ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Big brother - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Big brother - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

kostakis31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
kostakisΜέλος
07/09/2007, 08:58:39
Καλημέρα σε όλους

Αφού ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη για την πιθανή ύπαρξη παρόμοιου θέματος (αν και στην αναζήτηση δε βρήκα κάποιο "ενεργό" σχετικό θέμα, παρά μόνο πολύ παλιότερα forums, πολλά εκ των οποίων απενεργοποιημένα), θα παραθέσω το παρακάτω κείμενο - άρθρο από το διαδικτυακό τόπο www.pathfinder.gr και θα ζητήσω την άποψή σας

"Ιδιωτική ζωή;
PATHFINDER
Δευτέρα 11:22

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μέρα κατά την οποία ολόκληρη η ζωή μας, από τη γέννηση έως το θάνατο, θα καταγράφεται με τη βοήθεια ενός δικτύου «έξυπνων» ανιχνευτών βρίσκεται πολύ κοντά.
Ο Martin Sadler από τη Hewlett Packard, αναφέρει ότι έως το 2057 θα υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο συσκευές για κάθε κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι αναμενόμενες εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης και της παρακολούθησης σε συνδυασμό με το μειούμενο κόστος τους θα οδηγήσει σε αυτή την έκρηξη!
Ωστόσο το σύνολο των προσωπικών δεδομένων που θα συλλεχθούν πρόκειται να οδηγήσουν σε επίπονα ηθικά διλήμματα.
«Ίσως η πρώτη φορά που θα πληροφορηθείτε για την εγκυμοσύνη σας θα είναι από μια έξυπνη διαφημιστική προβολή στον υπολογιστή σας που θα προωθεί παιδικά ρούχα επειδή κατά έναν ανεξήγητο τρόπο η πληροφορία αυτή διέρρευσε από το περιβάλλον σας πριν ακόμα εσείς το καταλάβετε,» σχολιάζει ο Sadler.
Ήδη ζούμε σε έναν κόσμο που περιβάλλεται από κάμερες παρακολούθησης και ανιχνευτές, αναφέρει ο καθηγητής Sadler υπεύθυνος των εργαστηρίων Trusted Systems της Hewlett Packard.
Τα ήδη υπάρχοντα συστήματα περιορίζονται σε Κλειστά Κυκλώματα Τηλεόρασης (CCTV), κάμερες κινητών τηλεφώνων και συσκευές GPS.
Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2002 υπάρχουν περίπου 4,2 εκατομμύρια συστήματα παρακολούθησης στην Μεγάλη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα σύστημα για κάθε 14 άτομα.
Ο καθηγητής Sadler αναφέρει: «Ο μέσος λονδρέζος είναι δυνατόν να παρατηρηθεί έως και 300 φορές μέσα σε μια μέρα.»
Ο αριθμός των συστημάτων παρακολούθησης θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως προβλέπεται.
«Εάν γίνει μια πρόβλεψη για τα επόμενα 50 χρόνια, είναι πιθανόν να μιλάμε για περίπου ένα εκατομμύριο συστήματα παρακολούθησης ανά άτομο.»
Η παραπάνω θεωρία εκτιμάται ως συντηρητική. Περισσότερο ενθαρρυντικοί υπολογισμοί προτείνουν έναν αριθμό 20 εκατομμυρίων ανιχνευτών ανά άτομο.
Ήδη ορισμένοι ερευνητές από τη Microsoft, τη Hewlett Packard και το MIT έχουν αναπτύξει συσκευές οι οποίες είναι ικανές να καταγράφουν την κάθε κίνηση ενός ατόμου.
Έρευνες όπως η παραπάνω, οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και δημιουργίας νέων τεχνικών θα αυξάνονται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό κάθε χρόνο. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός κόσμου όπου όλα θα καταγράφονται.
Πολλές από τις εφαρμογές των νέων συστημάτων παρακολούθησης θα είναι ακίνδυνες και κατά γενική ομολογία αθώες.
Ο καθηγητής Sadler αναφέρει: «Φανταζόμαστε ότι μέχρι το 2057 οι δρόμοι, οι ποταμοί, οι ακτές μας, οι φάρμες, οι επιχειρήσεις, τα σπίτια και οι γειτονιές θα έχουν καταγραφεί και οργανωθεί πλήρως.»
Ωστόσο υπάρχει πάντα ο φόβος της πιθανής κακομεταχείρισης των δεδομένων και των δικτύων που θα κατέχουμε.
«Όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας όταν οι άνθρωποι αρχίσουν ξαφνικά να απομακρύνονται από τους χώρους παρακολούθησης. Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψουν αρκετά ζητήματα αμέσως μετά την εφαρμογή της αδιάκριτης τεχνολογίας.»
Εν κατακλείδι, οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν άμεσα αποφάσεις για τη μελλοντική χρήση της τεχνολογίας.
«Προς το παρόν έχουμε ακόμα την δυνατότητα της επιλογής για τον τρόπο με τον οποίο θα ωφεληθούμε από την τεχνολογία μέσα στα επόμενα χρόνια ή το κατά πόσο σκοτεινό θα είναι για εμάς το μέλλον.»
Τις προβλέψεις του καθηγητή Sadler συμμερίζεται και ο Oliver Sparrow, ο οποίος ασχολείται με τους τρόπους πρόβλεψης και αντιμετώπισης των μελλοντικών εξελίξεων και έχει δουλέψει για την κυβέρνηση της Αγγλίας και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Ο Sparrow αναφέρει ότι η πρόοδο της τεχνολογίας και η ολοκληρωμένη κατανόηση για τα φυσικά φαινόμενα πρόκειται να οδηγήσει σε μια γενιά συστημάτων τα οποία θα είναι πολύ μικρά για να εντοπιστούν με γυμνό μάτι, θα διαπερνούν το σώμα μας, το χώρο στον οποίο βρισκόμαστε, θα καταγράφουν τα πάντα, θα ξέρουν τα πάντα και θα τα μεταδίδουν παντού.
Τόσο ο καθηγητής Sadler αλλά και ο κ. Sparrow πιστεύουν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημόσια συζήτηση για τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.
Η νέα πραγματικότητα βρίσκεται αρκετά κοντά μας, είτε λοιπόν θα το επιτρέψουμε είτε θα το σταματήσουμε, η επιλογή είναι δική μας!"

Το κείμενο είναι μεταφρασμένο από άρθρο του BBC (η ακρίβεια ή μη της μετάφρασης δε βαρύνει τον υποφαινόμενο)

Μπορείτε να φανταστείτε αυτόν τον κόσμο; αλήθεια, πόσο θετικά πρέπει να αντιμετωπίζουμε την έξαρση της τεχνολογίας σε όλα τα πεδία; μήπως εν τέλει, αυτή ακριβώς η ταχύτητα των εξελίξεων ξεπερνάει τη δυνατότητα της ανθρώπινης συνείδησης και ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τελικά πολλά από τα "επιτεύγματα" της τεχνολογίας να μην είναι στην πραγματικότητα χρηστικά, ενώ αντίθετα είναι επιβεβλημένα και καταπιεστικά;

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

07/09/2007, 13:12:26
ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
-ΟΤΙ ΜΗΔΕ ΚΑΚΟ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ. ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ π.χ. 1.000.000 ΚΟΣΜΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 25.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΟ 40 Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.
-ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ!!! ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΡ ΜΗΤΣΑΙΝΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΚΑΤΙΝΑ!.
-ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ, ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ), ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΙ ΕΠΗΒΕΒΛΗΜΕΝΟ.
-ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΚΛΕΦΤΗΣ ΟΥΤΕ ΣΠΑΩ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΜΕ ΠΙΑΣΟΥΝ.
-ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΟΤΙ ΩΡΑ ΝΑ ΝΑΙ, ΝΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΗΡΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΟΠΙΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΕΓΩ ΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
****ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ - ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΑΝΔΙΑ ΟΠΟΥ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 40%.
-ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΥΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΑΜΑΤΙΕΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ κ.λ.π.)..ΧΕΣΤΗΚΑ!!!
---ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΖΥΓΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Ο ΜΑΤΑΚΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ.
--!!ΒΕΒΑΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ πχ. ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΦΥΛΛΟ. Ε.........ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΙΣ ΣΠΑΣΟΥΜΕ!!

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
--ΚΑΫΜΕΝΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!

07/09/2007, 16:18:26
quote:
kostakis
...μήπως εν τέλει, αυτή ακριβώς η ταχύτητα των εξελίξεων ξεπερνάει τη δυνατότητα της ανθρώπινης συνείδησης και ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τελικά πολλά από τα "επιτεύγματα" της τεχνολογίας να μην είναι στην πραγματικότητα χρηστικά, ενώ αντίθετα είναι επιβεβλημένα και καταπιεστικά;

Φίλε συμφωνώ μαζί σου.
Επίσης αυτό είναι σαφής καταπάτηση της ελευθερία μας.
Αυτή η "δύναμη" είναι σίγουρο ότι δε θα μπορέσει να ελεγχθεί.
Είναι καιρός να αρχίσουμε σιγά σιγά να παίρνουμε τα βουνά έστω κι αν είναι τώρα καμένα.

Στράτος

μέτρον άριστον
αγνοώνΜέλος
08/09/2007, 12:08:44
Ευστράτιε,
δε νομίζω να γλυτώσουμε ακόμη και αν πάρουμε τα βουνά όπως προτείνεις (και που πολύ θα ήθελα να το κάνω αν είχα τη δυνατότητα να συντηρούμαι)

αλλά το πρόβλημα για μένα είναι ότι ακόμη κι εκεί θα υπάρξουν όλα αυτά

ο πλανήτης και η ζωή μας έχουν στενέψει επικίνδυνα... και η τεχνολογία (που κάποιοι τη λατρεύουν σαν θρησκεία) έχει συμβάλλει πολύ σ'αυτό

08/09/2007, 21:46:46
αγνοών,
Μην το βλέπεις έτσι. Η τεχνολογία είναι κάτι το άψυχο, οι άνθρωποι είναι αυτοί που την χρησιμοποιούν είτε γα καλό, είτε για κακό...
Επειδή έχω διαβάσει πολλά για αυτό το θέμα, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ειλικρινά ότι αυτό θα κάνει καλό στον κόσμο, θα μειώσει την εκληματικότητα, θα βελτιώσει ην δημοκρατία και την κοινωνική συμπεριφορά.
Προσωπικά πιστεύω ότι την τεχνολογία άμα την χειρίζονται άνθρωποι αυτά είναι λαλακίες...
Να ξέρεις ότι προσωπικά απεχθάνομαι την ιδέα και δεν έχω παρακολουθήσει ούτε ένα επεισόδιο, ούτε από τις περήφημες "σχολές", τραγουδιού ή χωρού.
Πάντως μπορώ να σου αναφέρω το εξής περιστατικό για το big brother:
Ξέρω πολλούς κάποιους κουμουνιστές (μιλάμε γραμμένους στο κόμμα), που όχι μόνο παρακολουθούσαν μετά μανίας την (τις) σειρές, αλλά συζητήσουν τις εξελίξεις με άλλους κουμουνιστές ή όχι. Ποιοί; Αυτοί που ιδεολογικά είναι αντίθετοι με την όλη ιδέα...
Λοιπόν, είναι όπως το σερβίρεις σε συγκεκριμένη μερίδα ατόμων.
Κάποιοι ξέρουμε ότι αυτό είναι καταστροφή - και το "τηλεπαιχνίδι" το πρώτο βήμα. Κάποιοι άλλοι όμως είναι έτοιμοι για μία παγκόσμια δικτατορία στον σβέρκο τους - ακόμα και εάν είναι "ιδεολογικά αντίθετοι"...
αγνοώνΜέλος
09/09/2007, 12:43:38
OANNHSEA
νομίζω πως ο θεματοθέτης αναφέρεται στον big brother σαν μέσο καταστολής (κάμερες,έλεγχος κλπ)

δεν ξέρω αν μιλάει για το ομώνυμο τηλεπαιχνίδι,αλλά μπορεί να μας το πει ο ίδιος

για το ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που αναφέρεις έβλεπαν το τηλεπαιχνίδι δεν μου προκαλεί καμία απορία - εγώ πάντοτε ήμουν της γνώμης ότι το 90% είμαστε κοθώνια
(αυτή η λέξη μπορεί και να κοκκινιστεί ΑΣΧΕΤΑ αν περιγράφει την κατάσταση)

τι τους πέρασες τους κομμουνιστές,για τίποτα ιδιοφυίες ??

αλλά δεν έχεις την ίδια γνώμη π.χ. για όσους κολλάνε με μαλακίες τύπου lost - οι αγνοούμενοι και λοιπές βλακείες ??

μόνο το big brother νομίζεις ότι είναι το μέτρο σύγκρισης ??

άσε,πάει πολύ μακριά η βαλίτσα με την τηλεόραση...

bob_catΜέλος
09/09/2007, 19:04:11
quote:
για το ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που αναφέρεις έβλεπαν το τηλεπαιχνίδι δεν μου προκαλεί καμία απορία - εγώ πάντοτε ήμουν της γνώμης ότι το 90% είμαστε κοθώνια
(αυτή η λέξη μπορεί και να κοκκινιστεί ΑΣΧΕΤΑ αν περιγράφει την κατάσταση)

Εμένα ο τηλεοπτικός Big brother δέν μου πρόσφερε ούτε ζέστη, ούτε κρύο παρά μονάχα μιά παγερή αδιαφορία. Δέν έχω κανέναν λόγο να κατηγορήσω το παιχνίδι ή τους τηλεθεατές του αλλά τα τεράστια ποσοστά ακροαματικότητας που απο όσο θυμάμαι είχε είναι άλλη μιά σημαντική ασπόδειξη για την κατάπτωση της κοινωνίας μας.

Δέν κάνω καμιά σύγχιση του τηλεοπτικού με τον αληθινό Big brother , τον πραγματικά επικύνδινο Big brother. Στον τηλεοπτικό δέν γινόταν τίποτα στα κρυφά οι πρωταγωνιστές γνώριζαν καλά οτι τους παρακολουθεί όλη η Ελλάδα. Πραγματικός Big brother σημαίνει να μήν έχεις καμιά ιδέα οτι βρίσκεται κάμερα απο πάνω σου.

Αεί ο Θεός γεωμετρεί

kostakisΜέλος
10/09/2007, 08:36:38
Καλημέρα σε όλους

Φίλε Ευρωπαίος για πρώτη φορά θα διαφωνήσουμε (αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό) :

quote:
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΚΛΕΦΤΗΣ ΟΥΤΕ ΣΠΑΩ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΜΕ ΠΙΑΣΟΥΝ.

Κι εγώ δεν είμαι ούτε κλέφτης, ούτε έμπορος ναρκωτικών, ούτε τρομοκράτης για να με αντιμετωπίζουν ως δυνάμει ύποπτο.

quote:
-ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΟΤΙ ΩΡΑ ΝΑ ΝΑΙ, ΝΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΗΡΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΟΠΙΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΕΓΩ ΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

Αν όλοι μας προαθούσαμε να επικεντρώσουμε στις κοινωνικές συνέπειες του άκρατου νεοπλουτισμού και της άμεσης απόκτησης εξουσίας, την οποία από τη μέρα που γεννιόμαστε διδασκόμεθα να απαιτούμε χωρίς καμία ενοχή, ίσως αντιληφθούμε γιατί ο κόσμος έχει καταντήσει ζούγκλα όπου το μεγάλο ψάρι (κάθε είδους) "τρώει" το μικρό.

quote:
ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΖΥΓΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Ο ΜΑΤΑΚΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ.
--!!ΒΕΒΑΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ πχ. ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΦΥΛΛΟ. Ε.........ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΙΣ ΣΠΑΣΟΥΜΕ!!

Σήμερα είναι απαραίτητος ο μονόφθαλμος, αύριο θα είναι απαραίτητα τα εμφυτεύματα και μεθαύριο θα είναι δεδομένο ότι θα κάνεις ότι σου λένε, γιατί δε θα χεις καμία δυνατότητα αντίδρασης (όχι αντίστασης, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ). Χώρια που (οτ)αν θα έρθουν τα καθεστώτα που λες, μάλλον θα μπορούν να μας σπάσουν τα μούτρα πριν σπάσουμε τις κάμερες, εκτός αν μας έχουν αφαιρέσει εντελώς τη δυνατότητα να σκεφτούμε ότι πρέπει να τις σπάσουμε. Τι λες;

Φίλε OANNHSEA

quote:
Επειδή έχω διαβάσει πολλά για αυτό το θέμα, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ειλικρινά ότι αυτό θα κάνει καλό στον κόσμο, θα μειώσει την εκληματικότητα, θα βελτιώσει ην δημοκρατία και την κοινωνική συμπεριφορά.

Ακριβώς αυτό είναι που με ανησυχεί. Το ότι τείνουν να μας πείσουν για το απαραίτητο της στέρησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων ελευθερίας μας στο όνομα της (αν)ασφάλειας. Κάτι σαν τον κλέφτη που φυλάσσει το σπίτι του νοικοκύρη από κάθε περαστικό (που θα μπορούσε να είναι κλέφτης).

Φίλε αγνοοών

quote:
OANNHSEA
νομίζω πως ο θεματοθέτης αναφέρεται στον big brother σαν μέσο καταστολής (κάμερες,έλεγχος κλπ)

δεν ξέρω αν μιλάει για το ομώνυμο τηλεπαιχνίδι,αλλά μπορεί να μας το πει ο ίδιος

Ακριβώς όπως το λες. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ τη μεταξύ των σχέση απόλυτα "παράλληλη" : στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η ιδέα της θεσμοποιημένης (όχι θεσμοθετημένης, στην πορεία προέκυψε και η νομοθετική ρύθμιση) παρακολούθησης ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή, ακόμα και από τον πιο άνου. Με τη βοήθεια των τηλεπαιχνιδιών, ο ημιυπνωτισμένος Νεοέλλην εισήλθε στη διαδικασία της ασυνειδητοποίησης των ανακλαστικών του, με συνέπεια κάθε μορφής "κλειδαρότρυπα" να αποτελεί πλέον παιχνίδι.΄Όταν η άρχουσα τάξη αντιλήφθηκε αυτή τη χαλάρωση της αντίστασης, φρόντισε να ενισχύσει το αίσθημα ανασφάλειας για να μεταφέρει τη διαδικασία από το επίπεδο της "διασκέδασης" στο πλαίσιο της ανάγκης (βλέπε ανάγκες ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Ο Νεοηλίθ... συγνώμη ο Νεοέλλην χαριεντιζόταν πνευματικά με τη φούσκα εναερίου ρουφιανιάς (λέγε με Ζέπελιν), χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι το συγκεκριμένο όχημα αποτελούσε απλά τη βιτρίνα των μέτρων ασφαλείας : το Ζέπελιν έφυγε, οι κάμερες έμειναν ως μέσα "διαχείρισης" της κυκλοφορίας, αλλά στη χρησιμότητά τους προστέθηκαν οι ανάγκες παρακολούθησης των ταραξιών, των κάθε λογής διαδηλωτών (που σκοπός είναι κάποια στιγμή να θεωρούνται συλλήβδην ταραξίες), των ληστών τραπεζών και καταστημάτων (εγώ περισσότερους βανδαλισμούς και ληστείες βλέπω και από συλλήψεις, λίγα πράγματα). Και ναι, ο φιλήσυχος πολίτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις κάμερες, γι' αυτό όταν στο μέλλον θα τις βάλουν και στην κρεβατοκάμαρά του (βλέπε το "φαντασιομανή" Όργουελ) δε θα πρέπει να αντιδράσει, γιατί ούτως ή άλλως 1) δε θα κρύβει κλοπιμαία, καθότι μη κλέφτης, 2) δε θα μπορεί να κοιμηθεί χωρίς αυτές, γιατί οι κακοί κλέφτες (οι οποίοι θα έχουν "ξεφύγει" από τις εξωτερικές κάμερες) μπορεί να μπουν να ληστέψουν το σπίτι του και 3) δε θα χει να κρύψει τις περιπτύξεις του, ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΑ ΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΥΞΕΙΣ!!!!!

Φίλη bob cat

quote:
Δέν κάνω καμιά σύγχιση του τηλεοπτικού με τον αληθινό Big brother , τον πραγματικά επικύνδινο Big brother. Στον τηλεοπτικό δέν γινόταν τίποτα στα κρυφά οι πρωταγωνιστές γνώριζαν καλά οτι τους παρακολουθεί όλη η Ελλάδα. Πραγματικός Big brother σημαίνει να μήν έχεις καμιά ιδέα οτι βρίσκεται κάμερα απο πάνω σου.

Στον τηλεοπτικό Big brother οι πρωταγωνιστές του γνώριζαν τα πάντα, γιατί εκτελούσαν διατεταγμένη (και καλά πληρωμένη) υπηρεσία. Στον πραγματικό big brother οι πρωταγωνιστές του πάλι θα γνωρίζουν : απλά θα είναι διατεταγμένη υπηρεσία, άνευ πληρωμής, μία που ούτως ή άλλως λόγω του καταναγκαστικού χαρακτήρα της δε θα θεωρείται εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών.
Τα μάτια σας δεκατέσσερα. Δύο για να βλέπετε και τα υπόλοιπα για να "βλέπετε".

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

Edited by - kostakis on 10/09/2007 08:39:47

bob_catΜέλος
10/09/2007, 11:59:52
quote:
Στον τηλεοπτικό Big brother οι πρωταγωνιστές του γνώριζαν τα πάντα, γιατί εκτελούσαν διατεταγμένη (και καλά πληρωμένη) υπηρεσία. Στον πραγματικό big brother οι πρωταγωνιστές του πάλι θα γνωρίζουν : απλά θα είναι διατεταγμένη υπηρεσία, άνευ πληρωμής, μία που ούτως ή άλλως λόγω του καταναγκαστικού χαρακτήρα της δε θα θεωρείται εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών.
Τα μάτια σας δεκατέσσερα. Δύο για να βλέπετε και τα υπόλοιπα για να "βλέπετε".

Φίλε Κωστάκης στο μόνο που διαφωνώ μαζί σου είναι οτι δέν είναι απαραίτητο το θύμα στον πραγματικό big brother να γνωρίζει την ύπαρξη του, το αντίθετο μάλιστα μέσω της προπαγάνδας φροντίζει για το αντίθετο. Μπορεί να μας έχει έρθει και απο κεί που δέν το περιμένουμε, άραγε πόσοι και πόσοι ανυποψίαστοι πολίτες όλοι μας λίγο ώς πολύ έχουμε γίνει θύμα του?
Ίσως και τον bob_cat την ώρα που γράφει στον υπολογιστή το μήνυμα να καταφέρουν να το διαβάζουν μέσω μιάς ειδικής τρύπας που κατάφεραν να ανοίξουν στον τείχο του δωματίου με τον υπολογιστή του.
Το θέμα αυτό είναι άβυσσος δέν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, μόνο αυτοί που τον χειρίζονται είναι σε θέση να ξέρουν το σημείο που έχει φτάσει η επιταχυνόμενη τεχνολογία τους.
Όσα μάτια και να έχουμε λοιπόν ίσως και να μήν φτάνουν, συνέχεια θα πρέπει να μας φυτρώνουν άλλα τόσα σάν την λερναία ύδρα.

Αεί ο Θεός γεωμετρεί

10/09/2007, 12:54:43
KΟSTAKI ΚΑΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΜΕ!! ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ....

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
--ΚΑΫΜΕΝΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!

wainamoinenΜέλος
11/09/2007, 10:15:50

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=26607568

"Μήνυση Κακλαμάνη για τη «βιντεοσκόπηση»

Μηνυτήρια αναφορά προς τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Ατομικών Δεδομένων, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και τον τοπικό γενικό αστυνομικό διευθυντή, απέστειλε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης με αφορμή την πρωτοβουλία της Ενωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης να βιντεοσκοπήσει τις κινητοποιήσεις των εργατικών και υπαλληλικών ομοσπονδιών στη συμπρωτεύουσα. «Ζητώ από τις κατ' εξοχήν αρμόδιες Αρχές την άμεση παρέμβαση καθεμιάς, για την αποτροπή της διάπραξης των επαπειληθέντων και τη δίωξη των διαπραττόμενων εγκλημάτων κατά της προσωπικότητας και άλλων προστατευόμενων από το Σύνταγμα δικαιωμάτων και αγαθών των πολιτών, που θα κινούνται ατομικώς ή ομαδικώς στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης. Πάντως, εγχειρίδιο σε ισχύ τού ευρωπαϊκού θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη, που διανεμήθηκε σε Αστυνομία και Λιμενικό πριν από τρία χρόνια, παρέχει το δικαίωμα στις Αρχές να καταγράφουν την αστυνόμευση συγκεντρώσεων, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και τη νομιμότητα του τρόπου με τον οποίο αυτή διενεργείται!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/09/2007"

11/09/2007, 10:22:54
Νομίζω πως θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να διαχωρίσουμε τις πιθανές αιτίες που θα υπάρξει μια πιθανή επιβολή του Big Brother.

Καταρχάς δε νομίζω ότι ο σκοπός αυτού του σχεδίου θα είναι η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής ενός απλού πολίτη.
Μου φαίνεται ανούσιο αλλά και θα χρειάζονταν πάρα πολλοί υπάλληλοι για να μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να ελέγχουν σε καθημερινή φάση τον κάθε άνθρωπο.
Θεωρητικά ο Big Brother θα μπορούσε να ωφελήσει σε κάποια κρίσιμα ζητήματα όπως το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας ακόμη και στο θέμα των εμπρησμών που παρατηρούνται τόσο στην χώρα μας όσο και σε διάφορα άλλα κράτη.

Σ' αυτό το σημείο ανακύπτει ένα θέμα ηθικής φύσης περισσότερο, αυτό της καταπάτησης της ιδιωτικότητας.
Πρέπει να παραβιάζεται κι υπό ποιές προϋποθέσεις πρέπει να γίνεται αυτό?
Τι κινδύνους ενέχει αυτή η παραβίαση για τα αρμόδια όργανα και σε τι βαθμό μπορεί να παρατηρηθούν περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας?

In anticipation of my resurrection...

wainamoinenΜέλος
11/09/2007, 16:19:51
Κάποτε είχε ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση για τις φήμες που ήθελαν τους αμερικάνους να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνομιλίες, όχι μόνο των πολιτών τους. Πολύς λόγος για το εν λόγω σύστημα αλλά τώρα δεν μου έρχεται η ονομασία του με τίποτα. Φυσικά φάνηκε ότι δεν παρακολουθούσαν μόνο τους πολίτες τους. Το όλο σύστημα λειτουργούσε με λέξεις κλειδιά, και τότε έμπαινε σε λειτουργία η καταγραφή της συνομιλίας. Υπήρχε η ανάλογη της σπουδαιότητας κατάταξη και το προσωπικό που τα έλεγχε. Έλεγαν ότι ακόμα κι εάν παρακολουθούσαν τους πάντες, το προσωπικό δεν θα επαρκούσε για να τσεκάρει όλες αυτές τις συνομιλίες. Παραταύτα τα σχετιζόμενα ονόματα καταχωρούνταν στις ανάλογες λίστες, ως ύποπτοι.
Αν θυμάμαι καλά, η λειτουργία του στις ΗΠΑ ήταν αποδεκτή αλλά παράνομη στις άλλες χώρες. Αναφέρθηκαν σε μεγάλες εμπορικές συμφωνίες των οποίων η τροπή άλλαξε απρόσμενα ή σε κινήσεις ματ των ΗΠΑ ώστε να ωφεληθούν από διάφορες καταστάσεις-συμφωνίες. Τα στοιχεία ήταν αρκετά πειστικά και διάφορα κράτη τους είχαν κατηγορήσει γι αυτό. Δεν λέω περισσότερα μιας και δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο –που παίχτηκε, πότε κλπ- ώστε να τα επαληθεύσετε.

Το θέμα είναι ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβαίνει και με τις κάμερες. Θα ορίσουν κάποιες παραμέτρους και θα καταγράφουν τα αντίστοιχα περιστατικά.

Και εάν τίποτα άλλο δεν ενοχλεί μερικούς, απορώ σε ποιόν θα άρεσε να μπει στην μαύρη λίστα απλά και μόνο γιατί, έστω και αστειευόμενος ανέφερε μια λέξη ύποπτη.
Και μην μου πείτε ότι όταν έρθει η ώρα θα το αντιμετωπίσουμε, γιατί όταν θα έρθει η ώρα εκείνη της κατάχρησης, θα είναι εξασφαλισμένοι ότι δεν θα μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν γίνεται τόσο προκλητικός εάν πρώτα δεν διαφυλάξει τα νώτα του.

kostakisΜέλος
11/09/2007, 23:22:16
Καλησπέρα σε όλους

quote:
...παρέχει το δικαίωμα στις Αρχές να καταγράφουν την αστυνόμευση συγκεντρώσεων, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών...

Μμμμ... παρότι το γνώριζα, δεν ήξερα ότι είναι και θεσμοθετημένο. Τα συγχαρητήρια μου στον Ευρωπαίο συνήγορο του πολίτη. Άλλωστε, όσοι διαφωνούν σε κάτι και διαδηλώνουν για να εκφράσουν τη διαφωνία τους, ξαφνικά παύουν να είναι πολίτες, εξου και τα χημικά που τρώνε στο πρόσωπο. Σωστά, σωστά...

quote:
Καταρχάς δε νομίζω ότι ο σκοπός αυτού του σχεδίου θα είναι η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής ενός απλού πολίτη... Θεωρητικά ο Big Brother θα μπορούσε να ωφελήσει σε κάποια κρίσιμα ζητήματα όπως το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας ακόμη και στο θέμα των εμπρησμών που παρατηρούνται τόσο στην χώρα μας όσο και σε διάφορα άλλα κράτη.

Δε θα διαφωνήσω στη λογική με την οποία θέτεις το πρώτο σκέλος της προσέγγισής σου, αλλά θα διαφωνήσω στην ουσία του θέματος. Σίγουρα σκοπός του big brother δεν είναι η μαζική παρακολούθηση, άλλωστε δεν είναι και ο στόχος αυτός : σκοπός είναι ο εκφοβισμός των συνειδήσεων με την κατανόηση του δυνητικού ενδεχομένου παρακολούθησης για τον καθένα ξεχωριστά. Πολλές φορές δε χρειάζεται "χτύπημα" κατά πρόσωπο για να δημιουργηθεί η αίσθηση του φόβου, αρκεί η ανησυχία ότι μπορεί να επέλθει ποιαδήποτε στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο.
Στο δε δεύτερο σκέλος, επέτρεψε μου να διαφωνήσω πλήρως ως προς τα εξής :
1) Τι ορίζεται ως διεθνής τρομοκρατία; γιατί αυτή η έννοια της τρομοκρατίας και όχι οποιαδήποτε άλλη; έχουμε σκεφτεί ποτέ τον ορισμό της τρομοκρατίας, που σπεύδουμε με πλαστά στοιχεία να τον παγκοσμιοποιήσουμε κιόλας;
2) Εγκληματικότητα : βίοι παράλληλοι με την αστυνόμευση - αυξάνει η μία, αυξάνει η άλλη. Σκοπός δεν είναι να εξετάσουμε μέτρα καταστολής, στόχος είναι να μελετάμε τις αιτίες που προκαλούν την εγκληματική συμπεριφορά και να εξετάζουμε πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης των σοβαρότερων παθογενειών.
3) Εμπρησμοί... ωραίο θέμα έθιξες. Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και αρκετά επίκαιρο "νέο πρόβλημα" που μπήκε δυναμικά στη ζωή μας. Το θέμα με τους εμπρησμούς είναι να υπάρχει η πρόθεση προστασίας του περιβάλλοντος σε σχέση με το συμφέρον των εμπρηστών... αφαίρεσε το κίνητρο από τους "λογιστές" της επιστήμης των εμπρησμών και θα σου μείνουν κάτι λίγες πυρκαγιές που θα οφείλονται σε αυτανάφλεξη (αν και, αν θεωρήσουμε αποδεκτές τις δήθεν "συνομωσιολογικές" θεωρίες για το HAARP και τα λοιπά συστήματα, η αυτνάφλεξη δεν είναι τυχαία και άρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί επαρκώς), κάποιες περιπτώσεις καθαρά ψυχογενούς πυρομανούς συνείδησης (εύκολα αντιμετωπίσιμες, αν δεν υπάρχει ισχύς κρυμμένη), άντε και μερικοί κτηνοτρόφοι κακής ποιότητας. ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι έχουν καθαρά οικονομικά κίνητρα, είτε αυτά αφορούν στο μικρόκοσμο της οικοπεδοποίησης, είτε στο μεσαίο ορίζοντα της δήθεν "τουριστικής ανάπτυξης", είτε στο μακροορίζοντα της ερημοποίησης περιοχών παγκοσμίως με απώτερο σκοπό την αναρχία και τον επαναπροσδιορισμό συνόρων που θα επιφέρουν τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα. Συνεπώς μάλλον δε θα γλυτώσει ο "μεγάλος αδερφός¨το περιβάλλον μας... μάλλον...

quote:
Κάποτε είχε ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση για τις φήμες που ήθελαν τους αμερικάνους να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνομιλίες, όχι μόνο των πολιτών τους. Πολύς λόγος για το εν λόγω σύστημα αλλά τώρα δεν μου έρχεται η ονομασία του με τίποτα. Φυσικά φάνηκε ότι δεν παρακολουθούσαν μόνο τους πολίτες τους. Το όλο σύστημα λειτουργούσε με λέξεις κλειδιά, και τότε έμπαινε σε λειτουργία η καταγραφή της συνομιλίας. Υπήρχε η ανάλογη της σπουδαιότητας κατάταξη και το προσωπικό που τα έλεγχε. Έλεγαν ότι ακόμα κι εάν παρακολουθούσαν τους πάντες, το προσωπικό δεν θα επαρκούσε για να τσεκάρει όλες αυτές τις συνομιλίες. Παραταύτα τα σχετιζόμενα ονόματα καταχωρούνταν στις ανάλογες λίστες, ως ύποπτοι.

Να υποθέσω ότι αναφέρεσαι στο Έσσελον;

quote:
Και εάν τίποτα άλλο δεν ενοχλεί μερικούς, απορώ σε ποιόν θα άρεσε να μπει στην μαύρη λίστα απλά και μόνο γιατί, έστω και αστειευόμενος ανέφερε μια λέξη ύποπτη.
Και μην μου πείτε ότι όταν έρθει η ώρα θα το αντιμετωπίσουμε, γιατί όταν θα έρθει η ώρα εκείνη της κατάχρησης, θα είναι εξασφαλισμένοι ότι δεν θα μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν γίνεται τόσο προκλητικός εάν πρώτα δεν διαφυλάξει τα νώτα του.

"Μην ανησυχείς, αγαπητή μου, εμένα δε θα με βάλουν στη μαύρη λίστα, είμαι νομοταγής προβατ... ε, πολίτης" (τάδε έφη Νεοέλλην) : μέχρι να έρθει η στιγμή που θα μπεις, θέλοντας και μη, γιατί θα πρέπει να παραχωρείς όλο και περισσότερη δουλικότητα στα αφεντικά που (δε) σε παρακολουθούνε.
Όταν έρθει η ώρα να το αντιμετωπίσουμε, θα αισθανόμαστε τόσο μόνοι και αδύναμοι, όσο αισθανόμαστε τώρα αναφορικά με την ισχύ της ψήφου μας ή με την αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε να έχει στο ευρύτερο περιβάλλον μας η δική μας οικολογική συμπεριφορά ("καλά μωρέ, ένα χαρτάκι είναι, εγώ θα σώσω το περιβάλλον;", "έλα μωρέ, από το δικό μου ψήφο θα κριθεί το αποτέλεσμα;").
Με τις "ευχές" μου για ακόμα περισσότερη παρακολούθηση και - ει δυνατόν - κάμερες σε όλα τα σπίτια (και σε όλα τα δωμάτια)... αφού νοιώθετε τόσο ανασφαλείς!!!

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

12/09/2007, 08:08:27
Για αυτό και έκανα σύγκριση του παιχνίδιου με τον πραγματικό έλεγχο...
Τα πάντα ξεκινούν με ένα παιχνίδι, με ένα δήθεν, το οποίο στην συνέχεια προχωράει και γίνεται σοβαρό... Και φυσικά έθιξα και την αντίδραση των πιο "δυναμικών" και "δημοκρατικών" ανθρώπων πάνω στην ιδέα.

Dying,
Δεν χρειάζονται χειριστές για να ελέγχουν όλους αυτές τις κάμερες. Μπορεί αν φροντίσει για όλα η υψηλή τεχνολογία...
Βλέπεις οι υπολογιστές μπορούν να γίνουν τόσο έξυπνοι που να παρακολουθούν και να ελέγχουν και να καταλαβαίνουν. Εάν δουν ένα όπλο, εάν δουν κάτι "περίεργο" γενικά ή εάν πιάσουν μία "περίεργη" λέξη ή πρόταση... Τι, θα βάλουν κάμερες και δεν θα βάλουν μικρόφωνα;

Μαύρο μέλλον βλέπω, πολύ μαυρίλα...

maraki8Μέλος
12/09/2007, 08:51:41
quote:
Το όλο σύστημα λειτουργούσε με λέξεις κλειδιά, και τότε έμπαινε σε λειτουργία η καταγραφή της συνομιλίας.
Ναι,το είχα ακούσει κι εγώ αυτό.Επίσης είχα ακούσει και κάποιες από τις λέξεις-κλειδιά τότε:X-files,Mulder,Scully,κλπ.Και δεν το λέω για αστείο παιδιά,το είχα ακούσει στις ειδήσεις!!
Πάντως,από την μια πιστεύω ότι η παρακολούθηση κάποιων χώρων θα κάνει καλό μόνο στο θέμα της εγκληματικότητας και πουθενά αλλού.Και μόνο σε άλλες χώρες.Στην Ελλάδα,ακόμα κι εκεί που υπάρχει παρακολούθηση,συνήθως δεν υπάρχει προσωπικό πίσω από την κάμερα ή και που υπάρχει προσωπικό,μόνο την κάμερα δεν κοιτάζει.Μου έτυχε να μου "πάρουν" την τσάντα σε αμερικάνικο εστιατόριο και κανείς να μην πάρει χαμπάρι τίποτα.Και όχι μόνο δεν πήραν χαμπάρι τίποτα,αλλά όταν πήγε η αστυνομία να ζητήσει την κασέτα,είχαν γράψει πάνω κάτι άλλα.Αθάνατη Ελλαδάρα!!!!

καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη

12/09/2007, 09:02:02
Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπέρ της ύπαρξης ενός Big Brother απλά προσπαθώ να εξετάσω το συγκεκριμένο θέμα όσο πιο σφαιρικά μπορώ.

Φίλε μου kostakis, φυσικά κι ένα από τα αποτελέσματα της επιβολής ενός τέτοιου μέσου παρακολούθησης θα λειτουργήσει ως ένα μέσο εκφοβισμού των συνειδήσεων, σ' αυτό δε μπορώ να διαφωνήσω καθόλου.
Ανέφερα την διεθνή τρομοκρατία επειδή το μέσο αυτό λογικά θα μπορούσε να ισχύει σε μεγαλύτερη κλίμακα από τα στενά όρια ενός κράτους - παρότι θα μπορούσε να ισχύει και στα όρια του κάθε κράτους.
Επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν φαινόμενα τρομοκρατίας και πλαστής τρομοκρατίας - νομίζω πως "διαισθάνομαι" κάποια περιστατικά που έχεις κατά νου () - ίσως να μπορούσαν να εκλέιψουν τα φαινόμενα των δήθεν τρομοκρατικών χτυπημάτων αν στην παρακολούθηση συμμετείχε μια επιτροπή πχ από εκπροσώπους όλων των κρατών.

Φυσικά και στην περίπτωση του Big Brother θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο "μεγάλο κεφάλι" και κάποια - ή και καθόλου - μικρότερα...

Από την άλλη σκέφτομαι ότι θα χαθεί σε σημαντικό βαθμό το αυθόρμητο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης να ανοίγεται στους γύρω του, να επικοινωνεί κλπ κλπ.
Ας φανταστούμε ένα υποθετικό παράδειγμα όπου μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ενός Έλληνα πολίτη φανεί ύποπτη σε έναν "ελεγκτή" άλλης χώρας λόγω διαφορετικής νοοτροπίας και κουλτούρας.
Και φυσικά να επαναλάβω τις πιθανές περιπτώσεις κατάχρησης της εξουσίας...

Δεν ξέρω, βρε παιδιά, αλλά εμένα με τρομάζει η πιθανότητα να γίνει ο κόσμος μας μια συνεχόμενη ταινία κατ' αυτόν τον τρόπο.

Φίλε OANNHSEA, είναι πράγματι ένας υπολογιστής πιο ευφυής κι εξελιγμένος από τον ανθρώπινο νου?
Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα δημιούργημα της ευφυίας του ανθρώπινου νου!

In anticipation of my resurrection...

kostakisΜέλος
12/09/2007, 19:04:53
Καλησπέρα σε όλους

Ας ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά...

Από το Pathfinder.gr Και αυτή η είδηση

"Χρήματα στα δάχτυλα σας

Αρκετά καταστήματα στη Γερμανία έχουν ξεκινήσει ήδη να εγκαθιστούν ένα νέο σύστημα ελέγχου το οποίο θα επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους!
Τα σουπερμάρκετ, τα καταστήματα συσκευών και τα μπαρ σε όλη τη χώρα συμφωνούν ότι το νέο σύστημα, το οποίο ελέγχει τα δακτυλικά αποτυπώματα των πελατών και αφαιρεί το ποσό της χρέωσης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έχει φέρει την επανάσταση στις συναλλαγές.
Για τη χρήση αυτών των μηχανημάτων, τα οποία κοστίζουν έκαστος 2,000 ευρώ και διανέμονται από την γερμανική εταιρεία IT Werke, οι πελάτες θα πρέπει να αφήσουν μαζί με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τη διεύθυνση τους και λεπτομέρειες του τραπεζικού τους λογαριασμού στο κατάστημα.
Ο Stefan Sewoester από την IT Werke, αναφέρει «Η νέα πρακτική είμαι ιδιαίτερα χρήσιμη για ηλικιωμένα άτομα επειδή δεν είναι αναγκασμένοι να θυμούνται τον κωδικό της κάρτας τους για να πληρώσουν ή να αναζητούν μετρητά.»"

Πάρα πολύ ενδιαφέρον... αν το συνδυάσει κανείς με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Αμερική κυρίως δεν προλαβαίνει να πιάσει ρευστό στα χέρια του, γιατί κινείται με πλαστικό χρήμα και μόνο, ιδού η νέα "χρήσιμη" πρόκληση για τους απανταχού ανασφαλείς λόγω των τσαντάκηδων ή των κλεφτών γενικότερα. Πλέον δε θα κινδυνεύετε να χάσετε τα λεφτά σας (μόνο)... θα χάνετε και τα χέρια σας!!!!
Ειδικά πάντως για τα ηλικιωμένα άτομα είναι "ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΗ" η πρακτική. Τώρα βέβαια το γεγονός ότι τα ηλικιωμένα άτομα δεν μπορούν να καταλάβουν σε τι ακριβώς εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή χρήση του ρευστού είναι άλλη ιστορία. Άλλωστε εμείς "δημιουργήσαμε" την έξαρση στους τσαντάκηδες ή στους εν γένει κλεπτομανείς, εμείς δίνουμε και τη λύση στα θύματα. Τώρα τίνος θύματα είναι, θα το κρίνει ο καθένας ξεχωριστά.
Το ότι εμένα όλο το σκηνικό "μου φέρνει" σε συνομωσιολογικά σενάρια τύπου εμφυτεύματα, λέτε να οφείλεται σε κάνα εμφύτευμα στην κούτρα μου;

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

13/09/2007, 07:59:34
Dying,
Δυστηχώς οι υπολογιστές είναι σε θέση να το κάνουν αυτό και όχι μόνο.
Με το πέρασμα των χρόνων (και την αύξηση της μνήμης τους) θα είναι ικανοί να συγκρατούν απίστευτη ποσότητα στοιχείων. Θα ξέρουν όλοι τι έκανες από παιδάκι μίας μέρας μέχρι τα βαθιά σου γεράματα, κάθε μέρα, κάθε ώρα κάθε λεπτό - όπως το είπες, σαν ταινία...

Κοστάκις ξέρεις αυτό με τα υπερκαταστήματα το κάνουν και τώρα με τις "εκπτωτικές κάρτες"... Έχω διαβάσει την εξής περίπτωση:άνθρωπος έπαθε ατύχημα σε υπερκατάστημα και το μύνησε, οι δικηγόροι του υπερκαταστήματος είδαν την κάρτα του πελάτη και προσπάθησαν να τον πείσουν να αποσύρει την μύνηση καθώτι αγόραζε πολλά οινοπνευματώδη και άρα πάνω σε αυτό θα στήριζαν την υπεράσπιση τους!!!
Προσωπικά δεν έχω ούτε πιστωτική, ούτε κάρτα υπερκαταστήματος, ούτε κάποιο άλλο σύστημα...

Πάντως κάθε μέρα που περνά το σκοτάδι έρχεται όλο και πιο γρήγορα...

αγνοώνΜέλος
13/09/2007, 18:14:41
ΟΑΝΝΗSEA,
ηρέμησε ρε...θα τους πολεμήσουμε κι εμείς !

δε θα μας κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί

dying,δυστυχώς οι pc είναι πιο έξυπνοι από εμάς...δεν είναι ότι έχουν μυαλό,αλλά έχουν μνήμη