- ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
'
'
'
quote:
εξαρες..!!! εξι χρονια στο δημοτικο..εξι χρονια στο πανεπιστιμιο...εξι χρονια...
Κι έξι απο μένα γιατί ήσουν ανεπίδεκτος μαθήσεως![]()
~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you![]()
Edited by - reptilesalonica on 12/07/2003 17:11:38
Κι επειδή εσύ μπήκες στον κόπο να δώσεις έναν ορισμό, δεν νομίζεις ότι είναι λίγο ελλιπής; Αναφέρθηκες σε δύο όψεις αυτού που ονομάζουμε "ελευθερία", αλλά δεν νομίζεις ότι υπάρχουν κι άλλες; Πχ εγώ, ελευθερία λόγου έχω--ελπίζω--, πίσω από κάγκελα δεν είμαι, όμως είμαι "σκλαβωμένος" μέσω της εξάρτησής μου από τον καπνό. Μπορώ λοιπόν να πω ότι είμαι ελεύθερος; Κάθε άλλο! Γι' αυτό επέμεινα και θα επιμείνω ότι πρώτα πρέπει να βρούμε τον ορισμό...Ίσως τότε ανακαλύψουμε ότι, όπως λες κι εσύ, δεν είμαστε ελεύθεροι.
Μπορεί να ξεκινά από την βασική σωματική Ελευθερία (σκλαβιά) και μπορεί να φθάνει μέχρι το πραγματικό "Γνώθι σ'αυτόν".
Η βουτιά που πρέπει να κάνουμε στα βάθη του ασυνειδήτου μας, όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να νικήσουμε τις φοβίες μας, τα ταμπού μας, τα ένστικτά μας.
Είναι το συνειδητό πέρασμα της πύλης του Θανάτου...
Είναι το σημείο που γεμίζουμε με Αρμονία, το σημείο που κατά την γνώμη μου πάντα, πολύ σωστά ο φίλος Γρηγόρης λέει..."αντιλαμβάνεσαι τα πάντα ως Όλον"...
Μπορεί να υπάρχει και παρακάτω...ποιός ξέρει;
Από τα παραπάνω ίσως να φαίνεται ότι ως έννοια είναι υποκειμενική.
Κάθε άλλο θα έλεγα. Αν θεωρήσουμε τον άνθρωπο ως ένα ον που εξελίσσεται, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ακολουθήσει μία πορεία, προκειμένου να αποκτήσει και βιώσει κάποια επίπεδα συνειδητότητας. Το μέσο για αυτή την πορεία μπορεί να διαφέρει, τα επίπεδα όμως συνειδητότητας όχι.
Αρα το τι είναι Ελευθερία για τον καθένα μας έχει να κάνει με το επίπεδο συνειδητότητας στο οποίο βρίσκεται.

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE
ΑΣ ΑΡΧΙΣΩ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΟ ΓΡΗΓΟΡΗ.
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΕΙ ΝΑ ΣΕΠΡΟΣΒΑΛΟ Η ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΑΒΟΛΑ.
ΚΑΙ ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ.
ΦΙΛΕ reptilesalonica ΛΕΣ ΣΕ ΚΑΠΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ "Αυτό, είναι ελευθερία και όπως η ελευθερία δεν έχει όρια........" .ΦΙΛΕ Η ΕΛΥΘΕΡΙΑ ΣΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ,ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ.
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΘΕΣΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΝΑΡΧΙΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ.
ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ antigrafeys ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ
ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΑΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΑΡΑ ΠΟΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ;
ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΩ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΕΣ "Όπως πάντα, όπου υπάρχει το ανθρώπινο υπάρχει και η μη-τελείωση.
Όπου υπάρχει το ανθρώπινο, υπάρχουν και τα ημίμετρα."
ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΘΕΟΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΑΣΜΕ ΝΟΙ ΚΑΤΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΣ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΗΜΗΜΕΤΡΑ?
ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ durden_alie ΛΕΣ "Προσωπικά δεν έδωσα κανέναν ορισμό διότι ειλικρινά ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΗ." "Γι' αυτό επέμεινα και θα επιμείνω ότι πρώτα πρέπει να βρούμε τον ορισμό..." ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ (ΑΝ ΚΑΝΩ ΔΙΟΡΘΩΣΕΜΕ) ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ. ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΚΘΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗ ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ. ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΛΙΓΟ ΑΝΑΠΟΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΛΛΑ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ.
ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
Υ.Γ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟ!!!
DREAMWALKER
"ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΤΙ ΚΡΥΣΤΑΛΙΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΤΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ"
ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΛΙΓΟ ΠΟΙΟ ΑΠΛΟ.
Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ?
ΟΣΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΙΣΙΦE ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑ "ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ; " ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.
ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΟΥ ΗΛΘΑΝ ΣΤΟΝ ΝΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΟΥΣΤ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ..
quote:
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΒΛΕΠΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ.
ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΦΕΥΓEI ΜΕΙΝΕ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
ΙΣΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΚΟΠΙΜΟ ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ ΣΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ "ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ" ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
![]()
Στην εποχή που ζούμε είμαστε εγκλωβισμένοι στα δίχτυα και στους "νόμους" της ελευθερίας. Μόνο το πνεύμα μας , η σκέψη μας μπορεί για λίγο να νοιώσει πως είναι η πραγματική ελευθερία. Αρκεί να μπορούμε να το καταλάβουμε όταν συμβαίνει.
Ο ελεύθερος άνθρωπος είναι απαλλαγμένος από ρόλους που υπαγορεύουν τρόπους συμπεριφοράς, είναι υπεύθυνος χωρίς να ανησυχεί όμως για τις εγωιστικές ερμηνείες των άλλων, αγαπά τους άλλους γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που θα τον βόλευε να είναι, αγαπά την ελευθερία του το ίδιο ακριβώς όσο και την ελευθερία των άλλων.
Οι άνθρωποι όμως είναι κυριευμένοι από πάθη και εγωισμούς οπότε αυτό δεν είναι και τόσο εφικτό να συμβεί.
Η κοινωνία μας λοιπόν προκειμένου να λειτουργήσει και να εξελιχθεί είναι θεσπισμένη από κάποιους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί θέτουν τα πλαίσια στα οποία θα κινηθεί η ελευθερία του ατόμου προφυλάσσοντας συνάμα το διπλανό μας.
Άρα ξεφεύγουμε από την πραγματική και ουσιαστική ελευθερία και μιλάμε πλέον για ένα άλλο είδος ελευθερίας όπου το όριο αυτής σταματά στο σημείο που πλέον η κάθε πράξη θίγει και ενοχλεί τον διπλανό μας.
Αλίμονο αν όλοι είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε αγνοώντας τους γύρω μας.
Αυτός που με την συμπεριφορά του υποδουλώνει τους άλλους και στηρίζει την υποτιθέμενη προσωπική του ελευθερία στην υποδούλωση άλλων ανθρώπων, με διάφορους τρόπους, δεν είναι στην ουσία ελεύθερος. Είναι σκλάβος του εγωισμού του.
Στην ελευθερία δεν κάνω ότι θέλω, ούτε έχω το δικαίωμα να επιλέξω τις υποχρεώσεις μου. Τις δέχομαι όλες, ανεξάρτητα από το εάν μου αρέσουν ή όχι, γιατί αυτό διασφαλίζει τα δικαιώματά μου.
Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν σε ελεύθερες κοινωνίες και να δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τις δικές τους ελεύθερες επιλογές. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί λόγο της δομής της κοινωνίας υπάρχουν εκείνοι που έχουν κάποια εξουσία και συχνά δημιουργούν προβλήματα, τα οποία μειώνουν ή και αφαιρούν την ελευθερία από τους ανθρώπους.
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΕΛΠΙΔΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ...
ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΗΣΕΣ ΠΟΛΥ.
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΩΣ
quote:
Η πραγματική ελευθερία είναι απαραβίαστη δεν έχει όρια δεν σταματά πουθενά. Συνήθως ο ελεύθερος άνθρωπος είναι μόνος.
ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
quote:
Στην ελευθερία δεν κάνω ότι θέλω, ούτε έχω το δικαίωμα να επιλέξω τις υποχρεώσεις μου. Τις δέχομαι όλες, ανεξάρτητα από το εάν μου αρέσουν ή όχι, γιατί αυτό διασφαλίζει τα δικαιώματά μου.
ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ?
ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΑΝ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΣ.
ΕΑΝ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΤΙ KAI EXOYME KATA ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΤΕΣ.
ΔΥΝΑΣΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΤΕΣ ΕΑΝ ΒΓΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
![]()
ΦΙΛΗ elpida ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ
Η πραγματική ελευθερία είναι απαραβίαστη δεν έχει όρια δεν σταματά πουθενά.
ΛΕΣ ΕΠΙΣΗΣ
Συνήθως ο ελεύθερος άνθρωπος είναι μόνος.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ Η΄ΘΕΟΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ Ή ΘΕΡΙΟ!!!