεριφορά του; Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει κανέναν τέτοιον άνθρωπο. Έχω γνωρίσει ανθρώπους με υψηλές στιγμές και έχω αναγνωρίσει και για μένα την ίδια αυθεντικά υψηλές στιγμές (όποτε δηλ. αυτές δεν ήταν μια ψευδ-αίσθηση), όμως πρόκειται ακριβώς για στιγμές και όχι για μια ενιαία, συνεχή εμπειρία που συνιστά ένα αδιάψευστο, φωτεινό παράδειγμα. Και ίσως να ζητάω πολλά, αλλά ζητάω αυτό ακριβώς: μια συνεπή συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι σε όσα πρεσβεύουν.

Κάπου είχες γράψει σε ένα μήνυμά σου προς τον Dying Incubus ότι βρίσκεσαι σε επικοινωνία με τον ανώτερο εαυτό σου. Έχω ακούσει και άλλους ανθρώπους να το λένε. Δεν το κρύβω πως υπήρξα κι εγώ για ένα διάστημα ένας από αυτούς. Για τον εαυτό μου κατάλαβα πως βρισκόμουν σε πλάνη. Για τους άλλους (δεν αναφέρομαι σε σένα) μπορούσα μόνο να ελέγξω τη συμπεριφορά τους για να διαπιστώσω το αληθές της δήλωσής τους. Κανένας απ’ όσους κάνουν τέτοιες δηλώσεις δεν είναι σε θέση να στηρίξουν με τον τρόπο και τη συμπεριφορά τους τη δήλωσή τους. Διαρκώς υποπίπτουν σε ατοπήματα και ανακολουθίες. Επιτέλους, λοιπόν, ας μην κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Ας αφήσουν να μιλήσει γι’ αυτούς Αυτό που Είναι, αν είναι. Αλλά δεν είναι, δυστυχώς… Ίσως βέβαια να ζητάω πολλά από ενσαρκωμένους, αμαρτωλούς ανθρώπους όμως ένας μεγαλύτερος βαθμός συνέπειας δεν είναι ανέφικτος, είμαι σίγουρη.

Και σ’ αυτό το σημείο θα συμφωνήσω μαζί σου, επεκτείνοντας λίγο και λέγοντας ότι δεν αρκεί κανείς να έχει μια γενική θέαση/θεώρηση του ο,τιδήποτε. Είναι σημαντικό να έχει τις γνώσεις και τις επιγνώσεις που θα του επιτρέψουν στην πορεία να γίνει ο ίδιος ζωντανή εκδήλωση αυτού που πρεσβεύει. Ειδάλλως δεν θα είναι παρά χαλκός ηχών και κύμβαλον αλλαλάζον...

Τέλος, για τα επιμέρους του θέματος της προκατάληψης. Δέχομαι τον δρόμο που είναι αντίθετος σε κείνον της ελάχιστης αντίστασης. Δέχομαι επίσης ότι μπορεί κάποτε κάποιος να πει ή να κάνει κάτι που θα είναι ίσως δυσάρεστο για κάποιον άλλον, προκειμένου να τον οδηγήσει σε μια συνειδητοποίηση. Πιστεύω ότι αυτό γίνεται ούτως ή άλλως, ακόμη και στην καθημερινή μας ζωή, ασυνείδητα τις περισσότερες φορές, όταν η αιώνια ουσία μας ή ακόμη και απλά η ψυχή μας μάς οδηγούν να συμμετάσχουμε σε αλληλεπιδράσεις από τις οποίες βγαίνουμε «πληγωμένοι», «πικραμένοι», κ.τ.ό., έχοντας όμως πάρει πολύτιμα μαθήματα. Κάθε αλληλεπίδραση είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε κάτι για τον εαυτό μας και για τον κόσμο.

Υπάρχει όμως ένα λεπτό σημείο. Η στιγμή που θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας ικανό να χειραγωγήσει έναν άλλον άνθρωπο, έστω και για να τον «διδάξει», είναι η στιγμή που αρχίζουμε να χάνουμε τη μπάλα, γιατί γλιστράμε σε κάτι σκοτεινό, αλλά τόσο λεπτοφυές που είναι πραγματικά δυσδιάκριτο. Προσωπικά δεν θα επιχειρούσα αυτή τη μέθοδο, να γίνω δηλαδή συνειδητά δυσάρεστη με σκοπό να εκπαιδεύσω, γιατί έχω συναίσθηση της παγίδας που ενυπάρχει. Όταν λοιπόν γίνομαι δυσάρεστη, σπάνια είναι η αλήθεια, αυτό οφείλεται στον αυξημένο παρορμητισμό μου και όχι σε κάποια άλλου είδους αίσθηση. Και 9 στις 10 φορές μετανιώνω αμέσως μετά, αλλά δυστυχώς είναι ήδη αργά...

Για να μην μακρηγορώ, χαίρομαι που σε βλέπω να ξαναγράφεις στο εσοτέρικα., ιδίως όταν γράφεις μηνύματα που μιλούν από μόνα τους για όσα πιστεύεις, τα οποία γίνονται καλύτεροι πρεσβευτές της ουσίας που θέλεις να μεταδώσεις απ’ ό,τι εκατοντάδες πιθανές παραθέσεις κειμένων. Ο κόσμος, καλέ μου oros777, δεν έχει τόση ανάγκη από θεωρίες. Έχει όμως απόλυτη και άμεση ανάγκη από παραδείγματα.

Καλώς μας ξανάρθες, καλή συνέχεια.
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.

28/09/2007, 15:41:49
quote:
Η στιγμή που θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας ικανό να χειραγωγήσει έναν άλλον άνθρωπο, έστω και για να τον «διδάξει», είναι η στιγμή που αρχίζουμε να χάνουμε τη μπάλα, γιατί γλιστράμε σε κάτι σκοτεινό, αλλά τόσο λεπτοφυές που είναι πραγματικά δυσδιάκριτο.

Πόσο μα πόσο πολύ δίκιο έχεις καλή μου...
Μου συνέβει πολλάκις αυτό και είναι όντως απογοητευτικό να βλέπεις από κάποιον αυτή τη συμπεριφορά...

Αγαπητέ oros777 χαίρομαι που είσαι και πάλι κοντά μας.

29/09/2007, 14:06:09
Φίλε theosoficus, νομίζω πως ο άνθρωπος ο οποίος είναι έτοιμος για να ωφεληθεί από την διδασκαλία του Θιβετανού, της Blavatsky, του Γκουρτζίεφ κλπ, θα το καταφέρει μέσω οποιασδήποτε διδασκαλίας.

Σ' αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τον oros777, ότι οι περισσότερες - αν όχι όλες - οι εσωτερικές διδασκαλίες αποσκοπούν στο ίδιο πράγμα.
Έχει τύχει να δω ανθρώπους να αποδέχονται κάποια ορισμένη διδασκαλία απορρίπτοντας τις υπόλοιπες ή να μην αναγνωρίζουν έστω την θετική συμβολή που θα μπορούσαν αυτές να έχουνστην Ψυχή τους.
Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι μπορεί να μην έχουν κατανοήσει καν την διδασκαλία την οποία ακολουθούν.
Ένας από τους στόχους των διδασκαλιών είναι η σύνθεση κι η ένωση.
Κι αυτές οι αξίες δεν θα έρθουν με μια απλή ανάγνωση - ακόμη κι όταν αυτή διαρκεί για χρόνια - αλλά με την κατανόηση και τον διαλογισμό επάνω σ' αυτά που προσφέρονται μπροστά στα μάτια σου.
Πως μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η διδασκαλία στην οποία εμείς εντρυφούμε είναι η μόνη που θα μας ωφελήσει ενώ οι υπόλοιπες είναι λανθασμένες?
Πως επιτυγχάνουμε την ένωση και την σύνθεση μ' αυτόν τον τρόπο?

Όσον αφορά το θέμα των αποδείξεων, νομίζω πως με τον καιρό αυτές έρχονται από μόνες τους.
Μόνο που είναι σε βιωματικό επίπεδο.
Όσο εξετάζεις τον εαυτό σου, τις σκέψεις σου και τα συμπεράσματα σου κι όσο βλέπεις την κοσμοθέαση σου να διευρύνεται και να μπορεί να συμπεριλάβει ολοένα και περισσότερα πράγματα, τότε είσαι σίγουρος ότι έχεις και τις αποδείξεις αλλά και τα εχέγγυα για να συνεχίσεις την πορεία σου...

quote:
Έχει αναφερθεί πάντως στις προηγούμενες σελίδες σ’ αυτό το θέμα ότι κανείς που εμφανίζεται και διαλαλεί ότι είναι μυημένος δεν είναι στην πραγματικότητα μυημένος.
Συνήθως όλοι αυτοί είναι δόκιμοι μαθητές, ή ζηλωτές, που ακόμη έχουν διογκωμένες προσωπικότητες και που αρέσκονται να παριστάνουν τους σπουδαίους γιατί ακόμη υπάρχει μέσα τους μία ή περισσότερες έντονες αρνητικές ιδιότητες που φυσικά με τον καιρό τις καταλαβαίνει κάποιος αμερόληπτος παρατηρητής. Ορισμένοι μάλιστα κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως απατεώνες, …

Αυτό ακριβώς, φίλε oros777!
Ένας μυημένος πολύ απλά δε νιώθει την ανάγκη να διαλαλήσει ότι είναι μυημένος και δεν το πράττει.
Δεν γίνεται άλλωστε να το διαλαλήσει...

Παρόλα αυτά όταν ένας άνθρωπος το πράττει αυτό πιστεύω ότι έχουμε να σκεφτούμε δύο περιπτώσεις.
Την πρώτη περίπτωση που ο άνθρωπος το κάνει για να πείσει τον εαυτό του ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι πραγματικό (πλανεμένος).
Την περίπτωση που διαλαλεί κάτι ψεύτικο για τον ίδιο για να εξαπατήσει τους γύρω του (απατεώνας).

Συμφωνώ με το πνεύμα των υπόλοιπων που αναφέρεις στην Unseen, κι ειδικά με το δύσκολο θέμα της απροσωπίας.

29/09/2007, 15:42:19
Μερικές σκέψεις επάνω στα γραφόμενα....

quote:
Παρατηρώ ότι μέχρι τώρα αρκετοί μέσα στο esoterica έχετε την ανάγκη να αναφέρεστε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χαρακτήρα σας. Αυτή η ανάγκη σας όμως δεν γνωρίζω σε τι βαθμό έχετε κατανοήσει αν σας βοηθάει να ξεφύγετε και να ρθείτε σε αληθινή επαφή με τον κρυμμένο πνευματικό αθάνατο εαυτό σας που αυτός ο Εαυτός δεν είναι προσωπικός αλλά απρόσωπος. Ο Ανώτερος Εαυτός μας, η Αθάνατη Ψυχή μας (που ζει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ή και εκατομμύρια χρόνια γιατί αλλάζει σύσταση από γύρο σε γύρο ή φυλή σε φυλή αν είναι εξελιγμένη) δεν έχει ανάγκη να περιαυτολογεί γιατί Είναι Αυτό που Είναι στο Αιώνιο Τώρα.

Επειδή η υποτιθέμενη σχέση χαρακτήρα η προσωπικότητας και ουσίας είναι κάτι που παρατηρώ και ερευνώ πολύ καιρό, έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν οντως υπάρχει αυτή η διάκριση η είναι και αυτή μια πλάνη ,….μια διαφυγή του μυαλού από την αδυναμία να δεχθεί την πραγματικότητα όπως έχει.
Επίσης αν δεχθούμε ότι αυτος ο δυισμός υφίσταται, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και μια άλλη έννοια. Αυτή της εξέλιξης. Αν ο ανώτερος εαυτός μας, η αθάνατη ψυχή μας είναι τέτοια, τότε η ίδια δεν γίνεται να μην είναι τέλεια…οπότε αυτό που εξελίσεται είναι η προσωπικότητα μας

Η ανάγκη να εκφραστεί και να αναφερθεί κανείς στα δικά του γνωρίσματα προέρχεται από την αίσθηση του << εγώ είμαι>>. O εσωτερικός μας εαυτός προέρχεται από την κοσμική συνείδηση και αποτελεί ελάχιστο μόριο αυτής αλλά για να γίνει κατανοητός λαμβάνει προσωπική χροιά και απευθύνεται σε μια ατομικότητα.

quote:
Μήπως επομένως ο δρόμος της ειρήνης και της αβλάβειας βρίσκεται όταν σταματήσουμε να είμαστε προσωπικοί και γίνουμε σιγά σιγά απρόσωποι; Όταν μάθουμε να λειτουργούμε και να συμπεριφερόμαστε πρακτικά μέσα στην καθημερινότητα «ως εάν να είμαστε Aθάνατες Ψυχές»;

Δηλαδή πώς να συμπεριφερόμαστε?
Όταν οι δικές μου ανάγκες , οι προσδοκίες μου, οι στόχοι μου βάλλονται η εμποδίζονται [ ακόμη και από εμένα] δεν θα αντιδράσω και δεν θα ψάξω να βρώ την λύση θέτοντας όρια ?[ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΌΣ]
Η θα οπισθοχωρήσω μένοντας άπραγη και αμίλητη σκεφτόμενη τις ενώσεις και την αθανασία…?[ για ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ και μάλιστα αρνητικό μου μοιάζει]
Αυτό που λες σαν ΙΔΕΑ είναι ίσως το ιδανικό, αν δεν γίνει βαρετό στη συνέχεια, αλλά όπως και ναναι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους ελάχιστους παρά μόνο σαν διαφυγή σε ένα δικό τους κόσμο.

quote:
Αν όμως αισθανόμαστε χωρισμένοι από τους άλλους γιατί λειτουργούμε προσωπικά, τότε το κάθε τι το κατανοούμε χωριστά από αυτό που βιώνουν οι άλλοι γι’ αυτό και δεν μπορούμε να βιώσουμε την ατομική μας ειρήνη ή την αβλάβεια λόγω της χωριστικής μας δράσης.

Όταν οι άλλοι όμως αισθάνονται χωριστικά εμείς τι θα πρέπει να κάνουμε εκτός του να νιώθουμε ανώτεροι και θεοσταλμένοι....κλεισμένοι σε ένα κύκλο ζάχαρης και γαλήνης που μας προστατεύει από κάθε βλαβερό?
Εχεις ποτέ σκεφτεί ότι υπάρχει μια πιθανότητα να κατασκευάζουμε εμείς οι ίδιοι μια πλασματική ειρηνική διανοητική κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται πουθενά παρά μόνο στα όνειρα μας?
Βρισκόμενοι σε αυτή την κατάσταση μπορεί να αγγίζουμε την υπέρτατη γαλήνη αλλά μένουμε στάσιμοι ενώ νομίζουμε ότι κινούμαστε...

quote:
Μην νομίζεις αγαπητή Unssen ότι όλοι όσοι διαβάζουν τα γραπτά μας καταλαβαίνουν σε βάθος το τι συμβαίνει.
Οι περισσότεροι γράφουν διάφορα μηνύματα γιατί έχουν μία μεγάλη ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους άλλους, ή επειδή έχουν προβλήματα μοναξιάς και ίσως ανασφάλειας, … επειδή δεν καταλαβαίνουν σε βάθος τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και επειδή βιάζονται να πουν αυτό που κατανοούν, για να κάνουν ίσως επίδειξη των γνώσεών τους κτλ.

Εγώ είμαι από αυτούς τους ''περισσότερους'' που διαθέτουν όλα αυτά και μερικά άλλα. Εσύ γιατί θέλεις να γράφεις?

quote:
Ποιος όμως τα έχει καταφέρει σε βαθμό που αυτή η μετατόπιση κέντρου να αντανακλάται καθολικά στη συμπεριφορά του; Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει κανέναν τέτοιον άνθρωπο. Έχω γνωρίσει ανθρώπους με υψηλές στιγμές και έχω αναγνωρίσει και για μένα την ίδια αυθεντικά υψηλές στιγμές (όποτε δηλ. αυτές δεν ήταν μια ψευδ-αίσθηση), όμως πρόκειται ακριβώς για στιγμές και όχι για μια ενιαία, συνεχή εμπειρία που συνιστά ένα αδιάψευστο, φωτεινό παράδειγμα. Και ίσως να ζητάω πολλά, αλλά ζητάω αυτό ακριβώς: μια συνεπή συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι σε όσα πρεσβεύουν.

Ουτε εγώ έχω γνωρίσει κανένα απολύτως εκτός από μερικούς που με κάποια λεκτική ικανότητα καταφέρνουν και πείθουν τους εαυτούς τους και τους άλλους ότι οι πράξεις τους έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα ....οτι ο τρόπος ζωής τους είναι ο αντικειμενικά σωστός κλπ…
Ίσως να υπάρχουν μερικές στιγμές για όλους αλλα συγχρόνως υπάρχουν και οι αντίθετες.

quote:
Αυτές οι Οντότητες λοιπόν αποκαλούν εμάς τους ενσαρκωμένους και αμαρτωλούς ανθρώπους (ειδικότερα τους ανεξέλιγκτους), ορισμένες φορές αλλού ως συναισθηματικά ζώα, αλλού ως ποντίκια και σαλιγκάρια … και αυτό το κάνουν γιατί νομίζεις; (ρητορική ερώτηση).

ΘΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ…
Αν και δεν έχω συναντήσει πουθενά αυτούς τους χαρακτηρισμούς, θεωρώ ότι ένας ανώτερος διδάσκαλος που θεωρητικά γνωρίζει την αγάπη και κατανοεί την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και τον μηχανισμό της σκέψεως,δεν θα εκφραζόταν κατά τέτοιο τρόπο χρησιμοποιώντας τόσο απαξιωτικές λέξεις και φράσεις

Αμαρτωλοί, ανεξέλιγκτοι, συναισθηματικά ζώα κλπ…. Λέξεις που προκαλούν αντίδραση, θυμό και αμφισβήτηση σε όποιονδήποτε και τελικά παράγουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο και σαν ήχοι και σαν έννοιες. Δεν είναι λογικό και ουτε αρμόζει σε κανένα δάσκαλο.

..............σκέψεις υλικές αφού και αυτό είναι μέσα μας...

29/09/2007, 15:52:35
quote:
Αν και δεν έχω συναντήσει πουθενά αυτούς τους χαρακτηρισμούς, θεωρώ ότι ένας ανώτερος διδάσκαλος που θεωρητικά γνωρίζει την αγάπη και κατανοεί την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και τον μηχανισμό της σκέψεως,δεν θα εκφραζόταν κατά τέτοιο τρόπο χρησιμοποιώντας τόσο απαξιωτικές λέξεις και φράσεις

Αμαρτωλοί, ανεξέλιγκτοι, συναισθηματικά ζώα κλπ…. Λέξεις που προκαλούν αντίδραση, θυμό και αμφισβήτηση σε όποιονδήποτε και τελικά παράγουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο και σαν ήχοι και σαν έννοιες. Δεν είναι λογικό και ουτε αρμόζει σε κανένα δάσκαλο.

oros777Μέλος
30/09/2007, 00:24:23

Αγαπητή Unseen

Σίγουρα και ατομικά χάρηκα με τις αναγνωρίσεις σου.

Έγραψες:

quote:
UnseenΩστόσο, η γαλήνη και η αβλάβεια με τον κόσμο γύρω – και ζητώ συγνώμη που μπαίνω σε μια φιλοσοφική συζήτηση, όμως αυτά τα ζητήματα εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά για μένα – αναπόδραστα είναι αντανάκλαση της γαλήνης και της αβλάβειας με τον κόσμο εντός. Αν δεν έχω αποθέματα αγάπης μέσα μου, δεν μπορώ να δώσω και δεν μπορώ ούτε να πάρω αγάπη. Είναι ίσως εγωκεντρικό, δυστυχώς όμως αληθινό: για τον καθένα μας το κέντρο του κόσμου είναι μέσα του, μέχρι εκείνη τη στιγμή που θα μπορέσει να εξυψώσει τη συνείδησή του και να το διακρίνει παντού γύρω.

Ποιος όμως τα έχει καταφέρει σε βαθμό που αυτή η μετατόπιση κέντρου να αντανακλάται καθολικά στη συμπεριφορά του; Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει κανέναν τέτοιον άνθρωπο. Έχω γνωρίσει ανθρώπους με υψηλές στιγμές και έχω αναγνωρίσει και για μένα την ίδια αυθεντικά υψηλές στιγμές (όποτε δηλ. αυτές δεν ήταν μια ψευδ-αίσθηση), όμως πρόκειται ακριβώς για στιγμές και όχι για μια ενιαία, συνεχή εμπειρία που συνιστά ένα αδιάψευστο, φωτεινό παράδειγμα. Και ίσως να ζητάω πολλά, αλλά ζητάω αυτό ακριβώς: μια συνεπή συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι σε όσα πρεσβεύουν. …… ……

Είναι σημαντικό να έχει τις γνώσεις και τις επιγνώσεις που θα του επιτρέψουν στην πορεία να γίνει ο ίδιος ζωντανή εκδήλωση αυτού που πρεσβεύει. Ειδάλλως δεν θα είναι παρά χαλκός ηχών και κύμβαλον αλλαλάζον...

Πράγματι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας σήμερα είναι ότι λείπουν τα φωτεινά παραδείγματα συμπεριφοράς στον κόσμο. Ή μάλλον καλύτερο θα ήταν να πούμε ότι τα φωτεινά παραδείγματα δεν λείπουν τόσο πολύ όσο νομίζουμε, αλλά ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την διακριτική τους ικανότητα να τα παρατηρούν μέσα στην καθημερινότητα.

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται μέσα σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις για το καλό του κόσμου και που η δράση τους είναι αληθινά ανιδιοτελής. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πάρα πολλοί που βρίσκονται και που πρωτοστατούν μέσα στις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι συμπεριφέρνονται με σωστό τρόπο, αλλά σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί που εργάζονται ειρηνικά με αβλάβεια και έχουν πολύ ορθή συμπεριφορά.
Μπορούμε να τους βρούμε στους Γιατρούς του Κόσμου, στον Ερυθρό Σταυρό, στην Green Peace, γιατί όχι ορισμένους μέσα στον Ο.Η.Ε., σε χιλιάδες άλλες οργανώσεις που προσφέρουν εθελοντική εργασία χωρίς τυμπανοκρουσίες και προσωπική περιαυτολογία. Αισθάνονται την ατομική ανάγκη να υπηρετούν, το πράττουν με ταπεινότητα, χωρίς να περιμένουν οιοδήποτε έπαινο από κανένα. Όλοι αυτοί έχουν κάποιου είδους επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό, αισθάνονται εσωτερική χαρά η οποία διαφοροποιείται από την προσωπική ευτυχία και δεν έχουν τα χιλιάδες ψυχοπαθολογικά προβλήματα του καθημερινού μέσου πολίτη. Φυσικά σχεδόν οι περισσότεροι απ’ αυτούς βρίσκονται εκτός των λεγόμενων εσωτερικών ομάδων. … …
Aυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάποια ελαττώματα, αλλά συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο αποτελούν σίγουρα, παράδειγμα προς μίμηση.
Μεταξύ της σημαντικά (έως εντελώς) εσφαλμένης συμπεριφοράς της πλειονότητας της ανθρωπότητας και έως την πλήρη τελειοποίηση υπάρχουν διάφορα συνειδησιακά εξελικτικά στάδια και σίγουρα πολύ δύσκολα μπορούμε να βρούμε κάποιον που να είναι του ηθικού ύψους της Μητέρας Τερέζας, ή του Κρισναμούρτι.

Ατομικά επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το πέρασα μέσα στις λεγόμενες εσωτερικές ομάδες, νομίζω ότι ξέρω αρκετά καλά για το κλίμα που επικρατεί.

Οι περισσότεροι που κυκλοφορούν μέσα σε αυτούς τους λεγόμενους εσωτερικούς κύκλους είναι αδαείς, οι αρχηγοί τους όπως ξανά ανέφερα δεν είναι εντάξει και σίγουρα δεν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Θα ήθελα να ξέρεις όμως ότι υπάρχουν και υγιείς εσωτερικές σχολές (εκτός Ελλάδας) οι οποίες δεν είναι τόσο γνωστές και που προσφέρουν εδώ και δεκαετίες εσωτερικό σημαντικό έργο. Ακόμη όμως και σ’ αυτές τις σχολές δεν μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι αξίζουν, αλλά υπήρξαν και υπάρχουν άτομα που λειτουργούν παραδειγματικά και που κυριολεκτικά λάμπουν.
Ατομικά είχα την τύχη να γνωρίσω λίγα τέτοια άτομα που ακτινοβολούσαν αγάπη και θέληση για το καλό. Αυτές οι ιδιότητές τους μάλιστα ήταν συνεχείς και σίγουρα η καθημερινή τους ζωή αποτελούσε παράδειγμα ορθής και φωτισμένης συμπεριφοράς.

Όταν μελετήσει κάποιος το θέμα της μύησης σε βάθος, μπορεί να καταλάβει πάρα πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει, αλλά χρειάζεται πολλά χρόνια έως ότου αρχίσει να βλέπει καθαρά. Θα πρέπει να μάθει κάποιος να αντιλαμβάνεται την θεωρία στην πράξη, μέσα στην καθημερινότητα.
Κάποτε το κέντρο της συμπεριφοράς μας μεταφέρεται στην περιφέρεια και η περιφέρεια στο κέντρο.

Λέγεται ότι ο αποκρυφιστής σε αυτό που διαφέρει από τον μυστικιστή είναι το θέμα της πράξης. Ο αποκρυφιστής είναι πρακτικός μυστικιστής, δηλαδή προσπαθεί να εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος της θεωρίας που αντιλαμβάνεται στην καθημερινότητα. Ο αποκρυφιστής είναι αυτοδίδακτος και προϋπήρξε μυστικιστής σε προηγούμενες ζωές.

Όπως θα γνωρίζεις πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι κάνουν διαλογισμό. Λίγοι όμως είναι αυτοί που ασχολούνται για χρόνια στην γραμμή της Ράτζα Γιόγκα, την αλλιώς ονομαζόμενη Βασιλική Γιόγκα. Παρόλα αυτά τα τελευταία 50 χρόνια υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες (και ίσως ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες) αυτοί που ασκήθηκαν σ’ αυτή την κατεύθυνση, στην Δύση. Όλοι αυτοί, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο είχαν επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό, ίσως ακανόνιστη, αλλά σίγουρα είχαν. Ορισμένοι μάλιστα έχουν συνεχή επαφή με την Ψυχή, … αλλά οι περισσότεροι από τους συμμαθητές τους δεν το καταλαβαίνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας μέχρι εκείνο το εξελικτικό σημείο που έχουμε φτάσει εμείς. Αυτοί που είναι περισσότερο εξελιγμένοι συνειδησιακά αντιλαμβάνονται όσους είναι λιγότερο εξελιγμένοι, το αντίθετο όμως δεν συμβαίνει.

Υπάρχει σήμερα ένας παγκόσμιος όμιλος ανιδιοτελών στοχαστών που συνεχώς όλο και περισσότερο τελειοποιούνται και που συνδέονται μεταξύ τους υποκειμενικά. Αυτό είναι γεγονός και υπάρχουν αρκετοί και στην Ελλάδα. Το κλειδί για να τους ανακαλύψει κανείς βρίσκεται στην φράση «ειλικρινής ανιδιοτελής υπηρεσία» στο περιβάλλον μας, στους συνανθρώπους μας.
Λέγεται ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν εκατομμύρια, που θα έχουν στο ενεργητικό τους απόθεμα, την πρώτη μύηση.

Έγραψες:

quote:
UnseenΥπάρχει όμως ένα λεπτό σημείο. Η στιγμή που θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας ικανό να χειραγωγήσει έναν άλλον άνθρωπο, έστω και για να τον «διδάξει», είναι η στιγμή που αρχίζουμε να χάνουμε τη μπάλα, γιατί γλιστράμε σε κάτι σκοτεινό, αλλά τόσο λεπτοφυές που είναι πραγματικά δυσδιάκριτο. Προσωπικά δεν θα επιχειρούσα αυτή τη μέθοδο, να γίνω δηλαδή συνειδητά δυσάρεστη με σκοπό να εκπαιδεύσω, γιατί έχω συναίσθηση της παγίδας που ενυπάρχει. Όταν λοιπόν γίνομαι δυσάρεστη, σπάνια είναι η αλήθεια, αυτό οφείλεται στον αυξημένο παρορμητισμό μου και όχι σε κάποια άλλου είδους αίσθηση. Και 9 στις 10 φορές μετανιώνω αμέσως μετά, αλλά δυστυχώς είναι ήδη αργά...

Στην καθημερινότητα όλοι στην πραγματικότητα διδάσκουμε και διδασκόμαστε συνεχώς, απλά δεν έχουμε συνείδηση του γεγονότος. Διδάσκουμε τα παιδιά μας, τους συναδέλφους μας, τους φίλους μας, … και διδασκόμαστε απ’ αυτούς, ακόμη και όταν είμαστε εντελώς σιωπηλοί και παθητικοί… Αυτό όμως που διαφοροποιεί την ορθή από την μην ορθή διδασκαλία είναι το κίνητρό μας, δηλαδή το αν είμαστε σωστοί άνθρωποι ή όχι. Το αν λειτουργούμε από προσωπικά επίπεδα ή από ψυχικά επίπεδα.
Κάποτε οι άνθρωποι στην περίοδο της προχωρημένης Mαθητείας είναι σίγουροι ότι λειτουργούν ορθά. Δεν αμφιβάλουν αν λειτουργούν ορθά ή όχι, γιατί ήδη έχουν ενταχθεί σε μία εσωτερική πνευματική ομάδα έχοντας συνείδηση του γεγονότος.
Δεν θα επιθυμούσα όμως να προσωποποιήσουμε την συζήτηση σ’ αυτό το σημείο.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί τώρα κάπως ένα άλλο θέμα που είναι πολύ σοβαρό, το θέμα της χειραγώγησης.
Αυτός που έχει διάθεση χειραγώγησης, είναι ο παράγων της προσωπικότητας. Η προσωπικότητα είναι αυτή που υποβάλει και επιβάλλεται, που έχει διάθεση να δίνει εντολές και διαταγές!!!
Οι Διδάσκαλοι της Σοφίας και οι μυημένοι κάποιου βαθμού ποτέ δεν δίνουν εντολές και διαταγές. Δεν επιβάλλονται και δεν χειραγωγούν με οιονδήποτε τρόπο. Αυτός που Αγαπάει αληθινά πάντοτε λειτουργεί με τον νόμο της Αγάπης και σέβεται τον νόμο της Πνευματικής Ελευθερίας του ατόμου. Οι Αληθινά πνευματικοί άνθρωποι υποδεικνύουν τι πρέπει να γίνει και αφήνουν τους ανθρώπους να αποφασίσουν τον Δρόμο που θα ακολουθήσουν. Έτσι έχουν τα πράγματα.
Στο βιβλίο «Μαθητεία στη Νέα Εποχή» συνεχώς υπενθυμίζονται τα παραπάνω.

Έγραψες:

quote:
Unseen]Για να μην μακρηγορώ, χαίρομαι που σε βλέπω να ξαναγράφεις στο εσοτέρικα., ιδίως όταν γράφεις μηνύματα που μιλούν από μόνα τους για όσα πιστεύεις, τα οποία γίνονται καλύτεροι πρεσβευτές της ουσίας που θέλεις να μεταδώσεις απ’ ό,τι εκατοντάδες πιθανές παραθέσεις κειμένων. Ο κόσμος, καλέ μου oros777, δεν έχει τόση ανάγκη από θεωρίες. Έχει όμως απόλυτη και άμεση ανάγκη από παραδείγματα.

Η άποψή μου είναι ότι ο κόσμος έχει ανάγκη και από θεωρίες και από φωτεινά ανθρώπινα παραδείγματα.

Όπως είναι γνωστό υπάρχουν πολιτικές, οικονομικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές, εσωτερικές, αποκρυφιστικές, κτλ. θεωρίες. Υπάρχουν εκατομμύρια βιβλία που κυκλοφορούν στις μέρες μας με χιλιάδες θεωρίες. Δηλαδή τι θα κάνουμε θα κάψουμε τα βιβλία και τις θεωρίες που είναι γραμμένες σ’ αυτά;
Αυτό που πρέπει να μάθουμε όμως είναι να διακρίνουμε ποιες θεωρίες είναι αξιόλογες, δηλαδή έχουν διαχρονική ισχύ και ποιες όχι. Αυτές οι θεωρίες είναι οι διάφορες φιλοσοφικές, θρησκευτικές κτλ. θεωρίες, οι οποίες χρειάζονται στους ανθρώπους γιατί καθορίζουν τις αξίες και αρχές, την ηθική διδασκαλία που θα πρέπει να εφαρμόζουν στην πράξη έτσι ώστε οι άνθρωποι να εκφράζονται ορθά στην καθημερινότητα.
Δεν μας φταίνε οι θεωρίες αλλά η ανικανότητά μας να εφαρμόσουμε τις θεωρίες σε καθημερινή πρακτική βίωση.

Αγαπητοί Dying Incubus, nst και Avallon θα σας απαντήσω κάποια άλλη στιγμή.
Μέχρι τότε εύχομαι να είσαστε καλά.

Σας χαιρετώ όλους με φιλική διάθεση για σήμερα

Γνώθι σαυτόν

oros777Μέλος
30/09/2007, 09:52:54

Αγαπητέ Dying Incubus

Χαίρομαι που ξανασυζητώ μαζί σου.

Θα συμφωνήσω με όλα όσα γράφεις.

Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω, το κρίνεις σκόπιμο να συνεχίσω τις παραθέσεις από τα βιβλία, ή όχι;

Τώρα έχω την δυνατότητα να βάζω και πίνακες!

Σε χαιρετώ καλημέρα

Γνώθι σαυτόν

oros777Μέλος
30/09/2007, 10:21:53

Αγαπητές nst και Avallon

Στο σημείο που γράφετε και οι δύο.

quote:
ΘΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ…

Δεν γνωρίζω αν διαβάσατε κείμενα του Διδασκάλου Μορύα.

Και σ’ αυτό το topic γράφτηκε στις 26/3/07:

-------------------------------------

Μορύα

Ιεραρχία

57. Οι ποταπές σκέψεις έχουν παρομοιασθεί με συρόμενα ερπετά. Τίποτε δεν είναι πιο κοντινό σ΄ αυτό το απόβρασμα της συνείδησης. Μπορεί κανείς να καθίσει αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα γνωρίζοντας ότι από κάτω έρπουν δηλητηριώδη φίδια και σκορπιοί; Πρέπει κανείς να απαλλαγεί από τα ερπετά και κυρίως όταν βρίσκεται πάνω στην ατραπό της Ιεραρχίας. Καταδίκη και βλασφημία εναντίον του Κυρίου είναι ανεπανόρθωτες. Έτσι καθένας που καταδικάζει την Ιεραρχία πρέπει να θυμάται ότι η επιπολαιότητα και το αδίκημά του θα επηρεάσουν το κάρμα του για πολλούς αιώνες. Αληθινά, αν υπάρχει μια οδός - μέσω του Κυρίου - προς το μοναδικό Φως, τότε μόνο εξαιρετική αμάθεια θα επιτρέψει την καταστροφή αυτού του μοναδικού δρόμου. Πρέπει κανείς να αποδείξει τον αγώνα προς την Ιεραρχία σαν την ουσία της ζωής και να πάρει μιαν ευσεβή στάση προς αυτή τη σωτήρια αγωνιστικότητα. Υποτιμώντας την Ιεραρχία μπορεί κάποιος να καταδικάσει εαυτόν και να επιφέρει επικίνδυνη βλάβη στους πλησίον του. Είναι καιρός να το θυμηθείτε αυτό!

66. Η αποξένωση της ανθρωπότητας από την κατανόηση της Ανώτερης θέλησης την έφερε σε μια κατάσταση χωριστικότητας. Γι αυτό οι μαθητές Μας πρέπει να χρησιμοποιούν όλη τους την δύναμη για την επίτευξη, ώστε να μην απομονωθούν. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό να κατανοηθεί ο νόμος της Ιεραρχίας.
…………………

128… Η αλαζονεία επιβραδύνει την πρόοδο επιζήμια! Συνεπώς, είναι επείγον να υποδειχθεί σ΄ όλους αυτούς που μιλούν εναντίον της απόλυτης αφοσίωσης στον Διδάσκαλο, ότι μόνο με τη δύναμη της αφοσίωσης μπορεί να επιτευχθεί η εκλέπτυνση της συνειδητότητας. Η καλλιέργεια του πνεύματος και της σκέψης θ' ακολουθήσουν, εκδηλώνοντας έτσι μια ακατανίκητη αφοσίωση στην Ιεραρχία. Έτσι μόνο ανυψώνεται το πνεύμα, μόνο έτσι μπορεί κάποιος να επιβεβαιωθεί στην εξέλιξη του πνεύματος.

(Σημείωση από τον ορος777, υπάρχει και εξέλιξη του πνεύματος;;;!!!, τι είναι αυτό;)

273. Η ανθρωπότητα σχολιάζει με το δικό της τρόπο κάθε εντεταλμένη επιβεβαίωση. Διαστρεβλώνει με το δικό της τρόπο τις Άνωθεν Επιταγές. Εφαρμόζει με το δικό της τρόπο τη μεγάλη αρχή της ζωής. Επιβεβαιώνει κάθε εκδηλωμένη θέληση με το δικό της τρόπο. Πώς μπορεί το μεγάλο να περιληφθεί στο μικρό και το κοσμικό στο προσωπικό; Πώς μπορεί ο μεγάλος Υπηρέτης του Νου και ολόκληρης της ανθρωπότητας να κατανοηθεί από μια συνειδητότητα που αναγνωρίζει μόνο τη δική της εστία;
Πώς μπορεί ένας Αρχηγός που απαρνείται τον εαυτό του να επιβεβαιωθεί στην κατανόηση μιας μικρής καθημερινής ρουτίνας; Μόνον όταν η σπίθα της αφοσίωσης για την Ιεραρχία καίει στην καρδιά, οι Πύλες θα βρεθούν ανοιχτές. Μόνον η ευγνωμοσύνη για το Διδάσκαλο μπορεί να αποκαλύψει την είσοδο των Πυλών. Καθένας που επέλεξε τον ατομικό του δρόμο πρέπει να συνειδητοποιήσει τη μοναξιά της τροχιάς του, γιατί μόνο η αγάπη και η αφοσίωση για την Ιεραρχία εντάσσουν το πνεύμα στην Αλυσίδα του Φωτός. Έτσι καθένας καθορίζει το κάρμα του. Μόνο με το Φως πλησιάζουμε το Φως.

328. Πόσο δύσκολα κατανοούν οι άνθρωποι αυτό που καθορίζει το δικό τους καλό. Νομίζουν ότι δημιουργούν, νομίζουν ότι μοχθούν, νομίζουν ότι τίποτα δεν θα συμβεί χωρίς αυτούς. Νομίζουν ότι τα θεμέλια βρίσκονται στους ίδιους. Αλίμονο σ΄ αυτούς που πιστώνονται γι΄ αυτό που δεν αναδύεται από τους ίδιους, γιατί αυτοί οι υπηρέτες του σκότους είναι αληθινά οι καταστροφείς φωτεινών ενάρξεων. Σίγουρα, οι προσπάθειες αυτών των σκοτεινών καθορίζουν τη δική τους μόνο καταστροφή, γιατί το Φως είναι αήττητο. Έτσι επέρχεται αυτοκαταστροφή, εκεί όπου υπάρχει ανυπακοή στην Ιεραρχία του Φωτός. Εξάλλου το γεγονός ότι οι σκοτεινοί εκλαμβάνουν τους εαυτούς τους ως δημιουργικούς έχει κάποια βάση, γιατί αληθινά τα τζιν έχουν επιβεβαιωθεί σαν συνεργάτες του φωτός. Κάθε κακή πρόθεση, είναι η επιβεβαίωση της νίκης.

Αδελφότης

157… Υπάρχουν δύο τύποι ανθρωπότητας: ο ένας μπορεί να συνειδητοποιήσει την πλήρη εποικοδομητική αρχή της Ιεραρχίας, ενώ ο άλλος πολεμάει με τον πιο ασυγκράτητο τρόπο ενάντια σ' οποιαδήποτε προσέγγιση της Ιεραρχίας. Μπορεί να γίνει αντιληπτό πόσο πολύ οι συμβουλές της Ιεραρχίας απορρίπτονται από αυτόν τον τύπο ανθρωπότητας. Ένας τέτοιος βαθμός αναπτύξεως ή μάλλον άγνοιας, μπορεί να μεταλλαγεί μόνο μέσα από δοκιμασίες στο Λεπτοφυή Κόσμο. Μόνο εκεί μπορεί η διαστημική σκέψη να γίνει αντιληπτή και το αμετάβλητο της Ιεραρχικής Απειροσύνης να γίνει αισθητό.
Δεν πρέπει να επιμένει κανείς για την Ιεραρχία, όταν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ένας άνθρωπος που είναι αρκετά πεπειραμένος θ' αποκριθεί αμέσως σε μια λέξη για την Ιεραρχία. Αλλά οι υπανάπτυκτοι δεν θα την κατανοήσουν.

246. Ο ίδιος φόβος (ότι θα γελοιοποιηθεί κανείς) εμποδίζει την αναγνώριση της Ιεραρχίας. Δικαιολογημένα ας πούμε ότι η Ιεραρχία είναι μακριά από κάθε βία. Είναι έτοιμη να βοηθήσει και να στείλει συμβουλή, αλλά η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να υποψιασθεί κάθε καλή πρόθεση. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει συνεργασία. Ας μην ξεχνάμε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ένα σημάδι ατέλειας. Ένας άνθρωπος που είναι γεμάτος με αμφιβολία πρώτα απ' όλα δεν θα πιστέψει το γείτονά του. Ας μην αποκαλούμε αυτές τις υπενθυμίσεις ηθικές συμβουλές. Ας αποκληθούν φυσικοί και μηχανικοί νόμοι. Δεν κάνει καμιά απολύτως διαφορά το πώς ονομάζονται τα θεμέλια της Ύπαρξης, αρκεί να τα διατηρούμε και να τα παρατηρούμε!

-------------------------------------

Επίσης δημοσιεύθηκε σ’ αυτό το topic στις 6/4/07

Άγκνι Γιόγκα

26…
Αληθινά, κάθε Διδάσκαλος χαίρεται με το απεριόριστο κάλλος των μακρινών κόσμων και υποφέρει από την καθυστερημένη ανοησία των ενσαρκωμένων δίποδων. Μπορεί κανείς να τους δώσει το κλειδί για εκείνους τους μακρινούς κόσμους; Πέρα απ' αυτό το βαρύ φορτίο ανοησίας πρέπει ακόμα να διασχίσουν το δηλητηριώδη βούρκο αμφιβολίας και τον τρόμο της έπαρσης. Τότε ένα μεγάλο κούτσουρο θα πέσει στο σβέρκο τους και κατρακυλώντας στις σκάλες αυτά τα σαλιγκάρια θα ονειρεύονται να πιαστούν τουλάχιστον από το τελευταίο σκαλοπάτι. Απ' αυτό το ταλαντευόμενο ανθρώπινο πνεύμα πρέπει κανείς να κατασκευάσει διδακτικά παιδικά παιχνίδια. Αληθινά, τα σαλιγκάρια προσκολλώνται πιο σταθερά στα κελύφη τους. Άλλωστε τα σαλιγκάρια δεν μπλέκονται σε ανόητους πολέμους.

………………………………

409. Ο Διδάσκαλος υποδεικνύει: αντί να καταδικάζετε τα ελαττώματα, να κάνετε συγκρίσεις με κατώτερα όντα, γιατί αυτό θα βοηθήσει εκείνους που έχουν απλό νου. Αληθινά πολλά ζώα νιώθουν την ψυχική ενέργεια καλύτερα από τους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι περηφανεύονται για τη λογική τους, αλλά γιατί η λογική δεν εμποδίζει τις ποταπές πράξεις τους;

-----------------------------------

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο «Εσωτερική Ψυχολογία II».

Μιλώντας γενικά, έχουμε συνεπώς σήμερα στον κόσμο τις μη νοήμονες μάζες που αποκτούν γοργά αυτοσυνείδηση υπό την πίεση της σύγχρονης ζωής και των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων μας. Δεύτερο, έχουμε τους αληθινά αυτοσυνείδητους στοχαστές ή τα άτομα που έχουν αναλάβει τον παγκόσμιο έλεγχο και μια εξέχουσα θέση στις παγκόσμιες υποθέσεις με τη δύναμη της σκέψης τους και την έμφαση και το μαγνητισμό της προσωπικότητάς τους. Mε τη διαύγεια της σκέψης τους στα επιλεγμένα πεδία τους δεσπόζουν στις μάζες, αλλά δεσπόζουν με μια χωριστική έννοια. Aυτές οι μάζες τις οποίες ελέγχουν, μπορούν να διαιρεθούν σε δύο τμήματα: Μια ανήσυχη, άγρυπνη, ανικανοποίητη και νοήμονα μειονότητα (μια μειονότητα περίπου σαράντα τοις εκατό του συνόλου). Tα υπόλοιπα εξήντα τοις εκατό απαρτίζονται απ’ τις μη σκεπτόμενες μάζες που είναι κάτι περισσότερο από συναισθηματικά ζώα. Zουν, εργάζονται, υποφέρουν και μάχονται, αλλά δεν έχουν καμιά πραγματική ιδέα τι σημαίνουν αυτά, ή πού πηγαίνουν σαν φυλή. Για τους τελευταίους αυτούς ελάχιστα μπορούν να γίνουν προς το παρόν. Όμως για το σαράντα τοις εκατό πολλά μπορούν να επιτευχθούν όταν ο Nέος Όμιλος Yπηρετών του Κόσμου γίνει επαρκώς συνεκτικός. Πρέπει επίσης να σημειωθούν οι ιδεαλιστές και οι εργάτες του κόσμου, που έχουν δεσμευθεί στην πραγμάτωση κάποιου ιδεώδους το οποίο τους φαίνεται ότι ενσωματώνει όλα όσα είναι επιθυμητά κι ότι λύνει το πρόβλημα όπως το βλέπουν γύρω τους. ………

----------------------------------

Επισης από το «Εσωτερική Ψυχολογία II», … πολύ λίγα για τους ανεξέλικτους.

Δεν είναι πρόθεσή μας σ’αυτή την Πραγματεία να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη του ανεξέλικτου και υπανάπτυκτου ανθρώπου σε σχέση μ’ αυτούς του Nόμους της Ψυχής. Eπιδιώκω απλά να καθαρίσω το δρόμο του πολύ νοήμονα ανθρώπου, των ζηλωτών του κόσμου και των παγκόσμιων μαθητών. H πρόοδος του υπανάπτυκτου και του μέσου ανθρώπου μπορεί να καλυφθεί απ’ τις ακόλουθες δηλώσεις που δίνονται κατά σειρά και περιγράφουν τα στάδια της προόδου του υπό τις παρωθήσεις της επιθυμίας: ……

α. H Προσέγγιση της Oικειοποίησης θα εκφράζει το αποτέλεσμα της τωρινής διέγερσης στις ανεξέλικτες μάζες. Xιλιάδες χιλιάδων άνδρες και γυναίκες βρίσκονται σε διαδικασία αφύπνισης και στη διάρκεια των επόμενων λίγων χρόνων θα φτάσουν την ψυχική συνείδηση, γιατί η ψυχή του κάθε ατόμου εντείνει την αρχική της οικειοποίηση κατά τη Λεμούρεια κρίση της ατομικοποίησης και το αρχαίο εγχείρημα αναπαρίσταται σαν μια αναγκαία ανακεφαλαιωτική προσπάθεια. Όλα αυτά σήμερα βρίσκονται σχεδόν ολοκληρωτικά στο βασίλειο της συνείδησης. H μεγάλη οικειοποίηση έγινε εκατομμύρια χρόνια πριν. …

1. O ανεξέλικτος άνθρωπος και τα χαμηλού βαθμού ανθρώπινα όντα έχουν επίγνωση των παρορμήσεων της αυτόματης φυσικής φύσης και των παρωθήσεων του ζωτικού ή αιθερικού σώματος.
2. Tα αφυπνιζόμενα ανθρώπινα όντα συντονίζονται κι αποκτούν επίγνωση και των δύο αυτών πρωτόγονων παρορμήσεων και παρωθήσεων, συν τις αισθαντικές και συναισθηματικές αντιδράσεις του συναισθηματικού ή αστρικού σώματος.
3. H νοήμων ανθρωπότητα ρυθμίζεται με τον καιρό απ’ τις παρορμήσεις, παρωθήσεις και την αισθαντικότητα των τριών κατώτερων τύπων ενέργειας, συν την ενέργεια του νου. Όταν επιτευχθεί πραγματικά αυτό, ο άνθρωπος είναι τότε σαφώς ένας ζηλωτής πάνω στη δοκιμαστική ατραπό.
4. Oι ζηλωτές αποκτούν τώρα επίγνωση του πέμπτου τύπου βασικής ενέργειας – εκείνης της ψυχής. Aυτή η ανταπόκριση στην ψυχική ενέργεια και η συγχωνευμένη δραστηριότητα των ψυχικών ενεργειών (βούδδι-άτμα) επιφέρουν την ανέλιξη της εξωτερικής σειράς πετάλων, των πετάλων γνώσης, που σχηματίζονται από τρεις τύπους δύναμης:
α. Mανασική ενέργεια. Την ενέργεια των αφηρημένων επιπέδων του νοητικού πεδίου, που είναι εγγενής στην ψυχή.
β. Nοητική ενέργεια. Eίναι η ενέργεια των συγκεκριμένων επιπέδων του νοητικού πεδίου και είναι σαφώς μια συνεισφορά του ίδιου του ανθρώπινου όντος.
γ. Την ενέργεια του νου που βρίσκεται στην καθαυτή ύλη. Είναι έμφυτη στο νου και κληρονομήθηκε από ένα προηγούμενο ηλιακό σύστημα. ……

5. H ψυχή ή ο αληθινός πνευματικός άνθρωπος, ο εαυτός σ’ εκδήλωση, που εργάζεται ή επιδιώκει να εργασθεί μέσω της φαινομενικής του εμφάνισης, του τετραπλού κατώτερου ανθρώπου.

Aν τα παραπάνω μελετηθούν προσεκτικά, θα γίνει φανερό ότι τα σχίσματα που υπάρχουν στον άνθρωπο είναι σχίσματα σε ορισμένες εγγενείς ή βασικές σχέσεις:

1. Που βρίσκονται μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, στο ένα ή το άλλο απ’ τα διάφορα αυτά εστιακά σημεία αντίληψης ή επίγνωσης:
α. Μη αναγνωρισμένα από τον ίδιο τον άνθρωπο ή από όσους τον περιβάλλουν. Σ’ αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος είναι ανεξέλικτος και τα σχίσματα ή τα χάσματα στη συνείδησή του δεν προκαλούν σχετικά πραγματική βλάβη, είτε στον ίδιο είτε σ’ όσους βρίσκονται στο περιβάλλον του. Aπλώς δείχνουν έλλειψη ανάπτυξης.
β. Όταν αναγνωρισθούν, προκαλούν δυστυχία και δυσχέρεια και ο άνθρωπος έχει ανάγκη ψυχολογικής αρωγής. Ορθές πληροφορίες πάνω στις γραμμές που εκτίθενται εδώ μπορούν να δοθούν σ’ εκείνες τις περιπτώσεις που αφορούν το διανοητικό τύπο· ο ψυχολόγος ασχολείται τότε με ανθρώπους που είναι ικανοί και πρόθυμοι να αυτοβοηθηθούν. ……

--------------------------------------

Σε εκατοντάδες σημεία των 24 βιβλίων της Bailey γράφονται διάφορα για τους ανεξέλικτους ανθρώπους, ………

Φυσικά πολλά σημεία της «Καινής Διαθήκης» (και της Παλαιάς Διαθήκης) αναφέρονται για τους αμαρτωλούς. ………

Ιούδα 1:15
δια να κάμη κρίσιν κατά πάντων, και να ελέγξη πάντας τους ασεβείς εξ αυτών, δια πάντα τα έργα της ασεβείας αυτών, τα οποία έπραξαν και δια πάντα τα σκληρά τα οποία ελάλησαν κατ' αυτού αμαρτωλοί ασεβείς.

Ιακώβου 4:8
πλησιάσατε εις τον Θεόν, και θέλει πλησιάσει εις εσάς. Καθαρίσατε τας χείρας σας, αμαρτωλοί, και αγνίσατε τας καρδίας, δίγνωμοι.

Γαλάτες 2:17
Αλλ' εάν ζητούντες να δικαιωθώμεν εις τον Χριστόν ευρέθημεν και ημείς αμαρτωλοί, άρα ο Χριστός αμαρτίας είναι διάκονος; Μη γένοιτο.

Γαλάτες 2:15
Ημείς εκ γεννήσεως Ιουδαίοι όντες και ουχί εκ των εθνών αμαρτωλοί,

Ρωμαίους 5:19
Διότι καθώς διά της παρακοής του ενός ανθρώπου οι πολλοί κατεστάθησαν αμαρτωλοί, ούτω και διά της υπακοής του ενός οι πολλοί θέλουσι κατασταθή δίκαιοι.

Ρωμαίους 5:8
αλλ' ο Θεός δεικνύει την εαυτού αγάπην εις ημάς, διότι ενώ ημείς ήμεθα έτι αμαρτωλοί, ο Χριστός απέθανεν υπέρ ημών.

Αλήθεια γνωρίζετε σε πόσα εδάφια της «Καινής Διαθήκης» αναφέρεται η λέξη "αμαρτωλοί" για εμάς τους ανθρώπους;

Φυσικά ο Χριστός είναι ο Διδάσκαλος των Διδασκάλων!!!

Αγαπητοί φίλοι όταν γράφω φροντίζω να επιλέγω τις λέξεις που χρησιμοποιώ με αρκετή προσοχή. Φυσικά με κανένα τρόπο δεν το παίζω αλάνθαστος.

Οι Αληθινοί Διδάσκαλοι αρκετές φορές δεν μας χτυπούνε στην πλάτη, ούτε μας χαϊδεύουν τ’ αυτιά. … Μας τα λένε χοντρά, για να ξυπνήσουμε, όταν αυτό απαιτείται. Μας Αγαπούν. ......

Καλημέρα

Γνώθι σαυτόν

oros777Μέλος
30/09/2007, 11:34:28

Αγαπητή nst

quote:
oros777: Μην νομίζεις αγαπητή Unssen ότι όλοι όσοι διαβάζουν τα γραπτά μας καταλαβαίνουν σε βάθος το τι συμβαίνει.

Και απάντησες:

quote:
nst: Εγώ είμαι από αυτούς τους ''περισσότερους'' που διαθέτουν όλα αυτά και μερικά άλλα. Εσύ γιατί θέλεις να γράφεις?

Αρκετές φορές έως τώρα έχω δηλώσει μέσα στο esoterica ότι είμαι ένας μελετητής των κανόνων και αρχών της προαιώνιας Σοφίας. Γράφω για να ενημερώσω τους φίλους συνοδοιπόρους. Δίνω πληροφορίες για γραπτά της εσωτερικής φιλοσοφίας κυρίως.
Κακό είναι αυτό;
Πάρα πολλά νέα παιδιά διαβάζουν τις διάφορες σελίδες του esoterica, γράφω και γι’ αυτά τα παιδιά. Δεν γράφω για όλους. Δεν έχω εξαναγκάσει κάποιον να μπαίνει στα διάφορα θέματα που παραθέτω πληροφορίες και ορισμένες φορές όταν με ερωτούν κυρίως, αναφέρω την γνώμη μου.

Σε ένα από τα τελευταία πρόσφατα μυνήματα στις 27/9/07 έγραψα:

quote:
oros777: Επαναλαμβάνω ότι έγινα μέλος στο forum του esoterica με σκοπό να παραθέσω ορισμένες εσωτερικής φύσεως πληροφορίες, και να γίνουν ορισμένες συζητήσεις με αφετηρία αυτές τις πληροφορίες. Από την αρχή μου σχηματίσθηκε η εντύπωση ότι σχεδόν όλοι δεν γνώριζαν τα γραπτά της Alice Bailey και ενώ αρκετοί είχαν διαβάσει άλλα αρκετά σημαντικά θέματα σχετικά με τον εσωτερισμό όπως της Φόρτσουν, του Γκουρτζίεφ, της λεγόμενης ανατολικής και δυτικής σχολής του αποκρυφισμού, Καινή και Παλαιά Διαθήκη, Βουδισμό, Ζεν, αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, κτλ. δεν γνώριζαν το πλήρες σύστημα εσωτερισμού του Θιβετανού Διδασκάλου.

Κουράζομαι να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια.

Για όλα τα άλλα που αναφέρεσαι στο μύνημά σου μπορείς να έχεις την γνώμη σου και αυτή να διαφοροποιείται αρκετά από την δική μου. Άλλωστε ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε.

Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω κάτι.
Διάβασες κάποιο από τα βιβλία του Θιβετανού Διδασκάλου, ή αναφέρεις απλά την γνώμη σου σύμφωνα με όσα κατανόησες έως τώρα από τον στοχασμό, την βίωση και την ανάγνωση πνευματικών συγγραμμάτων;
Ελπίζω να μην αποκλείεις το γεγονός ότι μετά από πέντε ή δέκα χρόνια η γνώμη σου για πολλά πράγματα, πιθανόν να αλλάξει πολύ!!!

Σε χαιρετώ φιλικά

Καλημέρα

Γνώθι σαυτόν