- 1984 - - Κινηματογράφος -
Αν ψάξεις στο Διαδίκτυο, θα δεις πως υπάρχουν μαρτυρίες για το Άγιο Φως ήδη (αν δεν κάνω λάθος) από το 300 μ.Χ.
Υπάρχουν και μαρτυρίες από αλλόδοξους, άτομα αξιοσέβαστα στις δικές τους κοινωνίες και με επιστημονική κατάρτιση.
Για να πούμε, όμως, και του στραβού το δίκαιο, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μάρκα και το είδος του φλας που χρησιμοποιούσαν τότε!!!!!![]()
![]()

quote:
Ο λόγος που δεν σου απάντησα macedon στα δύο ερωτήματά σου, δηλαδή πότε έγινε το σχίσιμο της κολώνας (...)
Εγώ το γνωρίζω πότε έγινε. Γνωρίζω και τις συνθήκες που έγινε. Γνωρίζω και πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο μύθος περί φωτός από την κολώνα. Αλλά δε γίνεται διάλογος έτσι.
Ανάφερες ένα "γεγονός", είσαι υποχρεωμένος να το υποστηρίξεις. Πότε λοιπόν έγινε το σχίσιμο της κολώνας;
quote:
Σερβιρισμένα στο πιάτο δεν θα σου τις δώσω.
Το να παραθέσεις στοιχεία για το γεγονός που εσύ ανάφερες, δεν είναι σερβίρισμα στο πιάτο. Είναι υποστήριξη των θέσεών σου.
Το να λες "έγινε αυτό, πάνε βρες πότε" είναι απλά ανοησία. Εύχομαι (αλλά δεν το ελπίζω) να το κατανοείς. Πότε λοιπόν έγινε το σχίσιμο της κολώνας; Αν δεν ξέρεις, πες "δεν ξέρω, έτσι μου είπαν, έτσι λέω"
quote:
Αν ποτέ ενδιαφερθείς να μάθεις (διότι τώρα μάλλον δεν ενδιαφέρεσαι), είναι πολύ εύκολο να βρεις απάντηση.
Εγώ ενδιαφέρθηκα κι έμαθα. Εσύ; ![]()
Ψηλός
quote:
Αν ψάξεις στο Διαδίκτυο, θα δεις πως υπάρχουν μαρτυρίες για το Άγιο Φως ήδη (αν δεν κάνω λάθος) από το 300 μ.Χ.
Κάνεις λάθος. Η πρώτη αναφορά γίνεται το 870 από το Γάλλο Βερνάρδο, μοναχό του τάγματος των Βενεδικτίνων (J. Wilkinson, "Jerusalem Pilgrimage 1099-1185", 1988, σελ. 142). Ήταν τότε που το είχαν εφεύρει οι καθολικοί και άναβε σ'αυτούς μόνο. ![]()
quote:
Υπάρχουν και μαρτυρίες από αλλόδοξους, άτομα αξιοσέβαστα στις δικές τους κοινωνίες και με επιστημονική κατάρτιση.
Οι ανώνυμοι αλλόδοξοι πιο αξιοσέβαστοι από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων, από το Μεταλληνό, από τον Καραθεοδωρή, από τον Μέγα πρωτοπρεσβύτερο του οικουμενικού πατριαρχείου Γ. Τσέτση, από το δάσκαλο του Γένους και αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο Θεοτόκη; Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένοι για να ψάχνετε "αποδείξεις" σε τέτοια μέρη... ![]()

macedon
quote:
Ψηλόςquote:
Αν ψάξεις στο Διαδίκτυο, θα δεις πως υπάρχουν μαρτυρίες για το Άγιο Φως ήδη (αν δεν κάνω λάθος) από το 300 μ.Χ.Κάνεις λάθος. Η πρώτη αναφορά γίνεται το 870 από το Γάλλο Βερνάρδο, μοναχό του τάγματος των Βενεδικτίνων (J. Wilkinson, "Jerusalem Pilgrimage 1099-1185", 1988, σελ. 142). Ήταν τότε που το είχαν εφεύρει οι καθολικοί και άναβε σ'αυτούς μόνο.
Όχι δεν κάνω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται εδώ:
http://www.holyfire.org/eng/history.htm#damskin#damskin
εσύ ψεύδεσαι.
quote:quote:
Υπάρχουν και μαρτυρίες από αλλόδοξους, άτομα αξιοσέβαστα στις δικές τους κοινωνίες και με επιστημονική κατάρτιση.Οι ανώνυμοι αλλόδοξοι πιο αξιοσέβαστοι από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων, από το Μεταλληνό, από τον Καραθεοδωρή, από τον Μέγα πρωτοπρεσβύτερο του οικουμενικού πατριαρχείου Γ. Τσέτση, από το δάσκαλο του Γένους και αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο Θεοτόκη; Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένοι για να ψάχνετε "αποδείξεις" σε τέτοια μέρη...
macedon
Εγώ δεν μίλησα για «πιο» ή για «λιγότερο» αξιοσέβαστο.
Αν θεωρείς του Πατέρες της Εκκλησίας που αναφέρεις πιο αξιοσέβαστους και αξιόπιστους, τότε μάλλον θα τους θεωρείς πιο αξιοσέβαστους και αξιόπιστους και σχετικά με αυτό που πρεσβεύουν ή μήπως δεν είναι έτσι;
Για τον Πατέρα Μεταλληνό, όμως, όσο και να χρησιμοποιήσεις την κοπτοραπτική σου τέχνη, δεν μας τα λες καλά απατεώνα macedon.

Το να κλείνεις τα μάτια και να φωνάζεις "είναι μέρα... είναι μέρα..." ενώ έξω είναι μεσάνυχτα, ούτε το γεγονός αλλάζεις ούτε σε παίρνει κάποιος σοβαρά, απλά επειδή φωνάζεις.
Όσο για τις πηγές μου περί πρώτης, αναφοράς για την αφή του φωτός, όλα τα ιστορικά βιβλία που διάβασα, συμφωνούν πως η πρώτη αναφορά για την αφή του φωτός, αναφέρεται σε ένα σύγγραμα ενός μοναχού του 9ου αιώνα.
Για την αφή του φωτός το Σάββατο της Ανάστασης μιλάει πρώτος ο Βερνάρδος. ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕΣ...
quote:
Για τον Πατέρα Μεταλληνό, όμως, όσο και να χρησιμοποιήσεις την κοπτοραπτική σου τέχνη, δεν μας τα λες καλά απατεώνα macedon.
Ίσως γιατί εγώ διάβασα το βιβλίο του Μεταλληνού, πράγμα που δεν έκανες εσύ...
Και πάλι, αν θέλεις να συζητήσουμε πάνω στο τι λέει ο Μεταλληνός για το φως, πες μου πού ακριβώς διαφωνείς να το δούμε...
Τελικά, έχω αμφιβολίες αν διάβασες ακόμη και κείνο το περιτύλιγμα σοκολάτας που είπα προηγούμενα. Ρε μπας και είδες μόνον την εικόνα; ![]()

macedon
Edited by - macedon on 02/05/2011 17:26:47
quote:
macedon
ΨηλέΌσο για τις πηγές μου περί πρώτης, αναφοράς για την αφή του φωτός, όλα τα ιστορικά βιβλία που διάβασα, συμφωνούν πως η πρώτη αναφορά για την αφή του φωτός, αναφέρεται σε ένα σύγγραμα ενός μοναχού του 9ου αιώνα.
Τότε μάλλον ή δεν διάβασες αρκετά βιβλία ή διάβασες μόνο τα βιβλία που βολεύουν σε αυτό που θες να περάσεις ως γεγονός, παρότι υπάρχουν μαρτυρίες για το αντίθετο από αυτό που επιθυμείς εσύ.
Αυτό που εγώ επιθυμώ, είναι να πω σε όποιον τυχόν μας διαβάσει πως, εάν ενδιαφέρεται, να ψάξει και θα βρει στοιχεία που μαρτυρούν για την ύπαρξη του Αγίου Φωτός πολύ πριν τον 9ο αιώνα.
quote:
macedon
Φυσικά, αν διαφωνείς, μπορείς να μας φέρεις τις πηγές που αναφέρονται στην ανώνυμη ιστοσελίδα που αναφέρεις, να τις δούμε
Αν σε ενοχλεί πως η ιστοσελίδα είναι ανώνυμη, τότε πήγαινε στην ιστοσελίδα της ΟΟΔΕ, που είναι επώνυμη και εκεί έχει συγκεκριμένες αναφορές.
quote:quote:
macedon
Ίσως γιατί εγώ διάβασα το βιβλίο του Μεταλληνού, πράγμα που δεν έκανες εσύ...Και πάλι, αν θέλεις να συζητήσουμε πάνω στο τι λέει ο Μεταλληνός για το φως, πες μου πού ακριβώς διαφωνείς να το δούμε...
Εσύ «διάβασες» το βιβλίο του Πατρός Μεταλληνού και κατάλαβες αυτό που εσύ ήθελες να καταλάβεις.
Ο Πατέρας Μεταλληνός, σε τηλεοπτική του δήλωση, δέχεται απερίφραστα την ύπαρξη του θαυμαστού γεγονότος της αφής του Αγίου Φωτός.

Edited by - Ψηλός on 02/05/2011 17:57:44
quote:
Αυτό που εγώ επιθυμώ, είναι να πω σε όποιον τυχόν μας διαβάσει πως, εάν ενδιαφέρεται, να ψάξει και θα βρει στοιχεία που μαρτυρούν για την ύπαρξη του Αγίου Φωτός πολύ πριν τον 9ο αιώνα.
Η αφή του φωτός το Μεγάλο Σάββατο ΔΕΝ "ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΑΙ" ΠΡΙΝ ΤΟΝ 9ο αιώνα από καμία πηγή. Κι αυτό γιατί τότε το εφηύραν οι καθολικοί. Σου παράθεσα μια ιστορική πηγή που το αναφέρει. Παράθεσέ μου και συ μία (συγγραφέα, τίτλο, έκδοση, σελίδα) που να αναφέρει το αντίθετο.
quote:
Εσύ «διάβασες» το βιβλίο του Πατρός Μεταλληνού και κατάλαβες αυτό που εσύ ήθελες να καταλάβεις.
Μάλιστα. Όταν λέει π.χ. στη σελίδα 33 ότι: "Πουθενά δεν γίνεται λόγος περί άνωθεν κατερχόμενου άυλου φωτός κατά τη στιγμή εκείνη, αλλά νοείται μόνον φως φυσικό, που ανάβεται στη μνήμη του αναστάντος Χριστού" εσύ τι διαφορετικό καταλαβαίνεις;
quote:
Ο Πατέρας Μεταλληνός, σε τηλεοπτική του δήλωση, δέχεται απερίφραστα την ύπαρξη του θαυμαστού γεγονότος της αφής του Αγίου Φωτός.
Ο Μεταλληνός, στην τηλεοπτική εκπομπή προσπάθησε να συμβιβάσει την απάτη του φωτός (την οποία γνωρίζει πολύ καλά) με την πραγματικότητα (την οποία επίσης γνωρίζει). Έτσι, είπε: "όταν υπάρχει πίστις και χάρις θεού στο συγκεκριμένο πατριάρχη γίνεται το θαύμα. Όταν δεν υπάρχει πίστις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κανδήλα"
Δεν δέχεται απερίφραστα τίποτε. Απλά, θέλει να συντηρήσει μια απάτη που έχει καταγγελθεί απ'όλους τους σοβαρούς εκκλησιαστικούς κύκλους. Απ' την άλλη, δεν του πάει η ψυχή να το πει ξεκάθαρα... Έτσι, λέει ότι "ναι μεν... αλλά... η κανδήλα... " κτλ. κτλ.
Ταλαίπωρε Ψηλέ... Έχεις υποβιβάσει κοτζάμ "πλάστη του σύμπαντος" στο επίπεδο ενός φακίρη της γειτονιάς, που κάνει κόλπα για να μαγεύει το πόπολο (και που φροντίζει να αλλάξει την ώρα της αφής του φωτός προκειμένου αυτό να προλαβαίνει την πτήση για Αθήνα).
Ταλαίπωρε χριστιανέ...

macedon
Edited by - macedon on 02/05/2011 19:09:15
Απ ό,τι περιέγραψε στη μάνα μου είδε τις αστραπές στις οποίες εσείς αναφερθήκατε στο θέμα.
Επίσης συνέβη και το άλλο, το οποίο πάλι αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα αν θυμάμαι καλά: Το άναμμα το κεριών, του ενός μετά του άλλου στα "ξαφνικά".
quote:
Μία φίλη της μάνας μου (...) Απ ό,τι περιέγραψε στη μάνα μου είδε τις αστραπές στις οποίες εσείς αναφερθήκατε στο θέμα.
Ναρκίσα, όλες οι "μαρτυρίες" που έχουμε, είναι από κάποιον που πήγε και το είπε σε κάποιον τρίτο ο οποίος το μεταφέρει και πάει λέγοντας.
Πάντως, οι κάμερες της ΕΡΤ που ήταν εκεί και είχαν την τελετή σε απ' ευθείας μετάδοση, δεν "έπιασαν" κάτι τέτοιο.
quote:
Επίσης συνέβη και το άλλο, το οποίο πάλι αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα αν θυμάμαι καλά: Το άναμμα το κεριών, του ενός μετά του άλλου στα "ξαφνικά".
Πρόκειται για κεριά που μοιράζει το πατριαρχείο (τα οποία δεν είναι πολλά, γι'αυτό βλέπουμε τους περισσότερους να ανάβουν κανονικά τα κεριά τους από το διπλανό τους) τα οποία είναι απλά ποτισμένα με διάλυμμα φώσφορου και διθειάνθρακα και ανάβουν μόνα τους. Απλή χημεία είναι, τίποτε παραπάνω.
Άλλωστε και τις κανδήλες και όλα τα σχετικά, την ημέρα εκείνη δεν τα περιποιείται ο συνηθισμένος νεωκόρος αλλά τα "ετοιμάζει" ο πατριαρχικός επίτροπος που είναι μητροπολίτης του πατριαρχείου.
Κανένα κερί από αυτά που φέρνει ο κόσμος από το σπίτι του δεν ανάβει μόνο του, αγαπητή φίλη.

macedon
Το φαινόμενο των αστραπών πώς εξηγείται? Η συγκεκριμένη γυναίκα τράβηξε και βίντεο απ ό,τι έμαθα. Αν υπάρχει κάτι "ενδιαφέρον" μέσα σε αυτό, θα το ανεβάσω εδώ.
Πάντως δεν νομίζω ότι έχει κανένα λόγο να πει ψέματα για όσα είδε.
Edited by - Narkissa555 on 02/05/2011 21:23:04
Είναι η ψυχολογία του πιστού, αγαπητή φίλη.
Πάντως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έχει γράψει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι "θαύματα δεν γίνονται". Τώρα ποιον να πιστέψεις; Το Χρυσόστομο ή τον Ψηλό; ![]()
![]()

macedon
quote:
Αγαπητέ Macedon, δεν αντιλέγω σε όσα λες και γνωρίζω για το πείραμα με το φώσφορο.Το φαινόμενο των αστραπών πώς εξηγείται? Η συγκεκριμένη γυναίκα τράβηξε και βίντεο απ ό,τι έμαθα. Αν υπάρχει κάτι "ενδιαφέρον" μέσα σε αυτό, θα το ανεβάσω εδώ.
Πάντως δεν νομίζω ότι έχει κανένα λόγο να πει ψέματα για όσα είδε.
Narkissa555
Η ΕΡΤ όταν κάνει λήψεις, στον όλο χαμό που επικρατεί εντός του ναού, στοχεύει στην είσοδο του κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, απ' όπου και θα βγει ο Πατριάρχης, και δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει εντός, αλλά και εκτός του ναού, όπου και έχουν παρατηρηθεί αυτές οι λάμψεις/αστραπές. Δηλαδή, δεν επικεντρώνει τη λήψη σε κάποια συγκεκριμένη κανδήλα ή λαμπάδα.
Παρόλα αυτά, μπορεί, αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πάρει τα φιλμάκια αυτά, με μια προσεκτική ανάλυση, να διαπιστώσει πως και σε αυτά τα φιλμάκια υπάρχουν οι εν λόγω λάμψεις.
Όσον αφορά τα κεράκια, και ξεχνώντας αυτά πως υπάρχουν μαρτυρίες ήδη από τον 3ο μ.Χ. αιώνα για το Άγιο Φως και, θέλοντας να υποστηρίξω την πλευρά των αρνητών, δέχομαι πως όλα είναι πιθανά. Δηλαδή τα κεράκια βουτηγμένα σε φώσφορο για να γίνει αυτανάφλεξη.
Γιατί, όμως, τόσα χρόνια, αφού γνωρίζουν πως έτσι γίνεται, γιατί κανείς, υπεύθυνα, δεν παίρνει ένα από αυτά τα κεράκια, να κάνει τις αναλύσεις και να τους ξεμπροστιάσει;;;;;;
Εύκολα ακούγονται όλα τα υποθετικά σενάρια, προκειμένου να ριχθεί λάσπη.
Αλλά, άλλο τόσο εύκολη είναι και η έρευνα που θα μπορούσαν να κάνουν, ΓΙΑΤΙ όμως δεν την κάνουν; Ίσως τους βολεύει καλύτερα να είναι απ' έξω από το χορό και να γαυγίζουν σαν τα αγριόσκυλα.
**Βέβαια, όπως διαφημίζεται και μέσω youtube, αν πάτε και τα ακουμπήσετε για να αγοράσετε τα βιβλία του κου Καλόπουλου (και του macedon πιθανώς - δεν γνωρίζω βέβαια αν τα δικά του διαφημίζονται μέσω youtube) θα σας πουν αυτοί όλη την αλήθεια .... με το αζημίωτο βέβαια.
![]()

quote:
Γιατί, όμως, τόσα χρόνια, αφού γνωρίζουν πως έτσι γίνεται, γιατί κανείς, υπεύθυνα, δεν παίρνει ένα από αυτά τα κεράκια, να κάνει τις αναλύσεις και να τους ξεμπροστιάσει;;;;;;
Γιατί τα κεράκια που φέρνουν οι άνθρωποι από το σπίτι τους δεν ανάβουν μόνα τους, παρά μόνον αυτά που δίνει το πατριαρχείο; (Μην απαντήσεις, η ερώτηση είναι ρητορική).
quote:
Εύκολα ακούγονται όλα τα υποθετικά σενάρια, προκειμένου να ριχθεί λάσπη.
Είδες αυτοί οι λασπολόγοι μητροπολίτες, πατριάρχες, πρωτοπρεσβύτεροι; Να δεις που είναι κρυπτοπαγανιστές.
quote:
Η ΕΡΤ όταν κάνει λήψεις, στον όλο χαμό που επικρατεί εντός του ναού, στοχεύει στην είσοδο του κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, απ' όπου και θα βγει ο Πατριάρχης, και δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει εντός, αλλά και εκτός του ναού, όπου και έχουν παρατηρηθεί αυτές οι λάμψεις/αστραπές.
Στέλνουν ολόκληρο συνεργείο στην Ιερουσαλήμ, με έξοδα του ελληνικού λαού, να κινηματογραφήσουν το "θαύμα" και δεν παίρνουν χαμπάρι τις "λάμψεις"; Παρ'όλο που στέκονται σε ειδική εξέδρα, πάνω από τον υπόλοιπο χαμό;
Μήπως δεν τις κινηματογραφούνε γιατί δεν τις βλέπουν;
quote:
ξεχνώντας αυτά πως υπάρχουν μαρτυρίες ήδη από τον 3ο μ.Χ. αιώνα για το Άγιο Φως
Επανάληψη: Το "άγιο φως" του Μεγάλου Σαββάτου αναφέρεται για πρώτη φορά τον 9ο αιώνα. Αν διάβαζες έστω τις πηγές που εσύ φέρνεις (ή αν διάβαζες έστω και στοιχειωδώς) θα έβλεπες ότι αυτό λένε.
quote:
Βέβαια, όπως διαφημίζεται και μέσω youtube, αν πάτε και τα ακουμπήσετε για να αγοράσετε τα βιβλία του κου Καλόπουλου (και του macedon πιθανώς - δεν γνωρίζω βέβαια αν τα δικά του διαφημίζονται μέσω youtube) θα σας πουν αυτοί όλη την αλήθεια .... με το αζημίωτο βέβαια.
Οι μόνοι που μου έκαναν διαφήμιση ήταν οι χριστιανοχουντικοί της "Ελεύθερης Ώρας", και μάλιστα πρωτοσέλιδη, να'ναι καλά οι άνθρωποι
Επίσης, το βιβλίο μου δεν ασχολείται με το "άγιο φως" αλλά με αυτά που γράφουν τα ευαγγέλια, τα οποία φυσικά δεν έχεις διαβάσει (είναι και στα ελληνικά τα ρημάδια, πώς να τα καταφέρεις) και ως εκ τούτου πιθανώς δεν θα γνωρίζεις και σε τι αναφέρονται τα κείμενα του βιβλίου μου. Άσε που δεν έχει και παιδικές εικόνες, οπότε δεν είναι για σένα, έχεις δίκιο... ![]()
![]()

macedon
quote:
Γιατί τα κεράκια που φέρνουν οι άνθρωποι από το σπίτι τους δεν ανάβουν μόνα τους, παρά μόνον αυτά που δίνει το πατριαρχείο;
Έχουν τα κεράκια αυτά κάποιον χρονοδιακόπτη ώστε να ανάβουν με ακρίβεια δευτερολέπτου;
Κατανοώ πως θέλεις από το θεό σου να σου κάνει θαύματα για να ενισχύσεις την πίστη σου, αλλά αυτά δεν είναι κάν θαύματα. Φακιρικά κόλπα είναι. Όπως είχε πει κι ένας πάπας "οι ορθόδοξοι χρειάζονται θαύματα για να πιστέψουν στο θεό, εμείς δεν τα χρειαζόμαστε" (αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα)
Μόλις ο θεός σου κάνει κάποιο σοβαρό θαύμα, π.χ. να κάνει σ' έναν κουτσό να ξαναφυτρώσει το πόδι του, θα είμαι ο πρώτος που θα πιστέψω... Μέχρι τότε... μάλλον θα πρέπει να περιοριστείς στα φακιρικά .

macedon
Έχουν τα κεράκια αυτά κάποιον χρονοδιακόπτη ώστε να ανάβουν με ακρίβεια δευτερολέπτου;
==========================================================
Ναι ανάβουν στις 12.02.23"
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Επίσης, πότε μοιράζει τα κεράκια το Πατριαρχείο και πόσο χρόνο αναμονής έχουν τα κεράκια; Οι άνθρωποι εκεί είναι τουλάχιστον 24 ώρες πριν στημένοι και προσευχόμενοι.