ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

nst30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
03/06/2008, 08:33:37
quote:
Φίλοι η ηθική είνια ότι καλύτερο υπάρχει, εμείς δεν έχουμε πολύ
σχέση μαζί της και την αποδίδουμε κατά πως θέλουμε...

Μα τι λες τώρα αγαπητέ Τρεχαγύρευε , εμείς δεν εχουμε ηθική? 14 σελίδες την ψάχνουμε....μόνο μαχαίρια που δεν πετάξαμε ο ενας στον αλλον ...για να την υπερασπιστούμε....τόσα ωραία λόγια αγάπης ....και λες οτι δεν την εχουμε????

Νατη ..ολη μπροστά μας...
Το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχει η όχι η ηθική αλλά το αν μας αρέσει οπως ΕΙΝΑΙ ..
Για να επανέλθω πάλι στην αρχική μου τοποθέτηση.
Ηθικός είναι ο αγνός και αγνός είναι ο ατόφιος, αυτός που δεν εχει προσμίξεις, δλδ αυτός που δρα κατα συνείδηση.

Όμως η συνείδηση μας δεν υπόκειται σε κρατικούς, θρησκευτικούς, οικογενειακούς κλπ νόμους αλλά στους δικους της φυσικούς νόμους.
Η φύση περιλαμβάνει τα πάντα και οχι μόνο αυτά που μας βολεύουν η που εξυπηρετούν την ομαλή συνύπαρξη.
Γι αυτό και χρειαζόμαστε την προσωπικότητα με την λογική της για να εξισσοροπούμε την συνείδηση μας. Είναι λάθος να πιστεύουμε οτι το ένα υπερισχύει του άλλου ...

Αληθινά πιστεύω οτι είμαστε πέρα για πέρα ηθικοί, αφού ο καθένας εκφράζει την αλήθεια του κι ας μην αρέσει τελικά αυτή..
Είμαστε αληθινοί όμως, και αυτή η αλήθεια που αναζητούμε είναι εδω!!!

Είναι η αγάπη, η φιλία, η αντιπαράθεση, η εξύβριση, η προσπάθεια επιβολής του εγώ μας, η επίδειξη δύναμης, ο έλεγχος, η απώλεια του ελέγχου, η βίβλος, οι Βέδες...και πολλά άλλα που δεν τολμάμε να παραδεχθούμε...

quote:
Αν ωστόσο εμείς είμαστε η ενσάρκωση της νοήμονος διάνοιας, όπως διατείνονται κάποιες σχολές, όλα γίνονται στο δικό μας όνομα... Φοβερή ειρωνία, ε;

΄Και γιατί να μην είμαστε ? Τότε γίνεται εμφανές οτι αυτη η διάνοια είναι ΟΛΑ και όχι αυτά που εμείς της προσδίδουμε. Η ειρωνία είναι οτι και αυτή [ την θεότητα] θέλουμε να την φέρουμε στα δικά μας μέτρα..να της δώσουμε τα χαρακτηριστικά που εχουμε ανάγκη κλπ...Για αυτό και λέω περί Θεού της καρδιάς μας.
Αφου εμείς την ''ζωγραφίζουμε'' κατα πως μας αρέσει, γιατί να μην φτιάξει ο καθένας την δικη του και να παίρνει ''αντίγραφα'' αλλων?
Ολα αληθινά θα είναι!

quote:
αφ'ετέρου λίγο (να το ομολογήσω) χολωμένος από τα όσα συμβαίνουν εδώ,

Να και κάτι σοβαρό, εδω πέρα.
GALEX, οπως είχες πεί κι εσύ στην αρχή, μιλάμε απρόσωπα , δεν γνωρίζουμε χαρακτήρες, δεν βλέπουμε εικόνες και δεν αισθανόμαστε την ..αυρα...του συνομιλητή μας..
Είναι και αυτός ο καθρέφτης που μας παραμορφώνει..ε?..

03/06/2008, 10:22:16
Φίλε GALEX, δεν ανέφερα κάπου ότι εσύ επιχείρησες μια σύγκριση μεταξύ θρησκειών, η σύσταση μου ήταν προς όλους τους συμμετέχοντες.

Ο καθένας μας ο οποίος συμμετέχει στις Συζητήσεις έχει την δική του κοσμοθεωρία κι έχει επιλέξει την θέαση εκείνη των πραγμάτων, η οποία τον εξυπηρετεί και καλύπτει κάποιες Χ ανάγκες του.
Εγώ λοιπόν έχω την δική μου κοσμοθεωρία, εσύ μια άλλη, ο eidos κάποια τρίτη, η Unseen κάποια τέταρτη κλπ κλπ.
Αυτές οι κοσμοθεάσεις είναι δημιουργήματα δικά μας - ασχέτως αν έχουν υπάρξει διάφορες επιρροές που μας οδηγούν στην διαμόρφωση τους - οπότε και θα είναι διαφορετικές μεταξύ τους.
Μπορεί να έχουν μεγάλες ομοιότητες αλλά ενδέχεται να έχουν και θεμελιώδεις διαφορές, οι οποίες να τις οδηγούν σε μια σύγκρουση.

Πιστεύω όμως ότι εάν μπορέσουμε να κοιτάξουμε για λίγο πέρα από αυτό, θα αντιληφθούμε ότι η πρόκληση είναι να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να προσεγγίσουμε και τις υπόλοιπες κοσμοθεάσεις που υπάρχουν γύρω μας και να προσπαθήσουμε να τις συνθέσουμε.
Το θέμα δεν είναι να τις απορρίψουμε επειδή φαίνονται αντίθετες από τις δικές μας αλλά να προσπαθήσουμε να τις κατανοήσουμε.
Εάν το κάνουμε αυτό, έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση των συνανθρώπων μας.

Όσον αφορά στο "πρακτικό" θέμα της συμμετοχής μας σε ένα θέμα, μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιούμε κάποιο κείμενο ή ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο για να στηρίξουμε τα επιχειρήματα.
Από κει και πέρα όμως χρειάζεται κι η κατάθεση των προσωπικών μας απόψεων και συμπερασμάτων.
Θα πρέπει να υπάρχει αρμονία μεταξύ τους και πιστεύω ότι αυτή η αρμονία είναι θέμα διάκρισης του κάθε συμμετέχοντα.

Όσον αφορά το απόσπασμα που μου παραθέτεις, μου φαίνεται όντως - όπως κι αρκετά ακόμη από την Αγία Γραφή - αντιφατικό με το μήνυμα της αγάπης που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός.
Πέραν τούτου όμως πιστεύω ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι η Παλαιά Διαθήκη αφηγείται κυρίως την ιστορία του λαού του Ισραήλ, είναι λογικό να υπάρχουν μέσα σ' αυτήν διατυπωμένοι ευσεβείς πόθοι αυτού του λαού, επιθυμίες του, δικές του αρχές κλπ.
Ούτως η άλλως στο πέρασμα των αιώνων έχουν γίνει και πάρα πολλές ανθρώπινες παρεμβάσεις, άλλα εδάφια κόπηκαν, άλλα τροποποιήθηκαν, άλλα μπορεί να εισήχθηκαν οπότε είναι λίγο δύσκολη η εξέταση της πορείας αυτού του λαού με γνώμονα το συγκεκριμένο βιβλίο.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις πολέμου η ηθική είναι μια έννοια η οποία αποκτάει πολύ "χαλαρά" όρια.
Το ηθικό μπορεί να γίνει ανήθικο και το ανήθικο να γίνει επιτρεπτό κι αποδεκτό.
Σχεδόν τις περισσότερες φορές στον πόλεμο ο άνθρωπος γίνεται ένα ζώο με σκοπό να κυριαρχήσει και να κατακτήσει.
Πόσες φορές άλλωστε έχει γίνει αυτό στην ανθρώπινη ιστορία;

Ως ανθρώπινο γένος έχουμε επιδοθεί σε πάρα πολλούς πολέμους.
Έχουν διαπραχθεί γενοκτονίες, ομαδικές εκτελέσεις, ομαδικοί βιασμοί, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχει καταπατηθεί κι η ανθρώπινη ζωή εν τέλει αποκτά μικρή σημασία.
Για να γίνει αυτό προβάλλονται διάφορα υψηλά ιδανικά - όπως πολύ σωστά είπε η nst - κι ο πόλεμος μπορεί να βαφτιστεί ακόμα κι ως "θέλημα Θεού".
Ο Θεός έρχεται στα δικά μας μέτρα και σταθμά, ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες, απαλύνει τις ενδεχόμενες τύψεις μας και μας "προστατεύει" απέναντι σε αυτούς που θέλουμε να κατακτήσουμε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ποιά είναι η σχέση του Θεού με τον "Θεό";
Πολύ μικρή.
Ποιά είναι η σχέση του ανθρώπου με τον "άνθρωπο" που πολεμάει;
Πολύ μικρή.

In anticipation of my resurrection...

GALEXΜέλος
03/06/2008, 10:23:46
quote:
Είναι και αυτός ο καθρέφτης που μας παραμορφώνει..ε?..

Ακριβώς.....
03/06/2008, 11:55:32
Αγαπητέ Galex

Πρώτα απ΄όλα να σου πω ότι δεν είχα την πρόθεση να σε ταράξω και εάν σε βολεύει ευχαρίστως να σου ζητήσω συγνώμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζουν οι θέσεις μου.

Μίλησες για ανηθικότητα στην Βίβλο και παρέθεσες συγκεκριμένα εδάφια
Σου είπα ότι το βιβλίο που τα βρήκες δεν είναι ότι καλύτερο
Μου απάντησες ότι αυτός που το έγραψε είναι πολύ μορφωμένος και μου αράδιασες μια περίληψη του βιογραφικού του καθώς και της πορείας του βιβλίου

Ανηθικότητα-μόρφωση
Θεωρείς ότι αφού είναι τόσο μορφωμένος δεν μπορεί παρά να έχει δίκιο για όσα έγραψε, μεταξύ των οποίων είναι και η ανηθικότητα που κυριαρχεί στην Βίβλο.
Δεν τα έγραψε όμως επειδή είναι μόνο έξυπνος ή μορφωμένος αλλά και ηθικός, αναγνωρίζει την ηθική ή ανηθικότητα σε διάφορα θέματα.

Σου γράφω για τους παιδεραστές.

Μόρφωση-παιδεραστές
Επισημαίνω ότι δεν έχει καμία σχέση η μόρφωση με την ηθική, μπορεί κάποιος να είναι εξαιρετικά μορφωμένος αλλά να έχει τόσο άρρωστο ψυχονοητικό κόσμο που καλό θα ήταν να είχε λιγότερη μόρφωση και μια μέση ηθική.

Δηλαδή δεν είναι λογικό το επιχείρημα που προέταξες.
Επίσης ακόμα και να είχες μια ιδέα ότι μάλλον δεν είναι λογικό το επιχείρημα προτίμησες να το πεις γιατί ο περισσότερος κόσμος ζυγίζει την ποιότητα ενός ανθρώπου με τα πτυχία, την οικονομική κατάσταση, τις δημόσιες σχέσεις που έχει….

Σου απαντάω λοιπόν ότι δεν πέτυχες το κατάλληλο άτομο για τέτοιου είδους επιχειρήματα.

Ούτε είπα ότι είσαι παιδεραστής ούτε είπα ότι ο συγγραφέας είναι παιδεραστής ούτε είπα ότι κάθε μορφωμένο άτομο είναι εν δυνάμει παιδεραστής.

Για το καλό και το κακό δεν έχω να πω κάτι, πρέπει να το καταλάβεις μόνος σου.
Έκανα προσπάθεια να γράψω δυο πράγματα όσο πιο απλά γινόταν αλλά βγήκε ένα έκτρωμα και τα έσβησα, λυπάμαι.

UnseenΜέλος
03/06/2008, 12:39:26
Αχ, αυτοί οι παλιοκαθρέφτες... Όπως πολύ σωστά είπε και η nst, πάντως, το πιο σοβαρό ζήτημα είσαι εσύ και καθένας μας εδώ μέσα, αγαπητέ Galex, και όχι οι απόψεις που ανταλλάσσουμε.

Αγαπητέ μου trexagireve, μιλώντας δηλαδή για πολιτισμό ουσιαστικά μίλησες για ηθική που γίνεται ήθος. Όπως κι εσύ ο ίδιος παρατηρείς, αυτά τα δύο δεν είναι αλληλένδετα. Δεν ξέρω αν φταίει το ότι είμαστε φτιαγμένοι ειδωλολάτρες (και ποιος μας έφτιαξε έτσι, στην τελική) ή αν γινόμαστε ειδωλολάτρες στην πορεία γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο να γίνουμε... Παρατηρώ τον γιο μου που τον έχει φάει η ζήλεια με τη μικρή. Στην προσπάθειά του να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο προσπαθεί να ταυτιστεί με όλες τις φιγούρες δύναμης που ξέρει. Πρόκειται για την κατάρα των παραμυθιών: μας εκτοξεύουν σε φανταστικές σφαίρες, κάνοντάς μας να γυρνάμε την πλάτη στο πραγματικό.

Και τι να πεις σε ένα πεντάχρονο αγόρι; Να αγαπήσει τον εαυτό του γι' αυτό που είναι; Αυτή τη στιγμή θεωρεί ότι κανείς δεν τον αγαπάει όπως πρωτύτερα, πώς να αγαπήσει ο ίδιος τον εαυτό του; Έτσι, αφού το σκέφτηκα λίγο, αποφάσισα να τον αφήσω να παίξει τους ρόλους που νομίζει. Να γίνει spiderman, γκορμίτι ή οποιαδήποτε άλλη χαζομάρα. Θα έρθει η στιγμή που ή θα χορτάσει ή θα βρεθεί μπροστά σε μια πραγματικότητα που θα τον διαψεύσει. Θα είμαστε δίπλα του κι εγώ και ο πατέρας του, φυσικά. Και τότε τα πράγματα θα ξαναμπούν σε μια σωστότερη προοπτική.

Ίσως όμως να συμβαίνει κάτι παρόμοιο μέσα σε όλους μας σε σχέση με τον Άνθρωπο που είμαστε αλλά λησμονούμε ή σε σχέση με τον Θεό. Βρισκόμαστε να παίζουμε ρόλους δύναμης (ή αδυναμίας, κατά περίπτωση) γιατί δεν ξέρουμε πώς να μας αγαπήσουμε, δεν ξέρουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Θα έρθει όμως και η γνώση ή μάλλον η επίγνωση. Δεν χρειάζεται, πιστεύω, να μαστιγωνόμαστε ακατάπαυστα στην πορεία.

Νst μου, αυτή την υπέροχη φράση “ο θεός της καρδιάς μας”, θα την κρατήσω κοντά μου με πολλή αγάπη...

quote:
Dying Incubus: Σχεδόν τις περισσότερες φορές στον πόλεμο ο άνθρωπος γίνεται ένα ζώο με σκοπό να κυριαρχήσει και να κατακτήσει.
Αυτό που διακρίνει τον άνθρωπο από τα ζώα, λένε οι Άγγλοι, είναι τα τρία H: Humanity – Humility – Humour (ανθρωπιά – ταπεινοφροσύνη – αίσθηση του χιούμορ). Ο πόλεμος πράγματι καταστρατηγεί και τα τρία... Κι όταν παύει να είναι κανείς κατ' ουσίαν άνθρωπος, δημιουργεί και βιώνει εκφυλιστικές καταστάσεις. Και σε τέτοιες καταστάσεις, όλα ανατρέπονται και αναιρούνται. Οι έννοιες χάνουν τη σημασία τους και η προσωπική αξία (μόρφωση, ιδανικά, και ό,τι άλλο), ακόμη και η αξία της ίδιας της ζωής, όπως λες, χάνεται. Απλά αναρωτιέμαι, ωστόσο, πόσους πολέμους βιώνει κανείς μέσα του και γύρω του καθημερινά...

Καλημέρα,
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.

03/06/2008, 15:30:55
Πόσο δίκιο εχουν οι Αγγλοι!

Αλλά τότε ,

quote:
Αυτό που διακρίνει τον άνθρωπο από τα ζώα, λένε οι Άγγλοι, είναι τα τρία H: Humanity – Humility – Humour (ανθρωπιά – ταπεινοφροσύνη – αίσθηση του χιούμορ). Ο πόλεμος πράγματι καταστρατηγεί και τα τρία...

είμαστε μόνιμα σε εμπόλεμη κατάσταση
--------

Παλαιότερα θεωρούσα την χειροδικία και το χρήμα σαν δύο καταστάσεις που διαφθείρουν τον άνθρωπο..
Απο τότε όμως που αρχισα να ''δουλεύω'' και να με ''δουλεύουν'' ....ανακάλυψα οτι τα παραπάνω μεσα, είναι τα πλέον εντιμα ως αντικείμενο έκφρασης και συναλλαγής..

Το πιο διεφθαρμένο, νοθευμένο και πολύπλοκο είναι το μυαλό μας και οι σκέψεις μας, ακόμη κι αν εμφανίζονται...λευκές και άσπιλες..

Σόρυ Unseen, είναι αυτά που ''βλέπω'' θέλω δε θέλω...

Τα λέμε

Edited by - nst on 03/06/2008 15:33:52

GALEXΜέλος
03/06/2008, 15:31:23
Αγαπητή Πυραμίδα,
Κατ'αρχήν δεν με τάραξες. Ερωτηματικά μου δημιούργησες μόνον, γιατί τα όσα μου έγραψες ήταν τουλάχιστον ακατανόητα.
quote:
Μίλησες για ανηθικότητα στην Βίβλο και παρέθεσες συγκεκριμένα εδάφια

Ναι μίλησα για ανηθικότητα στην βίβλο. Δεν εννοώ ότι συλλήβδην ολόκληρη η Π.Δ είναι ανήθικη, αλλά ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες αποσπάσματα (τα οποία αγαπητή Nst δεν είναι καθόλου αλληγορικά) τα οποία πράγματι αποπνέουν απύθμενο μίσος, χοντράδες και πρακτικές, οι οποίες μέχρι και να σοκάρουν μπορούν σήμερα. Το ωραίο μάλιστα είναι ότι όλα αυτά τα κάνει ο "περιούσιος λαός" τη εντολή Του.
Εάν το μίσος δεν είναι ανήθικο, τότε τι είναι? Εάν οι σκοτωμοί και οι σφαγές δεν είναι ανήθικοι τότε τι είναι?
Δεν έχω διαβάσει άλλο θρησκευτικό εγκόλπιον που να αναφέρει τέτοια πράγματα ως Άνωθεν εντολές εκτός ίσως από το Κοράνι το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με την Π.Δ. Γι'αυτό λέω ότι πρέπει πάντα να διερωτώμεθα: πότε γράφτηκαν, από ποιούς, κάτω από ποιές συνθήκες και βεβαίως όχι να τα βάζουμε "κάτω από το μαξιλάρι μας" ως πυξίδα ζωής, γιατί τότε αλοίμονο!!
Εδώ το κλείνω το θέμα της Π.Δ και δεν πρόκειται να επανέλθω.

Όμως θεωρώ ακατανόητη την παρακάτω φράση σου:

quote:
Σου είπα ότι το βιβλίο που τα βρήκες δεν είναι ότι καλύτερο

Εάν, όπως λες, συμφωνείς ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά βιβλία, τότε πως μπορείς να κρίνεις το συγκεκριμένο βιβλίο ως λιγότερο καλό από ένα άλλο, άρα περισσότερο κακό. Εδώ αντιφάσκεις. Μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο ως καλό ή κακό μόνο όσον αφορά τον τρόπο γραψίματος, δλδ μετάφραση, λογοτεχνική δεξιότητα, σύνταξη, γραμματικά στοιχεία κλπ. Όσον αφορά στο περιεχόμενο μόνο να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις μπορείς.

quote:
Μου απάντησες ότι αυτός που το έγραψε είναι πολύ μορφωμένος και μου αράδιασες μια περίληψη του βιογραφικού του καθώς και της πορείας του βιβλίου

Πρέπει να ξέρεις αγαπητή μου ότι όταν αγοράζω ένα βιβλίο δεν ψάχνω το πόσο μορφωμένος είναι ο συγγραφέας. Μπορεί να αγοράσω έναν τελείως άγνωστο συγγραφέα ή έναν πολλύ γνωστό. Το θέμα είναι που με ενδιαφέρει, όχι ο συγγραφέας. Μπορεί να αγοράσω έναν συγγραφέα με τον οποίον διαφωνώ κάθετα απλά και μόνο για να γνωρίζω και την άλλη άποψη. Μπορεί να αγοράσω ένα βιβλίο γιατί έχει γίνει πολύς ντόρος για το περιεχόμενο και θέλω να έχω άποψη. Γενικά δεν βάζω ποτέ παρωπίδες όταν βρίσκομαι μπροστά στα ράφια του Ελευθερουδάκη.
Σου "αράδιασα" όπως λες το βιογραφικό του, γιατί άρχισες να μιλάς περί παιδεραστές κάτι άλλα ακατανότητα.

quote:
Επισημαίνω ότι δεν έχει καμία σχέση η μόρφωση με την ηθική, μπορεί κάποιος να είναι εξαιρετικά μορφωμένος αλλά να έχει τόσο άρρωστο ψυχονοητικό κόσμο που καλό θα ήταν να είχε λιγότερη μόρφωση και μια μέση ηθική.

Φυσικά συμφωνώ, και αυτή η τοποθέτηση θα μπορούσε να αποτελεί μία ακόμα ενδιαφέρουσα θέση πάνω στο θέμα της ηθικής.
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ.

Λοιπόν για να τελειώνουμε. Έχω μία βιβλιοθήκη η οποία περιέχει γύρω στους 350 τίτλους βιβλίων. Από αυτά δεν έχω τελειώσει μόνο 2 γιατί δεν τραβούσαν με τίποτα. Πολλά από τα υπόλοιπα τα έχω διαβάσει 2 και 3 φορές. Αν και υποτίθεται ότι είμαι Χριστιανός ορθόδοξος (αν και στην πραγματικότητα δηλώνω άθρησκος), μέσα στα βιβλία μου περιλαμβάνονται η Παλαιά Διαθήκη, η Καινή Διαθήκη, η Σοφία του Ισλάμ, το Κοράνι, οι Βέδες, η Βουδιστική φιλοσοφία και άλλα βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου.
Όταν θέλω να βρω κάτι για μία ομιλία ή για ένα γραπτό μου ξέρω που θα το βρώ. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να τα θυμάμαι όλα απ'έξω.
Έτσι όταν θέλησα να βρώ ωρισμένα κεφάλαια από την Π.Δ προκειμένου να στηρίξω την άποψή μου περί ανηθικότητας, ήξερα που θα τα βρω συγκεντρωμένα.

Όμως...υπάρχει ένα όμως. Από τα μικρά σχολικά μου χρόνια ακόμα, πολλά πολλά χρόνια πριν αρχίσω να διαβάζω και να διαμορφώνω άποψη, όταν μας εδίδασκαν την Π.Δ ως τον λόγο του Θεού, άρχισαν να μου δημιουργούνται βασανιστικά ερωτήματα, όπως πως είναι δυνατόν ο καλός θεός να ζητά από τους ανθρώπους να κάνουν τέτοια πράγματα και πως μπορεί ο καλός θεός να αγαπά έναν λαό αλλά να μισεί όλους τους άλλους. Μάλιστα έχω φάει και επίπληξη γιατί σε μία έκθεση που είχα γράψει είχα αναφέρει ότι "ο θεός είναι ζηλιάρης" ή κάπως έτσι. Καλέσανε την μάννα μου στο σχολείο και της κάνανε παράπονα νομίζοντας ότι αυτά μου τα λένε στο σπίτι και η μάννα έμεινε κόκκαλο γιατί είναι πολύ θρήσκα η καϋμένη.
Άρα δεν περίμενα να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο για να αποκτήσω αυτές τις θέσεις, κορίτσι μου. Απλά μέσα σ'αυτό το βιβλίο (όπως και σε πολλά άλλα), βρήκα και πολύ κρυστάλλινες απόψεις και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ.

Αλλά για πες μου, ξέρεις αλήθεια για ποιό βιβλίο πρόκειται?
Και γιατί τελικά βρίσκεις ότι "δεν είναι και ότι το καλύτερο"? Επειδή δεν συμφωνείς ή για κάποιον άλλο λόγο?

03/06/2008, 15:54:28
GALEX, χαίρομαι να σε διαβάζω ...
Δεν με ενδιαφέρει η Αγία γραφή, ουτε κανένα άλλο θρησκευτικό βιβλίο...προτιμώ να ξεχάσω και όλα οσα γνωρίζω...ισως έτσι να ΕΙΜΑΙ, τελικά..

Ας σου πλέξω το εγκώμιο που αναγνωρίζω...κάτω απο τις λέξεις...
Η ηθικότητα σου είναι αυτή η διαφάνεια που υπάρχει στο μυαλό σου.
Απαντας σε αυτό που βλέπει η ομορφιά της ανόθευτης σκεψης σου.

Και ξέρεις κάτι? Για να το δεί κανείς αυτό πρέπει να είναι ο ίδιος ανήθικος η να εχει μάθει και να επιλέγει.

Μια ημέρα οδηγώντας, σκεφτόμουν γιατί οι άνθρωποι αναζητούν οπωσδήποτε κάτι που φαντάζονται πεντακάθαρο και ευγενικό , για να το Θεοποιήσουν...ποιά είναι η ανάγκη τους..
Επίσης με εντυπωσίαζε το γεγονός οτι οι πιο φανατικοί θρησκευόμενοι που είχα γνωρίσει ήταν όλοι αυτοί που κοινωνικά θα χαρακτηρίζονταν ως περιθώριο, ανήθικοι κλπ
Λοιπον η απάντηση που ''πήρα'' ήταν

<<Τον ψάχνουν όσοι θέλουν να εξαγνιστούν. Οσοι αντιλαμβάνονται την μαύρο της ψυχής τους και ζητούν αυτόν που θα ρίξει λίγο λευκό για να φωτίσουν.
Και ύστερα, είδα τι έψαχνα εγώ..γιατί και τι έπρεπε να γίνει..>>

Είμαστε σε μια απέραντη παιδική χαρά....μια άποψη, τίποτα άλλο...

03/06/2008, 17:31:18
Αγαπητέ Galex σε παρακαλώ
Δεν θα μπω στην διαδικασία να αναλύσω τα μηνύματά σου.
Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την πορεία του, πήγαινε στο δρόμο σου και εγώ στον δικό μου γιατί "Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην"

End of story

GALEXΜέλος
03/06/2008, 21:24:11
Συμφωνώ απολύτως Pyramid, end of story. Και πολύ το χαίρομαι...
Άλλωστε είμαι βέβαιος ότι θα έχεις πολύ πιό ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις από το να αναλύσεις το μήνυμά μου .
Ίσως άργησα αλλά ποτέ δε είναι αργά να "ξεχωρίσεις το στάρι από την ίρα"

Edited by - GALEX on 03/06/2008 23:09:42