- Πόσο εύκολα μπορείτε να ξεγελαστείτε; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Παραθέτω στη συνέχεια τα 34 καρέ της κινούμενης εικόνας για περαιτέρω μελέτη...

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

Η ψευδαίσθηση αυτή είναι όμοια με τις παρακάτω, στις οποίες η φορά περιστροφής εξαρτάται από το αν κοιτάζουμε τη ρόδα στα δεξιά της ή στα αριστερά της.

Παρόμοια ρόδα (που αντιστρέφει την κίνησή της) είναι και η παρακάτω:

…Δύσκολα θέματα και μου φαίνεται πως θα καθίσω να τα σκεφθώ λιγάκι

Όμως τα παραδείγματα με τους περιστρεφόμενους τροχούς δεν είναι ακριβώς της ίδιας φύσης με την "χορεύτρια". Μία διαφορά είναι ότι στις δύο περιπτώσεις των τροχών, η "ψευδαίσθηση" οφείλεται βασικά στο ότι οι τροχοί αποτελούνται από πανομοιότυπα τμήματα που επαναλαμβάνονται καλύπτοντας τελικά και τις 360 μοίρες του τροχού.
Αυτό αφορά οπωσδήποτε τον πρώτο. Η κινούμενη εικόνα απότελείται μόνον από 2 καρέ που το καθένα σε σχέση με το άλλο παρουσιάζει μία διαφορετική θέση των "ακτίνων" της ρόδας του λουνα-παρκ. Μπορεί κάποιος να "επιλέξει" την μία φορά περιστροφής ή την άλλη και μάλιστα και οι δύο περιπτώσεις έχουν μάλλον την ίδια φαινόμενη ταχύτητα περιστροφής καθώς η αποστάση που καλύπτει η κάθε ακτίνα σε σχέση με την προηγούμενη θέση της φαίνεται ακριβώς η ίδια, είτε έχει κινηθεί προς τα αριστερά, είτε προς τα δεξιά. Θα μπορούσε η φαινόμενη ταχύτητα να ήταν και διαφορετική(ανάλογα με την φορά περιστροφής) αλλά αυτός/οι που έφτιαξαν το παράδειγμα επέλεξαν με τέτοιο τρόπο τα καρέ που οι αποστάσεις που διανύθηκαν να είναι οι ίδιες.
Το δεύτερο παράδειγμα είναι πιο περίπλοκο σίγουρα. Μπορούμε να "επιλέξουμε" τουλάχιστον 4 διαφορετικές κινήσεις αναφορικά με τον εξωτερικό και εσωτερικό κύκλο των κόκκινων και κίτρινων κουκίδων αντίστοιχα και ανάλογα με την ειδική διαμόρφωση του περίπλοκου -και μυστηριώδους- μηχανισμού της αντίληψης του καθενός από εμάς, κάποιος να μπορεί να τις δεί όλες αυτές το ίδιο εύκολα, να διευκολύνεται περισσότερο σε μία ή κάποιες από αυτές, να δυσκολεύεται πολύ σε μία(ή περισσότερες) σε βαθμό που κάποιες να μην μπορεί να τις "επιλέξει" και καθόλου.
Εγώ για παράδειγμα δυσκολεύομαι πολύ να δω την αριστερόστροφη κίνηση της χορεύτριας με συνέχεια αν και είπα πως θεωρώ ότι όντως αυτήν την κίνηση κάνει. Μου είναι πολύ εύκολο να "επιλέγω" συνέχεια τη δεξιόστροφη κίνηση, χωρίς διακοπές και "παλινδρομήσεις".
Το παράδειγμα με την "χορεύτρια" -θα το ξαναπώ- το βρίσκω εξαιρετικό. Είναι, όπως έχω δει έως τώρα, πολύ πιο περίπλοκο στη διερεύνηση/ανάλυση από τα παραδείγματα των τροχών καθώς εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που συντείνουν στο "μπέρδεμα" του αντιληπτικού μηχανισμού(και που δε σχετίζονται μόνον, με απλό τρόπο, με το ίδιο το σχήμα που -φαίνεται να- περιστρέφεται). Παράγοντες για παράδειγμα: ανατομικοί και κινησιολογικοί(αν και με παράδοξο τρόπο), προοπτικής κ.λπ.
Η "ψευδαίσθηση" πάντως σχετικά με την χορεύτρια έχει ως βάση το ότι στην ουσία βλέπουμε μόνον το περίγραμμά της γεμισμένο με ομοιόμορφο χρώμα.
Για να βοηθήσω όμως κάπως, υπάρχουν -εσκεμμένα ή από παράβλεψη- οδηγά σημεία/στοιχεία. Τουλάχιστον ένα...
Υπάρχουν διάφορα θέματα με την χορεύτριά μας!
"Η χορεύτρια είχε τα μυστικά της" ![]()

Ο Πραγματικός Αναζητητής της Γνώσης
είναι ένας απαράμιλλος Ακροβάτης του φευγαλέου ορίου
ανάμεσα στον Δογματισμό και το Μηδενισμό.
----------------------
Ζούμε, μέσα στην πλέον αποτρόπαια εποχή,
ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για Ελευθερία
που έχει ποτέ εμφανιστεί!
Η τελευταία εικόνα ΟΚΤΙΝΟΜΕ είναι απίστευτη!!
Μία σκέψη για τις εικόνες όπως της χορεύτριας ή των εικονών που έβαλε ο ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ: Εκτιμώ πως ένα κλειδί για την ερμηνεία των ψευδαισθήσεων αυτών είναι, ότι όταν κοιτάζουμε κάτι και προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε, εστιαζόμαστε περισσότερο στο φαινόμενο που παρατηρούμε κι όχι στον εαυτό μας ως παρατηρητή του φαινομένου. Ένα παράδειγμα είναι η αντίδραση που μπορεί να έχει κάποιος όταν βλέπει τη χορεύτρια να γυρίζει από τη μία πλευρά και μετά από λίγο μπορεί να την ξανακοιτάξει και να τη δει να γυρίζει αντίστροφα. Είναι πολύ πιθανό να σκεφτεί κανείς τότε, ότι η εικόνα έχει αλλάξει και ότι πράγματι η κοπέλα άλλαξε τη φορά της στροφής της. Πιο δύσκολο είναι βέβαια να πιστέψουμε ότι το μυαλό μας άλλαξε φορά (έστριψε) κι έτσι βλέπουμε διαφορετικά. Εικόνες σαν κι αυτή, πιστεύω ότι παίζουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι με την αντίληψή μας.
Φανταστείτε τις δύο εντυπώσεις που μπορεί να υπάρχουν σε έναν παρατηρητή σχετικά με την χορεύτρια: η μία εντύπωση θέλει τη χορεύτρια να στρίβει δεξιά και η άλλη τη θέλει να στρίβει αριστερά. Επειδή μπορεί κανείς από την ίδια εικόνα να αποκομίσει εξίσου εύκολα και τις δύο εντυπώσεις, εφόσον βλέπει μόνο τη σκια και όχι το πρόσωπο της κοπέλας, οι δύο εντυπώσεις είναι πολύ κοντινές μεταξύ τους. Οπότε είναι εύκολο το μυαλό μας να πηδήξει από τη μία εντύπωση στην άλλη. Εμείς όμως που είμαστε συνήθως εστιασμένοι σ' αυτό που παρατηρούμε, δεν μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πως η όλη στροφή γίνεται μέσα στο μυαλό μας, στο ίδιο το αντιληπτικό μας όργανο.

Ψυχή μου,
το ανθρωπάκι της ψηφιακής μου υπογραφής, με ποια φορά στρίβει όταν χορεύει; Δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα;
χεχεχε
(τώρα το πρόσεξα κι εγώ)

Ψυχή μου,
εγώ από την αρχή δεξιόστροφα το έβλεπα και δεν μπορώ να αλλάξω την οπτική μου. Συνέχεια έτσι την βλέπω όσο και να τη κοιτάζω.

|
πηγές:
-en.wikipedia.org/wiki/Necker_cube
-en.wikipedia.org/wiki/Rubin_vase
-arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0709/0709.4516v1.pdf
-scienceblogs.com/principles/2007/10/quantum_consciousness_and_the.php
-scienceblogs.com/neurophilosophy/2007/10/the_left_brain_right_brain_myt.php
-scienceblogs.com/neurophilosophy/2007/10/is_the_spinning_dancer_the_key.php#c616571

Ψυχή μου,
Το θέμα αυτό εκτός από διασκεδαστικό (φαίνεται ότι μας αρέσουν τα πειράματα
) είναι κυρίως γνωσιακό: με τα ζητήματα της αντίληψης και της νόησης ασχολείται ο τομέας της Γνωσιακής Επιστήμης.
Συνεπώς, πιο κατάλληλη κατηγορία για να φιλοξενηθεί είναι η θεματική κατηγορία .-= Η ΓΝΩΣΗ =-. όπου και μεταφέρεται από την ενότητα "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού" που το είχε φιλοξενήσει μέχρι τώρα.

Ψυχή μου,
Το ξέρατε ότι ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου μας, αντιδρά σε μη ορατά αντικείμενα;
Πολλές φορές τυχαίνει να βλέπουμε κάτι και κάτι άλλο περνάει από μπροστά του χωρίς να διαταράξει την εντύπωση που έχουμε για την εικόνα που βλέπουμε. Η εικόνα παραμένει στο νου μας και η διατήρησή της είναι μία υπόθεση δυναμική. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στα πολύ μικρά παιδιά, τα οποία δεν έχουν ακόμα εγκαταστήσει τη νοητική λειτουργία της διατήρησης των αντικειμένων, ή με λίγα λόγια αν κάτι τους κρύψει ένα αντικείμενο από το οπτικό τους πεδίο, θα πιστέψουν ότι χάθηκε ή ότι κάποιο κομμάτι του κόπηκε και εξαφανίστηκε!
Μία επιστημονική έρευνα από τους Hulme και Zeki μελετάει τι γίνεται στον εγκέφαλό μας, όταν κάτι παρεμβάλλεται στο οπτικό μας πεδίο και μας εμποδίζει να δούμε κάτι το οποίο παρατηρούσαμε. Μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα κι αν για κάποιο διάστημα η εικόνα που βλέπουμε διακόπτεται από κάποιο παρεμβαλλόμενο αντικείμενο, ο οπτικός μας φλοιός συνεχίζει να είναι ενεργοποιημένος σα να συνεχίζαμε να το βλέπουμε!
Δηλαδή, ο εγκέφαλός μας διατηρεί τις εικόνες ακόμα και όταν διακόπτεται το οπτικό ερέθισμα που τις δημιούργησε.
Έρευνες σαν την παραπάνω, ενισχύουν την θεώρηση ότι δεν βλέπουμε με τα μάτια, αλλά με τον εγκέφαλο, ή καλύτερα με το νου μας!
(για περισσότερες πληροφορίες σχετικά: Developing Intelligence)

Ψυχή μου,
Είσαστε οπτικός ή ακουστικός τύπος;
Δεν έχετε παρά να κάνετε το παρακάτω τεστ για να το μάθετε!!!
(Κάντε 'κλικ' στον παραπάνω σύνδεσμο. Θα πρέπει να κατεβάσετε το αρχείο exe στον υπολογιστή σας και να τρέξετε από κει το τεστ)

Ψυχή μου,
47,8% αριστερό ημισφαίριο
52,2% δεξιό ημισφαίριο
45,5% οπτικός τύπος
54,5% ακουστικός τύπος

In anticipation of my resurrection...
Πόσο δυνατή είναι η μνήμη σας στην ανάκληση πρόσφατων εικόνων;
Τα παραπάνω μπορείτε να τα διαπιστώσετε εάν κάνετε το παρακάτω τεστάκι:
Θα μάθετε τουλάχιστον, εάν η αναφώνηση:
"σε' χω δει κάπου, κάπου σε ξέρωωωω...!!!"
ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ή είναι μία φαντασίωση! ![]()

Ψυχή μου,

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Your score: 87%
Average score: 92%
Temporal memory score
Your score: 85%
Average score: 68%
ΧΑ, ΧΑ και ο πρώτος ματάκιας..

Your Score
Recognition score
( if you saw it )
Your score: 91%
Average score: 92%
This is a measure of your ability to remember the photos you've seen, regardless of the part in which you saw them. From all 24 photos shown in Parts 1 & 2, you recognised: 22 photo(s).
Temporal memory score
( when you saw it )
Your score: 86%
Average score: 68%
This is a measure of how often you recognised a photo and matched it to the correct part, instead of just remembering which ones you'd seen. From all the photos you recognised, you matched: 19 photo(s) to the correct part.
Καλέ μου elo μάλλον σε πέρασα ![]()
![]()
![]()

Edited by - keraynos on 24/11/2007 02:04:18