ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τα ΖΩ για δεύτερη φορα!!! - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Τα ΖΩ για δεύτερη φορα!!! - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

SIMONA71 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
StickmasterΜέλος
30/01/2004, 14:09:28
Ενταξει τωρα,χαλαρα!!!
Εγω μενω αθηνα,αλλα θα ερθω Θε/κη την Τετταρτη.Ειναι ωραια ε?Κανενα καλο Ροκ μαγαζακι παιζει?

SIMONAΜέλος
30/01/2004, 14:18:49
HARLEY BAR

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!! ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ,ΑΠΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ!!! ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΔΑΔΙΚΑ ΑΝ ΠΑΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΣ/ΚΙΟ!!!

StickmasterΜέλος
30/01/2004, 14:37:07
Eχεις να μου Προτινεις κανεναν? Θα το βρω πιστευω,θα ρωτησω κανεναν και θα μου πει.

StickmasterΜέλος
30/01/2004, 15:00:16
Ελπιζω…

SIMONAΜέλος
31/01/2004, 09:28:27
quote:

Ελπιζω…

KAΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΜΟΝΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ;
ΑΠΟ ΠΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ;

SCULLY ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ;;;

scullyΜέλος
31/01/2004, 11:26:23
Καλημέρα....!!!
quote:
SCULLY ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ;;;

Μια χαρα ειναι τωρα...!

Είχα έρθει στη Θεσσαλονίκη πριν τις γιορτες.
Τί μαγαζιά ακριβώς είναι τα λαδάδικα...?!
Μπουζούκια...?!

"Στην Αφρική θα πάω με τους Massai...!"
http://img.pathfinder.gr/clubs/photos/70380/29.jpg

SIMONAΜέλος
31/01/2004, 12:56:10

quote:
Τί μαγαζιά ακριβώς είναι τα λαδάδικα...?!
Μπουζούκια...?!

ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΛΑΔΑΔΙΚΑ;;;
ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΚΑΚΟΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ..ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΜΠΑΚΙΑ ΜΙΚΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ 3ΟΡΟΦΑ ΚΛΑΜΠΑΚΙΑ..ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΜΑΖΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΜΠΑΡΑΚΙΑ.

scullyΜέλος
02/02/2004, 10:38:54
Ναι, είχα ακούσει οτι ειναι πολύ κακοφημες περιοχες...!

Τι γίνετε με τα σημάδια...?!
Εξαφανίζονται σιγά-σιγά...?!

SIMONAΜέλος
02/02/2004, 12:37:06
quote:

Ναι, είχα ακούσει οτι ειναι πολύ κακοφημες περιοχες...!

Τι γίνετε με τα σημάδια...?!
Εξαφανίζονται σιγά-σιγά...?!

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ..ΗΡΘΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΝΙΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΔΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΜΟΛΥΒΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΝΑ!
ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΩ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΠΕΡΙ ΤΟΥΤΟ!

Edited by - SIMONA on 02/02/2004 12:39:49

wodanΜέλος
02/02/2004, 13:13:56
ΑΓΑΠΗΤΗ SCULLY
quote:
Προσωπικα πιστεύω πως μέσα από τον "ελεύθερο" διαλογο που κάνεις εδώ, μπορείς να δημιουργήσεις φοβερές φιλιες.
Δεν εχω γνωρίσει ποτέ καποιον που μιλουσαμε στο net, αλλά αυτη είνα η γνώμη μου!

Για φαντάσου να κανονίσεις να βρεθείς με καποιον που μιλούσες για όλα αυτά...!
Καλά δεν λέω (επειδή πολλά έχουμε ακούσει...) μπορεί να βγει και δολοφόνος, ψυχοπαθής και άλλα πολλά...!

ΜΗΠΩΣ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΟ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΒΓΕΙ ΨΥΧΑΚΙΑΣ η ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ?(ΔΕΝ ΦΟΡΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΠΕΛΟ , ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΛΟΦΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ)
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΗΦΑΛΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΤΡΑ ΤΟΥ(ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΔΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΕΧΕΤE ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΙΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΙΑΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ , ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΚΟΙΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ CHAT ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ FORUM.

ΦΙΛΙΚΑ WODAN

04/06/2006, 21:36:57
Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες
τρεις χρόνους εδουλεύανε της Άρτας το γιοφύρι.
Ολημερίς εχτίζανε κι αποβραδί γκρεμιέται.
Μοιριολογούν οι μάστορες και κλαιν οι μαθητάδες:

– Αλίμονο στους κόπους μας, κρίμα στες δούλεψές μας,
ολημερίς να χτίζομε, το βράδυ να γκρεμιέται.

Και το στοιχειό ’ποκρίθηκεν απ’ τη δεξιά καμάρα:

– Αν δε στοιχειώσετ’ άνθρωπο, τοίχος δε θεμελιώνει·
και μη στοιχειώσετ’ ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,
παρά του πρωτομάστορα την ώρια τη γυναίκα,
πόρχετ’ αργά τ’ αποταχιά,* πόρχετ’ αργά το γιόμα.*

Τ’ άκουσ’ ο πρωτομάστορας και του θανάτου πέφτει·
κάνει γραφή και στέλνει την με το πουλί τ’ αηδόνι.
«Αργά ντυθεί, αργ’ αλλαχτεί, αργά να πάει το γιόμα,
αργά να πάει και να διαβεί της Άρτας το γιοφύρι.»
Και το πουλί παράκουσε κι αλλιώς επήγε κι είπε:

– Γοργά ντύσου, γοργ’ άλλαξε, γοργά να πας το γιόμα,
γοργά να πας και να διαβείς της Άρτας το γιοφύρι.

Νά τηνε και ξανάφανεν από την άσπρη στράτα.
Την είδ’ ο πρωτομάστορας, ραγίζετ’ η καρδιά του.

Από μακριά τους χαιρετά κι από μακριά τους λέγει:

– Γειά σας, χαρά σας, μάστορες κι εσείς οι μαθητάδες,
μα τ’ έχει ο πρωτομάστορας κι είν’ έτσι χολιασμένος;*
– Το δαχτυλίδι τόπεσε στην πρώτη την καμάρα
και ποιος να μπει και ποιος να βγει το δαχτυλίδι νά ’βρει;
– Μάστορα, μην πικραίνεσαι, κι εγώ να πά’ σ’ το φέρω·
εγώ να μπω και εγώ να βγω, το δαχτυλίδι νά ’βρω.

Μηδέ καλά κατέβηκε, μηδέ στη μέση επήγε.

– Τράβα καλέ μ’, την άλυσο, τράβα την αλυσίδα,
τ’ όλον τον κόσμ’ ανάγυρα* και τίποτες δεν ήβρα.

Ένα πηχάει με το μυστρί κι άλλος με τον ασβέστη,
παίρνει κι ο πρωτομάστρας και ρίχνει μέγα λίθο.

– Αλίμονο στη μοίρα μας, κρίμα στο ριζικό μας,
τρεις αδερφάδες ήμασταν κι οι τρεις κακογραμμένες.
Η μια ’χτισε το Δούναβη κι η άλλη τον Αυλώνα,
κι εγώ η πλιο στερνότερη της Άρτας το γιοφύρι.
Καθώς τρέμ’ η καρδούλα μου, να τρέμει το γιοφύρι·
κι ως πέφτουν τα μαλλάκια μου, να πέφτουν οι διαβάτες.
– Κόρη, τον λόγον άλλαξε κι άλλη κατάρα δώσε,
πόχεις μονάκριβ’ αδερφό, μη λάχει και περάσει.

Κι αυτή το λόγον άλλαξε κι άλλη κατάρα δίνει:

– Σίδερον η καρδούλα μου, σίδερο το γιοφύρι,
σίδερο τα μαλλάκια μου, σίδερο κι οι διαβάτες.
Τι έχω αδερφό στην ξενιτιά, μη λάχει και περάσει.

κτίσθηκε όταν η Άρτα έγινε πρωτεύουσα πόλη στο Δεσποτάτο της Ηπείρου ίσως και επί Δεσπότη Μιχαήλ Β' Δούκα. Χρονολογίες οικοδόμησης φέρονται κατ΄ άλλους το 1602 κατ΄ άλλους το 1606.

Ο Μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ (κκ Ξενόπουλος) έχει σημειώσει ότι αυτή κτίσθηκε κατά μία παράδοση από κάποιον Αρταίο ορθόδοξο παντοπώλη.

μια τρανταχτη αποδειξη οτι οι χριστιανοι τουλαχιστον μεχρι τον 17 αιωνα εκαναν ανθρωποθυσιες

και αν ηταν μονο της αρτας το γεφυρι θα ελεγα οτι ηταν ενα λαθος που εκαναν οι χτιστες αλλα εδω μας λεει οτι απο την ιδια οικογενεια μια κορη χτιστικε στον δουναβη και η αλλη στον αυλωνα
απο αυτη την μαρτυρια βλεπουμε οτι ηταν συχνο φαινομενο το χτισιμο στα θεμελια καποιου ανθρωπου

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

05/06/2006, 09:27:12
Αγαπητέ gigenis, απ' όσο βλέπω οι απόψεις σχετικά με τις ανθρωποθυσίες των Χριστιανών και των αρχαίων Ελλήνων συζητιούνται στο θέμα (κλίκαρε παρακάτω για να δείς το θέμα):

Τελούσαν ανθρωποθυσίες οι αρχαίοι Έλληνες , κατά την ιστορική περίοδο ;

Οπότε νομίζω πως οι απόψεις γύρω από το θέμα μπορούν να κατατεθούν σ' αυτό το θέμα, δεδομένης της τροπής που έχει πάρει.

In anticipation of my resurrection...

05/06/2006, 09:33:41
Dying_Incubus εκει συζηταμε αποκλυστικα τις ανθρωποθυσιες που γινοντουσαν η οχι απο τους δωδεκαθειστες
αυτο το ανοιξα αποκλυστικα για της θυσιες που εκαναν η οχι οι χριστιανοι

05/06/2006, 09:40:39
Και για αυτό, αγαπητέ, σου είπα οτι με την τροπή που έχει πάρει το θέμα που σου πρότεινα νομίζω οτι αυτό μπορεί να συζητηθεί σε εκείνο.
Δεν βρίσκω το λόγο να αναλύουμε το ίδιο θέμα σε 2 topics.

In anticipation of my resurrection...

06/06/2006, 00:10:45
Φίλε gigenis το να στοιχειώνουν γεφύρια κατα τον μεσαίωνα εντοιχίζοντας ανθρώπους στα θεμέλιά τους , δεν ήταν τόσο σπάνιο φαινόμενο , όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη , γιατί πίστευαν ότι έτσι το πνεύμα του θύματος θα γινόταν ο προστάτης φύλακας του κτίσματος .
Σάν κατάλοιπο αυτής της πράξεως , έμεινε ως τις ημέρες μας , ιδίως στην ύπαιθρο το σφάξιμο του κόκορα στα θεμέλια του σπιτιού .
Αλλά εκτός από αυτό θυσίες και ανθρωποφαγία αράβων εκ μέρους των Σταυροφόρων , αναφέρονται και από Άραβες ιστορικούς .
Και Ελλήνων από τους Τούρκους (κουρμπάνι) , αναφέρει ο Μακρυγιάννης στά απομνημονεύματά του .
06/06/2006, 00:47:12
quote:
Sesostris
Αλλά εκτός από αυτό θυσίες και ανθρωποφαγία αράβων εκ μέρους των Σταυροφόρων ...

Να ρωτήσω κάτι γιατί αυτό το ακούω πρώτη φορά. Όταν λες "θυσίες" εννοείς τελετουργικές θυσίες ή απλά εκτελέσεις;

macedon

06/06/2006, 00:47:13
το προβλημα ειναι οτι οι χριστιανοι ειχαν τουλαχιστον μεχρι πριν λιγα χρονια την τακτικη να θυσιαζουν διαφορα ατομα
μια ιστορικα αποδεδηγμενη θυσια ειναι κα ιη τελετουργικη θανατωση της υπατιας

quote:
Ο φόνος της Υπατίας περιγράφεται στα γραπτά του ιστορικού του 5ου αιώνα Σωκράτη του Σχολαστικού με αποτροπιασμό:

"Όλοι οι άνθρωποι την σεβόταν και την θαύμαζαν για την απλή ταπεινοφροσύνη του μυαλού της. Ωστόσο, πολλοί με πείσμα την ζήλευαν και επειδή συχνά συναντούσε και είχε μεγάλη οικειότητα με τον Ορέστη, ο λαός την κατηγόρησε ότι αυτή ήταν η αιτία που ο Επίσκοπος και ο Ορέστης δεν γίνονταν φίλοι. Με λίγα λόγια, ορισμένοι πεισματάρηδες και απερίσκεπτοι κοκορόμυαλοι με υποκινητή και αρχηγό τους τον Πέτρο, έναν οπαδό αυτής της Εκκλησίας, παρακολουθούσαν αυτή τη γυναίκα να επιστρέφει σπίτι της γυρνώντας από κάπου. Την κατέβασαν με τη βία από την άμαξά της, την μετέφεραν στην Εκκλησία που ονομαζόταν Caesarium, την γύμνωσαν εντελώς, της έσκισαν το δέρμα και έκοψαν τις σάρκες του σώματός της με κοφτερά κοχύλια μέχρι που ξεψύχησε, διαμέλισαν το σώμα της, έφεραν τα μέλη της σε ένα μέρος που ονομαζόταν Κίναρον και τα έκαψαν." «αποδύσαντες τε την εσθήτα οστράκοις ανειλον και ψεδηλόν διασπάσαντες επί του καλούμενου Κυναρίωνα τα μέλη σύραντες πυρί κατηνάλωσαν» !!!!!!.

αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε και τις θυσιες που εκαναν στον μεσαιωνα καιγοντας τα ατομα που νομιζαν οτι ειταν μαγοι και μαγισες για να σωσουν τις ψυχες τους

06/06/2006, 00:53:26
Καλησπέρα gigenis.
Όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει, το θέμα για το εάν τελούσαν ανθρωποθυσίες οι αρχαίοι Έλληνες κατά την ιστορική περίοδο, δημιουργήθηκε έχοντας ως αφορμή ένα γεγονός της επικαιρότητας. Από την άλλη μεριά, φοβάμαι πως το θέμα που άνοιξες εσύ με τίτλο "χριστιανικές ανθρωποθυσίες", αποτελεί έναν τρόπο αντίδρασης του στυλ: "οι Έλληνες κάνανε; - όχι εσείς κάνατε! - μα τι λες, εσείς κάνατε! - όχι οι άλλοι κάνανε!..." και πάει λέγοντας. Συζήτηση που όπως έχουμε δει πολλές φορές στην κατηγορία αυτή, οδηγεί σε αντιδικίες του τύπου: "εδώ ο κακός, εκεί ο κακός, που είναι ο κακός;"!
Ένας διαχωρισμός των μεν και των δε, που εξαντλείται στη συσσώρευση επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, για το ποιος είναι ο πιο κατάπτυστος στην ιστορία, συχνά δε, ξεχνόντας πως και οι αρχαίοι Έλληνες, μα και οι Χριστιανοί, προσέφεραν επίσης πράγματα και πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε σε κάθε πλευρά, οφείλονται κυρίως σε νοοτροπίες, σαν αυτές που βλέπουμε σε μικρογραφία να αναπτύσσονται σε αντιπαραθέσεις αυτής της θεματολογίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως πολύ σωστά σε παρέπεμψε ο Dying Incubus, καλό θα ήταν η συζήτηση, που έχει ως πραγματικό κίνητρο να ερευνηθεί η υπόθεση σχετικά με τις ανθρωποθυσίες στην αρχαία Ελλάδα, να περιοριστεί στο ήδη υπάρχον θέμα. Θα πρόσθετα - όπως άλλωστε εκθέτω και στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος μηνύματός μου - να προσπαθήσουμε όλοι να περιορίσουμε τον αντιπαραθετικού τύπου διάλογο: εννοώ, πως ακόμα και η συζήτηση για το εάν οι χριστιανοί έκαναν ανθρωποθυσίες είναι κάπως άτοπη, αφού το αν έκαναν ή δεν έκαναν, δεν αλλάζει καθόλου το συμπέρασμά μας για το τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες. Από κει και πέρα, το τι έκαναν οι Χριστιανοί, είναι αλλού παππά ευαγγέλιο - αν και ομολογώ, πως σε ένα τέτοιο θέμα ανακύπτει κάποιες φορές ο πειρασμός να γίνουν συγκρίσεις, αλλά ας μην τις διογκώσουμε.

Πέρα από την αρχαία Ελλάδα και για να είμαστε και δίκαιοι με όλους τους λαούς, στον χώρο της Ευρώπης στους ιστορικούς χρόνους αναπτύχθηκαν πολλοί πολιτισμοί, διάφορες θρησκείες γεννήθηκαν, ήκμασαν και μερικές έσβησαν, και για αρκετές από αυτές, θα μπορούσε επίσης να συζητηθεί το θέμα των ανθρωποθυσιών. Ακόμα και για τη χριστιανική θρησκεία, μπορούμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο αυτό.
Οπότε, και εφόσον θεωρούμε ως συντονιστική ομάδα των forums, πως θα ήταν προτιμότερο μία τέτοιου είδους συζήτηση να γίνει χωρίς χρωματισμούς υπέρ της μιας ή της άλλης θρησκείας, μπορεί να φιλοξενηθεί στο θέμα αυτό που άνοιξες, μία γενικότερη συζήτηση σχετικά με τις ανθρωποθυσίες στον ευρωπαϊκό χώρο, στους ιστορικούς χρόνους.
Το εάν αυτή η συζήτηση θα συνεχίσει να παραμένει ενεργή - όπως άλλωστε θα ισχύσει και για την αντίστοιχη που αφορά τους αρχαίους Έλληνες - εξαρτάται από την τροπή που θα πάρει. Εάν κατορθωθεί να κρατηθεί μακρυά από αντιπαραθέσεις και φανατισμούς της οποιασδήποτε κάθε πλευράς, τότε θα συνεχίσει να υφίσταται ως ενεργή.

Μετονομάζεται επομένως το παρόν θέμα σε:
"Το ζήτημα των ανθρωποθυσιών στην ιστορική πορεία του ευρωπαϊκού χώρου"
από "χριστιανικές ανθρωποθυσίες" που ήταν η αρχική του ονομασία.

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

06/06/2006, 01:53:16
quote:
Καλησπέρα gigenis.
Όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει, το θέμα για το εάν τελούσαν ανθρωποθυσίες οι αρχαίοι Έλληνες κατά την ιστορική περίοδο, δημιουργήθηκε έχοντας ως αφορμή ένα γεγονός της επικαιρότητας. Από την άλλη μεριά, φοβάμαι πως το θέμα που άνοιξες εσύ με τίτλο "χριστιανικές ανθρωποθυσίες", αποτελεί έναν τρόπο αντίδρασης του στυλ: "οι Έλληνες κάνανε; - όχι εσείς κάνατε! - μα τι λες, εσείς κάνατε! - όχι οι άλλοι κάνανε!..." και πάει λέγοντας. Συζήτηση που όπως έχουμε δει πολλές φορές στην κατηγορία αυτή, οδηγεί σε αντιδικίες του τύπου: "εδώ ο κακός, εκεί ο κακός, που είναι ο κακός;"!
Ένας διαχωρισμός των μεν και των δε, που εξαντλείται στη συσσώρευση επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, για το ποιος είναι ο πιο κατάπτυστος στην ιστορία, συχνά δε, ξεχνόντας πως και οι αρχαίοι Έλληνες, μα και οι Χριστιανοί, προσέφεραν επίσης πράγματα και πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε σε κάθε πλευρά, οφείλονται κυρίως σε νοοτροπίες, σαν αυτές που βλέπουμε σε μικρογραφία να αναπτύσσονται σε αντιπαραθέσεις αυτής της θεματολογίας.

quote:
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως πολύ σωστά σε παρέπεμψε ο Dying Incubus, καλό θα ήταν η συζήτηση, που έχει ως πραγματικό κίνητρο να ερευνηθεί η υπόθεση σχετικά με τις ανθρωποθυσίες στην αρχαία Ελλάδα, να περιοριστεί στο ήδη υπάρχον θέμα. Θα πρόσθετα - όπως άλλωστε εκθέτω και στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος μηνύματός μου - να προσπαθήσουμε όλοι να περιορίσουμε τον αντιπαραθετικού τύπου διάλογο: εννοώ, πως ακόμα και η συζήτηση για το εάν οι χριστιανοί έκαναν ανθρωποθυσίες είναι κάπως άτοπη, αφού το αν έκαναν ή δεν έκαναν, δεν αλλάζει καθόλου το συμπέρασμά μας για το τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες. Από κει και πέρα, το τι έκαναν οι Χριστιανοί, είναι αλλού παππά ευαγγέλιο - αν και ομολογώ, πως σε ένα τέτοιο θέμα ανακύπτει κάποιες φορές ο πειρασμός να γίνουν συγκρίσεις, αλλά ας μην τις διογκώσουμε.

στο ενα θεμα βλεπουμε τις πιθανοτητες να γινονταν ανθρωποθυσιες απ οτους εθνικους
και στο παρων θεμα βλεπουμε τις πιθανοτητες να γινονταν ανθρωποθυσιες απο τους χριστιανους

καμια σχεση συγκρισης απλα και στις δυο περιπτωσεις θελουμε να βρουμε τι γινοταν

06/06/2006, 08:23:24
Παιδικές απορίες...

- Μπαμπά, τι είναι κοινωνία;
- Να... αυτό το τμήμα της λειτουργίας είναι η κοινωνία
- Δηλαδή τι είναι η κοινωνία;
- Ε..χμμ.. είναι που... δηλαδή είναι... ξέρεις τώρα... αυτό που κάνουμε είναι να τρώμε το σώμα του Χριστού για να... Είναι λίγο μπερδεμένο. Κάτσε να δούμε...
- Θα φάμε το ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ;
- Ναι... Όχι δηλαδή ... αλλά...
- Γιατί πρέπει να φάω το Χριστό; Δεν θέλω να φάω το Χριστό!!
- Όχι βρε παιδί μου, ηρέμησε.... Κάνε λίγο ησυχία, στην εκκλησία είμαστε... Σσσσ. Σιωπή. Έτσι μπράβο.
- Αλλά μπαμπάκα, δεν θέλω να φάω το Χριστό!
- Βρε γυναίκα, βοήθα με εδώ πέρα...
- Κοίτα παιδί μου, πρόκειται για άγια θυσία. Βλέπεις, τρώμε το σώμα του Χριστού και πίνουμε το αίμα του γιατί...
- Πρέπει να πιώ και το ΑΙΜΑ ΤΟΥ; Μαμάα.... δεν θέλω να πιώ αίμα!!
- Ήρεμα παιδί μου, δεν πίνουμε το αίμα του στ'αλήθεια.
- Ναι, αλλά εκεί πάνω είναι ένας κύριος που κρατάει μια κούπα και λέει ότι έχει μέσα το αίμα του Χριστού. Μαμάααα! Θέλω να φύγω από δω...
- Κάτσε βρε αγόρι μου, δεν μπορούμε να φύγουμε τώρα. Τι θα πεί ο κόσμος;
- Ότι θέλει ας πεί. Εγώ φεύγω μαμά.
- Και... και η κοινωνία;
- Φάτε εσείς το μερίδιό μου. Εγώ θα φάω πίτσα.

macedon