- ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΠΛΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ? - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
διαφωνώ με την άποψη ότι οι πολιτικοί μας είναι ανίκανοι, διότι είναι, κατά κάποιον τρόπο, απαλακτική.
Πιστεύω ότι είναι ικανότατοι, πανέξυπνοι (τουλάχιστον αυτοί που εναλλάσονται στην εξουσία) και επιτυγχάνουν στο έπακρο, το στόχο τους.
Αυτός είναι ο στόχος τους, και μέχρι εμείς να το δούμε αυτοί θα μας αξίζουν.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
europaios2
-ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΛΩΝΩΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ!
Το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με την ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία. Δεν είναι γενική συζήτηση περί παιδείας γι'αυτό δεν θίγονται και τα υπόλοιπα θέματα της παιδείας.
quote:
europaios2
-ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ! ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! ΔΕ ΤΟ ΘΙΞΑΤΕ ΚΑΝ!
Και το ρόλο τους και τις διαδικασίες με τις οποίες τοποθετούνται και το ρόλο των προϊσταμένων εκπαίδευσης και τις ικανότητες των Συντονιστών Εκπαίδευσης του εξωτερικού και γενικά των στελεχών της Εκπαίδευσης.
quote:
europaios2
-ΕΠΕΙΔΗ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.....ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!
Θα διευκόλυνε ίσως τη συζήτηση αν μας έδινες μια ιδέα για το είδος της υπηρεσίας που ασκείς στο Υπουργείο Παιδείας. Είσαι εκπαιδευτικός; Διοικητικός; Γιατί και η Security που κάθεται στην πύλη του Υπουργείου Παιδείας σ'αυτό ανήκει αλλά έχει μαύρα μεσάνυχτα για τα θέματα της παιδείας.
quote:
europaios2
-Ε! ΝΑ! ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΣΑ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ!
-(ΔΕ ΜΑΣΑΩ!) ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕ ΤΑ ΡΩΤΑΤΕ ΑΥΤΑ? ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ!
-Ε! ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΓΩ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΟΡΙΑ ΜΟΥ!
Για κάθε μέρα που περνάει ο σύμβουλος εκτός του γραφείου αμοίβεται επιπλέον με το ποσό των 92 ευρώ (μέχρι 10 μέρες το μήνα) συν τα έξοδα μετακίνησης. Αυτό χοντρικά μας κάνει 920 ευρώ επιπλέον καθαρά το μήνα, που σημαίνει ένας ακόμη μισθός. Κανείς σύμβουλος λοιπόν δεν θα το θεωρούσε ταλαιπωρία, πολύ δε περισσότερο κανείς σύμβουλος δεν θα έπαιρνε τηλέφωνο μια διεύθυνση ή ένα Γραφείο εκπαίδευσης να ρωτήσει πόσα σχολεία έχει. Κι αυτό γιατί οι περιφέρειες των Γραφείων Εκπαίδευσης και των Συμβούλων είναι διαφορετικές και δεν συμπίπτουν.
Θεωρώ τον παραπάνω διάλογο μάλλον ότι κινείται στη σφαίρα του φανταστικού.

macedon
Εμείς μεγαλώσαμε με ένα συντηριτικό εκπαιδευτικό σύστημα βασισμένο στα εθνικά και χριστιανικά ιδεώδη - καλώς ή κακώς αυτό ήτανε...
Τα παιδιά μας (και μιλάω ως πατέρας παιδιού που τώρα είναι 13 μηνών), σίγουρα θα βρούνε μπροστά τους ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Θεωρώ όμως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αναλάβουμε πλέον ως γονείς έαν πολύ πιο ενεργητικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Θυμάμαι τον ρόλο τον γονιών μου, να κρατάνε το βιβλίο για να τους παπαγαλίσω το μάθημα - άντε και καμμιά βοήθεια στα μαθηματικά από τον πατέρα μου.....
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει όμως. Δεν βλέπω την ώρα να μοιράζομαι ώρες με το παιδί μου (εύχομαι να έχω καί άλλα στο μέλλον) και να πλουτίζουμε τις γνώσεις μας από το internet πάνω σε ιστορικά θέματα, πάνω σε θέματα περιβάλοντος, ενδεχωμένως φιλοσοφικά, ακόμα και θρησκευτικά... Θέλω το παιδί μου να είναι ανεξάρτητο στο θέμα της εκπαίδευσης, να μαθαίνει να αναζητάει πηγές και να κάνει συγκρίσεις... Να ξέρει γεωγραφία, είναι τρομερό πόσο αγεωγράφητα είναι τα σημερινά παιδιά.... Τι πιο ωραίο να κάνεις την γεωγραφία παιχνίδι με το παιδί σου (είχα μια τόμπολα θυμάμαι με τις περιοχές της Ελλάδας - ξέρετε πόσο με βοήθησε ?
)
Από την άλλη, η γνώση του 15χρονου που ακούει τον δάσκαλο να αραδιάζει παπαριές, δεν χρειάζεται να του βγει μπούμεραγκ. Θα πρέπει να μάθουνε τα παιδιά πως η γνώση αποτελεί πλέον προνόμοιο. Δυστυχώς "το σύστημα" θέλει μια κοινωνία που να μην σκέφτεται, μια κοινωνία με ανούσιες ανησυχίες. Η γνώση λοιπόν θα είναι η άμυνα των παιδιών μας προς το σύστημα. Θα είναι σαν την γνώση πολεμικών τεχνών πχ, οι περισσότεροι γνώστες των τεχνών αυτών δεν κάνουνε άσκοπη χρήση. Ένα έξυπνο παιδί θα πρέπει να καταλάβει λοιπόν πως δεν υπάρχει λόγος να ξεφτιλήσει τον καθηγητή του, άμα το παίρνει θα κάνει έναν υγειή αντίλογο, κάπου όμως θα πρέπει να σταματήσει. Άμα το βιβλίο γράφει "Α", πρέπει στο διαγώνισμα να γράψει΄"Α", όχι "Ω"... Ευχή μου είναι αυτά τα σοφά παιδιά, στο μέλλον να αναλάβουνε τις τύχες της κοινωνίας μας και τότε θα αρχίσουνε οι αλλαγές....
Μπορεί και να είναι και ουτοπικά όλα αυτά, σε αυτά ελπίζω πάντως....
Edited by - KERRY KING on 19/10/2007 11:02:21
-ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ 4-6 ΝΟΜΟΙ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ. ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΕΥΘΗΝΣΗ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΟΜΩΣ πχ. Η ΑΤΤΙΚΗ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ.
-ΚΑΘΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ!
-ΓΡΑΦΕΙΑ, ΔΙΕΥΘΗΝΣΕΙΣ, ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ! ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ!
-ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ! ΟΜΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΧΡΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΥΟΥΝ ΕΤΣΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΠΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΟΓΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ! ΠΑΛΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ....ΠΑΛΙΑ ΟΜΩΣ! ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ!
-ΤΩΡΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΝΟΜΟ Η ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ! ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΓΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ. ΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΓΑΛΙΚΩΝ π.χ. ΘΑ ΠΙΑΝΕΙ 2-3 ΝΟΜΟΥΣ. ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΠΡΙΜ! Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ! ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΛΟΓΩ ΓΙΑ ΤΑ 92 ΕΥΡΩ!
-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΗΣΑΝ ΜΗΝΕΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΔΙΕΥΘΗΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ!
-ΕΝΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ! ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ! ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! Ο ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΦΑΝΗΣ.
-ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ! ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ? ΜΑΝΤΕΨΕ ΤΟ ΦΙΛΕ macedon!
-KAI ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙΚΕΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ! ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΛΑ! ΕΝΑ ΚΟΥΪΖ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΕΣΕΝΑ! ΠΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΗΡΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ***!
-Υ.Γ. ΟΙ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΗ Η ΑΠΟΨΗ? ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ? ΦΥΣΙΚΟΙ? ΑΣΤΟΝΟΜΟΙ? ΠΟΛΙΤΚΟΙ? ΘΡΗΣΚΙΟΛΟΓΟΙ? ΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ? ΜΑΛΟΝ ΑΤΥΧΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ!
-ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΙΟΣ ΝΑ ΕΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΟΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ?
-ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΜΠΩ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΒΛΕΠΑ! ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΙΛΕ macedon!
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
--ΚΑΫΜΕΝΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!
19/10/2007
europaios2
quote:
europaios2
quote:
europaios2
ΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΓΑΛΙΚΩΝ π.χ. ΘΑ ΠΙΑΝΕΙ 2-3 ΝΟΜΟΥΣ. ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΠΡΙΜ! Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ! ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΛΟΓΩ ΓΙΑ ΤΑ 92 ΕΥΡΩ!
Εσύ μπορεί να μην βλέπεις το λόγο για την καταβολή της εκτός έδρας αποζημίωσης, αλλά το βλέπει ο νόμος και συγκεκριμένα ο Ν.2685/99 που στο πρώτο άρθρο ορίζει σαν έδρα της υπηρεσίας την πόλη (και όχι το νομό) που εδρεύει η υπηρεσία. Αν λοιπόν ο σύμβουλος ή ο προϊστάμενος μετακινηθεί σε διπλανή πόλη για εκτέλεση υπηρεσίας, ακόμη κι αν είναι 5 λεπτά από την πόλη του, δικαιούται ημερήσια αποζημίωση σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο.
quote:
europaios2
KAI ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙΚΕΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ! ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΛΑ! ΕΝΑ ΚΟΥΪΖ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΕΣΕΝΑ! ΠΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΗΡΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ****
Ομολογώ πως οι γνώσεις μου για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας δεν φτάνουν τόσο μακριά. Περιμένω να μας διαφωτίσεις με το σημαντικό αυτό στοιχείο, παραθέτοντας φυσικά και τις αποδείξεις.
quote:
europaios2
ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ! ΠΟΣΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ***!
Τώρα πραγματικά με κατατρόπωσες. Ιδέα δεν έχω. Τη Ρεγκούση την είχα καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό μου, αλλά, να σου πω την αμαρτία μου, ποτέ δεν τη ρώτησα για το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως για την ενημέρωσή σου, ο Υπουργός δεν επεμβαίνει στην έγκριση ή απόρριψη του περιεχομένου ενός βιβλίου. Είναι δουλειά του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα τακτικά μέλη του οποίου είναι ισόβια και δεν εξαρτώνται από πολιτικές τοποθετήσεις.
quote:
europaios2
Υ.Γ. ΟΙ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΗ Η ΑΠΟΨΗ? ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ? ΦΥΣΙΚΟΙ? ΑΣΤΟΝΟΜΟΙ? ΠΟΛΙΤΚΟΙ? ΘΡΗΣΚΙΟΛΟΓΟΙ? ΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ? ΜΑΛΟΝ ΑΤΥΧΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ!
Δεν είπα ότι δεν έχουν γνώμη και άποψη. Είπα ότι δεν έχουν γνώση. Γνώμη και άποψη μπορεί να έχει ο καθένας. Αν δεν τη στηρίζει σε γνώση, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται.

macedon
Edited by - europaios2 on 19/10/2007 20:18:29
-ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΒΕΒΑΙΑΟΤΗΤΑ.
-ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!
-ΟΜΩΣ ΜΑΛΟΝ ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΞΕΙ ΤΟ ΠΡΙΜ ΤΩΝ 92 ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ!
-ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΠΛΑΝΗ ΠΟΛΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΤΟΥ! ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΗΣΕΙ ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 2-3 ΕΥΡΩ!
------ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑ! ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΓΚΟΥΣΗ! ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ!
----ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΩ ΛΟΙΠΟΝ! ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!
- ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!. ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΕΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΧΟΥΝ ΟΛΑ ΓΑΡΑΜΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ! ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 1/3 ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ!
--ΟΙ ΔΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΥΡΕΤΟΔΩΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ.............ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ! ΤΟ ΤΙ ΠΑΝΥΓΙΡΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΤΟ ΤΙ ΚΛΕΨΙΜΟ! ΤΟ ΤΙ ΑΛΗΤΕΙΑ! ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΝΕΤΑ! Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ. ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΖΗΛΟ! ΕΤΣΙ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
-------.........ΚΑΠΙΟΣ ΤΗΝ ΕΒΑΛΕ ΕΚΕΙ ΤΗ ΡΕΓΚΟΥΣΗ.............ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ......ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΚΥΡΙΑ ΡΕΓΚΟΥΣΗ.......... ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ!
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
--ΚΑΫΜΕΝΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!
quote:
Θεωρώ όμως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αναλάβουμε πλέον ως γονείς έαν πολύ πιο ενεργητικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Θυμάμαι τον ρόλο τον γονιών μου, να κρατάνε το βιβλίο για να τους παπαγαλίσω το μάθημα - άντε και καμμιά βοήθεια στα μαθηματικά από τον πατέρα μου.....
Αυτό είναι σίγουρο φίλε, αλλά δε γινόταν αλλιώς. Δεν γνωρίζω για τους δικούς γονείς, συγκεκριμένα, όμως η πλειοψηφία των γονιών, τότε, ήταν στοιχειώδους μόρφωσης και αν...
Τι άλλο να έκαναν οι φουκαράδες μέσα στην αγωνία τους για καλλίτερο «αύριο» των παιδιών τους, μέσω των γραμμάτων;
Εγώ που, μάλλον, είμαι πιο παληός από εσένα, έτρωγα και ξύλο, στο σχολείο.
quote:
Δεν βλέπω την ώρα να μοιράζομαι ώρες με το παιδί μου (εύχομαι να έχω καί άλλα στο μέλλον) και να πλουτίζουμε τις γνώσεις μας από το internet πάνω σε ιστορικά θέματα, πάνω σε θέματα περιβάλοντος, ενδεχωμένως φιλοσοφικά, ακόμα και θρησκευτικά... Θέλω το παιδί μου να είναι ανεξάρτητο στο θέμα της εκπαίδευσης, να μαθαίνει να αναζητάει πηγές και να κάνει συγκρίσεις...
Σου εύχομαι όλ’ αυτά τα σωστά που σχεδιάζεις να κάνεις με το παιδάκι σου, να έχεις την υπομονή, το χρόνο και το κουράγιο να τα εφαρμόσεις.
Πίστεψέ με, επειδή το έχω περάσει το στάδιο, χρειάζεται πολύ κι απ’ τα τρία.
quote:
Μπορεί και να είναι και ουτοπικά όλα αυτά, σε αυτά ελπίζω πάντως....
Σίγουρα δεν είναι ουτοπία ούτε ακατόρθωτο, απλά θέλει μεγάλη προσπάθεια απ’ το γονιό, επειδή είναι απελπιστικά μόνος σ’ αυτό και απαιτεί προσοχή και τεχνικές εφαρμογής, ανάλογες με την ηλικία του παιδιού.
Πιστεύω πως όλοι οι σκεπτόμενοι, το θέλουν και ελπίζουν σ’ αυτό.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
europaios2
-ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ.
-ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΒΕΒΑΙΑΟΤΗΤΑ.
Εφαρμόζεται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους εκδίδεται έγκριση μετακίνησης. Διοικητικός είσαι, διάβασε το νόμο και σταμάτα να λες ό,τι σου κατέβει.
quote:
europaios2
ΟΜΩΣ ΜΑΛΟΝ ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΞΕΙ ΤΟ ΠΡΙΜ ΤΩΝ 92 ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ!
Το "πριμ" όπως το ονομάζεις ονομάζεται "ημερήσια αποζημίωση για μετακίνηση εκτός έδρας" και χρειάζεται (για κάθε μετακίνηση) προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου. Τα οδοιπορικά χρειάζονται απλά μια πάγια εντολή (π.χ. τοποθέτηση από τον προϊστάμενο).
quote:
europaios2
ΚΑΠΙΟΣ ΤΗΝ ΕΒΑΛΕ ΕΚΕΙ ΤΗ ΡΕΓΚΟΥΣΗ
Δεν την έβαλε κανείς. Οι Πανεπιστημιακοί δεν διορίζονται από την (εκάστοτε) Κυβέρνηση.
quote:
europaios2
Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ. ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΖΗΛΟ!
Οι Πανεπιστημιακοί δεν διορίζονται από την (εκάστοτε) Κυβέρνηση. Εκλέγονται από το συμβούλιο των καθηγητών στη θέση του Επίκουρου και από εκεί και πέρα κρίνονται όταν υπάρξει κενή θέση σε παραπάνω βαθμίδα.
Πάντως φίλε μου, θεωρώ πως είσαι ένα καλό παράδειγμα για τους λόγους που νοσεί η διοίκηση της Παιδείας.
1. Είσαι διοικητικός αλλά δεν γνωρίζεις ούτε τα βασικά για τη διοίκηση της εκπαίδευσης.Παρ'όλα αυτά τα ξέρεις όλα αλλά δεν ξέρεις τίποτε.
2. Είσαι του Υπουργείου Παιδείας αλλά η ορθογραφία σου βγάζει μάτια.
3. Φταίνε όλοι οι άλλοι, αλλά όχι εμείς.
4. Εκφέρεις γνώμη για πράγματα και καταστάσεις που αγνοείς παντελώς.
5. Θίγεις πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να έχεις καμία απόδειξη. Με άλλα λόγια συκοφαντείς ασύστολα.
Για να μη δικαιώσω και τον KERRY περί μπόρας, απλά ήθελα να κάνω αυτές τις επισημάνσεις. Η παρέμβασή μου και η προσπάθεια διαλόγου (λέμε τώρα) σταματάει εδώ.

macedon
Να τονίσω ότι δεν μιλάμε κομματικά, μπορούμε να κρίνουμε τα κακώς κείμενα, με φιλοσοφικό τρόπο.
Συν τοις άλλοις δεν μας ενδιαφέρουν τα κοτσουμπολιά προσωπικών σχέσεων, στα δημόσια πρόσωπα αλλά κατά πόσο αξίζουν εκεί που βρίσκονται.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
To μήνυμα αφαιρέθηκε γιατί ήταν πανομοιότυπο
του παραπάνω.

Και με την ευκαιρία να διορθώσω ένα λάθος που έκανα απαντώντας στο μήνυμα του europaios2 και παρασυρόμενος από το λόγο του: Ρεπούση είναι το όνομα της καθηγήτριας της Ιστορίας, όχι Ρεγκούση.

macedon
Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και το Internet μέσω του οποίου η μετάδοση γνώσεων μπορεί να γίνει κι εύκολα αλλά και σε ένα ικανοποιητικό βαθμό.
Φυσικά, αν κάποιος θέλει να μπαίνει στο Διαδίκτυο μόνο για να παίζει 10 ώρες rpg και τίποτα άλλο, θα κάνει κάτι τέτοιο.
Όποιος θέλει να ψάξει για πληροφορίες και γνώσεις, θα βρει.
Εάν ένα παιδί στα 15 του έχει αποκτήσει ένα μεγάλο αριθμό γνώσεων - τουλάχιστον σχετικά με τα όσα μαθαίνει στο σχολείο - θα έχει και την διάκριση να καταλάβει τι διαβάζει από το βιβλίο, αν αυτό που μαθαίνει είναι σωστό ή όχι, πόσο επιζήμιο είναι το φαινόμενο της παπαγαλίας αλλά θα έχει αποκτήσει και την ικανότητα να αναπτύσσει την κριτική του σκέψη με τρόπο συνδυαστικό και συνθετικό.
Βέβαια στα διαγωνίσματα και στις εξετάσεις θα πρέπει να γράψει αυτό που απαιτούν από αυτό να γράψει.
Όμως είναι εύκολο να αλλάξει και το ίδιο το σύστημα παιδείας στην χώρα μας?
Πόσα φροντιστήρια υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας σχεδόν?
Ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών του Λυκείου - ειδικά στις δύο τελευταίες τάξεις - πηγαίνει φροντιστήριο για τα μαθήματα της κατεύθυνσης που ακολουθεί καθώς και για κάποια μαθήματα της γενικής παιδείας.
Αν αλλάξει η παιδεία σε τέτοιο βαθμό που να μην είναι απαραίτητη η παραπαιδεία, θα πληγούν πάρα πολλά συμφέροντα.
Οπότε αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται, πολλά παιδιά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν από το σχολείο στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών κι από εκεί στο φροντιστήριο για τα μαθήματα του σχολείου και το βράδυ θα γυρίζουν σπίτι τους για να πέσουν ξερά στο κρεβάτι.
Αλήθεια, να υπάρχουν άραγε φροντιστήρια σε πολλές άλλες χώρες ή να έχουμε τα πρωτεία και σ' αυτό![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
Αλήθεια, να υπάρχουν άραγε φροντιστήρια σε πολλές άλλες χώρες ή να έχουμε τα πρωτεία και σ' αυτό
Ω μα και φυσικά τα έχουμε.

Προσωπικά , όπως εχω γράψει , ευτύχισα να έχω φωτισμένους καθηγητές , οι οποίοι μας τόνιζαν εκτός μαθήματος ότι η αλήθεια βρίσκεται έξω από το σχολικό βιβλίο .
quote:
Φυσικά, αν κάποιος θέλει να μπαίνει στο Διαδίκτυο μόνο για να παίζει 10 ώρες rpg και τίποτα άλλο, θα κάνει κάτι τέτοιο.
Όποιος θέλει να ψάξει για πληροφορίες και γνώσεις, θα βρει.
Πολύ σωστά!Δεν έχω παιδί αλλά έχω ανιψιά.Ίσως να είναι και στον άνθρωπο η δίψα για γνώση.Όσο και αν πιέζω την μικρή να διαβάσει κάποιο βιβλίο μυθολογίας(που είναι και σαν παραμυθάκι
Και συμφωνώ και με τον KERRY KING,γιατί αυτή η ρημαδογεωγραφία είναι τόσο δύσκολο να την μάθει κανείς;γιατί την σκοτώνουν κάθε μέρα;πρόσφατα άκουσα από 30χρονη κοπέλα,στέλεχος επιχείρησης και αριστούχο της ΑΣΣΟΕ,να λέει ότι ο Καιάδας ήταν στην..Αίγυπτο!!!
Πέρυσι,με την προβολή της ταινίας "300" άρχισαν κάποιοι να αναρωτιούνται αν η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ή όχι!!Κοινώς,υπάρχουν άνθρωποι ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ κατα τ'άλλα,που νομίζουν ότι οι περσικοί ήταν μύθος!!!
quote:Καλε εδώ υπάρχουν πλέον φροντιστήρια και για το Γυμνάσιο!!!
Ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών του Λυκείου - ειδικά στις δύο τελευταίες τάξεις - πηγαίνει φροντιστήριο για τα μαθήματα της κατεύθυνσης που ακολουθεί καθώς και για κάποια μαθήματα της γενικής παιδείας.
Και ναι,είναι θλιβερό αλλά εμείς έχουμε τα πρωτεία στην παραπαιδεία...

καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη
Στο κομμάτι που αναφέρεις...
quote:
Αυτό είναι σίγουρο φίλε, αλλά δε γινόταν αλλιώς. Δεν γνωρίζω για τους δικούς γονείς, συγκεκριμένα, όμως η πλειοψηφία των γονιών, τότε, ήταν στοιχειώδους μόρφωσης και αν...
Τι άλλο να έκαναν οι φουκαράδες μέσα στην αγωνία τους για καλλίτερο «αύριο» των παιδιών τους, μέσω των γραμμάτων;
Εγώ που, μάλλον, είμαι πιο παληός από εσένα, έτρωγα και ξύλο, στο σχολείο.
... είχα την τύχη να έχω γονείς υψηλού μορφωτικού επιπέδου, παρ'ολ'αυτά η παπαγαλία πήγαινε σύννεφο.... Δεν θα ξεχάσω πως οι περισσότερες "επεμβάσεις" τους ήτανε για λέξεις που παράλειπα....
Πάντως ξύλο έχω φάει κι εγώ, ειδικά στην τρίτη δημοτικού είχα φάει αρκετά χαστούκια... Ήμουνα και κωλόπαιδο βέβαια, πάντως εμένα άμα επαιδευτικός σηκώσει χέρι στο παιδί μου, μάλλον θα του το σπάσω....
Πάλι θα επικαλεστώ την προσωπική μου εμπειρία, όπου μπήκα σε ΤΕΙ χωρίς να έχω κάνει μία ώρα φροντιστήριο στην ζωή μου. Χάρη στο απίστευτο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, έγραψα στα μαθήματα της δέσμης κάτω από την βάση (πλην της έκθεσης που πήρα 12) και επειδή έγραψα ειδικό μάθημα 18, διπλασιάστηκε ο συντελεστής και μπήκα.
Που θέλω να καταλήξω.... Έβλεπα και άκουγα όλους τους συμμαθητές μου να έχουνε μπλέξει στην μάστιγα των φροντιστηρίων. Άκουγα για απίστευτα ποσά που χάλαγαν οι γονείς τους κάθε χρόνο σε αυτά - κατά τ'άλλα έχουμε δωρεάν παιδεία. Με την απλή μου λογική, δεν πρόκειται να δεχτώ το παιδί μου να μπλέξει σε αυτόν τον ιστό. Πιστεύω πως απαλλάσοντας το παιδί μου από αυτό το άγχος, θα δει την γνώση από άλλο πρίσμα. Ελευθερωμένο από τον βραχνά αυτό πιστεύω να εκτιμήσει την γνώση ως εφόδιο για την ζωή του και ως άλλο ένα "οπλο" επιβίωσης στην συνεχώς κατρακυλιώμενη κοινωνία που ζούμε. Παράλληλα, απαλλαγμένη η οικογένειά μου από ένα τέτοιο οικονομικό βάρος (πόσο είναι επί την ευκαιρία ???) θα μπορούσε αυτό το ποσό να το διαθέσει κάπως διαφορετικά - είτε με απ'ευθείας σπουδές στο εξωτερικό ή σε κάποια εξιδεικευμένη σχολή (ανάλογα και με την κλίση που θα έχει πάρει το παιδί), ή έστω και σαν μια οικονομική βοήθεια για την απαρχή μιας δικής του δουλειάς....
Λέμε τώρα.....
Πάντως το μόνο που έχω να πω είναι πως κάνω μια αξιόλογη καριέρα σε ένα αντικείμενο άσχετο με τις σπουδές μου, έβγαλα 4η δέσμη και δεν έχω ιδέα τι είναι ολοκλήρωμα (το οποίο βέβαια θεωρώ ελάχιστο μπροστά στο εκπληκτικό που ανάφερε η maraki8 για τον Καιάδα) και από την παπαγαλία που έκανα, δεν μου έχει μείνει απολύτως τίποτα στην μνήμη. Μόνο από ιστορία και γεωγραφία έχω κρατήσει πληροφορίες, γιατί απλά είναι αντικείμενα τα οποία μου αρέσουν. Πάντως αν για κάτι μετανοιώνω, είναι που έχω ξεχάσει το συντακτικό.....
για να μπαίνουμε σιγά-σιγά στο θέμα, θα παραθέσω κάποια αποσπάσματα, από μηνύματά μου, στο θέμα «Υβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία» στην κατηγορία «Μύθος και θρησκεία», απ’ όπου ξεκίνησε η συζήτηση του παρόντος θέματος.
Σε σχέση με την πλαστή ιστορία:
"Τώρα, γίνεται για να περιοριστεί η σκέψη;
Για να χτυπηθεί ο Ελληνισμός και ότι αντιπροσωπεύει;
Γι΄αυτά και για άλλα ακόμη;"
"Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν πολλές ιστορίες ή πολλά γεγονότα που να αφορούν σε κάθε μια ιστορική στιγμή."
Σε σχέση με την εξωσχολική γνώση:
"Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος να καταλήξει ο καθένας σε αντικειμενικά και σωστά συμπεράσματα για τα ιστορικά γεγονότα, είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας.
Να ενημερωθεί από όσο το δυνατόν, περισσότερες πηγές και να προσπαθήσει να αντιληφθεί το ύφος ή ακόμη και τις τυχόν «επιδιώξεις» του ιστορικού, ερμηνεύοντας τον τρόπο και το ύφος που περιγράφει, καθώς και τις πηγές του.
Πιστεύω ότι υπάρχει μέσα μας ο μηχανισμός που ξεχωρίζει την ήρα απ’ το σιτάρι, ο οποίος βέβαια, δεν είναι άμοιρος του ήδη διαμορφωμένου σκεπτικού μας και των αντιλήψεων μας, οι οποίες κάπως έτσι έχουν διαμορφωθεί.
Άλλωστε γι' αυτό υπάρχουν και οι εκδοχές, όπως και υποστηρικτές κάθε μιας απ' αυτές."
Σε σχέση με το ρόλο του δασκάλου:
"Νομίζω ότι ο δάσκαλος πρέπει να καθοδηγεί το κάθε παιδί με βάση την αντιληπτικότητά του, σε σχέση με την αφομοίωση της ύλης και να το διευκολύνει σε σχέση μ’ αυτήν.
Ρόλος που δεν μπορεί να καταργηθεί, κατά την άποψή μου.
Τώρα το πόσο ο δάσκαλος είναι ελεύθερος να το κάνει αυτό, είναι άλλο θέμα, διότι προσωπικά δε ξέρω ούτε τα προβλήματα του κλάδου ούτε σε τι σχοινί καλείται να ισορροπεί ο κάθε εκπαιδευτικός μέσα στην αίθουσα."
"Πάντως γνωρίζω ότι οι πραγματικοί δάσκαλοι, που σέβονται το λειτουργικό τους ρόλο, αντιμετωπίζουν διλήμματα..."
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ