ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Που χάθηκε η μεσαία τάξη; Γιατί πλέον ζούμε σε μια κοινωνία πολύ πλούσιων και πολύ φτωχών; Νο1 - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Που χάθηκε η μεσαία τάξη; Γιατί πλέον ζούμε σε μια κοινωνία πολύ πλούσιων και πολύ φτωχών; Νο1 - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

trexagireve42 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
02/08/2004, 10:27:06
Μοίς είδα το θέμα μιας και δεν μου αρέσει η αναζύτηση . Ας πω και εγώ την άποψη μου.
Τι αράγε είναι δίκαιο τι άδικο , τι ηθικό και τι ανήθικο. ΄

#ίναι ηθικό όλες μας πράξεις να είναι για να ώφεληθούμε αράγε - άλλο θέμα της συζήτησης.

Πιστέυω εγώ πως ίσως τον τελέυταιο καιρό να μην είναι τόσο ανάπτηγμένο αλλά ο άνθρωπος εκτός από το να σκέφτεταί μόνο τον έαυτό του σκέφτεταί κάτα βάθος τους άλους είναι το μέρος μας που μας υποκινεί να εργαστούμε για το καλό είναι το μέρος που μας υποκινεί να σώσουμε ένα παιδί από αυτά τα εκατομύρια που χρειάζονται την βοήθεια μας . Ενα /άλλο/ίδιο/ μέρος μας η συνείδηση μας μας κάνει να νίωθουμέ τυψεις όταν ο εαυτός μας κρίνει πως κάνουμε κάτι άδικο σνγκριτικά βεβαία .

Πως μπορούμε να μην σώσουμε αυτό το παιδί που χρειάζεται τόσο την βοήθεια μας . Η μήπως η επίλογη αυτή δεν υπάρχει. Πολοι χαίρονται να μην έχουν αυτη την επίλογη . Πως γίνεται αλλίως . Είναι μεγάλή χαρά για τόν άνθρωπό να μην ελέγχει το μέλλον να νοίωθει άγνοια και για τον κόσμο ενώ σαν το πρόβατο να μην έχει καμιά ευθήνη . Μεγάλη παντοτινή μας ανάγκη που αντιστέκεται στην ίδια τη ύπαρξη μας .
Για αυτό ο άνθρωπός πάντα χρείαζοταν κάτι πιο ισχυρό από αυτόν . Ημάστε όλοι έτσι . Οχι αναδιαμορφονομαστε συνέχια . Δεν πρέπει να παράβλέπυμε αυτό το κόματι μας που μας λέει να βοηθίσουμε τον απέναντι μας.

Τι είναι πραγματίκα ηθικό τί είναι πραγματίκα δίκαιο αυτό έχει την ύπαρξη τους από την ηθικότητα δικαιότητα την ίδια ένια του ανθρώπου και όχι του πρόβατου.

ΠΩΣ μπορούμε να κάταλάβουμε τι είναι ηθικό , δίκαιο όμως ; Μελέτωντας κάτι από όλες του τις πτυχές βλέποντας το κέντρικά και αλήθινα βλέποντας την δικαιότητα μέσα του . Βλέποντας ολόκληρο αυτό που κρίνουμε . Πιο απλά ας δούμε μια δύσκολή κριτέα πράξη. Η κλοπή από ένα άνθρωπο για να επειξήσει από κάποιον που έχει περίπτερο.
Είναι απόλυτα δίκαιό αυτό και ηθικό . Οχί . ¨Είναι άδικο . ¨Οχι επίσης το θέμα της κλοπης ήταν θέμα επειβίωσεις για αυτον έπραξε με ανήθικό τρόπο . Ενώ δεν σκέφτηκε πόσο σημάντικά θα ήταν αυτά που έκλεψε από αυτό που έιχε ανάγκη συνγκριτίκα η ηθικότιτα του από το δικαώμα του να ζήσει βγάζει νηκιτή το δικαίωμα του να ζήσει δεν θυσίαζει λοιπόν τον εαυτό του για την ηθική . συνγκριτικά η πράξη του ΄δεν είναι εντελώς ανήθικη ενώ έχει ως απότελεσμα τη ζωή του . Συνγκρινόντας αυτή την πράξη φαίνεται πως βρίσκεται στο μέσο περίπου. Βλέποντας τι απότερες συνέπειες και σκέψεις αυτού που έπραξε αυτή την πράψη μπορούμε να την κρίνουμε καλύτερα. π.χ. αν είχε σκοπό να επιστρέψει μετά τα λεφτά δεν θα ήταν συγκριτίκα ανήυθική από την ηθική που εγώ κατάλαμβαινω από πριν. Ενώ συνγκριτίκα χώρις να είναι εντέλως ηθική είναι πάνω από το μισό στο στάδιο της ηθικότιτας. δεν είναι ούτε δίκαια ούτε άδικη πράξη ούτε καλή ούτε κακιά είναι μια πράξη χρησιμοπιόντας κάποια ανήθικα μέσα που αλοιώνουν το απότέλεσμα προσπάθωντας στο τέλος να αλάξει το λάθος και τό άδικό σε αυτή την πράξη κάνοντας την μια πιο δίκαια πράξη.

Από αυτή την σκέψη μου φαίνεται πως μια πράξη εφοσο την κάνουμε μπορούμε να κρίνουμε βλέποντας τον εαυτό μας την πραγματικότιτα της και τη συμβαίνει ίσως για αυτό οι πιο πνευμάτικά ανάπτυγμένοι άνθρώποι να έπραταν ηθικά και να είχαν την ηθική και δικαιώσυνη τρόπο ζωής.

(Αν έχω κάνει κάποιο λάθος κρίνοντας την πραξη του "κλέφτη" διωρθόστε με)

Ο καλύτερος τρόπος για να κάταλάβουμε την ηθική είναι να την κοιτάξουμε πραγματικά να προσπάθησουμε να την κάταλάβουμε πράγμα που όλοι μπορούμε ενώ οι απόψεις μας διαφέρουν λογο συμφερόντων. Για αυτό πιστέυω πως η ηθική και η δικαιόσυνη βασίζωνται σε αντικείμενικα κριτίρια κι όχι υποκειμένικα , φτάνει μόνο να τη κοιτάξουμε

Ο σεβασμός και η αποδοχή είναι οι βασικές αρχές της ελευθερίας

Odysseus_nemoΜέλος
04/08/2004, 04:39:47
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

drumx13 ΣΤΟ ΘΕΜΑ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=961 ΓΡΑΦΕΙΣ

quote:
ονομάσαμε αυτο που μας "συμφέρει" ΚΑΛΟ
ονομάσαμε αυτό που δεν μας "συμφέρει" ΚΑΚΟ

ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ (ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ -ΩΦΕΛΙΜΙΣΜΟΣ) ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΙΣΤΗ.
ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Α)ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ, Β) ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ, Γ)ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ Δ) ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ;

ΥΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΙΣΜΑ ΘΕΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΩΦΕΛΙΜΙΣΜΟ ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ.

ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ;

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo