- Η φιλοσοφία του Επίκτητου (Σειρά Γνώσης) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
Το έχω μπροστά μου. Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα".Θα σου αρέσει σίγουρα φίλε μου !!!
Άμα σου πω Θωθ ότι από το βιβλίο τoυ Πελεγρινη "Οι μάγοι της φιλοσοφίας" γνώρισα για πρώτη φορά τον Πλωτίνο...?
Ε από τότε φαντάζεσαι την συνεχεια…
![]()
![]()

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
quote:
Άμα σου πω Θωθ ότι από το βιβλίο τoυ Πελεγρινη "Οι μάγοι της φιλοσοφίας" γνώρισα για πρώτη φορά τον Πλωτίνο...?
Ε από τότε φαντάζεσαι την συνεχεια…
Ώστε από αυτόν έμαθες το γενεαλογικό σου δέντρο; ![]()
Ε, τότε είναι κάτι σαν νονός για σένα !!!
Τυχερέ θα σου φέρει και λαμπάδα το Πάσχα ![]()
Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ “ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΣΜΟΣ”
Αυτές οι αιτίες που μπορούν να καταστρέψουν την φιλοσοφική εργασία μας είναι όχι μόνο οι, εμφανώς, υλιστικές επιθυμίες αλλά και κάποιες που, σήμερα, θα λέγαμε “μικροαστικές”:
“Να θυμάσαι ότι δεν είναι μόνο η επιθυμία για αξιώματα και πλούτη που ταπεινώνει τους ανθρώπους και τους υποτάσσει σε άλλους, αλλά και η επιθυμία για ησυχία, ελεύθερο χρόνο, ταξίδια, μόρφωση”. Δ/δ,1.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Γι’ αυτό και η άσκηση της φιλοσοφίας πρέπει να είναι καθημερινή και αμείωτη. Το κύριο εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια είναι η αναβλητικότητα:
“Αλλά τώρα, όταν λες:
- “Από αύριο θα προσέχω”, να ξέρεις ότι λές:
- “Σήμερα θα είμαι αδιάντροπος, παράκαιρος, κακός, είναι στην δικαιοδοσία των άλλων να με λυπήσουν. Σήμερα θα οργιστώ, θα φθονήσω.”
Κοίτα πόσα κακά συσσωρεύεις πάνω σου.
Αν, όμως, είναι καλό για εσένα να προσέξεις αύριο, πόσο καλύτερο είναι σήμερα. Αν αύριο σε συμφέρει να προσέξεις, πολύ περισσότερο σε συμφέρει σήμερα, ώστε και αύριο να μπορείς να κάνεις το ίδιο και να μην το αναβάλλεις για μεθαύριο. Δ/ιβ,19-20.
Στο επόμενο θα μπούμε στην Ενότητα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Είμαι ένα "τρυφερό πόδι" των Φόρουμς του Εσοτέρικα.
Δεν ξέρετε πόσο χάρηκα, όταν σε μια τυχαία αναζήτηση μου στο ίντερνετ για θέματα που αφορούσαν τη μουσική, οι μηχανές μου έδωσαν κάποιο φόρουμ από αυτή τη σελίδα. Από τότε παρακολουθούσα αρκετά συχνά τα άρθρα, αλλά δεν είχα δώσει προσοχή στον τομέα των Φόρουμς μέχρι πρόσφατα. Η δουλειά που έχει γίνει σε όλους τους τομείς είναι πολύ καλή, και συγχαρητήρια σε αυτούς που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν αυτόν το δικτυακό τόπο.
Διάλεξα αυτό το φόρουμ, γιατί ο Επίκτητος είναι ένας από τους αγαπημένους μου φιλοσόφους. Ίσως γιατί, από όσους έχω διαβάσει, είναι ο πιο πρακτικός και κατανοητός, αν και έζησε 1900 χρόνια πριν.
Περιμένω ανυπόμονα τη συνέχεια του Τόπικ. Να είστε καλά.
The "green horn", illidan stormrage
quote:
Ε, τότε είναι κάτι σαν νονός για σένα !!! Τυχερέ θα σου φέρει και λαμπάδα το Πάσχα
Ζηλεύω, επιθυμώ και εγώ λαμπάδα από το νονό του Πλωτίνου! Χλωμό το βλέπω. Θα πάω να αγοράσω μια με την υπογραφή του.![]()
quote:
“Να θυμάσαι ότι δεν είναι μόνο η επιθυμία για αξιώματα και πλούτη που ταπεινώνει τους ανθρώπους και τους υποτάσσει σε άλλους, αλλά και η επιθυμία για ησυχία, ελεύθερο χρόνο, ταξίδια, μόρφωση”. Δ/δ,1.
Δηλαδή κάθε επιθυμία είναι αρνητική για τον Επίκτητο; Υπάρχει άραγε κάτι άλλο που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην επιθυμία ;
Καλώς ήλθες illidian stormrage και καλό ταξίδι να έχουμε σ’ αυτή τη θάλασσα των γνώσεων.
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να σε βοηθήσει αυτή η κοινότητα και να βοηθήσεις κι εσύ αυτήν την κοινότητα να κάνουμε κάτι καλό στον χώρο του ελληνικού Ιντερνετ.
Καλή συνέχεια... ![]()

quote:
Δηλαδή κάθε επιθυμία είναι αρνητική για τον Επίκτητο; Υπάρχει άραγε κάτι άλλο που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην επιθυμία ;
Οτιδήποτε παρεμβάλλεται στην ελεύθερη προαίρεση του φιλοσόφου είναι ένα εμπόδιο. Και οι επιθυμίες όταν γίνονται προσκολλήσεις σκλαβώνουν την συνείδηση. Αυτό είναι ένα γνωστό θέμα όχι μόνο στην στωική φιλοσοφία αλλά γενικότερα στην παραδοσιακή φιλοσοφία.
Η επιθυμία για ελευθερία από αυτό που περιορίζει την ψυχή, είναι η ανώτατη επιθυμία και πρέπει να της αποδίδεται προτεραιότητα.
Στην συνέχεια θα δούμε ξανά το ζήτημα και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κι άλλες όψεις του...

quote:
Και οι επιθυμίες όταν γίνονται προσκολλήσεις σκλαβώνουν την συνείδηση.
Φίλτατε thoth. Δεν μπορούσε να διατυπωθεί καλύτερα.
Ζήσε τη στιγμή!
Θα ήθελα κι εγώ να ανοίξω κάποιο τόπικ συζήτησης, αλλά ο μόνος μου ενδοιασμός είναι η νεότητά μου σ' αυτό τον τόπο. Τι λέτε, θα ήταν καλό ένα τόπικ, για τα μορφογενετικά πεδία και τον R. Sheldrake? ( Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ καλό βιβλίο )
Και για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας, που είναι ο Επίκτητος, παραθέτω στη συνέχεια έναν από τους αγαπημένους μου διαλόγους - παραδείγματα, τα οποία χρησιμοποιούσε αρκετά συχνά ο Επίκτητος στη διδασκαλία του.
"Όταν ο Βεσπασιανός, έστειλε μήνυμα στο Πρίσκο τον Ελούδιο να μην πάει στη σύγκλητο, εκείνος απάντησε:
- Είναι στο χέρι σου να μη με αφήσεις να είμαι συγκλητικός. Για όσο όμως είμαι, πρέπει να πηγαίνω.
- Πήγαινε, αλλά όταν μπεις μέσα, μη μιλήσεις.
- Μη με ρωτάς και δεν θα μιλήσω.
- Αλλά είμαι όμως υποχρεωμένος να σε ρωτήσω.
- Τότε κι εγώ πρέπει να πω αυτό που μου φαίνεται δίκαιο.
- Αν όμως το πεις, θα σε σκοτώσω.
- Πότε λοιπόν σου είπα ότι είμαι αθάνατος; Κι εσύ θα κάνεις το δικό σου, κι εγώ το δικό μου. Δική σου υπόθεση είναι να με σκοτώσεις, ενώ δική μου να πεθάνω χωρίς να τρέμω. Δική σου να με εξορίσεις, και δική μου να φύγω χωρίς λύπη"
Ένα παρόμοιο ήθος με τους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς δηλαδή. :)
quote:
Ένα παρόμοιο ήθος με τους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς δηλαδή. :)
Βεβαίως, βεβαίως. Όλοι τους Επίκτητο διαβάζουν. ![]()
quote:
Θα ήθελα κι εγώ να ανοίξω κάποιο τόπικ συζήτησης, αλλά ο μόνος μου ενδοιασμός είναι η νεότητά μου σ' αυτό τον τόπο. Τι λέτε, θα ήταν καλό ένα τόπικ, για τα μορφογενετικά πεδία και τον R. Sheldrake? Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ καλό βιβλίο )
Και το ρωτάς; Είναι από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες που τολμάει να ερευνήσει εκεί που δεν ερευνούν άλλοι.
Θα ήταν πολύ καλό να μας πεις κάποια πράγματα για την έρευνά του, πάνω στα μορφογενετικά πεδία.
Δεν μου είπες από που πήρες το username σου, είναι μυστικό;

Είναι η οργή της καταιγίδας ( Stormrage ). Το μικρό μου όνομα είναι Ill-i-dan, δηλαδή αυτός που είναι άρρωστος με τα Νταν ( Του Ταεκ-Βον-Ντο ). Just Kiddin'. Κάτι σαν τον Μοναχό στο Mean Machine, για όποιον το έχει δει.
Επειδή μου αρέσει εξίσου να κάνω χιούμορ, αλλά και να μην ξεφεύγω από το θέμα, θα σας πω και έναν άλλο λόγο για τον οποίο μου αρέσει ο επίκτητος. Είναι ο μοναδικός φιλόσοφος, που γέλασα καθώς διάβαζα τις διδασκαλίες του ( ειδικά στο σημείο που έφερνε ως αντιπαράδειγμα κάποιον που ξεχνά να... σκουπίσει τη μύτη του ). Πιστεύω πως το χιούμορ δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή μας, και πως ο δρόμος της εσωτερικής αναζήτησης δεν ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς που το πρόσωπό τους έχει μόνιμα χαραγμένη επάνω του την έκφραση της... δυσκοιλιότητας.
quote:
Θα ήθελα κι εγώ να ανοίξω κάποιο τόπικ συζήτησης, αλλά ο μόνος μου ενδοιασμός είναι η νεότητά μου σ' αυτό τον τόπο. Τι λέτε, θα ήταν καλό ένα τόπικ, για τα μορφογενετικά πεδία και τον R. Sheldrake? Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ καλό βιβλίο )
Άνοιξε το τοπικ, και εγώ είμαι εδώ. Τώρα διαβάζω το βιβλίο του (το πρώτο που κυκλοφόρησε στα Ελληνικά) και θα εχουμε πολλά να πούμε.
Και στο θέμα μας. Παραθέτω από το Εγχειρίδιο:
"Ποτέ να μην πεις για κανένα πράγμα: Το έχασα! Να λες : Το επέστρεψα! Πέθανε το παιδί σου; Γύρισε πίσω εκεί που ανήκει. Πέθανε η γυναίκα σου; Επεστράφη! Σου αφαίρεσαν δόλια την περιουσία; Κι αυτή επεστράφη. Κι εκείνος που σου την έκλεψε είναι τάχα αχρείος; Μα τι σε νοιάζει με ποιον τρόπο απαίτησε, εκείνος που σου την πρόσφερε να την επιστρέψεις; Όσο σου επιτρέπει κράτησε τα αγαθά σου σα να είναι ξένα πράγματα, όπως κάνουν αυτοί που μένουν προσωρινά σε πανδοχείο.”
“Όταν περπατάς, προσέχεις μήπως πατήσεις κανένα καρφί ή μήπως στραμπουλίξεις το πόδι σου. Με τον ίδιο τρόπο φρόντισε να μη βλάψεις το ανώτερο μέρος της ψυχής σου”
“Δείχνει άνθρωπο μειωμένης ευφυΐας το να ασχολείσαι μόνο με το σώμα σου, να γυμνάζεσαι, να τρως με λαιμαργία, να πίνεις πολύ, να πηγαίνεις συχνά στην τουαλέτα. Αυτά να είναι δευτερεύουσας σημασίας για σένα. Να στρέφεις την προσοχή σου στο πνεύμα.”
“Τα πράγματα δεν ταράζουν τους ανθρώπους, αλλά η άποψη που κάποιοι έχουν για τα πράγματα.” Για παράδειγμα, ο θάνατος δεν είναι κάτι φοβερό, επειδή και στον Σωκράτη θα φαίνονταν φοβερός αν ήταν. Εκείνο που προκαλεί φόβο είναι η ιδέα του θανάτου, διότι είναι τρομακτική. Όταν λοιπόν βρίσκουμε εμπόδια, ταραζόμαστε ή λυπόμαστε δεν πρέπει να κατηγορούμε κανέναν άλλον από τον εαυτό μας. Ο απαίδευτος άνθρωπος, όταν πέσει σε δυστυχία, κατηγορεί τους άλλους. Ο μορφωμένος όμως δεν κατηγορεί ούτε τους άλλους ούτε τον εαυτό του.”
“Να σκέφτεσαι πάντα ότι δε σε προσβάλλει αυτός που σε βρίζει ή σε χτυπά, αλλά η έμμονη ιδέα σου ότι τάχα κάποιοι σε βρίζουν”
"Μπορούμε να μάθουμε τι ακριβώς θέλει η φύση μόνο μέσα από εκείνα τα πράγματα για τα οποία έχουμε ταυτότητα απόψεων. Όταν για παράδειγμα ο νεαρός δούλος κάποιου άλλου σπάσει ένα ποτήρι, να έχεις έτοιμη τη φράση: Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Σκέψου όμως τώρα. Αν ένας δικός σου δούλος σπάσει το δικό σου ποτήρι πρέπει να αντιδράσεις το ίδιο όπως αναφέραμε πριν. Με τον τρόπο αυτό πρέπει να σκέφτεσαι και για σοβαρότερα πράγματα."
"Προσδιόρισε εκ των προτέρων ένα συγκεκριμένο τύπο και χαρακτήρα που να σου ταιριάζει και φύλαξέ τον ακέραιο, όταν είσαι μόνος ή με παρέα...
Τον περισσότερο καιρό να σωπαίνεις ή να μιλάς λίγο και μόνο όταν χρειάζεται...Να μη μιλάς για να κουτσομπολέψεις, για να επαινέσεις ή για να συγκρίνεις τους συνανθρώπους σου...
Αν κάποιος σου είπε ότι ο τάδε σε κουτσομπολεύει, μην απολογηθείς για ότι έχει πει εναντίον σου. Καλύτερα να του απαντήσεις: Δεν ξέρει όλα τα ελαττώματά μου, διαφορετικά θα έλεγε και τα υπόλοιπα.
Στις συναναστροφές σου να μην αναφέρεις συνέχεια τα κατορθώματά σου ή τους κινδύνους που πέρασες. Μπορεί εσύ να το βρίσκεις ευχάριστο να μιλάς για τις περιπέτειες σου, δεν είναι όμως εξίσου ευχάριστο και γι’ αυτούς που τις ακούνε...”
"Κάνει κάποιος το μπάνιο του πολύ γρήγορα; Μην πεις ποτέ “Κακώς”, αλλά “Πολύ γρήγορα”. Πίνει κανείς πολύ κρασί; Μην πεις “Κάνει άσχημα”, αλλά “Πίνει πολύ”. Αν δεν εισχωρήσεις βαθιά μέσα στη σκέψη του, πως θα ξέρεις αν κάνει άσχημα ή όχι; Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα τύχει να κρίνεις με εντυπώσεις άλλων, αλλά μόνο μ’ εκείνη που έχεις ο ίδιος σχηματίσει”
Αυτά για την ώρα
φιλικά calessin