- Περί Ψυχής - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιό στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης η ψυχή εισέρχεται ή αυτογεννιέται μέσα στον άνθρωπο;
την ώρα της σύλληψης;
όταν το μωρό είναι μέσα στην κοιλιά κι είναι χ μηνών;
όταν το μωρό γεννιέται;
όταν το μωρό είναι χ μηνών
όταν γινόμαστε 18 και τελειώνουμε το λύκειο;
όταν παεθαίνουμε;
πότε;
Πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα που έθεσες...Και γω εχω αναρωτηθεί πολλές φορές και όσες σκέψεις έκανα κατέληξαν σε αδιέξοδο,διότι:
Όταν συλλαμβάνεται ένα έμβρυο εξαρτάται αποκλειστικά από τον οργανισμό της μητέρας και ενώ προέρχεται από δυο ζωντανά κύτταρα,το ίδιο δεν θεωρείται πλάσμα αυτόνομο.
Αν πάλι θεωρήσεις ότι η ψυχή "εισέρχεται" στο σώμα τη στογμή της γέννησης πάλι κάνεις λάθος γιατί και κατά τη διάρκεια της κύησης το έμβρυο κινείται,τρεφεται κλπ.
Μάλλον είναι κάποια ενδιάμεσα φάση όταν αρχίζει να σχηματίζεται στοιχειωδως το σώμα του...Ας περιμένουμε και κάποια άλλη απάντηση ίσως από κάποιο γιατρό που να μπορεί να μας διαφωτίσει.Φιλιά πολλά,
Ο Σκοτεινός Άγγελος
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"
Είπες ότι "αθανασία της ψυχής (ως άλλη προσωπικότης;)" φίλε μου διαφωνώ, η προσωπικότητα είναι ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον και ταυτόχρονα εξαρτάται και διαμορφώνεται από αυτό.Η ψυχή είναι κάτι ανεξάρτητο και αναλλοίωτο και πιθανόν η προσωπικότητα (και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί από το περιβάλλον) να αφήνει κάποιο αμυδρό σημάδι στη ψυχή.Το ότι η ψυχή είναι αθάνατη δεν το συζητώ το πιστευω ακραδαντα.Η δε προσωπικότητα πεθαίνει όταν πεθάνει και το σώμα.Κέλσο και Αχέροντα πού είστε?
Ελπίζω να μην μου έρχονται οι σκέψεις σε...δόσεις!!Φιλιά!
Κάποια "σκοτεινή αγγελική φωνή" ίσως
Λοιπόν καλοί μου φίλοι, ΟΝΤΩΣ είναι πολύ και άκρως ενδιαφέρον το θέμα.
Κατα τη ταπεινή μου γνώμη, ΔΕΝ εισέρχεται η ΨΥΧΗ στο σώμα ΟΤΑΝ:
- όταν πεθαίνουμε! (μάλλον τότε "βγαίνει!)...
- όταν γινόμαστε 18 ετών! (μέχρι τα 18 μας, τι γίνόταν;)
- όταν το μωρό είναι Χ μηνών! (ή Χ κιλών. ΠΑΝΤΑ η παράμετρος Χ είναι σημαντική, ΑΡΑ και προσδιορίσιμη!)
- όταν το μωρό είναι μέσα στη κοιλιά Χ μηνών! (πάλι η σημαντική παράμετρος Χ που δεν προσδιορίζεται!)
- την ώρα της σύλληψης! (εκείνη την ώρα άλλες ψυχές "βγαίνουν" και άλλες "μπαίνουν"!!!!)
'Οπως είδατε, ΑΠΕΡΙΨΑ όλα τα παραπάνω (αν και με λίγη χιουμοριστική διάθεση, συγχωρίστεμε γι'αυτό), και κράτησα αυτό που ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ θεωρώ ως σωστό...
Κατα τη γνώμη μου λοιπόν, η ΨΥΧΗ ενσαρκώνεται (ενδύεται το φυσικό μας σώμα), ΑΚΡΙΒΩΣ κατα τη στιγμή της γέννησης....
Φυσικά ΔΕΝ είμαι γιατρός, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη...
Κέλσος
Η σκοτεινή αγγελική φωνή
Λυπάμαι φίλε μου Κέλσο αλλά διαβάζοντας την απάντησή σου ένιωσα να διαφωνώ και να έχω μια (αφελή αν θέλεις) απορία:
Δηλαδή όταν το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του και είναι ένα πλάσμα ζωντανό και "ενεργό"*,δεν έχει ψυχή???
Δεν θέλω να ακουστώ εριστική ή ρομαντική,αλλά ως εν δυνάμει μητέρα ανατριχιάζω στη σκέψη ότι για 9 μήνες θα κουβαλάω στα σπλάχνα μου ένα άψυχο πλάσμα...
*(ως γνωστόν τα έμβρυα εκτελούν όλες τις φυσικές λειτουργίες πλην της αναπνοής,ακούνε, ονειρεύονται,κινούνται κλπ κλπ)
Εν αναμονή σχολίων,
Ο Σκοτεινός Άγγελος!!
Πώς σου πέρασε απο το μυαλό ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;;;;
Είναι ένα ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (μέρος) ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ!!!!
Απόδειξη.... μα Ο ΛΩΡΟΣ φυσικά!!!!
Ποιός είναι κατα τη γνώμη σου ο λόγος ύπαρξης του ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ;;;;
Κέλσος
με εκτιμηση
nNoe
Τείνω να συμφωνήσω με τον nNoe και φίλε Κέλσο λυπάμαι που θα δώσω μια πεζή απάντηση: ο ομφάλιος λώρος εξυπηρετεί καθαρά υλιστικές ανάγκες του εμβρύου όπως πχ παροχή οξυγόνου και τροφής,αφού αυτά μέσα στο κλειστό περιβάλλον της μήτρας είναι αδύνατα...
Φιλικά προς όλους,ο Σκοτεινός Άγγελος
Edited by - Darkangel_78 on 30/06/2002 23:21:38
Πολυ ωραιο το ερωτημα που εθεσες Dix το εχω σκεφτει κι εγω και απαντηση δεν βρηκα. Το μονο που μπορω να σας πω με σιγουρια ειναι οτι το εμβρυο ειναι ζωντανο απο την πρωτη στιγμη της συληψης του και λοιπαμε που θα σε στεναχωρισω καλε μου Κελσε αλλα δεν ειναι κομματι της μητερας, εξαρταται βεβαια απο αυτη για την επιβιωση του αλλα συμπεριφερεται απεναντι της σαν ξενιστης οσο κι αν ακουγεται ασχημο η χαλαει την ρομαντικη εικονα που εχουμε για τη μητροτητα...
Ο ομφαλιος λωρος δεν ειναι παρα ενα ..."καλαμακι"!
Τωρα οσο για τη βιωσιμοτητα του εμβρυου εκτος μητρας οι 7 μηνες δεν ειναι πλεον περιορισμος, σημερα μπορουμε να διατηρησουμε στη ζωη προωρα 5,5 μηνων και η προοπτικη ειναι αυτο το οριο να κατεβει κι αλλο, η τεχνολογια βλεπετε... Θα παρακαλουσα τον Sembek να μας εξηγησει λιγο καλυτερα πως συμπερενει οτι η ψυχη εισερχεται γυρω στον τεταρτο μηνα, αν γινεται να το αναλυσει λιγο περισσοτερο.
Ξερουμε οτι το εμβρυο σχηματιζεται τους πρωτους τρεις μηνες και τους υπολοιπους μεγαλωνει και ολοκληρωνει την αναπτυξη του, "οριμαζουν" τα διαφορα συστηματα ωστε γυρω στους εννεα μηνες να ειναι ετοιμο να αντιμετωπισει τον "εξω κοσμο". Τωρα το ποτε μπαινει η ψυχη στο σωμα δεν μπορω να το ξερω, υποθετω ομως οτι ειναι πριν τη γεννηση διοτι εχει αποδειχτει οτι τα εμβρυα επειρεαζοντε απο εξωτερικους παραγοντες οσο ειναι στη μητρα οπως ηχοι, συναισθηματα κτλ και τα αποτελεσματα τους μπορει να ειναι ορατα στη ψυχοσυνθεση τους αργοτερα.
Ελπιζω να βοηθησα να ξεδιαλυνουν καποια πραγματα και να μην σας μπερδεψα χειροτερα.
Desdaemona
Παρέθεσα την άποψή μου.
Θα κάνω τώρα και εγώ ερωτήσεις πρός όλους φυσικά....
Εάν ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ πως ή μητέρα ως ΖΩΝΤΑΝΟΣ οργανισμός, είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ ακριβώς επιδή έχει μέσα της την ΨΥΧΗ ΤΗΣ, αναρωτιέμαι ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, μέσα στο σώμα, σκεύος, όχημα κλπ κλπ της μητέρας ΚΑΙ σε ένα κομμάτι της (ΕΜΒΡΥΟ), να ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΨΥΧΗ;;;;
Είναι σα να λέμε ότι σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σώμα μας κατοικεί η ΨΥΧΗ μας ή καλύτερα μας το ΖΩΟΓΟΝΕΙ, του ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ, ενώ σε ένα ΑΛΛΟ κομμάτι του σώματος μας (αυτό μετά απο την σύλληψη του ωαρίου απο το σπερματοζωάριο το αποκαλούμε ΕΜΒΡΥΟ), αυτό το κομμάτι ΕΛΕΝΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ απο μιά ΑΛΛΗ ΨΥΧΗ!!!!
Χμμμμ τι λέτε εσείς, είναι αυτό δυνατόν;;; Να κατέχεται ΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ απο ΔΥΟ ΨΥΧΕΣ;;;;; Και λέω ΕΝΑΣ φορέας, γιατί μιλάμε για το σώμα-ΦΟΡΕΑ της μητέρας.
Κέλσος
Κέλσο μου,θα συμφωνούσα μαζί σου αν αναφερόσουν σε κάποιο ζωτικό όργανο του σώματος της μητέρας,από τη στιγμή όμως που το σώμα του παιδιού φιλοξενείται μέσα στη μητέρα μέχρι να είναι ικανό να ζήσει ΜΟΝΟ του,το θεωρώ σαν ημι-ανεξάρτητο άνθρωπο και ΝΑΙ πιστεύω ότι έχει τη δική του ψυχή!!
Φιλικά,ο Σκοτεινός Άγγελος!
Edited by - ΘΑΛΠΙΣ on 02/07/2002 01:05:27
Ναι βρέ σκοτεινέ μου άγγελε... δεν σου αφαιρεί ΚΑΝΕΝΑΣ το δικαίωμα να έχεις την άποψή σου.
Απάντηση όμως, θα ήθελα στην ερώτησή μου. Νομίζω πως έτσι θα εξελιχθεί καλύτερα η συζήτηση...
Πολύ περισσότερο όταν η άποψή μου, είναι και άποψη του νέου φίλου μας του Θάλπι.
Πάντως, στον ανθρώπινο οργανισμό, "ημι- ανεξάρτητα" μέρη νομίζω πως ΔΕΝ υπάρχουν.
Υπάρχουν;;;;
Κέλσος
Edited by - Kelsos on 02/07/2002 01:14:11
Edited by - ΘΑΛΠΙΣ on 03/07/2002 00:26:47
Φίλη μου Δεισδαιμόνα, ευθής εξ'αρχής εδήλωσα ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ.
'Ομως όπως έχω δηλώσει κατά καιρούς, θεωρώ τον εαυτό μου ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ και μάλιστα τέτοιον ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ που δεν ΑΝΗΚΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, σε κάμια ομάδα ή οργάνωση με εσωτεριστική δράση.
Το ερώτημα λοιπόν που ο φίλος dix μας έθεσε ΔΕΝ έχει να κάνει με τίποτα που να άπτεται στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ επίστημη της Ιατρικής, αλλά έχει να κάνει ΚΑΘΑΡΑ με παράγοντες που η ιατρική η ίδια, ΑΚΟΜΑ δεν ξέρει τι ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ κλπ.
'Οπως θα κατάλαβες καλή μου φίλη, εννοώ την ΨΥΧΗ.
Από αυτό και μόνο ως γεγονός (το οτι η ΨΥΧΗ ώς ΑΫΛΟ ΣΩΜΑ του σκηνώματος που αποκαλούμε ΑΝΘΡΩΠΟ), η ιατρική επιστήμη την οποία και ΣΕΒΟΜΑΙ, θεωρώ ότι ΔΕΝ μπορεί να την μελετήσει ΧΩΡΙΣ την βοήθεια του ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ, που ώς πρώτο του αντικέιμενο μελέτης, είναι ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ κλπ που έχουν να κάνουν με το ΨΥΧΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΝΤΟΣ (και όχι μόνον).
Να γιατί έθεσα το ερώτημα αν δύναται να ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑ (της μητέρας) ΔΥΟ ΨΥΧΕΣ. Μία της μητέρας, που ΣΙΓΟΥΡΑ την έχει (αφού είναι εν ζωή) και μία του εβρύου.
Ο νέος μας φίλος ο Θάλπις, θεωρώ ότι πολύ σωστά τοποθετήτε στο θέμα.
'Οντως το έμβρυο ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ανεξάρτητο σώμα. Είναι ένα σώμα που ΝΑΙ ΜΕΝ διαπλάθεται, αναπτύσεται, μεγαλώνει, αλλά που όλα αυτά ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ.
Πρέπει να είναι η μητέρα καλά και λέγοντας "καλά", εννοώ ότι απλά θα πρέπει να είναι σε ζωντανή ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Ας μην ξεχνούμε τις περιπτώσεις εκείνες που το σώμα της μητέρας υποστηρίζεται τεχνικά, ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ώστε να γεννηθεί ένα νέο ΣΩΜΑ και που στη στιγμή της γέννησής του, Η ΨΥΧΗ, να ΞΑΝΑσαρκωθεί (ποίος ξέρει για ποιά φορά!!!) μέσα στο νέο σώμα και να του δώσει ΖΩΗ.....
Αν δεν ήταν "κάπως" έτσι τα πράγματα, τότε θα μπορούσαν να γεννηθούν και παιδιά, που στην εμβρυακή τους κατάσταση, ο φορέας ή ξενιστής που τα μεγάλωνε ΜΕΣΑ ΤΟΥ, ακόμα και σε περιπτωσεις που η μητέρα ΔΕΝ ΗΤΑΝ στη ζωή. Δηλαδή όταν η ΨΥΧΗ της μητέρας, είχε εγκαταλείψει το σώμα της, άρα ΚΑΙ το έμβρυο!!!!
Κάτι τέτοι όμως νομίζω πως είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ (αν φαίνομαι λίγο απόλυτος, ζητώ συγγνώμη).
Ξαναλέω ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ, αλλά το θέμα της ΨΥΧΗΣ με ενδιαφέρει ΠΟΛΥ...
Σας ευχαριστώ που με ανεκτήκατε, φιλικά
Κέλσος
ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΑΤΥΠΑ ΣΕ 2 ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ..
1. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ Κ.Λ.Π ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΝΗΤΟΙ,ΚΑΙ
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ .
2. ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ,ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ,Η ΥΠΑΡΧΕΙ
ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ "ΜΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ".
ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ,ΤΟΤΕ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ
ΕΓΩ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΟΝ.ΤΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΙΣΩΣ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ
ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ,ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΩΝ ΟΝΤΩΝ..
ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ
ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΑΠΛΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ ΕΚΤΟΣ
ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΟΠΟΤΕ
ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ,Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ "ΣΥΝΔΕΣΗ" ΣΕ ΕΝΑΝ
ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ..
ΤΙ ΛΕΤΕ ?