- Περι αντιπαλότητας χριστιανών και "δωδεκαθεϊστών" στο Esoterica. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Το γέλιο δεν είναι κατακριτέο, αντιθέτως είναι ευλογημένο και μακάρι όλος ο κόσμος να έχει ευκαιρίες για να γελάει στη ζωή του παρά το αντίθετο.
Χαίρομαι Ψηλέ που διαχωρίζεις τη θέση σου από τις μισάνθρωπες απόψεις των "αγίων" της Εκκλησίας.
Παράδειγμα:
«Μετά δακρύων δούλευε τω Θεώ» Ι. Χρυσόστομος
«Πένθος γέλωτος λυσιτελέστερον» του αυτού.
«Μίσησε την ομορφιά» Εφραίμ ο Σύρος
«Μακάριοι οι πεινώντες, μακάριοι οι κλέοντες, μακάριοι οι μισούμενοι υπό των ανθρώπων» Ιωάννης ο Νηστευτής.
«Αν ο κόσμος είναι του Θεού, τα έργα του κόσμου είναι του Δαίμονα…Η τραγωδία και η Κωμωδία είναι σχολείο εγκλημάτων και ακολασίας, αίματος και διαφθοράς, ασέβειας και βλασφημίας…» Τερτυλλιανός
Η σταχυολόγηση είναι πρόχειρη. Υπάρχουν αναρίθμητα δείγματα.
Όσο για την ωραία συζήτηση που έχετε ανοίξει έχω να παρατηρήσω ότι γράφονται πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Κατά τη γνώμη μου και συμφωνώ με τον Incubus, οποιαδήποτε θρησκεία αποτελεί ένδειξη της αδυναμίας του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις υπαρξιακές αγωνίες του. Όπως είπε ο Μαρξ "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού". Κανείς Θεός δεν θα μας σώσει αν εμείς δεν ξυπνήσουμε και σταθούμε στα πόδια μας.
http://www.mcescher.com/Gallery/back-bmp/LW344.jpg
Open mind for a different view
Το θέμα είναι κατά πόσο αυτά τα γεγονότα, όπως τα εξιστορούν ορισμένοι, ανταποκρίνονται επακριβώς ή όχι στην αλήθεια.
Όταν όμως βλέπεις τίτλους όπως και του συγγραφέα που αναφέρει ο GDS1, τότε τι μπορεί να περιμένει κάποιος διαβάζοντας τα βιβλία του;;
Τη λογική, ότι την ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές, θα πρέπει, ίσως, να την αφήσουμε κατά μέρος διότι, κάποιοι, θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν και για πράγματα που δεν θα μας σύμφερε σαν έθνος, αυτοί οι κάποιοι, να αμφισβητήσουν την ιστορία μας πάνω σε κάποια αμφιλεγόμενα, κατ' αυτούς, γεγονότα. Ο νοών νοείτο, φυσικά!!![]()
Φιλικά όπως πάντα
"Όταν όμως βλέπεις τίτλους όπως και του συγγραφέα που αναφέρει ο GDS1, τότε τι μπορεί να περιμένει κάποιος διαβάζοντας τα βιβλία του;;"
Την άλλη μεριά Ψηλέ, μέχρι τώρα ακους την μεριά της Εκκλησίας άκου και την άλλη μεριά και ύστερα έλα χλευασέ την αλλά άκου την.
Ο τίτλος του συγκεκριμένου καλύπτει το περιεχόμενο του ας μην εθελοτυφλούμε επειδή μας συμφέρει ψυχολογικά. Το είπα και πριν αν θέλεις να κρίνεις μια έρευνα δεν θα την κρίνεις ούτε από τον ΤΙΤΛΟ ούτε από τον Συγγραφέα αλλά από ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ.
Αυτό είναι που λέω ότι ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ κάτι χωρίς να το έχεις δει ΟΛΙΣΤΙΚΑ αλλά μόνο από την μια μεριά. Ήθελα να ήξερα τι σε κάνει να φοβάσαι και απορίπτεις τα πράγματα που λέγονται κατά της Θρησκείας και έχεις άποψη και για έρευνες τέτοιου είδους που δεν μελέτησες.
Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα
quote:
ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΗΔΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ <<ΘΕΟΔΩΡΑ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ>>ΜΙΑΣ ΓΑΛΙΔΑΣ ΣΥΓΡΑΦΕΑΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ 6 ΑΙΩΝΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ .ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
Λυπάμαι φίλε VELSSARIE, αλλά αντί να διαβάσω το βιβλίο μιας Γαλλίδας συγγραφέως ρομάντσων, προτιμώ να διαβάσω Ντίλς, Βασίλιεφ, Κορδάτο, Στεφανίδη, Φειδά, Παπαρηγόπουλο και πλήθος άλλων ιστορικών καθώς και πηγών της εποχής. Η Γαλλίς που διαπίστωσε την αρμονική συνύπαρξη, φαίνεται ότι ποτέ δεν άκουσε για Ιουστινιανό, για Θεοδόσιο, για απαγόρευση τέλεσης των ολυμπιακών αγώνων, για τη σφαγή του Ιπποδρόμου, για τον Αλλάριχο και τους Βησιγότθους, για το παρακράτος του πάπα Αλεξανδρείας, για τα εκκλησιαστικά δικάστηρια που έστησε ο Χρυσόστομος στην Αντιόχεια, για τις πυρές της "βυζαντινής" ιεράς εξέτασης, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες επιστήμονες, φιλόσοφοι, ιερείς, αλλά και απλός κόσμος, επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει το κατεστημένο της Εκκλησίας.
Τον δε 6ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη-Νέα Ρώμη αποκλείεται να συνάντησε εθνικούς, ώστε να μελετήσει την..."αρμονική συνύπαρξη". Αν υπήρχαν ελάχιστοι εθνικοί σίγουρα δεν τολμούσαν καν να αναφέρουν το όνομα Έλληνας γιατί θα αποκεφαλίζονταν πάραυτα.
quote:
ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ GDS1 ΑΔΙΚΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ.ΕΔΩ Ο ΦΙΛΟΣ arisseirios ΜΟΙΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ.ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.
Αυτό κατάλαβες από την απάντησή μου. Ότι δεν κάνω τον κόπο να δω τα εξώφυλλα άλλων βιβλίων;
Αν πιστεύεις ότι οι απόψεις του Χ συγγραφέα εκφρασμένες μέσα από ένα ρομάντσο ή ένα ταξιδιωτικό αφήγημα είναι πιο αξιόπιστες από την πολυετή επιστημονική μελέτη καταξιωμένων ιστορικών τότε λυπάμαι, αλλά δεν θα συμφωνήσω. Όλα τα βιβλία μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες, αλλά αυτές πρέπει να αξιολογούνται και όχι να υιοθετούνται άκριτα και τυφλά. Με την ίδια λογική έπρεπε όλοι να είμαστε χριστιανοί, ή βουδιστές ή μάλλον όλα μαζί επειδή για όλα υπάρχουν ενδιαφέρουσες απόψεις καταγεγραμμένες σε βιβλία.
quote:
Ο τίτλος του συγκεκριμένου καλύπτει το περιεχόμενο του ας μην εθελοτυφλούμε επειδή μας συμφέρει ψυχολογικά. Το είπα και πριν αν θέλεις να κρίνεις μια έρευνα δεν θα την κρίνεις ούτε από τον ΤΙΤΛΟ ούτε από τον Συγγραφέα αλλά από ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ.
Φίλε μου, πιστεύω πως πρέπει να είμαστε αμερόληπτοι κι αντικειμενικοί στην έρευνα μας για κάτι.
Με την ίδια λογική εγώ που είμαι άθεος θα έπρεπε να μην διαβάσω καθόλου την Αγία Γραφή των Χριστιανών, βίους ανθρώπουν που οι Χριστιανοί ονομάζουν άγιους, να μην διαβάσω βιβλία για διάφορες θρησκείες?
Θα το θεωρούσα παράλογο κι όπως λές πρέπει να εξετάζουμε κάτι χωρίς να ΄΄εχω εξετάσει και τις 2 πλευρές.
Τώρα το γεγονός οτι τα διάβασα και δε με κάλυψαν ώστε να τα ασπαστώ, αυτό είναι άλλο θέμα...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
Θα ήθελα πάντως να μου στείλεις τα στοιχεία του βιβλίου που μου ανέφερες.
Edited by - GDS1 on 02/09/2005 14:01:12
Δηλαδή αγαπητοί GDS1, Αρισείριε και ομήγυρη, να τον θεωρήσουμε έγκυρο και αυτόν εδώ ή επειδή δεν μας χαϊδεύει τα αφτιά να τον τουφεκίσουμε;;
Πιστεύω πως καταλάβατε για ποιον γίνεται λόγος (αν ανατρέξετε σε κάποια παλαιότερα μηνύματα θα βρείτε το όνομά του και τα όσα λέχθηκαν γι' αυτόν). Και αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν αρκετοί που δηλώνουν ιστορικοί, οι οποίοι έχουν κάνει κάποιες έρευνες και παραθέτουν στοιχεία, τα οποία δεν "εξιστορούν" καθόλου τα πράγματα όπως εμείς τα γνωρίζουμε!
Τι κάνουμε λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση αγαπητοί ερευνητές των, κρυμμένων από την Εκκλησία και από τους Χριστιανούς, αληθειών;;
Φιλικά όπως πάντα
Τι είναι αυτά που λέγεις και ερωτάς;;;
Σου κάνανε ηλεκτροσόκ μήπως και βραχυκύκλωσες;;;
άρχισες πάλι τα παιχνιδιαρίσματα;;
Σου φαίνεται να έχω βραχυκυκλώσει;;
Γιατί καλέ μου νομίζεις ότι είμαι εκνευρισμένος;;
Απλά σε ερωτώ τι γνώμη έχεις, ή μήπως δεν έχεις γνώμη για τα όσα ερωτώ;;;;![]()
Ή μήπως αγγίζω κάποια κουμπιά της υπερευαισθησίας σου που δεν θα έπρεπε;;;;;;;;;;;
Φιλικά όπως πάντα
2) Για ποιον αναφέρεσαι;
3) Είναι αγενές να ζητάς να σχολιάσουμε τον οποιοδήποτε
4) Ειναί πιο αγενές όταν αυτός ο κάποιος δεν είναι παρόν
5) Ξέχασες μάλλον τι έγινε όταν έγινες τίτλος θέματος από άλλο μέλος
Φιλικά όπως πάντα
Αν θέλετε, κάντε τον κόπο και διαβάστε το παρακάτω, πιστεύω πως θα σας ωφελήσει:
"Πνευματικός Προσανατολισμός
www.psyche.gr/stupidway.htm
Ανόητες σκέψεις για την πνευματική μωρία
Έχοντας τώρα πια, αλίμονο! σε βάθος μελετήσει
Φιλοσοφία και Ιατρική
και Νομική, και αχ! Θεολογία επίσης.
Με φλογερή επιθυμία την αλήθεια να κερδίσω!
Και εδώ, τελικά, βρίσκομαι, φτωχός ανόητος.
Faust
- Δεν γνωρίζω. Η σχέση μου με τον Θεό και την Εκκλησία δεν θεμελιώνεται στη γνώση. Δεν έχω καταλήξει μετά από προβληματισμό σε κάποια συμπεράσματα που στηρίζουν μέσα μου την πίστη. Είμαι ένας ταλαίπωρος άνθρωπος που χωρίς να γνωρίζω το πώς και το γιατί έλκομαι από τη ζωή της Εκκλησίας. Με το μυαλό μου ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τις θεμελιώδεις αλήθειες της χριστιανικής πίστης. Η ύπαρξη του Θεού, οι τρεις Του υποστάσεις, η ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου, η γέννησή Του από μητέρα παρθένο ή η ανάστασή Του από τους νεκρούς ήταν πάντα για μένα αξεδιάλυτα μυστήρια.
- Το μυαλό μου πάντα αμφισβητεί τα πάντα. Κάθε θεολογική πρόταση με προκαλεί να την αμφισβητήσω. Κάθε κατάφαση με οδηγεί στην άρνηση, κάθε άρνηση σε μια νέα κατάφαση. Για μένα καμιά θεολογική πρόταση δεν αποδεικνύεται ούτε και μπορεί να θεμελιωθεί στερεότερα από μια άλλη αντίθετη πρόταση που την αμφισβητεί.
Όταν ήμουν παιδί πίστευα ότι αυτό που πίστευα ήταν τόσο πιο αληθινό όσο περισσότερο μπορούσα να το στηρίξω με λογικά ή εύλογα επιχειρήματα. Τώρα πια δεν με ενδιαφέρει να θεμελιώσω στέρεα μια πεποίθησή μου ούτε και πιστεύω πως αν την θεμελιώσω θα αποκτήσει περισσότερο κύρος και θα γίνει πιο αληθινή.
Θα μπορούσα να πω ότι με το μυαλό μου δεν πιστεύω σε τίποτα. Τίποτε δεν αποδέχομαι ως αληθινό με το νου μου όσο και αν αυτό υποστηρίζεται από ένα πλήθος ενδείξεων ή επιχειρημάτων.
- Η αμφισβήτηση της γνωστικής δυνατότητας προσέγγισης της αλήθειας με οδήγησε να αναγάγω σε κριτήριο του αληθινού τα αισθήματα και τα βιώματά μου. Έλεγα πως δεν με ενδιαφέρει αυτό που σκέπτομαι αλλά αυτό που αισθάνομαι. Επειδή κοντά στον Θεό αναπαύεται η ψυχή μου και επειδή είναι γλυκιά η Χάρη του Αγίου Πνεύματος μένω κοντά στον Χριστό και την Εκκλησία. Μένω στην Εκκλησία γιατί εκεί αισθάνομαι και βιώνω ποικίλα θετικά συναισθήματα όπως γαλήνη, ισορροπία, κουράγιο, ειρήνη, χαρά, φως και αγάπη.
Με το πέρασμα του χρόνου όμως συνειδητοποιώ ότι τα αισθήματά μου μεταβάλλονται και ότι η ανάπαυση και η χαρά δεν έχουν σταθερότητα. Η Χάρη άλλοτε έρχεται και άλλοτε φεύγει χωρίς να εξαρτάται άμεσα από τις δικές μου προσπάθειες. Ο Θεός δεν με κρατά στη χαρά Του αλλά ούτε και με προστατεύει σύμφωνα με τις προσδοκίες μου. Επειδή περίμενα να με στηρίζει με απογοήτευε η εγκατάλειψη, επειδή προσδοκούσα να μου δίνει χαρά με πλήγωνε η θλίψη, επειδή ήθελα να μου τα φέρνει δεξιά απογοητευόμουν με τα αριστερά.
- Η προσωπική μου πορεία μέσα στην Εκκλησία με διαβεβαίωσε ότι ο Θεός δεν επεμβαίνει στη ζωή μου όπως εγώ θέλω. Δεν με προστατεύει από την οδύνη, δεν μου λύνει τις θεολογικές απορίες, δεν στηρίζει άμεσα τις προσπάθειες μου. Εν ολίγοις είναι ένας Θεός που δεν μπορώ να του έχω εμπιστοσύνη. Ή τουλάχιστον δεν μπορώ να εμπιστευτώ ότι θα με υποστηρίξει. Πιο αληθινό φαίνεται μέσα από την εμπειρία ότι δεν θα με προστατέψει, ότι θα με αφήσει να πονέσω, να συντριβώ, να αδικηθώ, να διαλυθώ. Η συναίσθηση της αδιαφορίας και της απομάκρυνσης του Θεού με αναστάτωνε ιδιαίτερα.
Μα γιατί Κύριε δεν με βοηθάς να παραμείνω στο θέλημά Σου; Μα γιατί Κύριε δεν με βοηθάς να πιστέψω περισσότερο; Μα γιατί Κύριε δεν με βοηθάς να αγαπήσω περισσότερο, να υπομείνω, να προσευχηθώ;
Απορούσα τι σόι Θεός είναι αυτός που δεν με βοηθάει στη πνευματική μου πορεία αλλά με εγκαταλείπει αβοήθητο στα πάθη και τις αδυναμίες μου. Στο κάτω-κάτω δεν του ζητούσα να κερδίσω το λαχείο ή να απολαύσω τις ηδονές του κόσμου. Του ζητούσα μόνο να με κρατάει κοντά του να με χαριτώνει και να με αγιάζει
Μα Κύριε τι συμβαίνει; Τσιγκουνεύεσαι τη Χάρη; Απωθείς το παιδί Σου; Εσύ ο παντοδύναμος Θεός της αγάπης αφήνεις αβοήθητο εμένα τον ταλαίπωρο που θέλω να σε πλησιάσω και να ενωθώ μαζί Σου;
- Πέρασαν και άλλα χρόνια κουράστηκα από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία Του, Τον εγκατέλειψα και εγώ όπως του άξιζε και έφτασα μέχρι το χείλος του θανάτου για να καταλάβω με τη βοήθεια κάποιου γέροντα κάτι ακόμα. Ότι πλησίαζα τον Θεό υπό όρους. Ήθελα να ενωθώ μαζί Του για να απολαύσω το αντάλλαγμα της μακαριότητας. Ήθελα τον Θεό για πάρω τα δώρα Του που είναι η Χάρη, η ανάπαυση, η πνευματική χαρά, η απελευθέρωση από τα δεσμά και τα βάσανα του κόσμου. Πλησίαζα τον καλύτερο για να γίνω ο καλύτερος. Πήγαινα κοντά στο πρώτο για να γίνω πρώτος. Συνειδητοποίησα ότι όλες οι πνευματικές μου προσπάθειες ήταν ένα ωφελιμιστικό παιχνίδι που έμοιαζε με "κυνήγι του θησαυρού".
Απλά επειδή ήμουν "φοβερός τύπος" και είχα γνωρίσει βαθύτερες αλήθειες δεν κυνηγούσα χρήματα ή γυναίκες όπως οι κοινοί θνητοί αλλά τη Χάρη. Ήθελα να καταναλώσω το ανώτατο των αγαθών για να γλιτώσω από την οδύνη και να φτάσω σε ένα ανώτερο υπαρξιακό επίπεδο. Ενωμένος με το Θεό ήθελα να ζήσω απαλλαγμένος από τις οδύνες και τα βάσανα των κοινών θνητών και να απολαύσω τη θεία μακαριότητα. Δεν με ενδιέφερε πιο θα ήταν το κόστος προκειμένου να πετύχω αυτό τον στόχο. Ένιωθα έτοιμος να δώσω τα πάντα ακόμη και την ίδια μου τη ζωή αρκεί να συμμετάσχω στη χαρά της αιωνιότητας. Το κυνήγι του Χριστού ήταν για μένα η εξυπνότερη τακτική αυτοπραγμάτωσης. Η πνευματική ζωή ήταν μια μέθοδος που θα μπορούσε να με κάνει Θεό κατά Χάρη. Μια προοπτική που φούσκωνε στο έπακρο τον εγωισμό μου.
- Όπως ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή έσκασε και αυτό το παραμύθι. Έχασα τα αυγά και τα πασχάλια και έμεινα στον Άσσο. Δηλαδή γύρισα στην αμαρτία.
Δεν ξέρω αν δέκα χρόνια απομάκρυνσης από τον θεό και την Εκκλησία είναι αρκετά για να "ξεπληρώσει" ή να ξεφύγει κανείς από μια τέτοια γκάφα.
- Τώρα άφησα το δρόμο του σκληρού ασκητή και ακολουθώ το δρόμο του βλάκα. Απογοητευμένος από τις έξυπνες, πνευματικές μου τακτικές παραδίνομαι άνευ όρων στο Χριστό. Καταθέτω τον εαυτό μου στην Εκκλησία χωρίς να μπορώ να διευκρινίσω τους λόγους αυτής της εγκατάλειψης. Ούτε όμως και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δώσω απαντήσεις σε ερωτήματα ή να εξηγήσω κάτι. Εγκαταλείπω τον ταλαίπωρο εαυτό μου στην Εκκλησία χωρίς να γνωρίζω το λόγο. Δεν δικαιολογώ, δεν εξηγώ, δεν ερμηνεύω, δεν δικαιώνω, την επιλογή μου ή μάλλον την άφεσή μου αυτή. Πέφτω εξαντλημένος στα πόδια του Χριστού γεμάτος αδυναμία, ανασφάλεια, φόβο και ανάγκη.
Μένω κοντά στον Χριστό, όχι επειδή καταλαβαίνω ότι έτσι θα βρω την αλήθεια.
Μένω κοντά στον Χριστό, όχι επειδή καταλαβαίνω ότι αυτό με συμφέρει καλύτερα.
Μένω κοντά στον Χριστό, όχι επειδή καταλαβαίνω ότι έτσι θα γίνω καλύτερος ή θα ανέβω ψηλότερα ή θα αναπαυθώ, η θα σωθώ, ή θα βοηθηθώ.
Μένω κοντά στο Χριστό γιατί μένω κοντά στον Χριστό. Δεν μπορώ να αναλύσω, να εξηγήσω ή να καταλάβω αυτή τη στάση ζωής. Ίσως είναι επειδή είδα από κοντά τον θάνατο, ίσως επειδή πληγώθηκα από όλα, ίσως επειδή δεν έβγαλα άκρη, ίσως επειδή βαρέθηκε ο Χριστός να ακούει τις προσευχές κάποιων γεροντάδων και με έσυρε κοντά του.
Μου φαίνεται πως χάζεψα αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Οι εξυπνάδες με εξάντλησαν. Οι πνευματικές τεχνικές με εξουθένωσαν.
Δεν είμαι εγώ που διάλεξα να είμαι χαζός, μάλλον η χαζομάρα με διάλεξε. Αισθάνομαι ότι το μόνο που μου απομένει να κάνω είναι να ακολουθήσω αυτή την ιδιότυπη βλακώδη διαδρομή.
- Καλά μου το' λεγαν όταν ήμουν μικρός μετά από μια αταξία.
- Βλάκα!
- Φαίνεται προέβλεπαν το μέλλον. Ή μάλλον ... μου έδειχναν το δρόμο. "
Φιλικά όπως πάντα
quote:
ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΚΛΙΚΑ ΟΝΟΜΑΣΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ Η ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΓΩ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΕΙΝΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ΚΑΤΙ ΕΞΥΠΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ.ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΨΗΛΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ 4 Η 5 ΑΤΟΜΑ.
Δηλαδή, εσύ αν έχεις κοινές ιδέες με το άτομο που ανέφερες να υποθέσουμε οτι είσαι κλίκα μαζί του?
Γιατί είδα και μεταξύ σας φιλοφρονήσεις.
Κι εξάλλου κανείς δεν αναγκάζει κάποιον να τα βάλει με 4-5 άτομα ή να τσακωθεί με όλα τα άτομα που μπαίνουν εδώ μέσα.
Σε ένα forum που μπαίνουν τόσα άτομα είναι πολύ λογικό να συμφωνούν μερικά στις απόψεις τους και να διαφωνούν με άλλα.
Τα άτομα με τα οποία συμφωνώ στα παρόντα θέματα ούτε τα γνωρίζω προσωπικά, ούτε έχω κάνει μαζί τους φαντάρος...
Μπορεί να συμφωνήσω και με σένα σε άλλο θέμα, αυτό δε μας κάνει κλίκα.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
ασφαλώς και διάβασα τις πηγές που ανέφερες και τις διάβασα πριν σου απαντήσω για το γαλλικό βιβλίο. Βλέπεις και μόνος σου ότι υπάρχουν πολύ πιο αξιόπιστες πηγές για να επικαλεστείς!
Αυτό υποστηρίζω και εγώ. Ας επικεντρωθούμε στα έργα ιστορικών όταν εξετάζουμε ιστορικά θέματα.
Και επειδή για να εκφέρεις εμπερισατωμένη άποψη πρέπει να διαβάσεις όσες περισσότερες γνώμες ειδικών μπορείς κι εγώ στα ονόματα ιστορικών που τυχαία παρέθεσα ως παρνάδειγμα συμπεριέλαβα και γνωστούς καθηγητές εκκλησιαστικής ιστορίας. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Όμως με άλλες συμφωνώ και με άλλες όχι. Είναι απλό πιστεύω. Άλλωστε το ίδιο κάνεις κι εσύ και ο ψηλός.