ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Χρίστος Έλ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
18/08/2013, 20:15:06
quote:

quote:

Σαφώς,αν μετανοήσουν ειλικρινά,μπορούν να πάνε στον Παράδεισο,για όλους έχει ο Θεός...Βασικά η κόλαση είναι επιλογή του ανθρώπου,επιλογή του ΄τρόπου ζωής του...Ακόμα και στον Παράδεισο να έβαζες έναν τέτοιο άνθρωπο,θα δυσανασχετούσε,θα γκρίνιαζε,θα ένοιωθε άβολα,θα ήθελε να φύγει...Συνεπώς ο καθένας κρίνεται βάση της καρδιάς και των πράξεων του σε αυτή την ζωή...Σε όλους όμως ο Θεός δίνει δυνατότητα μετάνοιας,ας μην την χάσουμε!

Η έννοια της μετάνοιας στο Χριστιανισμό σε τι ακριβώς συνίσταται;
Κι η ερώτησή μου είναι απολύτως ειλικρινής και χωρίς την παραμικρή δόση ειρωνίας κι ο λόγος που τη θέτω είναι γιατί δεν έχω καταλάβει ακριβώς τη φύση της.
Συνίσταται στο να αναγνωρίσει ένας άνθρωπος τα όποια λάθη του, τα όποια τυχόν αδικήματα έχει διαπράξει προς τους συνανθρώπους του και να μετανιώσει για αυτά;
Ή συνίσταται και σε κάτι άλλο;
Διότι εάν είναι το πρώτο τότε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ακόμα κι αν δεν είναι Χριστιανοί, κάποια στιγμή στη ζωή τους μετανοούν για ένα μικρό ή μεγάλο μέρος των όποιων λαθών τους....

In anticipation of my resurrection...

Μετάνοια = μετα(στροφή/αλλαγή) του νου.
Αμαρτία = αστοχία - η αποτυχία δηλαδή να ζήσει κανείς σύμφωνα με τις ανθρώπινες 'προδιαγραφές΄(κατά τον Κατασκευαστή).
Μετάνοια έτσι, ως λύση στο πρόβλημα της αστοχίας, είναι το να αλλάξει κανείς μυαλό και να μεταβάλλει τη συμπεριφορά (που είναι προϊόν του τρόπου σκέψεις, οπότε δεν αρκεί να 'αλλάξει' κανείς τη συμπεριφορά χωρίς να αλλάξει τον τρόπο σκέψης που την ελέγχει)
Μετάνοια όπως τη λες πολλοί βιώνουν, αλλά για ποιους λόγους; Αν πχ 'μετανοώ' γιατί έκανα κάτι και μ'έβαλαν φυλακή, υπάρχει η μετάνοια η εξωτερική (στην ουσία μετανοώ γιατί με έπιασαν όχι γιατί κατάλαβα ότι έβλαψα) αυτή δεν είναι μετάνοια, γιατί δεν αλλάζει ο νούς. Και μετανοώ γιατί κατάλαβα ότι έβλαψα (οπότε και αποδέχομται την τιμωρία ως κάτι που αξίζω, και επιχειρώ να αλλάξω συνολικά) αυτή δείχνει κάποια βαθύτερη αλλαγή του νου.

Edited by - panpam on 18/08/2013 20:19:00

NotirkΜέλος
18/08/2013, 22:56:16
Σύμφωνα με την δική μου αντίληψη για τη σωτηρία του ανθρώπου…αυτοί που πρέπει να μετανοήσουν, να αλλάξουν δηλαδή τρόπο σκέψης , είναι οι οπαδοί όλων των γνωστών θρησκειών και πρώτοι οι χριστιανοί.

18/08/2013, 23:20:01
quote:
Χριστιανός Ορθόδοξος
Sesotris,
ο Θεός αποφάσισε (δεν ξέρω το λογο) ο Παράδεισος και η Κόλαση να είναι δύο αιώνιες πραγματικότητες στην άλλη ζωή.

Ποιος το επιβεβαιώνει αυτό φίλε Χριστιανέ Ορθόδοξε; Γύρισε κανένας πεθαμένος;
quote:
Χριστιανός Ορθόδοξος
Αυτό μας διδάσκει η Εκκλησία μας,οτι τόσο ο παράδεισος όσο και η κόλαση είναι ατελευτητες καταστάσεις μετα θάνατον.

Αν ήταν έτσι φίλε μου, το παπαδαριό που σας παραμυθιάζει με όλες αυτές τις φοβέρες δεν θα έκανε τα αίσχη, αλλά θα ήταν τουλάχιστον περισσότερο ενάρετο από εμάς τους άθρησκους.
quote:
Χριστιανός Ορθόδοξος
Είσαι 75 και λες δεν έχεις αμαρτίες,οπότε και δεν χρειάζεσαι τα μυστήρια της Εκκλησίας για να καθαρθείς...Είναι όμως έτσι;Έχεις ψάξει όντως ενδελεχώς τον εαυτό σου για αμαρτίες;Ξέρεις ποιές είναι;

Εγώ ενεργώ πάντοτε με βάση τη συνείδησή μου, και δεν περιμένω ανταμοιβή για ότι κάνω. Αν λοιπόν εγώ είμαι άξιος κολασμού και αιώνιας τιμωρίας για κάτι ψιλοπταίσματα, αυτούς που σε έχουν φορτώσει με ενοχές προκειμένου να εκμεταλλευτούν την πίστη σου, τι τους περιμένει;
quote:
Χριστιανός Ορθόδοξος
Αν παρόλα αυτά θεωρείς τον εαυτό σου αναμαρτητο και χωρίς να χρειάζεσαι το μυστήριο της Εξομολογήσεως,τότε να σου ευχηθώ απο τώρα καλό Παράδεισο!Αν όμως έχεις αμφιβολίες,προμηθεύσου ένα έντυπο με όλες τις αμαρτίες που υπάρχουν (θα το βρείς κάπου,σε κανένα χριστιανικό βιβλιοπωλείο) και σύγκρινε με την ζωή σου....

Όπως σου έγραψα δεν έχω την ανάγκη αυτών των υποκριτών για να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Μερικοί άνθρωποι που χρειάστηκε κατά καιρούς να μεταφέρω στο νοσοκομείο η να τους βοηθήσω, κάποιος πεινασμένος που του πρόσφερα φαγητό, ένα χελιδονάκι που το ξέμπλεξα από την ταινία μιας χαλασμένης κασέτας, ένα γατάκι που το έσωσα από πνιγμό μέσα σ΄ένα βαρέλι, ένα μωρό αλεπουδάκι που τη μάνα του τη σκότωσε αυτοκίνητο και το τάιζα, και κάποια άλλα τέτοια περιστατικά της ζωής μου εδώ στην ύπαιθρο, με κάνουν να νοιώθω άνετα με τη συνείδησή μου, και να μην έχω ανάγκη από τις υπηρεσίες σωτηρίας σας. Κρατήστε την σωτηρία για τον εαυτό σας, χάρισμά σας. Εγώ ότι κάνω το κάνω επειδή έτσι νοιώθω ευχάριστα και όχι για να ανταμειφθώ μετά θάνατον. Κρατήστε τον παράδεισό σας για σας, αναπαυθείτε στους κόλπους των Εβραίων προπατόρων σας, και αφήστε εμένα τον άθρησκο στην ησυχία μου.

*

19/08/2013, 10:55:55
quote:

...Κρατήστε τον παράδεισό σας για σας, αναπαυθείτε στους κόλπους των Εβραίων προπατόρων σας, και αφήστε εμένα τον άθρησκο στην ησυχία μου.
...
έχει δύο τρια κενά αυτό που λες.
Πρώτα οι παράδεισοι και οι κολάσεις δεν είναι μόνο χριστιανική αντίληψη – μήπως λοιπόν είναι κάτι που κάπως αντιλαμβάνονται «μυστικά» οι κατά καιρούς και κατά τόπους πνευματικοί άνθρωποι (προτείνοντας κατά περίπτωση διάφορε λύσεις;)
Έπειτα αν κάποιοι έχουν λόγο να βλέπουν λύση δεν είναι λογικό (υπό το φως της σοβαρότητας του πράγματος, αφού όλοι πεθαίνουν) να προειδοποιούν τους γύρω τους;
Τέλος στα ποστ σου συγκρίνεις κάτι κοντινό (εσένα) με κάτι υποθετικό (έστω ως ιστορική υπόθεση) κάποιους «κακούς» θρησκευόμενους. Κανείς από τους συνομιλητές σου δεν σε πείραξε. Θα ήταν ορθότερο αφού βάζεις τον εαυτό σου από τη μια μεριά, να βάλεις εκείνους από την άλλη κι όχι να διαλέγεις επιλεκτικά τους χειρότερους από την ιστορία.
19/08/2013, 13:12:55
quote:
χριστος ελ
Μετάνοια είναι η μη επανάληψη των ίδιων αμαρτιών (αλλα και καινούργιων) που έχουμε κάνει στο παρελθόν.Έχει σωτηριολογικό χαρακτήρα και έγκειται στην μεταστροφή του νοός απο το σκοτάδι στο φως του Χριστού.

Να υποθέσω πως με την εξομολόγηση των αμαρτιών, την συγχώρεση , και την “θεία μετάληψη” αίματος και σώματος κυρίου , κάθε χριστιανός .... “εξαγνίζεται”?

Η συχνότητα της επανάληψης των εξομολογήσεων από τους πιστούς χριστιανούς οφείλεται σε καινούργια αμαρτήματα ή επανάληψη των ...... “συγχωρεμένων” ?

Μήπως η επανάληψη των ίδιων συγχωρεμένων αμαρτημάτων , είναι προσβολή κατά του αγίου πνεύματος δια του οποίου εξασφαλίζεται η “θεία χάρις” ?

19/08/2013, 14:30:56
Ο Σωκράτης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιπρόσωπος της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.

19/08/2013, 14:38:54
quote:

quote:
χριστος ελ
Μετάνοια είναι η μη επανάληψη των ίδιων αμαρτιών (αλλα και καινούργιων) που έχουμε κάνει στο παρελθόν.Έχει σωτηριολογικό χαρακτήρα και έγκειται στην μεταστροφή του νοός απο το σκοτάδι στο φως του Χριστού.

Να υποθέσω πως με την εξομολόγηση των αμαρτιών, την συγχώρεση , και την “θεία μετάληψη” αίματος και σώματος κυρίου , κάθε χριστιανός .... “εξαγνίζεται”?

Η συχνότητα της επανάληψης των εξομολογήσεων από τους πιστούς χριστιανούς οφείλεται σε καινούργια αμαρτήματα ή επανάληψη των ...... “συγχωρεμένων” ?

Μήπως η επανάληψη των ίδιων συγχωρεμένων αμαρτημάτων , είναι προσβολή κατά του αγίου πνεύματος δια του οποίου εξασφαλίζεται η “θεία χάρις” ?

Βρίσκω λάθος την εξομολόγηση των αμαρτιών στον παπά, γιατί σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη υπάρχει μόνο ένα ενδιάμεσο που μεσιτεύει για τις αμαρτίες στον Πατέρα, και αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός.

Η επανάληψη των αμαρτημάτων οφείλεται στην φύση του ανθρώπου. Δεν γίνεται να μην επαναληφθούν. Όσες φορές και να ζητήσει συγγνώμη, πάλι θα κάνει κάτι κακό. Είναι αναπόφευκτο.

Ένας Χριστιανός διαφορετικής γνώμης(πιστεύει στην δικαίωση μέσω έργων όπως οι Εβραίοι) κορόϊδευε ρωτώντας: Δηλαδή αν ο Χριστός τους συγχωρέσει όλους εκείνους που Τον δέχονται, θα γίνει η Γη ένας παράδεισος από αμαρτωλούς;

Όχι βέβαια. Αφού αν αυτό το θνητό αποθάνει ή μεταμορφωθεί, θα αναστηθεί ο νέος άνθρωπος.

19/08/2013, 14:43:36
quote:

quote:
Τραγικό! Έχεις κυριολεκτικά τυφλωθεί. Καλά αυτοί οι απατεώνες που τα λένε αυτά, πως μπορούν και ελέγχουν συνειδήσεις; Στα έχουν εντυπώσει βλέπω για τα καλά.
Μα τι λες βρε παιδάκι μου;
Πας καλά;
Τις πήδηξε, ναι ή όχι;;;
Εσύ όταν πιείς, μπορείς να πηδήξεις τα παιδιά σου;;;

Κατ' αρχήν και σύμφωνα με το κείμενο (από το οποίο αντλείς το περιστατικό) ΔΕΝ τις πήδηξε (διάβασέ το εδώ να δεις http://www.myriobiblos.gr/bible/ot/chapter.asp?book=1&page=19 στιχ. 31-37) Εκείνο που περιγράφει το κείμενο να έγινε είναι ότι οι κοπέλες θεωροώντας ότι έχει καταστραφεί ο κόσμος και ότι μόνοι οι τρεις τους έμειναν στην γη - δεν μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν τοπική καταστροφή) πότισαν κρασί τον πατέρα τους και πήγαν μαζί του χωρίς αυτός να το καταλαβαίνει (την μια νύχτα η μια την άλλη η άλλη). Βλέπεις διαφέρει από την πρόχειρη περιγραφή σου, και αιτιολογείται. Η πράξη απλά αναφέρεται, ούτε επαινείται, ούτε καταδικάζεται λόγο της αναγκαιότητας της κατάστασης.
Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που ήταν όλοι τους το κείμενο δεν καταλογίζει ευθύνη.
Επίσης η κατστροφή Σόδομων και Γομόρων δεν είχε να κάνει με κάποιο σεξουαλικό αδίκημα - όσο κι αν αυτή η παρανόηση είναι δημοφιλής σήμερα - αλλά (δες Καινή Διαθήκη, επιστ. Β'Πέτρου κεφ 2 στιχ. 6) με την γενικότερη κυριαρχία της αδικίας (κατά τα κείμενα.)
19/08/2013, 14:45:36
quote:

...Βρίσκω λάθος την εξομολόγηση των αμαρτιών στον παπά, γιατί σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη υπάρχει μόνο ένα ενδιάμεσο που μεσιτεύει για τις αμαρτίες στον Πατέρα, και αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός....
Για την 'άφεση' ναι, αλλά η ιδέα της αμαρτίας (και ως αστοχίας) φέρνει στο προσκήνιο ανάγκη συμβουλευτικής, και αυτήν εκπληρώνει ό πνευματικός όχι την υπερφυσική άφεση (που δεν την εκπληρώνει, αλλά την επιβεβαιώνει)
19/08/2013, 15:01:20
quote:

Όπως σου έγραψα δεν έχω την ανάγκη αυτών των υποκριτών για να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Μερικοί άνθρωποι που χρειάστηκε κατά καιρούς να μεταφέρω στο νοσοκομείο η να τους βοηθήσω, κάποιος πεινασμένος που του πρόσφερα φαγητό, ένα χελιδονάκι που το ξέμπλεξα από την ταινία μιας χαλασμένης κασέτας, ένα γατάκι που το έσωσα από πνιγμό μέσα σ΄ένα βαρέλι, ένα μωρό αλεπουδάκι που τη μάνα του τη σκότωσε αυτοκίνητο και το τάιζα, και κάποια άλλα τέτοια περιστατικά της ζωής μου εδώ στην ύπαιθρο, με κάνουν να νοιώθω άνετα με τη συνείδησή μου, και να μην έχω ανάγκη από τις υπηρεσίες σωτηρίας σας. Κρατήστε την σωτηρία για τον εαυτό σας, χάρισμά σας. Εγώ ότι κάνω το κάνω επειδή έτσι νοιώθω ευχάριστα και όχι για να ανταμειφθώ μετά θάνατον. Κρατήστε τον παράδεισό σας για σας, αναπαυθείτε στους κόλπους των Εβραίων προπατόρων σας, και αφήστε εμένα τον άθρησκο στην ησυχία μου.

*

Συμφωνώ στα περισσότερα. Και εμένα μου αρέσει να κάνω καλές πράξεις, επειδή έτσι μου αρέσει και όχι για να ανταμειφθώ. Αλλιώς τί αγαθή πράξη θα ήταν;

Με στενοχωρεί το γεγονός ότι πολλοί χριστιανοί χρησιμοποιούν την λέξη ανταμοιβή, ακριβώς όπως και οι μουσουλμάνοι για τα χαρέμια και τις χανούμισσες στον παράδεισο.

Αυτά έρχονται σε αντίθεση με ό,τι λέει ο Απόστολος Παύλος. Στον εργαζόμενο η ανταμοιβή είναι υποχρέωση και όχι χάρη. Μιλώντας για ανταμοιβή, δέχονται πως ο άνθρωπος σώζεται μέσω έργων και όχι μέσω πίστης. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε την τεμπελιά και την αμαρτία, αλλά συνειδητοποιούμε πως ο αμαρτωλός είναι χαμένος και χρειάζεται χάρη για να σωθεί, τα έργα δεν σώζουν και δεν φέρνουν ανταμοιβή.

Δυστυχώς αυτό το χρησιμοποιούν και πολλές θρησκείες έτσι ώστε να έχουν σκλάβους ρομπότ οι οποίοι δουλεύουν με πόντους για να κερδίσουν την σωτηρία που τους υπόσχονται.