- Στηριζόμαστε και επενδύουμε στο εαυτό μας??? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Πολλές φορές -τις περισσότερες , θα έλεγα- έρχεται κάποια στιγμή , όπου πολλοί άνθρωποι , βρίσκονται απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα , των λάθος σκέψεων και λάθος επιλογών τους!
Ξαφνικά αισθάνονται ότι όλα όσα πίστευαν ήταν ένα μεγάλο λάθος!
Είτε για τί είχαν επενδύσει σε λάθος ανθρώπους ή αναζήτησαν δεκανίκια για να στηριχθούν , στην ζωή τους και κάποια στιγμή ήρθε η ώρα της πληρωμής..!
Επενδύουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους , για οτιδήποτε επιθυμούν να "κατακτήσουν" ή "ακουμπάνε" ..."στηρίζονται" προχωρώντας με δανεισμένες δυνάμεις και ικανότητες???
soul
quote:
ΕαρινόςΕπενδύουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους , για οτιδήποτε επιθυμούν να "κατακτήσουν" ή "ακουμπάνε" ..."στηρίζονται" προχωρώντας με δανεισμένες δυνάμεις και ικανότητες???
Θα έλεγα ότι κάνουν και τα δύο, μερικές φορές συνδυαστικά. Βέβαια άλλοι καταφεύγουν περισσότερο στη μία από τις δύο οδούς, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που χαρακητρίζουν τον κάθε επιθυμητό στόχο και την ιδιοσυγκρασία του καθε ανθρώπου.

quote:quote:
ΕαρινόςΕπενδύουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους , για οτιδήποτε επιθυμούν να "κατακτήσουν" ή "ακουμπάνε" ..."στηρίζονται" προχωρώντας με δανεισμένες δυνάμεις και ικανότητες???
Θα έλεγα ότι κάνουν και τα δύο, μερικές φορές συνδυαστικά. Βέβαια άλλοι καταφεύγουν περισσότερο στη μία από τις δύο οδούς, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που χαρακητρίζουν τον κάθε επιθυμητό στόχο και την ιδιοσυγκρασία του καθε ανθρώπου.
Lost in Necropolis
La ville de la mort
Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας δηλαδή ή δυναμικής που αναπτύσσει ο κάθε άνθρωπος ή ακόμα και θέμα αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης???
soul
Και ακόμα το πιο δύσκολο είναι, το κατά πόσο έχει το δικαίωμα κάποιος άλλος να επέμβει στο «μυαλό» του, ώστε να του προσφέρει την προσωπική του λύση ή αλήθεια.
Αν το «εξαίφνης» είναι πολύ οδυνηρό, άλλο τόσο είναι και η παρέμβαση από άλλους…

quote:
Το πιο δύσκολο από όλα είναι το να δει και να αποδεχτεί ο άνθρωπος την χ κατάσταση όπου βρίσκεται, μια κατάσταση όπου βέβαια δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω ως «λάθος»…![]()
Και ακόμα το πιο δύσκολο είναι, το κατά πόσο έχει το δικαίωμα κάποιος άλλος να επέμβει στο «μυαλό» του, ώστε να του προσφέρει την προσωπική του λύση ή αλήθεια.
Αν το «εξαίφνης» είναι πολύ οδυνηρό, άλλο τόσο είναι και η παρέμβαση από άλλους…![]()
Το λάθος , ο παραβατικός δεν το αντιλαμβάνευαι , διότι αν το αντιλαμβανόταν θα έβρισκε την έξοδο απο την αυτή την παραβατική και λάθος θέση , στην οποία όμως παραμένει -προφανώς- διότι την ορίζει ως σωστή!
Ως οδυνηρό μπορώ να δώ το μέγιστο , που δεν είναι άλλο απο τα αποτελέσματα..!
Θ α ήθελα όμως Elo να μου αναλύσεις λίγο το σκεπτικό σου , διότι το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον..![]()
soul
quote:
ΕαρινόςΕίναι θέμα ιδιοσυγκρασίας δηλαδή ή δυναμικής που αναπτύσσει ο κάθε άνθρωπος ή ακόμα και θέμα αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης???
Οπωσδήποτε όλοι αυτοί οι παράγοντες εμπλέκονται στο σχεδιασμό των αποφάσεων του ανθρώπου φίλε Εαρινέ.

Φαντάσου ότι στην πορεία της ζωής σου έχεις κτίσει ένα οικοδόμημα με τα καλύτερα και τα πιο ανθεκτικά υλικά που κατά εσένα υπάρχουν, ένα οικοδόμημα που μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο, το φροντίζεις, το ανακαινίζεις και με πολύ μόχθο κάθε φόρα που έχεις την ευχέρεια σηκώνεις και από έναν όροφο.
Ένα πρωί όμως ανακαλύπτεις, ότι τα "υλικά" στα θεμέλια, η βάση αυτού του οικοδομήματος είναι εντελώς ψεύτικα, ότι όλο το στέρεο οικοδόμημα σου που φρόντιζες και σήκωνες με τόσο αγάπη, κινδυνεύει να γκρεμιστεί εξαιτίας μιας «εξωτερικής εταιρίας ή μιας εταιρίας που δημιουργοί είμαστε οι ίδιοι»… που την πίστεψες ως αυθεντική στο είδος της και στήριξες εκεί το όνειρο σου για ένα σπιτικό που θα σε «προστάτευε και θα σε ζέστανε με την ασφάλεια του»…!!!
Φαντάσου φίλε εαρινέ το πόσο δύσκολο είναι το να αρχίσεις από την «αρχή» αυτήν την «νοητική οικοδομή» που πολλές φορές ενώ μπορεί να βλέπουμε ότι τα θεμέλια της έχουν ρωγμές, δεν έχουμε όμως το κουράγιο ή δεν θέλουμε να έχουμε το κουράγιο ώστε να παραδεχτούμε (δούμε) τα ελαττωματικά υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει.
Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να ανακαλύψεις στην πορεία του χρόνου ότι τα υλικά(θεμέλια) έχουν παλιώσει δημιουργώντας ρωγμές και πρέπει να το ξαναφτιάξεις με καινούργια πιο αυθεντικά, πιο γερά, (γιατί όπως είναι κατανοητό πάντα θα υπάρχει κάτι νέο που θα αναιρεί πολλά από αυτά που νόμιζες, γνώριζες, πίστευες).
Το αποτέλεσμα όμως παραμένει πάντα το ίδιο…
Όλοι αυτή η διαδικασία είναι κάτι που πρέπει ο ίδιος ο άνθρωπος να την βιώσει, να την κατανοήσει από μόνος του, νοιώθοντας στην κυριολεξία το σκαλί που πάταγε να γκρεμίζεται, το δύσκολο είναι να κατανοήσει ότι στο επόμενο βήμα (καθώς αιωρείται) τον περιμένει ένα σκαλί ακόμα πιο γερό, ένα σκαλί που ίσως κάποια στιγμή όμως θα χρειαστεί πάλι να το «υπερβείς», αυτήν την φορά πιο εύκολα από την προηγούμενη, γιατί θα έχεις πλέον κατανοήσει το «παιχνίδι της γνώσης».
Γι’αυτό λέω ότι δεν μπορώ να χαρακτηρίσω λάθος την αδυναμία να αρχίσει (παραδεχτεί/δει) κάποιος από την αρχή το οικοδόμημα του, όπως και το ότι η παρέμβαση στην πίστη ενός ανθρώπου μπορεί να είναι επικίνδυνη, όταν δεν έχουμε/έχει μάθει (βιώσει) πως ότι κτίζουμε μπορεί να χρειαστεί να το ξαναγκρεμίσουμε..![]()

Οι άνθρωποι δεν γεννήθηκαν μαθημένοι και συλλαμβάνουν εμπειρικά το λάθος , δια μέσω του οποίου καθοδηγούνται προς το σωστό και το ώριμο!
Το έδαφος που χτίζουμε και τα υλικά που χρησιμοποιούμε , ασφαλώς τα επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι φίλε μου και κατα κάποιο τρόπο μέλλεται να είναι γίνουν ο καθρέπτης μας...άλλοτε μας δικαιώνουν και άλλοτε όχι!
Θα πώ αυτό..
Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον σοφό και στον ηλίθιο είναι η εξής:
-Ο μεν πρώτος διδάσκεται απο τα λάθη του...ο δε δεύτερος ποτέ!
Όραμα μπορεί να υπάρχει φίλε μου..αλλα η υλοποίηση και ο σχεδιασμός του δεν μπορεί να αφήνονται σε συναισθηματικές διαβεβαιώσεις , οι οποίες ουσιαστικά να αναβλύζουν απο την επιθυμία και μόνο του οράματος.
Θα πρέπει αμφότερα να μέρη να αναπτύσσουν δυναμικές και να είναι πρωτίστως συνεπείς με τον ίδιο τους τον εαυτό και την μελλοντική τους διασφάλιση ...αν αυτό δεν συμβαίνει δεν μπορεί να υλοποιηθεί οποιοδήποτε όραμα ή στόχος!
Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται για την ζωή του την ίδια , να ενδιαφερθεί για οποιονδήποτε άλλο ...και η οποιαδήποτε συνεργασία στηρίζεται πάντα σε "ανεξάρτητους ανθρώπους" και η συνεύρεσή τους συντελλεί στα μέγιστα!
Και οφείλουμε να επιλέγουμε ορθά και όχι υπο το καθεστώς της μεγάλης επιθυμίας...
Να επιθυμούμε αλλα να επιθυμούμε λογικά ...όχι το στόχο αλλα το μέσον που θα μας "πάει" στο στόχο!
Και το μέσον αν το ελέγξουμε προβάλλει τις δυνατοτητές του..και πολλές φορές ενώ το βλέπουμε κάνουμε τα στραβά μάτια για διαφόρους λόγους..!
Φαντάσου τώρα αυτό το μέσον να υπολείπεται σε τεχνικά χαρακτηριστικά αλλα και εφόσον μιλάμε και γι'ανθρώπους να είναι και συναισθηματικά "αβαρές"...εκεί έχουμε ενα εκρηκτικό μίγμα ικανό να συντρίψει ότι έχουμε θέσει ως στόχο ζωής!!!
Είναι ο κλασσικός τύπος του "ξεχασιάρη"...μονίμως είναι "αχ! το ξέχασα" και βάζει και ενα συγγνώμη ως κερασάκι!
Ο πιο επικίνδυνος τύπος...όπου ακούς...το ξέχασα...μμμ...απομακρύνσου φίλε μου..ΓΟΡΓΑ!
soul
quote:
Όραμα μπορεί να υπάρχει φίλε μου..αλλα η υλοποίηση και ο σχεδιασμός του δεν μπορεί να αφήνονται σε συναισθηματικές διαβεβαιώσεις , οι οποίες ουσιαστικά να αναβλύζουν απο την επιθυμία και μόνο του οράματος….
Και οφείλουμε να επιλέγουμε ορθά και όχι υπο το καθεστώς της μεγάλης επιθυμίας...
1-Η (μεγάλη) επιθυμία δεν είναι τις περισσότερες φορές η αρχική αιτία που κάνει κάποιον να ασχοληθεί με κάτι …
quote:
Να επιθυμούμε αλλα να επιθυμούμε λογικά ...όχι το στόχο αλλα το μέσον που θα μας "πάει" στο στόχο!
2-Εδώ μπερδεύτηκα λίγο ..![]()
Βλέπεις ο κάθε στόχος θέλει και το ανάλογο μέσο, οπότε το πρωτεύον είναι να γνωρίσουμε (όσο μπορούμε) με τι έχουμε να κάνουμε για να διαλέξουμε και το κατάλληλο μέσο, αν και νομίζω ότι για να καταφέρουμε να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε από όλες τις πλευρές τον στόχο μας, πρέπει πολλές φορές το μέσο να αλλάζει.
quote:
Και το μέσον αν το ελέγξουμε προβάλλει τις δυνατοτητές του..και πολλές φορές ενώ το βλέπουμε κάνουμε τα στραβά μάτια για διαφόρους λόγους..!
Συμφωνώ..![]()

quote:
Κάποιες απορίες φίλε εαρινέ ..
quote:
Όραμα μπορεί να υπάρχει φίλε μου..αλλα η υλοποίηση και ο σχεδιασμός του δεν μπορεί να αφήνονται σε συναισθηματικές διαβεβαιώσεις , οι οποίες ουσιαστικά να αναβλύζουν απο την επιθυμία και μόνο του οράματος….
1-Η (μεγάλη) επιθυμία δεν είναι τις περισσότερες φορές η αρχική αιτία που κάνει κάποιον να ασχοληθεί με κάτι …
![]()
Πάντα φίλε μου ...ΠΑΝΤΑ!
Η -μεγάλη- όμως επιθυμία ποτέ δεν ήταν αναίτια και εδράζει επι του υποσυνειδήτου και τις διεργασίες του .....και που εργάζεται στην πρωτογενή του επιθυμία -του εαυτού- να είναι αναγνωρίσιμος και διακριτός και μάλιστα ...ΤΩΡΑ...ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.
Όχι αύριο..αλλα ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.
Τα υπόλοιπα , τ'αφήνω σε σένα φίλε και το τι σημαίνουν όλα αυτά..![]()
soul
quote:quote:
Να επιθυμούμε αλλα να επιθυμούμε λογικά ...όχι το στόχο αλλα το μέσον που θα μας "πάει" στο στόχο!2-Εδώ μπερδεύτηκα λίγο ..
Εδώ θα σου απαντήσω με την δέουσα προσοχή διότι είναι ολόκληρη θεματολογία η οποία εκπορευεται απο αυτην την θέση-κατάθεση.
Ίσως αύριο...το μυαλό μου αυτή την στιγμή είναι πολύ ταλαιπωρημένο.
Συγγνώμη φίλε μου αλλα θα έχεις την απαντησή μου , σύντομα.![]()
soul

quote:quote:quote:
Να επιθυμούμε αλλα να επιθυμούμε λογικά ...όχι το στόχο αλλα το μέσον που θα μας "πάει" στο στόχο!2-Εδώ μπερδεύτηκα λίγο ..
Εδώ θα σου απαντήσω με την δέουσα προσοχή διότι είναι ολόκληρη θεματολογία η οποία εκπορευεται απο αυτην την θέση-κατάθεση.
Ίσως αύριο...το μυαλό μου αυτή την στιγμή είναι πολύ ταλαιπωρημένο.
Συγγνώμη φίλε μου αλλα θα έχεις την απαντησή μου , σύντομα.![]()
soul
Γειά σου φίλε μου..όμορφη μέρα η σημερινή , βλέπεις όταν βρέχει για μένα πρόκειται για μια πολύ όμορφη μέρα...όταν δε έχει ήλιο πρόκειται για μια ακόμα -καλύτερη- μέρα.
![]()
Να επιθυμούμε λοιπόν αλλα να επιθυμούμε λογικά...όχι το στόχο αλλα το μέσον που θα μας "πάει" στο στόχο..
Η επιθυμία φίλε μου , αναβλύζει απο την έλλειψη και όλο το είναι του ανθρώπου "οργανώνεται" αλλα και δεσμεύεται γύρω απο αυτήν την επιδίωξη...την απόλαυση της επιθυμίας..
Και μάλιστα της πρωτογενούς επιθυμίας ..γύρω απο την οποία ως δορυφόροι περιφέρονται δευτερογενείς επιθυμίες αλλα και που και εκείνες τείνουν να συντονισθούν για την πραγμάτωση της πρωτογενούς επιθυμίας...που δεν είναι άλλη απο την αναγνώριση και αποδοχή.
Η αναγνώριση και η αποδοχή αναβλύζει απο το υποκείμενο στο "τώρα" ...τώρα που με βλέπεις , τώρα κοιταξέ με..όχι αύριο...τώρα το θέλω.
Αυτή η εσωτερική-ασυνείδητη ανάγκη πιέζει "φορτικά" το συνειδητό-υποκείμενο στην εκπληρωσή της...ακόμα και να αγνοήσει συνειδητούς λογικούς ελέγχους επι μέρους στοιχείων και δεδομένων , διότι δεν ενδιαφέρεται για το συνειδητό μέρος του εαυτού , ασχέτως συνεπειών που ενδεχομένως θα έχει..
Τον ωθεί αδιάλλειπτα σ'αυτήν την πραγμάτωση , στην απόλαυση της επιθυμίας της , με αποτέλεσμα ο άνθρωπος αγνοωντας κάθε λογική του και κριτική αξιολογηση του ...να μην ελέγχει και να μην διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου ...και να αγνοεί εντελώς την διαδρομή!
Όμως για να πάμε σε μια κορυφή ενός βουνού..αναγκαστικά θα πρέπει να διαβούμε την όλη διαδρομή με το σωστό παπούτσι..τα ανάλογα ρούχα και τον ανάλογο εξοπλισμό..
Πρακτικά και λίγο πεζά...θα έλεγα:
Εστίαση λοιπόν θα έλεγα στο άμεσο βήμα μας και όχι στο ανώτερο -το οποίο φαίνεται και πιο δύσκολο και αγχώνει - το οποίο μας κάμπτει ψυχολογικά .
Ένα πράγμα κάθε φορά και το όλον θα έρθει.![]()
soul
d.k
quote:
ο ανθρωπος απαρτιζεται απο το αναγκαιο,το πιθανο,το περριτο κ το αδυνατο..απο κει κ περα η καθε επιθυμια του κ η καθε κινηση του μεσα στην πλαση δεν ειναι τυχαια..απο καπου ερχεται κ καπου πηγαινει..τον ανθρωπο ακομα τον χαρακτηριζει κ η μοναδικοτητα του εαυτου του..η μοναδικοτητα ομως προκαλει κ μοναξια..μεσα σαυτη την μοναξια του συμφωνα με τον Καντ ο ανθρωπος σε καθε ενεργεια του βλεπει τον εαυτο του μεσα στις a priori μορφες της ιδιας του της εποπτειας της ιδιας του της διανοιας..d.k
Με ξαφνιάζεις ευχάριστα hunter...
Αλλα πόση σχέση έχει ο χριστιανισμός και η πίστη στο θεό με τον Κάντ τον οποίο -για μένα- πολύ σωστά απικαλείσαι ....όταν ο Κάντ , δεν αποδίδει την ηθική στην φύση ή στο θεό ...αλλα στην θέληση του ανθρώπου???
soul
d.k
quote:
η φυσικη επιστημη,προπαντων η συγχρονη,μπορει να πει οτι δεν υπαρχει Θεος..μπορει να εχει δικιο που δεν χρησιμοποιει τη λεξη "δυναμη" δινοντας στη σχεση<ή στην ουσιαστικη ταυτοτητα>υλης κ ενεργειας,που ο υλισμος του ΙΘαιωνα δεν μπορουσε να τη συλλαβει,μια καθαρα μαθηματικη μορφη...ωστοσο,η θεση αυτη δεν αποκλειει διολου το δικαιωμα του φιλοσοφικου νου να προχωρησει στον ισχυρισμοοτι καθε φυσικη κινηση ή ενεργεια ή καθε φυσικο δεδομενο κ γεγονος αντιστοιχει μεταφυσικα καπου αλλου..η απολυτη ουδετεροποιηση μεσα σε ποιοτικα αχρωμες φυσικες εννοιες κ συναρτησεις ειναι για μενα μια ανετη φυγη απο την βαθυτερη προβληματικη του συμπαντος...d.k
Προσωπικά δεν θα διαφωνήσω με καμμιά θέση ...όλες έχουν μια αιτιολογία και δικαιολόγηση ...
Αλλα δεν μπορεί ένας άνθρωπος -και αυτό λέω- να χρησιμοποιεί επιχειρήματα απο δυό διαφορετικές θεωρήσεις ...ή απο την μια θα προσεγγίζει ή απο την άλλη ...διότι Κάντ και Χριστιανισμός αποτελούν εντελώς διαφορετικούς πόλους προσέγγισσης και απόδοσης αιτιών στα φαινόμενα...!
Προσωπικά συμφωνώ με τον Κάντ -τουλάχιστον σ'αυτό- αλλα Κάντ και Χριστιανισμός αλληλο-αναιρούνται ...δεν μπορώ να δώ χριστιανό να μιλάει για αλήθειες στην γενικότερη θεωρία του Κάντ...και αυτό διότι ο Κάντ την όποια αιτιολογία δεν την αποδίδει στη φύση και στο θεό...ενώ ο χριστιανισμός αυτό το έχει ως κυρίαρχη πίστη του..απλά αυτό λέω φίλη μου και τίποτ'αλλο!
Νά'σαι καλά!
soul
d.k
Οι αλήθειες είναι πολλές και διαφορετικές για τον καθένα μας, νομίζω, όπως ακριβώς και το μονοπάτι που διαλέγουμε για να φτάσουμε στο φως:)
Νομίζω ότι όλοι έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη μέσα μας και αν σκύψουμε και την αναζητήσουμε θα τη βρούμε και αυτή θα μας βοηθήσει να παραδεχτούμε την σκληρή πραγματικότητα και να διορθώσουμε ότι διορθώνεται ή να φτιάξουμε κάτι καινούργιο με νέες δυνατότερες βάσεις (γι' αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να παίρνουμε ότι εκφράζει καλύτερα εμάς από τις διάφορες θεωρίες όποιες και αν είναι, χωρίς να πιστεύω ότι αυτές είναι λάθος, απλά εκφράζουν εμένα καλύτερα, είναι πιο κοντά σε μένα).
Η συζήτησή σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα:)

"Once you have tasted the secrets, you will have a strong desire to understand them"
quote:
Και γιατί να μην μπορείς να κρατήσεις αυτά που εκφράζουν εσένα από δύο ή τρεις θεωρίες, ακόμα και αν αλληλοαναιρούνται?
Οι αλήθειες είναι πολλές και διαφορετικές για τον καθένα μας, νομίζω, όπως ακριβώς και το μονοπάτι που διαλέγουμε για να φτάσουμε στο φως:)
Νομίζω ότι όλοι έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη μέσα μας και αν σκύψουμε και την αναζητήσουμε θα τη βρούμε και αυτή θα μας βοηθήσει να παραδεχτούμε την σκληρή πραγματικότητα και να διορθώσουμε ότι διορθώνεται ή να φτιάξουμε κάτι καινούργιο με νέες δυνατότερες βάσεις (γι' αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να παίρνουμε ότι εκφράζει καλύτερα εμάς από τις διάφορες θεωρίες όποιες και αν είναι, χωρίς να πιστεύω ότι αυτές είναι λάθος, απλά εκφράζουν εμένα καλύτερα, είναι πιο κοντά σε μένα).
Η συζήτησή σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα:)
"Once you have tasted the secrets, you will have a strong desire to understand them"
Φίλη Nemesi..διάβασα με μεγάλη προσοχή , όλα όσα κατέθεσες και οφείλω να ομολογήσω ότι ο τρόπος με τον οποίο συνέταξες το μηνυμά σου ..ήταν ιδιαίτερος και πολύ ανθρώπινος!
Αν εξετάσουμε τον άνθρωπο και την ζωή απο ηθικής πλευράς και του όποιου δικαίου απορρέει μέσα απο μια Ουμανιστική ηθική ματιά ..τότε "ναι" θα συμφωνούσα -όχι ότι δεν συμφωνώ - με το σκεπτικό σου , το οποίο αγκαλιάζει με σεβασμό όλες τις απόψεις και τον άνθρωπο ως οντότητα και συνθέτει μια παγκόσμια και οικουμενική γνώση ...που συντελλεί σε μια σαφή νοηματοδότηση , στον κάθε άνθρωπο και ορίζει το μη-δογματικό ..!
Προσωπικά πολλές φορές έχω αναφέρει , ότι οι θρησκείες αποτελούν ψυχαναλυτικά εργαλεία -μπορουν τουλάχιστον , να είναι..- για πολλούς ανθρώπους , οι οποίοι πιστεύουν στην ύπαρξη του θεού , μέσα απο την υπόδειξη και καθοδήγηση των θρησκειών τους..και όχι μόνο , κάποιες φορές!
Απο την άλλη μεριά ..υπάρχει η επιστημονική προσέγγιση και η οποία βασίζει κάθε θεωρία της στην έρευνα και στην απόδειξη και κινείται με γνώση του αντικειμένου και των λειτουργιών του , επι του οποίου ίσταται και αναφέρεται!
Ως εδώ , όλα καλά και δεν πρόκειται να σταθώ κριτικά για το "τι" ο καθένας επιλέγει και ασπάζεται ...ασφαλώς είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και εφόσον αυτό λειτουργεί θεματικά εντός του "εύηχα" ..προσωπικά λέω ως απάντηση "ουδέν" ..δηλαδή δεν έχω να σχολιάσω απολύτως τίποτα ..όλα καλά!!!
Απο μια άλλη μεριά , μπορεί ασφαλώς κάποιος μελετητής να συνθέσει στοιχεία διαφορετικών θεωριών και να σχηματοποιήσει εντός του μια δική του θεώρηση των πραγμάτων..να συνθέσει όμως στοιχεία και όχι δυο ολόκληρες θεωρίες σε μια..!
Όμως τα στοιχεία που θα υιοθετήσει θα πρέπει να μην αλληλοσυγκρούονται και το ένα να αναιρεί το άλλο..και ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ..άλλα ορίζει ως αιτία ο Χριστιανισμός και άλλα ο Κάντ..!
Ή ..η γή είναι τελικά στρογγυλή ή επίπεδη -διαφορετικές θεωρίες- ..και το ένα όμως αλλα και το άλλο ταυτόχρονα , δεν νοούνται..!
Απο την άλλη μεριά , η μια θεωρία απεδείχθη ...η άλλη ήταν αποδεδειγμένη και εμφανιζόταν ως πραγματικότητα ...αλλα δεν ήταν...απλά αποτελούσε πραγματικότητα στο μυαλό αυτού που "εισήγαγε" την άποψη!
Αν κάπου τοποθετήθηκα ή σκέφθηκα παραβατικά , θα σε παρακαλέσω να μου πείς σε ποιό σημεία και ευχαρίστως να το συζητήσουμε , εφ'οσον βεβαίως θέλεις!
Ευχαριστώ.. είσαι πολύ καλή και πιστεψέ με αντιλαμβάνομαι τις προθέσεις σου αλλα και το σκεπτικό σου !
Φιλικά..
![]()
![]()
![]()
soul