ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περι αντιπαλότητας χριστιανών και "δωδεκαθεϊστών" στο Esoterica. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Περι αντιπαλότητας χριστιανών και "δωδεκαθεϊστών" στο Esoterica. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

jonniebegood61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/4
12/03/2005, 13:24:48

quote:

Στα περι αδυτου, καθαρμων, δικαιωματος, θυσιας, ναου, 2ης θυσιας, αβατου, ομφαλου, σχισμης της γης απο οπου καλαμβανοταν της "ιερης πνοης" του Θεου, εχουν γραψει πολλοι.

η ερευνα ομως συνεχιζεται.

πριν τρια χρονια περιπου, επιστημονες ακτινογραφησαν το υπεδαφος των Δελφων με μια νεα τεχνικη και εκπληκτοι διαπιστωσαν την υπαρξη δυο τεμνομενων τεκτονικων ρηγματων, κατω απο το Μαντειο.

επανω απο το ακριβες σημειο τομης τους βρισκεται ο θαλαμος της Πυθιας!

και ενω μεχρι τωρα η εκλυσις αεριων θεωρειτο φανταστικο στοιχειο και κατ επεκτασιν και η εκστασις της Πυθιας (αφου η δαφνη δεν περιεχει ψυχοτροπα αλκαλοειδη), τωρα παραδεχονται οτι απο το υπεδαφος οντως εκλυονται αεριες χημικες ενωσεις που προκαλουν ψυχοδηλωτικη εμπειρια καποιου τυπου, και αρα οι περιγραφες ειναι ακριβεις!

τωρα ποιοι και πως και γιατι ερμηνευαν τον χρησμο και τον παρεδιδαν στον ερωτωντα, δεν το γνωριζω.

γνωριζω ομως ενα περιστατικο που δειχνει την Ελληνικη θρησκευτικη αντιληψη.

θα με συγχωρησετε ελπιζω που δεν θυμαμαι ονοματα, αλλα λογω ηλικιας η μνημη μου απαιτει να παρει διαζυγιο.

πηγε καποτε καποιος φτωχος αγροτης να κανει προσφορα στον βωμο.

η χρονια ηταν κακη και ειχε μονο ενα σακκι σιταρι - ετσι πηρε με ευσεβεια ενα μερος του για να προσφερει.

την ιδια στιγμη καποιος πλουσιος εκανε προσφορα βοδια, αλογα, σταρια, και ο αγροτης ενιωσε ασχημα με την δικη του ασημαντη προσφορα.

ξαφνικα ηρθε χρησμος ομως που ελεγε πως ο Θεος ευχαριστηθηκε περισσοτερο απο την προσφορα του αγροτη, παρα απο του πλουσιου!

περιχαρης ο αγροτης ετρεξε στο σπιτι και πηρε ολο το σταρι που του ειχε απομεινει και το προσφερε στον βωμο.

δευτερος χρησμος εφτασε, που ελεγε πως ο Θεος δυσαρεστηθηκε απο την πραξη του αγροτη...

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

wolfowitzΜέλος
12/03/2005, 13:36:50
αποκλείεται να απλώσω σεντόνια, αλλά
quote:
Ο Αθανάσιος κατακεραύνωνε τους «μιαρούς» Έλληνες... ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός στηλίτευσε την «κίβδηλον ποίησιν» των αρχαίων... και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρούσε πως Χριστιανισμός και Ελληνισμός είναι ασυμβίβαστοι, διαφωνώντας με τους νυν ελληνοχριστιανικούς κήρυκες...

ποιούς ΑΚΡΙΒΩΣ ελληνες? αυτούς της εποχής του η τους ιδανικους του 5ου αι.

μην ξεχνάς το απόσπασμα του Ρενου και μην βγαινεις εξω απο το ιστορικο πλαισιο..

οι ιδιοι ανθρωποι μεταπηδησαν απο την μια θρησκεια στην αλλη οταν βρηκαν μεγαλυτερη "παρηγορια" - ανθρωποι πονεμενοι, οχι φιλοσοφοι, "μορφωμενοι εγκληματιες" (βλ. Ρενο :D)

οι ιδιοι αυτοι ανθρωποι εξακολουθουν να λατρευουν τους αρχαιους θεους τους ως αγιους.

παραπεμπω σε αυτα που εγραψε ο Jonnie και θυμιζω πως ο Παρθενωνας εγινε "εκκλησια" της Παναγιας και οχι του Αγιου Φανουρη......

(επισης τα όσα λεει ο Ραμογλου για το τυπικο ειναι πολυ σωστα αλλα ειναι αλλη μεγαλη κουβεντα. Δεν μπορεις να προχωρας με πληροφοριουλες που μαζεψες δεξια κι αριστερα αλλοιως κανεις το λαθος ασ πουμε να μεταφραζεις το "χριστος" σε "λαδωμενος"

12/03/2005, 13:38:17
Η Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα είναι όργανο πνευματικού πολέμου. Στέκεται στην πρώτη γραμμή μάχης κατά των μισελληνικών αιρέσεων. Δεν δικάζει τον εχθρό. Τον εξοντώνει. Δεν διεξάγει πόλεμο κατά ατόμων. Εξολοθρεύει ομαδικώς τις αντεθνικές δοξασίες. Δεν ψάχνει για στοιχεία που να αποδεικνύουν αξιόποινες πράξεις ατόμων. Η πρώτη ερώτηση που κάνουμε είναι: Λατρεύεις τους Πατρώους Θεούς; Η απάντηση θα καθορίσει την μοίρα του κατηγορουμένου. Αυτή είναι η ουσία του εμπόλεμου Ελληνισμού.

Ο Έλλην σκληρός απέναντι στον εαυτό του, πρέπει να είναι σκληρός απέναντι στον εχθρό. Όλα τα μαλθακά συναισθήματα φιλίας, ανοχής, αγάπης πρέπει να καταπνιγούν. Μόνο μία σκέψη, έναν σκοπό έχει στο μυαλό του ο Έλλην Πολεμιστής: Αμείλικτη εξόντωση των εχθρών του Έθνους και του Ελληνισμού. Για τον Έλληνα υπάρχει μία μόνο ευχαρίστηση: Η ολοκληρωτική νίκη στον Ιερό ΕθνικοΑπελευθερωτικό Αγώνα. Με ψυχρή λογική, μακιαβελλική ηθική και ακούραστη καταδίωξη του στόχου, ο Έλλην Πολεμιστής πρέπει να είναι έτοιμος να πεθάνει και να εξολοθρεύσει οτιδήποτε στέκει εμπόδιο στο δρόμο για την παγκόσμια κυριαρχία του Ελληνισμού.

copy-paste απο την σελιδα που παρεθεσε ο φιλος Ραμογλου.
θεωρω οτι ειναι ακριβως αυτο το πραγμα που εγραψα στο προηγουμενο μου
ποστ:

quote:
Σε ενα αλλο επιπεδο θα πρεπει κατα την αποψη μου για να προχωρησει η ελλαδα μπροστα η εκκλησια και η ελληνοκεντρικη ματια να συναντηθουνε αλλιως καποιοι θα εχουν καταφερει απλα το διαιρω και βασιλευω.Ας μην πιαστουμε κοροιδα.Υπαρχουν πολλοι που θα ηθελαν να μην υπαρχει χριστιανοσυνη,και πρεπει να ειναι ειλικρινης οτι αν θελουν να πετυχουν κατι τετοιο θα πρεπει δυστηχως να εφαρμοσουν τις μεθοδους του Θεοδοσιου και των υπολοιπων "Αγιων" για να τα καταφερουν.Αρα το πιο σοφρων θα ηταν οχι να πολεμανε την εκκλησια αλλα να φροντιζουν να κατανοουν και να μεταφερουν σωστα τις εννοιες που απεδωσαν οι Αρχαιοι Ελληνες που για μενα δεν ειναι τιποτε αλλο απο τις δυναμεις που διεπουν και ενεργουν στον κοσμο μας.

Θα ξαναπεσουμε σε ιστορικη σαμσαρα αν οι πολεμιοι του χριστιανισμου
εξαφανισουν την εκκλησια με τον ιδιο τροπο που εκαναν οι χριστιανοι.
Και πολυ απλα μετα απο καμμια χιλιαρα χρονια οι εναπομειναντες χριστιανοι θα θελησουν να επαναφερουν την θρησκεια τους και αντε παλι απ την αρχη.

θεωρω σοφρων λοιπον αν θελουμε να ομορφηνουμε την πολη μας να ξεκινησουμε απο τον κηπο μας και οχι απο τον κηπο του αλλου.
Γονιμο θα ηταν επισης να καταλαβουμε οτι σε καθε εποχη επικρατει
ενα συγκεκριμενο ρευμα το οποιο ειτε αφομιωνει το προηγουμενο ειτε
το ποδοπατει.Ενα πολυ καλο θεμα εχει ξεκινησει η Zandok στην σοφια για την εποχη του υδροχοου.Τωρα αν οι αρχαιολατρεις εχουν προβλημα με την αστρολογια χμ...βρισκονται ακομα πιο μακρια απο την πατρωα θρησκεια τους.

Η ματια μου ειναι παντα Ελληνοκεντρικη και το ρασοφορο σκοταδι δεν μου καθησε ποτε καλα.Παρ'ολ'αυτα περιεχεται μεσα στην χριστιανοσυνη αληθεια και δεν πρεπει να απορριπτεται με κανενα τροπο.Αλλιως θα οδηγηθουμε σε "εμφυλιο".

Φιλε Areios ειναι ξεκαθαρο απο οσα μας παραθετεις οτι και τα ιερατεια
κατηχαν πολιτικη εξουσια στους αρχαιους χρονους ας μην ξεχναμε οτι ο Μεγας Αλεξανδρος ηθελε την επισημη αποδοχη ως Βασιλεας των Ελληνων απο τους Δελφους πραγμα που το κατορθωσε πριν ξεκινησει για την εκστρατεια του στην Ανατολη.Δεν διαφερει και δεν εν-διαφερει εμας νομιζω το κατα ποσο επεμβαινει το καθε ιερατειο στην κοινωνια τελικα? ή μας νοιαζει απλως η πιστη στους αρχαιους θεους?

γιατι οπως πολυ σωστα αναφερες βωμοι υπηρχαν σε καθε γωνια και μαλιστα στην εισοδο του καθε σπιτιου...τι σε εμποδιζει να ασκεις την λατρεια σου σημερα παρα μοναχα το μυαλο σου;

Επαναλαμβανω εγω καθε μερα για λιγο λατρευω τον Ηλιο και δεν με εμποδισε κανεις να το κανω.Που ειναι το προβλημα;Μημπως τελικα ειναι πολιτικο;H αληθεια ειναι οτι το κινημα των αρχαιολατρων ειναι νωπο ακομα και δεν εχει ενωθει ακομα κατω απο μια Αρχη αποδεκτη απο ολους.
Πρεπει να επισημανθει επισης οτι υπαρχει μια παγκοσμια κινητοποιηση γυρω απο τις αρχαιες θρησκειες σε ολο τον κοσμο και δεν γινεται βεβαια τυχαια τωρα,μημπως θα πρεπε να προσεξουμε σε τι αποσκοπει ολο αυτο και ποιοι το καθοδηγουν?

Η ανωτερωτητα των Ελληνων δεν θα επρεπε να ειναι κατα ποσο η κληρονομια μας ειναι ανωτερη των αλλων λαων αλλα το κατα ποσο η κληρονομια που θα αφησουμε εμεις στα παιδια μας ειναι ανωτερη των προγονων μας.

Ο Ελληνας γινοταν Ελληνας με το να ξεπερναει τον εαυτο του και οχι τους αλλους.Αν δεν καταφερουμε αυτο,δεν θα εχουμε προσεγγισει τον ορο Ελλην(φωτισμενος ανθρωπος) αλλα ισα ισα θα εχουμε πραξει υβρη απεναντι στους ιδια την Φυση μας.Και αυτο αντιστοιχει στην πραγματικη εννοια ΒΑΡΒΑΡΟΣ.

jonnie χαιρε!

ξαναπαραθετω το ποστ μου με σκοπο να παρω απαντηση στο εξης ερωτημα.
Δεν θεωρειται οτι ευκολα φτανουμε σε μια περιοδο εμφυλιου πολεμου;
Εστω και πνευματικο;

ειμαι το πτωμα του χθεσινου μου εαυτου...
ειμαι η νεκρη γνωμη που ειχα χθες και αλλαξε...

Edited by - ryche on 12/03/2005 13:42:44

Edited by - ryche on 12/03/2005 13:44:32

maria_eleniΝέο Μέλος
12/03/2005, 13:41:35
Tin kalimera mou kai apo mena.sen diabasa ta themata giati den prolabeno tora...ala mono apo ton titlo exo na po to eksis:den exi simasia to pou anikis kai se ti pisteuis to zitoumeno ine ti anthropos ise kai pies ine i praksis sou se aytin tin kinonia...i kontres metaksi diaforetikon pisteuo signomi pou tha to po ala mou ine gelies....prospathi o kathe enas na apodiksi....ala na apodiksi ti ;kai se pion;kalo lipon tha itan na sebomaste ola ta biblia kai ta thriskeutika ala kai ta arxea elinika....kai tous dodekatheistes ala kai tous orthodoksous.....to mono pou blepo ine oti kai i men kai i de ine sunexia stin kontra...giati bre pedia;kai ayto ine ena thema kai ton megalon poses fores blepoume stis ekpompes na tsakonete papas me dodekatheisti kai na prospathi o enas na apodiksi ston alon diladi eleos......i gnosi ine mia pigi kai aytin tin pigi emis tin stereyoume.....na po kai kati alo prin 4 bdomades ixa pai Japan lipon i iapones mas thaumazoune kai kserete giati;lipon gia tin istoria mas pisteuoun oti imaste kai mis se epipedo pneumatiko san tous arxeous elines.......pou na kseran i anthropi;tote lipon ta arxea xronia i sofi anthropi ixan anixto mialo.oxi san emas simera!!!!!
wolfowitzΜέλος
12/03/2005, 13:49:46
Ρε συ jonniebegood, η ιστορία που διηγησε καλλιστα θα μπορουσε να ειναι χριστιανικη, δε συμφωνεις?

ο οποιος θεος εκδηλωνεται μεσω του ανθρωπου

quote:
Δεν θεωρειται οτι ευκολα φτανουμε σε μια περιοδο εμφυλιου πολεμου;

ο μεγαλυτερος εχθρος του ελληνα ειναι ενας αλλος ελληνας

εξαλλου ειμαστε εθνος αναδελφον

12/03/2005, 13:59:21

γραφτηκαν πολλα και ενδιαφεροντα παιδια, και συγχωρηστε μου που δεν θυμαμαι ποιος ρωτησε γιατι δεν γινεται να ειναι κανεις ταυτοχρονα Εθνικος και Χριστιανος, Εθνικος και Βουδιστης, κτλ.

Εθνικος και Βουδιστης γινεται γιατι οι κοσμοθεωρησεις των δυο αντιληψεων εχουν κοινα βασικα σημεια.

οπως η αντιληψη για την Φυση, που θεωρω το σημαντικοτερο σημειο διαμαχης με τις μονοθεϊστικες θρησκειες.

οι Βουδιστες μοναχοι καθε πρωι πριν απο ο,τιδηποτε αλλο κανουν μια ειδικη προσευχη για να ζητησουν συγχωρεση για τα μαμουνια που πιθανον να πατησουν στην διαρκεια της μερας κατα λαθος.

ολες οι ανιμιστικες (παγανιστικες, το ιδιο κανει) θρησκειες οχι μονο σεβονται την Φυση αλλα την θεωρουν ιερη!

οι αιρεσεις του Εβραϊσμου (Χριστιανισμος, Ισλαμισμος) ομως βασιζονται στην παλαια διαθηκη για να αυτοανακηρυχθουν ιδιοκτητες του Φυσικου κοσμου, κατι που για την ανιμιστικη αντιληψη θεωρειται υψιστη ΥΒΡΙΣ!

τα αποτελεσματα τα βλεπουμε στο περιβαλλον δυστυχως...

ξαναειπα ομως πριν οτι ο ιδιος ο Χριστος ουδεμια ευθυνη φερει για τα κατορθωματα των ανθρωπων.

ας προβληματισω λιγο ακομα μιας και η συζητηση εξελισεται πολυ ωραια: να σας πω τι πιστευω εγω για τον Χριστο?

πρεπει να διευκρινησω πως δεν ανηκω σε καμια θρησκεια - ο,τι πιστευω το πιστευω γιατι ετσι το νιωθω ή το βιωσα!

ωστοσο η συγκριτικη θρησκειολογια ειναι ενα απο τα "παθη" μου.

και ψαχνοντας διαπιστωσα πως ατομα σαν τον Χριστο ειχαν ξαναεμφανιστει σε διαφορες εποχες, σε διαφορους λαους.

και οταν πεισθηκα για την υπαρξη της αμορφης ενεργειακης ψυχης μας και την διαδικασια της μετενσαρκωσης της, καταλαβα και τι ειναι αυτα τα Αγια ατομα, οπως ο Βουδας, ο Χριστος, ο Σωκρατης, ο Διονυσος, και πολλοι αλλοι που δεν τους μαθαμε ποτε.

οταν η ψυχη ολοκληρωσει τον καρμικο της κυκλο και βρει την Φωτιση, μπορει πια να ενωθει με την ενεργειακη θαλασσα του Θειου και να μην ξαναγεννηθει.

ομως τη στιγμη της Φωτισης η μνημη των παρελθοντων ενσαρκωσεων επανερχεται και ειναι θεμα δικης τους αποφασης το να ξαναγεννηθουν συνειδητα για να διδαξουν στην ανθρωποτητα την ΑΓΑΠΗ!!!

δεν μπορω ουτε καν να υποθεσω αν προκειται για μια ψυχη που επανερχεται, ή για πολλες και ποσες...

και δεν με απασχολει.

με ενδιαφερει το διδαγμα τους, το μηνυμα τους, που ειναι παντα το ιδιο: ΑΓΑΠΗ!

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΑ!

καποτε διαβασα ενα κειμενακι περι αγαπης και μου θυμησε τον Χριστο.

κι ενω διαβαζα και αναρωτιωμουν ποτε τα ειχε πει με αυτον τον τροπο, μου ελυσε την απορια ο αρθρογραφος: ηταν λογια του Σωκρατη!

οσα ειπα παραπανω αποτελουν καθαρα δικη μου αντιληψη την οποια δεν επιθυμω να διαδωσω!

ο καθενας πρεπει να εχει την δικη του προσωπικη σχεση με το Θειον, όποια και ναναι αυτη.

τα πιστευω του οποιουδηποτε δεν κρινονται!!!

κρινονται οι οργανωμενες θρησκειες, τα δογματα, οι πρακτικες και τα αποτελεσματα.

ναστε καλα!

12/03/2005, 14:14:41

quote:

Ο Ελληνας γινοταν Ελληνας με το να ξεπερναει τον εαυτο του και οχι τους αλλους.Αν δεν καταφερουμε αυτο,δεν θα εχουμε προσεγγισει τον ορο Ελλην(φωτισμενος ανθρωπος) αλλα ισα ισα θα εχουμε πραξει υβρη απεναντι στους ιδια την Φυση μας.Και αυτο αντιστοιχει στην πραγματικη εννοια ΒΑΡΒΑΡΟΣ.

ολα ειναι θεμα αντιληψης.

και η αντιληψη εξαρταται απο την Παιδεια!

ο Θεος μου εκανε το δωρο να ταξιδεψω στην ζωη μου και εμαθα πραγματα που δεν μου διδαξε κανεις αλλος: οπως το σεβασμο στην θρησκευτικη αντιληψη του αλλου, το σεβασμο σε καθε ναο ασχετως θρησκειας, αλλα και το οτι το θΕΙΟΝ βρισκεται ΠΑΝΤΟΥ!

αν και προτιμω να προσευχομαι στην υπαιθρο, σεβομαι και προσφερω σε καθε βωμο που συναντησα ή θα συναντησω, ειτε ειναι χριστιανικος, ειτε ινδουιστικος, ειτε ισλαμικος...

αυτη ειναι η ανεξιθρησκεια που ονειρευομαι αδερφε!

12/03/2005, 14:42:32

quote:
και ψαχνοντας διαπιστωσα πως ατομα σαν τον Χριστο ειχαν ξαναεμφανιστει σε διαφορες εποχες, σε διαφορους λαους.

και οταν πεισθηκα για την υπαρξη της αμορφης ενεργειακης ψυχης μας και την διαδικασια της μετενσαρκωσης της, καταλαβα και τι ειναι αυτα τα Αγια ατομα, οπως ο Βουδας, ο Χριστος, ο Σωκρατης, ο Διονυσος, και πολλοι αλλοι που δεν τους μαθαμε ποτε.

οταν η ψυχη ολοκληρωσει τον καρμικο της κυκλο και βρει την Φωτιση, μπορει πια να ενωθει με την ενεργειακη θαλασσα του Θειου και να μην ξαναγεννηθει.

ομως τη στιγμη της Φωτισης η μνημη των παρελθοντων ενσαρκωσεων επανερχεται και ειναι θεμα δικης τους αποφασης το να ξαναγεννηθουν συνειδητα για να διδαξουν στην ανθρωποτητα την ΑΓΑΠΗ!!!

δεν μπορω ουτε καν να υποθεσω αν προκειται για μια ψυχη που επανερχεται, ή για πολλες και ποσες...

και δεν με απασχολει.

με ενδιαφερει το διδαγμα τους, το μηνυμα τους, που ειναι παντα το ιδιο: ΑΓΑΠΗ!

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΑ!

καποτε διαβασα ενα κειμενακι περι αγαπης και μου θυμησε τον Χριστο.

κι ενω διαβαζα και αναρωτιωμουν ποτε τα ειχε πει με αυτον τον τροπο, μου ελυσε την απορια ο αρθρογραφος: ηταν λογια του Σωκρατη!

οσα ειπα παραπανω αποτελουν καθαρα δικη μου αντιληψη την οποια δεν επιθυμω να διαδωσω!

Προσυπογράφω !
Αυτό έχω πεί απο την αρχή και εκεί είναι το νόημα.

Στα υπόλοιπα με κάλυψε και ο φίλτατος Ryche και ο wolfowitz

TERRIBILIS EST LOCUS ISTE

12/03/2005, 14:51:09

Αγαπητέ Areios θα ήθελα να καταλάβεις ένα πράγμα, το οποίο θα μας βοηθήσει να κάνουμε ένα γόνιμο διάλογο.

ΔΕΝ ενστερνίζομαι ορισμένα πράγματα και τα καταδικάζω απερίφραστα.

1. Την Ελληνικότητα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
2. Την θεοπνευστία ορισμένων που θέλοντας να στήσουν κάτι στα πόδια του κατέστρεψαν ότι δεν ταίριαζε με το δόγμα τους
3. Τους παπάδες που όχι μόνο δεν έχουν γνώση αλλά που θέλουν να το παίζουν και διαμεσολαβητές του Θεού.
4. Τον όποιο άνθρωπο διεκδικεί με απόλυτο τρόπο την κατοχή της Αλήθειας.
5. Την παραχάραξη των λόγων του Ιησού για το στήσιμο της Εκκλησίας.
6. Την ύβρη απέναντι στη Θρησκευτική αντίληψη του οποιουδήποτε.

Ελπίζω αυτά να είναι κατανοητά.

12/03/2005, 14:57:57

quote:
τωρα ποιοι και πως και γιατι ερμηνευαν τον χρησμο και τον παρεδιδαν στον ερωτωντα, δεν το γνωριζω.

Ως πρώτη όμως, φέρεται να έχει πει χρησμούς η Σίβυλλα και μετά από αυτήν η Ηροφίλη, που επονομάστηκε επίσης Σίβυλλα. Παλιότερα δίδονταν οι χρησμοί από κάποιο βράχο που ονομάζονταν «Βράχος της Σιβύλλης» κειμένου κατά το Ιερό της Γης.
Στο εσωτερικό του ναού βρισκόταν μια ειδική αίθουσα, το άδυτον, το οποίο αποτελούσε το κυρίως μαντείο, όπου έρεε το νερό της Κασσοτίδος πηγής, το οποίο έπινε η Πυθία. Στο κέντρο του ιερού και πάνω σε ψηλό τρίποδο καθόταν η Πυθία, που αρχικά ήταν νεαρή παρθένα κοπέλα, αριστοκρατικής καταγωγής, αργότερα όμως, επειδή τη βίασε ο Θεσσαλός στρατηγός Εχεκράτης, έπρεπε να είναι πάνω από πενήντα χρονών.

Οι Πυθίες ελάμβαναν το χρησμό μόνον εφόσον ο θεός είχε δείξει ότι θέλει να μιλήσει. Αυτό το έκανε στη διάρκεια της θυσίας ενός κατσικιού που έφερναν οι ιερείς και πριν το θυσιάσουν το έβρεχαν με παγωμένο νερό. Εάν το κατσίκι ριγούσε σύγκορμο τότε θα γινόταν χρησμοδοσία, διαφορετικά η Πυθία δεν ανέβαινε καν στον ιερό τρίποδα, τον θρόνο του θεού. Τι μεσολαβούσε από την στιγμή που η Πυθία ήταν έτοιμη για χρησμό μέχρι να αρχίσει ο Απόλλωνας να μιλά από μέσα της δεν μπορούμε να το ξέρουμε με σιγουριά.

Τα σχετικά με το μάσημα φύλλων δάφνης και τους ιερούς ατμούς αποτελούν μάλλον προσπάθειες λογικής εξήγησης του φαινομένου από την εποχή που ο σκεπτικισμός για τους θεούς άρχισε να παίρνει τη θέση της πίστης και έφτασε σε μας μέσα από την παράδοση. Όταν η Πυθία καθόταν στον τρίποδα, στο άδυτο του ναού, οι ιερείς και οι προφήτες καθόντουσαν σε μέρος που δεν την έβλεπαν.

Η Πυθία έδινε μια ακατάληπτη απάντηση με ψελλίσματα, τα οποία κατέγραφαν οι παριστάμενοι ιερείς, τα μετέφραζαν και τα έγραφαν συνήθως σε στίχους και τα παρέδιδαν. Αντίθετα με τις ερωτήσεις που έπρεπε να είναι σαφείς και συγκεκριμένες, οι απαντήσεις ήταν σκοτεινές.

Αυτοί ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας όταν έπεφτε σε έκσταση και έδιναν γραπτή απάντηση στον πιστό που περίμενε. Πέρα από την τρομερή εμπειρία να ακούει την Πυθία να έχει καταληφθεί από το πνεύμα του θεού ο προσκυνητής που ζητούσε χρησμό είχε ήδη γευθεί τη δύναμη του Απόλλωνα στο δρόμο μέχρι το ναό του.

Αρχικά χρησμοί δίνονταν μόνο μια φορά το χρόνο στις 7 του μηνός Βυσίου (Φεβρουάριος-Μάρτιος) στα γενέθλια του Απόλλωνα, αργότερα δίνονταν στις 7 κάθε μήνα και για να μπορέσει το μαντείο να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις ανέβασε τον αριθμό των Πυθιών σε τρεις.

Ο ενδιαφερόμενος ο «θεόπροπος», καθαριζόταν πρώτα στην Κασταλία πηγή και προσέφερε θυσία ανάλογη με τις δυνατότητές του. Οι παρευρισκόμενοι ιερείς και ποιητές ερμήνευαν και συνέθεταν τον χρησμό, συνήθως σε έμμετρο στίχο και στην ιωνική διάλεκτο, και το παρέδιδαν στον «θεόπροπο».

12/03/2005, 15:00:19

quote:
και ενω μεχρι τωρα η εκλυσις αεριων θεωρειτο φανταστικο στοιχειο και κατ επεκτασιν και η εκστασις της Πυθιας (αφου η δαφνη δεν περιεχει ψυχοτροπα αλκαλοειδη), τωρα παραδεχονται οτι απο το υπεδαφος οντως εκλυονται αεριες χημικες ενωσεις που προκαλουν ψυχοδηλωτικη εμπειρια καποιου τυπου, και αρα οι περιγραφες ειναι ακριβεις!

Ο μύθος λέει ότι κάποτε, άγνωστο πότε, ένας βοσκός ο Κούρης ή Κορήτας, βόσκοντας τις κατσίκες του στους Δελφούς, τις είδε ξαφνικά να παθαίνουν σπασμούς και να βγάζουν περίεργες κραυγές. Πλησίασε το σημείο όπου βρίσκονταν και αντίκρισε ένα χάσμα που ανέδιδε αναθυμιάσεις. Την ίδια στιγμή κατελήφθη και ο ίδιος από σπασμούς και άρχισε να προφέρει λέξεις με μαντικό περιεχόμενο. Το ίδιο συνέβαινε και σε άλλους βοσκούς που περνούσαν από το συγκεκριμένο μέρος, κι αυτό στάθηκε η αφορμή να ιδρύσουν οι κάτοικοι της περιοχής ένα ιερό πάνω από το χάσμα.

12/03/2005, 17:46:27

quote:

Προσυπογράφω !
Αυτό έχω πεί απο την αρχή και εκεί είναι το νόημα.

φιλτατε ραμογλου με εξεπληξες ευχαριστα!

χαιρομαι που αντιλαμβανομαστε το ιδιο πραγμα!

το θεμα ομως δεν ειμαστε εμεις αλλα οι οργανωμενες θρησκειες και η εξουσια που ασκουν στις μαζες.

αναλογισου ποσοι χριστιανοι θα ανεχονταν και μονο να ακουσουν την αποψη μου περι του Χριστου χωρις να με λυντσαρουν!

εχω πει κατι καποτε για τις πολιτικες θεωριες που στεκει και για τις θρησκειες: και πιο τελεια θεωρια, οταν πραγματωθει θα εμφανισει ατελειες και θα παρεκτραπει, γιατι την εφαρμοζουν ανθρωποι...

και επειδη εμενα με "καιει" η καταστροφη που ασταματητα προκαλουμε στην Φυση, επανερχομαι στα της αντιληψης των θρησκειων που μας δινουν το "αλλοθι" με μερικα πρακτικα παραδειγματα:

Περισσότερα τα πλαστικά από το πλαγκτόν στον Ειρηνικό

ΕΡΤ.GR

Σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές, από την Καλιφόρνια ως τη Χαβάη, για κάθε έξι κιλά πλαστικό αντιστοιχεί ένα κιλό ζωοπλαγκτόν

Τα μη βιοδιασπώμενα απορρίμματα έχουν καταστήσει επικίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον από την Καλιφόρνια ως τη Χαβάη για τα είδη που ζουν εκεί, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές του Ειρηνικού να υπάρχουν περισσότερα πλαστικά απ' ό,τι πλαγκτόν, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Geo".

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Μουρ, θαλάσσιο βιολόγο του Ιδρύματος Θαλάσσιας Έρευνας Αλγκαλίτα, ένα πραγματικό χαλί από επιπλέοντα πλαστικά απειλεί τη θαλάσσια ζωή.

"Τα περισσότερα πλαστικά επιπλέουν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα πουλιά και ψάρια να τα θεωρούν τροφή", επισήμανε ο Μουρ. "Τα σπασμένα, αλλοιωμένα κομμάτια πλαστικού είναι πολύ περισσότερα από το ζωοπλαγκτόν της επιφάνειας της θάλασσας. Η αναλογία τους είναι έξι προς ένα, δηλαδή για κάθε έξι κιλά πλαστικό αντιστοιχεί ένα κιλό ζωοπλαγκτόν", πρόσθεσε ο ίδιος.

"Οι βροχές και οι καταιγίδες παρασύρουν τα πλαστικά σκουπίδια στα ποτάμια και από εκεί στους ωκεανούς. Η μόλυνση που προκαλούν είναι πολύ άσχημη. Έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε τρισεκατομμύρια πλάσματα των ωκεανών και τελικά στον ίδιο τον άνθρωπο", προειδοποίησε ο Μουρ.

ΑΠΕ Geo Τίνα Βαλαούρα

7 Μαρτίου 2005

Στρατιωτικά σόναρ ίσως προκάλεσαν το μαζικό θάνατο δελφινιών στη Φλόριντα

Ουάσινγκτον : Η αμερικανική κυβέρνηση και ανεξάρτητες ομάδες
ειδικών ξεκίνησαν έρευνες για το κατά πόσο τα δεκάδες δελφίνια
που εξόκειλαν την περασμένη εβδομάδα στη Φλόρινα είχαν επηρεαστεί από ισχυρά σόναρ που χρησιμοποιήθηκαν σε άσκηση με τη συμμετοχή υποβρυχίων.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την περασμένη Τετάρτη πάνω από 60 δελφίνια έχουν παγιδφευτεί σε αβαθή νερά στις ακτές των Φλόριντα Κις.

Περίπου 35 από τα κήτη δεν κατέστη δυνατόν να μεταφερθούν σε βαθιά νερά και τελικά πέθαναν.

Παιλαιότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα κήτη συχνά εξοκείλουν λόγω των εκκοφαντικών ήχων που εκπέμπουν ορισμένα στρατιωτικά σόναρ.

Μία ημέρα πριν αρχίσουν τα δελφίνια να ξεβράζονται στη Φλόριντα, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιούσε άσκηση στην περιοχή με τη συμμετόχή του υποβρυχίου USS Philadelhia.

Η διοίκηση του αμερικανικού ναυτικού δεν επιβεβαιώνει ότι το υποβρύχιο χρησιμοποίησε σόναρ υψηλής ισχύος, δήλωσε όμως ότι «ανησυχεί» για το φαινόμενο και προτίθεται να το διερευνήσει.

Τα ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητητας ενδέχεται να τρομάζουν ή να αποπροσανατολίζουν τα κητώδη, αναγκάζοντάς τα να αναδυθούν προόωρα, οπότε σχηματίζονται στο αίμα τους επικίνδυνες φυσσαλίδες αζώτου (νόσος των δυτών).

Το θέμα εμφανίστηκε στα αμερικανικά πρωτοσέλιδα το Μάρτιο του 2000, όταν φάλαινες από τέσσερα διαφορετικά είδη εξόκειλαν στις Μπαχάμες έπειτα από ναυτικά γυμνάσια στα οποία χρησιμοποιήθηκαν ενεργά σόναρ.

Η νεκροτομή από ανεξάρτητους ερευνητές έδειξε ότι τα ζώα είχαν υποστεί εσωτερική αιμορραγία στον εγκέφαλο και τα αυτιά.

Καθώς το φαινόμενο έχει ήδη παρατηρηθεί αρκετές φορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πέρυσι από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να σταματήσουν τη χρήση ενεργών σόναρ υψηλής ισχύος έως ότου προσδιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS
US Navy

Whale and Dolphin Conservation Society

ευσεβεις χριστιανοι τα φτιαχνουν τα οπλα και τα πλαστικα και ευσεβεις ιερεις τα ευλογουν!

ας συγκρινουμε την παραπανω ειδηση με μια παλαιοτερη για ενα δελφινι που επι τρεις μερες κρατουσε στην επιφανεια ενα παιδακι που παρασυρθηκε απο τον μονσουν και το παρεδωσε στην ακτη στους ανθρωπους, και με την προσφατη παρακατω:

Δελφίνια έσωσαν κολυμβητές από τα σαγόνια του καρχαρία

ΕRΤ.GR
Τρίτη 17:49

Ένα κοπάδι δελφινιών έσωσε τη ζωή τεσσάρων κολυμβητών, που απειλήθηκαν από ένα τεράστιο καρχαρία, στην περιοχή Οσιαν Μπιτς, στο Ουνγκαρέι της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Ρομπ Χόους, επαγγελματίας ναυαγοσώστης, κολυμπούσε μαζί με την κόρη του και άλλες δύο νεαρές γυναίκες 100 μέτρα από την ακτή.

"Ξαφνικά επτά δελφίνια έσπευσαν προς τα εμάς κολυμπώντας γρήγορα και εμφανώς ταραγμένα", είπε χαρακτηριστικά ο Χόους. Τα δελφίνια άρχισαν να κάνουν κύκλους γύρω από τους κολυμβητές, όπου είχε πλησιάσει ένας μεγάλος καρχαρίας.

Τα πανέμορφα θηλαστικά με την παρουσία τους απέτρεψαν την επίθεση.

Έδειχναν αναστατωμένα

Έκαναν κύκλους πολύ κοντά μας ποτέ άλλοτε δεν είχα βρεθεί τόσο κοντά με δελφίνια, αφηγείται στο ραδιόφωνο της Νέας Ζηλανδίας ο Ρομπ Χόους.

"Τότε ένα δελφίνι ήρθε καταπάνω μου και έκανε βουτιά. Βούτηξα κι εγώ για να δω πού πήγαινε. Και τότε είδα μία τεράστια γκρι φιγούρα να περνά σε απόσταση μόλις δύο μέτρων από εμένα.

Κοίταξα προς την κατεύθυνση που πήγαινε ο καρχαρίας, εκεί όπου
βρίσκονταν τα άλλα δύο κορίτσια και είδα περίπου τρία δελφίνια να βρίσκονται δίπλα τους. Κόντεψα να ξεψυχίσω, γιατί εκεί βρισκόταν η κόρη μου", είπε χαρακτηριστικά.

Τα δελφίνια συνέχισαν να κάνουν κύκλους δίπλα στα κορίτσια, ώσπου έφθασε κοντά τους μία σωσίβια λέμβος με έναν άλλο ναυαγοσώστη, που είχε δει τί συνέβαινε. Ο δεύτερος ναυαγοσώστης επιβεβαίωσε ότι δίπλα στους κολυμβητές είχε πλησιάσει ένας μεγάλος καρχαρίας και τα δελφίνια με την παρουσία τους απέτρεψαν την επίθεση.

Η ζωολόγος του Πανεπιστημίου του Οκλαντ Ροχέλ Κονσταντιν επισήμανε πως "η αλτρουιστική συμπεριφορά των δελφινιών είναι απολύτως φυσιολογική τους αρέσει να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη".

Να σημειωθεί ότι το δελφίνι προσεγγίζει τον άνθρωπο είτε για να τον προστατεύσει, είτε ζητώντας προστασία από τον άνθρωπο.

Aννα Κούρτη

οπως καταλαβαινεις δεν με ενδιαφερει τιποτα αλλο παρα η αντιληψη του σεβασμου προς την Φυση που διδασκει ή δεν διδασκει η καθε θρησκεια!

και προσωπικα πιστευω πως αν δεν υπαρχει σεβασμος προς την Φυση, δεν υπαρχει ουτε προς τον ανθρωπο...

νασαι καλα

12/03/2005, 17:55:48

quote:

Ο μύθος λέει ότι κάποτε, άγνωστο πότε, ένας βοσκός ο Κούρης ή Κορήτας, βόσκοντας τις κατσίκες του στους Δελφούς, τις είδε ξαφνικά να παθαίνουν σπασμούς και να βγάζουν περίεργες κραυγές. Πλησίασε το σημείο όπου βρίσκονταν και αντίκρισε ένα χάσμα που ανέδιδε αναθυμιάσεις. Την ίδια στιγμή κατελήφθη και ο ίδιος από σπασμούς και άρχισε να προφέρει λέξεις με μαντικό περιεχόμενο. Το ίδιο συνέβαινε και σε άλλους βοσκούς που περνούσαν από το συγκεκριμένο μέρος, κι αυτό στάθηκε η αφορμή να ιδρύσουν οι κάτοικοι της περιοχής ένα ιερό πάνω από το χάσμα.

οι μυθοι ειναι η προφορικη αποδοση της ιστοριας.

ο συγκεκριμενος τουλαχιστον επιβεβαιωθηκε επιστημονικα!

12/03/2005, 19:00:23

Αγαπητέ jonniebegood χαίρομαι που σε εξέπληξα ευχάριστα.

Η άποψη μου περί της φύσης ίσως να με κατατάσσει στους «φυσιολάτρες». Εξ άλλου έχω γράψει πολλές φορές το εξής «Μελετούντες την φύσην και παρατηρούντες τα φαινόμενα κατερχόμενοι στα βάθη της συνειδήσεως». Αυτό από μόνο του νομίζω λέει αρκετά.

Από εκεί και πέρα, όπως προείπα δεν αγκιστρώνομαι σε κανένα Δόγμα, ίσως το ότι γεννήθηκα και μεγαλώνω σ΄αυτή την Άγια Χώρα να επιτρέπει στο φυσικοεγκέφαλο μου να λειτουργεί με τρόπο περίεργο, ο οποίος εκφράζεται μέσα από την αναζήτηση και την διαφωνία.

Αν ήμουν κανένα Αμερικανάκι ίσως να βολευόμουν με CNN και Hamburger, αλλά ευτυχώς δεν είμαι.

Οι χριστιανοί, οι Αρχαιοελληνιστές, οι Μωαμεθανοί, οι ……, οι ……., που εκφράζουν απλά ένα στείρο δόγμα δεν έχουν καμία δυνατότητα να κατανοήσουν τα εσωτερικά διδάγματα μια Θρησκείας, της όποιας θρησκείας.

Οι άλλοι που ψάχνουν να δουν τι θέλει να πει ο ποιητής κάτι περισσότερο καταφέρνουν.

Είμαστε λοιπόν αρκετά μακριά από το να καταλάβουν οι μάζες τον εσωτερισμό, έστω και στην απλούστατη μορφή του. (μη ζητάμε και θαύματα !!!)
Είμαστε μακριά από το να καταλάβουν οι πολλοί το πώς εκφράζεται το Θείο.

Όταν λέμε πως είμαστε η κορωνίδα της δημιουργίας πάει να πει πως ο Θεός μας έδωσε τη δύναμη να έχουμε την λειτουργία της λογικής.
Το ότι εμείς δε την αξιοποιούμε όπως θα έπρεπε δεν πάει να πει ότι κάποιος άλλος φταίει γι’ αυτό.
Ίσως τώρα να μπορούμε να καταλάβουμε και που είναι η «πτώση».

Αυτήν την αγάπη δε δίδαξε ο Ιησούς ; Την αγάπη προς τα πάντα και το σεβασμό.
Αυτήν την αγάπη προς το όλο δεν έχουν διδασκαλίες Ανατολικές, δυτικές, κεντρώες κλπ ;

Δυστυχώς οι μάζες θέλουν να τους πεις τι πρέπει να κάνουν, πως πρέπει να το κάνουν και να έχουν και ένα μπαμπούλα πάνω από το κεφάλι τους.
Εμ το να έχουν από εκεί και πέρα τον Πνευματικό τους οδηγό δεν είναι δύσκολο, κάποιοι πιάνουν το μήνυμα και φτιάχνουν τα Κέντρα Εξουσίας (Θρησκευτικά και Πολιτικά).

ΑreiosΜέλος
12/03/2005, 20:04:12
χαιρομαι που δεν υπαρχουν φανατισμοι.
τωρα για το κεντρικο θεμα νομιζω οτι δεν εξυπηρετει σε τιποτα να τσακωνομαστε σε αυτο το νημα στο οποιο ουτως ή αλλως εχουν "θιγει" πολλα πραγματα . Θα ηταν καλλιτερο να συζηταμε συγκεκριμμενα πραγματα σε περισσοτερα νηματα παρα τα παντα σε ενα.
Απλως με ενοχλει αγαπητε Ραμ οταν καποιος νομιζει οτι εσυ πιστευεις αυτο και εκεινο και σου κανει κριτικη χωρις να σε εχει ρωτησει πρωτα αν κατι απο ολα αυτα ισχυει.
Δεν ειναι δικο σου προσωπικο σφαλμα: Με το δικιο σου θα ελεγα ζητας βιβλια και τυπους για την ελληνικη θρησκεια. Η ελληνικη βιβλιογραφια ειναι φτωχοτατη. Ισως γιατι, οποιος ασχοληθει με αυτα θα γινει κι αυτος με τον τροπο του λατρευτης της.
Τον χριστιανισμο μπορουμε να τον κρινουμε, μαθαινουμε τα εγκληματα του, βλεπουμε τα αποτελεσματα του γυρω μας. Ετσι καθενας που ειναι πιστος νοιωθει ευαλωτος, ετοιμος να απολογηθει συνεχως οταν αρχιζει και καταλαβαινει οτι υπαρχει και ο "αλλος" που δεν συμμεριζεται τις αντιληψεις του.
Το να βασιζεται κανεις σε φημες, συκοφαντιες, προπαγανδα και αστηρικτες θεσεις δεν προωθει την αλληλοκατανοηση.
Για οτι εγω γραφω μπορω να φερω πηγες, που το ειδα, που το διαβασα, ποιος το εγραψε, ποιο ειναι το πλαισιο και οι συνθηκες κοκ
Οι κατηγοριες κατα του χριστιανισμου ειναι συγκεκριμενες εμπεριστατωμενες και δεν απλωνονται αγγιζοντας αλλα, ασχετα θεματα.
Λυπαμαι οσους το εκλαμβανουν ως προσωπικη επιθεση.
Ας προσπαθησουν οι ιδιοι να δουν τον κοσμο μεσα απο την Ελληνικη αντιληψη.
Εγω μπορω να τους καταλαβω αφου τον εβλεπα μεχρι μιας ηλικιας απο την χριστιανικη.
Αν δεν μπορουν, δεν υπαρχει προβλημα. Αρκει να τηρουνται οι βασικες διαταξεις ισοτητας μιας δημοκρατιας, ή θελουμε να γινουμε το μοναδικο κρατος μελος της ΕΕ με ορθοδοξοταλιμπανικη θεοκρατια;

ΑΝΕΡΓΕ ΠΕΙΝΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

ΕυθύμηςΜέλος
12/03/2005, 23:06:38
'Γειά και χαρά σε όλους.

Προσωπική μου άποψη αποτελεί ότι πριν παίξουμε με τη λέξη "Θεός", θα έπρεπε να αποσαφηνίσουμε πώς την χρησιμοποιούν οι μεν και πώς οι δε.

Αν ο Θεός ταυτίζεται με το "Υπέρτατο Ον", τότε πράγματι, διαφορά στη φιλοσοφική βάση μεταξύ των 2 δεν υπάρχει. Όχι μόνο από τα Ορφικά και τα Ερμητικά όπως αναφέρατε, αλλά και ο πατρομύστης μας ο Πλάτωνας για ένα Δημιουργό κάνει λόγο στα συγγράμματά του, του οποίου έργα αποτελούν και οι Θεοί.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ" δεν αναφέρεται μόνο μέσα στα Ερμητικά, αλλά αποτελεί και το "πιστεύω" της Ελεατικής Σχολής. Την αριθμητική Μονάδα ως αρχή του παντός θεωρούσαν και οι Πυθαγόρειοι.

Η αρχαία Ελληνική θρησκεία είναι κατά βάση φυσιολατρική. Αυτό δε σημαίνει ότι για να αγαπήσουμε και εμείς τη Φύση ή για να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τα μηνύματα που μας στέλνει το υποσυνείδητο μέσω αυτής πρέπει επιστρέψουμε σε αυτήν.

Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός ήταν κατά βάση ανθρωποκεντρικός και πολυσυλλεκτικός σε απόψεις. Σε αυτό οφείλει την φιλοσοφική του εξέλιξη. Δυστυχώς εμείς σήμερα είμαστε δογματισμένοι και άρρωστα αρχαιοκεντρικοί, με αποτέλεσμα να μη βλέπουμε ούτε κάν το δέντρο. Η αρχαία Ελλάδα αποτελεί το όχημα, όχι τον προορισμό. Και αν ακόμα λείπουν εξαρτήματα από αυτό το όχημα, τότε ίσως θα πρέπει να εμπιστευθούμε κάποιο συναφές όπως έκανε ο Θαλής ή ο Πυθαγόρας. Προορισμός είναι ο πολιτισμός.

Ούτε χρειάζεται να βάψουμε όλα μαύρα επειδή δεν έχουν διασωθεί τα περισσότερα συγγράμματα των αρχαίων. "Εσείς οι Έλληνες Σόλων είστε πάντοτε παιδιά". Διαφορετικά, άξιοί τους δε λεγόμαστε.

Επίσης θέλω να διατυπώσω την καλοπροαίρετη ένστασή μου και όποιος πρόθυμος ας μου απαντήσει. Κατά ποιά έννοια τα παρακάτω εδάφια αποτελούν υψηλή ποίηση και μυθολογία προς αποσυμβολισμό ή εν ολίγοις τι το από εσωτερικής οπτικής ουσιώδες εγκολπίζουν;

7, 5-6. Αλλ' ούτω ποιήσετε αυτοίς, τους βωμούς αυτών καθελείτε, και τας στήλας αυτών συντρίψετε και τα άλση αυτών εκκόψετε και τα γλυπτά των Θεών αυτών κατακαύσετε πυρί. ότι λαός άγιος ει Κυρίω τω Θεώ σου, και σε προείλετο Κύριος ο Θεός σου είναι αυτώ λαόν περιούσιον παρά πάντα τα έθνη, όσα επί προσώπου γης.

20, 10-13. Εάν δε προσέλθης προς πόλιν εκπολεμήσαι αυτούς, και εκκαλέσαι αυτούς μετ' ειρήνης. Εάν μεν ειρηνικά αποκρίθωσι σοι και ανοίξωσι σοι, έσται πας ο λαός οι ευρυθέντες εν αυτή έσονται σοι φορολόγητοι και υπήκοοί σου. Εάν δε μη υπακούσωσί σοι και ποιώσι προς σε πόλεμον, περικαθαριείς αυτήν, έως αν παραδώ σοι αυτήν Κύριος ο Θεός σου εις στα χείρας σου, και πατάξεις παν αρσενικόν αυτής εν φόνω μαχαίρας.

33, 29. μακάριος συ, Ισραήλ. Τις ομοίοις σοι λαός σωζόμενος υπό Κυρίου; Υπερασπιεί ο βοηθός σου και η μαχαίρα καύχημά σου. Και ψεύσονται οι εχθροί σου, και συ επί τον τράχηλον αυτών επιβήση.

Ολόκληρο το Δευτερονόμιο της Π.Δ. βρίθει τέτοιων αποσπασπάτων.

Edited by - Ευθύμης on 12/03/2005 23:07:56

13/03/2005, 02:57:10

quote:

"Εσείς οι Έλληνες Σόλων είστε πάντοτε παιδιά". Διαφορετικά, άξιοί τους δε λεγόμαστε.

προσωπικα θεωρω το "παιζειν" την καλυτερη πρακτικη αναζητησης!

η θλιψη δεν μας κανει...

ο θυμος δεν μας κανει...

το γελιο μας κανει!!!

quote:

Κατά ποιά έννοια τα παρακάτω εδάφια αποτελούν υψηλή ποίηση και μυθολογία προς αποσυμβολισμό ή εν ολίγοις τι το από εσωτερικής οπτικής ουσιώδες εγκολπίζουν;

7, 5-6. Αλλ' ούτω ποιήσετε αυτοίς, τους βωμούς αυτών καθελείτε, και τας στήλας αυτών συντρίψετε και τα άλση αυτών εκκόψετε και τα γλυπτά των Θεών αυτών κατακαύσετε πυρί. ότι λαός άγιος ει Κυρίω τω Θεώ σου, και σε προείλετο Κύριος ο Θεός σου είναι αυτώ λαόν περιούσιον παρά πάντα τα έθνη, όσα επί προσώπου γης.

20, 10-13. Εάν δε προσέλθης προς πόλιν εκπολεμήσαι αυτούς, και εκκαλέσαι αυτούς μετ' ειρήνης. Εάν μεν ειρηνικά αποκρίθωσι σοι και ανοίξωσι σοι, έσται πας ο λαός οι ευρυθέντες εν αυτή έσονται σοι φορολόγητοι και υπήκοοί σου. Εάν δε μη υπακούσωσί σοι και ποιώσι προς σε πόλεμον, περικαθαριείς αυτήν, έως αν παραδώ σοι αυτήν Κύριος ο Θεός σου εις στα χείρας σου, και πατάξεις παν αρσενικόν αυτής εν φόνω μαχαίρας.

33, 29. μακάριος συ, Ισραήλ. Τις ομοίοις σοι λαός σωζόμενος υπό Κυρίου; Υπερασπιεί ο βοηθός σου και η μαχαίρα καύχημά σου. Και ψεύσονται οι εχθροί σου, και συ επί τον τράχηλον αυτών επιβήση.

και λιγα ανεφερες!

ε, αυτο ειναι το προβλημα ουσιαστικα και οχι το μισος των Εθνικων προς τους Χριστιανους!

εγω εχω μια ακομη απορια να θεσω στους Χριστιανους: γιατι δεν αρκουνται στην καινη διαθηκη αλλα παπαγαλιζουν την παλαια???

ευτυχως δεν ενστερνιστηκαν και το Τοραχ...

wolfowitzΜέλος
13/03/2005, 03:37:57
σιγα ρε παιδια, πατηστε και λιγο φρενο!!!!!!!

Τι το ΝΕΟ φερνετε εσεις δλδ εκτος απο μια στειρα αρνηση και μια εθελουσια αυτοτυφλωση.

Εχετε κολλησει σε 2-3 επιχειρηματακια (που ειναι παρα πολυ παλια αν θελετε να ξερετε και προερχονται απο την παλη της ευρωπαικης αστικης ταξης εναντια στην καθολικη εκκλησια και δεν ειναι καθολου ελληνικα οπως νομιζετε) και παπαλα...

παιζετε ξενο παιχνιδι και δεν καταλαβαινετε γρυ

13/03/2005, 12:49:52
Καλημέρα σας.

Ας δούμε λίγο πόσο καλά πέρναγαν στην Αρχαιότητα οι Φιλόσοφοι.

Λαμβάνω την αναφορά από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ….

"O Πλάτωνας γεννήθηκε στην Αθήνα, από γονείς ευγενείς. Γιός του Αρίστωνα και της Περικτιόνης, είχε δύο αδερφούς, τον Αδείμαντο και το Γλαύκωνα. Το πρώτο του όνομα ήταν Αριστοκλής, αλλά αργότερα ονομάστηκε Πλάτωνας γιατί είχε ευρύ στέρνο και πλατύ μέτωπο. Γνώρισε το Σωκράτη σε ηλικία 20 ετών και έμεινε κοντά του μέχρι το θάνατο του μεγάλου δασκάλου (399 π.Χ.). Ο άδικος θάνατος του Σωκράτη ήταν το κίνητρο για να αναλάβει το ρόλο του κοινωνικού μεταρρυθμιστή της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Μετά τη θανάτωση του Σωκράτη για λίγο καιρό κατέφυγε στα Μέγαρα, κοντά στο συμμαθητή του Ευκλείδη. Ύστερα γύρισε στην Αθήνα, όπου για 10 χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της σωκρατικής φιλοσοφίας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αίγυπτο και στην Κυρήνη, όπου σχετίστηκε με το μαθηματικό Θεόδωρο, και τέλος στον Τάραντα της Ιταλίας, όπου γνώρισε τους πυθαγόρειους, από τη φιλοσοφική σκέψη των οποίων επηρεάστηκε αποφασιστικά. Μετά πέρασε στη Σικελία. Στην αυλή του βασιλιά των Συρακουσών Διονυσίου Α΄ γνώρισε το βασιλικό γυναικάδελφο Δίωνα, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά. Η φιλία όμως αυτή προκάλεσε τις υποψίες του Διονυσίου για συνωμοσία, γι' αυτό έδιωξε τον Πλάτωνα από τη Σικελία.

Στην Αίγινα κινδύνεψε να πουληθεί ως δούλος αλλά τον εξαγόρασε ο Κυρηναίος φίλος του Αννίκερης.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα άνοιξε τη φιλοσοφική σχολή του, την Ακαδημία (387 π.Χ.). Η προσπάθεια όμως των δύο φίλων να προσηλυτίσουν στις ιδέες τους το νέο ηγεμόνα Διονύσιο Β΄ απέτυχαν. Για τρίτη φορά ήρθε στην αυλή των Συρακουσών το 361 π.Χ., με σκοπό να συμφιλιώσει το Δίωνα με το Διονύσιο. Αυτή τη φορά κινδύνεψε και η ζωή του. Τον έσωσε η επέμβαση του πυθαγόρειου Αρχύτα. Αλλά ο Δίωνας δε γλίτωσε. Δολοφονήθηκε το 353 π.Χ..

Έτσι ο Πλάτων έχασε τον άνθρωπο στον οποίο στήριξε τις ελπίδες του για την επιβολή των πολιτικών του ιδεών. Από τότε ο Πλάτων και μέχρι το θάνατό του ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και με τη συγγραφή έργων φιλοσοφικών.

Απ’ ότι βλέπουμε δεν ήταν και τόσο ρόδινα τα πράγματα στην Αρχαιότητα.
Βλέπουμε πως ο Πλάτων μετά την καταδίκη σε θάνατο του Σωκράτη φεύγει από την Αθήνα για να μην τον «μαζέψουν» κι αυτόν, μετά προσπαθεί να επιβάλει τις πολιτικές του ιδέες αλλά φτάνει να είναι στην Αίγινα έτοιμος προς πώληση, τελικά ξαναφεύγει από την Αθήνα και τι γλιτώνει στο παραπέντε πάλι, ε μετά το έριξε στο γράψιμο αφού είδε πως δε βγαίνει νόημα με τη δράση.

Τόσο καλά πέρναγαν οι φιλόσοφοι στην Αρχαιότητα !
Τους είχαν σε πολύ μεγάλη υπόληψη που τους πούλαγαν και σαν δούλους !

Edited by - Ramoglou on 13/03/2005 12:55:45

MadroskyloΝέο Μέλος
13/03/2005, 13:17:53
O Σωκράτης θανατώθηκε;
Ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο;
RAMOGLOU το κείμενο που δίνεις έχει πληροφορίες και λεπτομέρειες
που καταδεικνύουν οτι γνωρίζεις καλά αρχαία ιστορία.
Γιατί λοιπόν παραποιείς ορισμένα στοιχεία της ιστορίας;
Για να παρουσιάσεις το κράτος της αρχαίας Αθήνας εφάμιλο κάποιοιων άλλων κρατών.....;
Θα έπρεπε να τονίσεις οτι στο κράτος της αρχαίας Αθήνας η εσχάτη των ποινών ήταν η επιλογή εξορίας ή θανάτου, κάτι που αποδεικνύει οτι η ανθρώπινη ζωή υπολογιζόταν ΟΧΙ ως αναλώσιμη αλλά ως σεβαστή, δινόταν η ευκαιρία σε κάποιον να μπορέσει να κρατήσει την ζωή του επειδή η ένομη τάξη είχε ηθικές αξίες και ανθρωποκεντρικά ιδανικά, κάτι που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο κράτος ούτε και σήμερα.
Ο Σωκράτης είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εξορία και στον θάνατο, διάλεξε τον θάνατο για να μην εξορισθεί και ΟΛΟΙ σχεδόν γνωρίζουν οτι αυτοκτόνησε ένα βράδυ πριν την εκτέλεσή του πίνοντας δηλητήριο.

Τι μας λες λοιπόν εδώ;

ΓΡΡΡΡΡ