- υπαρχει Δημιουργος; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
εισαι σιγουρος οτι καταλαβαινεις τη δυναμι του ανθρωπινου μυαλου, στο οποιο λες ΄οτι απλα πιστευεις΄΄;
ξέρεις φανταζομαι οτι ο εγκεφαλος μας ειναι το περιπλοκοτερο εργαλειο-μηχανημα σε ολο το συμπαν, και ξέρεις επισης φανταζομαι οτι ενα μεγαλο μερος των ενεργειων του εγκεφαλου ακομα μενει σε εμας αδιευκρινιστο.
πιστευεις λοιπον σε κατι που δεν μπορεις να κατανοησεις απολυτα. ειναι ετσι; το πιστευεις ομως!!
αν θελεις αναλυσε μου ΄τις δυνατοτητες του ανθρωπου΄
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου.Συμφωνώ απόλυτα πως ακόμη ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων μας μένει "ανεξερεύνητο".Πιστεύω σε κάτι το οποίο μπορεί να μην κατανοώ πλήρως αλλά η λογική μου,μου επιτρέπει έστω και λίγο να το προσεγγίσω.Για αυτό σου είπα πως πιστεύω στον άνθρωπο.Δεν τον θεωρώ παντοδύναμο αλλά τον θεωρώ ικανότατο για πολλά πράγματα.Δεν κατηγορώ τον Θεό που ασπάζεσαι εσύ,απλά δεν μπορώ να κατανοήσω την φύση του ούτε καν στον ελάχιστο βαθμό.Για αυτό περιορίζομαι σε πιο "χειροπιαστά" πράγματα.Παρόλ'αυτά δεν δηλώνω άθεος...Πιστεύω ότι όντως κάτι ανώτερο μπορεί να υπάρχει (ίσως για να τα 'χω καλά με τον εαυτό μου) αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να το ψάχνω μέσα από την αμφισβήτηση μου.
Μπορεί για σένα αυτά που λέω να φαίνονται εγωιστικά και ανόητα αλλά (χωρίς να θέλω προσβάλλω εσένα και όποιον ασπάζεται μια θρησκεία) προσωπικά δεν μπορώ να είμαι οπαδός μιας θρησκείας που ζητά τυφλή υποταγή και υπακοή στον Εναν και Μοναδικό Παντοδύμο Δημιουργό.
Κάτι τέτοιο δεν θα ταίριαζε στον χαρακτήρα μου και επομένως δεν μπορώ να το αποδεχτώ.
Γνώμη μου???
Ο Θεός υπάρχει,αλλά για άλλους είναι ο Δημιουργός του Κόσμου,για άλλους είναι η Φύση,για άλλους ο ίδιος τους ο εαυτός.Είναι θέμα υποκειμενικότητας...
Impious Varmint
λιγο συμφωνεις μαζι μου, λιγο διαφωνεις...
λιγο μου λες ναι, λιγο μου λες οχι...
δεν εχεις κατασταλαξει ακομα, μαλλον ακολουθεις τη ροη του ανεμου, δηλαδη το ευκολο.
δεν δηλωνεις αθεος... δεν πιστευεις και στο Θεο... που ζηταει υποταγη.
και επιλεγεις με την λογικη σου να πιστευεις στον ανθρωπο, και ελπιζεις αυτος καποτε να σε δικαιωσει.
με την ιδια λογικη θα μπορουσες "να προσεγγισεις εστω και λιγο" τον Θεο, ωστοσο δεν το κανεις.
αποριπτεις ακομα και την ιδεα του Θεου.
(δεν μου απαντησες στη λογικοτητα του παραδειγματος των υλικων χτισιματος)
θελω να πιστευω οτι ο λογος που αποφευγεις την ιδεα του Θεου, δεν ειναι και οι περαιτερω ευθυνες που αυτο συνεπαγεται.
γιατι αν ειναι ετσι, κατατασεσαι και εσυ σε αυτους που το μονο που κανουν ειναι να, στριβουν δια του.. εχετε γεια, βρυσουλες.
στο τελος μου λες οτι ο Θεος υπαρχει. τελικα το πιστευεις αυτο η οχι;
Pyr.
τα εδαφια που ο Μ. δεν μπηκε στο κοπο να διαβασει ειναι: Ψαλμος 37:25
και 2 Θεσσαλονικεις 3:10, 1 Τιμοθεο 5:8
πολυ ενδιαφερουσα, απλη ανθρωπινη και καθημερινη η προσεγγιση σου στα εδαφια που παρεθεσες.
θα μπορουσα να προσθεσω πολλα περισσοτερο, αλλα δεν θα το κανω, μενω σε αυτο που διαβασα, και το οποιο ηταν καλα γραμενο.
(και ολιγον τι αθωο)
quote:
λιγο συμφωνεις μαζι μου, λιγο διαφωνεις...
λιγο μου λες ναι, λιγο μου λες οχι...
δεν εχεις κατασταλαξει ακομα, μαλλον ακολουθεις τη ροη του ανεμου, δηλαδη το ευκολο.
δεν δηλωνεις αθεος... δεν πιστευεις και στο Θεο... που ζηταει υποταγη.
Θα μου επιτρέψεις eidos αλλά δεν είπα πως δεν πιστεύω στο Θεό.Στον δικό σου δεν πιστεύω.Αν εσύ αυτό το θεωρείς εύκολο και "ροή ανέμου",αυτό είναι δικό σου θέμα.Πάντως θεωρώ πως ο δρόμος της αμφισβήτησης που διάλεξα εγώ δεν είναι πιο εύκολος από τον δρόμο της λατρείας που εσύ επέλεξες.
Οσο για το παράδειγμα που παρέθεσες έχεις δίκιο.Το σπίτι σε καμία περίπτωση δεν θα χτιστεί μόνο.Ομως το σπίτι δεν είναι άνθρωπος και αυτό το απλοικό παράδειγμα δεν αποτελεί επιχείρημα ύπαρξης δημιουργού.
Impious Varmint
ωστε πιστευεις σε ενα αλλο Θεο, που δεν ειναι ο δικος μου, τον οποιο ομως τον πιστευεις, αλλα και τον αμφισβητεις ταυτοχρονα!
οκ.
πεισε με για τον δικο σου Θεο, και αν ειναι ο Ενας ο Αληθινος, να τον πιστεψω-αμφισβητησω και γω.
για το απλοικο παραδειγμα που λες, για σκεψου ενα σπιτι χρειαζεται μερικα υλικα και ενα μαστορα για να χτιστει, το κοσμικο συμπαν που χρειαζεται πολυ-πολυ περισσοτερα, και ειναι πολυ-πολυ πιο περιπλοκο απο ενα σπιτι, δεν χρειαζεται το δικο του μαστορα;
ισως αυτο το παραδειγμα σε ωθησει να ψαξεις, να μαθεις για τον Ενα Θεο, και να τον πιστεψεις, χωρις να τον αμφισβητεις πια!
πιστεψε μονο τοτε θα νοιωσεις πληρης σαν ανθρωπος-παιδι-δημιουργημα του Θεου! σου το ευχομαι!
quote:Aπορώ για την τόσο μεγάλη σου βεβαιότητα απέναντι σε κάτι που δέν έχει δώσει στον άνθρωπο καμιά ένδειξη της ύπαρξης του.
Εγώ δέν θα είχα κανένα πρόβλημα στην ύπαρξη κάποιου καλού προστάτη απέναντι στον άνθρωπο, που θα τον βοηθάει για το καλό και την σωτηρία του αλλά όπως σου έγραψα παραπάνω δέν έχει δώσει καμιά ένδειξη κάν δέν λέω για απόδειξη (ούτε για αστείο) της ύπαρξης του.
Το αντίθετο μάλιστα, άν τυχόν και υπάρχει με αυτά τα πράγματα που γίνονται βρισκόμενα υπο την επίβλεψη του θα έπρεπε να είχε φάει χοντρότατο κράξιμο.
Κάνεις λάθος EPAITHS....ο φιλεύσπλαχνος θεός μόλις προχθές έδωσε πάλι ένα σημάδι της ..ύπαρξής του και της παντοδυναμίας του . ΄
Έβηξε κατά ..Περού μεριά με 8 Ριχτεράκια. Πήρε κάποιες εκατοντάδες ή χιλιάδες ζωές μαζί του. Αισθάνθηκε λίγο μοναξιά φαίνεται...
Τώρα πως οι αβασάνιστα πιστεύοντες θα το ρίξουν στον άνθρωπο και αυτό δεν μπορώ να μαντέψω. Αφού πιστεύετε στον θεό της Αγ. Γραφής ρίξτε του επιτέλους και ένα τόσο δα φταιξιματάκι ..Στο κάτω κάτω έχει κάνει και άλλα σφάλματα : τρανό παράδειγμα η "καλύτερη" δημιουργία του :ο ατελής , φίλαυτος , και εγωϊστής άνθρωπος .
Τέλος για τώρα . Πάω να κρυφτώ μην τυχόν με ...αγαπήσει και μένα ξαφνικά ο Παντοδύναμος..
quote:
pyramid
«ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν. Μη ουν μεριμνήσητε εις την αύριον η γαρ αύριον μεριμνήσει τα εαυτής, αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής»Ζητάτε πρώτα τη βασιλεία του Θεού επί της γης, δηλαδή ζητάτε πρώτα το αρμονικό, την ισορροπία, την γαλήνη, την θετικότητα και όλα θα έρθουν προσθετικά.
Φίλε μου pyramid, εγώ τι διαφορετικό είπα; Αυτό που δεν μου εξηγείς είναι το πώς θα έρθουν όλα προσθετικά. Η μάλλον προσπαθείς να το εξηγήσεις, παίρνοντας σαν παράδειγμα μια ακραία περίπτωση, όπου τα υλικά αγαθά, από μέσο που είναι, μετατρέπονται σε αυτοσκοπό.
Αλλά ούτε ο Ματθαίος ούτε ο Λουκάς αναφέρουν το θησαύρισμα αποκλειστικά, οπότε θα είχε εφαρμογή αυτό που λες. Μιλάνε για τις καθημερινές ανάγκες, όχι για αρρωστημένες καταστάσεις.
Και οι καθημερινές ανάγκες, να με συγχωρείς, αλλά αν δεν τρέξεις κανένας θεός δεν μεριμνά να σε ντύσει ή να σε ταϊσει. Κι ας λέει ο Ματθαίος...

macedon
quote:
D.P.J.10
Τέλος για τώρα . Πάω να κρυφτώ μην τυχόν με ...αγαπήσει και μένα ξαφνικά ο Παντοδύναμος..
Και καλά να σε αγαπήσει ο Θεός. Μπορεί και να γλυτώσεις. Οι Χριστιανοί να μη σε αγαπήσουν μόνο, όπως αγάπησαν τόσους και τόσους τους αιώνες που μας πέρασαν. Εκεί δε γλυτώνεις με τίποτε... ![]()

macedon
ξεχνας πως ο σοφος Καθηγητης δεν επεμβαινει παροτι το θελει; ξεχνας πως οταν παει να βοηθησει λιγο, ο αλαζων σπουδαστης του λεει φυγε, μπορω μονος μου;
Μ.
επειδη διακρινω στα γραπτα σου μια σοβαρο-ειρωνια-ανωτεροτητα, που μαλλον πιστευεις οτι κατεχεις, ανομοια με εμας, δεν νομιζω οτι πραγματικα μπορω να εχω επικοδομιτικο διαλογο μαζι σου. (εκτος και αν κανω λαθος, οποτε να αυτοπυρποληθω)
(μην ταυτιζεις οπωσδηποτε τους "χριστιανους" με τον Θεο)
quote:
ωστε πιστευεις σε ενα αλλο Θεο, που δεν ειναι ο δικος μου, τον οποιο ομως τον πιστευεις, αλλα και τον αμφισβητεις ταυτοχρονα!
οκ.
πεισε με για τον δικο σου Θεο, και αν ειναι ο Ενας ο Αληθινος, να τον πιστεψω-αμφισβητησω και γω.
Συγνώμη αγαπητε eidos αλλά αυτή η "σοβαρο-ειρωνια-ανωτεροτητα" για την οποία κατηγορείς τον macedon νομίζω ότι χαρακτηρίζει και εσένα.Εμένα προσωπικά το ειρωνικό (έτσι μου φαίνεται) ύφος με το οποίο αντιμέτωπίζεις τις αντίθετες απόψεις από τις δικές σου προσωπικά με ενοχλεί.Σου έχει δώσει κανείς την πεποίθηση ότι αυτά που λες είναι σωστά.Πιστεύεις ότι εσύ έχεις βρει την αλήθεια στον μοναδικό Θεό ενώ εμείς "βολοδέρνουμε"?Προσωπικά δεν έχω στόχο να σου αλλάξω την πίστη αλλά ούτε θα κάθομαι να σου εξηγώ τα πιστεύω μου,αν εσύ δεν θες να τα κατανοήσεις.Συγνώμη αγαπητέ μου αλλά όταν η υποταγή σου στον Θεό σου,σου επιτρέψει να δεις με άλλο μάτι τις διαφορετικές απόψεις τότε το ξανασυζητάμε.Προς το παρόν όμως η κουβέντα μας καταλήγει σε τέλμα.Ισως αν το θέταμε σε διαφορετική βάση,να βγάζαμε κάποια άκρη.
Impious Varmint