- ΠAPNHΘA: Tο Mαγικό Bουνό της Aττικής Γης - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Καλέ μου ARXILOXOS, καλώς ήρθες στο topic της Μαγικής Πάρνηθας. Ναι, η φύση είναι: Η ζωή έτσι απλά....Ζώντας μέσα στη φύση,ανακαλύπτεις πολλά ξεχασμένα ,ίσως και μη προσδιορισμένα συναισθήματα για την αληθινή ύπαρξή μας. Που εμείς,οι άνθρωποι της πόλης,έχουμε προ καιρού ανταλάξει με το άγχος για το κυνήγι της επιβίωσης.
Θυσιάσαμε καλέ μου,την αλήθεια με το ψεύδος. Χάσαμε την συνείδηση για το πραγματικά όμορφο και αληθινό νόημα της ζωής. Το βουνό είναι μια μεγάλη σειρά από κρίκους στην βιολογική αλυσίδα της ζωής μας...Και που εμείς δεν έχουμε την απαιτούμενη παιδία για να αντιληφθούμε και συνάμα να προστατέψουμε. Κάτι που εύχομαι,να την γνωρίσουμε, πριν να είναι πολύ αργά...
Το περασμένο Σαββάτο ανέβηκα στη Πάρνηθα από την βόρεια πλευρά της. Αυλώνας-Μεγάλη βρύση-Αγ Τριάδα-Λογοστάρι πηγή-Μ.Νέου Στουδίου-Σταμάθι πηγή-Προ.Ηλίας-Αγ.Μαρίνα και μετά επιστροφή Αυλώνας από την πίσω πλευρά που είναι το σρατόπεδο και το αντλιοστάσιο της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Κάποτε,δηλαδή μόλις, 10-15 χρόνια πριν, ήταν μια καταπληκτική διαδρομή μέσα στα πεύκα,γεμάτη από πολλά αγριολούλουδα ,θάμνους, νερά,ορειβατικά μονοπάτια και διάφορα άγρια ζωά. Σήμερα έχουν εξαφανιστεί σχεδόν όλα από πυρκαγιές...Το μονοπάτι έγινε χωματόδρομος,τα άγρια ζώα χάθηκαν και οι διάφοροι καταπατητές, ξεχερσώνουν τα λίγα πουρνάρια και τα λιγοστά νέα φυτόρια των πεύκων για να τα κάνουν χωράφια,με το ελεεινό πρόσχημα. <<Πως κάποιος παπούς τους,είχε εκεί τη στάνη του!!!>>
Για άλλη μία φορά διαπίστωσα,ένα μεγάλο οικολογικό έγκλημα που συντελείτε,στο βουνό της Πάρνηθας.
Λίγο μόνο με ξεκούρασε,η μικρή διαδρομή,Προ.Ηλίας-Αγ.Μαρίνα και τούτη γιατί είναι μέσα από φαράγγι και πολλούς βράχους που δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν σαν καλιεργίσημη Γη.
Βέβαια κράτα ακόμα την ομορφία του ο τόπος,μα έχει χαθεί εκείνο το κάλλος της θείας φύσης από εκεί,που μόνο η Πάρνηθα διαθέτει.
Σας χαιρετώ.
quote:quote:quote:
Αγαπητοί λάτρεις του Ιερού Βουνού γειά σαςΦίλη zezmperg πρώτα απο όλα εύχομαι να ευχαριστήθηκες την πεζοπορική εξόρμηση του Σαββάτου και να αναβαπτίσθηκες σε νέες εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και ψηλαφίσματα αλλά και σε πολλά άλλα που δεν αφορούν τις γνωστές 5 αισθήσεις και που ξυπνάνε στο μέρος αυτό.
quote:
Καλέ μου Oannes σε χαιρετώ.
Ναι,για άλλη μία φορά το Μαγικό βουνό (μας) ,μου δώρισε τη χαρά να ζω στην αλήθεια...Όμως,για άλλη μία φορά με πλήγωσαν οι ανθρώπινες ενέργειες.
Όντως κάθε φορά όλα είναι διαφορετικά και ειδικότερα στο Εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας που θα πρέπει κάποια φορά να πας. Τώρα με τον χωματόδρομο είναι πολύ εύκολα,αφου έχεις την μηχανή. Μόνο καμιά ώρα το μονοπάτι από Προ.Ηλία θέλει,βάδισμα και προσοχή. Καλό θα είναι να προμηθευτείς κάποιο χάρτη της Πάρνηθας και πυξίδα για να μην χάνεις χρόνο . Στό βιβλίο του Νίκου Νέζη < Τα βουνά της Αττικής > θα βρεις ένα καλό χάρτη για το Ιερό βουνό της Πάρνηθας και πάρα πολλά αξιόλογα στοιχεία.
Σε χαιρετώ.
Έχουν στίσει οι χασάπηδες (οικοπεδοφάγοι) τους πάγκους τους στην αγία τριάδα και πουλάνε αφιδώς δασικές εκτάσεις μέσα στη πάρνηθα,όλα με το μαχαίρι.
¶λλα δεν είναι μόνο το πευκοδάσος που ομόρφαινε αυτό το μέρος αλλά και η λίμνη που το στολίζει και εδώ είναι που βγαίνω από τα ρούχα μου, γιατί έχει μπεί μπροστά και δεύτερη οικοδομή πάνω ακριβώς από τη λίμνη!πέρα φυσικά από το παλαιότερο άσχετο με το μέρος γήπεδο του μπάσκετ.Eίναι να κλαίει κανείς με το θέαμα, φαντάζομαι αυτά τα παράσιτα που κατοικούν εκεί πόσο θα υπερηφανεύονται για τα ωραία σπίτια τους στο βουνό με την ιδιόκτητη τους λίμνη..
Aλλά δε φταίνε αυτοί, ήθελα να ήξερα οι μεσίτες που τα βρήκανε αυτά τα οικόπεδα; και με πιο δικαίωμα δίνοντε αδειες από το κράτος για ανοικοδόμηση μέσα στο δάσος; οι νόμοι επιτρεπουν κάτι τέτοιο;
Για την δροσοπηγή υσχίουν τα ίδια.

Ή ΘA BPOYME TO ΔPOMO Ή ΘA TON ΔHMIOYPΓHΣOYME
Σήμερα είπα να σας διηγηθώ μιά προσωπική εμπειρία,που πιθανών να έχει σχέση,με ένα από τρία σκοτεινά σημεία της Πάρνηθας.
Τήν άνοιξη (Μάϊος) του 1976,είχαμε ανέβει για Σαββατοκύριακο ,μιά περέα από 4 άτομα. Η διαδρομή μας ήταν,από τελεφερίκ (Μον Παρνες) για Μεσιανό νερό, στου Μόλα για διανυκτέρευση και την άλλη ημέρα να καταβαίναμε από Παλιομήλεσι για Μαλακάσα. Φτάνοντας όμως στου Μόλα και επειδή ήταν ακόμα ημέρα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε εως την Καψάλα για να διανυκτεύσουμε. Ανάμεσα στη Καψάλα και στα Μνήματα βρήκαμε ένα απάγκιο και είπαμε να μείνουμε,αφού ήδη είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει. Όλα πήγαν καλά εώς της δέκα . Ξαφνικά,χάλασε ο φακός και λίγο πιο μακρυά μας,άρχισαν και ακούγονταν έντονες, ανθρώπινες ομιλίες σαν κάποιοι να τσακώνονται σε μια παράξενη γλώσσα...Άλογα έτρεχαν και ακούγοταν το χλιμιντρισμά τους φοβισμένο, ενώ γυναικείες φωνές έδιναν μια ανατριχιαστική παρουσία στην όλη ακουστική μας περιπέτεια. Χωρίς να το καταλάβουμε,είχαμε κολλήσει ο ένας επάνω στον άλλον και λέγαμε όσες προσευχές γνώριζε ο καθένας μας...Ο Μάκης βρήκε δύο ξερόκλαδα και έκανε πρόχειρα ένα Σταυρό που τον ύψωνε προς όλα τα σημεία,λέγοντας δυνατά το Πάτερ ημών και τραβώντας μας προς τα ριζά ενός βράχου. Μείναμε εκεί όλη τη νύχτα,ακουμπισμένοι με τις πλάτες στο βράχο και με όλες τις αισθήσεις σε κατάσταση επιφυλακής. Λίγο πριν ξημερώσει,τα πάντα ησύχασαν και γύρω στα πέντε μέτρα,όπου είχαμε τα πράγματά μας,είδαμε το φακό να ανάβει και πάλι!!!!! Σιγά-σιγά, επανήλθαμε στο κόσμο του βουνού. Διότι όλοι, είχαμε την αίσθηση πως είχαμε περάσει τη νύχτα σε μια εξωπραγματική διάσταση. Μαζέψαμε τα πράγματα άρον-άρον και κατηφορίσαμε για τη πηγή Παλιομήλεσι. Εκεί συναντήσαμε ένα βοσκό που με την καλημέρα που του είπαμε και ποιός ξέρει τη εικόνα θα είχαμε. Μας είπε: << Περάσατε τη νύχτα στο Βουρκόλι?>> Εμείς δεν ξέραμε αυτή τη τοποθεσία και τον ρωτήσαμε που είναι? Είπε:<<Α, το Βουρκόλι είναι, πιό κάτω από την Καψάλα,τώρα το λένε Μνήματα.>> Όλοι ταυτόχρονα του είπαμε ναι. Και άρχισε να μας λέει πως δεν έπρεπε να μείνουμε εκεί γιατί τα βράδυα γίνοντε παράξενα πράγματα και τρομακτικά...Φυσικά,ήρθε αργά η συμβουλή του,αφού ήδη το είχαμε διαπιστώσει τόσο έντονα στη ψυχή μας και οι τέσσερις... Του είπαμε την ολονύχτια περιπέτεια μας και εκείνος σταυροκοπήθηκε λέγοντάς μας : <<Ποτέ στο Βουρκόλι δεν μένουν οι βοσκοί από πολλά τώρα χρόνια. Παλιά ήταν ληστές και με τον πόλεμο σκοτώθηκαν εκεί πολλοί άνθρωποι. Και ο Νταβέλης ακόμα,πήγαινε στο απέναντι ύψωμα και πέρναγε τη νύχτα του...Ευτυχώς που δεν πάθατε κάνα κακό!>>
Βουρκόλι ή βορκόλι ,μετά μνήματα. Είναι αρκετά παράξενες ονομασίες για την περιοχή εκείνη της Μαγικής Πάρνηθας που ούτε μνήματα ποτέ βρέθηκαν αλλά και μαρτυρίες από βρικολάκους δεν έχουν αναφέρθει όσο μπορώ να γνωρίζω. Ίσως,να είναι όλα εκείνα τα παράξενα φαινόμενα, που έδωσαν τις αυτές ονομασίες, και που κατόπιν αρκετοί ορειβάτες μου είπαν παρόμοιες εμπειρίες από εκεινο το μέρος.
Σας χαιρετώ.
ΕΝΩ ΛΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Η ΠΑΡΝΗΘΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ
quote:
Άγαπημένοι φίλοι και λάτρεις της Μαγικής Πάρνηθας σας χαιρετώ.
Έρχομαι και εγώ να υψώσω τις κραυγές μου,μαζί σας, για όλους εκείνους που πιστεύουν πως η φύση είναι κτήμα τους και συνεπώς, μπορούνε να την διαχειρίζονται όπως τους καπνίσει.Όπως ,δηληδή, λειτουργούν και στα σπίτια τους.
Αλήθεια, μου αρέσει πολύ, το Πανίερο Βουνό (μας), που δεν προκαλεί τόσο θόρυβο στο furum. Χαίρομαι που κρατά γερά, καλά φυλαγμένα τα μυστικά του, μακρία από όλους τους αμύητους...
Όχι να μην γίνει το topic της Ιερής Πάρνηθας η διαφήμιση για να ανέβουνε επάνω της όλοι εκείνοι οι παρατρεχάμενοι με τις φωτογραφικές μηχανές,κ.τ.λ.χαζοκούτια για να αποθατίζουν το κάθε φαινομενό της...
quote:
Βουρκόλι ή βορκόλι ,μετά μνήματα. Είναι αρκετά παράξενες ονομασίες για την περιοχή εκείνη της Μαγικής Πάρνηθας που ούτε μνήματα ποτέ βρέθηκαν αλλά και μαρτυρίες από βρικολάκους δεν έχουν αναφέρθει όσο μπορώ να γνωρίζω. Ίσως,να είναι όλα εκείνα τα παράξενα φαινόμενα, που έδωσαν τις αυτές ονομασίες, και που κατόπιν αρκετοί ορειβάτες μου είπαν παρόμοιες εμπειρίες από εκεινο το μέρος.
Σας χαιρετώ.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΝΗΘΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΕΛΗ;
ΕΛΕΟΣ ΑΣΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΟΥ ΕΤΣΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΕΙΣ ΠΟΛΥ (ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΖΗΣΕΣ ΜΙΛΩ).
Συμφωνώ μαζί σου ως προς το θέμα ,ότι: Η Ιερή Πάρνηθα θα πρέπει να διαφυλακτεί από όλους μας,να μην καταντήσει σαν την Πεντέλη...Εαν πρόσεξες,όλες τις απαντήσεις μου? Θα είδες με πόση προσοχή και φειδωλότητα, αναπτύσσω τις όποιες εμπειρίες που είχα με το Θείο βούνο. Όταν είναι να πω για κάποιο ,εύκολα προσβάσημο, τόπο από αμύητους. Τότε δεν αναφέρω το παραμικρό...΄Ολη η μαγική Πάρνηθα,όπως λέω και κάπου αλλού, είναι ενεργοποιημένη...Τώρα για το φαινόμενο στη περιοχή Μνήματα, δεν πιστεύω πως κάποιος μπορεί τόσο εύκολα να βρει το ακριβές σημείο.Άλλωστε το φαινόμενο λειτουργεί νύχτα,όπως έχει μέχρι σήμερα αποδειχτεί. Ξέρεις, η Πάρνηθα, έχει αναπτύξει τρομερους μηχανισμούς διαφύλαξης των Ιερών Μυστικών της από όλους μας και μας δίδει,όταν και όποτε εκείνη το αποφασίσει...
Σε ευχαριστώ για τις φιλικές συμβουλές σου ,αλλά και για την αγάπη που δείχνεις για Την Ιερή Πάρνηθα.
Σε χαιρετώ.
Πρώτα απο όλα καλώς όρισες στο topic αυτό.
Αν έχεις λόγους να νομίζεις οτι το Ιερό Βουνό της Πάρνηθας βλάπτεται από αυτό το topic, θα έπρεπε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να απευθυνθείς σΆ εμένα που καλώς ή κακώς το άνοιξα. Στην πρώτη σου κιόλας παρουσία εδώ μέσα επετέθης με, επέτρεψέ μου να στο πω, άκομψο τρόπο σε ένα άτομο (zezmperg) που έχει περπατήσει και περπατάει στο βουνό πολλά πολλά χρόνια.
Εν πάση περιπτώση κι εδώ θα συμφωνήσω με την zezmperg, η Πάρνηθα έχει αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας, και δεν δίδει τα μυστικά της στους πολλούς που το πολύ πολύ να φτάσουν μέχρι το Mont-Parnaise. Να είσαι σίγουρος οτι το μέρος έχει τους τρόπους του να διώχνει όσους δεν τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες, που πολύ εύστοχα είχε διατυπώσει ο ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ σε άλλο topic:
1. Όταν η Γη αναπαύετε, δεν πρέπει να την ενοχλείς.
2. Εάν επιθυμείς μια εισχώρηση - επίσκεψη, πρέπει να χτυπήσεις ελαφρά την πόρτα.
3. Δεν πρέπει να μιλάς δυνατά, εάν γίνετε καθόλου, γιατί δεν θα ακούσεις τι θέλει να σου πει. Εάν! θέλει να σου πει.
4. Η περιέργεια σκοτώνει. Το ενδιαφέρον και ο σεβασμός, ανταμείβεται.
5. Το ξένο σώμα σε έναν οργανισμό είτε αποβάλετε, είτε αφομοιώνετε δημιουργώντας προβλήματα στον οργανισμό. Φροντίστε να μην γίνετε ξένο σώμα.
6. Εάν αγαπάτε την Γη μα δεν μπορείτε να εφαρμόσετε τα παραπάνω, τότε καλύτερα να ξεχάσετε οποιαδήποτε επιχείρηση εισχώρησης η παρατήρησης, Θα την πληγώσετε και δεν θα πάρετε τίποτα περισσότερο από ερωτηματικά.
7. Μην προσδοκάς να δεις και να ακούσεις τίποτε.
8. Απολαύστε ότι η Γη! σας προσφέρει. Εξωτερικό και Εσωτερικό. Να μάθετε να λέτε ευχαριστώ σε αυτήν και στους κατοίκους της.
9. Μην επιχειρήσετε ποτέ σας βιασμό της. Θα σας εκδικηθεί.
10. Γνωρίζετε τι σημαίνει Μύηση;
(Για να μην παρεξηγηθώ, τα παραπάνω ισχύουν εννοείται και για μένα.)
Ή ΘA BPOYME TO ΔPOMO Ή ΘA TON ΔHMIOYPΓHΣOYME
Σε ευχαριστώ για την προστασία που μου παρείχες στην απάντηση του φίλου Περιηγητή. Νομίζω, πως στο μέλλον θα γίνει πιο έντονο ετούτο το θέμα...Διότι, θα ειπωθούν αρκετά.
Λέω όμως, πως ο καλός μας Περιηγητής ,(πέρα από την αμυδρή ειρωνεία που πρέπει να συχωρείτε,λόγω της ανωνυμίας που παρέχει το internet), είδε την φαινομενική αντίφαση των γραφτών μου, επιφανειακά. Ίσως να μην είχε το χρόνο να μελετήσει τα όσα έχω γράψει στο topic της Ιερής Πάρνηθας.
Και εδώ θα σας πω: Ενώ γνώριζα το forum του esoterica και το παρακολουθούσα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα,ποτέ δεν είχα λάβει μέρος στις συζητήσεις διότι δεν είχα να πω κάτι...(Αυτό για όσους με περνούν φαντασιόπληκτη και ότι άλλο μου προσάψουν στο μέλλον.)Ας είναι...
Ξέρεις Oannes,υπάρχουν άνθρωποι που ορειβατούν στη Πάρνηθα επί 50,60, και 70 ακόμα χρόνια, την γνωρίζουν δε,καλύτερα από το σπίτι τους!!! Τα λοιπόν,κάποια χρόνια που εγώ ανεβαίνω στην Πάρνηθα,θεωρώ πως δεν ενδιαφέρουν κανέναν και πολύ περισσότερο μάλιστα,τον φίλο Περιηγητή που έδειξε να έχει πολλές ευαισθησίες για την Πάρνηθά (μας).
Επί της ευκαιρίας,θα σας πω για τις Γκρούπες,ή,Καραβώλακους,όπως το άκουσα από παλιούς ορειβάτες.
Για πολλούς αιώνες,στους μ.χ. χρόνους,η αρχαία Πάρνηθα, ονομαζόταν (Όζας). Όζας όμως έλεγαν την υψηλότερη κορφή πού σήμερα εμείς τη λέμε Καραβόλα,πιθανών από την παραφορά των καραβώλακων...
Όταν ήρθε ο Όθωνας με όλους τους Γερμανούς, κοντά στα άλλα,έφεραν και τη μόδα,να διατηρούν το χιόνι μέχρι αργά το καλοκαίρι για πολλές χρήσεις, μιάς και ο πάγος ακόμα δεν είχε έρθει στην Ελλάδα.
Έτσι έβαλαν στην Καραβόλα και έσκαψαν βαθύ ανήλιαγους λάκους όπου διατηρούσαν το χιόνι σκεπασμένο με χώμα και κλαδιά από έλατα,κάνοντάς το σαν πάγο περίπου .
Οι βοσκοί που είδαν τις γκρούπες για πρώτη φορά,είπαν περιπαικτικά, ότι οι Γερμανοί θα ανεβάσουν καράβια στον Όζα, και έτσι τους λάκους τους έλεγαν περισσότερο και καραβώλακους σαν παιχνιδι.
Με τούτα σε χαιρετώ.
Θέλω τόσα πολλά να σας δώσω για το Πανίερο βουνό (μας),που φοβάμαι μην και σας κουράσω .
Μα σήμερα,πρέπει να πούμε κάτι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το ιδιοκτησιακό <<κουμφούζιο>> όπου είναι ένα από το σοβαρότερα προβλήματα που μαστίζουν την Πάρνηθα ,πέρα των πάρα πολλών οικολογικών προβλημάτων...
Η σημερινή ιδιοκτησιακή άποψη που βρίσκεται μέσα στα όρια του Δασαρχείου Πάρνηθας, και που είναι,περίπου,χωρισμένη σε 16 περιοχές με διαφορετικό η κάθε μία,ιδιοκτησιακό καθεστώς.Είναι ετούτη μια από τις αιτίες υποβάθμισης του ορεινού αυτού οικοσυστήματος!!!
Αν άλλοι λαοί,είχαν ετούτο το βουνό στη πατρίδα τους ,για ένα πράγμα είμαι σίγουρη ότι θα έκαναν. Θα εξαφάνιζαν της διάφορες ιδιοκτησίες,
Εκκλησίας και λαϊκών, για να περιέλθει ο μοναδικός πλέων πνεύμονας οξυγόνου ,στην κατοχή της πολιτείας....
Η μόνη περιοχή που ανήκει στο Δημόσιο είναι ο Πυρίνας Εθνικού Δρυμού έκτασης 38.000 στρ. Αυτό ουσιαστικά όμως έχει υποστεί πλήθος <<τρελών>> επεμβάσεων (δρόμοι,γήπεδα,κτήρια,τόποι αναψυχής,δρόμοι, βάσεις, κεραίες,κ.τ.λ.).Με αποτέλεσμα τα σπάνια θηλαστικά, πουλιά και εν γένει,η γηγενής πανίδα, να προτιμούν για την εγκατάστασή τους,τους άλλους ιδιοκτησιακούς χώρους όπου μοιραία και σταθερά εξαφανίζονται.
Ας μην πούμε για την επιδημία των ελάτων που πρωτοεμφανίστηκε το 1962 ,δηλαδή,ένα χρόνο μετά από το ξεκίνημα της νομοθεσίας σαν Εθνικός Δρυμός???????????????
Μέχρι το 1920 στη Πάρνηθα ζούσαν και αγριγούρουνα....Εώς το 1950 υπήρχαν λύκοι.....Έως το 1980 είχε και τσακάλια.....Είχε κάποτε Ζρκάδια...Είχε και Λύγκας...Από εδώ και πέρα δεν πρέπει να χάσουμε ΤΙΠΟΤΑ. Έτσι η διατήρηση ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ στη σημερινή της κατάστη,έστω και κουτσουρεμένης, είναι ζωτικής σημασίας. Πρώτα για εμάς,τους κατοίκους της Αττικής Γης,και μετά για την διατήρηση της πανίδας και σπανίων ειδών της χλωρίδας που σιγά-σιγά χάνετε....
Με τούτα σας χαιρετώ.