ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το μέλλον των Θρησκειών..; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Το μέλλον των Θρησκειών..; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Ψηλός30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
Brie BoyΜέλος
10/08/2005, 11:36:41
Ostria, είχα εκφέρει μια πρώτη γνώμη στο άλλο τόπικ με την διαμάχη χριστιανών και δωδεκαθεϊστών, αλλά είδα ότι προκάλεσε μια μικρή φαγωμάρα και είπα να μην το κάνω copy-paste.

Δοθείσης της ευκαιρείας πάντως, να σημειώσω πως δεν υπονοούσα κανέναν... συμφορουμίτη, και ούτε ήθελα να υποτιμήσω κανέναν, μιλούσα γενικά. Whatever...

Το τέλος των θρησκειών κατά την άποψη μου και για να συνεχίσω την προηγούμενη σκέψη μου, αργεί ακόμη.

Αφενός, ας πάρουμε ως δεδομένο πως Θρησκευτικά βιβλία συνεχίζουν να διαβάζονται, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό, με μεγάλη προσοχή και με πραγματική διάθεση ερμηνείας από τους αναγνώστες.

Πιστεύω λοιπόν, πως το όπλο των θρησκειών απέναντι στον θαυμαστό νέο κόσμο της επιστήμης είναι η ανθρώπινη φαντασία.
Παρατηρώ πως όλο και συχνότερα, ολοένα και περισσότερες θρησκείες αποδίδουν συμβολικό νόημα σε πολλά από όσα μη εξηγήσιμα ή παράλογα έχουν διατυπωθεί στα βιβλία τους. Αυτό το έχω παρατηρήσει, τουλάχιστον για όσες θρησκείες διαθέτω μια στοιχειώδη γνώση.

Αυτό εξελίσσεται σε ένα πολύ χαριτωμένο παιχνίδι με την φαντασία και τις γνώσεις του αναγνώστη-δυνάμει πιστού, ο οποίος ψάχνει να συνδέσει τις απλές (εώς απλοϊκές) θρησκευτικές ιστορίες με τις βαρύγδουπες επιστημονικές θεωρίες που προσπαθεί να κατανοήσει. Πίσω από κάθε ιστοριούλα, με την κατάλληλα αποκρυπτογράφηση, μια μεγάλη αλήθεια.

Με βάση αυτόν τον μηχανισμό, όλες οι υπάρχουσες θρησκείες, έχουν ακόμη πολύ ψωμί, και παρουσιάζουν εκφάνσεις που δεν μπορεί να καλύψει η φιλοσοφία. (Αν και πιστεύω πως η φιλοσοφία δεν κάλυψε ποτέ, ούτε μπορεί να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες του ανθρώπου, συνεπώς διαφωνώ με τον Schwambe).

Η επιστήμη από την άλλη, αναλώμενη συνήθως στο "πώς? ", αδυνατεί εξίσου με την φιλοσοφία να καλύψει ερωτήματα που προκύπτουν από το "γιατί?"

Από την άλλη, πιστεύω πως η πίστη στην μη ύπαρξη Θεού, για τον πολύ κόσμο, κρούει ένα παράξενο εσωτερικό καμπανάκι, το οποίο προσωπικά αδυνατώ να εξηγήσω, τουλάχιστον με βιολογικούς όρους. Μάλλον αυτό προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν και οι Αρχαίοι ημών επινοώντας τον όρο "ύβρη"...

snoopyΜέλος
10/08/2005, 12:54:59
quote:
actr:
Οπως σέβεσαι και τιμάς το Χριστό ή λιγότερο? Αν ισχύει το λιγότερο τότε τί παραπάνω (ξαναρωτάω) σου δίδαξε ο Χριστός?

Το ίδιο σέβομαι και τον Χριστό και τους προγόνους μου.
Η διαφορά είναι οτι ο Χριστός τα έκανε θρησκεία και τα δίδαξε απλά και κατανοητά για τον πολύ, τον απλό κόσμο και όχι με συμβολισμούς.

quote:
Αφού λοιπόν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφορμοστεί σήμερα που είναι η διαχρονικότητα στο δίδαγμα του για το οποίο εσύ αισθάνεσαι υπερήφανος?

Διαχρονικότητα υπάρχει για όσους θέλουν να τα εφαρμόσουν και να τα κάνουν πράξη σεβόμενοι πρώτα απο όλα τον μεγάλο δάσκαλο.
Αφού υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή αρκεί η προσπάθεια άσχετα με το άν τα καταφέρνουμε γιατί δέν βρίσκουμε ανταπόκριση.
Άν όλοι μαζί προσπαθήσουμε όσο μπορούμε κάτι θα βγεί στο τέλος ...

quote:
actr:
Ακόμα δε μου απάντησες αν έπρεπε να σου διδάξει ο Χριστός κάτι τέτοιο πρώτα για να το κάνεις

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.
ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!
10/08/2005, 13:12:52
Κι είμαστε στο 2005.....

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...

10/08/2005, 13:14:20
Χαίρε ryche!

Θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν επίγειοι εχθροί;! Χλωμό το βλέπω!
Βέβαια αν ξαφνικά μας την πέσουν εξωγήϊνοι (είτε έρθουν φιλικά, πόσο μάλλον εχθρικά) το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει μία συσπείρωση των γήινων δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.

Δεν ξέρω όμως πώς εννοείς την δημιουργία μίας νέας θρησκείας με Θεό τον Ίδιο τον Ανθρωπο..;
Εγώ έλεγα ότι κάποιοι γήϊνοι θα τους θεωρήσουν θεούς... λίγοι ίσως (σε σχέση με το παρελθόν) αλλά θα υπάρξουν.
Προσωπικά πάντως, δεν πιστεύω ότι μας προετοιμάζουν για μία επαφή με εξωγήινους, απλώς ο κάθε συγγραφέας και σκηνοθέτης βγάζει κάποιους προβληματισμούς ως προς το "τι θα γινόταν αν;"

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

actrΜέλος
10/08/2005, 13:29:14
quote:
Η διαφορά είναι οτι ο Χριστός τα έκανε θρησκεία και τα δίδαξε απλά και κατανοητά για τον πολύ, τον απλό κόσμο και όχι με συμβολισμούς.

Με συμβολισμούς? Γιατί ποιος τα είπε με συμβολισμούς?
Σαν να μου λές δηλαδή οτι ο Χριστός αξίζει την πίστη σου επειδή απλοποίησε (αντέγραψε το λέω εγώ) τα λεγόμενα των προγόνων μας (αφού εσύ ο ίδιος είπες οτι ήταν μυημένος στην Ελληνική παιδεία) με σκοπό να μεταδόσει απλά στον απλά λαό...

Και ρωτάω εγώ, αν σαυτή την περίπτωση αξίζει την πίστη σου ο Χριστός, τότε τι θα έπρεπε να νοιώθεις για τους ανθρώπους που είχαν γράψει οτι είχε πεί ο Χριστός κάτι χιλιάδες χρόνια πρίν?

Ο Χριστός τα έκανε θρησκεία? Αυτό ήταν δηλαδή που σε έκανε να πιστεύεις σαυτόν? Αν εγώ κάνω τώρα θρησκεία τα λόγια και το βίο του Σωκράτη θα πιστέψεις σαυτόν δηλαδή?
(Θρησκεία δεν έκανε ο Χριστός το δίδαγμά του αλλά η εκκλησία)

quote:
Αφού υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή αρκεί η προσπάθεια άσχετα με το άν τα καταφέρνουμε γιατί δέν βρίσκουμε ανταπόκριση.

Τί εννοείς άσχετα αν τα καταφέρνουμε? Τελικά υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να εφαρμοστεί το δίδαγμά του ή όχι? Αν δεν μπορούμε να βρούμε ανταπόκριση τότε που είναι η διαχρονικότητα στο δίδαγμά του η οποία σε εντηπωσίάζει ξαναρωτάω?

quote:
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.
ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!

Απο πού φαίνεται λοιπόν αφού σου δίδαξε τα αυτονόητα?

Θα με βοηθούσες αρκετά πάντως αν γινόσουν πιο σαφής στις απαντήσεις σου.

There is no dark side of the moon really... as a matter of fact it's all dark

10/08/2005, 13:39:24
quote:
Επειδή κιόλας προχωράμε σε μιά μορφή παγκοσμιοποίησης με τον έλεγχο μιάς Υπερδύναμης (ή λέγεται Η.Π.Α. ή Ε.Ε.) και η πολιτική είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα συμφέροντα της θρησκείας μάλλον βαδίζουμε σε μιά μορφή Χριστιανισμού που εξυπηρετεί τα σχέδια και τους σκοπούς της συγκεκριμένης υπερδύναμης όσο αυτή παραμένει στο προσκήνιο.
Όταν καταρεύσει όλα θα εξαρτηθούν απο την διάδοχο κατάσταση.

Για την Δύση ναι. Εξ άλλου η αναβάθμιση του Ισλάμ (του κινδύνου)
είτε είναι σχεδιασμένη, είτε τους ήρθε κουτί και εξυπηρετεί απόλυτα αυτούς τους σκοπούς δηλ την παγκοσμιοποίηση -του δυτικού κόσμου και των δορυφόρων του- σε πολλαπλά επίπεδα.

Αλλά ας φανταστούμε λίγο αυτή την ένωση των δογμάτων, αιρέσεων, ομάδων του Χριστιανισμού. Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στην ουσία της. Τυπικά ναι, ουσιαστικά δύσκολο.

quote:
Πιστεύω λοιπόν, πως το όπλο των θρησκειών απέναντι στον θαυμαστό νέο κόσμο της επιστήμης είναι η ανθρώπινη φαντασία.
Παρατηρώ πως όλο και συχνότερα, ολοένα και περισσότερες θρησκείες αποδίδουν συμβολικό νόημα σε πολλά από όσα μη εξηγήσιμα ή παράλογα έχουν διατυπωθεί στα βιβλία τους. Αυτό το έχω παρατηρήσει, τουλάχιστον για όσες θρησκείες διαθέτω μια στοιχειώδη γνώση.

Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω, αγαπητή Brie Boy.

quote:
Με βάση αυτόν τον μηχανισμό, όλες οι υπάρχουσες θρησκείες, έχουν ακόμη πολύ ψωμί, και παρουσιάζουν εκφάνσεις που δεν μπορεί να καλύψει η φιλοσοφία. (Αν και πιστεύω πως η φιλοσοφία δεν κάλυψε ποτέ, ούτε μπορεί να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες του ανθρώπου, συνεπώς διαφωνώ με τον Schwambe).

Η επιστήμη από την άλλη, αναλώμενη συνήθως στο "πώς? ", αδυνατεί εξίσου με την φιλοσοφία να καλύψει ερωτήματα που προκύπτουν από το "γιατί?"

Ακόμα και όταν δίνει απαντήσεις η φιλοσοφία (αλλά και η επιστήμη) στο "γιατί;" αυτές οι απαντήσεις δεν έχουν την ταμπέλα της "απόλυτης αλήθειας" που αναζητά ο άνθρωπος, ενώ η θρησκεία το έχει λύσει αυτό το πρόβλημα "έτσι είναι επειδή έτσι τα θέλει ο Θεός ή επειδή έτσι τα λένε οι Ιερές γραφές, take it or leave it"!

quote:
Από την άλλη, πιστεύω πως η πίστη στην μη ύπαρξη Θεού, για τον πολύ κόσμο, κρούει ένα παράξενο εσωτερικό καμπανάκι, το οποίο προσωπικά αδυνατώ να εξηγήσω, τουλάχιστον με βιολογικούς όρους. Μάλλον αυτό προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν και οι Αρχαίοι ημών επινοώντας τον όρο "ύβρη"...

Αν και διάβασα το άλλο σου κείμενο και σε μερικά συμφωνώ και σε μερικά διαφωνώ, δεν κατάλαβα τι εννοείς εδώ. Αν θες ανάλυσέ το λίγο.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

KrisnnaΜέλος
10/08/2005, 13:59:28
quote:
Φίλτατε Krisnna, δε μπορώ να πιστέψω πως θα μπορούσε να επιβληθεί ο Χριστιανισμός παγκοσμίως.
Στις χώρες της Μέσης Ανατολής επικρατεί ο Μουσουλμανισμός και μάλιστα οι λαοί των χωρών αυτών είναι αρκετά φανατικοί ως προς τη θρησκεία τους.
Δε θα μπορούσε λοιπόν να επιβληθεί με ειρηνικούς τρόπους ο Χριστιανισμός εκεί πέρα. Ο μόνος τρόπος να επιβληθεί λοιπόν θα ήταν με ένα πόλεμο, που μου φαίνεται απίθανο να γίνει θρησκευτικός πόλεμος εν έτει 2005 κι έπειτα.

Φίλε Dying_Incubus φυσικά και οι Μουσουλμάνοι σάν φανατικότατοι στην θρησκεία τους δέν είναι δυνατόν για κανέναν λόγο να την αλλάξουν. Οπότε για τους εκφραστές του Χριστιανισμού τους Αμερικάνους προκειμένου να τον επιβάλλουν καί σε αυτούς (γιατί στους ομόθρησκους τους Ευρωπαίους είναι εύκολα τα πράγματα), υπάρχει και η άλλη λύση ο βούρδουλας δηλαδή οι βόμβες. Πήραμε μιά πρώτη γεύση άλλωστε με τα γεγονότα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αυτός είναι φυσικά ο στραβός τρόπος επιβολής του Χριστιανισμού όπως τον θέλουν οι παγκόσμιοι εξουσιαστές σήμερα. Κατα τα άλλα όσο οι Παγκόσμιες δυνάμεις είναι Χριστιανικές σε Παγκόσμιο Χριστιανισμό οδεύουμε(άν ήταν Ινδουιστικές κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε).
Και φαίνεται πολύ δύσκολο να ανατραπεί προς το παρόν η κατάσταση αυτή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμβεί ή ένας 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος με ήττα των Αμερικάνων, ή πολλές μαζικές επαναστάσεις στα κράτη πράγμα πολύ δύσκολο ή μιά μεγάλη Παγκόσμια καταστροφή (π.χ. νέος κατακλυσμός)

"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ

10/08/2005, 14:14:20
quote:
Κατα τα άλλα όσο οι Παγκόσμιες δυνάμεις είναι Χριστιανικές σε Παγκόσμιο Χριστιανισμό οδεύουμε(άν ήταν Ινδουιστικές κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε).
Και φαίνεται πολύ δύσκολο να ανατραπεί προς το παρόν η κατάσταση αυτή.

Δε νομίζω να είναι τόσο εύκολο να αλλάξουν τις πεποιθήσεις τους οι Μουσουλμάνοι, ακόμα και με το βούρδουλα...
Πάντως, αν σκεφτούμε πολύ πολύ καχύποπτα και πονηρά, αν με τις επιθέσεις εναντίον των χωρών αυτών μαζί με τα άλλα οφέλη υπήρχε και το όφελος του εκχριστιανισμού αυτών των λαών, τότε οι σημαντικοί εκπρόσωποι του Χριστιανισμού θα τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...

snoopyΜέλος
10/08/2005, 14:36:22
quote:
actr:
Με συμβολισμούς? Γιατί ποιος τα είπε με συμβολισμούς?
Σαν να μου λές δηλαδή οτι ο Χριστός αξίζει την πίστη σου επειδή απλοποίησε (αντέγραψε το λέω εγώ) τα λεγόμενα των προγόνων μας (αφού εσύ ο ίδιος είπες οτι ήταν μυημένος στην Ελληνική παιδεία) με σκοπό να μεταδόσει απλά στον απλά λαό...

Οι μυστικοί κώδικες του Πυθαγόρα με τους αριθμούς και την μουσική συμβολισμοί δέν είναι? Γίνονταν κατανοητοί μόνο άν ήσουν μορφωμένος και μπορούσες να καταλάβεις τα λόγια του. Άλλος μιλούσε για το πύρ, άλλος για το νερό, άλλος για τον αιθέρα, άλλος για την άπειρη ύλη όλα αυτά ήταν συμβολισμοί που δέν μπορούσε να καταλάβει ο συνηθισμένος αμόρφωτος άνθρωπος παρά μόνο άν είχε την σχετική εκπαίδευση.
Ο Χριστός πήγε κόντρα με όλο το κατεστημένο της εποχής του να τα κάνει κατανοητά και στον τελευταίο ακόμα δούλο σε μια εποχή που το κάθε αφεντικό είχε 100 υπηρέτες, η γυναίκα ήταν άνθρωπος τρίτης κατηγορίας (ακόμα και στην Ελλάδα) και οι πόλεμοι και οι σκωτομοί έδιναν και έπαιρναν σάν ψωμοτύρι.
Και του στοίχησε έναν μαρτυρικό θάνατο.

quote:
actr:
Τί εννοείς άσχετα αν τα καταφέρνουμε? Τελικά υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να εφαρμοστεί το δίδαγμά του ή όχι? Αν δεν μπορούμε να βρούμε ανταπόκριση τότε που είναι η διαχρονικότητα στο δίδαγμά του η οποία σε εντηπωσίάζει ξαναρωτάω?

Διαχρονικότητα είναι μόνο ο σωστός δρόμος που είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί κάθε άνθρωπος σε όποια εποχή και άν βρίσκεται και σε όποιον τόπο άσχετα άν δέν τον ακολουθεί.

quote:
actr:
Απο πού φαίνεται λοιπόν αφού σου δίδαξε τα αυτονόητα?

Για μένα είναι αυτονόητο, για πολλούς άλλους στην εποχή του όμως, και στην εποχή μας όχι!!
actrΜέλος
10/08/2005, 14:55:46
quote:
Ο Χριστός πήγε κόντρα με όλο το κατεστημένο της εποχής του να τα κάνει κατανοητά και στον τελευταίο ακόμα δούλο σε μια εποχή που το κάθε αφεντικό είχε 100 υπηρέτες, η γυναίκα ήταν άνθρωπος τρίτης κατηγορίας (ακόμα και στην Ελλάδα) και οι πόλεμοι και οι σκωτομοί έδιναν και έπαιρναν σάν ψωμοτύρι.
Και του στοίχησε έναν μαρτυρικό θάνατο.

Οτι ακριβώς έκανε και ο Σωκράτης δηλαδή
Επειδή τώρα κατάλαβα τί θες να πείς, προφανώς και δε χρειαζόταν να απλοποιούνται τα συγγράματα της εποχής, καθώς δεν αναφέρονταν στους χαχόλους Εβραίους αλλά στους Ελληνες

quote:
Διαχρονικότητα είναι μόνο ο σωστός δρόμος που είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί κάθε άνθρωπος σε όποια εποχή και άν βρίσκεται και σε όποιον τόπο άσχετα άν δέν τον ακολουθεί.

Πραγματικά δεν το κατάλαβα αυτό. Αν θες μου εξηγείς τί θες να πεις.
Διαχρονικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η δύναμη και που έχει το δίδαγμα του Χριστού στις μέρες μας. Και ακόμη δε μου έχεις εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα

quote:
Για μένα είναι αυτονόητο, για πολλούς άλλους στην εποχή του όμως, και στην εποχή μας όχι!!

Εμ προφανώς. Για σένα μιλάω.
Αφού λοιπόν σου φαίνεται αυτονόητο τί σε εντυπωσιάζει???

There is no dark side of the moon really... as a matter of fact it's all dark