ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΕΙΝΑΙ και ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΕΙΝΑΙ και ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

gianipseftis30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
10/06/2011, 12:33:46
quote:

μαλλον η καλυτερη απαντηση βρισκεται στο ποσο ειναι ετοιμος ο καθενας να αντιληφθει μερικα πραματα...
οι πιο πολλοι απο μας ξεχνουμε συνειδηση κ υποσυνειδητο κ ενεργουμε μονο ως προς τα ενστικτα επιβιωσης λογο εξωγενων παραγοντων...

να για παραδειγμα ακομα κ ο"γλυκος" εαρινος απαντα με γρηγορες...

d.k

Κάποια στιγμή καλή μου, όλοι μας λιγο πολύ θα .... βιαστούμε
Και εκεί - στην βιασύνη απάνω - απαντάμε με..... “γρήγορες”

Ο βιασμός του νου επιτρέπεται?

hunter1Μέλος
10/06/2011, 12:54:04
αυτου του εδος τον βιασμο να φοβασαι τον αλλο λενε οτι αν δεν μπορεις να τον αποφυγεις απολαυσε τον..(πλακα κανω!!)

παντως κ γω μερικες φορες θελω να πεταξω το κυριλικη μου κ να ριξω κανα δυο...

μεταξυ μας μια φορα το εκανα αλλα οι μετεπειτα συνεπειες ηταν μεγαλες..ασε που δε καθαριζει το αιμα ευκολα...

d.k

10/06/2011, 17:05:12
Γειά σου και χαρά σου Δήμο!!

Δεν είναι οτι δεν σε καταλαβαίνω εγώ.Απόλυτα κατανοητά αυτά που
ανέφερες και προκάλεσες το προηγούμενο σχόλιό μου.
Πλήν όμως εντελώς εκτός θέματος!!

Προσπάθησες να ερμηνεύσεις 2-3 λέξεις μέρους του κειμένου
του θεματοθέτη,χωρίς να δώσεις σημασία σε ολοκληρωμένες θέσεις και επεξηγήσεις του ιδίου,πιο κάτω,που δίνουν σαφή έννοια,τι ακριβώς
θέλει να πεί.
Το αποτέλεσμα ήταν να τα κάνεις <σαλάτα> και να δώσεις αφορμή
να σε περιλάβουν πάλι!!

Πάνω σε αυτό το θέμα θα γίνει πολύ σοβαρή κουβέντα,αν συμετέχουν
ο θεματοθέτης ως πηγή έμπνευσης και δυό τρείς ακόμη συνδίκτυοι με
εξειδικευμένες γνώσεις και <ανοικτά> μυαλά.

Για αυτό σου έγραψα,δεν την γλυτώνεις!

Ομως η Κυνηγός βλέπω σε επανέφερε με τον δικό της τρόπο.
Και εσύ οφείλω να το ομολογήσω,εχεις την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι
άμεσα τα ατοπήματά σου και να τα παραδέχεσαι!

Φίλε Εαρινέ,το θέμα αυτό,ειδικά,είναι πάρα πολύ δύσκολο στην
κατανόηση και χρειάζεται και επι μέρους εξειδικευμένες γνώσεις
ώστε να μπορεί εύκολα ο αναγνώστης να καταλάβει τι θέλει να πεί
ο συγγραφέας.Κάτι που μέχρι τώρα δεν εχει γίνει.Μετρούντε στα
δάκτυλα του ενός χεριού,οι αναγνώστες που κατάλαβαν,απο οτι ως
τώρα φαίνεται.

Και πρός επίλυση κάθε πιθανής παρεξήγησης,εξαιρώ τον εαυτό μου,
ως μη παρόντα.
Χρειάζεται συνδυασμός επιστημών,για την απόδοση του πλήρους
νοήματος του κειμένου.Αυτό πιστεύω εγω και λυπάμαι που ο θεματοθέτης
απουσιάζει ή σκόπιμα δεν εμφανίζεται,γιατι δεν το κρύβω,παρ'όλο
που συμφωνώ απόλυτα μαζί του,έχω ενα σωρό ερωτήματα.
Ερωτήματα με πέραν της μιάς απαντήσεων.

Επομένως σε δικαιολογώ που βγαίνεις εκτός νοήματος και μην το
φέρεις βαρέως!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

10/06/2011, 17:50:22
quote:
Hunter
αυτου του εδος τον βιασμο να φοβασαι τον αλλο λενε οτι αν δεν μπορεις να τον αποφυγεις απολαυσε τον..(πλακα κανω!!)

Αχ! πονηρούλα πονηρούλα πως τα λες.
Ώστε και η δροσιά και το ζόρι έχουν την νοστιμιά τους εεεε!!!!
Ενδεχομένως να είναι και έτσι, εξαρτάται από την θέση του δοκιμαστή.
(δεν κάνω πλάκα)

quote:
Νικόδημος

Χρειάζεται συνδυασμός επιστημών,για την απόδοση του πλήρους
νοήματος του κειμένου.Αυτό πιστεύω εγω και λυπάμαι που ο θεματοθέτης
απουσιάζει ή σκόπιμα δεν εμφανίζεται,γιατι δεν το κρύβω,παρ'όλο
που συμφωνώ απόλυτα μαζί του,έχω ενα σωρό ερωτήματα.
Ερωτήματα με πέραν της μιάς απαντήσεων.

Ρε Νικ τι νόημα έχει η κουβέντα σε ένα θέμα που χρησιμοποιείται ορολογία και έννοιες που απαιτούν τη συμμετοχή του εμπνευστή του κειμένου?
Και ο θεματοθέτης να είναι παρόν, οι ερμηνείες που θα δώσει θα σε καλύπτουν?

Θα κουβεντιάζουμε “περί όνου σκιάς” ?

10/06/2011, 18:12:03
quote:

Γειά σου και χαρά σου Δήμο!!
.
.
.
.
.

.

.
.
.

Επομένως σε δικαιολογώ που βγαίνεις εκτός νοήματος και μην το
φέρεις βαρέως!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Μα ακριβώς επειδή και δεν γνωρίζω που ακριβώς θέλει να οδηγήσει την συζήτηση ο Θεματοθέτης και επειδή εισαγωγικά θέτει κάποια "δεδομμένα" προκειμένου να στηρίξει το όλο το μετεπειτα σκεπτικό του , το ξεκίνησα αναλύοντας την πρώτη του θέση .... θέλοντας να δείξω ότι κατα την άποψή μου δεν στέκει και τόσο πολύ....
Το τι βλέπουμε και δεν βλέπουμε , μπορούμε να πούμε ότι ορίζει και την γνώση ή την περιορίζει κατα κάποιο τρόπο ... ωστόσο ο ψυχισμός μας δεν "ετεροκαθορίζεται" απο κάτι που ΔΕΝ βλέπουμε αλλα απο πράγματα-εμπειρίες ή γεγονότα που βλέπουμε και προσλαμβάνουμε....
Θεωρώ ότι για να διεξαχθεί μια συζήτηση ή να επιλυθεί ένα πρόβλημα θα πρέπει κάτι να έχουμε ως δεδομμένο...έστω μια βάση προκειμένου να στηρίξουμε τις μετέπειτα σκέψεις και τοποθετήσεις μας και απο την στιγμή που -κατα την γνώμη μου- εδώ στο παρόν ερώτημα-θέμα δεν υφίσταται , δεν μπορεί και να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στην συζήτηση...
Έτσι λοιπόν και γώ απόρησα για λίγο μαζί σου που δεν με αντελήφθης σε ικανό βαθμό...και κάτσε καλά να μην σε περιλάβω εγώ....

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
hunter1Μέλος
10/06/2011, 18:18:20
εν ολιγοις δηλαδη λεμε λεμε κ τιποτα δεν λεμε σε κατι ομως που λεμε...καπως ετσι...σαν παιδικο παιχνιδι που ξεκιναει το μωρο απο μια αμορφη υλη (πλαστελινη) για να καταληξει ισως μικελαντζελο...

d.k

11/06/2011, 07:25:09
Γεια σας

Καταρχάς, να γράψω ότι θεωρώ το κείμενο με το οποίο ξεκίνησε το θέμα αυτό πολύ αξιόλογο. Δυστυχώς ο θεματοθέτης δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί ξανά στο θέμα και υπάρχει και το ζήτημα της προέλευσης του κειμένου. Όπως σωστά έγραψε ο elo, όταν παρατίθεται ένα κείμενο από κάποια πηγή θα πρέπει να αναγράφεται η αρχική πηγή δημοσίευσης του κειμένου και ο συγγραφέας (αν αναφέρεται στην πηγή του άρθρου). Αυτό είναι καταρχάς θέμα δικαιοσύνης απέναντι σε κάθε άνθρωπο που κάνει τον κόπο να γράψει κάτι.

Βέβαια, ο EXELSIOR θα μπορούσε πιθανώς να είναι ο Στέλιος Ευσταθίου που έχει γράψει το κείμενο. Θα βοηθούσε λοιπόν να μας γράψεις EXELSIOR αν είσαι ο Κος Ευσταθίου, γιατί στην περίπτωση αυτή θα ξέρουμε σε ποιον να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας απέναντι στο κείμενο που έχει παρατεθεί στο εισαγωγικό σου μήνυμα. Γιατί, ήταν λίγο αινιγματική η είσοδός σου: χωρίς προλόγους, παρέθεσες το κείμενο και μας άφησες να αναρωτιόμαστε...

hunter1Μέλος
11/06/2011, 08:58:20
ισως amalia να ηθελε να πετυχει αυτο ακριβως...

ας κρατησουμε τον τιτλο κ ας υποθεσουμε οτι θελει να κανουμε μια ενδοσκοπηση ξεπερωντας το συνειδητο για να ανακαλυψουμε πιος ξερει τι ο καθενας ξεχωριστα...

d.k

EXELSIORΜέλος
15/06/2011, 09:32:13
Ναι παιδιά, είμαι ο Στέλιος Ευσταθίου. Συμμετέχω και στο φόρουμ του www.filosofia.gr με το όνομα stefstath.Δεν περίμενα ότι το μπλογκ μου θα είναι ευδιάκριτο με αναζήτηση στο διαδίκτυο. Νόμιζα ότι τα μπλογκ δεν σκανάρονται. Στο μπλογκ μου και στο φόρουμ που προείπα θα δείτε τις απόψεις μου για πολλά πράγματα.

Edited by - EXELSIOR on 15/06/2011 09:33:06

15/06/2011, 09:37:33
quote:

Ναι παιδιά, είμαι ο Στέλιος Ευσταθίου. Συμμετέχω και στο φόρουμ του www.filosofia.gr με το όνομα stefstath.Δεν περίμενα ότι το μπλογκ μου θα είναι ευδιάκριτο με αναζήτηση στο διαδίκτυο. Νόμιζα ότι τα μπλογκ δεν σκανάρονται. Στο μπλογκ μου και στο φόρουμ που προείπα θα δείτε τις απόψεις μου για πολλά πράγματα.

Edited by - EXELSIOR on 15/06/2011 09:33:06

Καλημερα φίλε

Θεωρώ μεγίστη υποχρέωσή σου,πρός το χώρο του φόρουμ μας,
που σε φιλοξένησε,να μείνεις τουλάχιστον οσο χρειάζεται
και να αναπτύξεις και να πορευτείς μαζί μας,στην ανάλυση
του υπέροχου θέματος που ανέβασες!!

Ελπίζω να το κάνεις!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

EXELSIORΜέλος
15/06/2011, 09:44:50
παιδιά ένας -ένας..... μιλάω και με άλλο φόρουμ, μιλάω και με το ε-μαιλ μου. Ταυτόχρονα είμαι ο σέρβερ αλληλογραφίας της Δ/νσης ΠΕ Γ΄ Αθήνας και από τα χέρια μου περνάνε όλες οι ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Ο gianipseftis έχει πολλές εύλογες ερωτήσεις. Κατ' αρχάς δεν είμαι το παιδί που απαντά σε όλα, ούτε κανένας σοφός.Είμαι σαν όλους εσάς. Με ρωτάτε για τη φράση "πιστεύουμε πάντα ανάμεσα σε ένα αβέβαιο κάτι κι ένα βεβαιο τίποτα. Είναι φράση που δανείστηκα από τον Νίτσε στο έργο του "ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο". Αυτό δεν συμβαίνει πάντα; Ποιός είναι 100% σίγουρος για κάτι; Η ίδια η δημιουργία είναι αντιφατική. Το φωτόνιο είναι και κύμα και σωματίδιο. Η σκιώδης ύλη στο σύμπαν καθορίζει την διασπορά της γνωστής ύλης. Ο Ηράκλειτος είχε πει πως η αδικία είναι μια καθολική διακιοσύνη. Για τον όρο "τίποτα" δν δίνω την παρμενίδεια άποψη όπως πιθανόν λες, γιατί αυτή αυτοαναιρεί τον εαυτότης. Δίνω την διττή άποψη του κόσμου μας ο οποίος δεν είναι αυτός που βλέπουμε, αλλά είναι κι αυτός που βλέπουμε.....
Όσο για το άλλο, που λέω ότι η Συνείδηση είναι μόνιμο μέρος του σύμπαντος.... είναι άποψη του Έγκελς που λέει: μην ψάχνετε το Σύμπαν στο εξώτερο διάστημα, μεσ' τον εγκέφελό μας είναι όλο μαζί. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήμαστε το μοναδικό νοήμον ον που πλαισιώνει με αναζητήσεις την ύπαρξη, σίγουρα με κάποιους θα μοιραζόμαστε την άγνοια κι ας μην τους ξέρουμε. Η βούληση που έχουμε προεκτείνεται στα πάντα γύρω μας και σκιαγραφεί και μας τους ίδιους. Αυτό δεν πιστεύω ότι γίνεται μόνο στη Γη.
Για το άλλο που ρωτάτε....η ξύλινη γλώσσα των φιλοσόφων.... έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι φιλόσοφοι είναι εγκλωβισμένοι στις λέξεις τους και δεν τολμούν να βγουν πιο έξω. Το ότι ο άνθρωπος ρωτά και απαντά δεν σημαίνει ότι είναι και ο κεντρικός παρατηρητής του παντός. Απλώς αυτό νομίζουμε. Ο άνθρωπος έχει γνώμη κι όχι γνώση (Γοργίας), απλά προσπαθεί για ...γνώση.

Αμαλία το "ένας-ένας" δεν ήταν για το φόρουμ σας, ήταν δικό μου σχήμα λόγου.

Edited by - EXELSIOR on 15/06/2011 09:55:41

Edited by - EXELSIOR on 15/06/2011 09:57:12

Edited by - EXELSIOR on 15/06/2011 10:04:45

Edited by - EXELSIOR on 15/06/2011 10:09:45

15/06/2011, 09:53:27
quote:
παιδιά ένας -ένας....

Τι ένας-ένας;
Μόνο ο ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ σου έγραψε από τη στιγμή που μας απάντησες ότι είσαι εσύ!

Υπάρχει βέβαια μιάμιση σελίδα με σχόλια επάνω στο εισαγωγικό μήνυμά σου, τα οποία μπορείς να απαντήσεις και να συμμετάσχεις στη συζήτηση "με το πάσο σου" - εδώ θα είμαστε

Καλώς ήρθες λοιπόν Στέλιο Ευσταθίου.

NemesiΜέλος
15/06/2011, 10:03:25
Σε γενικές γραμμές αυτά που γράφεις με βρίσκουν σύμφωνη, όμως μου δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα και έτσι κι εγώ με ερώτημα θα ξεκινήσω και συγνώμη γι' αυτό. Το ερώτημα είναι: έχουμε ελεύθερη βούληση τελικά? έχουμε νόηση?
Καλώς ήρθες και από εμένα

"Μην σταματάς να σπέρνεις αστέρια ακόμα κι' όταν δεν φαίνονται με γυμνό μάτι."

15/06/2011, 10:18:41
quote:
EXELSIOR

Αμαλία το "ένας-ένας" δεν ήταν για το φόρουμ σας, ήταν δικό μου σχήμα λόγου.

Ναι, το υποψιάστηκα.
Αλλά είχε πλάκα όπως το έγραψες ακριβώς κάτω από το μήνυμα του ΝΙΚΟΜΑΧΟΥ.

Περιμένω να τελειώσεις το μήνυμά σου να το διαβάσω ολοκληρωμένο.
Δύο τεχνικές λεπτομέρειες μόνο:
- Να έχεις υπόψη σου ότι η δυνατότητα να κάνεις edit σε μήνυμά σου είναι για 3 ώρες.
- Επίσης, καλό είναι να μην κάνεις πολλά edit στο ίδιο μήνυμα γιατί κάποιοι θα απαντήσουν σε κάτι που ήδη έχεις γράψει, μετά εσύ θα τους απαντήσεις μέσω edit (όπως απάντησες σε μένα), θα προσθέσεις κείμενο στο edit, κ.ο.κ. και κάποιος που θα προσπαθεί να διαβάσει τη συζήτηση θα δυσκολεύεται να καταλάβει τι γίνεται.
Μπορείς να γράψεις το μήνυμα πρώτα σε ένα πρόχειρο πριν το στείλεις, ή να σημειώσεις από κάτω ότι δεν το έχεις ολοκληρώσει και ότι πρόκειται να προσθέσεις κι άλλα πράγματα στη συνέχεια (αν και καλύτερα θα ήταν να το στείλεις ολόκληρο).

EXELSIORΜέλος
15/06/2011, 10:25:21
Αγαπητέ/ή Νέμεσις, δεν ξέρω αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Ωραίο η φωτογραφία που έβαλες. Μου θυμίζει εικόνες από το www.fantasygallery.com τέλος πάντων.... άνοιξες ένα θέμα τεράστιο. Από ποιά διάσταση να το πάρω; Να μιλήσω για τον ντετερμινισμό; την τυχαιότητα του Επίκουρου και τη θεωρία του χάους; Το αν υπάρχει θεϊκό ευφυές σχέδιο ή ανθρωπική αρχή; Να μιλήσω για τη βούληση του Νίτσε και τις βιολογικές μας ορμές; για το πρόβλημα της ελευθερίας; από που να αρχίσω;
Πιστεύω (εκ του προχείρω με λίγα λόγια) ότι έχουμε βούληση τόση όση μας χρειάζεται για να φανεί η ποιότητά μας. Δεν υπάρχει πλήρης ελευθερία γιατί θα ήταν μια άλλη μορφή σκλαβιάς, ούτε πλήρης υποταγή αφού υπάρχει πάντα και το απροσδιόριστο ενδεχόμενο του τυχαίου. Όπως κάθε γνωστικό στοιχείο, η αλήθεια πιστεύω είναι κάπου στη μέση όπως όλα. Θέλω πιο συγκεκριμένη ερώτηση για να πούμε κάτι παραπάνω.
Με την ευκαιρία θα έλεγα ότι και γω έχω κάποιες ερωτήσεις: Στο φόρουμ δημοσιεύονται θέματα που έχουν να κάνουν μόνο με το ανεξήγητο και τον εσωτερισμό ή οτιδήποτε; Γίνεται πιο πολύ χαβαλές ή μιλάμε με ότι και να συναντήσουμε;

Edited by - EXELSIOR on 15/06/2011 11:46:12

15/06/2011, 10:38:29
quote:
EXELSIOR

Δεν υπάρχει πλήρης ελευθερία γιατί θα ήταν μια άλλη μορφή σκλαβιάς, ούτε πλήρης υποταγή αφού υπάρχει πάντα και το απροσδιόριστο ενδεχόμενο του τυχαίου.

Η υπογράμμιση, δική μου

Μπορείς να εξηγήσεις λίγο παραπάνω πώς προσδιορίζεις το "τυχαίο";
Ως καθαρά τυχαίο, ή ως μη προβλέψιμο;

Σημ.
Καθαρά τυχαίο: Κάτι που δεν προκαλείται με ικανότητα και αναγκαιότητα από μια αιτία ή ένα σύνολο ή ένα πλέγμα αιτιών. Κάτι που θα εξέπληττε ακόμα και τον Δαίμονα του Laplace.

Μη προβλέψιμο: κάτι το οποίο δε μπορούμε να εξηγήσουμε πώς προέκυψε. Εξηγητικά καινοφανές, αλλά όχι και οντολογικά.

15/06/2011, 10:47:58
quote:
EXELSIOR

Με την ευκαιρία θα έλεγα ότι και γω έχω κάποιες ερωτήσεις: Στο φόρουμ δημοσιεύονται θέματα που έχουν να κάνουν μόνο με το ανεξήγητο και τον εσωτερισμό ή οτιδήποτε; Γίνεται πιο πολύ χαβαλές ή μιλάμε με ότι και να συναντήσουμε;

Στο forum δε δημοσιεύονται θέματα που έχουν να κάνουν μόνο με το ανεξήγητο και τον εσωτερισμό. Ούτε όμως και οτιδήποτε. Μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα Όλα τα forums και να δεις τις θεματικές κατηγορίες μας - αν και χρειάζονται κάποια ανανέωση από τότε που είχαν συνταχθεί (έχει περάσει και μια δεκαετία). Μπορείς ακόμα να ανοίξεις κάθε κατηγορία και να δεις τα θέματα που φιλοξενούνται για να αποκτήσεις μια άποψη για τη θεματολογία.

Προσπαθούμε οι συζητήσεις να διέπονται από ένα φιλοσοφικό πνεύμα διαλόγου με προσπάθεια να φτάσουμε στο βάθος των θεμάτων που αποτελούν αντικείμενα πραγμάτευσης των συζητήσεων. Με επιχειρήματα, παράθεση στοιχείων για τη στήριξη απόψεων και ανάπτυξη του σκεπτικού για κάθε άποψη που παρατίθεται.

EXELSIORΜέλος
15/06/2011, 10:56:44
Ορθά ρωτάς. Καλύτερο να το πούμε "μη προβλέψιμο" γιατί το τυχαίο είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Λέμε για παράδειγμα: εκεί που περπατούσα στο δρόμο βρήκα τυχαία 5 ευρώ. Είναι σχήμα λόγου αφού δεν τα βρήκα τυχαία καθόσον καποιανού του έπεσαν κατά λάθος. Το πεντάευρω δεν φύτρωσε μόνο του.
Θυμήθηκα κι ένα ρητό: το τυχαίο είναι το πιο έξυπνο κόλπο του θεού για να είναι καλά κρυμμένος.

NemesiΜέλος
15/06/2011, 11:00:32
quote:

Αγαπητέ/ή Νέμεσις, δεν ξέρω αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Ωραίο η φωτογραφία που έβαλες. Μου θυμίζει εικόνες από το www.galleryfantasy.com τέλος πάντων.... άνοιξες ένα θέμα τεράστιο. Από ποιά διάσταση να το πάρω; Να μιλήσω για τον ντετερμινισμό; την τυχαιότητα του Επίκουρου και τη θεωρία του χάους; Το αν υπάρχει θεϊκό ευφυές σχέδιο ή ανθρωπική αρχή; Να μιλήσω για τη βούληση του Νίτσε και τις βιολογικές μας ορμές; για το πρόβλημα της ελευθερίας; από που να αρχίσω;
Πιστεύω (εκ του προχείρω με λίγα λόγια) ότι έχουμε βούληση τόση όση μας χρειάζεται για να φανεί η ποιότητά μας. Δεν υπάρχει πλήρης ελευθερία γιατί θα ήταν μια άλλη μορφή σκλαβιάς, ούτε πλήρης υποταγή αφού υπάρχει πάντα και το απροσδιόριστο ενδεχόμενο του τυχαίου. Όπως κάθε γνωστικό στοιχείο, η αλήθεια πιστεύω είναι κάπου στη μέση όπως όλα. Θέλω πιο συγκεκριμένη ερώτηση για να πούμε κάτι παραπάνω.

Η φωτογραφία είναι από ένα μουσικό άλμπουμ δεν ξέρω αν το είχαν πάρει από το site που αναφέρεις, είμαι γυναίκα και με λένε Ελενα
Ποιός κρίνει πόση βούληση πρέπει να έχουμε για να είμαστε μιας Α ποιότητας?
Η πλήρης ελευθερία θα οδηγούσε στην αναρχία γενικότερα νομίζω και δεν το είχα σκεφτεί σαν μια μορφή σκλαβιάς αλλά τώρα που το διάβασα, ναι, μπορεί να είναι κι έτσι.
Τυχαίο? Υπάρχει το τυχαίο? Γίνεται τίποτα ακόμα και στη φύση "τυχαία"? Μήπως όλα γίνονται για κάποιο λόγο, κάποιο σκοπό? Μήπως για όλα υπάρχει κάποιο αίτιο?
Συγνώμη, πολλές ερωτήσεις τελικά χιχιχι και μάλλον δεν σε βοήθησα... ξεκίνη απ' όπου νομίζεις εσύ λοιπόν.(αν έχεις χρόνο φυσικά)

"Μην σταματάς να σπέρνεις αστέρια ακόμα κι' όταν δεν φαίνονται με γυμνό μάτι."

EXELSIORΜέλος
15/06/2011, 11:17:37
Έλενα, αν μπεις στο site που σου λέω θα πάθεις ...πλάκα.
Την ποιότητα της βούλησης του καθενός την κρίνει συνήθως ο μέσος όρος της κοινής διάχυτης αντίληψης που έχουμε όλοι για μια προσδιορισμένη πλευρά του επιθυμητού. Ο Μπέρναντ Σω έλεγε: η μειοψηφία έχει καμιά φορά δίκιο, η πλειοψηφία ποτέ..... βγάλε συμπέρασμα.
Υπαρχει λες, τελικά κάτι τυχαίο; Δεν θα άλλαζε και η ποιότητα του αποτελέσματος ξέρεις. Είτε εργαστώ για 1000 €, είτε τα κερδίσω στο λόττο, στον ίδιο καταναλωτισμό θα εξαντληθούν. Το τυχαίο θα αποκτούσε γοητεία μόνο αν μας απομάκρυνε από το παρωχημένο. Όταν όμως κάποιος αρχίζει να δίνει ερμηνεία στο τυχαίο γίνεται προληπτικός ή μάντης, κάτι που κουράζει τους άλλους ή μειώνει την αξιοπιστία του υποκειμένου. Μην βάζετε κανόνες στους κανόνες, σκεφτείτε ανέμελα και αυθόρμητα. Καμία ειμαρμένη δεν μας υποσχέθηκε κάτι.

Edited by - EXELSIOR on 15/06/2011 11:19:39