- H.P.Lovecraft και "Νεκρονομικόν" - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Για όσους έχουν διαβάσει Lovecraft, γνωρίζουν ότι είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέως ο οποίος έχει ασχοληθεί με την φανταστική λογοτεχνία (γοτθικός τρόμος) και έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη μυθολογία του φανταστικού μέσα απο το έργο του.
Η λεγόμενη μυθολογία Κθούλου για όσους γνωρίζουν είναι απο τις πιο τρομακτικές και πιο συναρπαστικές που έχουν καταγραφεί στον τομέα του παράξενου. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι απλά ένα δημιούργημα του συγγραφέα ο οποίος συχνά πυκνά αναφέρεται μέσα απο το έργο του στους Μεγάλους Παλαιούς (θεούς) οι οποίοι είναι φορείς απίστευτου τρόμου και κακίας.
Σχεδον όλοι οι συγγραφείς τρόμου του εικοστού αιώνα επηρεάστηκαν απο τον συγγραφέα αυτόν. Πάρα πολλές ταινίες έχουν γυριστεί, οι οποίες ήταν βασισμένες πάνω σε δικές του ιστορίες με τελευταία και πολύ χαρακτηριστική μια ταινία του Κάρπεντερ η οποία είχε προβληθεί πριν μερικά χρόνια και λεγόταν "Στο στόμα της τρέλας" (In the mouth of madness).
Υπάρχει απο την άλλη μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων ανάμεσά τους και διάσημοι αποκρυφιστές που πιστεύουν ότι το έργο του Λάβκραφτ βασίζεται σε μια πανάρχαιη εσωτερική παράδοση, η οποία είναι υπαρκτή και στην οποία είναι μυημένη μια πολύ κλειστή και σκοτεινή ομάδα αποκρυφιστών που σαν στόχο τους έχουν την επαναφορά στο δικό μας επίπεδο πραγματικότητας, των Μεγάλων Παλαιών Θεών.
Πολύ συχνά στις ιστορίες του Λάβκραφτ γίνεται αναφορά σε έναν τρελό άραβα τον Αμπντούλ Αλ- Χαζρέντ ο οποίος φέρεται ως συγγραφέας ενός πολύ σκοτεινού αποκρυφιστικού βιβλίου το οποίο ονομάζεται "Νεκρονομικόν".
Το βιβλίο αυτό κατά την πρώτη εκδοχή αποτελεί και αυτό αποκύημα της φαντασίας του Λάβκραφτ. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μου, όταν πριν αρκετά χρόνια κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Κάκτος ένα βιβλίο με τον τίτλο "Νεκρονομικόν" με διάφορα ακατανόητα σχήματα στο μαύρο εξώφυλλό του και διάφορα ξόρκια γραμμένα στις σελίδες του. Περιττό να πω πως με το που το είδα πήγα και το αγόρασα απο περιέργεια κυρίως, γιατί όσοι ασχολιόμασταν με τον Λάβκραφτ ξέραμε ότι στην πραγματικότητα αυτό το βιβλίο δεν μπορούσε να υπάρχει. Θυμάμαι πως τότε που είχε πρωτοκυκλοφορήσει είχε παρουσιαστεί και απο μια πολύ αγαπημένη τότε εκπομπή του κρατικου ραδιοφώνου που παρουσίαζε ο αγαπητός φίλος Γιώργος Πίττας και που λεγόταν "Τα μονοπάτια του γαλαξία".
Όταν διάβασα αυτό το βίβλίο αυτό που με συνάρπασε παρότι με τρόμαξε πάρα πολύ ήταν η εισαγωγή του, η οποία υποτίθεται ήταν γραμμένη απο τον τρελό άραβα και η οποία περιέγραφε την πορεία του στα σκοτεινά μονοπάτια της πανάρχαιας γνώσης και σε περιοχές που το μυαλό του ανθρώπου είναι πολύ δύσκολο να αντέξει και να βγει απο εκεί αλώβητο.
Νομίζω ότι ήταν απο τα συγκλονιστικότερα και πιο σκοτεινά κείμενα που έχω διαβάσει. Σε υπέβαλε σε απίστευτο βαθμό.
Όταν τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου αν και γνώριζα ότι κατά μεγάλο ποσοστό έπρεπε να είναι ψεύτικο, η διάθεσή μου ήταν περίεργη. Το τοποθέτησα στην βιβλιοθήκη μου απο την οποιά όμως μετά απο λίγο καιρό το πέταξα αφου το κατέστρεψα γιατί άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα πράγματα. Δεν θέλω να πω ότι ντε και καλά έφταιγε το βιβλίο. Ίσως να έφταιγε το ίδιο το μυαλό μου το οποίο είχε επηρεαστεί απο το κείμενο αυτό. Είτε όμως έτσι είτε αλλοιώς έκρινα ότι το καταραμένο αυτό βιβλίο το οποίο είχε επηρεάσει τόσο πολύ την σκέψη μου έπρεπε να το εξαφανίσω όπως και έκανα.
Δεν ξέρω γιατί τα θυμήθηκα απόψε όλα αυτά. ΄Ισως με επηρέασε το θέμα για την σολομωνική το οποίο κοίταξα λίγο απόψε.
Αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι κάποια πράγματα όταν αρχίσουν και μας επηρεάζουν περίεργα πρέπει να τα προσέξουμε και ίσως να βρούμε τρόπο να τα βγάλουμε απο την πραγματικότητά μας.
Θα ήθελα να ακούσω και άλλους φίλους οι οποίοι πιθανόν να είχαν ανάλογες εμπειρίες...
Φιλικά...
Oculatis Abis (Φεύγεις οξυδερκής)
Ο ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ...
"ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ" (Δυστυχώς...)
Edited by - Απέριττος on 20/03/2006 23:29:03
Edited by - Απέριττος on 20/03/2006 23:31:07
Ζήσε την στιγμή γιατί μπορεί να είναι η τελευταία σου
Θα 'θελα επίσης να εκφράσω και το "παράπονό" μου για το ότι πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν ένα ανύπαρκτο "Νεκρονομικόν" και ασχολούνται περισσότερο μ' αυτό και με τις διάφορες "γνήσιες εκδόσεις" του παρά με το κυρίως έργο του μεγάλου αυτού συγγραφέα...
Δεν έχει τύχει να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο που αναφέρεις Απέριττε των εκδόσεων Κάκτος, αλλά σίγουρα, ο Lovecraft δεν εξαντλείται εκεί...Αλλά αυτό κι εσύ το γνωρίζεις πολύ καλά...![]()
ΥΓ : Έχω τη βεβαιότητα ότι έχει ξανασυζητηθεί το θέμα...Σίγουρα έχω συμμετάσχει σε θέματα περί Lovecraft στο παρελθόν...Αλλά, λίγος ακόμη δεν βλάπτει...![]()
![]()

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=2666
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1634
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=750
Το Νεκρονομικό έχει κυκλοφορήσει πριν χρόνια από τις εκδόσεις Κάκτος.
Το έχω, το έχω διαβάσει, για το αν λειτουργούν αγαπητέ silverlegend δεν μπορώ να βοηθήσω μια και ούτε πίτουρο θέλω να γίνω, ούτε τροφή της οποιαδήποτε δαιμονικής κόττας.
Η ενασχόληση με τον αποκρυφισμό είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται με τον τρόπο που διαβάζουμε τον τσελεμεντέ.
"Καλή η συνταγή, λες να είναι νόστιμο το γλυκό?"

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Κάποια στιγμή που θα έχω περισσότερο χρόνο ή θα το κάνω θέμα ή θα σας διηγηθώ μέσα απο αυτό το τόπικ μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που μου είχε πει ο πατέρας μου σχετικά με ένα βιβλίο...
Φιλικά...
Oculatis Abis (Φεύγεις οξυδερκής)
Ο ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ...
"ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ" (Δυστυχώς...)
για το βιβλίο που αναφέρεσαι αγαπητέ Απέριττε ομολογώ πως δεν έχω προσωπική γνώμη... όμως θα ήθελα να σταθώ σε κάτι άλλο που είπες:
quote:
Όταν διάβασα αυτό το βίβλίο αυτό που με συνάρπασε παρότι με τρόμαξε πάρα πολύ ήταν η εισαγωγή του, η οποία υποτίθεται ήταν γραμμένη απο τον τρελό άραβα και η οποία περιέγραφε την πορεία του στα σκοτεινά μονοπάτια της πανάρχαιας γνώσης και σε περιοχές που το μυαλό του ανθρώπου είναι πολύ δύσκολο να αντέξει και να βγει απο εκεί αλώβητο.
Νομίζω ότι ήταν απο τα συγκλονιστικότερα και πιο σκοτεινά κείμενα που έχω διαβάσει. Σε υπέβαλε σε απίστευτο βαθμό.
Όταν τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου αν και γνώριζα ότι κατά μεγάλο ποσοστό έπρεπε να είναι ψεύτικο, η διάθεσή μου ήταν περίεργη. Το τοποθέτησα στην βιβλιοθήκη μου απο την οποιά όμως μετά απο λίγο καιρό το πέταξα αφου το κατέστρεψα γιατί άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα πράγματα. Δεν θέλω να πω ότι ντε και καλά έφταιγε το βιβλίο. Ίσως να έφταιγε το ίδιο το μυαλό μου το οποίο είχε επηρεαστεί απο το κείμενο αυτό. Είτε όμως έτσι είτε αλλοιώς έκρινα ότι το καταραμένο αυτό βιβλίο το οποίο είχε επηρεάσει τόσο πολύ την σκέψη μου έπρεπε να το εξαφανίσω όπως και έκανα.
Δεν ξέρω γιατί τα θυμήθηκα απόψε όλα αυτά. ΄Ισως με επηρέασε το θέμα για την σολομωνική το οποίο κοίταξα λίγο απόψε.
Αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι κάποια πράγματα όταν αρχίσουν και μας επηρεάζουν περίεργα πρέπει να τα προσέξουμε και ίσως να βρούμε τρόπο να τα βγάλουμε απο την πραγματικότητά μας.
η αλήθεια είναι πως, για μένα τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να "φορτώνουμε" την πραγματικότητα μας με οτιδήποτε αρνητικό...
όπως είπες και ο ίδιος το βιβλίο σε είχε υποβάλει ιδιαίτερα και σίγουρα σ'αυτό είχε παίξει ρόλο όχι μόνο το ίδιο το βιβλίο αλλά και οι αναφορές του Lovecraft σε αυτό... καθώς και οι θρύλοι που το συνοδεύουν έκτοτε...
ξέρεις, για μένα, ο συνδυασμός της σκέψης με το συναίσθημα είναι η βάση για την "εκδήλωση" διάφορων φαινομένων που πολύ συχνά συγκαταλέγονται στον όρο Μαγεία... αδίκως το θεωρούμε κάτι μετά-φυσικό γιατί οι περισσότεροι το κάνουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, απλά χωρίς να έχουμε συνείδηση του τι κάνουμε και εξ'αυτού χωρίς να μπορούμε να το ελέγξουμε και να το κατευθύνουμε κατάλληλα...
το ίδιο το βιβλίο λοιπόν, πολύ αμφιβάλλω αν πράγματι περιέχει οτιδήποτε με ουσιαστική βαρύτητα αλλά... είχε τα δύο εκείνα στοιχεία (σκέψη και συναίσθημα) που οδήγησαν στο να συμβούν διάφορα πράγματα...
είναι πολύ δύσκολο, συνήθως, να μπορέσουμε να διακρίνουμε πότε κάτι συμβαίνει γιατί το έχουμε "ελκύσει" εμείς οι ίδιοι και πότε κάτι τέτοιο γίνεται χωρίς τη δική μας συμμετοχή...
όμως συμφωνώ απόλυτα σε κάτι... δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβαρύνουμε το υποσυνείδητο μας με εικόνες και σκέψεις που πιθανόν να λειτουργήσουν αρνητικά... αυτός είναι και ο λόγος που πολύ σπάνια πια βλέπω ταινίες ή διαβάζω βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία του τρόμου... έτσι κι αλλιώς δεν με τρομάζουν και το μόνο που καταφέρνω (όταν το κάνω) είναι να ενισχύω εκείνες τις "καταθέσεις" μνήμης μέσα στον εγκέφαλο μου, οι οποίες σε δεδομένη στιγμή θα λειτουργήσουν κάτω από ένα μοτίβο που δεν θα έχω επιλέξει και δεν θα μου είναι ευχάριστο...
μ'αυτό φυσικά, δεν εννοώ πως πρέπει να το ρίξουμε όλοι σε αναγνώσματα ελαφρού περιεχομένου αλλά νομίζω πως υπάρχουν αρκετά πραγματικά θέματα εσωτερικής κατεύθυνσης με αρνητική χροιά για να ασχοληθεί κανείς, ώστε να προστρέχουμε και στα φανταστικά... ειδικά μάλιστα για νεαρότερες ηλικίες που δεν έχουν αναπτύξει εκείνη την κριτική ικανότητα που μπορεί εύκολα να κατατάξει κάτι στο χώρο της φαντασίας και να μην το συγχέει με το πραγματικό...
το τι είναι βέβαια πραγματικό είναι από μόνο του ένα τεράστιο κεφάλαιο συζήτησης...
Galadriel

για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος
Ο πιο ενδιαφέρον τόμος κατά την γνώμη μου είναι ο δεύτερος ο οποίος τιτλοφορείται «ΝΤΑΓΚΟΝ» (εκ του ομώνυμου διηγήματος) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ορισμένες πρώιμες ιστορίες που έγραψε ο συγγραφέας σε νεανική ηλικία (υποδεικνύοντας από νωρίς το συγγραφικό του ταλέντο) αλλά και την ολοκληρωμένη πραγματεία - διατριβή του με τίτλο «Ο Υπερφυσικός Τρόμος στην Λογοτεχνία» δημοσιευθείσα τμηματικά σε περιοδικά της εποχής.
Διαβάζοντας την εν λόγο διατριβή μπορείς να διακρίνεις, πέραν της άκρος ενδιαφέρουσας αναδρομής που κάνει ο Lovecraft στις ρίζες της «μακάβριας» λογοτεχνίας από την αρχαιότητα ως την εποχή του, διάφορα αρχέτυπα τα οποία ύστερα και αυτός με την σειρά του χρησιμοποιεί σε ορισμένες ιστορίες του.
Έτσι στην σελίδα 534 (Χ.Φ. ΛΑΒΚΡΑΦΤ, ΝΤΑΓΚΟΝ, ΑΠΑΝΤΑ 2, ΚΑΚΤΟΣ, 1990, Μετάφραση από το “OMNIBUS 2 DAGON”) διαβάζουμε δια χειρός Lovecraft πως: «Πολύ γνήσιο, αλλά όχι χωρίς την τυπική υπερβολή του 1890 είναι το είδος τρόμου στην πρώιμη δουλεία του Ρόμπερτ Γ. Τσάμπερς, που είναι γνωστός για προϊόντος μιας εντελώς διαφορετικής ποιότητας. «Ο Βασιλείας με τα Κίτρινα». Μια σειρά από αόριστα συνδεδεμένες μικρές ιστορίες, έχοντας ως υπόβαθρο ένα τερατώδες και απαγορευμένο βιβλίο του οποίου το διάβασμα φέρνει φόβο, τρέλα και τραγωδίες με φαντάσματα, φτάνει σε αξιοσημείωτα ύψη κοσμικού φόβου[..]»
Πράγμα που υποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι ρίζες του «Λαβκράφτιου Νεκρονομικού» δέχονται έντονες επιρροές ή αν θέλετε ανάγονται στις «αόριστα συνδεδεμένες μικρές ιστορίες» του «Βασιλείας με τα Κίτρινα» από τον προγενέστερο συγγραφέα «Ρόμπερτ Γ. Τσάμπερς» ο οποίος κατά τον Lovecraft επηρεάζεται και αυτός με την σειρά του από τα προγενέστερα διηγήματα της Ντυ Μωριέ..
Αυτή μάλιστα η μαρτυρία του Lovecraft στην πλήρη της έκταση (Νεκρονομικόν<-Λάβκραφτ<-Βασιλείας με τα Κίτρινα<-Τσάμπερς<-Ντυ Μωριέ) συνήθως αποσιωπάται ή παρουσιάζεται αποσπασματικά από τις επιτομές διαφόρων γνωστών συγγραφέων και ερευνητών πάνω στο θέμα.
Καθώς προτιμούν να παραθέτουν υποτιθέμενες πληροφορίες για το «Νεκρονομικό» αντλώντας τις από την φανταστική λογοτεχνία του συγγραφέως (δηλαδή από διηγήματα ή αλληλογραφία προς θαυμαστές ή φίλους του κτλ.) ο οποίος σε αυτές μπορεί να ομιλεί μεν, περί του «Ρόμπερτ Γ. Τσάμπερς» με αναφορές παράλληλα όμως στο υποτιθέμενο πανεπιστήμιο Μισκατόνικ ή σε άλλα ορόσημα του λογοτεχνικού του συστήματος.
Κατά αυτό τον τρόπο λοιπόν ο Lovecraft μεγάλη μαεστρία μετατρέπει ουσιαστικά τον «Ρόμπερτ Γ. Τσάμπερς» σε τμήμα της φανταστικής λογοτεχνίας του
Παράλληλα, οι ερευνητές αυτοί αποφεύγουν οιανδήποτε αναφορά στην προαναφερθείσα καθαρά επιστημονική και ιστορική πραγματεία του συγγραφέως για τον «Υπερφυσικό Τρόμο στην Λογοτεχνία» που με τόσο πάθος υπηρέτησε καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ζωής του .. άραγε γιατί; ![]()
Edited by - XD on 21/03/2006 10:19:19
quote:Απέριττος
Για όσους έχουν διαβάσει Lovecraft, γνωρίζουν ότι είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέως ο οποίος έχει ασχοληθεί με την φανταστική λογοτεχνία (γοτθικός τρόμος) και έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη μυθολογία του φανταστικού μέσα απο το έργο του.
Η λεγόμενη μυθολογία Κθούλου για όσους γνωρίζουν είναι απο τις πιο τρομακτικές και πιο συναρπαστικές που έχουν καταγραφεί στον τομέα του παράξενου.
διαβασα ό,τι εχει μεταφραστει απο τα βιβλια του, και μαλιστα σε πολυ μικροτερη ηλικια.
αν και φαν του λογοτεχνικου ειδους, (και πρωτιστως της επιστημονικης φαντασιας) δεν τον θεωρησα ποτε κατι το ιδιαιτερο και μαλιστα ειναι νομιζω και λιγο χοντροκομενος - χρειαζομαι λεπτοτερες αποχρωσεις του "τρομου" για να τον απολαυσω... ![]()
quote:Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι απλά ένα δημιούργημα του συγγραφέα ο οποίος συχνά πυκνά αναφέρεται μέσα απο το έργο του στους Μεγάλους Παλαιούς (θεούς) οι οποίοι είναι φορείς απίστευτου τρόμου και κακίας.
ειναι δημιουργημα του συγγραφεως φιλτατε!
και μαλιστα βασιστηκε στον φοβο που κουβαλαμε ως θηλαστικα στο μαζικο ασυνειδητο μας για τους τεραστιους θηρευτες που υπηρχαν καποτε, ακομη και για τους δεινοσαυρους, για να φτιαξει τα καλαμαροχταποδα του τρομακτικα.
παρεπιπτοντως οι μορφες του πλαγκτον, των εντομων και λοιπων μορφων ζωης ειδωμένες μεσα απο το μικροσκοπιο ειναι πολυ πιο τρομακτικες απο τα τερατα του όποιου Lovecraft.
τωρα ελπιζω να μην εθιξα τα θρησκευτικα πιστευω των οπαδων των μεγαλων παλαιων επειδη τους αποκαλεσα καλαμαροχταποδα και φαω κανα μπαν σαν τον ντιμκαρ... ![]()
quote:Πάρα πολλές ταινίες έχουν γυριστεί, οι οποίες ήταν βασισμένες πάνω σε δικές του ιστορίες με τελευταία και πολύ χαρακτηριστική μια ταινία του Κάρπεντερ η οποία είχε προβληθεί πριν μερικά χρόνια και λεγόταν "Στο στόμα της τρέλας" (In the mouth of madness).
καταπληκτικη ταινια!
αλλά το μονο που χρησιμοποιησε ηταν οτι ο ηρωας συγγραφεας εγραφε σαν τον Lovecraft.
κατα τα άλλα επαιζε με την συνειδηση της πραγματικοτητας κι αυτο την εκανε τοσο ενδιαφερουσα ταινια.
quote:Υπάρχει απο την άλλη μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων ανάμεσά τους και διάσημοι αποκρυφιστές που πιστεύουν ότι το έργο του Λάβκραφτ βασίζεται σε μια πανάρχαιη εσωτερική παράδοση, η οποία είναι υπαρκτή και στην οποία είναι μυημένη μια πολύ κλειστή και σκοτεινή ομάδα αποκρυφιστών που σαν στόχο τους έχουν την επαναφορά στο δικό μας επίπεδο πραγματικότητας, των Μεγάλων Παλαιών Θεών.
λες να μου την πεσουν οι οπαδοι επειδη ειπα τα καλαμαροχταποδα, καλαμαροχταποδα?
δε θελω να φανω αγενης, αλλά αυτα μου ακουγονται πολυ κουλά ρε παιδια...
quote:Αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι κάποια πράγματα όταν αρχίσουν και μας επηρεάζουν περίεργα πρέπει να τα προσέξουμε και ίσως να βρούμε τρόπο να τα βγάλουμε απο την πραγματικότητά μας.
εγω λεω και ξαναλεω οτι εμεις δημιουργουμε την πραγματικοτητα μας.
αν μας αρεσουν τα καλαμαροχταποδα, τα βαζουμε μεσα σε αυτην - εγω συνηθως τα βαζω στα καρβουνα. ![]()
ΥΓ. εχω ξαναγινει κακος στο παρελθον για το ιδιο θεμα, αλλά απλα αυτη ειναι η γνωμη μου.
την καλημερα μου παιδια!

EΓΩ είμαι λάτρης και πιστός του Κθούλου και των Μεγάλων Παλαιών!!! Οπότε : γιατί ΡΕ JbG είπες τα καλαμαροχτάπ... ε, τους Μεγάλους Παλαιούς καλαμαροχτάποδα;
Προσέβαλες τα θρησκευτικά μου πιστεύω και απαιτώ να σε ταίσουμε στα καλαμαροχτάπ... ε τους Μεγάλους Παλαιούς!!!
Δημήτρης
dim.kar
Eίπαν: "το αναρχοκουμμούνι ο dim.kar ... να ξέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος ΦΑΣΙΣΤΑΣ από όλους όσους έχω δεί"
by Peronosporos
Τhanks!!!
quote:
χρειαζομαι λεπτοτερες αποχρωσεις του "τρομου" για να τον απολαυσω...
Κοίτα να δεις που ακριβώς ΑΥΤΟ θα έλεγα ότι είναι πως μου αρέσει στον Lovecraft, Jonnie...![]()
![]()
Ίσως όμως--λέω ίσως, γιατί μέχρις ενός σημείου, γούστα είναι αυτά...
--ευθύνεται κι αυτό :
quote:
διαβασα ό,τι εχει μεταφραστει απο τα βιβλια του
Δεν ξέρω αν έχει διαβάσει κανείς τα πρωτότυπα του Lovecraft, πάντως, η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για μια ιδιότυπη περίπτωση έργων...Αν γενικώς λέμε ότι η μετάφραση αλλοιώνει το πρωτότυπο, στον Lovecraft η αίσθησή μου είναι ότι το "καταστρέφει"...
. Ίσως απλά ευθύνονται οι κακές ελληνικές μεταφράσεις (για να εκφράσω κι άλλο ένα παράπονο), ίσως η γλώσσα που χρησιμοποιεί, δεν ξέρω, πάντως αυτή την αίσθηση μου αφήνει η μετάφραση. Πχ έτυχε πρόσφατα να διαβάσω σε μετάφραση το "At the mountains of madness" και, σας προειδοποιώ, ΜΗΝ το δοκιμάσετε! Απλά δεν "καταπινόταν" το κείμενο (ενώ το αντίστοιχο αγγλικό με είχε καθηλώσει με την ατμόσφαιρά του).
quote:
αν μας αρεσουν τα καλαμαροχταποδα, τα βαζουμε μεσα σε αυτην - εγω συνηθως τα βαζω στα καρβουνα.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

Edited by - durden_alie on 21/03/2006 13:27:45

![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

quote:
Καλημέρα σε όλους ΕΚΤΟΣ από το JbG!!!EΓΩ είμαι λάτρης και πιστός του Κθούλου και των Μεγάλων Παλαιών!!! Οπότε : γιατί ΡΕ JbG είπες τα καλαμαροχτάπ... ε, τους Μεγάλους Παλαιούς καλαμαροχτάποδα;
Προσέβαλες τα θρησκευτικά μου πιστεύω και απαιτώ να σε ταίσουμε στα καλαμαροχτάπ... ε τους Μεγάλους Παλαιούς!!!
Δημήτρης
dim.kar
το ηξερα αχρειε!
γι αυτο τους αφησες απ οξω τοτε (γιου νοου χουεν) ![]()

quote:Δηλαδή αγαπητέ Τζόννυ υπαινισεσαι ότι το πρώτο (χαβανέζικο καλαμαράκι) μοιάζει με το δεύτερο (Νυαρλαθοτέπ)????
απ ο,τι βλεπω το δευτερο (το καλαμαροχταποδο) τοχουν ριξει ηδη στα καρβουνα! ![]()
να υποθεσω την παρουσια ουζου ή ρακης στα περιχωρα?
μεσα και γω, με τον Νυαρλαθοτέπη!

βρε παιδια,
δεν ξερω αλλα δεν μου αρεσει ο τροπος γραφης του λαβκραφτ....
ολα απεριγραπτα τα περιγραφει. απεριγραπτο το ενα, απεριγραπτο το αλλο, απεριγραπτο το τριτο. και τι μανια αυτη με τα νηστισιμα...
σαμπως δεν γνωριζουμε πια, οτι υπαρχουν καλαμαρια και χταποδια γιγαντες στα βαθη των ωκεανων???
θα ελεγα οτι τον βρισκω μαλλον κουραστικο. για μενα ο Νο 1 συγγραφεας τρομου του περασμενου και του τωρινου αιωνα ειναι ο Κινγκ.
ορεξη να χετε να διαγραφετε :)
πές τα χρυσόστομε! (σιγά μη βαρέσετε πολύ οι υπόλοιποι...)
κι εγώ πάντως δεν είμαι του απεριγράπτου... ο Κινγκ μου πάει καλύτερα...
και αμάν πια μ'αυτό το Νεκρονομικόν...έσπευσαν αμέσως οι "έξυπνοι" και έστησαν ολόκληρη φάμπρικα επάνω του...
(μη βαράτε είπαμε!)
Galadriel

για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος
quote:
για μενα ο Νο 1 συγγραφεας τρομου του περασμενου και του τωρινου αιωνα ειναι ο Κινγκ.
Βέβαια...Ο King θα είχε πολλά να πει πάνω σ' αυτό, αν δούμε τι έγραψε ο ίδιος για τον H.P.Lovecraft :
He struck with the most force, and I still think, for all his
shortcomings, he is the best writer of horror fiction that America has yet produced
![]()
Αλλά είπαμε : Περί ορέξεως, ουδείς λόγος ! ![]()
![]()

quote:
ξέρω αν έχει διαβάσει κανείς τα πρωτότυπα του Lovecraft, πάντως, η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για μια ιδιότυπη περίπτωση έργων...Αν γενικώς λέμε ότι η μετάφραση αλλοιώνει το πρωτότυπο, στον Lovecraft η αίσθησή μου είναι ότι το "καταστρέφει".... Ίσως απλά ευθύνονται οι κακές ελληνικές μεταφράσεις (για να εκφράσω κι άλλο ένα παράπονο), ίσως η γλώσσα που χρησιμοποιεί, δεν ξέρω, πάντως αυτή την αίσθηση μου αφήνει η μετάφραση
Οι ελληνικές μεταφράσεις, στην πλειοψηφία τους, το λιγότερο που μπορούν να χαρακτηριστούν είναι απαράδεκτες. Ο Λαβκραφτ>Λόβεκραφτ, ο Κθούλου>Κθούχθλου, haunter of the dark>KYNΗΓΟΣ του σκότους!!!κλπκλπκλπ, άντε βγάλε άκρη.
Όσο για το Νεκρονομικόν, ας δούμε τι λέει και ο ίδιος ο Λάβκραφτ
"Ο χαρακτήρας του τρελού Άραβα Αμπντούλ Αλχαζρέντ είναι φανταστικός...Αμπντούλ Αλχαζρέντ είναι ένα ψευδώνυμο που υιοθέτησα όταν ήμουν περίπου περίπου πέντε χρονών, ξετρελαμένος με τις Αραβικές Νύχτες(Χίλιες και Μία Νύχτες)".
Χ.Φ.Λάβκραφτ, επιστολή προς Φρανκ Μπέλκναπ Λονγκ, 1921
Χ.Λαβκραφτ

και Στηβεν Κίνγκ

quote:
Οι ελληνικές μεταφράσεις, στην πλειοψηφία τους, το λιγότερο που μπορούν να χαρακτηριστούν είναι απαράδεκτες.
Αυτό ξαναπέστο, φίλε μου DAGON! ![]()
Πάντως πιστεύω πως το Νεκρονομικόν δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο...
Και πιστεύω πως σημασία έχει να καταλάβει κάποιος γιατί θα διάβαζε το βιβλίο αυτό.
Για να περάσει την ώρα του ή έστω από περιέργεια ή για να.... ![]()

In anticipation of my resurrection...
M.A.B.