ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Είναι η αφή του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ θαύμα; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Είναι η αφή του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ θαύμα; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

O Pisteuon30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
O PisteuonΝέο Μέλος
29/10/2003, 02:11:59
Αλλά μου έχει μείνη απορία που δεν έχει απαντηθεί:Τα γένια του παππά στα Ιεροσόλυμα γιατί δεν καίγονται με το 'Αγιο φως ? (δεκτές μόνο σοβαρές και αποδεδειγμένες και τεκμηριωμένες επιστημονικά από άτομο που έχει επισκεφτεί τον ναό της Αναστάσεως την ημέρα του Αγίου φωτός απαντήσεις -όλες οι άλλες όπως είναι προφανές είναι απάτη-)
Μην νομίζετε ότι δεν είμαι δεκτικός σε απαντήσεις. Άμα μου φέρετε αποδείξεις τότε ίσως αναθεωρήσω τις απόψεις μου αλλιώς ίσχυει το πρώτο:Γιατί σας καίει τόσο πολύ φοβάστε μήπως και είναι όλα αλήθεια άρα πρέπει να αλλάξετε τρόπο ζωής ή άμα δεν θέλετε θα πρέπει συνέχεια να νοιώθετε ένοχος και αμαρτωλός ? Ε όχι ο Χριστιανισμός δεν είναι καταπιεστικός ούτε ενοχλητικός είναι ελευθερία όποιος θέλει έρχεται.

beyondΜέλος
29/10/2003, 07:04:52
MA ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ..\
ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΩΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣΤΕΙΟ ?
ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΟΜΑΔΕΣ ? ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ?
ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ?
ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ?
ΛΕΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΟΛΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΝΑ ΕΙΠΕ,ΑΑ ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΩ ΤΟ ΦΩΣ ,ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ..
ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ?
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ?
ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ,ΑΛΛΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ ?

29/10/2003, 09:54:06
Pisteuon....τέκνο του Αβραάμ απο την Ούρ των ΜΑΓΩΝ, νομίζω ΟΤΙ ΣΕ ΕΧΕΙ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΣΟΒΑΡΑ!

Ποτάμια σταματάνε (!), ψωμιά φουσκώνουνε (!!), φωτιές και λαμπάδες αυτοαναφλέγονται και ενδεχομένως να......πετάει και κανένας γαϊδαρος!!!!! ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑΣ ΣΑΣ!

Αρκεί να είσαι............ «πιστός». (δηλαδή τυφλός και πρόβατο!)

Όσο για τις δήθεν πηγές που παραθέτεις, έχω απαντήσει ΕΚΤΕΝΕΣΤΑΤΑ παλαιότερα: είναι ΟΛΑ κατασκευάσματα του 9ου και 11ου αιώνα (μχ!) τα οποία προέρχονται απο ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. Κανένας σοβαρός μελετητής ΔΕΝ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΟΥ. ΧΩΝΕΨΕ ΤΟ!!!

Ο «ΙΗΣΟΥΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΑΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΗΝ (θεμιτό) ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΑΣ. Όσο «γνήσια» είναι η «ιερά σινδόνη» που πουλήσατε στα πρόβατα σας για αρκετούς αιώνες, άλλο τόσο είναι και τα «στοιχεία» που κόπτεσαι.

Επομένως, ασε τους αλαλαγμούς θρησκοληψίας που σε έχουνε διαβρώσει κατα μέρος και......ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ. Εδώ δέν μιλάς με πρόβατα κατηχητικού. Το πιάνεις?

Για να ενημερωθείς όμως και λίγο καλύτερα για το ΠΩΣ το φτιάξανε το παραμύθι, διάβασε ΜΙΑ απο τις πηγές που υφαρπάξανε οι «πατέρες» και οι «αγιοι»!

Η λατρεία του Μίθρα…..

να «υπενθυμίσουμε» στους ένθερμους οπαδούς της Κωνσταντίνειας Χριστολογίας ορισμένα δρώμενα που ελάμβαναν χώρα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ΠΡΙΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΟΥΝΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΕ ΧΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑ…..

Η πρώτη ιστορικά βεβαιωμένη ένδειξη της λατρείας του Θεού Μίθρα ανάγεται στον 14ο αιώνα π.χ. και το τελευταίο χειρόγραφο όπου γίνεται λόγος για τον Μίθρα στον δυτικό κόσμο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Η εξαφάνιση της λατρείας του συμπίπτει (?) με τα μέτρα ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ (ΡΩΜΑΙΟΙ) ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ, ύστερα από (Θεϊκές!) υποδείξεις των πατέρων της Εκκλησίας (επίσης Ρωμαίοι!) εναντίον οποιουδήποτε δεν ήταν χριστιανός και μάλιστα ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ! (όχι παίζουμε)

Η λατρεία του Μίθρα είχε εισαχθεί επίσημα στη Ρώμη το 181π.χ. και στη συνέχεια κέρδισε την αυτοκρατορική εύνοια. Ο Κόμμοδος, ο Διοκλητιανός, ο Γαλέριος, ο Λύκινος, ο Ιουλιανός, ο Αυρήλιος, όλοι αυτοί υπήρξαν θερμοί λάτρεις του Μίθρα. Βεβαίως λάτρης του Μίθρα ήτανε ΚΑΙ Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΟΥ «ΕΝ ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ» ΜΕΓΑΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ!

Η γέννηση του Μίθρα εορτάζονταν για αιώνες στην αυτοκρατορία ΣΤΙΣ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ……

Ο Μίθρας γεννήθηκε ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ. Στη γέννηση του ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΒΟΣΚΟΙ. Ήταν ο Θεϊκός τοξότης που σκοτώνει με τα βέλη του τα όντα του Κακού.

Κατά την τελετουργία ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ ΤΟΥ ΜΙΘΡΑ συναντάμε την παρακάτω εκπληκτική φράση: «Αυτός που δεν θα φάει από το σώμα μου και δεν θα πιει από το αίμα μου έτσι ώστε να ταυτιστεί μαζί μου και εγώ μαζί του, δεν θα λάβει την Σωτηρία…(Martin Vermaseren «Μίθρας» σελ.86)

ΜΑΓΟΙ ήρθαν από μακριά και προσκύνησαν το Θεϊκό βρέφος κατά την γέννηση του. Οι μάγοι προσκύνησαν τον Μίθρα ως ιερείς του Ζαρατούστρα διότι ο Μίθρας ήταν η ενσάρκωση του Ζαρατούστρα. (δηλαδή είναι Ο ΕΝΣΑΡΚΩΜΕΝΟΣ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ…..)
Επίσης, ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ και ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΛΗΣΤΕΣ. Την τρίτη ημέρα ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ……

Όταν οι χριστιανοί της Κωνσταντίνειας Χριστολογίας άρχισαν να ανακαλύπτουν τα κείμενα της μιθραϊκής θρησκείας ΕΞΟΡΓΙΣΤΗΚΑΝ! (…τι άλλο να έκαμναν δηλαδή?)
ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ Ο ΤΕΡΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ: Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ (!) ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΩΔΙΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ!!!!!!!!!!!!! (έχετε φαντασία μπαγάσες!)

Οι «σύγχρονοι Τρτυλιανοί» του τύπου pisteuon κτλ. διακηρύττουνε σήμερα τα ίδια: ….προ Χριστού χριστιανοί, 5000 χρόνια πριν χριστιανοί, Έλληνες γράψανε την Π.Διαθήκη, και γενικά ΟΤΙ ΤΡΑΒΑΕΙ Η ΟΡΕΞΗ ΣΑΣ!

Αν στην παραπάνω σάλτσα προσθέσετε και λίγα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ……έχετε περίπου την ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!

pisteuon, φάε εσύ φίλε μου το συνοθύλευμα που προσκυνάς και άσε τους άλλους να βρούνε τον δρόμο προς ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΡΕΤΗ ΖΩΗ.

Shalom!

hrismigΜέλος
29/10/2003, 10:04:54
quote:

...Τα γένια του παππά στα Ιεροσόλυμα γιατί δεν καίγονται με το 'Αγιο φως ? (δεκτές μόνο σοβαρές και αποδεδειγμένες και τεκμηριωμένες επιστημονικά από άτομο που έχει επισκεφτεί τον ναό της Αναστάσεως την ημέρα του Αγίου φωτός απαντήσεις -όλες οι άλλες όπως είναι προφανές είναι απάτη-)

Με έκανες και γέλασα πάλι...σε καλό σου!!!
Σιγά μην βρείς σοβαρότητα από τύπους σαν τον Σβάμπε...Σιγά μην μας πεις ότι περιμένεις και απαντήσεις!!!.
Μπορεί το θέμα μας να είναι το "Άγιο Φως" αλλά εμείς ξέρουμε για τον ΜΙΘΡΑ...θες;;;
Άντε να σου πούμε και για την Αγία Ελένη κομμάτι.
Αλλά ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΡΩΤΑΣ!!!!! (Άστα φίλε μου...ΚΑΙΝΕ!!!)

29/10/2003, 10:40:42
hrismig, τέκνο του Αβραάμ!

Βλέπω...δέν χάνεις ευκαιρία πονηρούλη! Όταν μεγαλώσεις θα γίνεις μεγάλη μάρκα μπαγάσα!

Ρε πάρτο χαμπάρι: το παραμύθι σας ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ! Πέρασαν οι καιροί όπου ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ όποιος τολμούσε να μεταφράσει την Βίβλο σας (το "σας", σχήμα λόγου δηλαδή!). Σήμερα ο κοσμάκης διαβάζει και ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΑ.

Τί να κάνουμε, δέν μπορέσατε να διατηρήσετε τον πολυπόθητο βυζαντινό σας μεσαίωνα....

Όσο για τον Μίθρα και αυτά που ΔΕΝ θέλετε να διαβάζετε, τα παραθέτω φίλτατο πρόβατο ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ.

Τώρα, εάν για σας οι παραπομπές.....ιστορικών δεδομένων (!) του τύπου "Ο Ιορδάνης σταματάει....και το ψωμί φουσκώνει χωρίς μαγιά" είναι σοβαρή συζήτηση....ας είναι!

Μόνο με....ψωμιά που φουσκώνουνε χωρίς μαγιά θα μπορούσες hrismig να συντηρήσεις την φούσκα που έχετε ως "Θρησκεία"!!

....φάτε ρε έναν "σοβαρό"!!

29/10/2003, 14:58:23
quote:

Skrpina & hrismig, ή hrismig & AION, ή Skorpina & ABBΑΣ, ή...........ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!!!!

Πάντως, δέν λέω, καταφέρνετε και εξασφαλίζετε μία συνοχή (μιάς και οι "απαντήσεις" σας δέν διαφέρουνε και καθόλου..) στην "πνευματική" σας ομάδα, η οποία σας εξασφαλίζει και περαιτέρω δυνάμεις για...τον αγώνα κατα των πλανεμένων!

Εάν βέβαια διαβάσει κανείς έστω και για λίγα λεπτά π.χ. την ιστοσελίδα που μελετά μανιωδώς η κατα τα άλλα συμπαθέστατη Skorpina, έ...δέν θέλει και πολύ για να καταλάβεις ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ...

Ας είναι, η λανθάνουσα γλώσσα λέει ως συνήθως την αλήθεια:
Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.......

Τα ρέστα μου φίλε... ουδέν σχόλιο (τι να κάνω! δεν μπόρεσα να αντισταθώ!) Πάντως ακόμα ψάχνω να βρω το θαύμα!!

--Je^3--

hrismigΜέλος
29/10/2003, 16:00:15
quote:

Όσο για τον Μίθρα και αυτά που ΔΕΝ θέλετε να διαβάζετε, τα παραθέτω φίλτατο πρόβατο ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ.

Εξηγεί ο Μιθριδατισμός για το Άγιο Φως;;; Ρε τι μαθαίνει κανείς την σήμερον ημέρα!

Μή μου πεις ότι έχει σχέση και η Αγία Ελένη με το θέμα μας;;; Γιατί αυτό δεν θα το αντέξω!

Λοιπόν Σβάμπε θα σου προτείνω τρία επαγγέλματα στα οποία θα έχεις σίγουρη επιτυχία: Δικηγόρος, Δημοσιογράφος, Πολιτικός...

Φιλική συμβουλή: Με ότι και να ασχολήσε σήμερα ΑΛΛΑΞΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!!! Θα γίνεις πλούσιος και θα χτίσεις έναν ναό να έρχεται ο κόσμος να του εξηγείς ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΕΚΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!!!

Σε νοιάζομαι βρε ατιμούλη

29/10/2003, 17:26:52
hrismig!! hrismig!! hrismig!!
(υποκλίνομαι στο...μεγαλείο σου!)

Να σε ευχαριστήσω για τις επαγγελματικές σου παραινέσεις (!), αν και δέν έπεσες και πολύ έξω (μα...καλά, ΚΑΙ αυτό το κατάλαβες!!).

Και τώρα πρέπει να "υπερασπίζομαι" τους πελάτες μου απο τα "κακά παιδιά", να ενημερώνω για τα νέα δρώμενα και να "πνίγω" τις στημένες ειδήσεις, καθώς και να δίνω όραμα και προοπτική για τις μελλοντικές κινήσεις. Κάπως έτσι.

Όσο για τον ναό που υπαινίσσεσαι, ναί αξίζει να αγωνιστεί κανείς φίλτατε. Να αγωνισθεί για έναν ΝΕΟ ναό γνώσης και ελευθερίας, που θα ανοίξει τα μάτια στον κοσμάκη και θα του μάθει ότι τα ασιατικά παραμύθια ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ.

Να του μάθει ότι απο αυτό το συγκεκριμένο δόγμα (με την μορφή που έχει σήμερα) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ. Ότι είχε να δώσει, το έδωσε!

Νά'σαι καλά ρε μπαγάσα!

29/10/2003, 19:33:56
quote:
Το πρόσφορο πως φουσκώνει χωρίς μαγιά μόνο με το σταύρωμα ? και το προζύμι με τοΝ Αγιασμό ?

και τον κουτσό που πήγε να προσκυνήσει στην Παναγιά της Τήνου και του φυτρώσανε πόδια που το βάζεις? Αυτό κι αν ήταν θαύμα...

"Τάδε έφη Avallon"
fokaiasΜέλος
29/10/2003, 19:47:42
ΕΛ

Παρουσίασα τις πηγές , σχετικά με αυτά που με ρώτησες, τώρα το πώς θα τις κρίνει ο καθένας είναι δικό του θέμα.

Λόγω το ότι δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, και να δίνω απαντήσεις που έχω ξαναδώσει, αν διάβαζες ίσως πιο προσεχτικά ………...

Από εκεί και πέρα κάποιες τελευταίες διευκρινήσεις.

Ο Εφραίμ τέλεσε Πατριάρχης από το 1766 – 1771 μ.Χ. Έργα του Πατριάρχη εξέδωσε ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης το 1768.

Ο Νικηφόρος Θεοτόκης δεν ήταν Ρώσος αλλά Έλληνας. Αλλά βλέπεις δεχόμαστε μόνο την μαρτυρία του Ρώσου Ηγούμενου …..
Η πυρίτιδα δεν παίζει μόνη της, αλλά αυταναφλέγεται με την κατάλληλη διεργασία. Τρίψιμο ή χτύπημα .

Ποιος άλλος εκτός από τον Πατριάρχη, έχει το δικαίωμα να εμφανίσει το Άγιο Φως;
Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι να εμφανίζει το Φως μόνο ο Ορθόδοξος Πατριάρχης και κανένας άλλος. Ο οποίος την εποχή την εποχή που ο Καθολικός Πατριάρχης βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ αυτός είχε έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Συνεπώς ελλείψει Ορθόδοξου Πατριάρχη ουδείς Ορθόδοξος άρα ….. Καθολικός ή οτιδήποτε άλλο.

Όσο για την κολώνα, έχω δώσει απάντηση.