- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
NST...Φίλη μου δέν είναι έτσι,οι Ατομικοί φιλόσοφοι ιδιαίτερα,είχαν σκέψη η οποία αποδείχθηκε μετά 2400 έτη από τήν φυσική.Δέν έχει καμία σχέση η σκέψη τών φιλοσόφων αυτών με δοξασίες θρησκειών και δογμάτων...μήν τα βάζεις στο ίδιο τσουβάλι.Έχω νόηση να κρίνω και γνωρίζω φυσική πάρα πολύ καλά,πιστέψτεμε,ιδίως σε μοριακό και ατομικό επίπεδο.
Δεν θέλησα να παραλληλίσω η να κάνω καμία σύγκριση μεταξύ αυτών, αν και νομίζω οτι η φιλοσοφία των αρχαίων μας είναι ουσιαστικά συνυφασμένη με το θρησκευτικό αίσθημα. Το ίδιο δλδ αίσθημα και ανάγκη που δημιούργησε τα νεώτερα θρησκευτικά δόγματα.
Αυτό που τονίζω είναι οτι όσο και τέλεια να ειναι μια διδασκαλία και ευρέως αποδεκτά τα τυπικά της, δεν μπορεί ποτέ να γίνει βίωμα αν δεν αλλάξουμε εμείς.
Οι περισσότεροι πιστεύουν οτι με την εκμάθηνση της διδασκαλίας και την αυστηρή ακολουθία των κανόνων της [ οποια είναι αυτή] θα καταστήσουν τον εαυτό τους ετοιμο και ικανό να γνωρίσουν τον κόσμο της ψυχής η τον ανώτερο κόσμο , οπως αποκαλείται.
Ελα που εγω , εχω την ακριβώς αντίθετη άποψη...πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και μετα οταν αυτό γίνει, πιθανώς να μπορέσουμε να βαδίσουμε στα αχνάρια μιας διδασκαλίας [ αν ακόμη μας ενδιαφέρει τελικά]....
Γιατί, όλα αυτά που βλέπω να αναφέρονται τόσες σελίδες αν τα προσεγγίσουμε πιο κοντά χωρίς δισταγμό θα δούμε οτι είναι ουσιαστικά αναζήτηση νόρμας με στόχο το πως θα είμαστε πιο υγιείς , πιο ευτυχισμένοι, πιο ήρεμοι....δλδ πιο ολόκληρωμένα [Α]νθρώπινα όντα.
Ε! δεν πιστεύω οτι η Θεότητα εχει να κάνει το παραμικρό με όλα αυτά.
Εκτός κι αν ως Θεό εννοούμε το ενεργειακό πεδίο γύρω μας και την συμπεριφορά του. Αυτό ομως ....δεν θα μπορούσε να γράψει καμία εντολή ...ουτε καν να μας γνωρίζει...θα είναι απλώς φυσικοί νόμοι.
Οπότε αφου οι στόχοι είναι οι παραπάνω, ο δρόμος είναι το γνώθι σ' εαυτόν και βλέπουμε...
Αυτή η σχέση όμως ειναι τελείως αποκλειστική, οπως και το τι θα βρεί ο καθένας μας εκεί.
Δλδ αν κάποιος ηρεμεί με το να πηγαίνει στην Εκκλησία και να προσεύχεται η αν κάποιος άλλος προτιμά να διαλογίζεται στο ιερό του σπιτιού του η αν επιθυμεί να χορεύει τον χορό της φωτιάς στολισμένος με φτερά κλπ είναι το ίδιο και το αυτό.Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς αυτό που αναζητά. Και ο Ολόκληρος Ανθρωπος εχει ανακαλύψει την Αγάπη , αρα είναι ηθικός...
quote:
Η συμμετοχή στον πόλεμο για την προάσπιση της πατρίδας ή των ιδανικών κάποιου, λοιπόν, θεωρείται κάτι το σωστό και το ηθικό απ' όλες τις πλευρές.Βεβαίως, και οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Ιράκ πιστεύουν ότι πολεμούν για ένα ιδανικό, την πάταξη της τρομοκρατίας. Αυτό που κάνουν είναι, επομένως, ηθικό; Ένας στρατιώτης που λιποτακτεί επειδή δεν αντέχει τους σκοτωμούς είναι ανήθικος; Και πόση ηθική έχει εντέλει μέσα της η προάσπιση συνόρων που η ιστορία αποδεικνύει ότι ολοένα μεταβάλλονται; Αξίζει να χάνονται ανθρώπινες ζωές χάριν της ηθικής;
Unseen μου , ΜΠΡΑΒΟ σου ,που τόλμησες να βουτήξεις εδω πέρα...για να δούμε...
Κατα την γνώμη μου η ανθρώπινη ζωή [ οχι ύπαρξη] καθώς και το δικαίωμα στην υγεία και την χαρά είναι το ύψιστο αγαθό και η πιο ηθική πράξη μας απέναντι στο σύμπαν η στον εαυτό μας.
Ο Πόλεμος δεν εχει καμία ηθική και τίποτα το αρμονικό και ακριβώς επειδή όλοι το γνωρίζουν και το αισθάνονται....κανείς δεν θα πολεμούσε αν δεν υπήρχε η προπαγάνδα ετων και ετών...
Εχουμε πάλι τον φόβο ανακατεμένο με την ανταμοιβή και πασπαλισμένο με ανώτερα ιδανικά όπως η τιμή , η οικογένεια κλπ....
Και όλοι σκέφτονται τις αιτίες για τις οποίες πρέπει να πεθάνουν και κανείς δεν αποφασίζει να μην σκοτώσει και να μην σκοτωθεί.
Και επειδή ως συνήθως [ ευτυχως] υπάρχουν και αυτοί που αμφισβητούν..αρχηγούς, πολιτικούς, φιλοσόφους και άλλους σοφούς....εισχώρησε και ο ταλαίπωρος ο Θεός και άρχισε να δίνει εντολές απο ψηλά για το πως θα κατατροπώσουν οι μεν τους δε και κάποιοι ..οι εκλεκτοί...το πίστεψαν....
Σκέφτομαι οτι αν υπάρχει νοήμων διάνοια και αν ποτέ, μπορούσε να δεί τι γίνεται στο όνομας της, θα της ερχόταν τρέλλα...ισως και να εγινε κάποτε...
Edited by - nst on 02/06/2008 11:40:37
Εγώ δεν έκανα καμία σύγκριση μεταξύ θρησκειών. Μπορεί βέβαια οι 4 τποθετήσεις μου να μην έχουν άμεση σχέση με το θέμα αλλά έμεση έχουν.
Ο φίλος μας Eidos μας κραδαίνει την βίβλο (Παλαιά Διαθήκη) σαν σημαία σε κάθε ευκαιρεία μέσα στην συζήτηση. Αυτό είναι κάπως ύπουλο. Να σου πω γιατί?
Γιατί όταν, αντί να χρησιμοποιείς ΔΙΚΑ ΣΟΥ επιχειρήματα και θέσεις, ή τουλάχιστον ρήσεις και θέσεις άλλων ανθρώπων, φιλοσόφων συγγραφέων, αλλά πάντως υπαρκτών ανθρώπων, αντίθετα χρησιμοποιείς αποασπάσματα από θρησκευτικά ιερά κείμενα: Παλαιά Διαθήκη, Καινή Διαθήκη, Κοράνι κλπ, αναγκάζεις τους συνομηλιτές σου να κλείνουν το στόμα τους, όχι επειδή συμφωνούν αλλά επειδή ένα ιερό βιβλίο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο θέσφατο. Έτσι λοιπόν όταν ο Eidos απαντά ΜΟΝΟΝ μέσα από την βίβλο, ελπίζει ότι δεν θα λάβει τον αντίλογο.
Εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ απόσπασμα ιερού βιβλίου οποιασδήποτε θρησκείας για να αναπτύξω τις θέσεις μου.
Μπορεί να αναφέρω αποσπάσματα από Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Βιργίλιο κλπ αλλά όλοι αυτοί υπόκεινται στην κρίση του καθενός και ο καθένας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε σχόλια θέλει χωρίς κίνδυνο να προσβάλλει.
Αλλά επειδή ο φίλος μας χρησιμοποιεί την βίβλο σαν επιχειρηματολογία του ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΝΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ.
Αφού έτσι θέλει, θα πρέπει να μπορεί να ακούσει τότε και τα σχόλια πάνω στα επιχειρήματά του έστω και αν αυτά προέρχονται από το ιερό βιβλίο του. Διαφορετικά δεν θα πρέπει να συζητάμε μαζί του. Δεν γίνεται αλλιώς.
Τον παρακάλεσα να μου δώσει έναν δικό του ορισμό της πίστης.
Μου αντιγράφει απόσπασμα από την βίβλο.
Το ξαναπαρεκάλεσα να μου δώσει έναν δικό του ορισμό και μου ξαναπαραθέτει ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ της βίβλου, γράφοντάς μου ειρωνικά "γιατί βγάζεις σπυράκια άμα αναφέρομαι στην βίβλο?".
Του απάντησα λοιπόν γιατί βγάζω σπυράκια, αναφέροντάς του μερικά από τα δεκάδες αποσπάσματα που υπάρχουν στην βίβλο και που δεν συνάδουν με το κοινώς αποδεκτό κριτήριο περί ηθικής του σήμερα. (Είδες, τώρα το έγραψα πιό κόσμια)
Μου έσβησες την λέξη "ανήθικος". Ίσως έχεις δίκιο. Ήμουν ίσως περισσότερο δριμύς από ότι θα έπρεπε, αλλά μια και το θέμα είναι η ηθική, ας μου χαρακτηρίσει εσύ ή κάοιος άλλος το απόσπασμα αυτό το οποίο είναι ακριβής αντιγραφή χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω τίποτα:
quote:
Επίσης το βιβλίο "Αριθμοί" αφηγείται πως ο θεός προέτρεψε τον Μωυσή να επιτεθει στους Μαδιανίτες. Ο στρατός του έσφαξε με συνοπτικές διαδικασίες όλους τους άντρες και έκαψε όλες τις πόλεις των Μαδιανιτών, αλλά χάρισε την ζωή στις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτή η φιλεύσπλαχνη αυτοσυγκράτηση απο μέρους των στρατιωτών του εξόργισε τον Μωυσή, ο οποίος τους διέταξε να σκοτώσουν όλα τα αρσενικά παιδιά και τις γυναίκες που δεν ήταν παρθένες. Αλλά: "Όσα κορίτσια όμως δεν έχουν συνευρεθεί με άντρα αφήστε τα να ζήσουν για την δική σας ικανοποίηση". (Αριθμοί, 31:18)
Τώρα όσον αφορά στο αρχικό θέμα εγώ δεν ξέρω αν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Αν δω κάτι ενδιαφέρον ίσως επανέλθω.
Ευχαριστώ
Φιλικά
quote:
Αθάνατε Έλληνα, 9 Έλληνες
10 αρχηγοί....
Γειά σου ρε Trexagyrve! Μ' αρέσεις!! Αλήθεια το λέω.
Πρώτα θα ήθελα να πω οτι ο κ συντονιστής εκανε απλα το καθήκον του.
Το θέμα δεν είναι προσωπικό, κατα την γνώμη μου πάντα.
Οταν η ηθική παραμένει στον ΟΥΡΑΝΟ είμαστε όλοι εν δυνάμη τέλειοι ...αλλά τωρα που η Unseen και ο Τρεχαγύρευε την κατεβάσαν εδω που είναι αναγκαία, για να δουμε την ηθική μας διάσταση και πως την ορίζουμε.
Γιατί οι ουρανοί δεν την χρειάζονται....
quote:
Μου έσβησες την λέξη "ανήθικος". Ίσως έχεις δίκιο. Ήμουν ίσως περισσότερο δριμύς από ότι θα έπρεπε, αλλά μια και το θέμα είναι η ηθική, ας μου χαρακτηρίσει εσύ ή κάοιος άλλος το απόσπασμα αυτό το οποίο είναι ακριβής αντιγραφή χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω τίποτα:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Επίσης το βιβλίο "Αριθμοί" αφηγείται πως ο θεός προέτρεψε τον Μωυσή να επιτεθει στους Μαδιανίτες. Ο στρατός του έσφαξε με συνοπτικές διαδικασίες όλους τους άντρες και έκαψε όλες τις πόλεις των Μαδιανιτών, αλλά χάρισε την ζωή στις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτή η φιλεύσπλαχνη αυτοσυγκράτηση απο μέρους των στρατιωτών του εξόργισε τον Μωυσή, ο οποίος τους διέταξε να σκοτώσουν όλα τα αρσενικά παιδιά και τις γυναίκες που δεν ήταν παρθένες. Αλλά: "Όσα κορίτσια όμως δεν έχουν συνευρεθεί με άντρα αφήστε τα να ζήσουν για την δική σας ικανοποίηση". (Αριθμοί, 31:18)
Εψαχνα να βρω μια λέξη που να εκφράζει την αντίληψη μου επάνω στο κείμενο ..
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ φίλοι, πολυ ανθρώπινο..
Δεν κατάφερα να διαβάσω ποτε ολοκληρο κανενα θρησκευτικό δόγμα επειδή μυρίζαν ανθρωπίλα ...οπως είπε και ο γίγαντας οταν ανέβηκε ο Τζακ την φασολιά, για να φτάσει τον ουρανό...
Πολλοί λένε και ισως εχουν δίκιο , οτι αυτά τα κείμενα είναι αλληγορικά, χρειάζονται μετάφραση...και είναι για μερικά αυτιά και μυημένους...
Και ερωτω << αν είναι έτσι τότε ποιός περίμεναν οι Δάσκαλοι να τα κατανοήσει και να τα ακολουθήσει? Γιατί να μην γινει η διδαχή σε απλή γλώσσα για να γνωρίσει όλος ο κόσμος? Οι μυημένοι και οι ξεχωριστοί δεν τα εχουν ετσι κι αλλιώς ανάγκη..>>
Η μήπως είναι μια έντεχνη σοφιστία που μόνο γενικά και αόριστα μπορεί να εξηγηθεί ωστε να υπάρχει πάντα σύγχιση, αίσθημα ανεπάρκειας και φόβου???
Το παραπάνω κείμενο οπως το βλέπω μεμονωμένο είναι μια ανθρώπινη και σκέψη και μάλιστα κακής ποιότητας. Δείχνει υστεροβουλία , διαχωρισμό και είναι εμφανές οτι επηρεάζεται απο την εποχή που γράφτηκε..
Να υποθέσω οτι και ο Θεός αλλάζει νοοτροπία και ηθικούς κανόνες , οπως εμεις ανα τους αιώνες...
Φιλικά
Edited by - nst on 02/06/2008 14:35:09
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι όταν είπα «να το τελειώνουμε» δεν εννοούσα να κλείσει το θέμα εννοούσα να σταματήσουμε να ασχολούμαστε άλλο με αυτό που επεσήμανα.
Στην ερώτησή σου τώρα
Πήρα την χαρά της συνομιλίας με όλους εσάς.
Αγαπητέ Galex δεν μπορείς να πεις σε κανέναν πως θα διαχειριστεί την ιδέα του θανάτου.
Το βιβλίο που βρήκες όλα όσα έγραψες δεν είναι και ότι καλύτερο (δεν εννοώ βεβαίως την Παλαιά Διαθήκη)
Nst μου οι μυημένοι και οι ξεχωριστοί δεν έκλεψαν κάτι από τον οποιονδήποτε άνθρωπο, δεν του πήραν την κατανόηση που δικαιούται να έχει, απλώς δούλεψαν.
Τα πράγματα είναι απλά
Δουλεύεις έχεις αποτέλεσμα, όταν δεν έχεις αποτέλεσμα είναι γιατί δεν δουλεύεις. Παρατηρημένο, ακριβές, σίγουρο πέρα από κάθε αμφιβολία.
Το βιβλίο που βρήκα είναι το μεγαλύτερο best seler όλων των εποχών, γραμμένο από έναν από τους πολυγραφέστερους, εγκυρότερους, και περισσότερο διαβασμένους εξελικτικούς βιολόγους στον κόσμο τον οποίον καλούν τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου και τα μεγαλύτερα fora για ομιλίες. Ο ίδιος είναι καθηγητής στην Οξφόρδη στην έδρα της εξελικτικής και μοριακής βιολογίας.
Αλλά καλή μου φίλη, δεν ευπάρχουν καλά και κακά βιβλία. Υπάρχουν βιβλία που συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Αλλά μην αρχίσουνε να πετάμε στο πυρ το εξώτερο τα βιβλία που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους με το περιεχόμενό τους. Δεν είναι καθόλου σωστό αυτό ειδικά σε forum που λέει ότι είναι ελεύθερων απόψεων και μάλιστα ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ.
Αυτά τα ολίγα.![]()
![]()
![]()
χάνεις την ψυχραιμία σου πολύ εύκολα, είσαι βάρβαρος στα αισθήματα και την αντίληψη...
πιστεύεις ότι έψαχνα απαντήσεις στα παιδικά και ανώριμα ερωτήματα σου;;
θες να σου μιλήσω στα ίσια;
είσαι πολύ κουραστικός και ανουσιος, και δεν ήθελα να σου απαντήσω, και δεν θέλω να σου απαντήσω...
αλλά... πάντα υπάρχει ένα αλλά...
σε μένα θα απαντήσω, όχι σε σένα...
-Είδος αν σε ενδιαφέρει η σοφια, πρέπει να την ψάξεις σαν κρυμμένους θησαυρούς
-θα το κάνω!!
-υπάρχει ένα ιερό βιβλίο, που μπορεί να σε κάνει σοφό
-το ξέρω! η Βίβλος του Γιαχβέ, είναι!!
-σε αυτό το βιβλίο, που είναι γεμάτο πραγματικές ιστορικές αφηγήσεις, φαίνεται ξεκάθαρα, ποια οδός οδηγεί στη σοφία! η οδός που φαίνεται ορθή στα μάτια των ανθρώπων η η οδός που μας φέρνει στην ευνοια του Δημιουργού;;
-το ξερω! πολλοί ανθρωποι ενήργησαν με ανήθικο τρόπο στο παρελθόν, και οι ενέργειες τους, με καθε ειλικρίνεια και σαφήνεια καταγράφηκαν στην Βιβλο, όπως και η τιμωρία τους, (τιμωρία που τους άξιζε, στην πραγματικότητα μόνοι τιμώρισαν τον εαυτό τους κάποιοι) κοιτα στη Γένεση, στους Κριτές, και αλλού...
-Είδος, ακόμη και ολόκληρα έθνη εξολοθρεύτηκαν απο τον Θεό επειδή είχαν ξεπεράσει τα όρια... ο Θεός κατηύθηνε όλα αυτα να καταγραφούν, για την δική μας προφύλαξη, ο Δημιουργός δεν επιδοκιμάζει ανήθικες συμπεριφορές
-αυτο δεν ήταν άδικο, η ανοχή του Θεού έχει τα όρια της
-αυτό λες εσύ, μα και τον ίδιο το λαό του (τους Ισραηλίτες) όταν αυτός ενεργούσε ανήθικα, και πάλι τον τιμωρούσε
- κοίτα, ξέρεις ότι ο Δημιουργός δικαιωματικά έχει βάλει κάποιους κανόνες, όποιος τους αναιρεί στην ουσία αυτοτιμωρείται
-ο Δημιουργός σίγουρα δεν φταίει, Εκείνος μόνο δίκαιος είναι, και η δικαιοσύνη του απαιτεί το να τηρεί τους δικούς του κανόνες.
Ψαλμος 37:20
"Διότι οι πονηροί θα αφανιστούν
Και οι εχθροί του Ιεχωβά θα είναι σαν την πολυτιμότητα των βοσκότοπων·
Σίγουρα θα φτάσουν στο τέλος τους. Με καπνό θα φτάσουν στο τέλος τους."
2 Πετρου 2:12
"Αλλά αυτοί οι άνθρωποι, σαν ζώα χωρίς λογική, γεννημένα από τη φύση τους για να πιάνονται και να καταστρέφονται, πρόκειται μάλιστα, σχετικά με τα πράγματα για τα οποία έχουν άγνοια και για τα οποία μιλούν υβριστικά, να υποστούν καταστροφή στην πορεία της καταστροφής τους,
13 αδικώντας τον εαυτό τους ως αμοιβή για την αδικοπραγία."
Καλέ μου φίλε εγώ το ξέρω ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά βιβλία εσύ ξέρεις τι εννοούμε όταν το λέμε?
Ανρυ Μπερξον
quote:
Αγαπητέ Galex ξέρεις δεν πέτυχες τον κατάλληλο άνθρωπο για τέτοιου είδους επιχειρήματα....άκουγα μια συνέντευξη ενός ψυχιάτρου που έλεγε ότι η πλειοψηφία των παιδεραστών είναι άτομα μορφωμένα.
Pyramid κατ'αρχήν το συντομότερο δυνατόν σε ΚΑΛΩ να μου πεις τι εννοείς με την πρώτη παράγραφο και που κολλάει. Ξέρεις, ίσως δεν είμαι τόσο μορφωμένος για να μπορέσω να συντονισθώ μαζί σου, και άρα ίσως να μην είμαι παιδεραστής. Αλλά ίσως μπορείς να κου πεις εσύ γιατί εγώ μπορει να μην το ξέρω. Κατάλαβες?
quote:
Καλέ μου φίλε εγώ το ξέρω ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά βιβλία εσύ ξέρεις τι εννοούμε όταν το λέμε?
Επειδή εγω δεν ξέρω τι εσύ εννοείς, μήπως μπορείς να μου πεις τι εννοείς.
Εγώ ξέρω ότι έγραψες: Το βιβλίο που βρήκες όλα όσα έγραψες δεν είναι και ότι καλύτερο (δεν εννοώ βεβαίως την Παλαιά Διαθήκη)
Χρησιμοποίησες απλά ελληνικά και γνωρίζω κάτι παραπάνω από απλά ελληνικά. Λοιπόν?
2.-η συζήτηση επεκτάθηκε διότι ο EIDOS,δέν προσπάθησε κάν να μπεί στόν κόπο να σκεφτεί κάτι από αυτά τα οποία ανέφερα.
3.-Αγαπητή NST η ΗΘΙΚΗ και ο ΘΕΟΣ ,δέν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ{έχουν μόνο ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΤΑΤΗ}.....θά επανέλθω.
Αυτά που αναφέρω περί ΦΥΣΗΣ και ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ,έχουν απόλυτη σχέση με τήν "προσωπική εσωτερική αναζήτηση"....και τήν "προσωπική" ηθική...
διότι...ΑΡΧΑΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΔΕΣΜΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ ΙΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΑΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΣ{ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ-ΙΔΙΩΣ ΟΙ "ΑΤΟΜΙΚΟΙ"-}...
Εάν ξέρεις κάτι πες το γιατί εγώ δεν το ξέρω.
Εάν είσαι βεβαία για τις σεξουαλικές διαστροφές του πες μου και εμένα για να μην ξαναδιαβάσω τίποτα δικό του.
quote:Πολύ εύστοχη παρατήρηση. Έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους.
trexagireve: Ποια είναι η σχέση της ηθικής με τον πολιτισμό;
Παραδείγματα:
- Υπάρχουν ακόμη φυλές με μητριαρχική οργάνωση όπου τον ρόλο του πατέρα αναλαμβάνει ο αδερφός της μητέρας. Ο φυσικός πατέρας μπορεί να είναι οποιοδήποτε αρσενικό μέλος της φυλής και δεν ενδιαφέρει κανέναν ποιος είναι. Έτσι υπαγορεύει η ηθική της φυλής.
- Ο ρόλος της παιδεραστίας στην αρχαία Ελλάδα, όπου ήταν θεμιτή και επιθυμητή σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα όπου η πράξη είναι χυδαία και έκφυλη.
- Η πολυγαμία σε Μουσουλμάνους και Μορμόνους έναντι της μονογαμικής προτίμησης του Χριστιανισμού.
- Η θέση της γυναίκας σε διάφορους πολιτισμούς.
- Η ανθρωποφαγία/ο κανιβαλισμός ως μέσο αφομοίωσης των ικανοτήτων του θύματος σε κάποιες φυλές.
Και πάει λέγοντας.
Η άποψη για το τι είναι ηθικό και τι όχι, επομένως, μπορεί να διαφέρει διαχρονικά μέσα στον ίδιο πολιτισμό ή συγχρονικά από τον έναν πολιτισμό στον άλλον.
Έχοντας αυτά κατά νου υποστήριξα το ότι η ηθική είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και δεν μπορεί να αποτελεί θεϊκή εκπόρευση.
Επίσης, περιμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ σχετικά με την συνάφεια (συμπαντικής ή άλλης) ηθικής και φύσης. Αν υπάρχει, είναι αρκετά δυσδιάκριτη, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον.
Αυτό εννοείς? Πες μας γιατί έχω πρόβλημα.
Εάν δεν ήμουν το απόγευμα αφ'ενός πολύ απασχολημένος, αφ'ετέρου λίγο (να το ομολογήσω) χολωμένος από τα όσα συμβαίνουν εδώ, τa ίδια θα απαντούσα στον πολύ καλό μου φίλο Trexagyreve.
quote:Αν ωστόσο εμείς είμαστε η ενσάρκωση της νοήμονος διάνοιας, όπως διατείνονται κάποιες σχολές, όλα γίνονται στο δικό μας όνομα... Φοβερή ειρωνία, ε;
nst: Σκέφτομαι οτι αν υπάρχει νοήμων διάνοια και αν ποτέ, μπορούσε να δεί τι γίνεται στο όνομα της, θα της ερχόταν τρέλλα...ισως και να εγινε κάποτε...
Πάντως, όπως συμπεραίνουμε κι εσύ κι εγώ με την απλή ανθρώπινή μας διάνοια, φαίνεται πως το φερόμενο κάθε φορά ως "ηθικό" είναι μάλλον η προβολή κοινωνικών φόβων και ταμπού που περιενδύονται τιμωρίες ή επαίνους για να εξυπηρετούν δυσδιάκριτους σκοπούς... Από κει και πέρα το να επικαλεστεί κάποιος μια άνωθεν διαταγή για να προσδώσει βαρύτητα στους σκοπούς του είναι κάτι το ανθρώπινο. Δεν θα μπω στη διαδικασία να το χαρακτηρίσω ηθικό ή ανήθικο. Γιατί πολύ απλά συμβαίνει, όπως κι αν το χαρακτηρίσω, και οφείλεται σε εκατομμύρια λόγους: από την ανάγκη του ανθρώπου να πιστοποιήσει αυτό που εκλαμβάνει ως επικοινωνία με το θείο μέχρι την ανάγκη του να κατακτήσει την αθανασία.
Καλό βράδυ,
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.
Δεν πρόκειται να γλιτώσετε έτσι εύκολα από μένα, μην ανησυχείς. Απλά ο χρόνος μου και η διάθεσή μου είναι περιορισμένοι στη συγκεκριμένη συγκυρία. Σε ευχαριστώ και για τις ευχές σου για την κορούλα μου.
Θέλω να σου υπενθυμίσω ότι σαν οικοδεσπότης του τόπικ οφείλεις, κατά τα ειωθότα της φυλής μας, τη μέγιστη ανοχή προς τις απόψεις όλων των φιλοξενουμένων σου και τη λιγότερη εμπάθεια απ' όλους μας. Οφείλεις δηλαδή να είσαι το παράδειγμα. Άλλωστε, κάθε άποψη απλά είναι αυτό που είναι.
Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγεις από το φόρουμ. Ίσα-ίσα: είναι καλό να μείνεις και να παλέψεις. Η μάχη δίνεται πάντα με τον εαυτό μας, ποτέ με τους άλλους.
Καλό βράδυ ξανά,
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.
Edited by - Unseen on 02/06/2008 23:14:18
...ο άνθρωπος, αλλά στην ιδανική του μορφή...
Άσχετο με το πόσο απέχουμε εμείς από αυτόν τον άνθρωπο.
Φίλε Galex, μην απογοητεύεσαι... Είναι λογικό να δημιουργούνται
εντάσεις, γιατί τέτοια είναι η φύση του ανθρώπου, αλλά σε
έχω κόψει για πολύ πιο σθεναρό άτομο, μην εγκαταλείπεις
το σωστό...
Ας επανέρθουμε όμως στην ηθική, που παραδρόμησε το θέμα..
Πιστεύω οτι η ηθική έχει να μας μάθει πολλά, πέρα από το
ότι μποεί να μας μάθει πολλά για τον εαυτό μας, μπορεί να
'μας εκπαιδεύσει για να γίνουμε και ότι είμαστε πραγματικά...
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας... Αυτό πάει στους πολιτισμούς που είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους και
αλληλοσυγκρουόμενοι και άρα αποκλείεται να αντιπροσωπεύουν την ηθική...
Φίλη Unseen προσωπικά πιστεύω΄οτι ο άνθρωπος έχει ειδωλολατρική φτιαξιά... δηλαδή, σαν παιδί προσπαθεί να μιμηθεί κάτι και
το κάνει λάθος, σαν σπασμένο τηλέφωνο, που λέγαμε παιδιά...
Μεγάλη κουβέντα αυτή, αλλά η αποδοχή των πολιτιστικών δειγμάτων
του πλανήτη δεν είνια παλά διαφορετική, αλλά και δημιουργεί
σύγχιση.Καλά είναιγια παατήρηση, αλλά εγώ γράφοντας για σύνδεση
ηθικής και πολιτισμού,εννοούσα ότι μας πάει μπροστά κι όχι
ότι μας πάει πίσω, αν με εννοείς...
Φίλοι η ηθική είνια ότι καλύτερο υπάρχει, εμείς δεν έχουμε πολύ
σχέση μαζί της και την αποδίδουμε κατά πως θέλουμε...